2014

Maandfoto december 2014: drijvende kerstbal

Deze grote kerstbal drijft in de koi karper vijver in de grote kas van de Hortus Haren.
Mooi weerspiegelend. De bal is ruim 30 cm in doorsnee.

drijvendekerstbal hortus.

De kerstman kwam langs...

... en bracht kadootjes.
Voor het bijenseizoen 2015.

bijenhandschoenen

Imker handschoenen en een kastbeitel.
De kastbeitel (met schraper) is het universele gereedschap voor de imker. Met de beitel kun je kasten openmaken (goed aan de zijkant!) en de raampje lichten. Ook te gebruiken als schraper als de raampjes aan elkaar zijn geplakt door was en propolis.
Bedankt Doeke de kerstman.

Rustieke tuinmeubelen

Jaren geleden hebben we de rotan tuinstoeltjes vervangen door andere. De kuipstoeltjes hebben elders in de tuin een plekje gevonden. Vond ik wel rustiek, zeker toen ze een beetje grijsachtig van kleur werden.Twee gebruiken we als 'tuinhekje' om de paadjes naar het schelpenterrasje waar de bijenkasten op staan af te sluiten als er veel tuinbezoek is (open tuin of zo). Bij wijze van afscheiding. Ook voldoen ze prima als krabpaal voor de poezen. De andere twee staan op een schaduwterrasje: als het zomers erg warm is, is dat een mooi plekje om even af te koelen of om een fijn poezentukje te doen.
rustiektuinkunst1

rustiektuinkunst2
Langzaam begint de tand des tijds toe te slaan; de twee stoelen die vlak bij de bijen staan, en jaarlijks een lading herfstbladeren over zich heen krijgen, zijn -zelfs voor de poezen- niet meer te bezitten.
Nieuwste idee: zet zo'n stoeltje in het 'bosperceel', waar de klimop de hele bodem bedekt. Laat de stoel begroeien met klimop, zodat er een altijd-groen-stoel ontstaat, die in stand gehouden wordt door de klimop zelf, zelfs als de stoel helemaal is vergaan.


Eekhoorn

Vorige week schreef ik over ons op te hangen eekhoornhuisje.
En zie......!

P1030143P1030151P1030145

Niet waar, hoor!
Ons eekhoornhuisje ligt op tweede kerstdag, de dag dat deze foto's zijn gemaakt, gewoon nog in de bijkeuken. En deze foto's... die heb ik toegestuurd gekregen van Annet en Wim. Zij hebben een identiek huisje, dat op vier meter van het huis hangt. Het had even geduurd, schreven ze, maar uiteindelijk had de eekhoorn toch de weg gevonden. Zeker op zo'n - weliswaar zonnige, maar behoorlijk- frisse dag.

Half dak

Vorig jaar oktober was er een forse storm, waarbij oa een dikke tak uit onze wilg waaide. Het er onderstaande schuurtje liep daarbij schade op aan dakpannen en panlatten. Begin december kwam via buurman Reint een 'mannetje' langs. Bert en Reint waren een groot deel van de dag bezig met het schuurtje, de ene helft is nu gedaan: nieuwe panlatten, platen, folie er onder en deels verse dakpannen.

nieuwdakverreschuurdec2014

Zo ziet het er nu uit. De dakrand steekt nu over, het vogelhuisje hangt bijna droog.
De oude randpannen waren met cement aan de muur vastgeplakt, en die zijn op een andere plek niet bruikbaar door de dikke klonten cement (en deels doordat er enkele bij het verwijderen zijn gebroken). Van deze oude dakpannen maak ik een rommelig stapeltje voor padden, kikkers e.d. Dan zijn ze ook weer 'verwerkt'.

Herkansing reis

Zo eind december, net voor de kerstvakantie, verschijnen er weer allerlei reisgidsen. Zodat mensen bij de kerstboom, als de wind rond het huis loeit, al hun zomervakanties gaan uitzoeken. Zo ontving ik ook weer een gids van tuinreizen. Vorige jaar om deze tijd ook en heel enthousiast een tuinreis uitgezocht voor het najaar. Samen met Jitske zou ik gaan; de teleurstelling was groot toen een week of drie voor de geplande afreisdatum begin september het bericht kwam dat de reis wegens gebrek aan deelnemers niet door ging. Pfff, we hadden geen zin om toen met een andere reis mee te gaan, een paar weken later. Graag of niet.

forde abbey

Nieuw jaar, nieuwe kansen.
We gaan het weer proberen.

Reis van een
andere tuinorganisatie, andere tijd van het jaar, andere tuinen: we denken aan Dorset, Somerset & Wight, (bijna) laatste week van juni 2015. Je hoort nog van ons.

Ginkgo

Ik kan het bijna niet geloven dat ik nog nooit een blogje over de Japanse Notenboom, de Ginkgo biloba, heb geschreven! Ik wist het toch echt zeker, maar nee hoor, geen resultaten in de zoekmachine. Waarschijnlijk heb ik er wel over geschreven in een van mijn vele handgeschreven tuindagboeken, maar ja, daar kun je niet zo snel in zoeken.

De Ginkgo is een hele oude boomsoort, er zijn fossielen van gevonden en sinds die tijd is de boom niet of nauwelijks veranderd. Ik meende gelezen te hebben dat het een hele vroege conifeer was, geen naalden, maar wel vreemde bijna leerachtige bladeren, met een opvallende bijzondere vorm en knalgeel in de herfst. Nog even verder zoeken op internet: het blijkt geen echte conifeer te zijn, maar lid van een plantenfamilie die tussen de coniferen en de varens zit wat betreft ontstaansgeschiedenis. De ginkgo is de enig overlevende plant in deze familie. In ieder geval: heeeeel oud.

ginkgoblad
De boom van Goethe en Büch - Tuinrubriek - TROUW

Op de foto het karakteristieke blad van de ginkgo in herfstkleur. Blaadje opgeraapt in de Chinese Tuin van de Hortus Haren. Hier staat een fraai exemplaar van de ginkgo, in dit geval een smalle zuilvormige soort.

Kersttoetje

In de tuin nu geen eigen fruit, maar in de winkel is er volop. En met gedroogde vruchten kun je elk tijdstip van het jaar aan de gang. Hieronder een toetje met banaan, vijgen en dadels. UIt het tijdschrift 'smaakmakend' van de ecologische winkels. Foto (links) zag er zo lekker uit, dat wilde ik wel eens proberen! Rechts het resultaat, was heerlijk.
toetje1dec1toetje14dec2

Recept
nagerecht 4 personen
300 g rijpe banaan, schoongemaakt; 100 g medjooldadels, schoongemaakt; 2 zakjes groene thee met jasmijn; 8 gedroogde vijgen; 5 eetlepels volle yoghurt; 1 eetlepel vers geraspte gember; 2 eetlepels gedroogde cranberry's; extra nodig: keukenmachine

Snijd de banaan in stukken van 3 cm. Snijd de dadels in kleine stukjes. Leg ze samen in een bakje en laat ze in 2 uur bevriezen.
Breng 450 ml water tot tegen de kook aan, neem de pan van het vuur en laat de thee 5 minuten in het water trekken. Snijd de harde steeltjes van de vijgen. Verwijder de theezakjes, leg de vijgen minimaal 30 minuten in de thee.
Scheur vlak voor serveren de vijgen open en verdeel ze over 4 mooie schaaltjes. Doe de yoghurt en gember in een keukenmachine. Voeg de banaan en dadels toe en pureer in 30 seconden tot een zacht ijs. Schep het ijs naast de vijgen en garneer met de cranberry's.

Druivensnoei

Warm en onstuimig, zo zou ik het weer van 21 december willen omschrijven. Als je binnen zit en de wind hoort loeien, dan denk je dat het heel guur is buiten. En kom je buiten.... dan is het wonderbaarlijk zacht, ruim 10 graden. Vreemd hoor.
druif21decvoor
druif21decna

Om de druif te snoeien (net voor kerst) heb ik alleen de keukenladder nodig, en omdat de druif aan de oostkant van ons huis staat, ben ik redelijk beschut tegen de harde westenwind. Druif ingekort en oog de wilde bosrank die zich alweer helemaal omhooggewerkt had over/tussen de druif door afgeknipt. Uurtje werk, en dan nog even de takje opruimen. Klaar.

Stand in voor Eekhoorn

Deze hadden we nog niet, een eekhoornvoederhuisje. Die kon er nog wel bij, bij onze diervoederbestelling voor de vogeltjes deze winter. Is bedoeld voor tuinen waar regelmatig eekhoorns te zien zijn, en waar de eekhoorns soms overlast veroorzaken omdat ze vogelvoedersilo's mollen: ze willen bij het voer.

Nou zien we niet vaak eekhoorns, maar wel af en toe.
Nou hebben we geen last van hooligan-eekhoorns.
Nou is het nog niet echt winter.
Maar toch een eekhoornhuisje, gewoon voor de leuk.
eekhoornhuis1eekhoornhuis2
eekhoornhuis3

Huisje met doorzichtig raampje aan de voorkant, zodat te zien is of er voer in zit. En een klap dakje, eekhoorn gaat op het plankje voor het huisje zitten (zie de zwarte hond *) als stand in) en opent het dakje en pakt met zijn eekhoornhandjes de hazelnoten of andere lekkernijen. Dat is de theorie. Nu nog kijken of ze het voer gaan vinden.

Dilemma: huisje ver in de achtertuin ophangen, met grootste kans op eekhoorns, maar dan zien we z niet (vanuit huis). Of: huisje in boom vlak bij huis oohangen en hopen dat eekhoorn het huisje vind?
Alternatief is: huisje eerst achterin, totdat ik zie dat er van gesmikkeld wordt, en dan steeds een boom dichterbij huis. Lastig alleen is dat dit huisje vastgespijkerd of geschroefd moet worden...

*) De Zwarte Hond is van kunstenaar Peter Bastiaanssen, die eens een heel project maakte met een zwarte hond met kraaloogjes (art is a dog). Google maar eens zijn naam en klik op 'afbeeldingen'!

De dochter van....

Op 6 december 2014 schreef ik een logje over M. Barendrecht- Hoen en eindigde met de zin :
NB. Nog even gezocht of ik aan emailadres van Eva kon komen, om te vragen of ze een foto van haar moeder heeft, om bij dit blogje te plaatsen. Nog niet gelukt, maar wie weet krijg ik nog een tip...

Kleine wereld!
Via een vaste lezeres van dit blog, Cecile die een straat verder op woont, die iemand kende met de naam Bienfait, die weer de zwager van bovengenoemde Eva blijkt te zijn, ben ik eind december 2014 in contact gekomen met Eva, dochter van Maria.
Uit Eva's mail

Beste Tineke
Dank voor je mail over het stukje over mijn moeder: M. Barendrecht –Hoen Inderdaad waren mijn Moeder en Mien Ruys vriendinnen.Mijn moeder heeft jarenlang de Ruilrubriek en de Zaadlijst verzorgd, Uit die ruilrubriek kwamen allerlei contacten voort : de Zeeuwse tuinclub, de Leidse en de Wassenaarse.En haar eigen tuinclub, de eerste van Nederland, de Kennemer tuinclub. Daar zit ik nu ook in. Mijn beide ouders schreven over de natuur en mijn moeder speciaal over tuinen en dan over de planten, niet over de aanleg.Toen mijn moeder overleden was kreeg ik `Het Archief !`, maar stel je daar niets bij voor het waren mappen en dozen met knipsels van haar stukjes zoals dat toen nog heette. Vaak in meervoud omdat mensen gedienstig die stukjes uitgescheurd aan haar gaven. Daaruit maakte Ploegsma HET boekje dat U nu heeft. Ik ging die stukjes die Ploegsma niet gebruikt°had lezen en maakte 2x voor mijn tuinclub een boekje, Ploegsma had daar geen bezwaar tegen.
Groene groet van Eva Bienfait- Barendrecht.

