Neefjestijd

Wist je wel dat het Groningse woord voor vlieg mug is.
En het Groningse woord voor mug neefje?
Hoe verzin je het?

Als een Groninger over een mug praat bedoelt ie dus zo'n irritant rondvliegend beest, veel lawaai, maar geen prik.
En een neefje is zo'n beest met een hoge zoemtoon, vlak bij je oor, als je net in slaap dreigt te vallen. Je kunt wapperen wat je wilt, maar die irritante toon blijft. Hoofd onder het dekbed of kussen helpt even tegen het geluid, totdat je ademhappend van de warmte weer 'boven water' komt... Zoeoeoemmmmmmm.

En nu met deze warme dagen in september zijn de Groninger neefjes (maar ook alle bijpassende nichtjes en ooms en tantes) in grote aantallen actief.
Lekker 's avonds op het terras, koffie in een hand, met de ander de krant ophoudend. En dan Zooeemmmm, weer zo'n beest. Na er drie geplet te hebben, blijkt de vierde toch weer net sneller, die voel je eerst en dan pas splet. Te laat natuurlijk, de Azaron er maar weer bij.

NB. Niet alleen Groningers bedenken afwijkende namen: toen wij vroeger met onze neefjes speelden (inderdaad alleen neefjes geen nichtjes) hadden we ook eigen woorden bedacht voor deze beestjes: de vliegen, de zoemers, hadden de wat sullige, maar vriendelijke naam: JUMMEL gekregen, de akelig stekende en irritant zoemende muggen kregen de bijnaam: JURMEL, en dan een beetje geniepig en snerpend uitgesproken.

Dus "JUMMELS EN JURMELS" of "MUGGEN EN NEEFJES" of "VLIEGEN EN MUGGEN".

Zo zijn er vast nog veel meer varianten.