2013

Vuurpijl

Dat is nog eens vuurwerk, maar dan in de tuin.
Niet hier in Nederland, maar in Portugal, in de buurt van Faro.
Daar staat deze Aloe arborescens of Fuego de Natal (=kerstvuur) nu in bloei in de tuin van Doeke en Elke.


feugedenataldoeke
feugedenataldoekedet1feugedenataldoekedet2.
En ik me maar afvragen wie de lange buisbloemen dan bevrucht, of van de nectar snoept.
Diverse vogels, krijg ik per omgaande via de mail van Doeke te horen: blauwe ekster, grasmus, en zwartkopje.

Netatmo

We hebben sinds kort een Netatmo.
Een wat??
Een Netatmo, een weerstationnetje, met een meetmodule binnen en eentje buiten. Buiten meet ie temperatuur en luchtvochtigheid (pas op, niet op een plek in de regen of volle zon hangen!). Binnen temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, luchtdruk en geluidsniveau. Met een appje voor ipad of iphone. Geinig.
Zo vertelt de Netatmo me nu dat het op 4 januari 2014 om 22:45 uur nog 7.2 graden is. Bizar. Hoezo winter? Vandaar overdag was het 8.2 graden.
Het grafiekje met de luchtdruk vind ik het leukst, zeker met de grote drukverschillen die in deze wisselvallige periode optreden. Dat is het enige grafiekje dat niet een duidelijk 24 uurs patroon heeft.
netatmo1netatmo3netatmo2

NB. De buitenmodule mag niet in volle zon en niet in de regen. Een goede plek is dus aan de regenpijp, net onder een overhangende dakgoot, aan de schaduwkant van het huis. De eerste dag hadden we die aan een regenpijp net naast een openslaand raam gehangen. Om te kijken hoe het werkte. Raam kon niet meer goed open, vandaar het briefje met herinnering aan de raamhendels. Volgende dag toch maar op een veiliger plek gehangen...
http://www.netatmo.com/nl-NL.

Krans

Hoi Mam.
Dit is de kerstkrans.
In vol ornaat.
krans2013
krans2013det2krans2013det4.

Stellaria media

Mooie naam, voor een piepklein plantje. Loop je zo aan voorbij. De Nederlandse naam is vogelmuur. Onkruid. Komt in bijna elke tuin voor, een van de eerste plantjes in verstoorde of omgespitte grond. Vogelmuur wordt steevast uitgetrokken. Hoe overleef je dat als klein plantje? Taktiek van de vogelmuur is: gewoon (ook) bloeien als er niemand in de tuin is. In de winter. Dan heb je als plantje rustig de tijd om zaad te zetten. Voor de grond trouwens ook goed, de blaadjes van de vogelmuur beschermen de kale grond en voorkomen daarmee dat de grond dichtslaat.

vogelmuur28dec
vogelmuur28dec2vogelmuur28dec3

In een paar potten met zaailingen (geplant in potgrond gemengd met bladcompost) komen ook wat vogelmuurplantjes op. Hier nog net niet in bloei.
NB. Het schijnt dat vogels dit plantje lekker vinden, en dat voliere-houders dit plantje als groenvoer aan hun vogels voeren.

Marstuin

Tuinen op andere werelden.
Kan dat?
Nu nog niet.

Wageningse ecoloog Wieger Wamelink is eerder dit jaar bezig geweest met het kweken van allerlei plantjes in Mars-grond. Nou ja, niet echt van de planeet Mars, maar wel met dezelfde samenstelling. Om te kijken hoe planten willen groeien in die grond. Zodat misschien ooit, in de verre toekomst, er misschien planten op Mars gekweekt kunnen worden. Ik heb alleen nog niet terug kunnen vinden wat de conclusie van Wieger was.

Marstuin gaat beslissende fase in - resource.wageningenur.nl
51861677-2406-4764-aad1-9a04a0d924c5_DSC00203_570x427.JPG

Ook plannen voor een tuintje op de maan
NASA Growing A Garden on Moon and Grow Plants in 2015 - YouTube: .

Witte schermen

Veel wilde planten met schermvormige bloemen, bloeien in het wit.
Bijgaande link geeft een mooi overzicht van deze planten, en helpen je bij het herkennen van de verschillende soorten.
Witte Schermbloemen herkennen .
schermbloemwit.

Streeplijst

Via de vroege vogels nieuwsbrief, naar de knnv website, terecht gekomen bij een project 'haal meer natuur in je tuin'. Dat klinkt goed. Wil ik wel aan meedoen. Er kan altijd meer 'natuur' bij. Klik op de link voor een streeplijst. Kun je ook voor je eigen tuin doen.

Download: 100 soorten in de tuin-tellijst | Natuur ontdekken en beleven

Vanachter de pc kon ik zo uit het hoofd al een heleboel afvinken, zie de gele strepen op de lijst.
72 planten en 77 dieren.
Vooral in de buurt van de vijver, heb ik een tweede ronde nodig. Bij de juffers en libellen weet ik niet precies welke soorten we hebben, dus daarvoor ga ik nog wat verder zoeken op mijn eigen weblog of google. En voor de water- en moerasplanten geldt dat we er maar een beperkt aantal hebben.
Hier zit niets anders op: nieuwe grote vijver erbij aanleggen!

Deze lijst wordt nooit helemaal compleet in onze tuin: ik verwacht niet dat ooit een meerkoetje of waterhoentje onze tuin aandoet. …

streep[lijstplantstreeplijstdier.

Kerstkaars

Elk jaar met Kerst eten we met zijn allen bij mijn ouders.
Naast kerstboom, kerststukje, lekkere maaltijd, hebben we ook altijd de
kerstkaarsjes.

Als we aan tafel gaan voor het kerstdiner wordt voor ieder een theelichtje aangestoken.
En na de uitgebreide maaltijd, en ijs toe, en Franse kaasjes, en koffie, thee, koekjes …. branden de kaarsjes nog steeds.

Ze worden naast elkaar in de vensterbank gezet, met de bijpassende naambordjes.
De rest van de avond gaat om de beurt iemand kijken wie dit jaar 'wint'.
Welk kaarsje blijft het langst branden?

kerstkaarsjes

Op de foto de kaarsjes van 2012.

Groene beker

Klein maar fijn.
Door de knieen .
Neus vlak boven de grond.
Om dit kleinood goed te kunnen bekijken.
Elk bekertje is 2 maximaal 3 millimeter groot.
Bekertjesmos.
bekermosdec.

Garden Tours

Op 20 december 's avonds laat kreeg ik dit mailtje, kort maar krachtig.

Hoi tineke,
De gids is er!
Groet jitske


De gids uit de mail is de brochure van Garden Tours.
Die was die dag ook bij mij in de brievenbus gekomen.
Ik ben nog nooit op tuinreis geweest.
Dit is een goed voornemen voor 2014.
Samen met Jitske.
We gaan wat moois uitzoeken!

brochure.

Poes in nest

Deze foto is van vorige week.
Zonnetje, zacht.
Poes Baassie vindt een prima plek.
Midden in de molinia.
baasinnestje.

Verval

Stukje bij beetje zakt de tuin in elkaar.
Veel vaste planten gaan schuilen, onder de grond.
Met achterlating van de restjes van de groei van dit jaar.
De kleur is weg, gras wordt stro.
Nat stro.
Schuilplaats voor beestjes.

22decverval
22decverval222decverval3.

Dwergmispel

De enorme vracht van donkerrode bessen is gevallen. Vandaag heb ik een dikke laag halfvergane bessen van het terras geveegd, op naar de composthoop. Op beschutte plekje zitten nog een paar blaadjes, in prachtige kleuren. En een verdwaalde bes.

coto13dec1
coto13dec2

De heester heet dwergmispel, maar is niet bepaald een kleintje. Deze cotoneaster met vrij groot glanzend blad domineert de struikborder vlak bij het terras, is een meter of drie hoog en minstens even breed. Regelmatig halen we wat van de over het terras heen hangende takken weg. De bloempjes zijn niet heel opvallend om te zien, wel om te horen. De hommels vinden de bloemen zo lekker dat je van meters afstand de heester hoort zoemen.

Stevigheid testen

Vrijdag de dertiende werd door Cor en Thijs een nieuwe pergola neergezet rondom de druif. Tijdens de lunchpauze, pergola half af, kwamen de poezen alvast even testen of de pergola aan de poezen-eisen voldoet. Sprot rende in 1 keer naar boven. Baassie belandde per abuis in de wirwar van de wilde clematis. Moeilijk afzetten en uitkomen. Baassie was not amused, toen we hem uitlachten.

pergolapoes13dec1pergololapoes13 dec2
pergolapoes13dec4pergolapoes13dec3
pergolapoes13dec5gr.

Blij! Met mijn tuin

Weet je nog, die storm eind oktober?
Toen waaide bij ons de pergola om.
Hij stond er pas sinds 1997 (ahum).

Cor en Thijs kwamen een nieuwe neerzetten.
Kastanjehouten palen.
Een beetje mikken omdat de palen niet op de plek van de oude konden, daar zat nog een homp half vergaan hout in de grond. Ook bleek het wat puzzelen, de palen bleken korter dan de vorige, pergola moet natuurlijk niet te laag worden. En kunstig de druif erom heen vlechten. Daar was het allemaal om begonnen. Nou binnenkort de druif snoeien, vastmaken aan de liggers en weer een haakje in een dwarsligger draaien. Daar kan de voedertafel voor de musjes aan hangen. Winterklaar.
tuinman13dec0
tuinman13dec1tuinman13dec55
Cor 's bedrijfje heet Blij! Met mijn tuin. Zie blijmetmijntuin | verhuur mini-kraan .Cor is al eerder bij ons in de tuin geweest, een paar jaar geleden, grindpad afschrapen met minikraantje en hele hoge coniferen toppen. Thijs helpt hem af en toe, handig dat ie zo lang is, geen trapje nodig om een legger vast te houden. Misschien volgende keer toch een helm op?


Zwarte balletjes

Of ze zijn nog niet op hun lekkerst, of de vogels beginnen liever eerst aan andere bessen. Er zitten nu – half december – nog trossen vol zwarte bessen aan de vrijuit groeiende ligusters in onze tuin. Bij ligusterhagen zie je meestal weinig bes, want weinig bloem, want gesnoeid.

liguster13dec4liguster13dec2liguster13dec5.

Nationale Planten Collectie

Mijn favoriete stukje van de Hortus Haren is nu onderdeel van de Nationale Plantencollectie.
De wilde plantentuin, de Laarmantuin, is
opnieuw opgenomen in de collectie.
Dat is het resultaat van hard werken door een flinke groep vrijwilligers. Twee jaar lang zijn ze bezig geweest om de in de jaren negentig verwaarloosde Laarmantuin weer op te knappen. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd de tuin aangelegd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. Laarman was de Hortulanus, en legde allerlei landschappen aan. Kalkgrasland, blauwgrasland, vochtige heide, veenputten met voedselarme (water)vegetatie. De Laarmantuin heeft ecologische en cultuurhistorische waarde en het toekennen van de status 'nationale plantencollectie' geeft meer hoop om ook in de toekomst de mooie tuin en de (zeldzame) plantensoorten te behouden.

laarmanapril2011
Bovenstaande foto heb ik genomen in april 2011. Zie ook Groen Haren: levend monument - Harener Weekblad, Kees Boele gebruikte voor zijn column enkele foto's van mij. Leuk.

Kerstkleuren

Na de sint de kerstman.
De wind afgelopen week heeft niet alleen alle blaadjes uit de wilg gewaaid, maar ook veel hulstbesjes uit de struik geschut. En voordat de kramsvogels en koperwieken alle resterende besjes oppeuzelen …. een foto met kerstsfeer, van de bonte hulst.

hult7dec.

Teunis te laat

Hij was nog zo van plan geweest om nog even door te bloeien.
Maar het komt er niet meer van.

teunis7dec

Deze teunisbloem, die vanaf begin zomer met 1 of meer bloemen per dag bloeit, heeft al een hele tijd een paar knoppen 'klaar staan' om zijn kunsten te vertonen. Maar net zoals de bijen binnenblijven als het kouder is dan een graad of 8, zo komen deze knoppen niet verder tot ontwikkeling. Als het straks echt gaat vriezen, bevriezen de knoppen ook. Maar nu zouden ze – in theorie – nog kunnen gaan bloeien. Als het warm genoeg wordt, en als er licht genoeg is. Echt nut heeft dat overigens niet meer deze tijd van het jaar. Niet voor de plant zelf, insecten om de bloem te bevruchten zijn er nu ook niet meer. Maar voor de toevallige tuinpassant…. zou het een mooi kadootje zijn.

Wie zijn pootjes?

Onze verre schuur heeft twee schuine ramen die altijd openstaan. Aan de bovenkant van het raam een flinke spleet, waar Ome Job, de vorige eigenaar van de schuur een stuk gaas boven had gespannen tegen vogels, poezen of andere beesten. Bij een van die ramen is het gaas al sinds jaren weg, dus regelmatig kom ik een poes in de schuur tegen, die bijvoorbeeld bij slecht weer door het raampje naar binnen is gesprongen en op het vlierinkje van de schuur ligt. Onze eigen poezen overigens niet.

pootjes7dec

Op de foto zie je op het raam waar je niet naar binnen kunt als beest (ja ik weet het, glas nog nooit schoongemaakt) pootafdrukjes staan. Ik ben er nog niet uit of dat nou een poes is, of toch de steenmarter. Vermoedelijk is een van de verblijfplaatsen een grote takkenhoop naast de schuur; ik heb gezien dat daar een mooi rond gat (tunnel) de grote stapel inloopt.

Mooie luchten

In deze tijd van het jaar 's morgens op de fiets naar het werk net na zonsopgang.
Mooie luchten zijn soms het gevolg.
Al fietsend, foto uit de hand met mobieltje.
Je ziet nauwelijks dat ik hier langs de snelweg (van Haren naar Groningen) rijdt.
ochtendlucht1ochtendlucht2.

Aardster

Ik heb wat met taal.
Met woorden.
Alleen al om de klank of vorm van een woord,
wil ik iets zien, of horen, of proeven.

Aardster is zo'n woord.
Klinkt oeroud, ancient zouden de Engelsen zeggen.
Aarde, planeet, wij.
Sterren, heelal, alles.
Aardster, paddestoel, beigebruin.
Van klein naar groot.
Van groot naar klein.
Dat zit voor mij allemaal in het woord.

Paar weken geleden, in de paddenstoelentijd, naar de Hortus.
Daar zouden ze moeten staan.
En met behulp van de bordjes is het gelukt!
We hebben ze gezien.
In het echt.

aardster12nov3aardster12nov4

Boven: gekraagde aardster (geastrum triplex)
Onder: gewimperde aardster (geastrum fimbriatum)

Ben benieuwd of het volgend jaar weer lukt. Ook al hebben we nu gezien waar ze ongeveer staan in de Hortus, zonder bordjes loop je er erg makkelijk voorbij. Langs de paddestoelen-met-de-mooie-naam. Tussen de afgevallen herfstbladeren/naaldjes vallen ze niet erg op.
Tip: zoek niet in een loofboos, maar in een naaldbos! Zie ook
Paddenstoelenwandeling | Elders | 't Groentje .

Hortensia glijdt ...

….. de winterrust in. De bloemen zitten nog aan de struik en langzaam, o zo langzaam verdwijnt de kleur uit de bloemblaadjes. De individuele bloemen -wat verlegen- met de gezichtjes naar beneden. Een foto van onder af genomen -in het gezicht van de bloem- zie je in de derde foto. Pas binnen, op de computer zag ik het kleine vliegje dat een mooi schuilplekje vond onder de paraplu van de bloem.

hortensia23nov1
hortensia23nov4hortensia23nov3.

Winterhart

Dit silhouet is van de donkere harten van rudbeckia's. Drie exemplaren heb ik in de nazomer in de tuin gezet, mooie late bloeiers. Donkergele bloem met donkerbruin hart. Deze plant is zeker ook de moeite waard in de late herfst en winter. In een mistige omgeving met wat spinrag, of met rijp bedekt. Ook in die seizoenen een plaatje!

De bloem is weg, wat blijft is het hart.
De herinnering.


rudbeckiaharten1decrudbeckiaharten1dec2
En nu ook de foto als herinnering. Omdat een Rudbeckia nu eenmaal kortlevend is en onze tuinslakken al eerder hebben laten zien dat ze dol zijn op rudbeckia's…

Regenboogkleuren

Spinragjes hangen overal in de tuin. Wielwebben, zoals uit de boekjes, maar ook allerlei hangmatjes. Bijna onzichtbaar. Als er fijne druppeltje blijven hangen in de webben kun je ze veel beter zien, glinsterend en beladen met diamantjes. Soms zie je mooie regenboogkleuren verschijnen, als de lichtinval goed is. Prachtig om te zien, lastig goed op de foto te krijgen.

druppels1dec0
druppels1dec1
Op de foto's een hangmatwebje in een buxusstruik, met een gloed van groen en roze.
You get the idea.

Jeneverbesgilde en vele anderen

Naar aanleiding van een stukje over de hoogstambrigade vorige week, hier nog wat andere groepen mensen die hun energie stoppen in het vrijwilligerswerk in de natuur. Even zoeken op internet < natuur vrijwilliger> en je komt van alles tegen. Hieronder een paar voorbeelden.
Dus voor ieder die wat tijd wil besteden om natuur of landschap te ondersteunen, volop aanbod.

Brigade --> brigadiers

Gilde --> gildebroeders

Wacht --> wachters

En natuurlijk allerlei werkgroepen en vrijwillgersgroepen. Wat denk je van de :

NB. ken je nog andere vrijwilligersgroepen die iets met natuur of tuinen of parken te maken hebben en vooral een mooie naam hebben, stuur dan even een mailtje.

Het dak repareren als de zon schijnt

Binnen het bedrijf waar ik werk is een inmiddels gevleugelde uitspraak van onze CFO "we moeten het dak repareren als de zon schijnt". Dat betekent: niet wachten tot het regent of sneeuwt en dan verbaasd zijn dat het binnen nat wordt. Maar vooruit kijken naar wat er in de toekomst op het bedrijf af komt, en daar op voorbereid zijn. Dus midden in de zomer, mooi weer, geen regen, en dan is het het goede tijdstip om het dak te repareren. (*)

Zo'n klusje heeft Eddy vorige week gedaan. Hij heeft 'ijsvrijhouders' gefabriceerd voor onze twee vijvers. Van een plaat piepschuim en een plantenprikkertje, met een broodmes als gereedschap. Vorig jaar (en het jaar daarvoor) dachten we pas aan een ijsvrijhouder als de vijver al strak bevroren was en we dagelijks met keteltjes heet water naar de vijver liepen om een 'wakje' te smelten. Nu zijn we goed voorbereid. De ijsvrijhouders liggen klaar voor gebruik, laat de vorst maar komen. Zie
Vroege Vogels: Tip: maak vijver-ijsvrijhouder .

ijsvrij23nov2ijsvrij23nov1
NB. Als je ze zelf ook wil maken, let dan op dat je de goede lijm koopt. In eerste instantie had Eddy lijm die weliswaar geschikt is voor polystyreen volgens de verpakking, maar als je de kleine lettertjes verder leest: niet voor piepschuim (=polystyreenschuim)! Zelfs de HUBO eigenaar had dat aanvankelijk over het hoofd gezien; hij gaf in de herkansing een tweede tube goede lijm mee.
Een bijzonder gezicht overigens: overal waar Eddy de eerste lijmsoort aanbracht verdween het piepschuim als sneeuw voor een straaltje warm water … Grote gaten ontstonden in het schuim, gelukkig zijn de platen dik genoeg.

(*)
Eddy wijst mij er fijntjes op dat de CFO het citaat geleend heeft van John F. Kennedy, die het in 1963 in een toespraak gebruikte.

Maandfoto november 2013: bottel

rozenbottel
Rode roos, soort onbekend.
Erfenis van vorige bewoner.
Maakt enkele enorme bottels.
3-4 cm in doorsnee.

Eric Wander

Via een dagfoto van een eekhoorntje op de Vroege Vogels website van de Vara kwam ik bij de site van Eric Wander terecht. Natuurfotografie in Nederland.

Als je een paar mooie plaatjes wilt zien…..
klik op de link
Flora en zet de 'dia -show' aan. Eric heeft een hele serie diashows, dus je kunt wel even vooruit (op een regenachtige zondagmiddag).

erik wander screendumo
Lean back and enjoy.

Blauwe achtergrond

Het is 23 november 2013.
De laagstaande zon schijnt tot achter in de tuin.
Ik warm mij in de zon en kijk omhoog.
Bladeren in verschillende kleuren.
Tegen de strakblauwe hemel.

boom23nov1 boom23nov2
boom23nov3 boom23nov4
In volgorde: wilg, veldesdoorn, hazelaar, fluweelboom.

Appels voor de vogels

Ze liggen er al een tijdje. Na het oogsten van de appels, heb ik er her en der in de tuin een paar neergelegd. Deze foto is van vorige week, appels vrijwel onaangeroerd. Er was genoeg te eten. Nu- een week later- hebben de merels de appels ontdekt en liggen er nog de half uitgeholde schillen. Misschien dat ze na de nachtvorst van vorige week lekker zacht zijn geworden….

appels16nov2appes16nov1.

Vrijwilligers: Hoogstambrigade

Als je het ruim ziet kun je het landschap om je heen ook als je tuin zien. Om van te genieten, of te bekijken, of om te 'tuinieren'. Maar dan wel op wat grotere schaal, niet op eigen houtje, maar met een groep. Afhankelijk van het seizoen worden er verschillende activiteiten georganiseerd, vaak vanuit een natuurorganisatie of landschapsbeheer-afdeling. Van webloglezer en collega Dirk kreeg ik een paar foto's toegestuurd van zijn activiteiten als hoogstambrigadier.
Alleen het woord al deed mij glimlachen: ik had het tot nu toe niet bewust eerder gezien.
Hoogstam klink als fruitbomen, en brigadier klinkt als heel doelgericht acties nemen.
hoogstam1
hoogstam2hoogstam3
Foto's : Landgoed Schatzenburg, Dronrijp, 16 november 2013

Vroeger had elke streek zijn eigen specifieke hoogstamboom. In Groningen de 'Rode Kroon' , in Drenthe de 'Drentse Bellefleur' en in Friesland de 'Schoone van Iephof' …… Bij elke boerderij stonden wel een paar hoogstam- of halfstamfruitbomen, maar sinds halverwege de vorige eeuw werd dat steeds minder: het oogsten en onderhoud van deze bomen kostte te veel, laagstamboombomen doen het 'economisch' beter. Voor het cultuurhistorisch landschap is het een verlies, en daarom zijn de hoogstambrigades meer dan welkom.En Landschapsbeheer in verschillende provincies zet zich hiervoor in.

NB. Ik kom zelf uit de krommerijnstreek, waar in mei de kersenboomgaarden, prachtig in bloei stonden. Bij googelen op het woord hoogstambrigade kwam ik ook een hoogstambrigade 'Krommerijnstreek' tegen,
Kersen bloesem mei 2013 - Streekhuiskrommerijn. Klik op de link en voor een paar fraaie foto's….

OPROEP: heb je nog tips over andere vrijwilligersgroepen die iets met natuur of tuinen of parken te maken heeft, waar ik een stukje over kan schrijven, stuur dan even een mailtje. Een mooie naam/woord strekt zeer tot aanbeveling. Ik heb er inmiddels al een op mijn lijstje staan: Jeneverbesgilde, waarover een andere keer meer.

Kleurige compost

Half november en de tuin barst van de kleur: rood, oranje, geel van herfstkleur, bessen, bottels. Nog even en dat is verdwenen. Bladeren afgevallen, bessen opgegeten. Een makkelijke manier om toch nog kleur in de tuin te hebben is een composthoop. Moet je wel kleurige groenten eten.
compost16nov
Op de foto zie je: pompoen (schil en pitten), prei, een verlept peertje, mandarijnschillen, koffiefilter, kontje van paprika en wortel. Voorwaar, dat maakt een kleurig geheel.

In vogelmagen

De seizoenen komen langs.
Keer op keer,
weer
kijk ik naar de bessen.

Nu zijn ze er nog,
en straks,
later,
zijn ze verdwenen
in de maag van de merel.

vuurdoorn16nov
vuurdoorn16nov2.

Verre Schuur

Helemaal achter in de tuin, staat een stenen schuurtje, de verre schuur.
Met een robuuste houten deur, die ooit echt wit was, toen Ome Job er nog woonde (niet in de schuur natuurlijk, in het huis). Hij verwijderde de algen en gaf de schuur(deur) regelmatig een lik verf. Dat is nu al 10 jaar niet meer gebeurd. Resultaat, hele rustieke plaatjes.
verreschhur16nov1
verreschuur16nov2.
Aan de schaduwen kun je zien hoe laag de zon staat! Foto is van half elf 's morgens.

Spaanse aak

Spaanse aak, veldesdoorn, acer campestre.
Maakt niet uit hoe je hem noemt, herfstkleur is prachtig. Niet donkerrood of oranje zoals sommige Japanse esdoorns, maar warm geel. Nu op zijn mooist. Op beschutte plekken een wolk van geel, wat meer op de wind zijn er al veel blaadjes uit.
spaanseaak16nov1

Het exemplaar op de foto staat aan de voet van de omgewaaide pergola. Ik snoei hem steeds als klein hegje/ lage struik. Spaanse aak is prima te gebruiken als heg-heester. Zonder snoei groeit de struik uit tot een flinke boom, en gaat dan bloeien en via de gevleugelde zaadjes heb je in een mum van jaren flink wat bomen erbij.

Mevrouw en meneer Hulst

Hulst, oftewel Ilex, is zo'n struik die tweehuizig is. Je hebt exemplaren die alleen man zijn, en andere die alleen vrouw zijn. En zoals meestal: zonder mannetje en vrouwtje geen kindjes, of in geval van de hulst, geen besjes.
In onze voortuin vlak bij de brievenbus staat een vrouwelijk exemplaar dat echt overladen is met bessen. Hele knoedels bessen als sierraden op de donkergroene avondjurk van Mevrouw Hulst. Een tikje onopvallender, er vlak naast, links op de grote foto, staat meneer Hulst, in stemmig, glanzend donkergroen kostuum.

hulstpaar16nov
hulst16nov2hulst16nov3
Mooi voor kerststukjes zul je misschien denken. Tweewerf neen! Nee, omdat ik nooit kerststukjes maak. Nee omdat de bessen meestal de kerst niet halen. Als het in Scandinavië koud wordt en een vlucht kramsvogels en koperwieken langskomt, dan is de struik in een paar uur leeg.

Augurkenstruik

Wandelend in de Hortus werd mijn ook getrokken door onwaarschijnlijk blauwe peulen. Aan een struik van een meter of twee, drie hingen ze in trosjes. Dikke, vlezige peulen, centimeter of 10-12 lang. In het gras er rondom lagen de meeste peulen (en ook de meeste bladeren) al op de grond. Ik pakte er een op, een beetje onaangename gewaarwording. Niet een stevige peul, zoals bijvoorbeeld van een tuinboon, maar heel zacht en slap, als super overrijp fruit.

Thuisgekomen gegoogled: struik blauw peul. Dat was een makkie.
decaisnea

augurk10novaugurk10nov2

De
augurkenstruik heet ie. En in Engeland 'dead-mans-fingers' --> vanwege die slappe peulen zeker. De zaaitijd is nu, in de herfst. IK heb 1 pot buiten (6 zd) en 1 pot in de serre (5zd) gezet. De zaden hebben een koudeperiode nodig om te ontkiemen. Als het wat wordt, volgt tzt een nieuw logje met meer informatie.

Kleuren en thee

Chinese tuin in de Hortus.
Mooie gekleurde esdoons in de tuin.
Theehuis van de Kreunende Draak.
Kopje groen thee.
Theeceremonie en muziek door twee Chinese vrouwen.
Je moet eerst aan de thee 'luiken'.

Aan tafel met twee spaanse vrouwen.
Ik vertaalde voor ze, ze verstonden geen Nederlands.

chintuin9nov2
KLEUR9NOV1chintuin9nov5kl
theeceremonie9nov.

