Knusse kevertjes

Aan de voorkant van het huis, hebben we een grote bakstenen bloembak aan het huis vastgemetseld. De voorkant van het huis staat min of meer op het zuiden gericht, dus het wordt flink warm in de bak. Omdat we een vrij brede dakgoot hebben is het er ook nog eens droog. Laat dat nou een plek zijn waar de Viltige Hoornbloem het prima naar zijn zin heeft.

De Viltige Hoornbloem of Cerastium Tomentosum houdt van een warme tot hete plaats in de zon (komt uit Sicilie), en is een wintergroene (eigenlijk wintergrijze) bodembedekker.
Vanaf eind april tot een flink end in de zomer komt er een wolk van witte bloemen boven uit. Het mooiste vind ik het grijze viltige tapijt in het voorjaar, nog voor de bloei. Er komen allemaal nieuwe scheutjes aan de plant, die heel bevallig over de rand van de gemetselde bak hangen.
In arme droge grond is de plant mooi grijs, zet je hem op vruchtbare grond, dan wordt ie groenig, lang niet zo mooi.
Het is wel een behoorlijke woekeraar, dus in de gaten houden. Bij voorkeur de plant lang op dezelfde plek laten staan dan krijg je een mooie pol.

Tussen de droge bloemstengeltjes is het fijn overwinteren vinden legioenen slakken en lieveheersbeestjes.
De kevertjes beginnen weer behoorlijk rond te rennen en buitelen en klauteren over elkaar heen.Met de slakken ben ik wat minder blij:
ik had bedacht dat kleine Alliums Spaerocephalon, trommelstokjes, met hun dieprode kleur mooi tegen de ondergrond van hoornbloem en de gepleisterd muren van ons huis zouden afsteken.
Tientallen Alliums geplant in de bak, maar helaas, slakkenvoer.
De slakken schrapen de opkomende stengeltjes helemaal kaal en nog niet EEN bolletje heeft het tot bloeien gebacht...
We gaan nu het derde jaar in, ik heb vandaag het alliumblad weer gesignaleerd, nu nog groen.

NB. Er schijnt ook een familielid, Akkerhoornbloem te zijn. Deze kwam vroeger veel voor op akkers en landerijen. Door de (hoge) bemestingsgraad van de grond is de plant grotendeels verdwenen.

TIP: Viltige Hoornbloem is heel geschikt als onderbeplanting in combinatie met andere planten die hitte verdragen, zoals papaver, korenbloem, cichorei, allium giganteum, vuurpijl of lampenpoetsersgras.