Onderzetter bijenkast

Doeke, de imker, kwam half oktober langs. Om nog een laatste blik te werpen op zijn bijenkasten in onze tuin. De kasten 'winterklaar' gemaakt als het ware. Onder de kast schoof Doeke een stuk piepschuim, als een soort dienblaadje.
Heb je een vergrootglas, vroeg hij. Nee, hoezo? Nou, kijk maar even mee. Hij had het piepschuim onderzet stuk van een andere bijenkast meegenomen. Beetje stof, beetje zand, paar kleine pikkeltjes. Leken wel bloemenzaadjes. Of toch niet? Een zaadje wandelde, zijwaarts. En toen ik heel goed keek zag ik de pootjes. Dit is een mijt. Ongeveer 1 mm groot.
Nadat ik de mijten kon onderscheiden van andere zwarte vlekjes, spoelde Doeke het piepschuim schoon in de vijver. En nu hebben beide kasten een onderzetter. Op de foto is dat de witte streep tussen de pootjes.

bijenkast27okt

Waarvoor het piepschuim?
Om zicht te houden op eventuele ontwikkeling van de varroa mijt. Doeke vroeg mij om af en toe het stuk piepschuim onder de kast vandaan te halen, en te kijken of ik kon zien of er mijten waren. Tegen het witte oppervlak van het piepschuim steken evt. mijten goed af. Als er veel zijn, dan kan ik hem bellen. En dan? We'll see.