2012 Jaar van de astrantia (1)

Bij het verzamelen van zaad voor een zadenruil waar ik aan meedoe, kwam ik zaad tegen van.... wat was het ook weer? Een klein stapeltje lag op de hoek van het aanrecht in de bijkeuken om 'geschoond' te worden en in zakjes gedaan te worden. Ik vergeet vast niet wat het is, dacht ik nog.
Maar toen ik aan de slag ging met de zaden lag er niet een (1) hoopje zaad in een hoekje .... maar een hele verzameling: in hoopjes, in bakjes, op schoteltjes, in zakjes. Bij sommige was de zaaddoos nog aanwezig, die kon ik makkelijk herkennen, bij anderen had ik een briefje met de naam gedaan, maar bij weer andere dus niet. En natuurlijk WEL vergeten welk zaad wat is.
Die zaadjes heb ik niet ingestuurd voor de zadenruil maar voor eigen gebruik gehouden met labeltjes als : 'waarschijnlijk potentilla knalrood' en 'waarschijnlijk astrantia'.
Als ik op google naar een foto van zaad van astrantia zoek, zie
B0007544 Astrantia (masterwort) seeds | Flickr - Photo Sharing!, dan lijkt dat inderdaad erg op het zaad dat ik heb liggen.

Ik heb al een paar keer geprobeerd astrantia te zaaien. Bij elk tuinbezoek waar ik deze sterretjes zie bloeien denk ik, wat geweldig, wil ik ook, in grote hoeveelheden. 2012 moet het dan maar worden,
het jaar van de astrantia in onze tuin. Ik ga zaaien en kopen en ruilen en iedereen die succes heeft met astrantia's vragen waar ze staan, wat ze fijn vinden, hoe vermeerderen, hoe verzorgen. Advies en aanbod welkom!
Het zaad op bovenstaand foto zit inmiddels in een pot die buiten staat, te wachten op ontkieming.