Kerstwesp

Dat verwacht je niet, een lrondvliegende wesp met kerst.
Normaliter overwintert een koningin in een scheur, vermolmd hot, onder de schors van een boom. Of in een spouwmuur of onder een dak. De koningin kan rustig in de winter bevriezen en wordt pas weer wakker uit haar winterslaap als de temperatuur in het voorjaar een bepaalde temperatuur bereikt. De eerste koninginnen zie je meestal in april rondvliegen op zoek naar een nestelplek.
kerstwespmutskl
De wesp die ik ontmoette zat in de logeerkamer bij mijn ouders. De ontmoeting vond plaats om 2:49 uur in de zeer vroege ochtend van tweede kerstdag. De wesp wandelde rond onder het dekbed, en toen ik haar half in mijn slaap (uitgebreid kerstdiner gehad) opzij veegde: AU!
Verbazingwekkend hoe snel je van diepe slaap recht overeind in je bed kunt staan. Licht aan, bril op, pijnlijke duim, maar (nog) niets aan te zien. Heel voorzichtig dekbed optillen, en dan wandelt daar opeens een enorme wesp. Koninginnen zijn flink uit de kluiten gewassen. Ook zij was niet erg blij met de nachtelijke ontmoeting en begon geagiteerd door de kamer te vliegen. Op de muur, zoem, bovenop de platte lamp. Zoemmmm. Eddy was inmiddels ook wakker, en met een handdoek ving hij de kerstwesp. Raam open, handdoek uitschudden, snel raam weer dicht. De wekker gaf inmiddels 2:52 aan. Het duurde wel even voor ik weer in slaap viel, adrenaline van de schrik, opeens leek het overal te kriebelen, duim was enorm pijnlijk en werd (voor mijn gevoel) steeds groter en dikker. Buigen lukte bijna niet. De ochtend van tweede kerstdag was de directe pijn weg, duim wel rood en dik. En onhandig, goed dingen vastpakken, fijne motoriek, lukt niet zo met dikke duim Happy . Een paar dagen later zie je alleen nog een rode stip, waar de steek zat.