Krabbescheer

Een van de onderwaterplanten in de vijver is krabbescheer. In het voorjaar lopen de stekelige rozetten mooi rood uit, later worden ze groener. De rozetten liggen als sterren in het water.
Het vreemde is dat volgens de 'boeken' krabbescheer zomers boven water komt en een soort hanekam van stekelige bladeren boven water uitsteekt. Ook zou ie dan bloeien. In de winter zinken de rozetten dan weer daar de bodem. Ze zitten niet echt vast met grote wortels, maar hebben meer een soort slepende wortles die lichtjes in de bodem of in andere planten vastzitten.
Als ik een rozet boven water til zie ik wel de fijne tandjes in de bladranden, zo ziet de krabbescheer er op plaatjes ook uit.
Maar waarom gedraagt ie zich bij ons dan anders?
De rozetten zitten op een diepte van 60-70 cm, in het diepe stuk van de vijver.

FOTO 1: krabbescheer in de vijver, aan de onderkant van de foto diverse kikkervisjes
FOTO 2: met mijn hand schaduw gemaakt op het water, nu spiegelt het niet zo en zie je de fraaie roodachtige kleuren mooi uitkomen.

Krabbescheerweetjes
Google: krabbescheer 16.600 hits
Google: krabbenscheer: 687 hits, ga dus maar uit van de spelling zonder letter n
Stratiodes aloides, stratoides is het Griekse woord voor soldaat, heeft te maken met boven het water uitstekende stekelige bladeren (bij ons dus niet) die eruit zien als het blad van een zwaard.
Andere naam: wateraloe, met puntjes op de e
De Nederlandse naam Krabbescheer komt van de twee schutbladen aan de bloemsteel (nooit gezien bij ons in de tuin). Deze blaadjes schijnen de vorm van de schaar van een krab te hebben.