Paddenstoelenwandeling

Laatst al eens geschreven over paddenstoelen en hoe lastig ik het vind paddestoelen te herkennen. Maar met een beetje hulp, een gids bij een boswandeling, of een serie bordjes met foto en beschrijving ter plekke…. dan kan iedereen een heel eind komen. Dit weekend was ik in de Hortus Haren, en daar was een paddenstoelen route uitgezet. Bij de balie kreeg ik een lijst mee van exemplaren waar een bordje bij was gezet. Leuk! Toch een heel stel gezien die ik nog niet eerder (bewust) was tegengekomen. De namen lijken soms rechtstreeks uit de Bommelverhalen te komen.
paddestoel9nov1
paddestoel9nov2paddestoel9nov3.
Thuisgekomen heb ik op de lijst afgevinkt welke ik gezien, en gefotografeerd, heb.
Tot mijn teleurstelling had ik enkele bijzondere exemplaren gemist.
Zondag opnieuw naar de Hortus! Op jacht naar de
aardsterren. Alleen al om de naam.

Compositie

Twee foto's, gister gemaakt in de Hortus Haren.
Welke vind jij mooist?
Om het beter te zien: dek afwisselen de ene of de andere foto af met je hand of een stuk papier.
En waarom is dat, denk je?

compositie9nov3

compositie9nov1

Grote kans dat je de
tweede foto het mooist vindt.
En dat komt door de compositie!
Onze hersenen vinden een beeld waar een opvallend onderdeel niet in het midden maar op 1/3 van de hoogte en 1/3 van de breedte staat over het algemeen mooier, meer esthetisch, rustiger dan een foto waar het object (de oranje esdoorn) in met midden staat.
Denk hier eens aan als je een foto van partner of kind maakt: persoon niet in midden van de foto maar op 1/3 van de breedte. Dan heb je nog een flink deel van de foto over voor de achtergrond, het strand, de hei, het leuke pleintje in Italie of de chinese muur. En de foto wordt door bijna iedereen als mooier ervaren. Geinig toch.

Stoompan

Naar aanleiding van stukje vorige week over het vele werk om van onze overvloedige druivenoogst sap en gelei te maken, kreeg ik reactie van Dirk.

Tineke,
Wij gebruiken al enkele jaren een stoompan om de sap uit druiven e.d. te halen. Weinig werk en goede sap opbrengst.
stoompan
Groet Dirk

Idee voor de toekomst?

Mini-slakkie

Bij het schoonmaken van de druiven kwam ik allerlei beestjes tegen.
Zoals deze kleine mini-slakjes.
Die hadden zich tussen de druiven genesteld.
slak3nov0
slak3nov2slak3nov1
Verder (voor zover ik het gezien heb)
1 oorwurm, 1 lieveheersbeestje (aziatisch), 2 spinnetjes, 2 wantsen, diverse pissebedjes.
Alle beestjes, met de resten van de druivenoogst buiten gezet bij de composthoop.

Dagtaak druiven

Ik had er een dagtaak aan. Het plukken (zaterdag) en verwerken (zondag) van alle druiven van dit jaar. Zo'n grote tubtrug (emmer) vol. En dan heb ik nog een doosje bij de buren neergezet, en een tas aan langslopende straat genoot meegegeven. De grootste pan die we hebben, en dan drie keer helemaal vol, zachtjes koken totdat sap er helemaal uit is. Dan zeven (velletjes en pitjes eruit), dan in flesjes. Van anderhalve liter sap vervolgens nog gelei gemaakt. Al met al de pannen en schalen vandaag wel 4-5 keer afgewassen….
Het resultaat is mjam.

druif3nov3druif3nov1
druif3nov2druif3nov4

Inmiddels staan er diverse flessen druivensap in de koelkast en een heleboel potten druivengelei in de kelder.
Een paar trosjes bewaard om nog 'uit de hand' te eten.
Nb. Bij het maken van de gelei kwam er een roze schuimlaagje op de kokende massa drijven. Die viste ik met een schuimspaan eruit. Wist je dat dat schuim heel lekker is door de yoghurt?

Maandfoto oktober 2013: zweefvlieg

Zweefvlieg.
In rust.
Op de klimop.
zweefvlieg26okt.

Pergola

Hij was al van 1997, onze pergola.
En enige wiebels hadden we al waargenomen, als een poes in volle vaart de pergola inrende.
Maar dat ie bij een zuchtje wind (ahum, windkracht 11) bij de grond zou afbreken…. sat hadden we niet verwacht.
Geen gevaar voor de nabije ruiten, omdat de pergola nog wel innig werd omstrengeld door de druif en clematis. Afgelopen zaterdag hebben we eerste de druiven geplukt (wel makkelijk, zo laag bij de grond) en toen alle afgebroken palen uit de kluwen verwijderd. Hovenier inmiddels een bericht gestuurd om een afspraak voor plaatsen van een nieuwe pergola te maken.

pergola28okt1pergola28okt2
Zo zag de pergola er in betere tijden uit:
Snoeibeurt | Beestjes | 't Groentje.

Live verslag van de storm

Voor het eerst sinds jaren weer een herfststorm.
En wat voor eentje!
Maandag 28 oktober 2013.
Bij ons is het windkracht 11 geworden.
Het hoogtepunt van de storm lag tussen twaalf en een 's middags.
Hieronder een stukje van de mail conversatie met het thuisfront.

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Eddy Echternach
Verzonden: maandag 28 oktober 2013
12:28
Aan: Meij van der C.E.
Onderwerp: Re: Dikke tak

Zeg dat wel... Pergola waait om!

-------------------
Op 28 okt. 2013, om 12:20 heeft Meij van der C.E. het volgende geschreven:

Oh oh

Groet Tineke

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Eddy Echternach
Verzonden: maandag 28 oktober 2013
12:15
Aan: Meij van der C.E.
Onderwerp: Dikke tak

Hiep,

Er waaide net een forse tak uit de wilg....

Gasp)=

-----------
miscanthus28okt
De volgende ochtend ging ik de schade opnemen in de tuin.
Ik heb een nieuwe soort ontdekt: miscanthus horizontalis. Zie foto.

Wuivend gras

Toptijd voor de siergrassen.
Hier een lange strook
miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'.
In de zijborder.
Het waren eerst 4 kleine pollen op een rij, in middels forse bossen.
wuivendgras25okt.
Op deze plek, vrij droog, wordt het gras 120 centimeter.
In de achtertuin, vochtiger, staat een enorme pol van ruim 160 centimeterhoog (en inmiddels ruim een meter breed aan de voet). Komend voorjaar (april 2014) zal ik de pollen delen en ongeveer een kwart terug zetten.
Dan heb ik weer een heleboel pollen over voor de liefhebber!
'Bestellen' kan door een mailtje te sturen.

Egel drollen

Het grasveld is bezaaid met drollen. Niet van een hond, niet van een kat. Maar van een egel!
Ze wandelen nog rond, blijkbaar valt er nog genoeg te halen, aan slakjes, en andere beestjes. De foto's zijn vorige week gemaakt, kort na een regenbui. Daarom zijn de drollen nog vrij nat. Als ze wat meer indrogen zie je ook allerlei glanzende schildjes en vleugeltjes van de opgegeten insecten.

drol18okt1drol18okt3
drol18okt4drol18okt2.

Lentekrokus in de herfst?

Vorig weekend wandelden we langs een tuin die lila was van de herfstkrokussen. Mooi, zei Eddy, waarom hebben wij die niet in de tuin? Ik antwoordde dat wij alleen voorjaarskrokussen hebben. Heel veel.

Vanuit de voorkamer sta ik vanmorgen met een kopje koffie in de hand naar de voortuin te kijken. Wat bloeit daar nou lila, het lijkt wel een krokus! Nooit eerder bij ons in de tuin gezien in dit seizoen.

krokus25okt1

Maar of het nu een voorjaarskrokus is die zich heeft vergist in het seizoen, of toch een herfstkrokus die we nooit eerder zagen….. Ik weet het niet, maar geinig is het wel. De eenling-krokus.

Kleurend gras

Eind oktober, is nog steeds een mooie tijd voor de siergrassen. Niet alleen vanwege de pluimen, maar ook vanwege het verkleurende blad. Dit is een stukje van een pol miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'. Ruim anderhalve meter hoog. Bij aanvang van de bloei zijn de pluimen roodachtig, met een soort koperglans, daarna verbloeien ze naar zilverwit. Maar nu, in de 3e week van oktober, is ineens het blad de blikvanger geworden. Groen, geel, rood. Met een aai zonlicht er over. Adembenemend.

miscanthus kleu25okt
Heb je zo'n prachtriet in je tuin, vergeet dan niet even te gaan kijken, voor je het weet is het kleurspektakel over, en moet je weer bijna een jaar wachten.

Before en After

De bloeiwijze van klimop ziet er uit als een soort 'atomium', een bal met allemaal spaken vanuit het midden met aan het uiteinde van elke spaak weer een balletje. Als je niet goed kijkt ziet de bloeiwijze er net voor en net na de bloei hetzelfde uit. Maar als je iets nauwkeuriger kijkt valt het verschil meteen op: voor de bloei zijn de knoppen echt bolvormig foto links, na de bloei hebben ze een soort punthoedje foto rechts. En tijdens de bloei is het een groen bloemetje, met groen gele meeldraden.
klimop25oktbefore2klimop25oktafterwantsje20okt2
Het is leuk zitten op zo'n balletje, als je een wantsje bent.

Tuin 20 okt

Voor 20 oktober was het opvallend zacht.
Vanmorgen vroeg al 13 graden in de serre, vanmiddag zelfs 20.
Na de lunch brak de zon door en was het heerlijk vertoeven in de tuin.
tuin20okt1

tuin20okt2tuin20okt5
tuin20okt4tuin20okt3

Zo zag een stukje van de tuin er vandaag uit. Meeste bloemen wel uitgebloeid, maar toch nog een boel kleur. Voor het oog is de bovenste foto wat onrustig, staat zo veel op. De vier kleine foto's geven een wat rustiger beeld. Kun je de stukje terug vinden op de grote foto?

Landgoederenroute

Bij Eelde en Paterswolde zijn allerlei oude landgoederen, en de herfst is een mooie tijd van het jaar om een stukje van de (ANWB) landgoederenroute te wandelen. We parkeerden de fiets bij landgoed Vennebroek, en wandelden ook door 'De Duinen', de 'Vosbergen' , en 'Lemferdinge'. Deze keer lieten we landgoed 'De Braak' rechts liggen. Camera mee om te kijken wat we aan paddenstoelen op de foto konden krijgen. Viel niet mee, vanmorgen was het hier nog zwaar bewolkt en we zagen eerst helemaal geen zwammen. Lastig te zien ook, veelal bruine zwammen op een achtergrond van bruine blaadjes. Maar na een tijdje zagen we er al meer. Camera had er moeite mee, vond flitsen nodig.
zwammen20okt1
zwammen20okt2zwammen20okt3.
De puntmuts moet ik vast nog wel een keer terug kunnen vinden, die bij Eddy's voet heet: geschubte bundelzwam.

Vliegenzwamonderkant

Het is paddenstoelentijd. In de voortuin hebben we verschillende vliegenzwammen, je weet wel die van kabouter Spillebeen. Hij had blijkbaar op dit exemplaar heen en weer zitten wippen, krak, de paddestoel op zijn kant. Kun je wel mooi de plaatjes van onder bekijken. Bij het klaarzetten van de foto voor dit tuinlogje, zag ik twee kleine insectjes die iets gezelligs aan het doen waren tussen de plaatjes.
Vliegjes, of misschien kleine wespkes?
vliegenzwam20okt1vliegenzwam20okt2

Met een lichtblauw achterlijfje.

NB. De meeste vliegen zwammen waren aangeknabbeld, door de slakken!.

Najaarskleinfruit

Dit jaar hadden we een enorme oogst aan blauwe druiven. Hadden? Zeg maar gerust : hebben. Elke dag knippen we een paar trosjes af voor directe consumptie. Zolang de druiven nog aan de rank zitten blijven ze veel beter goed, ook al wordt er regelmatig wat geplukt door de merels. Na het plukken worden de druifjes na een tot anderhalve dag al wat slapper. Wel smaakverschil, sommige trossen met echt zoete druiven, andere wel sappig, maar behoorlijk zuur. Friszuur.
druiven6okt1druiven6okt2

Elke dag op weg naar het werk of om boodschappen te doen loop ik met de fiets onder de druivenpergola door. En passant verdwijnt er weer een druifje in mijn mond. Vandaag ging een wandelrondje rondje ook door de achtertuin. Paar handjes rijpe herfstframbozen, floep weg, en nog een enkele braam, mmmm. Frambozen gaan nog wel een tijdje door, de bramen die nu nog wat rood zijn lijken niet echt meer te rijpen.

Hooiwagen

Eerste spin die ik tegen kwam bij de spinnenzoektocht was een hooiwagen. Wat is het meest opvallende aan een hooiwagen? Een hooiwagen is een spinachtige, er zijn veel verschillende soorten, en het meest bijzondere is dat kop en lijf vergroeid zijn. Waar andere spinnen duidelijk een achterlijf hebben, dan een taille en daarvoor een kopborststuk, is dat bij een hooiwagen aan elkaar gegroeid; een balletje of ellips, waar de acht poten uitkomen, maar ook waar de ogen opzitten. Vaak boven op, heel bizar.

Via de link kom je bij een hooiwagenfotogalerij:
ARABEL - Arachnologia Belgica klik door en verbaas je over de vorm.

hooiwagen11hooiwagen31
hooiwagen12hooiwagen14
Zou dit een
opilio canestrinii zijn?

Hooiwagenweetjes
- lichaam 3- 9 mm, poten veel langer
- mannetje vaak kleiner dan vrouwtje
- schutkleur, bovenkant vaak grijsgevlekt of bruingevlekt, onderkant roomkleurig wit
- tweede potenpaar is het langst en wordt gebruikt op mee te ruiken
- poten zijn 'autonoom': laten los als je er aan trekt (en bewegen dan nog een tijdje: creepy)
- bedoeld als afleiding in geval van gevaar, poten groeien later aan.
- eet insecten, mijten, pissebedden, plantenresten

Spinnen tellen

Via het programma Vroege Vogels van de VARA hoorde ik over de spinnentelling. Zie Vroege Vogels: Spinnen. Een week lang wordt iedereen opgeroepen om op zoek te gaan naar 10 veel voorkomende huis- en tuinspinnen. Op de website kun je een zoekkaart downloaden, een afbeelding hieronder.

Vanmiddag ging ik even op jacht in de tuin: viel tegen, veel geregend gister en veel wind vandaag. Weinig webben, weinig spinnen gezien. Wel eerder deze week een dikke kruisspin buiten gezet. Ik dacht altijd dat dat een tuinspin was, maar bij de beschrijving staat huis- en tuinspin!
spinnenzoekkaart600spin13okt
Tja, en welke spin op de foto hierboven staat? Hij had zo'n hangmatwebje, geen wielweb.

Oogst najaar 2013

Wat is het en waar staan ze?
De ruil-winsten van de plantenruil.
aster12okt

 • 3 stengels van een vrolijk bloeiende herfstaster, maar welke? --> zijborder 85, voor de grote laurierkers
 • Salvia Hot Lips , zie twee logjes verder--> opgepot, staat nu in serre
 • ministukje Corsicaanse mint, een miniplantje (uit Sissinghurst, zegt Ernst) --> dwarspad, vlak bij bankje tegen fietsenschuur (moet vochtig blijven); volgens een website 'een dynamische bodembedekker' Happy
 • 2 verbena 's van Willie, zeg maar gerust een woekeraar (met verdikte worteldelen) --> grasveld bij appelboom, aan de voet van de houtwal, achtertuin 85.
 • trachystemon orientalis , grote klonten wortels, met een paar 'neuzen', een vroegbloeiende ruwbladige, met enorme wortelstokken en later ook hele grote bladeren, schaduw, moet paars bloeien in maart, laagblijvend. Van Roos. --> In de bosborder bij de verre schuur, achtertuin 87, vlak bij de koeienoog en kogeldistel.
 • ajuga reptans 'Rosea', denk ik. --> Lijkt sterk op kruipend zenegroen en bloeit roze volgens de inbrengster. --> op hoekje van bosborder, aan de voet van houten driepoot, achtertuin 87
 • valse salie, 1 stengel van Eef --> op de heuvel, achtertuin 85, plek waar kleine pruimenboom recent is omgezaagd.
 • wede, 2 jarig --> 4-5 rozetjes, in bedje naast kleine vijver aan overkant pad.
 • lage phlox, in 3 stukjes, bodembedekker --> naast de Corsicaanse mint
 • ruige anjer rozet (of een andere anjer: dispuut tussen de inbrengster en Ernst), volgend jaar kijken wat er op komt --> uhhhh
 • agrimonie, familie van de aardbei, zie je aan de blaadjes, halve meter hoog, schijnt geel te bloeien, siirt kleine klitjes als zaaddoos.--> naast de wede
 • bermooievaarsbek --> naast de valse salie
 • 3 kleine pastinaakjes (witte wortels), loof was erg slap, wortels houden niet van verplanten, ben benieuwd of ze het overleven --> vlak bij Corsicaanse munt, iets verder naar achter
 • vitex , zaailing van Willie--> in potje, in serre overwinteren.Natte najaarsruil

Dit jaar was de najaarsplantenruil van het illustere tuingezelschap 'de wilde planten tuinkring Haren' bij ons in de tuin. In het begin van de ochtend was het nog droog en ik verzamelde allemaal plantjes in potjes, en deels zonder pot, die her en der in de tuin stonden. Da's wel makkelijk als je het niet ver hoeft te vervoeren…. Potje hier, potje daar.

Tegen half elf, stipt, kwamen de eerste kringleden, met hun plantjes. Volgens Ernst waren het vroeger vooral echte wilde (inheemse) planten, nu zijn het vaak meer gecultiveerde vormen. Maar niet alleen. Toch nog een bermooievaarsbek verschalkt, en wede en een valse salie die geen salie is, maar een gamander.
Behoorlijke opkomst, ondanks de regenvoorspelling. De mensen druppelden de tuin in, met doosjes, emmers, plastic zak. Plantjes gingen van de ene hand over in de andere. We wisselden tuinpraatjes en tuinverhalen uit. Tuinpaadjes werden bewandeld.
serre12okt1
serre12okt2
restje12okt3

Toen hield het op met zachtjes regenen en dromde iedereen samen in de serre en op het overdekte terras. In een mum van tijd was de koffiekan leeg, koffiezetapparaat draaide volle toeren.
Lekker warme koffie, onder een afdakje.
Kleurende tuin.
Tuinbabbelaars.
Zakjes zaad om uit te zoeken.

En echte tuiniers zijn immers niet van suikergoed, regenjas met capuchon. Prima, zo. Laatste halfuurtje was het weer vrijwel droog en de planteneigenaren deden hun best hun plantjes aan de man/vrouw te brengen. Dan hoefden ze niet mee terug naar huis. Meeste is uiteindelijk weer meegenomen; wat blijft staan, zei ik, gaat op de composthoop. Tegen kwart over 12, lichte regen, keerde de rust weer in de tuin.

Hot lips

Stekje gekregen van Ernst, van een bloeiende Salvia met rood-witte bloempjes. Salvia microphilla 'Hot Lips', bovenkant van de bloem wit, de lip aan de onderkant knalrood. Ernst heeft deze uit Engeland meegenomen van een tuinenreis, als piepklein plantje. Dit jaar is dat in de tuin een enorme bos geworden. Konden dus makkelijk wat takjes af, zie foto. De takjes staan nu nog even in een glaasje water, gebloemd en al; morgen zal ik ze oppotten, de bloempjes eraf halen, en dan de winter binnen houden. Kan waarschijnlijk redelijk wat kou aan, als het maar niet te nat is in de winter. Dat is in onze tuin op veel plekken wel het geval. Dus eerst maar een jaar in pot (in onverwarmde) serre.
hotlips12okt13
Bloeit lang, van juni tot de vorst! Wordt een heestertje. Goed om in april te snoeien om een beetje compact te houden. Plantje komt uit Mexico. Ergens las ik dat als de dag en nachttemperatuur ongeveer even hoog zijn (dat heb je soms in de zomer) dat dan de hele bloem rood is. Bizar.

Zwanenpas

Dagelijks op de fiets naar mijn werk, van Haren naar Groningen.
In Zuid-Groningen fiets woensdagochtend tegen 8 uur de bocht om de Vestdijklaan in. Helemaal verbaasd zie ik een op de andere weghelft wel heel bijzondere tegenliggers: 7 grote zwanen wandelen in ganzenpas over de weg, achter elkaar in een keurig rijtje: eerst twee witte, dan 3 grijze (jongen van dit jaar), dan weer twee witte.
Ik stap even af en draai me om om ze na te kijken. Dan komt een auto, ziet eerst de zwanen en blijft er even achter, maar dat duurt hem te lang. Hij haalt ze in. Dan besluit ik om te keren en de zwanen richting stoep, een gras veld en een vijver te dirigeren.
Sjoe, sjoe, doe ik en wapper een beetje met mijn armen. Sjoe, de weg over, die kant op, sjoe, sjoe.
De voorste, volwassen zwaan, was eigenlijk helemaal niet van plan van zijn route af te wijken. Hij (of zij?) buigt de nek in een vreemde krul en ziet er boos uit. Opeens bedenk ik dat boze, volwassen zwanen een mens een behoorlijke mep kunnen geven. Ik manoeuvreer mijn fiets tussen mijzelf en de zwanen, als bescherming, en zet de fiets steeds een stukje verder, dwars voor de leider. De tweede zwaan begint nu ook nek te krullen.
Oei, spannend. Er komt een tractor aan, met een stopgebaar houd ik die even tegen (op de achtergrond van foto 2).
zwaan9okt2zwaan9okt3zwaan9okt1

Stukje bij beetje, de straat over, de stoep op, het grasveld op. En uiteindelijk houdt de leid-zwaan het voor gezien, wandelt verder het gras op, naar de vijver (foto 3). Zo zie ik het graag.
Even later zeven zwanen door het water. Zo idyllisch, in het zachte ochtendlicht…..

Een foto met de wandelende zwanen op de weg moet je er maar bij denken. Ik dacht er pas aan een foto te maken toen ze al op het gras stonden.

NB. De tractor had een groot masjien op zijn aanhanger (achtergrond foto 2) en als ik wegfiets rijdt hij daarmee naar de vijver om het riet aan de oevers te maaien…. Precies bij de vijver waar 'mijn zwanen' nu zwemmen. Hoe zo, idyllisch?

Weer een bij

Als het koud is in oktober blijven ze binnen.
Maar met zon, en late bloemen, dan zijn ze er weer.
De honingbijen.
Deze dame op een helianthusbloem.
Vanmorgen.
heleniumbij6okt.

Hagebuten

Hagebuten of Rosenäpfel.
Duitse naam voor rozenbottel.
Zijn nog veel meer Duitse woorden voor overigens.

Het is weer de tijd van het jaar dat ze oranje en rood kleuren.
En dan val ik er weer voor, weer een keer een foto, weer een keer een blogje.

bottels6okt1bottels6okt2

Deze zijn zo groot als capucijners, van een wit roosje met een geel hartje, naam onbekend, want aan komen 'waaien' . Op een andere plek in de tuin -van een rode roos- zijn de bottels veel groter, als een walnoot ongeveer, maar nog groen.

Snippers

Zo veel snippers, ongeveer tien kliko's tjokvol. Dat is het restant van de enorme berg takken die overbleven nadat vader en zoon Konijn anderhalve dag bij ons in de tuin bezig zijn geweest. De kliko's waren zo zwaar dat ik ze niet verplaatst kreeg, maar dat werd door de heren Konijn gedaan. Grote bulten her en der in de tuin, op paadjes langs de heggen en tussen de -vroegere moestuin- bedden. Op sommige plekken hoefde ik alleen met de hark de bulten wat uit te spreiden. Als je daar nu loopt voelt het als een hoogpolig tapijt, een verende laag snippers onder je voeten. Op andere plekken was de strooisellaag wel erg dik, groter 15 cm. Daar heb ik diverse emmers weer vanaf gehaald en op andere paadjes gestrooid. Dankbaar werk.

snippers6okt1snippers6okt2
Bruine snippers als er wat meer takken waren, (nog) groene snippers als er veel blad aanzat bv. taxus- of coniferentakken).

Autumn colours

Als de zon er op schijnt zijn de kleuren van de herfst helemaal prachtig.

Op foto 1 en 3: de fluweelboom, die rap van kleur verschiet. Kijk eens van dichtbij voor de fraaie patroontjes. Foto twee is darmera peltata: daar komen de herfstkleuren in random stippeltjes patroon te voorschijn.
herfstkleur6okt2herfstkleur6okt1herfstkleur6okt3.
Foto's zijn van zondag 6 oktober.

Echtte meeldauw

Soms krijgen planten in de tuin opeens last van meeldauw, een wittige laag over de plant, meestal het beste te zien op de bladeren. je hebt echte meeldauw en valse meeldauw.
Meeldauw ontstaat vooral bij droog en warm weer.
Echt waar!
Ik heb het ook even opgezocht, want voor het gevoel krijg je schimmels als het koud en vochtig is!

Echte meeldauw komt vaak voor op de bovenkant van het blad, aldus google, valse meeldauw aan de onderkant. Bij ons in tuin heeft de moerasspirea regelmatig last, en ook de guldenroede. Een verbascums heeft de laatste weken opeens de witte meeldauw-gloed gekregen.
meeldauw6okt1meeldauw6okt2
Nu niet zo erg, plant was toch aan het afsterven. Als het eerder in het seizoen gebeurt kan er plant er wel behoorlijk last van krijgen, belemmert de groei. Ik laat de toorts nog even staan, voor het wintersilhouet. Bladeren vallen vanzelf af. Beestjes kunnen schuilen in de uitgebloeide zaaddoosjes.

Zon en bloem en bij

bijenbloem29sep1
Self service blogje: zelf verhaaltje bij verzinnen.

Atalanta

Niet in grote aantallen dit jaar, de atalanta's.
Althans niet bij ons.
Maar ook 1 of 2 is mooi.
Onmiskenbaar met zijn felle kleuren : fluweelzwart, knalrood en witte streepjes.
Dit exemplaar zat op een aster in onze voortuin: wild heen en weer wiegend in de onstuimige wind.
atalanta29sep2
atalanta29sep1
Of het een mannetje of vrouwtje is weet ik niet.
Op een website zag ik foto's met onderschrift atalanta-mannetje en atalanta-vrouwtje. Maar ik zag geen enkel verschil ! Wie weet waar je dat aan kunt zien?


Rood

Stel je voor:
Begin van de herfst.
Het hele weekend knalblauwe hemel, veel zon.
De zon schijnt op de bladeren van de euphorbia.
De felle kleuren worden nog feller.
Bijna fluoriserend.
euphorbia griffith29sep1
euphorbia griffith29sep2euphgrif29sep4
Geen droom, maar werkelijkheid, vandaag bij ons in de tuin.
Het blad was gedurende de zomer blauwgroen, afstekend tegen de rode stengels. Maar nu het herfst wordt verdwijnt het groen en wordt ook het blad steeds roder. Wat een contrast. Zie ook Euhorbia Jitskii | Tuin | 't Groentje .

NB.
Wel in het voorjaar eraan denken de plant weer een beetje in te tomen.

Klimop

Vorige week de bonte klimop tegen het huis fors terug laten snoeien. Kruiwagens vol. De klimop was op weg om de ramen aan de westkant van het huis te gaan bedekken; oh, oh, krijgen we weer op onze kop van Hans J, de schilder: allemaal kleine tentakel-afdrukjes van de klimop op het schilderwerk en pleisterwerk … Ook had de klimop zich al omhoog gewerkt de dakgoot in. Hoogste tijd dus.
klimopbloem29sep1klimop29sep3klklimopbloem29sep2groot

Ik had even getwijfeld of ik het wel zou laten doen op dit tijdstip. De klimop stond immers op het punt om in bloei te gaan en in de vroege herfst is het een van de weinige voedselbronnen voor de nog actieve insecten. Toch maar gedaan, in de winter zitten er bessen aan voor de vogels en in het voorjaar heb je kans dat er weer vogels in nestelen. Gelukkig zitten er nog heel veel bloemen aan en dit weekend zijn de eerste open gegaan. Met de middagzon op de struik begint het er weer volop te zoemen. Bijzonder mooie bloeiwijzen, vind ik.