Geinig nietwaar. Woon je in de buurt van Overveen, Aerdenhout, Bloemendaal: de
Kennemer Tuinclub bestaat nog steeds!

Verhaal gaat verder:
begin februari 2015 mail van Margot, die de kleindochter van Maria is. En via haar vader Jaap, de zoon van Maria dus, en de broer van Eva, kreeg ik 9 februari een foto van Maria in de tuin in Heemstede. Het is de omslag van een boekje met stukjes destijds in 'de Groene Amsterdammer', en door dochter Eva later gebruikt in boekje voor de tuinclub (zie hierboven).
maria hoen1.

Robin imitates wren

The first Christmas card we receive each year is from John. By now, we recognise his handwriting even before opening the envelope. Like many of the previous years this card has beautiful pictures on it and like many of the previous years of a robin.
kerstkaartjohn1kerstkaartjohn2
johnkerstkaart3
Not just one robin, this year, but nine! Look at the funny posture of the middle little bird, enlarged in the second picture: tail in the air, as if he is imitating a wren (in Dutch: Little King of the Winter. winterkoninkje).

Collegiale Bos Bloemen

Gekregen van Pe en Annie en Dick en Klaas en Bart Jan en Erik en Cees.
Oranje bos met veel soorten bloemen.
Die staan nu vrolijk te wezen in de woonkamer.
oranje11111oranje3333333
oranje44444oranje22222

Dank collega's, voor de prettige samenwerking de afgelopen 4,5 jaar!

Catalogi

In de voorkamer hebben we twee kasten, voornamelijk gevuld met tuinboeken en tuintijdschriften. Bijvoorbeeld alle jaargangen van Groei&Bloei sinds ik lid ben geworden eind 2004. Ik weet nog dat de eerste lezing waar ik naar toe ging van Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof in Ede was. Toen kocht ik de papieren catalogus van de kwekerij, waar ik overigens nog noiit geweest ben! Van 2006 en 2007 heb ik nog de zeer plezierig ogende vierkante catalogi van de Wiltfang. Bijna te mooi om weg te doen, maar vandaag besloten toch de oude catalogussen weg te doen. Via de websites kun je bekijken wat er zoal te koop is, maar beiden verkopen ook nog de papieren versie voor een klein bedrag. Voor als je lekker met boekje op schoot wilt bladeren.

catalogus1catalogus2catalogus3

catalogus4catalogus5

Die lila stoffen tuinhandschoenen op de onderste foto's heb ik jaren geleden voor mijn verjaardag gevraagd, en gekregen. Ze zien er nog pico bello uit, omdat ik ze eigenlijk te mooi vind om aan te doen: dan worden ze vies, of blijven ze aan stekels hangen…. Dat had ik natuurlijk eerder kunnen bedenken.

Plantenjacht

Ahh, weer een publieksactie. Leuk. Deze actie heet 'plantenjacht' en wordt dit jaar voor het eerst door Floron georganiseerd. Bedoeling is dat je tussen kerst en nieuwjaar, als je een wandeling maakt om kerstdiner of oliebollen te laten zakken, kijkt hoeveel wilde planten je in bloei ziet. Tot nu toe is 2014 een uitzonderlijk warm jaar gebleken, dus wie weet is er flink wat te zien. Tussen 25 december 2014 en 4 januari 2015 dus 1 uur lang plantjes tellen. Getelde aantallen, al dan niet met foto, kun je naar floron toesturen. Als hulpmiddel een zoekkaart met veel voorkomende wilde planten en de telinstructie downloaden.
zoekkaartfloron1
zoekkaartfloron.

Zaagsel

Bollen en knollen
in zaagsel.
Winterslaap. Winterrust
voor een paar maanden,
met rust laten.
Niet vergeten, later.
Voorjaar en ontwaken.

zaagsel.

M. Barendrecht-Hoen

Leven in mijn Tuin, van M. Barendrecht-Hoen, is een boekje uit 1974. Ik nam het mee op een plantenboekenruil, en ben er nu in aan het lezen. Prettig geschreven, een verzameling columns die eerder waren verschenen in de Groene. Veel van de stukjes zouden ook vandaag geschreven kunnen worden, een enkele keer valt me op dat de naam inmiddels veranderd is. Tuinieren is tijdloos.

boekbranedrechtboek barendrecht2

Het boekje is 40 jaar geleden geschreven, ik al lezend vraag me af of M. Barendrecht-Hoen nog leeft. Na een genoeglijk half uurtje speurwerk op internet, via heel veel verwijzingen naar het boek op tweedehandsboeken-sites, kom ik er achter :
- dat de M van Maria is,
- dat ze o.a. schreef voor de Kampioen (artikel van 1947 gevonden),
- dat ze mede-oprichtster was van een tuinclub horende bij '
Onze Eigen Tuin', tijdschrift van Mien Ruys,
- dat ze in 1976 is overleden. Manlief overleefde haar 20 jaar.
- dat ik geen foto van Maria zelf heb kunnen vinden, maar wel van haar
grafsteen in Heemstede
- dat ze in het een dochter heeft die Eva Bienfait heet en huisarts in Haarlem is/was.
NB. Nog even gezocht of ik aan emailadres van Eva kon komen, om te vragen of ze een foto van haar moeder heeft, om bij dit blogje te plaatsen. Nog niet gelukt, maar wie weet krijg ik nog een tip....

Yeah! Zie link.

Gekke tijd om te verspenen

Vingerhoedskruid is twee jarig, rozet in jaar 1 en bloei in jaar 2. Beste zaaitijd is rond juli, dan heb je al een flinke rozet voor de winter. In het najaar kun je de plant dan op de gewenste plek zetten. En in volgende zomer genieten van de enorme bloementoorts.
Ik zit iets later in de tijd. 13 september 2014 heb ik zaadjes van twee soorten digitalis gezaaid in potten buiten. Lang niets gezien en ineens piepkleine zaailingen, en nu al iets grotere zaailingen. Ik had ze niet zo dun gezaaid (weer niet!) om de afzonderlijke plantjes genoeg ruimte te laten hebben om goed uit te groeien. Vandaag, 7 december (!) heb ik het er op gewaagd om de plantjes te verspenen. 1-2 cm klein zijn ze. Gekkenwerk natuurlijk, want de zaailingen zijn in winterrust. Aan de andere kant, als nu ook de winter heel zacht is, net als de rest van 2014.....

digi7dec3digi7dec4
digi7dec2dgi7dec1

Ik laat een paar potjes in de koude (maar wel beschutte) serre overwinteren, de rest zet ik buiten. Ben benieuwd of ze aanslaan. 16 potjes met digitalis purpurea
Sutton's Apricot en 8 potjes met digitalis purpurea Red Velvet. Als ik er aan denk (of iemand mij er aan herinnert, zal ik ook nog wat zaaien in maart/ april. Dan kunnen het hele grote planten worden in het tweede jaar.

Schuurtje

Achter in onze tuin staat een stenen schuurtje. Als het net zo oud is als het huis, is het schuurtje inmiddels 92 jaar oud. En toe aan wat onderhoud. Via Reint de buurman kwamen we in contact met Bert die afgelopen vrijdag de eerste helft van het dak van het schuurtje kwam renoveren. Reint hielp ook een groot deel van de dag mee, Bert en Reint werden door Eddy voorzien van koekjes en koffie.

schuurtje5dec2014
schuurtje5dec20143klein schuurtje5dec20142klein

Toen ik thuis kwam was het dak al weer dicht, van een afstandje was niet zo veel te zien. Bijgaande foto is het 'bewijs' dat het dak er af is geweest. Van dichterbij was te zien dat de deuk waar twee jaar geleden een zware tak op het dak viel verdwenen is en dat er deels nieuwere pannen op liggen. En aan de binnenkant is nu een dakplaat te zien in plaats van direct tegen de de dakpannen aan te kijken. We hadden een stapeltje reservepannen, de zogenaamde rode 'vlakke mulden', die zijn grotendeels opgebruikt. Dus we gaan nog op zoek naar een setje vervangende reservepannen.

Begin volgend jaar komt Bert de andere helft doen. Met de instructie vroeg te komen, voordat de vogeltjes gaan broeden. Er hangt een nestkastje aan de achterkant van schuur wordt elk jaar bewoond door pimpelmezen.

Publicatiereeks gevaarlijkse stoffen

Sinds een paar weken heb ik een nieuwe functie, in de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Nieuw vakgebied voor mij en in het begin kom ik steeds nieuwe afkortingen en jargon-woorden tegen. Zoals PGS15: deel 15 van de publikatiereeks gevaarlijke stoffen van de overheid.
Op een symposium over veiligheid loop ik in een van de pauze's langs de verschillende kraampjes, waar verschillende bedrijven, overheden en adviesbureaus met reclame en kleine hebbedingetjes staan. Ook een kraampje met gevaarlijke stoffen.
Gevaarlijke stoffen?

IMG_4197PGS151

Of toch niet?
Dit is wel een heel bijzondere 'gevaarlijke stof', namelijk een die een geur-explosie veroorzaakt. Een bloemenmix voor vlinders, zaden verpakt in een kleibolletje, om op een verdwaald braakliggend terreintje (of gewoon de tuin) te zaaien. Dat is nog eens een mooie link, van werk naar hobby en terug.

pgs152
pgs153pgs154.

Knoflookbieslook

Allium tuberosum, of knoflookbieslook. En de naam zegt ook wat het is, bieslook, met iets breder en grover blad. En een smaak die dichter tegen knoflook dan tegen uit aan zit. In plaats van paarse bolletjes in mei, geeft deze allium witte bloemenschermen in juli- augustus. Plek in zon of halfschaduw, zo'n 50 cm hoog. Net als bij andere alliums blijven de zaden maar heel kort kiemkrachtig. Dus snel zaaien na de oogst. Deze week kreeg ik zaadjes binnen die ik bij Diana besteld heb. 'Knettervers', aldus Diana, met advies om ook al wat zaden binnen en buiten nu direct (begin dec) te zaaien. Heb nu vier potjes met elk ca 15 zaden. Staan nu nog in de koude serre, twee ga ik ervan buiten zetten. Koudekiemers. En dan ben ik van plan ook nog een keer eind februari wat te zaaien.
knoflookbieslook7dec

Al twee keer eerder geprobeerd om knoflookbieslook te zaaien, maar dat leidde nog niet tot succes. Drie maal is scheepsrecht! Een andere allium die ik ook nog graag zou hebben in de tuin is de
witbloeiende bieslook. Dat blijft nog een wens. Heb ik geen zaad van.....

Zonder woorden

gekraagde aardster.

Agapanthus triptiek Monet

Claude Monet was een van de beroemdste Impressionistische schilders. Eerder schreef ik een blog over zijn populieren-schilderijen. Deze keer gaat het over Agapanthus, ehh.... waterlelies.

