20 000

Vorige week zondag. Het was zo zonnig in de serre dat het papier van mijn 'huiswerk' * te wit was. Ik ging binnen zitten lezen. Tot Eddy riep, kom eens kijken! De bijen!.
Het komende half uur was een bijzonder schouwspel. Bijen uit een van de bijenkasten begonnen te zwermen. Heel imposant. Eerst vanuit binnen, naar buiten kijken. Daarna mijn imkerhoed opgezet en naar buiten. Voorzichtig dichterbij. Ronduit spectaculair. Al die bijen, druk bezig met rondvliegen. Al die vleugeltjes maken een enorm geluid. Mooi en ook wel spannend.
Intussen Doeke de imker gebeld, die een paar minuten later aankwam. Met zijn handen in zijn zij keek hij naar de bijen. De blauwe hemel bespikkeld. Mooi he, zei Doeke.
Zo'n 20.000 bijen in een grote wolk in de tuin. We stonden een tijdje te kijken en na een minuut of tien was goed te zien dat de wolk kleiner werd. Steeds meer bijen gingen op de rode kornoelje zitten, midden in de tuin. En langzaam begon er een tros bijen te groeien. Steeds dichter gingen ze op elkaar zitten. Na nog eens vijf minuten… allemaal op elkaar. Op ooghoogte, aan de rand van het grasveld. Perfect om van dichtbij te bekijken.
Paar filmpjes gemaakt met mijn telefoon, maar dat geeft nog maar een glimp van de werkelijke ervaring.

Dat was het moment om de kleine bijenkast te pakken die Doeke mee bracht. Ook hij zette nu zijn imkerhoed op. Samen hielden we de kast net onder de tros bijen, een flinke ruk aan de tak, en pardoes viel een groot deel van de bijen in de kast. Snel de deksel erop. En een paar stappen terug. De resterende bijen vlogen weer even op maar zaten een paar minuten later weer in de kornoelje.

vangbijenkast2zwerm16juni-posterzwerm16juni-desktop

Toen was het afwachten. Zou er een koningin in de kast zijn gevallen, of zat ze nog in de kluit bijen in de struik? We zetten de kleine bijenkast met ca. 10.000 bijen op het grasveld vlak bij de kornoelje. Al na een paar minuten begon de tros in de struik op te lossen. De eerst paar bijen begonnen de kast te verkennen en vonden het kleine gaatje van de ingang (linksonder aan de rechterzijkant, ter grootte van een kurk). Ze gingen naar binnen! Steeds meer volgden dat voorbeeld. Dat betekent dat er een koningin in de nieuw kast zit. Niet lang daarna was de hele tros opgelost. Een flink deel van de bijen voegde zich bij het nieuwe volk, een ander deel ging terug naar de oude kast.
En de stilte keerde weer.

* vergaderstukken voor maandag .