Ivoorzweefvlieg

Er zijn heel veel soorten zweefvliegen. En ze imiteren vaak andere insecten. Sommige lijken op wespen, andere op bijtjes en ook een paar lijken op hommels. De ivoorzweefvlieg is zo'n grote jongen. Doet alsof ie een hommel is. Met een geel aanzetstukje van de vleugels, dan een brede zwarte band over de vleugels, en dan een doorzichtig stukje. De Volucella pellucens heeft een ivoorwitte brede band over het lijfje.
NB. Je herkent zweefvliegen aan het feit dat ze twee vleugels hebben, en niet vier, zoals bijen en hommels en wespen. En de ogen raken elkaar.
Dit exemplaar zat op een van de steunpilaren van onze serre te zonnen.

Het onderstaande vond ik op de Engelse versie van wikipedia.
De volwassen ivoorzweefvlieg komt voor in bossen, aan bosranden, maar ook in tuinen. De zweefvlieg leeft van nectar en stuifmeel en bezoekt bloemen van mei tot oktober, met een sterke voorkeur voor bramen. De ivoorzweefvlieg vliegt vaak op ooghoogte.

Het vrouwtje legt haar eieren in de vaak ondergrondse 'papieren' nesten van de gewone wesp. De wespen laten de ivoorzweefvlieg ongehinderd binnen, alsof ze niet merken dat dit een heel ander insect is. Als de eitjes uitkomen vallen de larven naar de bodem van het nest en leven als aaseter van de restjes (dode wespenlarfjes, voedselrestjes). Als de larven volgroeid zijn verlaten ze het wespennest en verpoppen in de grond. Als het wespennest onder het dak of in tussen muren was gebouwd, dan kruipen de ivoorvlieglarven soms rond in de ruimte rondom het nest. Van half mei tot juni het volgende jaar komen de volwassen ivoorzweefvliegen uit
.