Monet gebruikte vaak zijn eigen tuin in Giverny - Frankrijk als model voor zijn schilderijen. Hij kon jarenlang schilderen aan
een schilderij of zelfs een hele serie tegelijk. Een reusachtig werk is de Agapanthus triptiek, door veel mensen als zijn meesterwerk beschouwd. Drie schilderijen die samen een breedte van 42 voet (ca. 12,5 meter) hebben. Monet was er continu mee bezig, vanaf 1915 tot zijn dood in 1926. Bijzonder genoeg is de naam van het schilderij Agapanthus, terwijl de afbeelding de vijver met waterlelies weergeeft! De drie delen van het schilderij bleven tot 1950 in het atelier van Monet staan en zijn nu in handen van drie verschillende musea in de Verenigde Staten. Pas drie keer zijn de schilderijen samen te zien geweest, zoals Monet het bedoelde: in 1978, in 1980 en in 2012. Zie Saint Louis Art Museum .
monetBanner

En hoe het zit met de naam
Agapanthus voor dit meesterwerk?
Monet was continu bezit het het bijwerken en overschilderen van de drie deel schilderijen. Zoals een impressionist betaamt wilde hij niet precies schilderen wat hij zag, maar een beeld oproepen, een impressie overbrengen. In een eerdere versie schijnt op het linker deel een groep agapanthus te hebben gestaan, maar dat gaf uiteindelijk niet het juiste gevoel, volgens Monet. Dus hop, kwast erover.
monetSideImage
Monet had ook een mooie baard.
Hier naast zijn waterlelievijver
.

Een jaar geleden

Een paar weken geleden, op 9 november 2014 maakte ik deze foto in Hortus Haren. Komend vanuit de Laarmantuin lopend richting rotstuin. Een forse heuvel van rotsen, begroeid met allerlei planten en een enkele boom. In dit seizoen valt de vlammend rode esdoorn altijd geweldig op. Zeker met een zonnestraaltje erop. Rechtsonder zie je mijn fotograferende schaduw. Aangename temperatuur, in de buurt van de esdoorn zat ik een tijdje op een groot rotsblok in de zon, kijkend naar een kleine muis die tussen de stenen scharrelde. Spleet in, spleet uit, paadje over, langs mijn voeten, op de grote steen waar ik zat, en achter mij langs, onder een slip van mijn jas door. Koppie scheef, kraaloogjes kijken me aan. Tijd vertraagt.
hortisrodeesdoorn2014
Zoefff, weg was ie, toen er andere Hortusbezoekers langskwamen.

Ik herinnerde me dat ik al eens eerder zo'n foto had gemaakt, en even zoeken in de fotocollectie leverde de tweede foto op. Van 9 november 2013, precies een jaar eerder. Ook zonnig, maar ijzig koud door de wind herinner ik me.hortusrodeesdoorn 2013.

Groene vink

Zondagmorgen, half 11: 0,9 graden en een stevige oostenwind. Buiten voelt het nu echt koud, na de lenteachtige temperaturen van vorig weekend een forse overgang. Meteen ook merkbaar aan het grote aantal vogels dat nu weer op bezoek komt. Op de vetbollen, de pinda's en de voedersilo. Zoals dit duo groenlingen. In het Engels greenfinch, groene vink. Het vink-achtige kun je goed zien aan de vorm van de snavel, een echte vinkensnavel.
duogroenling.

Zelf steriel

Langs de rand van ons huis staat een brede strook met Euphorbia Cyparissias, cypreswolfsmelk. Ik heb er al veel stukjes over geschreven, elke keer als ik weer onder de indruk ben van deze plant: 01-08-13, 02-12-12, 24-05-2010, 28-04-07, 06-05-2006. Gezien het aantal stukjes is dat heel vaak!
Dit nieuwe stukje kan er bij, want ik kwam weer een nieuw 'weetje' tegen. Het blijkt dat de cypreswolfsmelk zich zowel
geslachtelijk als ongeslachtelijk kan voortplanten. Dat ongeslachtelijke herken ik wel in onze tuin: begonnen met 1 plantje hebben we nu een enorme kolonie, via ondergrondse uitlopers. Allemaal een en dezelfde plant (kloon).
cipreswolfsmelnov14
cipreswolfsmelknov142
In sommige gevallen, lees ik, zou de cipreswolfsmelk w
el zaad zetten, waarbij de zaaddozen na rijping van de zaden explosief openspringen en de zaden ver weg slingeren. Mieren sjouwen ze dan nog een stukje verder. IN andere gevallen lijkt het erop dat de planten zelf-steriel zijn, dat wil zeggen, planten die uit 1 zaadje zijn ontstaan, planten zich ongeslachtelijk voort. Planten die bij elkaar in de buurt staan en uit verschillende zaden zijn gegroeid, zouden zich (ook) geslachtelijk, dus via zaad, kunnen voortplanten. Bij onze cipreswolfsmelken heb ik nooit zaden gezien, dus dat lijkt een zelf-steriele kolonie te zijn. Geen nood, voortplanten doet ie zich genoeg.

Oud: Vitus en Frederike 1902

Zomaar een kadootje.
Van Eddy.
Had ie op de kop getikt voor een mooi prijsje.

Een boek uit 1902, tweede druk, Plantenschat is de titel. Door F.J. van Uildriks en Dr. Vitus Bruinsma. Het gaat over wilde planten, een inleiding tot de kennis der Flora van Nederland.
Steeds een kleurentekening van een plant, met de ernaast liggende bladzijde de tekst.

boekoud1902boekoudpinksterboem
Uit de inleiding:

Ons doel is geweest in den tekst zooveel mogelijk den indruk weer te geven, dien de plant op een ontvankelijk, met liefde voor de natuur bezield gemoed maakt, eerst in het algemeen, in verband met de omgeving, waarin het bloemenkind is opgegroeid, en daarna, bij nauwkeurige beschouwing, meer in bijzonderheden.
....
Het boekje is
con amore geschreven, het is het werk van ons zomerleven. Moge het velen bij het gebruik een weinig van het genot schenken, dat de samenstelling in zoo ruime mate heeft geschonken aan
SCHRIJFSTER en SCHRIJVER.


Toen ik dit las ben ik even opzoek gegaan naar de schrijvers,
Frederike van Uildriks en Vitus Bruinsma. Bijgaand artikel geeft een hele levensgeschiedenis van Frederike. In 1891 gingen ze 'buiten de echt' samenwonen, een waar schandaal in die tijd.

Nieuw: Pamela en Cecilia 2014

Dit boekje lag bij de nieuwe aanwinsten in de bibliotheek: Wilde Bloemen, heet het. Vertaald uit het Engels. De vorm is vergelijkbaar met die van het boek uit het volgende blogje, zie Vitus en Frederike. Steeds een tekening van een plant , en daarnaast de tekst. De beschrijvingen zijn wat korter, minder detailrijk. In het boekje uit 1902 worden soms ook alternatieve namen, oude namen (tov 1902!) en meer achtergrond informatie gegeven. namen. In het moderne boek zijn de planten op kleur (en niet op bloeitijd) gesorteerd. In dit boekje, vierkant formaat van 15 x 15 cm, zitten ook veel fraaie foto's, over twee bladzijden uitgespreid.
boeknieuwboenieuwpinksterbloem.
Voor een plantenliefhebber als ik, is het leuk om eerst naar de plaatjes te kijken, te raden welke plant het is, en dan pas naar de tekst ernaast te kijken. Dat lukte me met een groot deel van de planten, bij een paar bleek de tekening niet zo goed (bv kruipend zenegroen), maar herkende ik de plant wel direct van de fotospread op de bladzijde erna. Met het oude boekje lukte dat niet omdat de naam van de plant direct onder het plaatje afgedrukt is.

Herfsttuin

Onze achtertuin, 22 november, bijna 5 uur 's middags. Laatste stralen van de laagstaande zon raken de gele haardos van de hazelaar en nog net de topjes van de pluimen van het prachtriet in het midden van de foto.
achtertuin22nov2014.

Maandfoto november 2014: kleurig gras

Mooi in najaar.
Miscanthus sinensis, zaailing van Kleine Silberspinne.
herfstmiscanthus111

Niet alleen de pluimen zijn nu fraai. Het blad verkleurt ook mooi, van groen met fijn streepje, naar vlammende herfstkleuren (zeker in de laagstaande novemberzon) en later naar strogeel.

Flowers

Het Groninger Museum heeft er 10 van in haar bezit: zeefdrukken van Andy Warhol, onder de titel "Flowers". Wow, dacht ik, maar liefst 10 Warhols uit een serie!
Beetje rondsnuffelen op internet geeft een heleboel informatie. Het Flowers-thema blijkt zo ongeveer Warhol's beroemdste thema te zijn. De serie, in allerlei soorten en maten, omvat ruim 900 werken. Allemaal laten ze dezelfde 4 hibiscus bloemen zien, met op de achtergrond grasachtig blad. Dat is meestal groen, of blauw, donker, terwijl de bloemen in allerlei tinten terugkomen, van zuiver wit tot knalkleuren.
wwwopac.ashxwwwopac-8.ashx
wwwopac-10.ashxwwwopac-2.ashx

Er zijn zelfs regelmatig tentoonstellingen georganiseerd, zie
Andy Warhol Flowers - Exhibition - Eykyn Maclean, die speciaal over dit bloementhema gingen.
Andy Warhol maakte de kunstwerken in 1964 en 1965. De tien bloemen in het Groningermuseum zijn allemaal zeefdrukken, ongeveer 90x90 cm. Maar Warhol gebruikte ook andere formaten en technieken.

Warhol kreeg destijds wel een hoop gedoe, de werken zijn allemaal gebaseerd op een zwartwitfoto, die hij in een foto blad had zien staan. En zonder bronvermelding gebruikte hij dit voor zijn zeer succesvol geworden serie. Dat nam de fotografe, editor van het fotoblad hem ernstig kwalijk. Uiteindelijk is dit wel gesettled, en op de meeste websites staat de naam van de fotografe nu ook vermeld.

Avalanche

avalanche1
avalanche2avalanche3

Avalanche is de naam van deze roos.
Grootbloemig.
Perzikkleurig.
Met zijn twee
en in de vaas.

Googlen levert op dat de roos vanaf begin 2000 in de handel is, inmiddels zeer veel verkocht wordt, o.a. in bruidsboeketten. Heb niet kunnen vinden door wie de roos initieel gekweekt (en genaamd) is. De perzikkleurige was in 2008 roos van het jaar.


Sikkelkoraalzwam

In de hortus Haren, weer even een rondje gewandeld in de paddenstoelentijd. Met behulp van bordjes is het een stuk makkelijker om de soorten te herkennen. Eigenlijk was ik net een week te laat, diverse paddestoelen waren al weer verdwenen. Heb nog een hele tijd rondgelopen om de gekraagde aardster weer te zien, vorig jaar voor het eerst. Ik wist nog precies waar ie stond, dat dacht ik tenminste. Maar er blijken toch wel veel paadjes te zijn in het arboretum deel van de Hortus..... Uiteindelijk toch weer gevonden, na een tip van Guus en Ankie.
Hieronder een nieuwe, die had ik vorig jaar niet gezien, de
sikkelkoraalzwam ofwel clavulinopsis corniculata. Een helder gele zwam met vertakt vruchtlichaam. Groeit in schrale graslanden, soms gazon, tussen gras en mos. 3-5 cm hoog.
sikkelkoraal0sikkelkoraal1sikkelkoraal2.

Het Duin

Hemel en aarde.

Lucht en zand gescheiden
door zee.

Het duin verbindt,
vastgehouden
door helm.

Vastgehouden door hem.

hetduin20141hetduin222.

Duin dichterbij

duindichterbij2duindichterbij3
Mijn lief, op het duin,
wacht op mij.
Zometeen wandelen we samen verder.


