IJskikkers (2)

Als reactie op IJskikkers? kreeg ik de volgende aanvulling van Nico:

Wat betreft de kikkers onder het ijs. Groene kikkers overwinteren altijd in diepere vijvers, bruine kikkers hebben het risico verdeeld. Een deel van de populatie gaat onder het ijs, een ander deel overwintert op het land (zoals de padden), in muizenholletjes, mollengangen en tussen stronken hout e.d.
Dat de kikkers naar de oppervlakte komen doet het ergste vermoeden. En jij hebt precies gedaan wat goed is. De meeste kikkers in vijvers komen niet om door gebrek aan zuurstof in het water, want dat wordt ook in de winter nog door ondergedoken planten geproduceerd, maar door moerasgas, dat het water voor de kikkers vergiftigt. Door een gat in het ijs kan het moerasgas ontsnappen.

Misschien hebben we in het diepe deel van de vijver (ruim een meter) dan wel groene kikkers: 's zomers zien we ze heel vaak in de vijver. Maar in het diepe deel kunnen we niets zien bewegen, veel te veel waterplanten: zuurstofplanten (vederkruid) en krabbescheer, voor de winter naar de bodem gezakt, en een woud aan waterleliestengels.