Uche Uche Uche

Afgelopen week is het terras gelegd bij de nieuwe serre. Tegels die te groot waren zijn met een lawaaiapparaat in delen gezaagd. Hoewel de zaag met water gekoeld werd vloog er toch nog behoorlijk veel stof rond. Het dichtst bijgelegen stuk van de tuin lag onder een laag wit stof. Toen ik het stof een beetje onderschoffelde en plantjes wat uitschudde hoorde ik opeens een enorme hoestbui. Als of iemand het stof binnen had gekregen en begon te hoesten en proesten. Maar er was helemaal niemand in de buurt....

Uche, uche, uche. Nog een keer. Het leek wel uit de tuin te komen. Van onder een grote pol gras?

Gras een beetje opgelicht en daar bleek een egeltje te zitten, dit was zijn winterslaapplekje. De blaadjes nog strak om hem heen gedrapeerd. En waarschijnlijk wreed in zijn slaap gestoord door de enorme herrie van de zaagmachine op ongeveer een meter afstand. Wat sneu. En dan ook nog dat stof...

De volgende dag ging ik kijken of ie er nog sliep, maar het beestje was inmiddels vertrokken.
NB. De hoestbui kwam overigens niet van de stof. Egels worden namelijk vaak geplaagd door allerlei parasieten o.a. longwormpjes. Een gezond exemplaar heeft er weinig last van , maar een verzwakt dier kan er aan overlijden.

Dat weet ik omdat we jaren geleden eens in november een egeltje vonden, veel te klein om de winterslaap te overleven. We zijn er toen mee naar de faculteit diergeneeskunde (afdeling speciale kleine dieren, vogels/marters e.d.) geweest, waar het beestje werd behandeld voor longwormen en darmwormen e.d. Thuis zetten we de egel op tafel en zagen de vlooien op en neer springen. Egelvlooien zijn een stuk groter dan kattenvlooien bleek ons. Een behandeling met vlooienpoeder tussen de stekeltjes bracht uitkomst.
Het egeltje heeft toen de winter bij ons in de keuken doorgebracht, ging dus niet in winterslaap. De egel rende elke avond een uurtje door de keuken. Echt rennen, heen en weer, met een behoorlijke vaart. Af en toe mocht ie even in de kamer, maar het was zaak het diertje goed in de gaten houden omdat a) egels niet zindelijk zijn en b) egels in allerlei hoekje en gaten kruipen, bv tussen de kabels van de geluidsinstallatie.

Wat eet een egel in huis? Kattevoer uit blik.
De allereerste dag heb ik bij de dierenwinkel levende wormpjes (visaas) gehaald, maar dat was zo onsmakelijk als ie die wormpjes luid smakkend en met knersende geluiden opat.
En hij werd bijna gek van genot als ie op een leren portemonnai kon kauwen...

Eind april/begin mei hebben we het beestje weer in de achtertuin losgelaten. Hij keek even om zich heen en scharrelde toen de bosjes in. In augustus kwamen de achterburen melden dat ze een egel hadden in de tuin, of dat 'de onze' was. JA. Het beestje bleef bij het horen van onze stemmen "onopgerold" zitten en we konden hem nog eens aaien. Toen verdween ie voorgoed.

NB. een egel is beschermd. Het is niet toegestaan een egel als huisdier te houden!