Vandaag, 34 jaar samen.

Bollen raden

Vorige week schreef ik over bollen en knollen die liggen te drogen in de serre, zie Knollentuin. Het zijn allemaal bollen die ik gekregen heb. Eigenlijk wel een heel mooi kado, bollen zijn eigenlijk een soort vergeet-mij-nietjes, nu ik er zo over nadenk. Uit de bruine knollen en bollen komen prachtige bloemen. Elke keer dat ik de bollen weer oppot of binnenhaal, of mooi in bloei zie staan denk ik -met een glimlach- aan de mensen van wie ik de planten kreeg.

Van Willie, van Geertjan de bloemenman, van iemand van de wildeplantenkring bij de tuinruil, van Simone uit Beilen die Jitske en mij een lift gaf naar de tuinen Mien Ruys, en van collega's van mijn toenmalige afdeling LTM.

Onderstaande links naar eerdere logjes over de planten in bloei. Met plaatjes.

De namen
Foto 1: Commelina tuberosa of
Spinkruid.
Foto 2:
Begonia van de Bloemenman
Foto 3:
Gloriosa
Foto 4:
Abessijnse gladiool of Acidanthera murielae
Foto 5:
Calla: in 2007 gekregen, eerste twee jaar gebloeid, daarna niet meer, wel mooi gespikkeld blad.

Van blog lezeres Carla kreeg ik de tip om de (gloriosa) knollen in zaagsel (voor konijnenhokken) te bewaren. Dat doet zij al tien jaar, bevalt goed.

Knollentuin

Naast dit weblog ' t Groentje schrijf ik regelmatig stukjes op een andere weblog, van Groei & Bloei. Een van de andere vaste schrijvers is Paul. En zijn tuin noemt hij de knollentuin. Vol met bollen en knollen. Mooie naam, waar ik aan denk als ik de niet-winterharde- bollen in de serre zie liggen. Vijf soorten inmiddels, die ik afgelopen weekend en dit weekend uit hun potten heb gehaald. Ik ga ze dit jaar proberen in zand te bewaren. Eerder deed ik dat in turfmolm. In de kelder.
knol28novknol58nov
knol18novknol48novknol38nov
Eigenlijk vind ik het te veel werk om de knollen te laten overwinteren en dan weer oppotten in het voorjaar. Maar weggooien is ook zo wat. Misschien kan ik ze iemand kado doen. Interesse?

Raad de bol: weet je welke soort op welke foto staat?

Eenvoud

maandfotosokt14.

Bol gewonnen

Vrijdagmiddag stond er doosje op me te wachten. Was met de post gekomen. Doosje van 15x15x15 cm. Geen afzender. Heel licht van gewicht. Gaatjes in de zijkanten gebruikt voor de doorluchting. Uhhhh....

Wat was dat ook weer? Vaag herinnerde ik me dat via de website van Groei&Bloei mee gedaan had met een acte 'Mail & Win'. Doosje geopend en toen wist ik het weer. Een bijzondere bol. In het oktobernummer van het tuintijdschrift Groei&Bloei had daar iets over gestaan. De witte keizerskroon, Frittillaria imperialis 'Early Romance'. Groei& Bloei gaf vijf bollen weg, en ik heb daar 1 van ontvangen. De bol staat inmiddels in de voortuin net voor de kamperfoelieboom. Ben benieuwd.

keizerskroon8nov1
keizerskroon8nov2plaatskeizerskroon8nov3
Als je de bol zo op de foto ziet lijkt het wel een knolselderij (alleen kleiner, 5 cm). En een stuk duurder. Op veel websites staan ze voor Euro 9,95 (terwijl er dan vaak bij staat : 'afgeprijsd van 19,95'. Prijsafspraken?)

Avocado

Toen ik vanmorgen op de composthoop een paar emmers compost weg schepte, stak er een klein 'boompje' uit. En toen ik die er uit trok kwam er een avocadopit mee. Een avocado-boom dus. Ik heb wel eens geprobeerd om avocadopitten te laten ontkiemen boven een glas water, zoals op allerlei websites (en in boekje van Frank 'plant een pit' ) is aangegeven. Maar in de composthoop gaat ook prima. Meer info, zie bv. NEERLANDs Tuin - Persea americana, avocado .
avocado8nov

Boompje opgepot, staat nu in de serre. Moet ik binnenkort wel naar de bijkeuken halen. Een avocado wil het eigenlijk niet kouder dan 10 graden hebben.

Sorbus 'Dodong'

Hij is gearriveerd, vrijdagmiddag. De gewonnen boom, een sorbus 'Dodong'. Toen ik thuiskwam was het al donker, maar toen ik in de buurt van het gegraven gat ging kijken, zag ik daar een boom liggen. Een fors exemplaar, van wortel tot kruin 16 stoeptegels lang (=16x30 cm=4,80 meter). Zonder blad, grote knoppen aan de takken met de belofte voor volgend jaar. Nog wel bijna een jaar wachten op het allermooiste spektakel, de fantastische herfstkleur, van deze van oorsprong Koreaanse lijsterbes.
dodong8nov1dodong4nov2
dodong8nov3

Vanmorgen hebben Eddy en ik de boom in de grond gezet. Hoewel Monty Don recent in Gardeners' World zei dat je
geen compost in een plantgat moest gooien, zei de boomleverancier Poppinga dat wel. Toen hij in het plantgat keek en zag dat de teeltlaag maar zo dun was (daaronder zat gewoon zand), adviseerde hij wel om compost door de arme grond te mengen.
Naast de boom twee oude paaltjes in de grond gehengst (erfenis van Ome Job, de vroegere bewoner), en als boomband twee oude fietsbanden bij Erna gehaald. Erna is de fietsenmaker (fietsenmaakster?), die een endje verder op in de straat een fietsenwinkel heeft.

Something old, something new, something borrowed, something blue.
De paaltjes van ome Job, de boom, de fietsbanden van Erna en de spijkerbroek van Eddy
.

Parkeerplaats

Afgelopen weken heb ik regelmatig planten opgepot. Een klein stukje tuin uitdunnen en planten delen, levert zo weer een flink aantal stekken op. Om te voorkomen dat ze 's winters doodvriezen in hun kleine potjes, graaf ik ze in in de volle grond: een plantenparkeerplaats. Afgekeken bij Mieke Dekker. Voordeel is dat ze beter beschermd zijn tegen vorst, tegen droogte en ook nog makkelijk uit te delen zijn. Bordjes zet ik er niet bij, dus volgend jaar eerst weer even goed kijken wat het gaat worden. Planten in vierkante potten zijn voor eigen tuin, in ronde potjes 'voor de geef'. Op de grote foto zie je de randen van de potten, net boven de grond. En zoals je op de kleinere foto's ziet, staat ook nu nog niet alles in grond.....

plantenparlkeerplaats
parkeertplaats2parkeerplaats33.

Details 2 november 2014

De zon staat nu zo laag, dat op het terras geen zon meer komt. Het huis staat in de weg. Normaal merken we dat niet zo, omdat begin november niet de tijd is dat je nog vaak op het terras zit. Dit weekend wel. Deels op het terras, en deels op een plekje naast het huis, daar vangen we nog wel directe zon. Achter ons in de beukenhaag zingt het roodborstje.
detail2nov2detail2nov4
detail2nov3detail2nov1

Paar details in de tuin. Een harmonia in de zon op harig blad van de buddleja, kleine paddestoeltjes, een hortensia bloem en hazelaarkatjes in wording voor 2015.

Wilg in de zon

Wind in de wilg.
Wilg vol in blad, groen nog.
Zomerse dag met 18 graden.
Het is twee november.
wilg2nov2014.

80 x 80 x 60

Komende week wordt de kado-boom bezorgd, zie Boom kado | Elders | 't Groentje. Het is de sorbus, lijsterbes, geworden. De kweker vertelde dat hij woensdag of vrijdag komt, net niet meer in oktober, omdat het blad zo lang aan de boom zat. Het gat voor de boom moet 80 x 80 cm breed zijn en 60 cm diep.
gat1nov1

Nog even getwijfeld over de plek in de voortuin. Die heb ik voorbereid een aantal weken terug. Enkele bomen aan de straatkant, waaronder een andere lijsterbes, zien er wat sneu uit. Jaap, de bomenman, vroeg zich af of er iets in de grond zat: mini gaslek? Met Eddy liep ik een aantal potentiele plekken langs, maar uiteindelijk toch voor de plek in de voortuin gekozen. Hier was het uitgegraven zand makkelijk op de stapelen. Eddy schepte in no time het gat bij elkaar. DE berg aarde ernaast lijkt veel groter dan het gat. Tot een cm of vijftig diep was het aarde, daaronder een grijze zandlaag. En op 60 cm een eerste toefje oranjebruin zand.
Uit de bovenste laag heb ik de bolletjes die mee omhoog kwamen even in een bakje apart gezet. Ze hadden onder de grond al een neusje gevormd en de worteltjes begonnen te groeien. Die gaan rondom het nieuwe boompje de grond weer in.

Twee soorten

Komende week snoei ik de buddleja's al een klein stukje terug, tot ongeveer de helft. Dan vangen ze niet zo veel wind, als het nog flink gaat stormen in november. Buddleja's wortelen nogal ondiepe en kunnen door hevig wiebelen los in de grond komen te zitten. De weerstand tegen een koude winter is dan veel lager. Na de winter snoei ik het resterende deel nog een keer wat verder terug, als de kans op (stevige) vorst is verdwenen.

budleija11111budleija22222
Links: buddleja globosa (stek van Ernst, staat nog in pot, ben benieuwd hoe die gaat bloeien volgend jaar)
Rechts" buddleja davidii.


Als je naar het mooie frisse blad krijgt, zou je in de verleiding kunnen komen om niet te snoeien, maar mijn ervaring is dat volgend seizoen de buddleja weer prima uitloopt. Geen zorg.

Voorjaar- zomer- herfst

Drie foto's uit drie seizoenen.
Of toch niet?
voorjaar26okt
zomer26okt
herfst26oktober
Alledrie foto's zijn van vandaag, 26 oktober!
In de herkansing.

Zweedse Kip

Deze foto staat al sinds augustus op mijn bureaublad. Om er een blogje mee te maken. Dit is zo'n foto uit een prentenboek voor kinderen. Waar de kip allerlei avonturen beleefd. Niels Holgerson, met een kip, in plaats van een gans?
zweedsekipaug2014

Op fietsvakantie in V
ärmland, Zweden, overnachtten we in een kleine B&B. Het houten huis links is het woonhuis, daar aten we in de eetkeuken van de B&B-houders. Ik zat eind van de middag op een houten stoeltje, zo iets als je ook op de foto ziet, met mijn gezicht naar het westen. De laatste zonnestraaltjes vangen. Ineens zie ik iets oranje bewegen uit een ooghoek. En met een zwiep maak ik deze foto met de iphone, onder mijn arm door, de kip half achter me.
NB. Ik heb de foto een pietsje bewerkt, met een leuk correctieprogrammaatje, snapheal. Net linksboven de kam van de kip, kwam de eigenaresse net achter het huis vandaan. Ze stond een knallichtblauwe dekbedhoes uit te kloppen. Dat lichtblauw vond ik storend in de foto, dus weggeretoucheerd. Fluitje van een cent met zo'n hulpprogrammaatje.