Burendag

Zaterdag 21 september hoorde ik 's morgens op de radio dat het 'burendag' was. Dat schijnt elk jaar zo te zijn, in de vierde week van september. Dan organiseren buren of straatgenoten allerlei gezamenlijke dingen. Kun je zelfs subsidie voor aanvragen bij het Oranjefonds!

Geen subsidie aangevraagd, maar wel pardoes de buren aan beide kanten uitgenodigd om een stukje appeltaart te komen eten. Die moest natuurlijk nog wel even gebakken worden. Een hele bakplaat vol, met appels van eigen appelboom en een handvol bramen, vorig weekend geplukt. Tegen vier uur genoeglijk kopje thee met appeltaart genuttigd. In de serre, want het was bewolkt geraakt en wat frisser.

We spraken af om -als we het niet vergeten- volgend jaar misschien iets 'groters' te organiseren in onze straat. Burendag is dan een mooi 'excuus'.

appeltaart20sept2appeltaart21sep1
Vandaag hebben we met zijn tweeën nog een stukje opgepeuzeld; wat over was is nu in de diepvries. Hebben we later in het jaar ook nog een herinnering aan een mooie nazomer!

Achtergrondjes

Een en hetzelfde bloemscherm van de verbena bonariensis.
Vier
verschillende achtergrondjes.

De verbena staat vlak voor het terras, langs het paadje.
Op 1.20 m dus makkelijk te fotograferen 'vanuit stand' .
In dit geval was het de bedoeling om de bloem scherp te hebben en het achtergrondje vaag.
Door vanuit net iets verschillende hoeken te fotograferen heb je dan steeds verschillende kleuren als -onscherpe- achtergrond.
verbena16sep4verbena16sep1
verbena16sep5verbena16sep2
De achtergrondjes zijn wel gelukt zoals bedoeld, herken je de sedum Herbstfreude op foto 3, en de helenium Tura op foto 1? Bloemscherm had ik nog iets scherper bedacht.

Dakraam

Vrijdag 20 september kwamen vader en zoon Konijn onze tuin onder handen nemen.
Zie :
Konijn | Tuin | 't Groentje . Jaap en Reinier zijn bezig geweest van 8 uur 's morgens tot 5 uur 's middags.
Is het nu klaar?
Ja, voor deze dag wel, maar er is nog genoeg te doen voor een andere keer.

Ik had de dag vrij genomen en kon er zo de hele dag bij zijn en af en toe overleggen. Binnen de kortste keren lag er een enorme bult takken om te versnipperen op her terras. Oude sering, hazelaar, conifeertakken, buxus struik, pruimen- en appeltakken. De motorzagen ronkten. De handzagen zoefden. Nog zo'n portie takken is meteen met wat stapelen en duwen in de takkenwallen achter in de tuin verwerkt. Het gekke van goed snoeien is dat je het in eerste instantie helemaal niet ziet: de bomen zijn in evenwicht, hebben ruimte, geen gekke afgeknotte struiken. Achter in de tuin is het veel lichter geworden, door flinke terugsnoei, grotendeels bedoeld. Dat zal de groei van de gesnoeide liguster (hier 4 meter hoog) goed doen.

Vader Jaap heeft uiterst secuur de fruitbomen onderhanden genomen, de kruin goed open gemaakt (vaas-model) en dode takken verwijderd. De twee pruimenbomen zijn iets lager gemaakt, zodat we volgend jaar nog bij het fruit kunnen met de plukstok.

konijn20sep5konijn20ep3konijn20sep8
konijn20sep7konijn20sep6konijn20sep4

Zoon Reinier heeft een
dakraam gesnoeid. Een dakraam in de tuin? Tussen onze tuin en de tuin van de buren staat een groep hoge coniferen, aan onze kant groen, aan de kant van de buren vrij kaal onder, maar met overhangende takken half over de carport van buurman Jan. Op de erfgrens er onder een meidoornhaag, die het echter erg moeilijk heeft op dit stukje. Reinier heeft alle overhangende takken aan de kant van Jan afgesnoeid, als je op de erfgrens staat en omhoog kijkt zie je nu een rechthoekig stuk hemel, het dakraam!

Aan het eind van de dag werden alle resterende takken versnipperd, 5 kliko's nokkie vol. Zo zwaar dat ik ze niet verplaats kreeg. Vader Jaap reed ze naar achter in de tuin en deponeerde her en der grote 'bulten' met snippers (foto 4-6). Die ga ik dan zelf nog een beetje uitspreiden over alle aarden paadjes.

Antwoord raadplaatje 15 september : brem

Geen grote cactus in de brandende zon, ergens in een woestijn in Mexico.
Zie
Raadplaatje 15 september: woestijn | Elders | 't Groentje.
Maar een bandvormige verbrede tak van een bremstruik in onze zijtuin op 14 september.
Er waren twee takjes zie zo breed uitgroeien.
bandbrem16sept0bandbrem15sep1
Fasciatie heet het ook wel. Komt bij meerdere planten voor.

Lianne 2

Nog een paar foto's uit de prairietuin van Lianne Pot.
Zie ook :
Lianne's siergrassen | Elders | 't Groentje .
Echinacea of rode zonnehoed is zo'n echte prairieplant.
Prachtig.
Maar….
lianne15sep6liannee15sep7
lianne15dec8lianne15dec9lianne15sep10

…..het is een kortlevende plant, in ieder geval bij ons in de tuin. De natte grond in de winter helpt niet. En de lekkere smaak van de bladeren ook niet. Je kunt de slakken bijna horen smakken: " mjam, mjam, laten we zo'n lekker zonnehoedblaadje verorberen…." .
Paar jaar geleden enkele planten uit zaad opgekweekt, in potje groot laten worden, jaar erna in de volle grond, mooi gebloeid. Nog een jaar later, 1 bloem. Dit jaar: niets.

Lianne's siergrassen

Dit weekend zijn er open dagen bij Lianne Pot van Lianne's Siergrassen. Zaterdag 14 september is ons te nat, maar zondag de vijftiende lijkt goed. Vanuit Haren is De Wilp, waar Lianne's tuin ligt maar moeizaam te bereiken met Openbaar Vervoer, zeker op zondag. Maar niet getreurd, we halen ons ijzeren ros van stal en gaan op de fiets. Heenweg via fietsknooppunten met redelijk veel wind tegen, km of 40. Terugweg, iets kortere route, nu met wind lekker in de rug. In totaal bijna 72 km gefietst en 6 uur onderweg geweest. Waarvan ongeveer 5 kwartier bij Lianne.
We kwamen net op tijd om mee te wandelen met de rondleiding, door de kwekerij, grassen,tuin en prairietuin. De onstuimige wind, zon, afgewisseld met wolken, gaf een extra dimensie aan de tuin: geritsel en geruis. Met wijde armgebaren laat Lianne zien wat waar staat. Ik heb al eerder een verhaal van Lianne gehoord, bij een lezing van Groei en Bloei, zie
Prairietuin | Elders | 't Groentje . Leuk om de tuin nu in het echt te zien.

lianne 15sep1
lianne15sep3lianne15sep2
lianne15sept4lianne15sep6

We hebben zelf al heel wat grassen in de tuin, maar niet in van die grote groepen als bij Lianne. Een (1) soort wil ik er zeker nog bij hebben (maar eerst een beetje plek maken): sporobolus, lage groene polletjes met een wolk van hele fijne aren op ongeveer een halve meter hoog. Heel aaibaar.

Raadplaatje 15 september: woestijn

Deze keer niet alleen de vraag welke plant je hier ziet, maar ook waar je denkt dat deze foto gemaakt is.
raadplaat14sept2013.

Maandfoto september 2013: Helenium Tura

Paar heleniums gekocht eerder dit jaar bij kwekerij Jacobs in Vriezenveen.
Drie maal helenium 'Moerheim Beauty'.
Die staan vanaf juli in bloei, maar beginnen nu uitgebloeid te raken.
Zie
Moerheim Beauty | Tuin | 't Groentje

De laatste weken is er een wolk van diepgeel bijgekomen van de tegelijkertijd gekochte Tura. Een fors exemplaar ruim 1,60 meter hoog. Tenminste als ie rechtop zou staan. De plant heeft een hoofdstengel van zeker anderhalve cm, heel stevig, maar een beetje scheef gegroeid, op weg naar het licht. Ik heb hem, toen ie nog klein was, een beetje onder een fluweelboom geplant, halfschaduw. Dat was niet handig, de Tura groeit nu scheef, naar het licht. En de vele regen duwt hem (haar?) nu nog schuiner. Vanmorgen er even een stok onder gezet.
helenium tura13sep.

Hemerocallis van Mieke

Al jaren met weinig succes in de tuin, een hemerocallis. Geen bloei, een keer 1 bloem gehad jaren geleden, inmiddels al drie plaatsen uitgeprobeerd. Van dorpsgenoot-tuinierster Mieke een paar weken geleden enkele exemplaren gehad, zij deed ze weg want ze bloeiden niet (!) en daarom boeiden ze niet. Ik heb ze tijdelijk in potten gezet, half potgrond, half compost. En nu zijn er pardoes twee van de drie in bloei geschoten. Op de foto de eerste bloem.
hemerocallis13sep2hemerocallis13sep1
hemerocallis13sep3.
Hmmm. is wel slakkenvoer….

Fijne druppeltjes

Nu het weer verder afkoelt 's nachts verschijnen er op veel planten weer dauwdruppeltjes. Vooral in de ochtend, als het nog niet zo ver opgewarmd is, zie je de pareltjes, op bladeren, aan spinnenwebben, langs bloemranden.
Op de foto zie je de dauwdruppeltjes op een nieuw blad van een euphorbia. Op de tweede foto, iets verder uitvergroot zie je de schaduw van de druppeltjes door de laagstaande ochtendzon vlak langs de bladnerf van het lichtgroene rechtopstaande blad lopen. Pareltje.
euphorbia jitsje13sep1euphorbia jitsje13sep2.

Roze bloem

Roze bloem.
Met subtiele randjes van iets donkerder.
Elegante welvingen.
rozeblomaug3rozebloem aug4
rozebloem aug5rozebloenaug6.

Landschapje in tuin

Rotsen, bomen, struiken, groot landschap.
landschapjeintuinjli2013
Of een klein stukje van de grindborder in onze tuin?
De keien zijn 10-15cm groot.

Zomerfijnstraal

Vorig jaar op een plek, nu op een andere plek aan de overkant van het tuinpad. Een zomerfijnstraal of erigeron annuus. Soort madeliefjes aan een 1 meter hoge steeds vertakkende stengel. Steeds met nieuwe bloempjes, de hele zomer lang. Zou daar de naam zomerfijnstraal vandaan komen? Met een grappig bijtje erop.
Een
wormkruidbijtje?
zomerfijnstraalaug1.

Kiekeboe

Grote plant in pot op het terras.
Bloeiaren.
Kiekeboe.
Wie zit daar?
kiekeboejul1kiekeboeaug2.
Een groene sabelsprinkhaan.

Centaurie

Centaure Jacea, Knoopkruid. Uit de centaurea familie. Een composietbloem, duidelijk van dezelfde familie als de korenbloem. Alleen niet zo blauw, maar lilapaars. Vlak voor het terras hebben we een heel smal grasstrookje, bedoeld om kort te houden. Op het hoekje heeft zich echter knoopkruid uitgezaaid, inmiddels uitgegroeid tot een forse pol. Dus de hele zomer lopen we al met een boogje om deze pol heen, enige stuk van smalle grasstrookje dat niet gemaaid wordt. Knoopkruid heeft op zich stevige stengels, maar die kunnen behoorlijk breed uitwaaieren. Vroeg in de zomer heb ik ze als een soort korenschoof bijeengebonden, om er nog langs te komen. Maanden lang bloeit de bos. Steeds verschillende bloemen, wel langzaamaan minder tegelijk nu het september is.
Hommels zijn er dol op.

knoopkruidaug2knoopkruidaug1.
Knoopkruid is ook de waardplant van allerlei kleine nachtvlindertjes en diverse bijtjes.

Zijdeplant 2

De cirkel rond? Soms lees je een boek, of kijk je een film, waar enkele schijnbaar geheel losstaande verhaallijnen worden verteld. Tegen het eind kom je er dan was achter dat - en wat- de verhaallijnen met elkaar te maken hebben. Soms heel verrassend. Dat gevoel had ik met de zijdeplant.

Verhaallijn 1: Bijna twee jaar geleden kreeg ik zaad van een papegaaienplant. Begin dit jaar zaaide ik het pluizige zaad, in potjes. Tussen de vele andere planten in potjes. Onopvallend plantje, centimeter of 10 hoog. Ik vergeet ze een beetje. Zijdeplant | Binnen | 't Groentje .

Verhaallijn 2: Op vakantie zie ik in een vlindertuin een leuke 1 meter hoge plant, met roze sterretjes van bloemen. Vol met hommels. Op zoek naar de naam van de plant kom ik uiteindelijk -na wat navragen- op de zijdeplant, asclepias. Leuk, daar wil ik zaad van hebben, denk ik, om deze plant volgend jaar in eigen tuin te hebben. Spreekwoord | Elders | 't Groentje .
zijdeplantaug1zijdeplantaug2zijdeplantaug3

Duhh.
Langzaam begint het te dagen.
Had ik niet…. eerder dit jaar…… .
En zo kom ik van verhaallijn 2 weer in verhaallijn 1 terecht. Ik loop door de tuin en bekijk alle plantjes in potjes. Kom daar drie zijdeplantjes tegen, keurig gelabeld in potjes: zijdeplant.

Overeind

Op het vlindertelweekend begin augustus telden we relatief weinig soorten vlinders. Beduidend minder dan de afgelopen jaren. Helemaal geen distelvlinders, en dat weekend ook geen kleine vossen. Twee weken later was dat anders, tientallen kleine vossen. Op buddleja, maar ook op de sedums die net beginnen te kleuren.
budleijablauwelucht4aug
Deze budldeja staat vlak voor een beukenhaag van ruim twee meter hoog in onze tuin, de bovenste pluimen steken daar nog ruim boven uit. Andere puimen zitten op ooghoogte, da's handig om de vlinders van heel dichtbij te bekijken. Ze blijven vaak lang stilzetten op de bloempluimen van de vlinderstruik.

Bij ons dus minder vlinders (soorten), maar op andere plekken in het land een absoluut record aan aantallen vlinders. Collega Cora heeft nog nooit zoveel vlinders in de tuin gehad, en de vlinderstichting roept ook dat het het beste vlinderjaar sinds heel lang is. Door de koele vochtige start van de zomer hebben veel rupsen de tijd gehad om uitgebreid te eten.

Tegen de zon in

Tegen de zon in een foto maken kan mooie effecten opleveren.
Vooral als de zon laag staat en langs de planten strijkt.
Dit is een stukje van onze tuin, eind augustus, half 10 's morgens.

tegenlicht25aug2013
Bij zo'n licht zou ik niet verbaasd zijn als er opeens een doorschijnend elfje tussen de bloemen danst.

Konijn

Vandaag hadden we vader en zoon Konijn op bezoek.
Niet van die fluffy beesten met lange oren.
Maar Jaap en Reinier Konijn van Konijn Boomverzorging.
We wilden graag een offerte voor snoeiwerkzaamheden.

Een rondje door de tuin en her en der aanwijzen van wat er zoal te doen was.
Vader konijn: " Ik zie van alles in de tuin, bomen, struiken, veel bloemen, maar ik mis iets."
"Oja, wat dan?" , vraag ik.
-->
Ruimte, zegt ie.

tuinvol3tuinvol4
tuinvol5tuinvol6
tuinvol1tuinvol2

Tja, fair point.
Onze tuin is 'nogal vol' (eufemistisch uitgedrukt)
Laten we maar beginnen met wat snoeiwerk Happy

Maandfoto augustus 2013: filmpje

De maandfoto is deze keer geen foto, maar een filmpje.
25 augustus.
Een kudde kleine vossen en allerlei bijen op de sedums.Klik op het plaatje hierboven.
De sedums beginnen pas
net te kleuren, maar zijn al in trek bij de beestjes.

Oranje Luzernevlinder

Door de koele en natte (voor)zomer in het zuiden van Europa, is het de Oranje Luzerne vlinder gelukt om dit jaar in een paar generaties helemaal naar het noorden van Nederland te komen. Dat was al weer tientallen jaren geleden. In Brabant en Limburg worden ze elk jaar weleens gezien, maar boven de grote rivieren zelden. Ik las erover in het lokale krantje, column van Kees Boele. Deze vlinder heb ik wel eens op vakantie gezien, maar nog nooit in eigen omgeving. Op een winderige zaterdagmiddag ging ik op de fiets richting Foxholtstermeer. Daar stond volgens Kees flink wat rode klaver (=luzerne) in bloei, dus daar was kans de vlinder te spotten. Fietspad ligt oost-west en met de straffe oosten-tegen-wind lukte het me niet om vlinders te zien. Het waaide veel te hard. Ter hoogte van het Foxholstermeer maakt het fietspad een kleine knik. De bermen van het fietspad kwamen daarmee een beetje in de luwte te liggen van het aangrenzende veld met hoge distels. Ik had me al weer omgedraaid om terug te fietsen toen ik ineens een dansende oranje vlinder zag. Ja hoor, de Oranje Luzerne vlinder, op de klaver. Van onder is de vlinder meer geel, stilzittend kon ik de vlinder goed fotograferen. De oranje bovenkant moet je maar geloven!
oranjeluzerne24aug.
Met zijn lange tong als 'rietje' in de smalle bloempjes van de luzerne.

De Drie Wilgen

De derde tuin van onze tuinbezoek-dag wordt de vierde. We zijn net buiten Harkstede en hier ligt een enorme, parkachtigetuin , 30.000 m2. Ingang via een piepklein weggetje, waar je in de berm parkeert. Jitske is er ooit al eens geweest. Ze weet de plek (ongeveer). We zetten de auto neer, lopen langs een kistje waar courgettes en komkommers liggen 'voor u om mee te nemen'. Vanachter het huis klinkt gezaag, en we wandelen over de oprit tussen allerlei heesters de tuin binnen. Zeggen vriendelijk gedag tegen de zagende mevrouw, die ons vol verbazing aankijkt. Wat we komen doen, vraagt ze. Nu wij weer verbaasd. De tuin bekijken natuurlijk, antwoorden we. Verbazing blijft, en al snel realiseren we ons dat we een verkeerde tuin zijn binnen gestapt. Bij ons schielijk vertrek kijken we nog wel even bewonderend naar de prachtige moestuin. Rode koolplanten van zeker 70 cm in doorsnee, prachtige struiken boerenkool. Hier is een ervaren moestuinier aan de slag. Een komkommer gaat mee als aandenken van dit mini-tuinbezoek. De Drie Wilgen, ons bezoekdoel ligt nog honderd meter verderop….

De tuin is ingericht als kijktuin, een uit de hand gelopen hobby, zeggen Lenie en Hans. En Hans is nog steeds onstuitbaar enthousiast. Heet iedereen welkom, wijst het begin van de wandelroute door de tuin aan, loopt rond met kopjes koffie/thee en door kleindochter gemaakt koek. Heel opvallend in de tuin is de reusachtige vijver van 1500 m2. En wallen, borders, grote groepen, heesters, bomen. Op veel plekken bankjes, zitjes, prieeltjes, bijenhotels, paddenstapels, houtsculpturen, kabouterzitjes e.d. We vinden uiteindelijk ook de drie wilgen zelf, zie foto 3.
driewilgen118aug
driewilgen18aug3driewilgen18aug2
Zie ook Welkom bij kijktuin De Drie Wilgen .
Om 4 uur zijn we de tuin rond. uiteindelijk is het 5 uur geweest als we na een kopje thee, en een peinzende blik over de grote vijver -met een plantje- de tuin verlaten. Witte verbena hastata (T) en een rudbeckia (J).

Leukste huis van de straat

Van Slochteren naar Kolham, naar de Tuinerie. De tuin van Alie Stoffers, tuinontwerpster. Tuinontwerpbureau - De Tuinerie.
Cottagetuin ten top, overstromend van de vele kleuren en weelderige bloemen. Geinspireerd door Geoff Hamilton, een van de vroegere presentatoren van het Britse TV Programma Gardener's World. Heel veel floxen bij elkaar, steeds in andere tinten. De tuin is diep en smal en Alie tuiniert op kleur: een oranje border, een border met alleen blauw en (zacht) geel, een witte border, een pasteltintenborder (roze, lila, blauw). Meer naar achter in de tuin staan ook steeds meer 'mooie ' groenten: de intens gele stelen van de snijbiet, een mooie rode kool, lollo rosso. Een potager.
tuinerie18aug2tuinerie18aug3
tuinerie18aug4tuinerie18aug5
Alie had ook wat planten te koop, o.a. muntsoorten. Alie vertrouwt me toe ' dat ze nogal een muntverzamelaar is'. Zoals de heerlijke sinaasappelmunt en eau-de-cologne munt, die haar aan haar omaatje doet denken. Laatste twee waren helaas niet te koop.
Een minpunt voor deze vrolijke tuin; de tuin ligt aan een doodlopend straatje, maar dat straatje loopt dood op de snelweg. Het continue geraas van de auto's (weliswaar uit zicht, maar niet uit gehoor) deed voor mij wel afbreuk aan het geheel.

Echo van Sible en Jan

Van het een komt het ander.
Via een tuinfietsrondje met de tuinclub…..
Via een gesprek over Rob Leopold….
Via een boek dat Jitske me leent….

Komen we in de tuin van Jan en Sible.
Een dag met regen en zon.
In het wijde Groningse Land.
In het weidse Groningse land.
Daar waar je doodloopt.
Echo in een groot landschap (
*).
ible018aug
ible218augible418aug
sible118augible318aug

Af en toe is de tuin open, zie
http://hettuinpadop.nl/tuin/nauta-sible-de-blaauw/.
* Dit is de titel van een boekje, geschreven door Rob Leopold. Op uitnodiging van Jan maakte Rob Leopold een portret van deze tuin in woorden. Ter gelegenheid van het 35jarig woonjubileum van Jan en Sible op deze plek in Slochteren.

Spreekwoord

Waren we in de buurt van Egmond, reden we langs de oude abdij, stond daar een uitnodigend bordje met 'vlindertuin'. Een project van broeder Frans. Onderhouden door een werkgroep van vrijwilligers. Zie Groenwerkgroep Abdij van Egmond . Er was ook een grappig boekje te koop: Broeder Frans of het klein vlinderboek. Er was net een beetje regen, dus sommige vlinders waren misschien aan het schuilen, niet al te veel gezien terwijl er nog wel veel in bloei stond. En her en der wat spreekwoorden. Happy

egmondaug4egmondaug1
egmondaug3egmondaug2
Langs een van de paden stond een hlee rij planten, ruim een meter hoog, zachtbehaarde bladeren, en koepeltjes van oud roze bloemen. Knoppen als bolletjes, bloemen als sterretjes, zie laatste twee foto's. Met een hele serie feestende hommels, van sterretje naar sterretje vliegend. En een icarusblauwtje. Ik had de plant nog niet eerder gezien, maar hij is leuk! Via de groenwerkgroep Egmond en via vraag aan andere tuiniers op weblog Groei en Bloei weet ik nu in ieder geval dat het een asclepias is (zijdeplant). De reacties varieren een beetje in welke varieteit het is. Asclepias incarnata, humistrata of syriaca. Ze wandelen door de tuin via wortelstok, net niet woekerend, volgens een reactie.

Grote Beer

Even dacht ik dat het de Spaanse Vlag was. De vlinder die we bij ons vertrek uit hotel in Wijk aan Zee zagen. Bijzonder, die hadden we nog nooit in Nederland gezien. Meteen op de foto gezet en foto vergeleken met die ene keer dat we ze eerder zagen, op Rodos. Zie Spaanse vlag | Beestjes | 't Groentje.

Nee hoor, heel andere tekening. Beetje zoeken en toen was het duidelijk: het is de
Grote Beer. Da's niet alleen een sterrenbeeld, maar ook een dagactieve nachtvlinder. De rups komt voor van september tot juni: een zeer harig beestje. De vlinder vliegt van juni-augustus. Dat klopt.

Als de vlinder de voorvleugels uitspreid, dan zie je de knaloranjerode achtervleugels. Op de linkerfoto zie je een heel klein stukje.
grotebeerwijk1grotebeerwijk2.

Noordzeeroute

We waren een week op vakantie: fietsen van Middelburg naar Den Helder.
Van half 10 's ochtends tot ergens tussen 4 en 5 buiten, heerlijk.
Allerlei dingen bezocht en bekeken. Op ons dooie akkertje.
Ook vaak nog 's avonds buiten eten, twee keer 'met een dekentje', dat was wel lekker.
Een flink stuk door de duinen gefietst, maar bv ook over de oosterscheldedam, de brouwersdam en de haringvlietdam en de Hondsbossche zeewering, jawel.

noordzee6noordzee5noordzee3noordzee4
noordzee2noordzee1

Foto's:
 • Scheveningse meeuwen lusten ook wel een stukje Italiaanse bol.
 • Haarlems Hofje.
 • Kwal Calzone
 • Goedereede op Goeree Overflakkee (leuk dorpje!)
 • Ooit gehoord van Hargen aan Zee? Het bestaat echt.
 • Laatste avondmaal op terras van Hotel Lands End in Den Helder.

M*A*S*H

Toen ik deze foto op mijn computerscherm bekeek…
…..kwam opeens de openingstune van de TV-serie M*A*S*H in mijn hoofd.
Met de zweefvliegen als de helikopters die over de heuvels komen aangevlogen.
Nu ik het stukje schrijf…. …. weer het liedje in mijn hoofd. Alan Alda als Hawkeye, Radar, Hotlips, Klinger.
Terwijl het drie (kijk maar goed) zweefvliegen boven een waterlelie in onze vijver zijn.
mashwaterlelie
Voor de jonkies onder de lezers: MASH was een TV serie die voor het eerste werd uitgezonden van 1972 tot 1983. In totaal 251 afleveringen, over een groepje medisch personeel in een veldhospitaal in de Koreaanse oorlog.

Sanguinolenta

Via Anne Jan, die het weer aan Harry vroeg kreeg ik het antwoord:

Chrysolina sanguinolenta vermoed ik (Doet me denken aan 'Dr. Livingstone, I presume', maar dan anders)

En wat was de vraag?
De vraag was of Anne Jan wist welk kevertje dit was. Vonden we een paar dagen geleden bij ons in de tuin en hadden we nog niet eerder gezien. Een zwart kevertje met een rood randje. Niet gevonden in ons insectenboek en op de standaard fotowebsites waar ik naar insecten zoek.
kever3
kever2

Toen ik de wetenschappelijke naam eenmaal wist, was het makkelijk. En zo voor de hand liggend ook. Het beestje heet in het Nederlands:
roodgezoomde goudhaantje. Het roodgezoomd is helder (ook in de wetenschappelijke naam trouwens sanguineum = bloed). Er is een hele familie kevers, bladhaantjes, veel zwart, maar soms knalrood zoals het leliehaantje. Het goud in de naam zou ik niet zo snel bedacht hebben.
Leeft op/van het blad vlas(leeuwe)bekje, linarea purpurea. Die hebben we genoeg in de tuin, ik zal er op letten.

NB.
Als ik wikipedia in deze mag geloven: Bladhaantjes bestaan in meer dan 35.000 soorten en 2.500 geslachten. In Nederland zijn er iets meer dan 300 soorten inheems. Ga er maar aan staan.

Tegen de blauwe lucht

Prachtig weer afgelopen weekend, warm, veel blauwe lucht.
Langzamerhand begint het bij mij ook te dagen.
Grote groepen van dezelfde plant.
Dat heeft wel wat.
Zoals deze groep kogeldistels, bij Jan en Tineke Bos.
Statig omhoog, genoeg ruimte, zeker 2 meter hoog.
kogelbloem3augjanbos.
Wij hebben thuis kogeldistels, op twee verschillende plekken, tussen andere planten.
Ze zijn niet zo hoog, en steken niet zo fraai tegen de lucht af.
Een idee voor volgend tuinseizoen, ze allemaal bij elkaar zetten, met ruimte erom heen.

