Spechten piep

We dachten altijd dat het een merel was, een beetje als de alarm roep, maar dan slechts een (1) piep. Nee dus, het is de roep van de Grote Bonte Specht. Ze zitten regelmatig in de bomenrij achter in onze tuin en aangrenzende tuinen. Meestal horen we ze alleen roepen. Maar nu komen ze heel dicht bij (bijna te dicht bij vond poes Sprot....). Op deze foto's van zaterdag 11 juni hangt de pot pindakaas ongeveer op 180 cm hoog, makkelijk te bevestigen vanaf de grond.
Dat was niet handig. De spechten kwamen laag aanvliegen en begonnen op ongeveer een halve meter boven de grond op de stam. En hipten dan omhoog. Levensgevaarlijk voor ze, met poezen in de tuin. Dus zondagochtend meteen met lange ladder erbij en de pot een stuk hoger gehangen, op 3,5 meter. De koolmeesjes hadden binnen een kwartier de nieuwe hogere plek gevonden. De spechten hadden iets meer tijd nodig, maar binnen twee uur ging dat ook goed.

Het is een familie van spechten, met jongen die net zijn uitgevlogen. De jongen zijn groter dan het vrouwtje, maar worden nog wel steeds gevoerd. Piep links, piep rechts. Aan het eind van de middag zag Eddy zelfs 5 spechten tegelijk. Wauw!

Op foto 1 alleen een kopje. Links om, rechtsom. Omhoog hippend. Dan weer met kleine sprongetjes achteruit omlaag. En dan een flinke hap pindakaas. Op foto 6 zit een jong bovenin al te wachten.


.