Herbloei

Eind oktober, de meeste planten zijn uitgebloeid (*). Overal zaaddozen en bessen. Najaar. Zelfs de herfstasters zijn bij ons al klaar met bloeien. Maar een paar zomerplanten piepen er nog verlegen een bloempje uit. In de herbloei. Drie gerania en een wit kaasjeskruid.

geranium126oktgeranium226okt
geranium326oktkaasjeskruid426okt

(*) Nog wel een paar teunisbloemen, enkele verbena bonariensissen, en een verdwaalde persicaria in bloei.

Vóór de Schouw - Blauwe Jidder

Vorig jaar is het me goed bevallen om de greppel, soms sloot, aan de tuingrens vroeg schoon te maken. Vroeg is eind oktober (waterschappen doen hun slootschouw vanaf 1 november), en in dit geval zaterdag 25 oktober. Dan is nog niet al het blad gevallen, dus even in de gaten houden of er komende weken nog grote takken af vallen. Hét grote voordeel is dat de greppel nu nog droog staat. Dat is zoveel makkelijker, gewoon over de bodem van de greppel wandelen. Andere jaren stond ik te balanceren op de schuine randen van de taluds, die echt heel glad worden als je daar zware, natte blaadjes en blubber op schept.

Ik vertelde Jan de buurman -over de heg- dat ik de sloot inmiddels schoon had en dat de orde op de bodem van de nu droge greppel perfect was om planten in op de potten. Toen vertelde Jan mij het verhaal van de
BLAUWE JIDDER.

Een tip van de vader van Jan, als een koe last had van ontstoken poten.
Ga naar een sloot, schep daar de drab die op de bodem ligt uit. Doe deze blauwe jidder om de poot van de koe en bindt er een zak omheen. Paar dagen laten zitten en weer weghalen. Poot genezen!
De vader van Jan had tot aan het eind van de oorlog (WOII) een boerderij in wat nu het Stadspark is in Groningen. Bij de bevrijding van Groningen in april 1944 is er in die omgeving zwaar gevochten en zijn allerlei gebouwen in vlammen opgegaan, waaronder de boerderij.
Bevrijding van Groningen - Wikipedia . Nu is het daar park.

Compostboek

In onze eigen boekhandel, nou ja voor een deeltje dan(*), worden regelmatig activiteiten of lezingen georganiseerd, waarbij de aanleiding vaak een net verschenen boek is. Afgelopen vrijdag 24 oktober was er een lezing van Roelke Posthumus, met haar nieuwste boek, over compost! Roelke is (o.a.) bioloog en werkte ooit voor het inmiddels opgeheven Natuurmuseum. Ze heeft verschillende boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen en vertelde dat ze al lang van plan was om een boek te schrijven over compost en humus. (**). Nu is dat boek er dan. Een hoop leven. Geen receptboek over hoe je compost maakt, maar een boek met achtergronden. Hoe werkt dat eigenlijk met die schimmels? Compost is organisch materiaal dat op weg is om humus te worden. En humus is een perfecte grondverbeteraar. Het boek is ziet er prettig uit, veel foto's en illustraties van Anjo Mutsaars. Die kon er bij de lezing helaas niet bij zijn, had net die dag haar been gebroken. Beterschap Anjo!
Een hoop leven is geen kinderboek, daarvoor is het onderwerp soms wat de zwaar, maar er staan wel leuke kinderactiviteiten in. Als je wilt weten wat de Sandwich Houtsnip met compost te maken heeft, koop het boek. Roelke wil hiermee ouders en grootouders overhalen om met hun (klein)kind aan de slag te gaan.

EenHoopLeven-4575bdv2EenHoopLeven-4572BdV1
Foto's van Bob de Vries, www.denieuwsgierigefietser.nl, voormalig straatgenoot en altijd met zijn camera op pad bij locale activiteiten.

(*) De boekhandel in ons dorp was vorig jaar bijna ter ziele en nu is er een coöperatie opgericht die de boekhandel heeft overgenomen. Nu zijn wij coöperanten van boekhandel Boomker, deeleigenaar. http://www.libris.nl/boomker
(**) Eddy vond het oer-komisch dat iemand die Post
humus heet een boek schrijft over humus. Toeval?.

Eb op Schier

Wat was het weer geweldig dit weekend, en dan vooral op zaterdag. Hadden ook perfecte tuindagen kunnen zijn. We hadden wat anders bedacht. Van vrijdag tot zondag een paar daagjes Schiermonnikoog. Vrijdag middag flinke stukken gewandeld en zaterdag met de fiets zo ongeveer alle fietspaden van Schier bereden.
De kleuren van de herfst.
Het prachtige, zachtige licht.
Met de temperaturen van de nazomer.

ebopschier18okt1
strandschier18okt
ebopschier18okt1bootjeebopschier18okt1kleuren

Boven en onder: de waddenkant van het eiland, bij eb.
Midden: de noordzeekant van Schiermonnikoog, bij het enorm brede badstrand.

KOZ-mose by-pin-AY-tus

De cosmea, cosmos bipinnatus, is een eenjarige met grote bloemen. Wit, allerlei tinten roze, en fijn geveerd blad. De titel van dit blogje is de wetenschappelijke naam, fonetisch opgeschreven, op een engelstalige website.

Onze tuin is er eigenlijk te vol voor: in voorjaar plantjes zaaien of als klein plantje kopen, dan een plekje in de volle tuin zoeken, in de zon. Met moeite vind ik dan een gaatje waar zo'n teer plantje in past. En dan blijken de slakken ze erg lekker te vinden.... Dus geen cosmea in onze tuin.

cosmeahoog4okt
cosmeahoog4oktkl2cosmeahoog4oktkl1
roze bloei
Op andere plekken doen ze het echter prima.
Zoals hier, twee soorten door elkaar. Op de bovenste foto's de hoge in tegenlicht. Op de onderste foto, zie je ze in de volle zon. De knalroze wat lagere op de voorgrond. De hogere en zachter roze zie je er boven uitsteken, met een wilg als achtergrond.

Oranje oog

Een oranje oog
kijkt me aan, onpeilbare
of wijze kater?

hetoranjeoog2.

Oase

Bij de najaarsplantenruil, zie Zonnige najaarsruil 2014: bij Eef en Jan | Elders | 't Groentje, hadden we voor het eerst ook een (tuin)boekenruil. Naast deels oudere, maar ook vrij nieuwe tuinboeken, lagen er ook een paar oude jaargangen van een tijdschrift, Oase. Dat kende ik nog niet. Het blad wordt uitgegeven door de Stichting Oase, 4 x per jaar. En het blijkt nog steeds te bestaan. Zie ook de website: Stichting Oase.
Ik las het nummer herfst 2001 van voor naar achter op een regenachtige zondagmiddag. Over educatieve tuinen, het mooie van bomen, over de ontdekking van kerktuinen. Zelfs de advertenties las ik, van wilde plantenkwekerijen tot onze 'eigen' hovenier. Alleen de 'agenda' activiteiten en evenementen in de periode oktober-december 2001 sloeg ik over.
fotooaseklein
Van de website:
Stichting Oase is een beweging voor vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen in Nederland en Vlaanderen, actief op de raakvlakken van natuur-tuin-cultuur-kunst, op velerlei schalen en locaties, haast altijd gedreven, soms groots, maar liefst wel kleinschalig en zeker binnen de menselijke maat.

NB. toen ik het nummer opensloeg viel er bijgesloten uitnodiging uit voor een excursie in Groningen, naar de tuin van Gasunie, mijn werkgever. In oktober 2001. Zie ook
Tuin van de zaak | Elders | 't Groentje. Dan had ik mezelf kunnen tegenkomen als ik toen al geweten had dat de beweging Oase bestond. Een soort tijdreis-paradox?

Regenboog

Met een laagstaande zon zo in het najaar heb je een enorm hoge regenboog. Das niet toevallig zo, voor de mensen die dat nog niet eerder was opgevallen. Deze foto's heb ik gemaakt om half 7 's avonds op 11 oktober. De zon gaat al bijna onder, en schijnt dan mooi onder de regenwolken boven ons hoofd heen. Dat levert een wonderschoon mooi licht op, en een prachtige regenboog. Wat zeg ik, twee regenbogen! Bij de juiste weersomstandigheden zie je naast de gewone regenboog ook nog een 'buitenboog'.
regenboog11okt
egenboogklein0regenboogklein1

De foto's heb ik vanuit de woonkamer genomen (reflecties in het raam), en op foto 1 zie je nog een stukje van de herfstkleuren van de fluweelboom in de zijborder. Foto twee en drie passen net niet helemaal aan elkaar, maar zonder groothoeklens past de regenboog niet op 1 foto. Nog twee opvallende dingen, tenminste als je het eenmaal gezien hebt: de volgorde van de kleuren van binnenboog en buitenboog is net andersom. En de kleur van de hemel binnen de binnenboog lijkt veel lichter dan daar buiten, op de foto's heel goed te zien.

Stokroos peach

Stokrozen heb je in allerlei kleuren. Wij hebben bij ons inde tuin meestal roodachtige of roze-achtige exemplaren. Deze perzikkleurige heb ik vorige week bij Ina gezien. Prachtig, met het zonlicht er doorheen.
Lastig is wel om de kleur te behouden, doordat de hommels lustig van ene kleur stokroos naar de ander vliegen, wordt het nageslacht vaak een andere kleur, en wat meer 'middle of the road'. Als je de kleur (beter) wilt behouden moet je maar
één kleur hebben binnen hommelvliegafstand, denk ik.

inastokroos4okt2222inastokroos4okt1.
NB. Slakken zijn dol op stokrozen. De stokrozen die ik vroeger heb voorgezaaid in potjes, en daarna in de tuin geplant, werden steevast opgeknaagd (misschien niet goed afgehard). De exemplaren die zich zelf hebben uitgezaaid, blijken beter slakbestendig.

Geheugensteun najaarsplantenruil 2014

Hieronder weer een lijstje van aanwinsten op de najaarsplantenruil, tevens mijn hulp-geheugen.

fietsschaduw222fietsschaduw
Foto's: Fietskar vol met planten, op weg naar huis van de plantenruil, lage zon in de rug, schaduw van mijzelf en fietskar op de weg. De hoog uitstekende plant is de bolletjesvaren.