NB. Vlak voor het terras heb ik inmiddels wel een grote groep sedums.
Heel bewust bij elkaar gezet.
Die kregen veel bewonderende blikken het afgelopen open tuinen weekend, zo'n grote groep bij elkaar.


Grote Langlijf

Loom-warme zomerdag begin Augustus. Overal fladderende vlinders (vooral gamma-uiltje en witjes), en zoemende bijen, hommels, vliegen en zweefvliegen. De grote pimpernel bloeit met rode bolletjes bijna op ooghoogte. Maakt het makkelijk eens rustig en van dichtbij naar de beestjes te kijken. Dit zweefvliegje viel me op vanwege het rechte lijfje, vaak zijn ze wat boller in het midden en dunner naar het achtereind.

grote langlijf16auggrotelanglijf26aug

Makkelijk gevonden wat het is: het
mannetje van de grote langlijf zweefvlieg. Opvallend is dat het lijfje beduidend langer is dan de vleugels. Vrouwtje schijnt wel het meer bekende lijfjesmodel te hebben, ook niet zo lang. Maar valt daarom niet zo op.

De wetenschappelijke naam is gegeven door Linnaeus en is
Sphaerophoria scripta. Het zweefvliegje kan -bij hoge temperaturen- in 16 dagen een complete cyclus van uit het eitje kruipen tot eierleggende volwassene doorlopen. Dat is de afgelopen week waarschijnlijk goed gelukt. Tot maximaal 9 generaties in een jaar mogelijk! De larven van deze zweefvliegen eten bladluizen, nuttige beestjes dus.

Open Tuin Rondje

Open tuinen weekend van de afdeling Haren/Eelde op 3 en 4 augustus 2013. Wij deden zondag mee, zie onderstaand stukje. De zaterdag dus tijd om zelf bij andere tuinen te gaan kijken.
Vier heb ik er bekeken, overigens allemaal tuinen die ik ken, en waar ik de afgelopen jaren regelmatig ben geweest. Bedoeling was om in elke tuin een serie foto's te maken.
 • Bij Jan en Tineke genoot ik van de zoete valpruimpjes en van het wat uit de hand gelopen tuindeel: geweldig veel vlinders. Zoon Erik was druk bezig de stoomtrein (echt waar, rijdt op Poolse kolen) aan de praat te krijgen. Alleen de stoompluim kreeg ik niet op de foto, was te lastig te timen, maar wel de gloeiende kolen.
 • Bij Mieke bewonderde ik de kunstig gesnoeide buxus, de fraaie vijver, en de prachtige cornus controversa.
 • Bij Annet en Wim maakte ik een praatje, we spraken over de plantjes die zich tussen tegels en in kiertjes nestelen, en het daar geweldig doen. Ik sprak af een keer terug te komen, als het licht wat minder 'hard' is. Beter voor de foto's. Poes Midas kwam uit de struiken aangewandeld.
 • Bij Willie ook nog even blijven hangen. De open Tuinen dag loopt tot 17.00 uur, en toen ik aankwam liet Willie net de laatste bezoeker uit en haalde het bordje 'open tuin' weg. Stukje zelfgemaakte kruisbessentaart kan natuurlijk altijd. Rondje door de tuin, even in het nieuwe tuinhuisje gezeten. En ja , ook weer met een plantje thuisgekomen. Of eigenlijk drie: een brons venkel (toch weer proberen), een pompoen, en een paar paprikaplantjes …
tuin3aug1tuin3aug2
tuin3aug3tuin3aug4
 • Allen, bedankt voor de gastvrijheid en de tuinverhalen. Tot de volgende keer!

Open tuin: van jong tot oud.

Dit weekend was open tuinen weekend van de afdeling Haren/Eelde van Groei & Bloei. Wij deden vandaag -zondag- mee. Prachtig weer, graad of 23-24. zonnig, wat wil een tuinier nog meer. Er kwamen een record aantal bezoekers. Veertig geteld, maar waarschijnlijk nog een paar gemist. Ook een paar lezers van dit weblog 't Groentje kwamen langs, die kennen de tuin in stukjes en beetjes van de verschillende logjes. Leuk! opentuin4aug1
opentuin4aug2opentuin4aug3

Uiteenlopende leeftijden, de allerjongste was Ben, de buur-kleinzoon van nog net geen 1. De oudsten toch een flink end over de zeventig, schat ik. Ook geconstateerd dat de tuin
niet rollator-geschikt is. Grindoprit, diverse paadjes die 60 cm breed zijn (rollator is dat ook), maar dat is zonder beplanting. Waar de beplanting over de randen van het pad welft (op veel plekken) is het pad beduidend smaller. En ook nog allerlei op en af stapjes. Uit voorzorg had ik de opstapjes gister met stoepkrijt gemarkeerd, zodat ze wat meer opvielen. De mevrouw-met-de-rollator werd goed begeleid door haar echtgenoot, die -als verkenner- zoals hij zei, voor zijn vrouw uit ging en met alle lastige stukjes hielp. Gelukkig geen grote plons gehoord toen ze over het bruggetje over de vijver gingen.

Een groot succes was de bijenkast, van imker Doeke, die achter in onze tuin staat. Veel mensen kwamen met belangstellende vragen, hoe dat dat ging, en hoe het met de verdwijnziekte was. Zo kon ik mijn bijenkennis, het afgelopen jaar opgedaan, goed uitdragen.

Paarse aren

Veronicastrum.
Paarse aren.
Bijen, hommels, zweefvliegen.
paarsearen21jul13

Met de superwarme dagen van laatste week, gaat de bloei heel snel.
Snel in volle glorie.
Ook snel over.

Groene zee

Een zee van groene sterren, zich breed uitstrekkend. Het zijn de verse scheuten van euphorbia cyparissias.
euphorbia27jul
Golf na golf.

Tuinfietsrondje

Een paar keer per jaar organiseert de lokale afdeling van Groei & Bloei tuinfietsrondjes. Ik was zelf bestuurslid van de afdeling toen ze werden ingevoerd, en het 'concept' is nog hetzelfde. Op de derde dinsdag van de maand, vaste vertrektijd 19.00 ' s Avonds op een vast punt: en behalve voor de organisator is het een verrassing waar we naar naar toe fietsen. een of twee tuinen in de buurt, eindtijdstip is 21.00.
Het lukt me lang niet altijd om mee te gaan, het tijdstip is 'te vroeg', zeker als startpunt niet in mijn eigen woonplaats is maar in naburig dorp. Maar deze keer, een zeer warme 23 juli , ging ik wel mee. Met Jitske.
Ik had voorkennis: min of meer toevallig noemde ik tegen imker Doek dat ik binnenkort mee deed met Open Tuinen weekend van Groei & Bloei. En toen zei hij dat hij door Groei& Bloei gevraagd was een rondleiding te geven op 23 juli, op de golfbaan in de buurt. 1 en 1 = ……
Deze keer niet een tuin, maar een landschap. Een landschap waar je normaal niet komt, besloten terrein.

tuinfiets23jul4tuinfiet23jul1
tuinfiets23jul0

Ik had me goed voorbereid. Ondanks de 30 graden, lange broek, en bloes met lange mouwen in rugzakje.Blote voeten in sandalen, maar wel ingesmeerd met 'anti-mug'. En een fles water. Dat bleken goede voorzorgsmaatregelen. Vertrek vanuit Glimmen. Verrassend hoeveel mensen (zeker twintig) er waren op zo'n warme avond midden in de zomervakantie. Door de bossen naar de golfbaan, prachtig 60 hectare groot gebied, waarvan driekwart natuurlijk/natuurgebied. Het terrein ligt aan de Drentse AA, mooie uitzichten over het beekdallandschap. Doeke is voorzitter van de Flora- en Fauna commissie van de golfclub, en vertelde allerlei anecdotes over historie van het terrein, bijzondere bomen, de reusachtige rododendrons, de scheve boom (33,2 graden scheef). Veel bomen, veel water, en ja ook veel muggen, zo tegen de avond. Regelmatig het kletsende geluid van vlakke hand op blote huid. En de knaagsporen van bevers. We hebben behoorlijke afstanden afgelegd, zo langs de verschillende holes, waarbij we vrijwel geen golfers tegengekomen op de baan, daar was het veel te warm voor. Dat was voor ons gunstig om in alle rust het landschap en de bomen te bekijken. Toen om 21.00 de meeste fietsers weer vertrokken, bleven Jitske en ik nog even een drankje drinken op het terras. Hier waren de leden van de golfclub te vinden, aan lange tafels, met het genot van een glaasje wijn.
Twee ooievaars zaten een eindje verderop in het veld, kwamen laag overvliegen en namen plaats op de schoorsteen van het clubhuis. Twee silhouetten tegen de donker wordende hemel. Mooi.

Open tuin 4 augustus: golden oats

Weekend van 3 en 4 augustus is het open tuinen weekend in Haren en Eelde/Paterswolde. Deelnemers zijn leden van de lokale afdeling van Groei & Bloei. Wij doen dit jaar weer mee, alleen de zondag, 4 augustus. Dan kan ik -naar keuze- zaterdag andere tuinen dan de onze bezoeken, of in eigen tuin nog een beetje opruimen.

Lijkt het je leuk om ook eens in de tuin rond te kijken waar de meeste stukjes van dit weblog over gaan: kom dan 4 augustus naar Haren, bij Groningen.

goldenoats21juli
Dit plaatje is van vorig weekend, tegen een uur of acht 's avonds. De zon verdwijnt bijna achter de bomen. De losse aren van de stipa gigantea vangen de laatste zonnestralen. Nu snap je ook waarom de Britten deze plaat 'Golden Oats' (gouden haver) noemen….

Hot border

In Engeland noemen ze het een 'hot border', een border met bloemen in warme kleuren, rood, geel, oranje. Zoiets als dit stukje in onze tuin, eind juli.
bontekleuren27jul
bontekleuren27jul4klbontekleuren27jul5kl
bontekleuren27jul2
Rood: crocosmia lucifer
Oranje: helenium Moerheim Beauty.
Geel: coreopsis.

NB. Net links buiten beeld op de bovenste foto is sinds vandaag een lichtlila kleur verschenen, een bloeiende kaardebol. Mooie plant, maar verstoort wel het kleurenpallet van het stukje 'hot border' .

Maandfoto juli 2013: zweefvlieg

Plant op het terras.
Bloeiaar.
Zweefvlieg landt.
zweefvloeg27jul
zweefvloeg27jul3.

Antwoord raadplaatje 13 juli

In het stukje van 13 juli was de vraag: van wie of wat zijn deze gele tentakeltjes….
Zie
Raadplaatje : 13 juli 2013 | Tuin | 't Groentje .
waterlelieraadplaat

Goed geraden, Herma.

De vijver zat vol met planten.

De vijver zat vol met planten.
Iets te vol.
Vorig weekend was het erg warm.
Niet om in de zon te zitten of te werken.
tenzij je in het water staat,
Met waterschoentjes aan in de vijver.
Armen vol met waterplanten er uit gehaald.
vijverschoioen21julvijversschoen2
vijverschoen3
Om daarmee wat meer zicht te krijgen op de resterende planten.
En de beestjes.

Berenklauw

Wandelingetje vlak in de buurt, straat uit, bocht om, weg oversteken. Dan ben ik al op een wandelpad met aan een kant een brede sloot en aan de andere kant weilanden. Als je je blik niet te breed maakt zie je niet dat achter de brede sloot en wat bomen de achtertuinen van huizen aan de rand van het dorp liggen. En als je dan niet te ver over de weilanden heen kijkt zie je ook niet de snelweg die een eindje verderop ligt.
Zo'n plaatje zie je dan. Een zoom van reuzeberenklauw. De berenklauw is een prachtige plant. Zo maar 1,5-2 meter hoog. Erg fotogeniek ook. Ga er maar eens onder staan en maak een foto omhoog, of twee, of tien foto's. Wedden dat ze allemaal mooi zijn!

bereklauw2bereklauw1
bereklauw3

Jammer dat de plant zo invasief is (en ook nog irriterend sap heeft, in combinatie met zonlicht). Anders was het een prachtige plant voor een beetje natuurlijke tuin. Zo is ie in de 19e eeuw ook naar Europa gekomen, vanuit zuid-oost Azie. Bedoeld als tuinplant. De reuzeberenklauw of
Heracleum mantegazzianum is tweejarig of meerjarig. Het eerste jaar maar een centimeter of 50 hoog, geen bloei. Tweede jaar meestal wel bloei , waarna de plant afsterft. Maar niet voor ie heel lustig zijn zaad heeft rondgestrooid….

NB. Vorige week tijdens een fietstochtje in de buurt kwamen we een perceel tegen waar de bereklauwen bijna 4 meter hoog waren. Dat had ik nog niet vaak gezien.

Pas geboren baby

Een pas geboren baby, roze en gerimpeld.
Niet een mensenbaby.
Een juffer.
Geboren via metamorfose.
Eerste leven als larve onder water, een jaar of twee.
Dan, op een dag, kruipt de larve omhoog, via een waterplant.
En begint het tweede leven.
Heel langzaam kruipt de nieuwe waterjuffer uit haar vorige jas.
Die is al snel te klein.
De juffer is nog bleek, en pomp haar vleugels op.
Een paar uur, ongestoord, opdrogen, uitharden.
juffer10jul5juffer10jul2
juffer10jul4juffer10jul3.
Dan slaat ze haar vleugels uit.
Nooit meer terug naar haar vorige leven.

Onder-water-elegantie

Onder water, kun je zweven, alsof je gewichtsloos bent.
Elegant, langzaam wentelen, draaien.

Ik denk aan een mooie documentaire op TV, een zeehond onder water, die sierlijke draaien en bewegingen maakt.
Ik kijk in onze vijver.
En zie ook daar die 'onder-water-elegantie'.
poelslak14juli2

De elegantie van de poelslak die ver uit haar huisje komt, haar vleugels uitslaat en een langzame dans uitvoert.

Tijdloos

Ik zit op het bruggetje over de vijver,
kijk in het water, naar de waterbeestjes.
Richt mijn blik omhoog en zit -plots- oog in oog met deze groene kikker.
Op een halve meter van elkaar.

Ik kijk hem aan
en hij mij,
stel ik me voor.
De tijd vertraagt.
groenekikker14juli
De tijd staat stil.
Oogcontact.
Tijdloos.
Ademloos.
kikkervertrekt4juli
Dan,
de tijd komt weer op gang.
Hij draait zich om.
Rustig, en verdwijnt in het donkergroen.
Ik laat mijn ingehouden adem
los
.

Raadplaatje : 13 juli 2013

Wie weet waar deze gele tentakels bijhoren?
raadplaatje13juli2013.

Moestuin 25a

Ik was al eens langs het volkstuinencomplex gewandeld, ik weet dat Jitske daar een stukje moestuin heeft. Maar ja, vind het juiste stukje maar eens. Desgevraagd zei Jitske dat het nummer 25A was. Kijk , dat is handig. Toen ik er vanmiddag weer langs ging hoefde ik alleen maar naar de nummers op de paaltjes te kijken. 23, 24, 25, 25A. Hier is het. Bij een kleurenfestijn van bloeiende papavers en iets dat enorm blauw is, waarschijnlijk een ridderspoor. Een paar courgettes waren eetrijp, snijbiet (of rode biet) stond op het punt door te schieten, andere planten waren net geoogst, en ook een rijtje rucola en kleine zaailingen.
moestuinjitske1moestuinjitske2moestuin jitske3
moestuinjitske5moestuinjitske4moestuinjitske6

Een meneer was aan het werk, op het graspad tussen de tuinen had hij een forse krat vol met aardappels. Hij was druk in de weer met het weer op orde brengen van het inmiddels leeggehaalde perk. Omdat er (vrijwel) niemand was, kon ik ongestoord door de verschillende moestuinen wandelen. Wat veel bloemen!
In sommige tuinen was het extra makkelijk, daar hadden de moestuinders overal naambordjes naast gezet. Bv. de
grote gele honingklaver, een reus van een plant in een wolk van kleine gele bloempjes. Als je mij naar de naam gevraagd had, had ik niet bedacht dat het een klaver zou zijn…..

Cottage

Hoe cottage wil je het hebben. Als ik dit plaatje zie is dat het eerst waar ik aan denk. Of zou het komen doordat ik een boek over cottageplanten aan het lezen ben…
cottagetuin30juni
Alleen de cottage zelf, of wat grijze stenige muurtjes, ontbreken.
Alhoewel, als je goed kijkt zie je rechtsonder een bakstenen muurtje, de achterkant van de vijver.
De gele lis op de voorgrond staat aan de oever aan de voorkant van de vijver.

Blinkend terras

Ons -overdekte- terras heeft een vloer van vrij witte stenen, witgespikkeld. In de wintermaanden worden de buitenste rijen tegels, degene die steeds nat worden van regen e.d. groenig van de algen. Het terras ligt vrijwel op het noorden en krijgt in de winter geen zon. Vorig weekend alle grasjes en mosjes tussen de kieren uitgepeuterd, alle tuinmeubels aan de kant. En met schrobber en emmer met groene zeep over de tegels. Gaat heel goed. Nog even naspoelen met de tuinslang, en schoon is het terras. Glimmend wit.
terras6juli
De olijf, die 's winters overdekt buiten staat, hebben we ook weer op het hoekje van het terras gezet, net buiten de overkapping. Vierkante terracotta pot rechts in beeld. Scheelt water geven, en de blaadjes worden niet zo stoffig.

Ties de Tuinfluiter

Via Gerd , zie onderstaand stukje AAN DE TUINTAFEL- kwam Ties. Met grote heggenschaar met Accu (niet zo lawaaierig als een benzine heggenschaar, en veel mobieler dan een elektrische), een stevige trap en een takkenschaar op lange stok. In goed vier uur 'schoor' hij onze lange en hoge beukenhaag aan de ene grens van de tuin, en onze kant van de meidoornhaag, aan de andere kant. Idealiter was het snoeien een week of twee eerder gedaan, dan was de tweede groeispurt van het 'sint Jans loof', nog aanwezig. Nu zijn deze verse takjes mede afgesnoeid. Het snoeisel van de beukenhaag laat ik altijd liggen aan de voet van de haag. Nu wel een laag van 30 centimeter. Later in het seizoen droog het, valt in stukjes uit elkaar. Dan veeg ik het onder de beukenhaag, heeft de haag zijn eigen (beuken) compost. Zo niet het snoeisel van de meidoorn. Elk takje dient hier opgepakt en afgevoerd te worden. Wat blijven die stekels lang prikken, zelfs na jaren…… (*)
Voor de meidoornhaag gebruikte Ties overigens wel handschoenen. Verstandig.
En waarom
Ties deTuinfluiter? -
-> De tuinfluiter is de naam van zijn 1-mans bedrijfje. Hij heeft al wel een domeinnaam, maar website is nog ' under construction.'

ties1ties2Ties3

(*) Of misschien toch eens een shredder aanschaffen. Wim v. D doet ook al dit soort prikkeltakken (tot drie maal toe) door de shredder, geen geprik meer, en op de compost hoop. De laatste keer dat ik bij Wim en Annet op bezoek was, heb ik even 'gevoeld' aan de composthoop met vers materiaal: tjonge, dat was warm! Bij ons gaat alles in veel grotere stukken en porties op de hoop. Het composteert wel, maar niet bij zo'n hoge temperatuur. En dan blijven veel zaden ook kiemkrachtig. Merk ik elk jaar weer in het voorjaar als ik enthousiast compost heb uitgereden….

Aan de tuintafel

Nieuwe tijden, nieuwe aanpak.
Onze hovenier, Gerd, is aan het experimenteren met filmpjes op You-tube.
Zie
Aan de Tuintafel - YouTube .
Het is nog een beetje zoeken naar het juiste format, het idee vind ik alvast erg leuk.
tuintafel 1tuintafel2

Een paar jaar geleden had hij een hoveniersbedrijf/ kwekerij met een aantal mensen in vaste dienst.
In lastige financiele tijden is dat omgevormd in een netwerkbedrijf:
Gerd heeft nu een 'eenmans' bedrijf , met om zich heen een kring van bevriende ZZP-hoveniers en tuinmensen, waaronder voormalige medewerkers. Als Gerd opdrachten binnen krijgt, en hij kan de werkzaamheden niet zelf uitvoeren, dan zorgt hij er voor dat hij een van de andere netwerk-hoveniers inschakelt. Dat 'ontzorgt' de klant, die dan niet zelf op zoek hoeft naar een ander. En dit netwerk van kleine hoveniers en ZZP-ers ondersteunt elkaar.

Plathoofd

Via een ander weblog kwam ik er achter dat een bijnaam van de cephalaria gigantea 'plathoofd' is. Dat is nog eens een leuke naam om te onthouden, en dat gaat beter is mijn ervaring als ik de naam opschrijf. Bij deze. Passend ook: cephalos is het oud-Griekse woord voor hoofd. Het 'plat' zal wel komen van de enigszins platte bloemvorm. De kleur is geel, zacht geel.
cepha7jul0
cepha7jul2cephalaria7jul1.

Moerheim Beauty

Paar heleniums gekocht eerder dit jaar bij kwekerij Jacobs in Vriezenveen.
Drie maal helenium 'Moerheim Beauty.
Die staan nu net in bloei.
moerheim beauty
moerheim beauty2moerheim beauty3

Ik kocht toen ook nog een grote, die is al ruim een meter hoog, nog groen. Moet wat later en geel gaan bloeien.

Margery Fish

Het begon een paar weken terug met Gardener's World, waar Carol Klein vertelde over Astrantia's. Zij was daar in geinteresseerd geraakt door de enthousiaste verhalen van tuinvrouw Margery Fish. Ik had al vaker van deze vrouw gehoord, in Groot Brittanie heel bekend vanwege haar enthousiasme voor cottage tuinen en planten. Ze is pas later in haar leven gestart met tuinieren, en heeft in 20 jaar 8 boeken geschreven, vanaf eind 50-er jaren.
Ik vroeg Eddy of hij via internet een paar (tweede hands) exemplaren kon zoeken. Even later kreeg ik een mail van de bestelde boeken. 7 van de 8. Voor de boeken in totaal 6 pond! Daar komen dan nog wel verzendkosten over heen (vanuit Engeland 16 pond).
margery fish
lijstmargeryKL

Een paar dagen later (vanwege de staking bij postbezorgers) een dikke enveloppe met de boeken. Leuk!

Tuin-talk op het werk

Langzamerhand zijn steeds meer collega's bekend met mijn grote hobby: de tuin en alles wat daar gebeurt en leeft en groeit en bloeit. In plaats van een weer-praatje bij het koffieapparaat of op de gang, raak ik vaak verzeild in tuin-praatjes (en dan begin ik vaak niet eens zelf).

Afgelopen week:
- zondag plantje in de tuin gezet en daarbij per ongeluk een paar wortelstokjes van de blauwe bosanemoon opgegraven. In een plastic ziplockzakje mee naar kantoor. Maandag na vergadering met Marijke gevraagd of ze interesse had; ja graag, ze wandelde even mee om de stokjes in ontvangst te nemen; mini tuinpraatje van nog geen twee minuten tussen vergaderingen door.
- dinsdag met Andre aan de praat (we waren tot drie jaar geleden afdelingsgenoten); over de druif van Andre, die al 6 jaar oud is en een stek is van de Boskoops Glorie in onze tuin.
- dinsdag met Wouter in gesprek en ineens ging het over papavers in de tuin, leuk zei ik, maak eens een foto, en de volgende dag had ik deze fraaie bloemen in d' email.
tuin wouterschramjuni

- woensdag in de lift vraagt een collega hoe het nu met de bijen gaat (nav blogje over zwermende bijen) en 5 andere collega's luisteren mee naar mijn verhaal tussen de begane grond en zevende verdieping; nu weten zij ook dat er een bijenkast in de tuin staat!
- over bijen gesproken: al een paar jaar regelmatig bijenpraat met verdiepingscollega Jaap (Hobby-imker) en Paula (partner van een voormalig Hobby-imker); Jaap heeft koolzaadhoning in de aanbieding mailt ie vandaag.

Collega-blogjes, zie in archief, rechts op scherm.
o.a.
6-11-2009 tuincollega's
9-12-2009 tok
13-6-2010 plantjes voor andre
13-9-2007 honingbij.

Christophii (2)

Deel twee van zoektocht naar Christoph.
Zie eerst deel 1 van vorige week: Christophii (1) | Tuin | 't Groentje
alliumchristoph
Laatste optie uit deel 1 heeft gewerkt, met dank aan Luda! Nu weet ik het zeker.
------------

Hoi Luda

Ik ben op zoek (voor een stukje op mijn weblog) naar de persoon christoph of cristoph waarnaar de plant 'allium christophii' is genoemd. Ik kom uit op dit artikel. Kun jij hieruit opmaken of dat deze hugo christoph is geweest?
http://www.ssc.smr.ru/media/journals/izvestia//2012/2012_5_155_158.pdf

Groet  Tineke


-----------------------
Hoi Tineke, inderdaad, volgens het artikel, allium christophii is genoemd naar Hugo Theodor Christoph. Van duitse afkomst (van Dresden), naar Rusland gekomen in 1858 om als leraar te  werken in een duits dorp bij Volgograd. Later bekende entomoloog geworden, heel veel collecties verzameld in Rusland ( tot verre Oosten van), Kaukasus, Kirgizie. De andere plant Astragal Christofi  is ook naar hem genoemd. Veel meer insecten ook.

Groetjes!
Luda
.

Voluptueus

Voluptueus is een woord dat meestal gevolgd wordt door het woord ' Vrouw' .
Met deze gekke, koele zomer past het ook bij onze tuin.
Alles is groots en enorm en rond.

De klimrozen welven zich over de kornoelje en onttrekken de vijver bijna aan het gezicht. De ramblers tegen het schapenhek hangen als paarse en perzikkleurige watervallen omlaag. Sommige paadjes achterin de tuin zijn op dit moment even niet toegankelijk (ik moet met paaltjes en draad aan de gang om de overhangende planten opzij te houden). En ook vaste planten als geraniums en persicaria hebben dit jaar een vorm van olifantengroei.
tuin30juni2013
Rechtsboven zie je nog een piepklein stukje van de verre schuur.

Christophii (1)

Met alle informatie die er beschikbaar is op internet is het toch nog vaak zoeken naar een naald in een hooiberg.
Een hele grote hooiberg.
Daar kunnen heel wat naalden in verstopt blijven.
Zelfs met behulp van zoekmachines als google….
Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de specifieke naald die ik zoek niet in de publiek toegankelijke informatie-hoorberg zit.

Waar ben ik naar op zoek?
Naar de persoon Cristoph of Christoph, waarnaar de allium christophii is genoemd.

Veel informatie over de plant te vinden: waar die moet staan; hoe te vermeerderen; oorsprong: turkije, iran; synoniemen: sterrenlook, 'star of Persia', en soms a. albopilosum (=met witte haren).

Maar niets over Christoph. Wie was dat? Wie heeft de allium die naam gegeven?

Het oudste exemplaar waarover ik iets vind is verzameld in (toen nog ) Perzie door de Russische diplomaat Bode, de allium werd toen allium bodeanum genoemd.
Zoeken, zoeken, zoeken. Ergens lees ik dat het eerste herbarium exemplaar met harige bladeren van Eugenius Esper (1742-1810) was. Zoeken, zoeken. Voluit blijkt deze meneer Eugenius Johann Christoph Esper te heten. Zou dit hem zijn ?? Volgens een bron op internet wel. Nog verder zoeken levert op dat de plant in 1884 beschreven is door ene Trautvetter, een baltisch-duits botanicus, die de plant beschreef als A. cristophi (zonder h). En dat de beschrijving was vanuit een herbarium van 1883. Kan dus nooit Eugenius Johann Christoph Esper zijn geweest, die was in 1883 al ruim 70 jaar dood. Zoeken, zoeken, zoeken. Eddy gaat mee zoeken. We vinden een artikel uit 1999, van ene Fritsch, over de naamgeving van deze allium. Hij stelt voor A. christophii met h.