- een bolletjesvaren, onoclea sensibilis van Ben/ Roos, kan beetje woekeren, bij kleine vijver neergezet.
- een paar meter boswederik, lysimachia nemorum, beetje opgerold als een tuinslang. Lijkt op penningkruid, maar zou volgens
FLORON Verspreidingsatlas | Lysimachia nemorum - Boswederik kleinere, delicatere bloemen hebben en een iets andere bladvorm. Heb de rol naast/ onder wat (buxus)struiken gelegd in eerste kweekbed, beetje aangedrukt, en wat compost over gegooid. Kijken of ie aanslaat. Als ik er aan denk zal ik een stukje volgende week bij de grote vijver planten, plant houdt namelijk van vocht. Zeldzame (inheemse) plant, oorspronkelijk uit Zuid Limburg (Bovenste Bos).
- een stengel persicaria microcephala 'Red Dragon'. De plant vormt een forse bos , 1 meter hoge stengels, met deze tijd in het jaar (afhankelijk van de standplaats) donkerrood blad. De bloei is wit, in kleine trosjes. In eerste kweekbed, op de hoek vlak bij het terras.
- twee rozetten rapunzelklokje, eerste kweekbed vlak bij terras. Zaait zich bij Eef vooral tussen de tegels van het pad uit, dus niet te ver van pad neergezet.
- in pot, door Ernst voor me opgepot: buddleja globosa (of glubosa?). Ziet er nu precies uit als andere vlinderstruiken, met grijzig blad. Maar in plaats van paarse (of witte) pluimen, bloeit deze struik met kleine oranje balletjes. Schijnt niet helemaal winterhard te zijn, misschien een stukje binnen zetten? Staat nu nog in pot.
- net als elk jaar, een paar kleine kaardebollen, die zaaien zich bij ons niet uit. Twee staan nu achter de grote vijver, richting de grote appelboom. Paar staan in pot, zien er nog wat slapjes uit (penwortel, houdt niet van verplanten).
- stukje herfstanemoon, kleur onbekend, waarschijnlijk wit of roze. Woekert bij sommige mensen, is bij ons in de tuin nog niet erg aangeslagen. Probeer nu een nieuwe plek uit, naast kleine vijver bij de bolletjesvaren.
- stukje epimedium, naast kleine vijver
- een veronicastrum longifolia en een munt: potjes stonden er maar te staan, ontfutseld aan de composthoop van Eef. De veronicastrum staat rechts van de grote vijver, bij soortgenoten. Munt nog in pot.
- diverse pakjes met zaad, van Mies. Vooral
die zakjes waar op stond: bijenplant!
- boskortsteel, schaduwgrasje, zaait wel wat uit zegt Eef. Bij kleine vijver.
- een sanguisorba (obtusa?, kaartje zit in de pot buiten, het is nu donker), roze bloeiend volgens het kaartje. Bleek forse, houtige wortel te hebben, met maar enkele, breekbare stengels groen. Eerst maar even in diepe pot gezet, om aan te laten sterken (en te kijken welke kleur het wordt: zuurstokroze?).
- twee rozetten van i
ets (ik denk een scabiosa)
- paar miniplantjes verbena officinalis (?) en een primula van Mies.

Zonnige najaarsruil 2014: bij Eef en Jan

Vorig jaar was de najaarsplantenruil een natte bedoening. Afgelopen zaterdag was het perfect weer. 's Morgens vroeg nog wat optrekkende mist en fris, maar tijdens de plantenruil - van 10.30-12.00 bij Jan en Eef in Noordlaren werd het steeds fraaier en kon de jas uit. Onder het genot van een kopje koffie of thee met een plakje cake, tuinpraatjes uitwisselen, kijken welke plantjes waren meegebracht. Soms met een briefje met de naam erbij, maar ook naamloze plantjes, waar we met zijn allen omheen stonden om te kijken of we achter de naam konden komen.
Zo neem ik regelmatig wat rozetten mee naar de plantenruil van een paarsbloeiende vaste plant. Bloem lijkt sprekend op de bloem van duifkruid, maar het blad is gaafrandig en niet ingesneden zoals dat van duifkruid. Michiel is hovenier en gek op wilde planten. Hij nam ook een exemplaar mee, en wie weet kan hij volgende keer, als hij de plant in bloei zit, de juiste naam vaststellen... En Ernst en Toos namen ook een rozet mee, nog een kans op de juiste naam Happy .

eefschipper11okt1
eefschipper2eefschipper311okt
eefschipperplantenruilokt
Foto's:
1. Rust; 2. Fijnstraal; 3. Boekenruil; 4. Plantjesruil
.

Tip van Marion: fruitvliegjes vangen

Collega Marion had de volgende tip als je in de keuken of de bijkeuken last hebt van fruitvliegjes. Omdat die ananas of banaan toch net iets rijper was dan gedacht.

Tip: neem een bakje en doe daar een laagje witte wijnazijn is. Dek stevig af met een stukje vershoudfolie. Prik er een paar gaatjes in. Wacht.

Truc is dat vliegjes wel door de gaatjes naar binnen kunnen, niet meer naar buiten.
fruitvlieg1oktfruitvlieg2okt

Wij hadden geen witte wijnazijn, wel een restje oude rode wijn, vanzelf zuur geworden, gebruiken we regelmatig als 'scheutje in het eten'. Wel lastiger om te zien of er vliegjes in zitten. Op de (vage) tweede foto zie je dat de vliegjes ook rode wijn lusten. En kefir ook ontdekte ik vanochtend bij het ontbijt....

Die-blauwe-hortensia-van-de-markt

Laatst was ik op bezoek bij Annet en Wim, zie Op een na vaakst bezochte tuin | Elders | 't Groentje, en zag daar onder andere de hortensia's prachtig in bloei. Vorige week ging ik weer even langs en stonden er vier mooie hortensia-stekken op me te wachten. Twee van een relatief klein blijvende, donker roze/rood bloeiende hortensia met glanzende bladeren, Hydrangea macrophylla 'Rotschwanz'; en twee van een blauw bloeiende hortensia. Wim kwam niet verder dan een-blauwe-hortensia-van-de-markt-die-mijn-dochter-ooit-meebracht-en-die-we-in-de-tuin-gezet-hebben-en-die-nu-tot-een-grote-struik-is-uitgegroeid. De formele naam is onbekend.

hortensiaannet4okt
Vandaag heb ik ze in een grotere pot gezet en ga 1 van elk exemplaar in de serre bewaren (let op risico van verdrogen in de winter!), en 1 pot ingraven in de parkeerborder. In het voorjaar zet ik ze dan op hun definitieve plaats. Op dit moment denk ik aan de zijborder aan de oostzijde van de tuin voor de 'rode staarten' en aan een plek vlakbij de kleine vijver en het terras voor de twee blauwen.

Distelvlinder

Met nog een zomers dag vandaag en de namiddag zon op de verbena bonariensis kreeg ik weer een vlinder op een presenteerblaadje. Een distelvlinder deze keer. Met de roltong om en om in de smalle paarse bloemetjes, en lekker zonnen deed de vlinder ook. Tijd genoeg weer om foto's te maken.
TIP: zet de verbena's op een zonnige plek, vlak bij het terras, aan de rand van de border. Echt perfect om vlinders te bekijken, met je neus er boven op. Minutenlang blijven ze er zitten.
distelvlinder4okt1
Het donkerrood op de achtergrond is sedum herbstfreude.

Paars en rood

Ook dit vind ik een mooie najaars-combinatie.

Het donkerrood van de persicaria,
met het paars van de asters,
langs het groen
van het grasveld.


inaasterpersicaria.

Uitzicht

Een tuin aan de rand van een Drents dorp.
Uitzicht over de velden.
Naar voor, langs de oprit.
Naar achter het weidse land.

uitzichtina3uitzichtina1.

Maandfoto oktober 2014: Ina's asters

Eind september, begin oktober. Een mooie dag, volop zon en 20 graden. Asters zijn nu op hun mooist. Een goede gelegenheid om weer eens bij Ina langs te fietsen, die heeft verschillende asters in de tuin. Hoge en lage, met grote bloemen en met kleine bloempjes, diverse tinten lila en paars, en ook witte.

inaaster0groot
inaaster3inaaster2
Deze foto's zijn van een sluieraster, een wolk van witte - van madeliefjesgrootte- bloempjes.

In Nachbars Garten

Dit weekend van 4 en 5 oktober is het open tuinen weekend van de stichting Het Tuinpad Op/ In Nachbars Garten.150 open tuinen in de provincies Groningen, Drenthe en Noord Duitsland (Ost-Friesland). De stichting geeft jaarlijks een tuinengids uit, maar je kunt ook een tuinenroute plannen via de website. Het Tuinpad Op / In Nachbars Garten | De mooiste open tuinen van Groningen, Drenthe en Noordwest-Nie…

timthumb.php
De afstanden zijn wel wat te groot om te befietsen.

Poes Poets

Poes Poets in de bocht. Afgelopen weekend organiseerden we een uitgebreid etentje voor vrienden. Eddy stelde een fraai zesgangen menu vast, en nam ook het grootste deel van de bereiding voor zijn rekening. Hulde! Het eten viel zeer in de smaak.
Tussentijds wasten we wel steeds de gebruikte spullen af. En als we dat niet snel genoeg deden, kregen we hulp van poes Baassie. Ongeveer twee minuten na het neerzetten van de 'lege' beslagkom, waar Eddy deeg voor de kerveltaart in had gemaakt, maakte ik deze foto. Baassie was op heterdaad betrapt!
baassiebloem1baassiebloem2

Zie ook:
Maandfoto juni 2013: witneus | Maandfoto | 't Groentje. Op de avond van het etentje was hij ook vast begonnen de beker waarin ik melk voor de koffie had opgeschuimd schoon te maken. Tweede kopje koffie hebben we maar zonder schuim gedaan. Boefje.

Maandfoto september 2014: Oranje kruisspin

Dat ze groot kunnen worden, tegen de herfst aan was bekend. Vrouwtjes van de kruisspinnen zitten dan als balletjes in hun wielwebben. Maar dat ze zo oranje van kleur konden zijn, dat hadden we nog niet eerder gezien. Deze mevrouw kruisspin liep afgelopen zondag over ons terras.
Tegen het groen van de buxus waar ik haar opzette, steekt ze helemaal mooi af.
oranjekruisspin28sept

Niet helemaal jofel overigens: 7 poten telden we.

Marter poep

Afgelopen vrijdag riep Eddy vanuit de werkkamer 'er loopt iets op de vliering'. het was rond het middag uur, beide poezen waren in beeld. De vliering boven de werkkamer is alleen via een luik te bereiken, en dat zat gewoon dicht. Of via een paar grote kieren onder de dakgoot , daar kan een niet al te groot beest, zoals een marter zich makkelijk doorheen wurmen.
Ladder er bij en voorzichtig luik uit het plafond van de werkkamer getild.
Flatsch, daar gleed iets langs me heen op de grond. Toen ik het luik nog verder omlaag haalde zag ik daar een verse drol liggen, letter lijk net gedeponeerd. Dat was wat Eddy gehoord had. En een deel van de drol was op de grond gegleden. Bij het opruimen (met een plastic zakje als handschoen) kon ik voelen dat de drol nog warm was.

Op de foto zie je het luik buiten liggen op de picknick tafel, voordat ik het schoongemaakt had. En een foto van de verse drol in vol ornaat. Bessen eet ie dus, en druiven, en aan de grote zaden te zien ook de bessen van taxus...
luikpoep26septpoep26sept2

Met een zaklantaarntje de donkere vliering ruimte bekeken, maar geen marter gezien. Of gehoord, sindsdien. Misschien is ie geschrokken van mij toen het luik opeens open ging.

Buitenbos

Nog best moeilijk om een bos bloemen mooi op de foto te krijgen. Al een paar maanden heb ik een grote vaas buiten op het terras staan. Bloemen die in de tuin te veel over een pad hangen of 'per ongeluk' afgeknipt of afgebroken raken krijgen zo nog een tweede leven. Soms aangevuld met een takje loof, of in dit seizoen, een paar hortensia bloemen, en een assortiment aan grashalmen.
eerdere pogingen om de fraaie uitstekende grashalmen ook mooi op de foto te krijgen mislukten. De achtergrond van de tuin maakte het veel te onrustig. Op deze foto's een donker achtergrond scherm geprobeerd, idee is goed, maar behoeft nog vervolmaking....
buitenbos1buitenbos2
buitenbos4buitenbos3.