230px-EJC_Esper_1742-1810galeriebild_trautvetterГуго_Федорович_Христоф
Van links naar Rechts: Eugen Esper, Trautvetter, Hugo Theodor Christoph.
taxondeel 1taxondeel 2

En op een andere site over alliums vinden we de tekst: A. christophii, mogelijk naar de Duitse Russische entomologist Hugo Theodor Christoph, 1834-1891 die veel insecten verzamelde, in dezelfde gebieden en dezelfde tijd dat "Cristoph" zijn planten verzamelde.

Helemaal zeker is het niet, maar klinkt redelijk overtuigend.
Ik ga nog 1 ding proberen: ik heb een Russisch artikel gevonden op zoekwoord Christoph en stuur het naar Russische vrienden van ons. Misschien staat in dat artikel eenduidig welke Cristoph het betreft Happy .

Maandfoto juni 2013: witneus

Niet in de tuin, maar in huis.
Poes Baassie was vastbesloten om de laatste restjes yoghurt uit de halfliter beker te krijgen.
Op zijn neus.
fotobaassiewitneus.

Maandfoto mei 2013: rockfoil

Kleine witte bloempjes.
In mei.
rockfoilwit.

Pratense

De beemdooievaarsbek of weide-ooievaarsbek doet het goed in onze tuin. Verschijnt op allerlei plekken. En op veel plekken blijft ze staan. Prachtige grote bloemen, soms bijna effen blauw, soms heel lichtblauw met strepen, soms bijna wit, met strepen. Als ie helemaal uitgebloeid is, knip ik de lange bloemstengels af en dan blijft er nog lang een groene toef bladeren staan. Keurig groen heuveltje.
pratense2pratense4
pratense1pratense3.

Japanse tuin

Bij een Japanse tuin denk ik aan rust, veel groen, water, een tipje kleur. De meeste delen van onze tuin zijn kleurrijk, boordevol van alles en nog wat. Niets Japans aan. Een klein stukje , rond de kleine vijver, begint langzamerhand wel Japanse trekjes te krijgen.
japansjapans22jun2
Het donkere stuk is het oppervlak van de kleine vijver, helemaal rechts zie je nog een stukje van de (zwarte) vijverrand.

Paalzitter

Achterin de tuin hebben we een stukje dat de bijnaam 'het bos' heeft. Er staan een paar pruimenbomen, een klein appelboompje uitgegroeid uit de stomp van een hele grote (jaren geleden omgevallen) appelboom. Op de voorgrond een deel van de stronk van die grote appelboom. Met allerlei gaatjes voor de (metselbijtjes). Ook een mooie uitzichtplek voor poes Baassie. In de ondergroei van het bos, inmiddels flink opgeschoten -tot ruim boven poes-hoogte- gebeurt blijkbaar van alles. Geritsel en gefrutsel. Waarschijnlijk muizen in de oude holte van de stomp.
paalzitter22jun
Vanaf zijn uitzichtplek probeert Baassie het te overzien.

Shaggy

Vorig jaar begonnen had ik uitgeroepen tot het jaar van de astrantia. Zie 2012 Jaar van de astrantia (5) | Tuin | 't Groentje. Om te proberen deze oer-cottageplant echt een voet aan de grond te laten krijgen in onze tuin. De twee planten in de border bij het bankje zijn wel aangeslagen. Flink groen blad en een bloemstengel.
De bloem van deze Astrantia 'Shaggy' vind ik prachtig. Subtiele kleuren, zachte streepjes en prachtig op de foto. Bij ons in de tuin moet je wel weten waar ie staat, anders zie je de shaggy over het hoofd. Het is nog niet gelukt om een echte zee van shaggy's te hebben.
shaggy1shaggy2
shaggy3shaggy4shaggy5
Aan vochtige grond geen gebrek. Dat zou goed moeten zijn. Maar…daar loert tevens het gevaar voor de astrantia's. Althans bij ons in de tuin. Onze slakken hebben de onhebbelijke eigenschap om de bloemstengel net onder de bloemknop door te knagen. Voor korte tijd is het beeld wel leuk, zie foto 4 en 5, een 'hang-astrantia', maar het schiet natuurlijk niet op met lange bloei en zaden zetten. Na een paar dagen verwelkt de bloem al. Ik had een derde plant in een potje laten overwinteren. Die staat nu al weer een paar maanden in de volle grond, maar is lang zo sterk niet als de andere twee (beetje te droog geweest?). En de tengere bloemstengel blijkt ook hier afgeknaagd.

Alpenweide

Af en toe schrijf ik logjes op de website van Groei & Bloei. Maar nog vaker lees ik de tuinlogjes die daar door andere tuiniers worden geplaatst. Antje en Bea en Paul en Wiel en Veris. Laatste keer schreef Antje over een reis naar Zwitserland en de mooie bloeiende alpenweiden aldaar. Prachtig inderdaad. Kopieer deze tekst in je browser: http://www.groei.nl/platform-tuinlog-fotowedstrijd/tuinlog/eigen-tuinlog/blog-single-view/news/de-alpenweide/newsback/23583/?tx_ttnews%5Bauthor_id%5D=1990964&cHash=59eb1cbb20b90cf6250c6a5f435223fb .
alpenweidethuis

Ook in eigen tuin bloeien nou eindeloos veel bloemen. En als je dat een beetje handig op de foto zet … waan je je zo ook in een alpenwei. Je moet echt goed kijken om het huis van de overburen rechtsboven op de foto te zien.

20 000

Vorige week zondag. Het was zo zonnig in de serre dat het papier van mijn 'huiswerk' * te wit was. Ik ging binnen zitten lezen. Tot Eddy riep, kom eens kijken! De bijen!.
Het komende half uur was een bijzonder schouwspel. Bijen uit een van de bijenkasten begonnen te zwermen. Heel imposant. Eerst vanuit binnen, naar buiten kijken. Daarna mijn imkerhoed opgezet en naar buiten. Voorzichtig dichterbij. Ronduit spectaculair. Al die bijen, druk bezig met rondvliegen. Al die vleugeltjes maken een enorm geluid. Mooi en ook wel spannend.
Intussen Doeke de imker gebeld, die een paar minuten later aankwam. Met zijn handen in zijn zij keek hij naar de bijen. De blauwe hemel bespikkeld. Mooi he, zei Doeke.
Zo'n 20.000 bijen in een grote wolk in de tuin. We stonden een tijdje te kijken en na een minuut of tien was goed te zien dat de wolk kleiner werd. Steeds meer bijen gingen op de rode kornoelje zitten, midden in de tuin. En langzaam begon er een tros bijen te groeien. Steeds dichter gingen ze op elkaar zitten. Na nog eens vijf minuten… allemaal op elkaar. Op ooghoogte, aan de rand van het grasveld. Perfect om van dichtbij te bekijken.
Paar filmpjes gemaakt met mijn telefoon, maar dat geeft nog maar een glimp van de werkelijke ervaring.

Dat was het moment om de kleine bijenkast te pakken die Doeke mee bracht. Ook hij zette nu zijn imkerhoed op. Samen hielden we de kast net onder de tros bijen, een flinke ruk aan de tak, en pardoes viel een groot deel van de bijen in de kast. Snel de deksel erop. En een paar stappen terug. De resterende bijen vlogen weer even op maar zaten een paar minuten later weer in de kornoelje.

vangbijenkast2zwerm16juni-posterzwerm16juni-desktop

Toen was het afwachten. Zou er een koningin in de kast zijn gevallen, of zat ze nog in de kluit bijen in de struik? We zetten de kleine bijenkast met ca. 10.000 bijen op het grasveld vlak bij de kornoelje. Al na een paar minuten begon de tros in de struik op te lossen. De eerst paar bijen begonnen de kast te verkennen en vonden het kleine gaatje van de ingang (linksonder aan de rechterzijkant, ter grootte van een kurk). Ze gingen naar binnen! Steeds meer volgden dat voorbeeld. Dat betekent dat er een koningin in de nieuw kast zit. Niet lang daarna was de hele tros opgelost. Een flink deel van de bijen voegde zich bij het nieuwe volk, een ander deel ging terug naar de oude kast.
En de stilte keerde weer.

* vergaderstukken voor maandag .

Siberische lis

Ze bloeien kort, wel indrukwekkend.
Eerst groen, dan zwelt de knop, en BAMMM , de bloemen vouwen zich in drierichtingen open.
Prachtig paars, fluwelig.
Met ragfijne streepjes en patroontjes in de keel.
sibirische lis 14juni
Volgens Monty Don (Gardener's' world van 14 juni 2013) was de meest spectaculaire kleurencombinatie in zijn 'jewel' garden: een partij sibirische lissen (ook siberische iris) met er achter een paar vaste rode papavers. Gewoon een stoel erbij pakken en gaan zitten genieten, zei ie. Wacht niet te lang, duurt maar een week, maximaal. Monty had echt rode papavers, veel van de exemplaren zijn meer oranjerood. Geen papavers bij ons, op de achtergrond een knallende geranium.
Een prachtige combinatie is ook een grote groep van deze irissen met een knal geelgroene euphorbia er naast. Ik ga elk jaar in de Hortus Haren een keertje kijken, daar staat zo'n fraaie combinatie in de Laarmantuin.

Ster-geranium 'Mieke'

Niet expres gekweekt, maar toevallig ontstaan.
In onze tuin.
Een geranium met geinige stervormige bloemen.
Hi.
stergeranium14juni2stergeranium14juni

Zou ik hem nu een naam kunnen geven? Dan noem ik hem 'Mieke'. Naar mijn zus die vandaag jarig is.

NB. Ik heb even gegoogled hoe dat zit met
kwekersrecht voor een plant of gewas. Veel te ingewikkeld. Er moeten allerlei proeven gedaan worden en onderzoek om aan te tonen dat het niet al een bestaande soort/ varieteit is. Maar als een kweker dit leest en interesse heeft…. neem gerust contact met me op. Ik zal er alvast een naambordje bijzetten.

Naschrift 21 juni 2013
Reactie op dit logje van Ann:
De Geranium die je laat zien in de laatste nieuwsbrief is prachtig; het zou kunnen dat het hier om de Geranium oxonianum southcombe double gaat... Klinkt sjiek zo'n lange naam. In dit geval is ie spontaan ontstaan, maar kon het toch niet laten even op die naam te googlen Happy .

Rondhommelen

Rond een uur of negen 's morgens liep ik in de tuin. Vlak langs het tuinpad stonden een paar oranje ijslandse papavertjes. Nog in de schaduw en met dauwdruppeltjes. Luid gezoem kwam uit de bloemen. In elke bloem rende een klein hommeltje rond, soms rechtop, soms bijna op zijn zij liggend. Rond en rond en rond. Meer dan een minuut lang.
poppy14jun1poppy14jan3
poppy14jun4poppy14jan2.

Soep

De kleine vijver in onze tuin, ligt een groot deel van het jaar in de schaduw. Deze winter zijn er ook veel bladeren en (lijster)bessen in gevallen. Resultaat: een groen ondoorzichtige soep. Een paar weken geleden heb ik een deel van de drab op de bodem eruit geschept. En toen bleek er toch allerlei leven te zijn, zeker 6 salamanders, 2 bruine en 1 groene kikker, veel larven van libellen , juffers en kevers, slakjes, bloedzuigers etc.
En heel langzaam begint het groen weg te trekken, maar nog niet helemaal. Deze bruine kikker steekt nog behoorlijk af tegen het groene water.
bruinehangkikkerjuni1.

Eigen springwatch

We waren een weekend weg, met de familie in een paar huisjes aan de rand van de Veluwe. Op loopafstand lag landgoed Schovenhorst, met een 40 meter hoge toren, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omliggende bossen. De moeite van de entree prijs (4 Euro) waard.
Helemaal leuk omdat wij de toren beklommen in de nesteltijd van vogels. Ongeveer halverwege de toren is een 'tussenverdieping' met allerlei nestkastjes aan de buitenmuur bevestigd. En van binnen kon je in zo'n nestkastje kijken. Zo leuk.
vogeltjeinnestjuni2013
In een van de kastjes zagen we deze kleintjes. We hebben niet zo lang gewacht dat we de ouder-vogels zagen; dus ik kan niet met zekerheid zeggen welke vogeltjes dit zijn. Ik gok koolmezen. De foto heb ik gemaakt met mijn mobiele telefoon. Voor een filmpje, klik op de link:
vogeltjesputten-desktop.
Geluid aanzetten en let op wat er rechts in beeld gebeurt….

Polonaise

Na weer een aantal koude dagen eind mei en begin juni (10!) was het vandaag 2 juni aangenamer. Niet eens heel warm, maar met de zon , was het heerlijk. De groene kikkers in polonaise op het waterlelieblad Happy

kikkerpolonaise2juni.

Akelei-hangen

Ze vliegen weer.
Of hangen lekker aan een bloem.
Deze zat minuten lang stil.
Kon ik uitgebreid bekijken.
libel2juni1.

Beekpunge

In -voorheen- het rietmoeras
zette ik een klein plantje.
Watermunt, zo ik dacht.
Wel de vorm van blad,
maar geur ontbreekt.
De bodem wordt bedekt, zo snel.
Blauwe bloempjes met wat paars.
Vergeetmijniet van het moeras?
Nee, vierblad en niet vijf.
Wat?
Wat?
Wat?

beekpungemuntbeekpungeblad
beekpungebloembeekpunge1111
Het is Beekpunge. Ereprijs familie.

Foto 1 is blad van de watermunt, foto 2 van de beekpunge. De groeiwijze is heel anders, beekpunge bedekt heel snel de bodem, munt is veel meer opgaand. Maar snap je de verwarring als je nog maar een klein plantje met vier blaadjes ziet?Bijenzwerm

Na een zeer koude periode en veel te koude lente, was het op maandag 27 mei opeens zonnig, en aangenaam warm. 's Morgens nog fris, nog weinig bijen buiten de twee bijenkasten die bij ons in de tuin staan.. ' s Middag kreeg ik een mailtje van het thuisfront: "Er hangt een bijenzwerm hoog in een boom bij buurman Jan." Wat nu?

bijenzwerm000bijenzwerm11
De imker gebeld, en 's avonds samen met hem op onderzoek uit. De zwerm hing zo hoog, was niets aan te doen, niet te vangen. Maar kwam de zwerm uit 'onze' bijenkasten?
Dat kun je niet op voorhand zeggen. De koningin gaat zwermen met een deel van het volk, maar er blijven altijd veel bijen achter. De kast is dus niet leeg. Aan de buitenkant is niets te zien.

Kast 1: de bovenste honingkast liet een paar gevulde honingraten zien, maar ook nog veel leeg. Duidelijk effect van koude periode. De koningin kan hier niet komen, dus geen uitsluitsel. De middelste laag: raat voor raat er uit gehaald en bekeken: geen verse eitjes, geen koningin, en diverse koninginnedoppen: opvallend grote cellen, die alleen gebouwd worden als de oude koningin dood is of zich klaar maakt om te gaan zwermen. Het ging er steeds meer op lijken dat inderdaad de koningin van deze kast vertrokken is. Toen we de laatste raat uit kast 1 hadden gehaald was het zeker: geen koningin meer. Hier kwam de zwerm vandaan die bij Jan in de boom hangt. Zucht.
koninginnedop1bijenraat12123123

Kast 2: de kast met de zeer goede koningin, een bij gemarkeerd met en groene stip. Vol goede moed begonnen we de raten een voor een te bekijken. Maar al na een paar raten zagen we ook hier: geen verse eitjes, gesloten koninginnedoppen met groeiende toekomstige (goede) koninginnen. En toen we ook hier de allerlaatste raat bekeken was het duidelijk. Ook hier is de koningin weg. Jammer. Ook dit volk is gaan zwermen! Uiteindelijk een (1) koninginnedop laten zitten, en een raat met een andere koninginnedop in kast 1 gehangen. Als het goed gaat wordt nu in elke kast een 'nieuwe' koningin gemaakt.

NB. Op woensdag was de zwerm vertrokken naar onbekende oorden…

Veel te makkelijk: raadplaatje 25 mei

Het raadplaatje van 25 mei, zie link, bleek veel te makkelijk voor de lezers van dit weblog!
Alle reacties (Herma C, Fam. S, Ria N, Anne H. , Johke H. , Sieuwke H en Anneke uit Australie) die ik kreeg, bevatten het goede antwoord: een anjer(achtige).
Het precieze type anjer was lastiger. Van rotsanjer tot kathuizer anjer werd genoemd.
anjertjes2009

Op de foto zie je een foto van de bloei van een eerder jaar.
Voor dit jaar is het nog heel even wachten….

Geel in wit

De eerste geraniums beginnen te bloeien bij ons. Hier een een grote pol witte geraniums, bosgeranium, duikt opeens een verstekeling op. Een meconopsis cambrica. Niet bepaald een schutkleur; dat vrolijke geel tussen de witte bloemen. Op de achtergrond dezelfde bosgeranium maar in de blauwpaarse variant.

bloem25mei2013

De bosgeranium zaait zich - niet hinderlijk- uit. Grappig is dat ik eerst alleen een heleboel paarsblauwen had en een witte. Nu de zaailingen van vorig jaar zijn gaan bloeien blijken er veel meer witte te zijn. Ik zal ze een dezer dagen van een wollen draadje (wit) voorzien, zodat ik ze tzt een beetje bij elkaar kan zetten. Na de bloei is de kleur niet meer te zien, de bladeren zijn identiek. En hoewel ik steeds denk dat ik wel onthoudt welke de witte zijn….

Tomografie

Je hebt van die medische apparaten (CAT scan), waar afbeeldingen van een orgaan of lichaamsdeel worden gemaakt 'in plakjes' : Tomografie heet dat. Het apparaat stelt steeds scherp op een ander 'plakje' lichaam en maakt daar de afbeelding van.
Heel in de verte lijkt fotograferen daar ook op. Tenminste als je met een hele kleine scherptediepte fotografeert.
Op de foto's: een akeleibloem van boven, in verschillende laagjes van 'scherpte'.

Foto 1: scherp op de steelaanzet, Foto 2: scherp op de 'sporen'
akelei25mei1akelei25mei2
Foto 3 en 4: detail van de foto erboven.
akelei25mei1detailakelei25mei2detail
Hoe verzin je het.

Saxifraga arendsii

Steenbreek is de Nederlandse naam.
En Rockfoil de Engelse.
saxifragra25mei1
saxifragra25mei3saxifragra25mei2.
Een snoezig bloempje op een hoge ranke stengels.
Hoog is relatief.
Hoog ten opzichte van de bladrozetjes, die zijn een cm of twee hoog.
Ze vormen wintergroene kussens.
De bloemetjes 'torenen' daar zo'n 10-15 cm boven uit.
Wil je ze van opzij zien, dan moet je dus diep door de knieen.

Raadplaatje 25 mei 2013

Wat komt hier zo schuin omhoog?
Welke plant zie je op de foto?

Reactie in adresboek of naar adres onder aan dit log.
De foto is genomen in onze achtertuin, vanmorgen om 11 uur.

raadplaatje25mei.

Drie kleuren

Mei.
Zure grond.
Heaven voor azalea's.
We hebben drie soorten in de tuin.
Het is koel, bijna koud.
Het heeft geregend.
De kleuren ……
…. om over naar huis te schrijven!

azalea25mei3
azalea25mei2
azalea25mei1.

Groenland

Eind vorig jaar heb ik een flink aantal tulpen geplant. Een deel in de volle grond, een ander deel in grote potten. Dat laatste had ik afgekeken van Carol Klein en Monty Don. Tulpen in grote potten. In het voorjaar kun je dan zo'n pot op een plek in de tuin zetten waar je wat meer kleur wilt. En als het loof gaat afsterven en minder mooi wordt, zet je de pot gewoon weer weg op een plekje uit zicht.
Tot zover de theorie.
Wat ze er niet bij vertelden was dat je de bollen in potten goed moet water geven! Tenminste als het zo'n droog voorjaar is als dit jaar. De vroege tulpen zijn goed uitgekomen in de pot, wel wat kleinere planten en bloemen dan de volle grond-exemplaren. Maar de latere tulp Passionale en vooral Groenland vielen zwaar tegen. Op de grote foto een tulp Groenland in de volle grond. Zachtroze met een groene veeg. Groot, stevig, levendig. Op de detailfoto een poging tot bloem in de pot. Ingedroogd, leeg, niet echt in bloei gekomen. Sneu.

greelandtulp5mei
tulp5mei223tulp5mei2
Zie Bollen in pot | Tuin | 't Groentje. Wat wel weer grappig is is dat de meeste exemplaren van kindje-op-moeders-schoot deze winter zijn overleden. De stekjes die ik bovenop de tulpenbollen in de pot had gezet doen het nog prima!

Look-zonder-look

Geen familie van de ui, maar blad heeft wel een vaag uiensmaakje (eigenlijk knoflook). Het is een kruisbladige. Twee jarig. Eerste jaar een rozetje met afgeronde, niervormige bladeren. Tweede jaar bloemstengel met witte bloempjes. De vorm van de blaadjes wordt heel anders, puntig, gekarteld. Groeit langs heggen, bosranden, struwelen, hakhoutbosjes, houtwallen, in bossen, halfbeschaduwde bermen, ruderaal terreinen en waterkanten (bosbeekoevers).
Bij ons in de tuin langs en half onder de meidoornhaag en in het schaduwdeel van de achtertuin. In behoorlijke aantallen. Ik laat ze daar lustig groeien. Look-zonder-look is ook een van de waardplanten van het oranjetipje. Net als de pinksterbloem. Verdienen daarom een plekje in onze tuin.

lookzonderlook1lookzonderlook2
lookzonderlook3.

Maandfoto april 2013: Koningsvaren

Tederheid.
Love.
Tenderness.
Zartlichkeit.
Liefde.

tederheid10mei.

Rodgersia

Nieuwe aanwinst: een rodgersia podophylla "Smaragd". Gekarteld groot blad, een schaduwplant. De plant staat nu nog in de pot, binnenkort krijgt ie een plekje in de tuin. Bij het maken van de foto viel me op dat er allemaal druppeltjes aan de rand van het blad zaten. Niet van de regen, de plant had de eerste nacht binnen in de schuur gestaan, maar vanuit de plant zelf: guttatie heet dat. Dat gebeurt als opname van vocht door de wortels en verdamping door het blad niet helemaal in evenwicht zijn. Als door de hoge worteldruk de verdamping onvoldoende is wordt er vocht door de bladporien naar buiten geperst. En dan hangt er een heel rijtje druppels langs de bladrand. Guttatie is vooral te zien 's morgens vroeg, als de activiteit van de bladeren toeneemt en de luchtvochtigheid no hoog is. De foto's zijn inderdaad 's morgens gemaakt. Later op de dag waren de druppels weg. Kijk, dat vind ik nou geinige weetjes.

rodger5mei1
rodger5mei3rodger5mei2
Bij sommige kamerplanten treedt ook guttatie op. Ficus benjamina is er bekend om. Daar verschijnt de druppel aan de onderkant van het blad, bij de bladsteelaanzet. Als de druppels dan weer verdampen kan er een witachtige aanslag overblijven van zouten die zijn neergeslagen. Als je een ficus benjamina hebt kijk dan maar eens aan de onderkant van de bladeren. Onze ficus is inmiddels overleden, maar ik heb wel eens al die witte wasachtige plekjes van de bladeren zitten afwrijven omdat ik dacht dat het schildluis was! Enorm werk. En ja, ik vond het wel raar dat ik geen beestjes vond in dat witte spul… Nu weet ik het: guttatie.Tuingereedschap: de tegelritzer

Ik had een Gardena gereedschapje, bedoeld om paardebloemen uit te steken. Lekker smal 'schepje'. Doordat ik het de afgelopen jaren gebruikt heb om ook tussen de tegels te 'krabben' is het gereedschapje aan de ene kant helemaal afgesleten.
Nu heb ik een nieuw gereedschap aangeschaft: een
tegelritzer. Dit is de 0303 Tegelritzer essen handvat 140 mm. Een driehoekig krabbertje, met een dun puntje, en twee wat bredere puntjes. Oer degelijk vakmanschap, smaakt door de vierde generatie van de familie DeWit .
ritzer10mei1ritzer10mei2
big_22271512_0_574-381

Tekst van het labeltje:
Sinds 1898 is de naam De Wit verbonden met vakmanschap, degelijkheid en kwaliteit. Een familiebedrijf dat aandacht koppelt aan traditie. Daarom is De Wit een waarborg voor de allerbeste kwaliteit. Vanwege de degelijkheid en de lange levensduur.

Voor ander gereedschap:
Tuingereedschap: familiefoto | Catalogus | 't Groentje.

Bijen in de film

Doeke de imker is weer langs geweest, op 4 mei, samen met zijn schoonzoon. De twee bijenkasten kregen er elk een derde verdieping bij, een honingkast. Uiteraard keek ik weer mee, en pakte af en toe een raat aan. Koningin in kast 1 heeft groene stip, die is makkelijk te vinden. Koningin in kast 2 heeft geen stip, daar heb je wat meer ervaring voor nodig. De koningin is weliswaar veel groter dan alle andere bijen (ook groter dan de darren), maar ja, vind haar maar is tussen de vele duizenden bijen….
Elke keer leer ik weer iets nieuws. Deze keer is dat:
de koningin kan niet vliegen als ze eieren legt. Een imker speurt dus elke keer in de raten naar nieuwe eitjes (1-2 dagen oud). Als er geen verse eitjes zijn kan dat betekenen dat of de koningin dood is, of dat ze gestopt is met eieren leggen en zich klaar maakt om te gaan zwermen. Beiden niet goed voor de imker.

bijen5mei1bijen april111


We vervingen ongeveer een kwart van de raten: het is goed imkerschap om veel gebruikte raten (te herkennen omdat ze dan donkerbruin van kleur worden) te vervangen door verse, schone raten. Op de eerste foto zie je een raat nog vol met bijen. Ik blijf het leuk vinden dat je maar 1 flinke tik op de raat hoeft te geven en de bijen vallen er zo af (moet je uiteraard wel boven de kast doen, anders liggen ze allemaal op de grond).
NB. Voor het filmpje moet je even je hoofd scheef houden of de laptop kantelen. Ik krijg het filmpje niet geroteerd Happy .

Tuingoed Foltz

Tuintripje in het Oost Groningse. Met Jitske op stap. Via een groenten- en kruiden kwekerij in Noordlaren, naar Tuingoed Foltz in Meeden en tenslotte (via Pekela) naar de kwekerij van Henk Jacobs in Vriescheloo, bijna tegen Duitsland aan. Deels grijs, zeer winderig, en fris. Af en toe scheen de zon door een gat in de wolken en dag gaf een prachtig effect op de lanen met net uitgelopen beuken op de slingerweggetjes. Er zijn echt niet alleen maar rechte wegen in de veenkolonieen, ook rustieke bochtige weggetjes! Geen foto's gemaakt van het landschap maar stel je het volgende voor: knal geel koolzaadveld, beschenen door de zon en daarachter een donkergrijze hemel. Of een veld zo vol met gele paardebloemen dat je het weiland er bijna niet doorheen zag.

meeden10mei1meeden10mei2
meeden10mei3meeden10mei4

Bij
Tuingoed Foltz hebben ze zowel planten als een winkel met bric-à-brac. Met luid babbelend een zwaluw op de elektriciteitsdraad net boven de kroonluchter. Nog niet begonnen met broeden, maar al wel polshoogte aan het nemen. Rechts op foto 1 zie je een stuk karton, vorig jaar onder een nestje getimmerd om de vogelpoepjes een beetje in toom te houden. Foltz heeft (een van de twee) nationale salvia collecties, uiteraard zijn er dus ook een boel te koop. Zowel buiten, als binnen in de kas. Zoals de adembenemende diepblauwe met zwarte schutbladen. Dit was een hele grote plant, anderhalve meter in het vierkant, en lange bungelende trossen met de bloemen. Ik kocht een paar gouwe ouwe: Salvia nemerosa 'Ost Friesland'. Die heb ik vandaag op het bed bij de stapelmuur neergezet. Al jaren stond daar een salie, die fraai bloeide, maar die was inmiddels erg staking en houterig geworden. Oude struikjes verwijderd. Misschien nog iets te vroeg om stekken te nemen, maar toch een paar takjes is een pot gezet. Wie weet.

Foto's

Gekke foto effecten.
rodo12mei1vergeet12mei22222
Een wat bewogen Rodo.
Harige vergeet-mij-nietjes en een kristallen bol.

Brunnera

Al een tijdje stond de brunnera op mijn lijstje van gewenste planten. Een soort grootbladig vergeet-mij-nietje, voor in de schaduw. Gezocht op de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag in Groningen, op de plantjesmarkt in Hortus Haren op 21 april. Gister een vaak genoemde plant gezien (de Jack Frost), maar het blad was me net een beetje te bont. Toen kwam ik een effenbladige tegen, bij kwekerij Jacobs in Vriescheloo. Deze soort heet de Brunnera Sibirica.
Volgens google:
Deze soort, waarvan niemand het bestaan vermoedde, dook uiteindelijk op in Engeland nadat het was aangeboden op een Moskouse straatmarkt. Heel anders dan de gewone soort maakt deze dikke wortelstokken die net als een Bergenia over de grond kruipen. Daardoor vermeerdert hij best snel. Het blad is een stuk groter en gladder. De bloemtrossen verschijnen en zien er heel bekend uit, alhoewel de individuele bloempjes iets groter zijn.
brunnera12mei1brunnera12mei2

Bloeitijd van 3-5, het is nu al 10 mei, en ik zie geen bloemstengel in de plant. Dus dit jaar helaas geen bloei meer. Dan moet ik wel heel goed opletten waar ik hem neerzet, om te voorkomen dat ik heb volgend jaar als 'onbekende' plant wegwied!
Familie van de ruwbladigen, zoals borage en smeerwortel.

Vleugeltje

Bescheiden voorjaarsbloeier.
Vingerhelmbloem.
Lilapaarse stinzenplant.
Uit kleine knolletjes.
Zaait zich uit.
Of eigenlijk: laat zich uitzaaien.
Met mieren als hulptroepen voor de verspreiding van de zaadjes.
Door een lekker mierenhapje aan elk zaadje.
De vingerhelmbloem is nu grotendeels uitgebloeid.
In de kleine platte groen peultjes zitten deze zwart glimmende zaadjes.
Met een vleugeltje.
Hi, hi.
mierenbroodjes5mei
Zie ook: Mierenbroodje | Digi-letters | 't Groentje.

Fritillaria meleagris

Elk jaar weer mooi, deze keer de ene witte ook op de foto.
kieviet27apr12013kievit27april22013kievit27apr32013

Onze kievitsbloem is naar kieviten genoemd.

De Nederlandse vertalingen van de Engelse benamingen zijn :
 • Snake's head fritillary --> slangekop frittilaria
 • Snake's head --> slangekop
 • chess flower --> schaakbloem
 • frog-cup --> kikker-beker
 • guinea-hen flower --> guinees hoen bloem
 • leper lily --> lepralijder lelie (de vorm van de bloem lijkt op de bel die vroeger door lepra lijders werd gedragen)
 • Lazarus Bell --> lazarus bel
 • checkered lilly --> geblokte lelie
 • of gewoon: fritillary --> fritillaria.

Weer eent(d)tje

Dit jaar kwam ie in zijn eentje. De wilde eenden man. Rakelings over mijn hoofd daalde hij steil af naar de vijver. Lekker een beetje slobberen. Een beetje poetsen, tukkie doen. En na een paar uur vertrok ie weer.
eend4mei1.

Landkaartje in het voorjaar

Gister zag ik een oranjig vlindertje vanaf het terras. Te klein voor een Kleine Vos, te groot voor een Vuurvlinder. Even dichtbij kijken. Het bleek het Landkaartje te zijn. Een vlinder die er in voorjaar en zomer heel verschillend uitziet. Even bladeren op dit weblog, en ik zag dat ik eerder wel foto's van de zomerversie heb geplaatst, zie Landkaartje in de zomer | Beestjes | 't Groentje. Maar niet van de voorjaarsversie. Dus vandaag op jacht met fototoestel. En ja hoor: geluk. Na een zigzag-wandeling door de tuin (de vlinder zat niet erg stil….) hield ie een kleine pauze op een buxus. Knip! Volgende keer grotere lens misschien nog eens van dichterbij. Maar goed genoeg om de vlinder te herkennen.
landkaartvoorjaar5mei.

Marter

Zondag ochtend de tuin ingewandeld. Halverwege de achtertuin sta ik rond te kijken. Hevig geritsel achter in de tuin. En ineens, aan het eind van het pad, huppelt een marter langs!
Van achter de verre schuur, naar takkenwal 1. Ik sta doodstil. Ik luister en kijk. Hoor gerommel in takkenwal 2. En geritsel rechts van me. Dat laatste blijken de blaadjes te zijn van de beukenhaag. Het eerste groen is vorige week verschenen en in hoog tempo worden de oude blaadjes afgeworpen. Ik hoor gesjor in de takkenwal. Maar zien doe ik de marter niet meer. We hebben genoeg marterplekjes in de tuin. De verre schuur, met altijd open ramen, en rommelzoldertje. Of de takkenwallen. Of de bomenrij achter in in een jas van klimop. Eddy hoorde hem later ook, maar echt goed zien is niet gelukt.
Nu denk ik ook dat ik de dader heb gevonden van de dode egel, twee weken geleden…
Zie
Egel-leer | Beestjes | 't Groentje

pruimebloesen5mei1

De foto is van een pruimenbloesem. Van een boom vlakbij de plek waar de marter langs liep. De kans dat ik de marter op de foto krijg is erg klein. Maar ik zal er op blijven letten...


Dikkopjes in de film

Uit een paar niet al te scherpe foto's van kikkervisjes gister leek dat een groot deel , misschien wel de helft, bestond uit salamanderlarven. Deze leven in het larve stadium van de larven van de bruine kikker.
Nader onderzoek gewenst. Ik schepte een flinke bups visjes in een witte ovenschaal om van dichtbij eens rustig te kijken. Verbazingwekkend hoe druk die visjes rondzwemmen. En inderdaad vele tientallen salamandertjes. De visjes bleven maar rondjes zwemmen langs de rand van de ovenschaal. Eerst tegen de klok in. Daarna roerde ik de vissoep even de andere kant op, met de klok mee, en een kwartier later zwommen de randvisjes over het algemeen nog steeds met de klok mee. De staart van hun voorganger achterna.
KLIK op de onderste foto (of dubbelklik), voor bewegende beelden!
salamander27apr1salamander27apr2
.

Salamandervisjes

Het dril is opgelost, en de net uitgekomen kikkervisjes zwemmen nog allemaal dicht bij elkaar. Een enorm gekrioel, een soort chocolade bruine soep, zelfs met wat schuim, zo hard zwemmen ze door elkaar heen. Ze zitten zo dicht op elkaar dat ik ze niet goed afzonderlijk op de foto krijg. Dit stuk van de vijver is heel ondiep en loopt uit in een 'zandstrandje'. Aan de rand liggen een paar beukenbladeren, nog net in het water, daar kan ik de afzonderlijke kikkervisjes wat beter onderscheiden. Onderste twee foto's. Er lijken wat kleurverschillen te zijn, sommige zijn wat meer bruin, anderen grijsbruin. ' s Avonds op de computer bekijk ik de foto's. Mooi is dat je daar heel goed kan inzoomen. Ik zie enigszins tot mijn verbazing dat een van de kikkervisjes kieuwen heeft, zoals een salamander larve. Kleine waaiertjes aan de zijkant van het dikke kopje. Ik bestudeer de foto's nog langer en val bijna van mijn stoel van verbazing. Ik zie dat er niet 1 salamandertje tussen zit, maar een enorme hoeveelheid!
kikkervissoep27apr1
kikkervis27apr2kikkervis27apr3.

50 tinten groen

groen27apr.
Dat is lente.
Groen in allerlei soorten.
Zacht en teer.
Helder en stevig.
Knal en subtiel.
Groen.

P. vulgaris

primula27apr1
In de tuin hebben we op dit moment de primula's in bloei. Zachtgeel tussen de wat gerimpelde groene blaadjes. Echte lentebodes. Ik dacht altijd dat het de primula vulgaris was. De Nederlandse naam is 'stengelloze sleutelbloem'. P. vulgaris blijkt een zeer zeldzame inheemse plant te zijn. Hmm. Is het dan toch een ander? Waarschijnlijk wel, als ik goed kijk zitten de bloemen namelijk wel degelijk op stengels; ze zijn niet stengelloos. Mooi vind ik ze wel.

Weer eens plantjes ruilen

Wildeplantentuinkringvoorjaarsplantenruil in Glimmen

Gebracht
- kratje vol met crocosmia knollen
- 8 stipa gigantea pollen (sommige al met bloeiaren in wording)
- paar pollen hangende zegge
- persicaria
- gele lis
- lysimachia ciliate 'firecracker'
- een klein biesje (*)
- een aantal uitlopers van een bijenplant met paarse bolletjes als bloemen (*)

Alles was weg.
plantenruil20apr1plantenruil20apr2
Gehaald
- Gloriosa, gekke knollen, pot binnen of in serre. Knalrood. 1-2 meter. Klimt (draadje)
- Gele helmbloem, van Roos, droog, halfschaduw
- 1 jarig wollegras, zeer nat, (zaait uit)
- wilde pastinaak, 3 stuks, gele schermbloem
- ronde ooievaarsbek
- millum effusum, gierstgras, heel licht geelgroen (licht donkere plek mooi op zegt Romke), zaait uit, maar makkelijk weg te halen. De ene heeft het in grind (droog), de andere op vochtige plek.

(*) Roos nam het biesje mee voor Ben, dol op biesjes. 's Avonds kreeg ik deze mail van Roos terug.

Hoi Tineke,
 
Dat leuke kleine biesje is, zei Ben verheugd, een Ruige veldbies: helemaal niet zo gewoontjes als het er misschien uitziet. Dank, dus!
 
http://www.floravannederland.nl/planten/ruige_veldbies/
 
En nog even over die bolletjesplant: wat dacht je van Succisella inflexa? Zie bijv. http://www.cruydthoeck.nl/productdetails/product/1631.
 

Roos.

Rattenstaartlarve

Op de halfjaarlijkse plantenruil liet Eef een potje zien met daarin een heel gek beest. Leek op een emelt (grote larve), maar met een hele lange staart. Zoiets hadden we nog nooit gezien. Geen larve, zei Eef, hij heeft pootjes, zoals een rups.
Dat moest op de photo. Om dan later uit te zoeken wat het is. Beestje even op een linnen tasje gelegd, voor wat beter contrast. Vreemd, was het nou een staart, of had ie een wat onverteerbaar grassprietje gegeten, dat ie nu 'uitpoepte'? Eef nam hem trouwens weer mee naar huis, met wat groenvoer in het potje. Om eens te zien wat er uit kwam na het verpoppen.

Thuis gekomen ging ik zoeken: google: larve zeer lange staart en rups lange staart. Binnen de kortste keren vond ik de 'rattenstaartlarve', de larve van een zweefvliegsoort
eristalis tenax (blinde bij of slijkvlieg). De lange sliert is niet een staart maar een soort adembuis. Deze larve leeft in natte mest/ mesthopen en gebruikt de buis om boven het vloeistofnivo uit te steken en te ademen. Rond juni komen de larven uit de mesthoop om een plekje te zoeken om te verpoppen en zweefvlieg te worden. Deze moet dan een beetje in de war zijn geweest, als ie al in april rondkruipt.
rattenstaart2
rattenstaart0.

Crocosmia weetjes

Vorige week een stukje over de crocosmia-bol, zie Lucifer | Tuin | 't Groentje.
Nu wat informatie over de plant die er uit komt, later in het jaar,
crocosmiajuli2012
crocosdetail2crocosdetail1
Wat me nog niet echt goed gelukt is, is een overzichtsfoto te maken waarop
zowel de intense kleur van de bloem goed tot zijn recht komt als het heldere groen van de bladeren. Het rood wordt op de foto meestal oververzadigd (midden in de zomer, hard licht) en het groen valt weg.
Of moet ik dan toch een keer in juli om vier uur 's morgens opstaan als het net licht wordt….

Crocosmia-weetjes
- schijnen een enorme aantrekkingskracht te hebben op kolibries.
Da's nou jammer dat we die hier niet hebben.
- In Australie 'noxious weed' , verboden in natuurgebieden.
Overwoekert van alles. Kan ik me wat bij voorstellen als ik de groeikracht zie!
- Crocosmia x crocosmiiflora werd vroeger Montbretia genoemd, naar de botanicus Antoine Francois Ernest Conquebert de Montbret (hij reisde mee met Napoleon in 1778 naar Egypte)
.

Lucifer

In 2007 een paar crocosmia bolletjes van Jitske gekregen. Ze staan halverwege de tuin, voor een buxus struikje. Eerst komen de heldergroene, zwaardvormige bladeren tot een centimeter of 60 hoog, daarna vanaf half juli de bloemen. Van het knalste roodoranje dat je je voor kunt stellen. Bloemknoppen eerst nog rood met geel, daarna steeds meer rood, als de bloemen stuk voor stuk open gaan. Na de bloei zijn ook de zaaddozen nog decoratief.

Van Carol Klein hoorde ik dat ze haar crocosmia's elke 5 jaar opnam en deelde. Dat wordt dan tijd bij ons. Bleek wel veel werk: het was een grote massa aan knollen die dicht op elkaar zaten. Ik deed de knollen in een emmer met een laagje water, om ze vochtig te houden en om ze wat beter te kunnen bekijken. Heel bijzonder vond ik de
torentjes van knollen.

crocosmia17april

Toen maar eens even gaan googlen:
moet je bij het terugplanten de oude knollen weghalen of juist laten zitten? Elk jaar wordt een nieuwe knol gevormd, maar de oude blijft vaak intact. Het schijnt dat als je de knollen van elkaar losmaakt, ze elk afzonderlijk weer uitlopen. Als je ze aan elkaar vast laat zitten dienen de knollen als extra voedselvoorraad voor de bovenste, bloeiende knol.

De dag erna heb ik de grootste knollen, met de grootste torentjes weer terug geplant. Ik hield een kratje met (kleinere) knollen over. Die vonden gretig aftrek op de plantenruil van de Wilde Planten Tuinkring vandaag.

Achterwerk

Drie weken vrij, waarvan twee weken op vakantie, en -een kleine week- thuis. Daarvan heb ik een paar dagen grotendeels buiten in de tuin doorgebracht. Na het koude voorjaar was daar nog niet veel gebeurd, en nu kon het! Heerlijk. Heel wat uren in de tuin doorgebracht. Paar dagen achter elkaar.

Daarbij schoten me regelmatig stukjes van een boek van Karel Capek (Met een kriebeltje boven de C) door het hoofd, als ik weer eens voorovergebogen in de tuin bezig was. Zie oranje plaatje linksboven. " … het meest en soms enige lichaamsdeel dat van een tuinier te zien is is zijn achterwerk dat in de lucht steekt …."

capecboekje
Karel Capek wordt beschouwd als een van de belangrijkste Tsjechische schrijvers. Karel leefde van 1890 tot 1938, zijn belangrijkste boeken zijn vroege science fiction (zoals Huxley en Orwell) en aan hem wordt vaak de uitvinding van het woord robot toegeschreven. Hij schreef enkele boeken samen met zijn broer Josef, het woord robot bleek door zijn broer bedacht te zijn, ook illustreerde Josef minstens een van zijn boeken. Karel schreef namelijk ook een tuinboek: ' Het jaar van de tuinier', geïllustreerd door Josef.

Een hoogst vermakelijk boekwerkje uit 1929. Uit het voorwoord van Paul Geerts:
Het jaar van de tuinier is een bijwijlen hilarische lofzang op het leven in de tuin, vol schitterende situatieschetsen en puntige aforismen, waarin de hoop en de wanhoop, de kleine en grote pleziertjes en verdrietjes en vooral obsessies van de tuinier (altijd mannen in dit boekje!) op een sublieme manier worden verwoord.

Als je het boekje een keer tegenkomt: kopen!

Dril 2013

We gingen 4 april op vakantie, nog geen spoor van kikkerdril in de vijver.
Laat dit jaar.

Op 6 april hebben we uit welingelichte bron vernomen is er dril in onze vijver waargenomen.
Wij zaten toen in Zuid Spanje, een paar bezoekers maakten gebruik van ons terras en wandelden door de tuin. Bij terugkomst op 15 april lag de vijver bommetje vol dril. Nog een paar bruine kikkers hingen rond in de vijver.

kikker17april

Dril-kalender | Vijver | 't Groentje

De salamanders hebben feest, zoveel te eten. Eerst de kerntjes van de eitjes in het kikkerdril. En later de kikkervisjes. Vandaag -21 april- begon het dril op te lossen en kwamen de eerste minikikkervisjes vrij. Groene kikkers zitten weer regelmatig op de oever van de vijver.

Egel-leer

Op EHBO-les heb ik vroeger geleerd dat alleen een arts de bevoegdheid heeft, bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een mens dood te verklaren. Een leek, zoals een EHBO-er, mag maar in 1 geval iemand dood verklaren, zoals de instructeur plastisch uitlegde: 'als kop en romp minimaal 1 meter van elkaar gescheiden zijn'.

WAARSCHUWING: fijngevoelige types adviseer ik de rest van dit stukje over te slaan.

Toen ik de eerste dag na onze vakantie, half april, door de tuin wandelde zag ik opeens een egeltje liggen vlak bij de heg. Op zijn (haar?) zij. En toen ik dichterbij kwam… zag ik dat het beestje dood was: kop en romp waren gescheiden. De egel kon er nog niet lang liggen. Het snoetje, inclusief neusje, zag er heel gaaf uit. Ik maakte een foto en haalde een schep om een gat te graven voor de egel. Toen ik het lichaam opschepte viel de huid open, en de hele egel was leeg: echt alleen de huid. Alle 'zachte delen' waren verdwenen, de stekelhuid lag er nog compleet, als gel-leer. Het hele binnenwerk inclusief botjes was verdwenen. Toen het koppie nog. Heel even overwogen of ik dat boven de grond zou laten om door de mieren kaal te laten eten, zodat een schoon egelschedeltje over zou blijven. Interessant. Nee, toch maar niet. Ik liet het kopje zachtjes in de kuil glijden en dekte alles weer toe. Aarde erover. Klaar.

doodegeltje16april
Wel blijf ik met de vraag zitten hoe dit egeltje aan zijn eind is gekomen. Door een marter uit zijn winterslaapplek gehaald en onthoofd? Of toch een kat?

Gladneus

Begin april, begin van de avond, kwam buurman Jan langs. Hij had iets bij zich. Een klein vleermuis in zijn hand. Jan was bezig geweest met het verwerken van grote hompen hout tot openhaard-hout model. Misschien had het beestje tussen de opgestapelde hompen zijn winterslaap plekje gezocht. De vleermuis was nog niet erg wakker. Op zijn rug gezien was het alleen een bruin bolletje haar. Hij bewoog een beetje toen we hem op zijn rug legden om foto te maken, of misschien omdat ie binnen wat opwarmde?
Het werd al donker maar ik wilde van dichtbij niet flitsen, recht in zijn
snufferdje. Vandaar een tikkie onscherpe foto. Maar toch. Aan zijn achterpootjes zie je duidelijk de teentjes, aan de voorpoten/vleugels zit 1 grote vinger (duim).
vleermuis2apr1
Welke soort vleermuis??? Er blijken in Nederland een stuk of 20 soorten voor te komen. Tja. In ieder geval een 'gladneus' en geen 'hoefijzerneus'. Maar verder kom ik niet.

Jan nam hem weer mee en legde hem veilig op een plekje in de schuur. De dag erna was ie (de vleermuis, natuurlijk) verdwenen. Vast weggekropen in een of ander spleetje.
Zomers vliegen er altijd vleermuizen door de tuinen Ze overwinteren hier ook vast in de buurt. Ik heb al eens met zaklantaarn in allerlei hoekjes van het dak van onze schuur gezocht. Of daar vleermuizen hingen. Niets gevonden overigens, terwijl het zo'n mooie plek lijkt. Nu dan toch een van dichtbij gezien!

Andalucia: een bloemlezing in plaatjes

Hier gaan we vast nog een keer naar terug!
Andalusië.
andaxklandasinaas
andaossetongklandabloem3
witdorpje1
andanarcies33333andadakhgroei
andaolijgaard.

Andalucia : orchideeen

In het Nationaal Park bij Grazalema in Andalusie kun je veel bloemen zien. Ook een flink aantal orchideeën, we zagen een overzicht op een informatiebord in het park: alleen de gele hebben we niet gevonden. De bovenste twee zijn in het park genomen. De onderste grote foto is langs de 'rondweg' van Grazalema genomen, op rotsblokken van zo'n, anderhalve meter hoog.

andaorch2klandaorch3kl
andaorchgr.

Andalucia: wilde asperges

Tijdens onze wandelingen in Andalusie in april 2013 zagen we op allerlei plekken Spanjaarden in de berm bezig.
Ze zochten iets, een plant.
Wilde asperges.
We bleven even kijken hoe dit gezin dat deed.
Kindjes zochten ze, Pa sneed ze af en maakte een mooi bundeltje.

andaasperges1gr
andaasp4klandaasperges2kl
Voor in de soep of de tortilla of een salade. Staat nu op elke menukaart in Andalusie. Duurt niet zo lang, want dan vouwen de aspergestengels zich open tot het fijne groen kant dat je vaak in bloemstukken ziet. Niet meer eetbaar dan.

Andalucia: koolzaad

Als je veel koolzaad wilt zien moet je in april naar Andalusie, Zuid- Spanje.
Niet op akkers, keurig gezaaid.
Maar op hele heuvels, zelf uitgezaaid.
En op daken.
En op muren.

andakoolzaadeddygrandakoolzaadveld.

Andalucia: witte asphodel

April 2013, wandelvakantie in Andalusie.
Prachtig gebied.
Geweldige natuur.
In deze tijd van het jaar een zee van wilde bloemen.
Op de lager gelegen gebieden kwam de witte asphodel net in bloei.
Bij wat hogere gelegen wandelingen zagen we wel overal het blad (zoiets als een bos prei), en soms de aanzet van de bloeiwijze. Over een paar weken zal het ook daar een zee van witte aren zijn.

andaasphodelandaasphodel2

NB. Eerder schreef ik een stuk over de witte asphodel. Toen waren we op vakantie op Sicilie. Bij het nogmaals bekijken van die foto's, kom ik er achter dat de Sicilie foto's van een andere plant zijn. De bloemen zijn daar veel fijner en kleiner: het is helemaal geen witte asphodel! Maar welke dan? Ik denk dat ik er (5 jaar na dato) achter ben. Zie
Sicilie: witte asphodel | Elders | 't Groentje

In de rotstuin

Twee weken geleden mijn Hortus abonnement opgehaald. En vorig weekend, ondanks de ijzige wind, een uurtje naar de Hortus. Pyjamabroek onder mijn broek aan. Wollen muts, sjaal, winterjas, handschoenen. Goed warm ingepakt. Tegen 4 uur 's middags kwam ik bij de ingang, Hortus sluit om 17.00 uur. Maar met gevoelstemperatuur ver onder nul, is een uurtje genoeg. Andere bezoekers kom ik niet tegen. Alleen de twee dames-vrijwilligsters bij de kassa. "Nee, niet erg druk geweest", zeggen ze. "Het moet eerst een beetje warmer worden, nietwaar".
Datzelfde denken ook de stinzenplanten. In een mooi stuk van de Hortus, de Laarmantuin, is nog niet veel te zien. Wel her en der een paar lila vierkante meter met gevriesdroogde krokussen, en een verdwaalde sneeuwklok. Maar nog geen tulpen, geen narcissen, geen bosanemonen, geen hondstand.
De oostenwind is nog zo koud en hard, dat ook de vogeltjes verstopt zitten. Te bibberen in de bomen van het pinetum. Geen gefluit en gezang. IK kom gewoon nog een keer terug over een week of twee.

hortus24mrt1
Na de Laarmantuin klauter ik nog even een rondje door de rotstuin. Er gaat nog een boel komen, maar ook hier is het net te vroeg. Behalve voor deze fraaie helleborus. Die trekt zich niets aan van koude poolwinden en staat mooi te wezen.

Maandfoto maart 2013: sporenkapsels

De foto heb ik toevallig in de Hortus genomen (24 maart), maar het had net zo goed een foto uit onze tuin kunnen zijn. Mos genoeg. Een detailfoto van een bolletje mos, vol sporenkapsels.
mossporenkapsels24mrt.

Eind maartse sneeuw

Minder koud dan vorige week, de ijzige oostenwind is gaan liggen. Maar vanmorgen om acht uur (vroeg op om de kliko buiten te zetten, deze keer op zaterdag ivm pasen) …. grote vlokken sneeuw dwarrelden omlaag; niet alleen de stoep, maar ook de straat was wit. Je kon precies de wielsporen volgen van de kliko met mijn voetstappen ernaast. Van de achtertuin, over de oprit, recht straat over steken, kliko parkeren, schuin weer terug oversteken. Echt reuzevlokken, een centimeter of 2-3 groot. Je ziet ze op de foto. En een heel waterig zonnetje probeerde door het wolkendek heen te prikken.
sneeuvlokken30mrt

Later op de dag: eerst redelijk wat zon, toen weer wat wolken. We maakten een korte wandeling van een uur in de buurt. Her en der staan ooievaarsnesten, deze is op een paar honderd meter afstand van waar we wonen. Hij is bewoond, en -niet op de foto, maar wel gezien- de ooievaars paarden. Dus binnenkort (paas)ooievaarseieren.

ooievaars30mrt1
ooievaars30mrt2.

Vrolijke violen

Goede vrijdag, dit jaar 29 maart, wordt in Groningen altijd een bloemenjaarmarkt gehouden. De meeste mensen noemen het de Bloemetjesmarkt. Wij gaan er zelden heen, maar dit jaar toch een keer. Voor de 'pimmigheid'. Eigenlijk omdat eerder deze week mijn collega Klaas vertelde dat hij wel ging -zoals elk jaar- waarbij hij dan altijd met een hele auto vol plantjes thuis komt.

Met de late lente en lange kou was wel de vraag hoe het zou gaan: met bezoekers, en met koudegevoelige plantjes. Het vroor een (1) graad toen we iets na negenen arriveerden. Nog niet zo druk, dus we hadden vrij uitzicht op de plantjes. De bloemetjesmarkt wordt door veel Duitse dagjesmensen bezocht, busladingen vol. Uit Bremen en zelfs Hamburg zagen we de bussen. Zo tegen 11 uur kun je als Groninger beter weer vertrekken, dan wordt het wel erg druk.
Vooral te koop waren violen, grote, kleine, in alle kleuren. In het begin ging dat niet zo hard. De Beste Vrolijke violen kun je kopen bij de kraam van de meneer hieronder. Hij was zelf nog niet zo vrolijk.

bloemetjes30mrt0
bloemetjes30mrt1bloemetjes30mrt2

Ik had in mijn hoofd dat ik alleen maar heleniums en/ of brunnera's zou kopen. Viel nog niet mee om tussen alle violen en vergeetmenieten en iberissen te vinden. Tot we bij de stand van kwekerij de Beeksterhof uit Balkbrug kwamen. Die had een uitgebreid assortiment winterharde vaste planten. Alleen waren de plantjes nog zo klein: door de kou is de groei een stuk minder dan in andere jaren. Op hoe ze eruit zien zou je de plantjes niet zomaar kopen als impuls-inkoop. Maar er zaten kleuren foto's bij en ik had mijn lijstje. Helenium stond er op, helenium is het geworden. Drie exemplaren van H. Moerheim Beauty, staan nu thuis te wachten op een plantplekje! Hier kwamen we ook Klaas en zijn vrouw tegen. Bij zelfde stand.
NB. Brunnera's heb ik niet gevonden. Volgende keer.

Bonk!