Bossen bloemen

Drie bossen bloemen heb ik afgelopen week gekregen.Ter ere van mijn afstuderen van de EMFC-EI of voluit Executive Master of Finance & Control for the Energy Industry. Na het afstudeeretentje op 17 september gingen we met twee bossen op de fiets naar huis, een achterop, 1 in de hand. De volgende dag, opnieuw met bos in de hand naar huis gefietst: de dames van het secretariaat verrasten me ook nog met een mooie bos bloemen. Kon net genoeg vazen vinden.... En toen was het nog lastig om een plekje voor de bloemen te vinden. Moest namelijk ook een poesveilig plekje zijn, dwz niet in de loop van een langslopende poes.
Mooie afronding van een stevige, maar zeer interessante studie!
bloemen17sep0
bloemen17spt1bloemen17sept2

Nb. Afgelopen weekend de drie bossen samengevoegd tot 1 binnenbos, die staat er nog mooi bij, en een paar andere bloemen in de vaas met bloemen op het terras buiten toegevoegd, de zogenaamde buitenbos.

Grasbloem

We hebben er een paar in de tuin, pijpestrootjes. De inheemse soort kom je tegen op heidevelden, waar te weinig schapen lopen. Wij hebben de varieteit 'transparant'. Mooi polvormig siergras, waarvan het blad een cm of 60 hoog wordt, met aren die de 2 meter kunnen bereiken. Heel veel aren, open groeiwijze, vandaar 'transparant'. Vreemd is dat 1 exemplaar, in de zijborder, zo enthousiast de aren doet groeien, niet alleen omhoog, maar ook zijwaarts, dat ze bij een flinke zomerse regenbui grotendeels plat op de grond gaan liggen (en blijven liggen). Bij de andere exemplaren is de groeiwijze iets steiler, deze halmen blijven, ook na regen, mooi rechtop.

Bekijk de bloeiwijze eens van dichtbij. Verrassend kleurig. Met stampers als rode kwastjes (foto 2) en bungelende trosjes meeldraden (foto 3).

graszaad3vierkant
graszaad12sept2graszaad333
Inmiddels heb ik diverse zaailingen ontdekt, dus in april 2015 kan ik weer verschillende grassenliefhebbers blijmaken met een opgepot exemplaar.

Zoete Kroon

Afgelopen vrijdag 19 september kwam Jaap Konijn weer langs. Jaap is de bomensnoeiman, deze keer had ie geen van zijn zonen mee genomen. Ik had die dag vrij, en kon de hele dag er bij zijn. Uiteindelijk ongeveer de helft van de tuin gedaan. Jaap snoeide en zaagde, ik stapelde het snoeisel op een steeds groter wordende berg aan de stoeprand. Als eerste de paarse pruim bijgewerkt, en toen de vraag wat doen we met de appelboom? Een klein appelboompje, nog in opbouw, met gesteltakken op twee niveaus. "We kunnen er een hoogstam van maken", zei Jaap, "dan kun je er onder door kijken. Of een laagstam, dan laten we onderste stel takken zitten". Ik vertelde Jaap dat deze Groninger Kroon een tweede leven had gekregen, zie Een tweede leven | Fruit | 't Groentje, maar dat mijn verwachting was dat de boom niet heel erg groot zou worden, aangezien het een uitgegroeide tak is die ontspruit van een smalle rand die over is gebleven van het oorspronkelijke eerste leven van de appelboom. Toen was de keuze snel gemaakt, een laagstam snoei. Jaap wees me er fijntjes op dat dit niet de Groninger (rode) kroon was (ook wel zure kroon), maar de Zoete Kroon. Beide soorten zijn door de heer Brouwer uit Noordbroek gevonden eind 19e eeuw, en beiden zijn vernoemd naar zijn vrouw Jantje Kroon.

zoete kroon12sepzoetekroon2

Zoete kroon klinkt wel logisch, we eten deze appels niet, maar ik leg er altijd een stel binnen in de vensterbank omdat ze zo lekker zoet geuren. Toch nog lichte twijfel, de naam Groninger kroon heb ik destijds gekregen van een pomoloog (appeldeskundige). Daarnaast zou de zoete kroon, volgens Jaap en ook plaatje bij de link hieronder, een glazig hartje hebben. Naar het appeltje dat ik gister doorsneed, zie foto 2 hierboven, heeft geen glazig hartje....
Ik houd het in de toekomst maar bij een Kroon appel, en laat in het midden of het de zoete of zure kroon is.

Zoete Kroon | Appel


Gevonden door de heer S.H. Brouwer te Noordbroek in de tuin van mevr. Van der Molen-Stelmaker aldaar rond 1870 en door Brouwer rond 1890 in de handel gebracht. Dit ras werd Zoete Kroon genoemd om het te onderscheiden van een ander Gronings ras, de Groninger Kroon, dat ook wel Zure Kroon werd genoemd. Dit ras werd hoofdzakelijk in Groningen en wat in Noord-Holland geteeld. De Zoete Kroon is later opgekomen en ook weer later afgevoerd dan de Zoete Ermgaard, namelijk in 1975, maar de vrucht is kwalitatief iets minder dan de Zoete Ermgaard. De appel is genoemd naar de vrouw van de heer Brouwer, Jantje Kroon. Ook de Groninger Kroon is naar haar genoemd
Gronigerkroon | Appel
Gevonden door S.H. Brouwer te Noordbroek in de tuin van dhr. Engels, omstreeks 1875. Groninger Kroon is een echt Nederlands ras, waarvan velen de naam nog kennen. De heer Brouwer heeft deze appel naar zijn vrouw Jantje Kroon genoemd.

Witte dahlia?

Wat vind je van de grote witte bloemen van deze dahlia?
Wit met een hint van groen
Een pompondahlia.
Of toch niet?
roomsekamilledahlia's
Op de foto zie je niet hoe groot de bloemen zijn. Ze lijken op dahlia's, dus in je hoofd denk je dan aan een bloemdoorsnede van 5-10 centimeter, en planten van 50-100 cm hoog. Maar je brein houdt je voor de gek: het zijn helemaal geen dahlia's! Het zijn de geurende bloemetjes van de roomse kamille, ongeveer 1-1,5 cm in doorsnee, op bloemsteeltjes die 10-15 cm boven de grond uitkomen. Voor de foto ben ik op het tuinpad gaan liggen,plat op de grond, om de bloemen op 'ooghoogte' te kunnen fotograferen.

Laubfalter

Wat zit ie er weer mooi bij, dit bonte zandoogje. Op de bloemen van de sedum 'herbstfreude' .
Ik schreef al eerder logjes over deze vlinder, met de Nederlandse en de Engelse naam als titel. Voor de variatie deze keer de Duitse naam: Laubfalter of Waltbrettspiel. Laub = loof en falter=vlinder. Loofvlinder dus, letterlijk vertaald. Dat schijnt te zijn omdat je het bonte zandoogje meestal op bladeren ziet zitten (let maar eens op), en bijna nooit op bloemen.
Happy . Dat wist onderstaand exemplaar blijkbaar niet.

bontzandoogje12sept
Vaak te vinden op zonnige plekken in loof- en gemend bos, aan bosranden, in tuinen.
De vlinder komt bijna overal in Nederland voor.

Bijen flatgebouw

Via via kwam ik op de facebook-site van de Bolster terecht. Daar hadden ze een reusachtig bijenhotel en verblijfplaats voor andere beestjes gemaakt. Van oude pallets en daartussen in allerlei takken, stengels, dennenappels, stro, stenen etc. Ongeveer 1 meter bij 1 meter bij 1 meter. Op zich wel geinig, maar ik denk dat ie op een plek in de volle zon moet staan. Da's bij ons in de tuin niet zoveel te vinden.
10577059_727763333961311_8669310389530657388_n
Op dezelfde pagina stond even later een meer bescheiden formaat bijenhotel.
10475607_728333203904324_5954056832623291352_n
Van blikjes, een fietsband en een boel plantenstengels. Ik heb net de bamboe een beetje bijgewerkt en achter in de tuin ligt de stapel stengels op een hoop. Moet ze maar rechtop zetten om goed te laten drogen. Misschien een klusje voor in de winter om een bijenhotel te maken. Vraag me alleen wel af of het makkelijker is om de stengels nu al in stukjes te knippen als ze nog vers zijn, of als ze al helemaal bamboekleurig/ geel zijn.

Fotoshoot

Op TV of in de film zie je wel eens beelden van een fotoshoot. Een fotograaf die met zijn camera vanuit alle hoeken een fotomodel fotografeert. Het model draait en keert en beweegt voor de lens, al dan niet op aanwijzing van de fotograaf.
Gister had ik mijn eigen fotoshoot, met model Aurelia. Hoewel ze niet echt luisterde naar mijn aanwijzingen, had ik toch geen moeite om haar uitgebreid van alle kanten te fotograferen. De bloemen van de verbena bonariensis in de late middagzon waren voldoende om haar continu in de buurt te houden. De verbena staat op ongeveer een meter van ons terras. Dus stoel er naast gezet en met camera op schoot. Een kleine selectie uit de fotoshoot gaat hierbij. Heb er ook nog van onder, in tegenlicht, van dichterbij, van verder af. ...
aurelia13sept1aurelia13sept3aurelia13sept2.


Tegen het licht in

Met de wat lager staande zon kun je hele mooie foto's maken. Als de zon door het tere blad van bloemen of bladeren heen schijnt, vind ik de kleur zo mooi intens worden. Het oranjerood, bijna glas-in-lood, van een euphorbia. Het zilverwit van de judaspenningen. Of het citroengeel van een teunisbloem.
teunis12september1

Je kunt op de foto zien dat het einde van het teunisbloemenseizoen nadert. Nog drie knoppen te gaan.

Boom kado

In mei van dit jaar was ik op zoek naar een appelboom voor een goede vriend. Om direct te plaatsen. Ik kwam bij kwekerij de Bonte Hoek in Glimmen, maar die hadden geen appelbomen die op dat moment in het jaar verplant konden worden. Wel -het was open dag op de kwekerij- kon ik mee doen met een wedstrijd: jaarringen tellen.
En vorige week kwam iemand met een envelop aan de deur: ik had de derde prijs gewonnen en mocht een boom ter waarde van 100 euro uitzoeken. Bestellen voor 15 september, wordt thuis afgeleverd in oktober. Een keuzelijst met bomen werd er bij geleverd. Leuk!

En ik had er pardoes twee (luxe) problemen bij:
1. Welke boom?
2. Welke plek in de tuin?

Na flink wat googlen op internet had ik een short list van enkele bomen. Zie de links hieronder.
katsuraboom
perzisch ijzerhout
tupeloboom of tulepoboom
Tilia henryana - Gewimperde linde, Chinese linde | Tuinen van Appeltern
Sorbus Dodong
sneeuwklokjesboom
Sierappel (Malus trilobata)

Uitgekozen op:
 • niet te groot wordend,
 • niet te gevoelig voor natte voeten in de winter of zure grond,
 • bij voorkeur in meerdere seizoenen interessant.
Best lastig dat sommige bomen nogal verschillend formaat kunnen krijgen, afhankelijk van de website die je bekijkt. Soms staat op de ene max. 5 meter, terwijl elders 15-20 meter staat. Maakt nogal wat uit.

Gister op de fiets naar de kweker om te kijken hoe de bomen er nu uit zagen (ook om in te schatten hoe groot het gat is dat ik moet graven in oktober). Helaas bleek de kwekerij dicht op zaterdag. Ik heb de keuze uiteindelijk gemaakt op basis van de beschrijvingen.
1e voorkeur: Grootvruchtige lijsterbes (sorbus)
2e voorkeur: Sierappel (malus)
3e voorkeur: Sneeuwklokjesboom (halesia).

En probleem 2?
Beslis ik vrijdag a.s. als de bomenman Jaap Konijn weer komt snoeien. Twee bomen in onze tuin zijn een beetje aan het eind van hun leven. In de voortuin een lijsterbes die steeds minder blad heeft, en in de achtertuin een pruim waar steeds minder fruit goed rijp wordt (schimmel).