Negen uur vanmorgen, de zon laag in het oosten. Met een kopje thee sta ik bij het raam, kijken naar de vogels. Bonk. Weer een vogel tegen de ruit gevlogen. We zien nog net wat wegvliegen. Gelukkig maar. We kijken toch nog even goed door het raam. En helaas, een halve meter van het raam, in de verse sneeuw: Vogeltje met vleugels uitgespreid in de sneeuw, als een engeltje.

Ik ga naar buiten, raap het beestje op.
Warm nog, oogjes nog open.
Maar er is niets meer aan te doen.
Nekje gebroken.
Bonk.
En dat was het.
groenling30mrt1
grenling30mrt3grenling30mrt2
De grond is inmiddels ontdooid.
Onder de kleine appelboom ligt ie nu.
De ex-groenling.

Ingewikkeld!

Ingewikkeld, die familiebanden.
Het begon met onderstaande foto van vanmiddag van een pimpelmees en een koolmees op onze pindasilo. Als begeleidende tekst wilde ik even de twee wetenschappelijke namen, beiden uit het zangvogel geslacht
parus (echte mezen) opnemen. Met zoiets erbij als: twee neven.

pimpelenkool23mrt
Even googlen en klaar, dacht ik. Maar nee zo simpel is het niet: de pimpel- en koolmees zijn tegenwoordig in verschillende geslachten ingedeeld.

Het zit zo (status 23 maart 2013). Het laatste woord is er nog niet over geschreven. Door steeds verdergaand DNA onderzoek, wordt de indeling regelmatig gewijzigd.

 • Je hebt eerst een superfamilie: Sylvioidea, in die superfamilie horen heel veel kleine zangvogels uit de hele wereld thuis
 • Daaronder heb je de orde van de zangvogels (Passeriformes)
 • Daaronder heb je een heleboel families: zoals de echte mezen (parus), de buidelmezen, de staartmezen, maar ook zwaluwen, leeuweriken en buulbuuls.
 • En de vroegere familie parus (paridea) bestaat sinds kort uit verschillende geslachten…. Cyanistes (met oa de pimpelmees), Lophophanes (met o.a. de kuifmees), Periparus (met o.a. de zwarte mees, Parus (met o.a. de koolmees) en Poecile (met. o.a. de matkop).

De koolmees heet nog steeds: Parus major
De pimpelmees (voorheen Parus caeruleus) heet nu : Cyanistes caeruleus.
Geen volle neven meer, maar eerder verre achterneven.

Snappie?

Eonymus fortunei

Ik zit binnen te lezen.
Kijk op van mijn tijdschrift.
Kijk naar buiten.

De zon schijnt.
De zon schijnt door.
Door het blad van de kardinaalsmuts.
Stralend geel.
In tegenlicht.
De achtergrond zilver.
Silhouet van astertjes.
kardinaal23mrt
kardinaal23mrtkl1kardinaal23mrtkl2
Zo mooi.
De tijd staat even stil.
De tijd bevriest.
En dan adem ik weer verder
.


Blote voeten

Met ijskoude oostenwind is het geen tuinweer. Voor het boodschappen doen maar even een pyjamabroek onder mijn lange broek aangedaan en wollen muts op. Maar in de erker op het zuiden in de voorkamer schijnt de hele dag de zon stralend naar binnen. In een luie wiebelstoel in de zon, tuinblaadje op schoot, kopje koffie erbij. Geeft een prima tuingevoel.
Het wordt zelfs zo warm dat trui en sokken uitgaan (en uiteraard de pyjamabroek). Met blote voeten en in T shirt lees ik het nieuwste nummer van Bloem en Plant van voor tot achter.
voeten

Drie hoekjes vouw ik om, bij een stukje tekst waar ik nog wat mee wil: plantje kopen/ruilen, logje over schrijven….

De hoekjes van dit nummer:
- Anjo Kan, vlierbloesem, botanische fotografie; -->
kijken of ze een leuke website heeft met botanische fotoideeen...
- corydalis lutea , gele helmbloem, in een stapelmuurtje : plantje staat al een tijdje op mijn verlanglijst, -> navragen of iemand voor mij zaad of een paar plantjes heeft ….
- artikel over brunnerasoorten: brunnera macrophylla (jack frost).
--> Waarom heb ik die nog niet?

Wat kijk je naar ?!

Vandaag toch nog maar wat voedertafelvoer bijgekocht, de laatste restjes gister gestrooid. Het lijkt zeker nog een week koud. Rondom de voedertafel, twee meter vanaf de zijdeur is het een komen en gaan van gevederde vriendjes.

vinkman23mrt

Deze vinkenman kijkt wel wat verstoord op. Een prachtig getekend vogeltje, bekijk hem maar eens goed met een verrekijker. Op deze foto zie je wel de grijze pet, halsband en streep op de vleugel. De warmrode borst. Maar je ziet niet de witte strepen op de vleugels en staartveren. Die zijn ook prachtig.

6 x 23 maart

Ik schrijf dit stuk op 22 maart 2013. Voor morgen is nul graden voorspeld, met een harde, snijdende oostenwind. Met wind chill voelt het dan ruim onder de min 10 graden. Dat wordt niets in de tuin vandaag….
Nou ja, alleen even vogels voeren en ijs op de vijver (1 cm sinds gisteravond) breken.

Dan maar een korte terugblik.
Een serie foto's uit eigen tuin.
Allemaal van omstreeks 23 maart.
Steeds een jaar terug in de tijd.
Van 2011, 2010, 2009, 2008, 2007 en tenslotte 2006.
23maart201123maart 2010
23maart200923maart2008
23maart200723maart2006
De meeste jaren was de tuin net iets verder dan nu in 2013. Wilgenkatjes in de zon, krokussen volop open (nu zijn ze er wel, maar de kelkjes zijn koud gesloten, in 2008 hommel in de ribes (nu zijn de ribes-trosjes nog dicht en nog geen hommel gezien)..
NB. De 'tellende' lezer mist misschien een foto van rondom 23 maart 2012. Klopt. Toen was ik twee weken op cursus in het buitenland, dus even niet in de tuin.

Verzamelaar

Onze verre voorouders waren jagers-verzamelaars. Dat jagen is nu beperkt tot een kleine groep mensen, maar het verzamelen….. daar zijn veel medemensen -mijzelf incluis- mee behept. Vroeger als kind, mee met Pa en Moe, wandeling in het bos, of over het strand. En dan was er altijd wel een mooie tak, een glanzende steen, een glimmende kastanje, een mooi gekleurd blad of een bijzonder schelpje. Dat was zo bijzonder, moest echt mee naar huis. Herkennen jullie dat?
Een deel ervan heb ik nog: stenen in de vensterbank, en aan het voeteneind van de badkuip, schelpen in een vitrinekast, eucalyptus zaden en peulen en dennenappels op een plankje in een andere kast.

Het verzamelen zit er nog steeds in. Vandaag maakte ik een korte wandeling door het dorp, en zag een paar mooie takken met de kegeltjes van een larix. Hop mee naar huis. Mooie vormen en structuren. Op de foto zetten was overigens lastig, poes Sprot zat steeds in beeld.
larixkegelskl
larixkegelssprotkl.
De kegeltjes liggen nu achter in de tuin op de houtwal, op de zaden uit te peuteren, voor de vogels of de eekhoorn.

Appeltjes

Bijna de laatste appeltjes. Eind vorig jaar heb ik ze geplukt en in de schuur gelegd. En dan in kleine porties in de tuin gestrooid gedurende de winter. Soms waren ze stijf bevroren. Elke keer stampte ik ze half fijn, zodat het binnenwerk wat beter toegankelijk was. Voor de vogels. Vanmorgen strooide ik er weer vier, ze lagen er nog geen minuut of meneer merel kwam al voor proeven.
appel16mrt.

Meteorologische lente

1 maart begon de meteorologische lente.
5 maart was de warmste 5 maart ooit, op sommige plaatsen in Nederland boven de 15 graden.
De bijen vlogen.
En toen werd het weer winter.
Met sneeuw en ijs.
De bijen weer naar binnen.
De vogels weer stiller.
In de tuin valt de groei weer een beetje stil.
stukkie wintertuin3 mrt
De kleuren zijn nog van de winter.
En toch….
Ik heb vandaag weer een uurtje in de tuin gewerkt, oude plantenresten verwijderd. Nog niet alle siergrassen afgeknipt. Nog niet alle sedums gekortwiekt. Maar een begin is gemaakt.

(Middel)blauwe geranium van Hilja

"Middelblauwe geranium van Hilja."
Zo had ik hem staan in mijn lijstje achterstallige beschrijvingen. .
Achterstallige beschrijvingen | Tuin | 't Groentje . Vandaag op zoek naar een paar foto's om de achterstalligheid van deze plant-beschrijving op te heffen.

Maar bekijk de foto's eens. Daar is niets middelblauws aan. Eerder paarsblauw. Of zou ik 'middelhoog' bedoeld hebben? Deze geranium maakt bossige pollen, een centimeter of 50 hoog. Bloeit begin mei in grote aantallen. De bijen en hommels zijn er dol op.
blauwe eraniu hilja
blauwe eraniu hiljabladgeranium blauw hilja bloem

Wat de naam is, tja. Ik heb een stukje van Hilja gekregen, vandaar de 'werktitel' middelblauwe geranium Hilja (terwijl hij eigenlijk paarsblauw is).
 • Al plaatsjes kijkend dacht ik Geranium Orion (bv bij kwekerij Kabbes) maar die is volgens Kabbes steriel. En dat is de geranium bij ons zeker niet. Op allerlei plekken uitgezaaid. Ik heb inmiddels een aantal opgepot, mooi om uit te delen/ te ruilen later in het voorjaar.
 • Hilja nog eens gevraagd, zij denkt, geranium sylvaticum, bosgeranium. Zou het? Daar lijkt ie wel op, maar volgens de meeste websites bloeit de bosgeranium in juni en juli. De foto's zijn van rond 10 mei.
 • Ik zoek nog even verder in mijn eigen weblog, en stuit op een stukje uit 2007: Fietskar | Elders | 't Groentje . Een van de plantjes die ik van tuinvrienden kreeg was een geranium sylvaticum 'Meran'. Niet van Hilja, maar van Wim en Annet!

Huis van voor en achter

Vaak kijk ik vanuit ons huis naar de tuin. Nu een keertje andersom. Vanuit helemaal achter in de tuin naar de achterkant van het huis kijkend, langs het appelboompje, over het bruggetje over de vijver, langs het houten fietsenschuurtje, langs de werkkamer en dan het huis. Links op de bovenste foto zie je een stukje dakkapel.
Dezelfde dakkapel rechts op de onderste foto, die foto is vanaf het begin van de oprit genomen, tegen de straat aan. Nog eventjes en dan gaat het mes in de pollen siergras, zoals de grote pol in de voortuin.
huisvanachter8mrthuisvan voren8mert.

Sneeuwklok

seeulokken10mt
Net ontdooid.

Lente in de kiem gesmoord

Ik had het me na vorig weekend heel anders voorgesteld. Toen heb ik de eerste tuinuurtjes van het jaar gemaakt. Het vooruitzicht was hogere temperaturen en zon.
Eindelijk, de lente.
Krokusjes, misschien wel de eerste hommels?
Het werd de warmste 5 maart ooit.
En zakte vervolgens snel in.

't kan verkeren.
We werden vanmorgen weer wit wakker.
En de krokussen …..
krokus10mrt
krokus10mrtdet1krokus10mrtdet2

Zie zelf maar, met ijsmuts.

Maandfoto februari 2013: Sijsje

Voor het eerst gezien in onze tuin: het sijsje.
Hier te zien op de druif over de pergola.

sijsje10mrt2
Daarvoor, sinds twee weken, regelmatig te zien op de pindasilo.
Eddy zag het meteen: geen mees, geen groenling, wel geel.
Wat is het?
Sijsje dus.
In ieder geval twee exemplaren.
Deze keurig in het verenpak.
De ander, een mannetje, een beetje mottig.

Mickey - the final episodemick7mrt1mick7maart2

Dat was het.

Dag Mickey.
Een regelmatig onderwerp van dit weblog. Bijvoorbeeld:
Actie foto Mickey | Beestjes | 't Groentje
Buurpoes, van twee huizen verderop.
Hij is niet meer.

Ons poezenmandje was zijn laatste vervoermiddel.
7 maart 2013.
Het is goed zo.
Dag Mickey.

Vlinderverkiezing

Vlinderverkiezing: Vroege Vogels: Vlinder Verkiezing
vlinderverkiezing_kl
a3be5395a55267a35683ffe8e8f276

Ik heb gestemd op:
 • Kleine vuurvlinder: prachtig klein vlindertje, met oranje metallic glans. Pas een jaar of 2-3 af en toe bij ons in de tuin.
 • Groentje: nog niet in onze tuin gezien, maar de naam staat me aan: 't Groentje is de naam van dit weblog.
 • Gehakkelde Aurelia: Geweldige naam, en bijzonder vorm van de vleugels. Als je de vlinder eenmaal een keer goed gezien hebt kun je de Aurelia niet meer missen: kleur, formaat, vorm.


Akoniet deel 5: zaailingen

Even een snelle foto van de vrolijke winterakonieten. Gele knikkers met een groen kraagje. Ze groeien tussen het longkruid. Door de bladval in de struikborder is het longkruid een beetje verlept. Maar de akonieten NIET. Tussen de losse bladerlaag zie ik allerlei akonieten ontkiemen. Lekker losse bosgrond, eind vorig jaar flink wat compost gestrooid, en nu beloond met jonkies.
akoniet3mrtgroot
akoniet3mrtoverzichtakoniet3mrtzaailing.

BIjensnoei

Dit weekend voor het eerst echt weer wat in de tuin gedaan. Prioriteit had het snoeien van struiken en opschonen van de border aan de voorkant van de bijenkasten. Met vijf graden was het net nog koud genoeg, zodat ze binnen blijven. Als het komende week echt tegen de tien graden of warmer wordt dan slaan de bijen aan het vliegen. Dan kan ik bij niet meer begeven in dat stukje tuin. Bijen worden er onrustig van.
bijen3maart222 bijen3maart11
De kasten van Doeke staan op een klein grindterrasje, goed afgeschermd van de 'wandelpaden'. Van achter zijn de kasten prima te benaderen. De bijen-start- en landingsbaan gaat over een een laag buxusheggetje, dan over een brede border en de vijver. Dan hebben de bijen inmiddels zoveel hoogte dat we niet meer in hun vliegroute lopen.
NB. toen ik de bovenstaande foto's bekeek, viel me op dat het buxushegje wat aan de hoge kant is. De uitvliegopening zit in de rode strip. En als de buxus dit seizoen gaat groeien…
Dus om half 5 nog even naar buiten om ook het hegje nog even te knippen. Pfffff. Mijn tuinconditie is nog niet helemaal op peil.

Zand-post

Vorige week schreef ik een stukje over mijn zandverzameling.Zand-in-beeld | Binnen | 't Groentje
Drie reacties kreeg ik.
1. Elly en Rob verzamelen ook zand, van elke vakantie. Ze vertrekken morgen naar Maleisi
ë en Borneo en nemen ook zand voor me mee. Op de foto de verzameling van Elly en Rob.
zandellyrob

2. Cecile wilde ook graag foto's door de microscoop maken, was geïnteresseerd in de skylight (adapter voor mobile telefoon op een microscoop).
3. Johke had nog zand bestaande uit minischelpjes, dertig jaar geleden verzameld in Saoedie Arabi
ë. Of ik dat ook wilde bekijken door de microscoop. Johke woont een eindje verderop in de straat.

BIjenraat

Vorige week kreeg ik deze foto opgestuurd door Ingrid.
raatyannic649
Met de vraag of ik wist of het van bijen of wespen was. Dit is duidelijk een bijenraat, wasachtig, zeskantige cellen. Een wespennest is gemaakt van houtvezels, is veel papierachtiger. Ingrid had dit nest gevonden tussen in de steenwol isolatie tussen de gipsplaten en het plafond. Een paar jaar geleden heeft Rob de spleet boven het slaapkamer raam dicht gemaakt, daar vlogen allerlei beestjes naar binnen. Was toen niet helder of het hommels of bijen waren. Een paar dagen later stuurde Ingrid nog een paar foto's. In de steenwol isolatie zatten allerlei restjes van bijen. En muizekeutels. En een stukje verderop een wespennest (laatste foto). En een hommelnest hadden ze al eerder verwijderd. Een hele
beestenboel daar in het slaapkamerplafond!
yannicbij3yannicbij1mart1
yabbicbij2ynnicbij4.


Wildlife of tuinwild

Mooie Engelse tem. WILDLIFE. En dan helemaal de combi "wildlife in your garden". Zoogdieren, vogels, insecten, reptielen. Ik vond het lastig om er een goede Nederlandse term voor te vinden. Nu ben ik een website tegengekomen met een fraaie titel: TUINWILD. Dat is een mooi woord, ga ik ook gebruiken.

Zie
Tuinwild, Natuurnabij, Bijen, Wespen, Insecten, Cultuurvolgers, Maastricht.

En wil je de komende periode live beelden bekijken, hier nog twee links:
Beleef de Lente en
Volg de Vos – Volg de vossen via een webcam bij hun burcht in de Oostvaardersplassen.

Beleef de lente is sinds 1 maart weer in de lucht. Ik ben al weer helemaal verliefd op de steenuiltjes. Kijk eens op de camera 2, dan kijk je van binnen naar de ronde opening richting buiten. Rond gat, dat maar net groot genoeg is om de uiltjes door te laten. Koddig, als ze zich er door heen wurmen.

Jumbo-hyacinth

Sinds kort hebben we een nieuwe Jumbo in het dorp. Met een bloemenhoek, en in deze tijd van het jaar ook mandjes met bollen. Hyacinthen in dit geval.
hyacinth24feb1
Die staan nu sinds 2 dagen volop in bloei. Niet in de woonkamer, maar in de eetkamer. Volop geur. Nadeel van bollen binnen is dat ze zo slungelig worden. Ik had ze meteen een flinke sloot water gegeven, dan blijven ze een beetje stevig, dacht ik. De dag erna las ik in een tuinblaadje: houd bollen binnen zeer droog. Spaarzaam water geven! Nou ja, nu heb ik hang-hyacinten.
huacintkl3hyacintkleinzw
Foto's heb ik met verschillend achtergrondje gemaakt. Kleurverschil is opvallend: spierwit tegen een donkere achtergrond, crème-geel tegen een lichtere achtergrond. De lichte achtergrond vind ik mooier voor de subtiele kleuren. De donkere achtergrond is mooi voor de vorm, silhouet, contrast. 't Is maar wat voor sfeer je met een foto wilt bereiken….

Zand-in-beeld

Eerst plaatjes, later tekst.
zand22feb1zand22feb2
zand22feb4zand22feb3
Ik verzamel zand.
Van allerlei plaatsen in de wereld.
Meeste soorten, nu ruim boven de honderd, hebben we zelf verzameld.
Maar als vrienden of collega's ergens naar Verwegistan gaan, en ik denk eraan, dan vraag ik ze een plastic zakje met zand mee terug te brengen. Voor de verzameling. Van Rudi en Erwin, van Ineke en Gerdina, van Willem en Sieneke en Willie. Een steeds groeiende verzameling, die al vele jaren staat te wachten om eens mooi op de foto gezet te worden. Meer dan 10 jaar geleden kreeg ik van Eddy voor mijn verjaardag een microscoop. Stevige Russische makelij. Met een adapter voor een -toen nog analoge- fotocamera. Is er nooit van gekomen om foto's te maken; het hielp niet dat de handleiding -net als de microscoop- Russisch was. Kort geleden was ik weer jarig, en kreeg nu van Eddy een skylight, zie
iPhone Microscope Camera Adapter | SkyLight. Een kunststof-contraptie om op oculair van de microscoop te schuiven en met een iphone (of andere smartphone) foto's door de microscoop heen te nemen. Super simple. Zie hierboven de eerste resultaten. Wordt vervolgd.

Ecopedia

Zoek ik wat informatie over de blauwe metselbij, zie LINK, kom ik een beschrijving tegen waarin staat dat ie 'partieel bivoltien' is. Partieel wat? Bivoltien. Nooit van gehoord. Bi in bivoltien zal wel twee zijn. Even verder goegelen: naar het woord bivoltien. Ik vind de betekenis op ecopedia: bivoltien --> twee generaties. Een soort die twee generaties per jaar produceert is bivoltien.
Tja en
partieel bivoltien dan… ik denk een soort die soms 1 soms twee generaties voortbrengt.
Zou trivoltien ook bestaan? Ja hoor!
ecopedia
Wat is ecopedia?
http://ecopedia.be/ Een woodenboek/encyclopedie van beschrijvingen en termen die je in de literatuur of op websites over milieu en natuurbeheer kunt tegenkomen. Zoals bivoltien. En op de website van ecopedia kun je weer doorklikken naar inverte, een forum voor groen-organisaties in Vlaanderen. http://www.inverde.be/
frontbeeld-opleidingenfrontbeeld-houtbiomassa
Er worden allerlei interessante cursussen georganiseerd, maar da's een beetje te ver vanuit Groningen.

Blauwe metselbij

Blauwe metselbij
Osmia caerulescens.
bluwe metselbij2
bluwe metselbij
Deze foto is van mei 2012. Oude stronk van omgevallen Groninger Rode Kroon. Dit is het mannetje, het vrouwtje heeft een blauwe metallic kleur (Blauwe metselbij, nietwaar). Het lijkt erop dat het mannetje maar een voelspriet heeft, maar kijk eens goed op de detailfoto: de andere spriet wijst vanaf het beeldscherm naar voren, naar je toe; je kunt de schaduw van deze tweede spriet weerspiegeld zien in het oog. Meer info :
wilde bijen:Blauwe Metselbij - wildebijen.nl , Blauwe metselbij - Osmia caerulescens .

Bos touw

Via een aankondiging in het radioprogramma Vroege Vogels, volg ik nu al een tijdje de vogelnieuwsbrief van Nico de Haan. Afgelopen maandag aflevering 'week 8' ontvangen. Met de nieuwe vogelzangers die je rond deze tijd kunt verwachten. Stukjes tekst, linkjes naar vogelgeluiden en stukjes film van de vogel-van-de-week. Vriendelijke tekeningen erbij van Marjolein Bastin. Deze week ging het over de heggemus (zie foto) en goudhaantjes.
hegemmuuussssss
Vaak ook nog een tip, deze keer over kunstnesten, net anders dan anders.
Een mandje in een struik, een eendenkorf, met grof gaas voor de in gang (vogel er in, poes niet), een bos grof touw onder een afdak, een spreeuwenpot, een fluitketel op zijn kant. Geinig.
Vroege Vogels: Vogelcursus.

Gekke Plek

In 2012 kreeg je bij het tuintijdschrift Groei& Bloei een aantal keren een zakje zaad bijgeleverd. Bij het septembernummer was dat bladmosterd 'Red Giant'. Bladmosterd is een bladgroente met een pittige smaak, tegen mosterd aan, maar ook een beetje radijsachtig. Ik heb meteen wat zaad gezaaid, deels direct in de volle grond, deels in een pot op het terras. Af en toe een paar blaadjes geplukt en in snippers door de salade.
Red Giant zou mooi donker van kleur zijn, althans bij een zonnige standplaats. De plantjes buiten hadden inderdaad rode nerven, de zaailingen in pot heb ik voor de vorst naar binnen gehaald. Die staan nu in de vensterbank binnen. De bladeren zijn niet rood, maar gewoon hel groen.
eikje19feb0
eikje19feb1eikje19feb2
Vanmorgen bij het watergeven zag ik opeens een vreemde bladvorm. Van dichtbij kijken: er staan opeens twee heel andere plantjes tussen de bladmosterd.

Plantjes?
Bomen-in-wording zul je bedoelen!
Twee net ontkiemde eikenboompjes!
Blijkbaar heeft een gaai vlak voor de winter bedacht dat de pot met losse aarde op het terras een prima plek was om eikels te verstoppen…

Skimmia

Eind van de winter. In veel tuinen vallen dan de skimmia's op. Groenblijvende heestertjes, die uitbundig kunnen bloeien, van maart tot mei. En heel lekker kunnen ruiken. Dit is zo'n plant waar je er twee van moet hebben om volledig te genieten. Een mannetjes-exemplaar en een vrouwtjes-exemplaar.
skimmia29febskimmia19feb

Pas dan kun je ook de bessen krijgen. Grappig vind ik dat -als je maar half kijkt- het lijkt dat de skimmia al besjes draagt nog voordat de bloemknoppen zich geopend hebben: kleine balletjes van knoppen. Wij hebben in de voortuin al ruim 20 jaar een kleine skimmia staan, nooit erg opvallend geweest. Ik realiseer me nu dat onze skimmia eenzaam is: misschien moeten we er een partner voor aanschaffen, in de hoop dat er besjes komen.
Eerst maar eens gaan kijken hoe de bloei is: meeldraden is mannetje, stamper is vrouwtje.

Onder het rokje

Sommige bloemen hangen met hun koppie omlaag.
Waardoor je niet door hebt wat voor fraais daar te zien is.
Op de buik liggen en camera vanaf laag standpunt omhoog richten.
Dan zie je nog eens wat.
helleborus17feb2helleborus17feb1

Bij stevige planten kun je de bloem voorzichtig omhoog tillen om te kijken. Wel lastig foto's maken als je niet wilt dat je vingers dan op de foto komen. Optillen met een klein stokje oogt natuurlijker. Voor tere bloemetjes, sneeuwklokjes bijvoorbeeld, heb je ook nog de methode van de spiegels. Gewoon een spiegeltje op de grond leggen onder de bloem, en via de spiegel het bloemenbinnenwerk bekijken.

Vinkenpaar

Ik heb het nog niet gehoord, de eerste vinkenslag van dit jaar. Volgens de natuurkalender zijn er al verschillende plekken in het land waar mensen het karakteristieke vinkenliedje, met op het eind de vinkenslag, al hebben gehoord.
Wel hebben we dagelijks vinken op onze voedersilo. Fraaie beestjes, vrouwtje verschillende tinten bruin, mannetje met grijze kop en rozerode borst.
vinkenpaar19feb1
vinkenpaar19febvrouw3vinkenman19feb4
Rechtsonder: man
Linksonder: vrouw
.

Eekhoornspoor

Vanmorgen vanuit de keuken uitkijken over de achtertuin. Bewolkt, beetje mistig. Opeens, uit een ooghoek, zien we beweging in de wilg. De bomen zijn nog geheel in winterstand, zonder blad dus. Dan steekt zo'n langshuppelende eekhoorn mooi af. Een hele tijd volgden we het beestje. Op de foto -ongeveer- het spoor dat EEKIE volgde. Een tijdje knabbelend aan de elzenpropjes, toen links uit beeld verdwenen.
eekhoornspoor2.

Mussenheg

Mussen zijn gezelschapsvogels. Overdag in flinke troepen, gezellig kwebbelen in de conifeer van de overburen. Ook nestelen doen ze het liefst bij elkaar in de buurt.
Wij hebben ze alleen 's winters in redelijke aantallen in de tuin. Vanaf het moment dat we een horizontale voedertafel aan de pergola hebben hangen. Dan vallen ze op door hun geluid. Tsjilp. Tsjilp. Maar zien is minder makkelijk. De mussen zitten in de conifeer, in de laurierkers of in de beukenhaag. Steeds verstopt tussen de takken, veilig uit beeld van de sperwers. Mussen zijn namelijk favoriet sperwer-voer. Maar dat maakt het lastig ze in grote aantallen op de foto te krijgen. Zie hieronder. Geen heggemus, maar een mussenheg. Op het moment dat ik de foto van de meidoornhaag maakte zaten er minstens 10 mussen in. Tja.
mussenheg
Bruine vogeltjes tussen de bruine takken…..
Je hoort ze wel, maar je ziet ze niet.

Bubbeltjes-ijs

Je hebt bubbeltjesplastic. Maar ook bubbeltjesijs. Zo zag het ijs op onze vijver er vanochtend uit. Gister veel winterse buien, afgewisseld met zon. Een van de buien was een kortstondige hagel-sneeuw-ijsregenbui. En dan krijg je dit effect. Bobbeltjes op het ijs.
bubbelijs9feb2
bobbelijs9feb1
bubbelijs9feb2put
Bobbeltjes? Of zijn het putjes?
Vind je ook niet dat het op de onderste foto putjes lijken te zijn?
Dat is gezichtsbedrog!
Het is namelijk gewoon de eerste foto, maar dan op zijn kop.
Hier houden je eigen hersenen je voor de gek.
Probeer maar, zet je computerscherm op zijn kop, op ga op je hoofd staan.

Tubantia buiten

Tubantia buiten, zie ook onderstaand stukje.
tub9feb1tub9feb4
tub9feb3tub9feb2.

Tubantia

Te vroeg voor tuinwerk buiten. Wel kan ik binnenkort starten met zaaien binnen (er zijn mensen die dat al veel eerder doen, nietwaar, Diana). Als voorbereiding vandaag alvast een zak zaai- en stekgrond gehaald bij Tubantia, het lokale tuincentrum. Weinig bezoekers, maar dat vind ik niet erg. Altijd leuk om een praatje te maken met de eigenaars, speciaal in sneeuwklokjestijd: ze zijn nogal galanthofiel, Sneeuwklokjespraat | Elders | 't Groentje.
Buiten zijn de kwetsbare planten afgedekt, veel potten met skimmia's e.d. steken mooi af tegen de poedersuikersneeuw. De eerste bollen gaan richting bloei. Binnen zijn de bollen al een stuk verder, kleur volop. En geur ook, narcissen. Mmmm. Eertse snuif lentegeur.

tubsm9feb01tubsm9feb2

Links de rekken met zaadjes. Ik heb me ingehouden en geen zaad gekocht. Nog heel veel thuis.

Winterpotjes

Langzamerhand komen ze weer te voorschijn: de lentekriebels.
Die zal ik nog een tijdje moeten beheersen.
Het is nog te vroeg.
Zeker nu het net-wel-net-niet vriest.
Gewoon oefenen.
Geduld oefenen.

Net als een ouder tegen een kind zegt in een winkel met mooie (breekbare) spulletjes:
Kijken mag, aankomen niet.
Dus kijken doe ik.
Volop.

potjes9feb1
potjes9feb2potjes9feb3
Bijvoorbeeld naar de uitstalling van potjes en plantjes die langs een van de tuinpaadjes is blijven staan. In de herfst bij elkaar gezet. In een enkel potje een labeltje. In de meeste niet. Vorig najaar was ik er van overtuigd dat ik later zou weten welke plant in welke pot staan. We zullen zien. Bij sommige is het makkelijk: linksonder een hele rij aardbeistekken. Daar steekt nu nog wat boven de grond/sneeuw uit. Maar bij anderen….. Eerst maar eens aan de groei raken. En als er tegen april-mei nog niets herkenbaars is: op de composthoop.

Van twee kanten

Met de kou vorige weken, net voordat er sneeuw lag, zijn enkele helleborussen bevroren. Niet de bloem, maar de stengel. Net als vorig jaar. Helleborus snot | Tuin | 't Groentje. En nu liggen de topzware bloemen met hun snufferd op de aarde. Jammer.

De bloemen die toen nog niet zo ver waren staan er nu wel mooi bij. Donker paars, hoewel ze op de foto wat meer paarsrood lijken. Twee maal dezelfde bloem, met tegenlicht en met meelicht.
hleborus2feb3hleborus2feb1.

Hol in wilg

We hebben nieuwe buren. In de grote wilg achterin de tuin zag ik vandaag een 'vers' gat. Heel opvallend toen de zon er op scheen, oranjige randen. De wilg is bijna dertig meter hoog, echt een joekel, zie.Wereld van verschil | Tuin | 't Groentje.

Dit nieuwe gat zit op een meter of 5 hoog. De bewoners nog niet gezien. Ik ga ervan uit dat het of een boomklever is of een grote bonte specht. Het moet lukken om een keer te zien wie het is, het gat is goed te zien vanaf de plek bij de schuurdeur van de verre (witte) schuur. Zou ook moeten lukken als er blad aan de wilg zit.
versgatwilg2feb
versgatwilg2febdet
Wordt vervolgd.

Donkerrode lak

De winter met sneeuw en vorst van vorig weekend lijkt ver weg. Midden in de week was het warm (10 graden) en winderig en nat. Een soort herfst. Nu weer kouder, 3-5 graden, maar een flink deel van de dag zonnig. Mooi voor een tuinwandelrondje, eerst zonder, later met fototoestel. Vogels volop, vooral nu de mussen in de beukenhaag (niet te zien, wel te horen), nog steeds de mezen op de pindasilo's. De vaste planten liggen er nog bij in hun winterstand: plat, kriskras door elkaar, bruin en dor, rommelig. Nog geen spoor van nieuw leven. Lijkt het.

knophortensia2feb.
De voorbereidingen zijn volop gaand, deels onder de grond. De puntjes van bollen komen boven de grond: ik zag het eerste paars van een krokus en eerste wit van een sneeuwklok (nog wel dicht).
Nu is het ook tijd om de knoppen in de gaten te houden. Uit schijnbaar dorre en droge takken groeien steeds dikkere knoppen. Zoals deze glimmende rode knoppen van een hortensia.

Kattenmest

Langs onze minimoestuin staat een rand met herfstframbozen, 2,5 meter lang, 80 cm breed. Dat is een van de weinige stukken van de tuin die ik voor de winter opruim. Als ik de latten en touwen weghaal waarmee ik de slungelige frambozentakken overeind hou weghaal, knip ik de oude stengels af. centimeter of 20 boven de grond. Rond de bundeltjes afgeknipte frambozen takken komt opeens kale grond vrij, een zeldzaamheid in onze tuin. Makkelijk om nu ook een flinke laag (eigen) compost omheen te strooien.

Mest geven, dat doe ik niet. Maar onze katten (en waarschijnlijk buurpoes Mickey) wel. Eigen fabrikaat. Nu de sneeuw gesmolten vind ik op een klein stukje grond rond en tussen de frambozen vier drollen, in verschillende stadia.

drol22222222drol33333333
drol111111drol444444
Normaliter begraven ze de drollen keurig (in kale grond), maar toen er sneeuw lag hebben ze zich er makkelijk vanaf gemaakt: sneeuw erover. Nou ja, nog een paar regenbuien en er is niets van terug te vinden.

Taakbeschrijving van de werkster

Bij een zonnige tuinwandeling vanmorgen weer even bij de bijenkasten gaan kijken. En luisteren. Zoemmm, als ik mijn oor tegen de kast leg. Het is maar 3 graden dus ze zitten binnen. Vanaf het bruggetje over de vijver bekijk ik welke takken ik in de buurt van de bijenkasten weggesnoeid kunnen worden, zodat de bijen in het voorjaar een vrij opstijg- en landingsbaan hebben. Het snoeitijdvenster is niet zo breed: het mag niet vriezen, het mag niet warmer dan 10 graden zijn, het is weekend EN ik neem de tijd om te gaan snoeien….
Komt nog wel.

Eerst wat bijenweetjes, namelijk een taakbeschrijving van de taken van een werksterbij.
Vooral als ze jong zijn, staan er mooie taken in de werkbeschrijving voor bijen. Die kom je in een mensenbaan niet zo vaak tegen Happy

1e-3e dag:
- poetsen van leeggekomen broedcellen
- uitrusten (20% van tijd)
- rondlopen op de raten op zoek naar werk (20%)

3e-12e dag:
- verzorgen van de koningin
- poetsen en voeren van collega-werksters en darren
- broedverzorging
- verzegelen broedcellen

vanaf 12e dag:
- nectar overnemen van thuiskomende vliegbijen
- met vleugels waaieren om kast te ventileren
- als wachtbij de vliegopening bewaken
- was zweten en deze verwerken tot bouwmateriaal voor de raten
- aanstampen stuifmeel in de cellen

vanaf 20ste dag:
- als haalbij nectar en stuifmeel halen (en soms water)
- na thuiskomst nectar of water afgeven aan jonge huisbijen of zelf in cellen deponeren
- propolis (soort hars) van de achterpoten laten afknagen door huisbijenMaandfoto januari 2013: Kleurig vogeltje

Pergola.
Druif.
Pindasilo.
Pimpelmees.
Wacht op z'n beurt.
pimpel25jan1.

Op 't nippertje

In de verse sneeuw wordt soms een gebeurtenis vastgelegd.
Voor een tijdje, een getuigenis.
Op deze foto zie je van linksonder een poezenspoor aankomen.
Vogel zit op de grond, eet van zaad van nabije voedersilo.
Poes neemt een sprong om Vogel te vangen.
Vogel ziet het net op tijd en maakt zich met snelle vleugelslagen uit de voeten.
Poes land verbouwereerd in de losse sneeuw.
Net mis.

poezensprng25jan
We hebben deze winter nog geen vogelvangst van onze twee katten gezien. Gister wel 1stuks muis. Gevangen door Sprot, die er voor de deur een tijdje mee heen en weer solde, en er op knaagde. Opeten? Dat begreep ie niet. Hij liet de muis liggen. Toen kwam zijn poezenbroeder Baassie. "He, verse muis. Dat lust ik wel." En weg was de muis. Opgeruimd. Het kan zijn dat dit een van de muizen van onder de houtwal was: Sprot zat al dagen (als ie tenminste even buiten was) in de achtertuin naar de houtwal te kijken.

Wintertuin

Achtertuin eind januari. Door het sneeuwlaagje is het wat lichter, de winterkleuren komen mooi tot hun recht. De vijver is nog stijf bevroren, ijslaag een cm of 10. Zie je het pannetje (kleine foto's)?
Links de rode gloed van de kornoelje. Midden, achter de vijver, een groene bol liguster met een witte hoed van sneeuw. En daar net achter de houtwal die we aan het opstapelen zijn tussen de in 2012 aangebrachte rij palen.
Bij deze foto heb je de neiging om tussen kornoelje en uitgebloeide teunisbloem heen naar achter te kijken, over de vijver heen naar ligusterbol.

wintertuin26kjan1
wintertuin26kjan1kleinpijlwintertuin26kjankleinpan
Voor het nemen van de onderste foto ben ik een paar meter naar links opgeschoven. Hier volgt mijn oog een gebogen lijn van de serum met sneeuwhoedjes net links van het midden, via het wuivende gras naar de rode kornoelje takken erboven, en dan weer met een vloeiende beweging terug, eindigend in de rechteronderhoek: ook daar weer sedum. Hele andere dynamiek in de foto's.
wintertuin201325jan.

Suikerwilg

Mist in de nacht.
Temperatuur min acht.
IJs als suiker.
Bepoederde wilg.
wilg25jan.

Albert de Wilde

Buiten begint het te sneeuwen, dat lijkt voorlopig het laatste restje winter. Gister min acht, vanmorgen min 4 en nu tegen de middag min 1 graad. Het ijs op de vijver is nog dik, maar vanaf morgen zijn hogere temperaturen tot bijna 10 graden -en regen- voorspeld. Dan is de witte wereld van 'hard' water snel voorbij.

NU ziet het er nog winters uit. Het februari nummer van Groei en Bloei is deze week binnen gekomen. Ik begin te bladeren. Ik stuit op een artikel over de tuin van Albert de Wilde. In Koudekerke in Zeeland. Helemaal ingericht op insecten: wat betreft plantkeuze en heerlijke rommeligheid, vol schuil- en nestelplekjes. Ik kom bijna niet toe aan lezen, helemaal 'verliefd' tuur ik naar de prachtige foto's. Ik hoor de insecten al bijna zoemen, en voel de zomerzon (geholpen door de warme vloerverwarming). Ik blader terug en begin opnieuw.
bijhortus2012
Foto: heb ik afgelopen voorjaar gemaakt bij een wandeling Hortus Haren. Met een canon compact camera.
Voor meer info wordt ik verwezen naar de website van Albert. Ik ga daar kijken…. het komt me heel bekend voor; ik blijk al heel vaak op deze website te zijn geweest, op zoek naar de naam van een of ander tuinbeestje. Ik heb er zelfs in 2007 al in een blogje naar verwezen. Zie Stinkwants | Beestjes | 't Groentje. En voor een paar foto's van Albert: ‎www.ahw.me/a1/foto-voorbeelden.pdf.

Tuinvogeltelling 2013

Benieuwd of er dit jaar meer mensen hebben meegedaan met de jaarlijkse tuinvogeltelling. Afgelopen week op de radio steeds oproepen gehoord om mee te doen. Voor ons is dat niet nodig. We doen al jaren mee en het staat al een tijd in de agenda. Weekend van 19 en 20 januari 2013 was het weer teltijd.
Geen sneeuw hier in het noorden, wel koud en harde wind.
Zaterdag eind van de ochtend geteld. 10.30-11.00. Het was grijs, bewolkt, graad of 3-4 onder nul, veel wind. Geteld vanaf mijn vaste plek binnen, erker aan de zijkant van het huis, vlakbij een vogelbosje. Er staat een voedersilo, er hangt een huisje met vetblok, en een heleboel takjes om -als vogel- op te zitten.
Mijn uitslag dit jaar niet spectaculair. Afgelopen jaren was steeds de koolmees bij ons de winnaar, ik heb er al veel gezien, maar minder tijdens de telling…. Eerder en later op de dag ook grotere aantallen mussen en groenlingen geteld, maar ja, dat telt niet.
ROODBORST20JAN
19 januari 2013: 5 merels, 3 groenling, 3 vink, 2 mus, 2 koolmees, 2 pimpel, 1 heggemus, 1 roodborst, 1 gaai, 1 ekster, 1 tortel.
20 januari 2013: 4 mus, 3 merel, 2 pimpel, 2 vink, 1 groenling, 1 koolmees, 1 heggemus, 1 houtduif, 1 goudhaantje (!)

Dit jaar dacht ik iets nieuws te doen: buiten tellen. Dan zou ik misschien ook de wat schuwere vogels zoals winterkoning kunnen zien. Goed voorbereid: dikke jas, pyjamabroek onder mijn lange broek, muts, sjaal, handschoenen, krukje om op te zitten. Half uur buiten gezeten, handen diep in de zakken. Plekje beetje in windschaduw uitgezocht.
Geen groot succes. Het was zo koud dat de vogeltjes zich stil hielden en als donsballetjes in de bomen zaten. Wel half uur gekeken, niets opgeschreven, daarvoor moesten de handen uit de zakken. Als voorzorgmaatregel had ik Eddy gevraagd om -als ik na half uur niet terug was- mij te komen halen, dan was ik vastgevroren. Dat was niet nodig, na half uur, druppel aan mijn neus, rende ik zelf naar binnen. Brrr...

Zondagochtend 20 januari was het zonnig, min 7, maar met de windchill min 15! Bedoeling was om nu het lichter is vandaag een 'illustratie' te maken voor dit tuinlogje. Weinig vogels in beeld, met de poezen die rond me heen dartelden. Roodborst heb ik toen maar vanuit de woonkamer gefotografeerd, door het raam heen.

Rond wak en klodder pindakaas

Al weer een week loop ik elke morgen een wak te smelten in onze vijvers, ronde wakken.
Vul zonodig de voedersilo's en vetbollenhouders.
Strooi pinda's.
In de verre schuur liggen heleboel appeltjes uitgestald, om in de loop van de winter aan de vogels te voeren. Ze zijn nu stijf bevroren, dus eerst in vieren en dan even in heet water. Dan zijn ze ontdooid en leveren ook weer vocht voor de vogels.

rondwak20janpindakaas20jan

Pindakaaspot verwisseld, en een dikke klodder pindakaas op ooghoogte op een boompje dicht bij huis. Zou de grote bonte specht zich laten zien? NB. toen ik binnen was zag ik dat ik de klodder te laag op de boom heb gesmeerd, niet te zien vanuit de warme eetkamer…

Tijdschrift: Bloem & Plant

Het was een aanbieding: een jaar lang een abonnement op het tuintijdschrift : Bloem & Plant. Het abonnement zou na een jaar automatisch moeten stoppen, ik ben benieuwd.
voorpaginaBPfeb2013

Afgelopen week kwam het februari nummer binnen.
De redactieleden komen uit Nederland en Belgie.
Het tijdschrift bevat deels zelfgeschreven artikelen, deels artikelen vertaald uit het Engels.

In dit nummer:
 • Een paar pagina's korte stukjes, deels productaanprijzingen.
 • De tuin in februari met vroege bloeiers, winterbloeiers, vroege bollen.
 • Een tuinverbouwing van tuiniers met lange adem (5 jaar plan).
 • Een artikel van Carol Klein, over haar tuin in Glebe Cottage.
 • Een paar columns.
 • Moestuin artikelen met diverse recepten.
 • 4 pg aanprijzen tuinreizen.
 • 5 blz. met sleutelbloemen in de hoofdrol en veel foto's.
 • Een artikel over 'wild life' in de tuin

Rapportcijfer: 7.
Leuk aan het blad is: leest makkelijk weg, veel kleurige foto's. De layout vind ik plezierig. De meeste artikelen passen goed bij de tijd van het jaar (nu februari). Uitzondering is een artikel van Modeste Herwig over 'hot borders', vooral foto's, weinig tekst. Wat doet dit in een winter nummer?

Minder aansprekend voor mij: de productaanprijzingen vermomd als artikel, 4 volle pagina's over tuinreizen waarop je kunt intekenen; een aantal pagina's die wat saai zijn opgemaakt met " 5 vragen over….. " en op de stippellijn: zaaien, moestuin, tuininrichting, snoeien, gazon. Dit zijn stukjes die 1:1 zijn overgenomen van een website waar veelvuldig naar wordt verwezen: www.tuinseizoen.com.

Details van de dag

Vogels vliegen steeds weg, lastig om snel op de foto te krijgen. Gelukkig zijn er ook langzame dingen in de tuin. Die poseren welwillend, ook al is er niet zoveel licht. Zomaar een kwartet.

detail220jandetail320jan
detail420jandetail120jan

1. wiegend in de wind, zaaddoosje van een juffertje in het groen, papierdun
2. afgebroken tak van fluweelboom, met een klein zwammetje
3. oude takken van een forsythia, met rare bobbels (takwratten?)
4. de prunus laurocerasus krijgt rare vlekken in deze kou: vorstschade
?

Winterexcursie

Onze poezen houden niet van kou. 's Morgens even neus buiten boord, soms een paar minuutjes buiten, dan weer snel naar binnen. Liggen bakken op de warme vloerverwarming. De hele dag.

Rond het middaguur ging ik een rondje door de tuin maken met fototoestel. Het was zonnig, poezen mee naar buiten. En als ze dan eenmaal buiten zijn rennen ze heel hard rond, vanwege de kou en om even energie kwijt te raken. Rustig zitten is er niet bij.

baas20jan5baas20jan2
baas20jan3baas20jan4

Er ritselt een blad, even onderzoeken. Kun je over dit harde water lopen? Ook leuk: midden in een graspol springen. Baassie in actie.

Begin van de bloei

Heldere winterdag, blauwe lucht. 11 januari 2013. Eddy en ik wandelen een stukje door het dorp. Er zijn pestvogels gesignaleerd in Haren! We wandelen langs de plekken die in het locale krantje genoemd worden. Geen pestvogel gezien. Maar wel allerlei bloeiende hazelaars.
Terug in eigen tuin gaan we kijken hoe onze hazelaars er voor staan. De laaghangende katjes van de hazelaars zijn nog dicht. Maar bovenin zie ik dat er al een paar beginnen te bloeien. Van beige-bruin, naar lichtgeel. Bijna lichtgevend geel, als ze door de laagstaande zon worden aan-geschenen.

hazelaar2013kl1
hazelaar2013hazelaar2013kl2.

Hemelsleutel

De bloemen van vorig jaar zijn de sterren in de tuin van januari. Dat geldt in ieder geval voor de hemelsleutel. Ze zijn inmiddels donkerbruin, staan nog stevig overeind met hun ingedroogde schermbloemen op stand. Afgelopen vrijdag waren er een paar dwarrelende sneeuwvlokken, en sindsdien temperatuur net onder nul. De hemelsleutels staan de hele dag in de schaduw en hebben de sneeuwkristallen vastgehouden. De planten erachter vangen wel winterzon: donkerbruin van teunisbloemstengels, strogeel van de siergrassen, rood van de rode kornoelje, groei van liguster op de achtergrond.
kleur12jan13.
Vanmiddag door de tuin gewandeld om te kijken of er meer plantvakken zijn waar ik volgens jaar sedums wil neerzetten. Voor mooi winter-uitzicht. Het helpt dat serum zo super makkelijk te vermeerderen is. Trek in de zomer verschillende stengels uit het hart van een pol, kort evt. iets in tot een centimeter of 10. Steek in de grond. Geef water. Klaar.

Reacties

Twee plaatjes die me recent door lezers van dit weblog zijn toegestuurd.
Altijd leuk.

mallorcakl2013ijspegelellenrigte
Links een plaatje van Rob R. uit Mallorca. Daar bloeit al weer van alles.
Rechts een vreemde pegel in het vogeldrinkbakje van Ellen R. uit Groningen. Die pegel is niet van boven omlaag gevallen en in het bakje blijven steken! Maar is van onderaf aan gegroeid. Een aantal jaren geleden hadden we ook een zo'n 'ice-spike' in een ondiepe plantenschotel, waar water is was blijven staan. Zie ook:
IJsanomalie in achtertuin - Grenswetenschap.

Akoniet deel 4: tuin-economie

Economie: de prijs van een schaars goed is hoger dan van een veelvoorkomend goed.
Tuin-economie: de aandacht die een bloem krijgt is hoger, naarmate er minder tegelijk bloeit.

Tuin-economisch gezien is een winter-akoniet daarmee een van de meest waardevolle planten. Samen met helleborussen en nog een enkele andere.
akoniet12jan

Bijna elk jaar valt ie in de prijzen, en krijgt een logje toegewezen.
Ook dit jaar.
Met een glazuurlaagje van ijs.
Enjoy.
Zie ook
Akoniet deel 3: blijvers | Tuin | 't Groentje.

Bekakt?

Het is weer gebeurd.
Ik ben bepoept!

Zie
PPP | Beestjes | 't Groentje.
Door een koolmees dit keer.
Terwijl ik, tegen de verre schuur geleund, omhoog sta te kijken naar de het druk gefladder van allerlei gevogelte voel ik opeens nattigheid. Mijn linkerpink blijkt bescheten. Een paar meter boven mijn hoofd, zoekt de koolmees gewoon verder naar lekkere hapjes in de takken. Lastig om in de wirwar van takken de vogels terug te vinden op een stilstaande foto. Ik weet dat er meerdere meesjes zaten op het moment van het maken van de foto. Bij het fors uitvergroten van een deel van de foto vind ik er eentje terug (middenin foto 3).

pink12jan112janpink2
12janpink312janpink4.

Hamamelis

Op een wandelingetje door het dorp keek ik alle tuinen rond. Op zoek naar bloeiende toverhazelaars. Een ijle gele wolk. Als de heester dicht bij de straat stond, dan verdween mijn even neus in de warrige gele lintbloempjes. De meeste hebben een heerlijke geur!
De heester groeit uit tot een forse struik, meter of 3. Vaasvormig, zoals dat zo mooi heet. En heel vroeg in het jaar, als alles verder nog in winterrust is, verschijnen overal de gele bloeiers. Een enkele keer is de bloei oranje, zie foto 2. Zo'n oranje heb ik een aantal jaar geleden in de tuin gehad. Helaas is de struik overleden, te natte voeten in de winter. Destijds wilde ik niet de 'gewone' gele, maar een bijzondere oranje. Als ik nu zo rond kijk in het dorp…. zijn die gele toch wel erg leuk. Misschien nogmaals proberen, op een heuveltje.

hamameliskl
hamamelisoranje3.
Foto's:
Boven: 6 januari 2013, een paar straten verderop.
Onder: voorheen in eigen tuin:
Februari 2006: Toverhazelaar | Maandfoto | 't Groentje.

Januari-bij

Normaliter zijn bijen 's winters binnen. Ze blijven maandenlang in de bijenkast zitten. Behalve als het waremr is dan 10 graden. Winter of geen winter, dan gaan ze vliegen. Eind december zag ik ze een keer bij de bijenkasten in onze tuin. En op 5 januari was het volk in de ene kast (het grootste volk) ook buiten actief. Alleen jammer voor de bijen dat er vrijwel niets bloeit, dus geen nectar of stuifmeel. Alhoewel…..
bij5jan
…dit bijtje vond ik vandaag op een stukje schuimplastic vlak bij de opening van de bijenkast. Het bijtje heeft het niet gehaald, verkleumd. Maar aan de achterpootjes kun je gele klompjes stuifmeel zien. Er moet toch ergens iets te vinden zijn.

Roomse kamille

Van het lijstje Achterstallige beschrijvingen | Tuin | 't Groentje , deze keer de Roomse kamille. Plantje hebben we sinds 1997 in de tuin. September 1997 om precies te zijn. Dat weet ik nog omdat we toen de pergola en tuinpad/ grindborder hebben laten aanleggen. De eerste keer ook dat we een lijstje met beplantingsplan van de hovenier kregen. Roomse kamille was een van de plantjes, uitgekozen vanwege de geur (van blad) en zijn bodembedekkende kwaliteiten. Zo leuk dat ik er inmiddels flink wat pollen van heb opgekweekt. Mooiste is een flinke plek met een doorsnee van minstens een halve meter, dan heb je lekker veel bloemetjes tegelijk. En als je ze nu tegen een tuinpad aanzet, dan stap je er af en toe per ongeluk op (niet erg, heerlijke geur!)
kamille 5jan6
kamille5jan1kamille5jan2
kamille5jan3kamille5jan4

Roomse kamille weetjes
- Bloeit enorm lang, van eind juni (foto 2) tot oktober (foto 1
)
- groenblijvend, fijn geveerd blad
- chamaemelum nobile 'flore pleno'
- zeer geurig blad (appelgeur)
- bodembedekker, blad 5 cm hoog, in bloei ca 20 cm.
- makkelijk te stekken met rozetjes
- stoelt uit
- begin winter uitgebloeide bloemstengels afknippen
- afgevallen boomblad verwijderen
- er is een niet geurende, niet bloeiende versie die gebruikt wordt voor kamillegazon
.

Bijenlint

Het jaar van de bij is voorbij.
logo-jaar
In 2012 is er veel aandacht geweest voor bijen op allerlei gebied. Voor ons heeft dat geleid tot een (gehuurde) bijenkast in de tuin. Aandacht is nog steeds nodig, en daarom wordt een deel van de activiteiten onder een nieuwe naam voortgezet. Het
bijenlint. Twee jaar geleden is Zutphen begonnen met activiteiten onder deze naam. Zutphen Bijenstad.
bijen2

Nu is het landelijk opgepakt.
Samen voor de bij, tegen bijensterfte
Je vindt er bijvoorbeeld lijstjes met goede bijenplanten.
Bv.
Algemeen (voor honingbijen en wilde bijen) siergewassen/kruiden
 • Veronica longifolia, Lange Ereprijs komt ook inheems voor
 • Aruncus dioicus, Geitenbaard verwilderd
 • Hesperis matronalis, Damastbloem verwilderd
 • Thymus serpyllum, Wilde Tijm, keukenkruid
 • Salvia officinalis, Salie keukenkruid
 • Origanum vulgare: Wilde Majolein (Metsel-, zand-, kegel-, bloedbijen) inheems
 • Stachys byzantina: Ezelsoor (speciaal voor grote wolbij)ook haren voor nest! Tuinplant
 • Lathyrus latifolius: Brede lathyrus (Lathyrusbij;behangersbij) verwilderd
 • Coreopsis verticillata Meisjesogen (Tronkenbijen, Groefbijen) tuinplant
 • Aster ageratoides: Herfstaster (Groefbijen).

Kneuterig

Kneuterigheid ten top.
Dat zie je wel eens bij homevideo's.
Deze dames van een tuincentrum in de Verenigde Staten kunnen er ook wat van.
Een hoog 'achterwerk-in-de-kast' gehalte.
Merrifield Garden Center - 9/08 - Favorites for Your Garden
Tuin-centrum-video's. En dit doen ze al 22 jaar!
Our-TV-ShowFree-Gardening-Seminars-Onewinter_logo.