Fotograaf gefotografeerd

Vanmiddag in de Hortus Haren naar de opening van een fototentoonstelling geweest van Bonno Blaauw, lokaal fotograaf. Tot 1 november is deels in de entreehal en deels in de Galerie van de Hortus zijn fotoexpositie te zien. " Veranderend landschap, verdwijnende natuur", is de titel. De expositie gaat over het gebied aan de Oosterweg in Haren, een terrein waar de komende jaren een nieuwe woonwijk is gepland: Harener Holt, of DHE 5/6, in projectontwikkelaarsjargon. De voormalige terreinen van de voetbalvereniging en een paardenclub, zijn de laatste jaren verwaarloosd en de natuur heeft flinke stukken veroverd. Voor zolag het duurt. Bonno heeft de laatste anderhalf jaar 10.000 foto's van dit gebied gemaakt en een kleine selectie, ca 80 foto's, is nu tentoongesteld. Landschapsfoto's op canvas afgedrukt. En een heleboel beestjes op de foto. Van fraaie vlinders, zie eerste foto, tot onooglijke vliegjes. Bonno vertelde bij een foto van zo'n vliegje, 5 mm groot, dat ie ruim drie kwartier achter het kleine insect aanzat, elke keer vloog het weer weg. En Bonno er achter aan.

bonno blaauwvlinder12sept
bonno plus bloem2bonnolegtuit12sepbonnobloemknopvertbonnotentoon12sep.

Tuin van de zaak

Sommige mensen hebben een auto-van-de-zaak.
Ik heb een tuin-van-de-zaak.

Het pand waar ik werk, staat aan de rand van het stadspark in Groningen. Bij mooi weer gaan veel van mijn collega's een stukje wandelen, door het park. Ik ook regelmatig. Soms als ik maar weinig tijd heb (neem) wandel ik alleen het slingerpad op de parkeerplaats af. Minuutje of 10 heen en weer. Omdat ik altijd op de fiets naar mijn werk ga kom ik wel in de fietsenstalling met begroeid dak, maar niet vaak op de parkeerplaats. In het voorjaar zijn de wilde bloemen in de berm langs het slingerpad prachtig. En als je weet waar je moet kijken zie je ook een paar soorten orchideeen. Nu, begin september veel zaaddozen, en grassen. Bij een vijverloopje met brugje prachtig paars van de kattenstaarten.
gasunie11sept1groot
gasunie11sept4klgasunie11sept3kl
gasunie11sept2klgasunie11sept5kl

Handig zo'n telefoon, om even snel een foto te maken! Het is dat je op de foto's vaak net nog een stukje auto of kantoorgebouw ziet, anders zou je niet denken dat de foto's allemaal van het voetpad midden over de parkeerplaats zijn genomen. Mooi, he.

De egel en de poes

Vertelling in drie beelden.

1. Tuum, tu duum, tu duum. Egel wandelt zijn dagelijkse wandelingetje.

stripegel1

2. Snif snuif, doet Egel. Wat ruik ik daar? Kan ik dat eten?

stripegel2

3. Poes is ook ge
ïnteresseerd.

stripegel3

The End.

Epiloog:
Egel loopt door, laat knabbel liggen.
Poes draait zich om, laat knabbel ook liggen.
De volgende dag is knabbel weg.

Priona 2

Bij een tuinbezoek aan de Prionatuinen raakte ik aan de praat met Gitta Luiten, huidig bewoonster van het huis van Henk Gerritsen en Anton Schlepers, en beheerder van de tuinen. Zij vertelde dat het onderhoud met hulp van een flinke groep vrijwilligers werd gedaan. Het werd wel lastig om mensen te (blijven) vinden die consequent (bv elke week een dagdeel) konden helpen, in een schijnbaar wilde tuin, is echt volop tuinwerk te doen.
De Prionatuinen bestaan uit ongeveer tien tuinen, en elk jaar, zei Gitta, pakken we twee tuinen helemaal aan, in de rest wordt alleen het hoognodige gedaan. Na een aantal jaren van weinig tuinonderhoud, na het overlijden van Henk, waren veel tuindelen compleet overwoekerd, en overgroeid geraakt. Inmiddels is met de elk-jaar-twee-tuinen-strategie een groot deel van de Priona tuinen weer in de oude luister herstelt. Inclusief sommige tuinbeelden, van Anton Schlepers, samengesteld uit de meest vreemde onderdelen. Beelden die een glimlach (links) of ontroering (slapende reuzin, rechts) bij mij oproepen.
antonschlepers1anton schlepers2

Een van de tuinen, de 'All American' tuin, die voor volgend jaar het programma staat, kost de beheerders de nodige hoofdbrekens. Ook al is Henk Gerritsen nooit in Noord Amerika geweest, zijn beplantingsplan voor deze tuin bestaat wel uit planten van Amerikaanse origine. Probleem is dat op de locatie van dit tuindeel voor een groot deel in de schaduw ligt van een grote bomenrij. Dit terwijl de planten graag volle zon willen hebben....

Balsemien

De Priona tuinen zijn een paar weekenden per jaar open, het laatste weekend van dit jaar was het afgelopen weekend, van 6 en 7 september. Naarmate je meer van planten leert, kun je ze ook steeds beter in verschillende seizoenen herkennen. Tenminste als de zaaddozen of stengels niet al afgeknipt of opgeruimd zijn. In september zijn allerlei planten al uitgebloeid, maar aan de plantenresten was goed te zien wat er stond, wat gebloeid heeft, en wat de voorbode voor volgend seizoen is. Naast de gelen, zilveren (judaspenning!) en bruinen van de -uitgebloeide- bloeiwijzen ook veel groen in dit seizoen. De echte herfstverkleuring is nog niet begonnen.
Volop in bloei stonden grote groepen en vele soorten persicaria's, phloxen, asters. En
balsemienen! De reuzenbalsemien (impatiens glandulifera) groeide tot groot plezier van hommels en bijen op allerlei plaatsen, waarbij het tuinteam van Priona door selectief verwijderen probeerde alleen de witte bloeiers te laten staan.
balsemien prion3balsemienpriona4balsemienpriona1
We waren ook helemaal weg van een iets kleinere balsemien, impatiens balfourii denk ik, waar elke bloem in twee kleurdelen gesplitst is, wit van boven, roze van onder. De plant wordt 1-1,2 meter en zaait zich wat minder enthousiast uit dan de reuzenbalsemien. Eens proberen.
Op foto 1 en 3 zie je ook nog bloeiaren van een wit bloeiende persicaria. Ook leuk combi.

Priona

Al veel over gehoord en gelezen, de Prionatuinen, in Schuinesloot. Uit de omschrijvingen had ik al vermoeden dat de tuinen me zouden aanspreken, en dat klopt! Zondag met tuinvriendin Jitske op tuinbezoek geweest. Met boven verwachting goed weer, was het een prima dag. Een feest der herkenning, van de beschrijvingen die ik las, maar ook omdat dit een type tuin is dat me aanspreekt.
kippenknipsel7septprionovoetpoespriona bordje
Foto's: 1. het 'kippenknipsel'
2. lekker op het terrasje in de tuin, met kopjes thee, aan de vijver. De schoenen konden er bij uit. De Prionapoes kwam buurten om te kijken of er een lekker hapje te halen viel.
Zie ook
Boek: spelen met de natuur | Letters | 't Groentje voor een mooie uitspraak die Henk Gerritsen in een van zijn boeken gebruikt (in blauw).
3. Daar heen!
's Avonds kreeg ik mail van Jitske :
Mooie tuin, mooie dag, goed gezelschap. Genoten.
Helemaal mee eens!

Antwoord raadplaatje 31 augustus 2014: hart van aster

Het antwoord op de vraag Raadplaatje 31 augustus 2014 | Tuin | 't Groentje is:
het hart van een aster. Deze bloem heeft een beetje vreemd gevormd hart, niet echt symmetrisch, en doordat het overvloedig geregend heeft nogal vochtrijk.
antwoordraadplaatje31aug.

Maandfoto juni 2014: vliegje

Met enige vertraging, nog een foto uit juni.
Van een vliegje.
Ik noem hem Jim.

maandfotojuni14

Voor juli en augustus heb ik twee eerder gemaakte stukjes een nieuwe naam gegeven: het logje met de titel "Nobile" van 27 juli heet nu "Maandfoto juli 2014 : Nobile"; het logje met de titel "Schapenkop" van 8 augustus werd "Maandfoto augustus 2014: Schapenkop". Dan ben ik meteen weer bij met de serie maandfoto's. Laat september maar beginnen!

Carl von Linne (met een streepje op de e)

Deze foto van een bronzen beeld van Carl von Linné, beter bekend als Linnaeus, maakte ik in Stockholm, in het openluchtmuseum Skansen. Ik vind het leuk om zo'n oud beeld op de foto te zetten. Vaak maak ik dan ook meteen een foto van een bordje met begeleidende tekst, zie foto 2. Dan kan ik later op de computer (lekker uitvergroten) teruglezen wat er aan wetenswaardigheden bij staan. Hier knielt de bronzen Linnaeus, al eeuwenlang, en bestudeert een bloempje.
linneaug2linneaug1

Pas bij het schrijven van dit logje vandaag, kwam ik er achter dat het beeld helemaal niet oud is. Het is uit 2007, ter herdenking van de 300ste geboortedag van Linnaeus. En het is een bronzen kopie van een houten beeld dat in 1992 gemaakt is voor de Zweedse bijdrage aan de Wereldtentoonstelling in Sevilla. Het houten beeld was weer gemaakt op basis van een portret van Linneaus, zegt de tekst op het bordje.
portretten linneaus
Even googlen op 'linnaeus en portrait' geeft een enorm aantal afbeeldingen. Niet van een knielende Linneaus, maar wel genoeg om inspiratie op te doen.

Helenium Tura

In een stuk border dat eerder dit jaar vrijkwam door het verwijderen van een reusachtige laurierkers, heb ik onder andere een paar gele heleniums neergezet. Die staan volop in bloei.
helenium131augdet1
helenium131augdet2helenium131augdet4

Volgens de beschrijving zou deze helenium zonder steun rechtop moeten staan. Dat lukt niet helemaal. Een deel van de stengels (bijna twee cm in diameter!) is opzij gezakt.
Vorig jaar had ik 1 stengel, op een plek in de half schaduw onder een fluweelboom. Die zakte wat scheef weg, naar het licht toe, dacht ik toen. Maar nu staan ze in op een plek met volle zon, en zijn ze ook opzij gezakt (alle kanten op). Wel geholpen door de vele regen de afgelopen weken, waardoor de met bloemen overladen stengels erg zwaar worden.
Zal komende week (mooi weer voorspeld!) kijken of ik met wat stokken en touwen nog wat kan opkrikken.

Iedereen is de weg kwijt

Vraag niet naar de weg,
want iedereen is de weg kwijt
.

Een regel uit een song tekst van Frank Boeijen (Kronenburgpark).
Daar moest ik aan denken toen ik vandaag de foto's maakte bij dit logje.
paadje131augpaadje231aug
paadje331augpaadje431aug
In dit geval gaat het niet om de weg die kwijt is, of iemand die de weg kwijt is, maar om paadjes. Tuinpaadjes in onze tuin. Ze zijn er wel, maar je ziet ze (bijna) niet.

Omdat de planten sneller over de paadjes heen groeien dan dat ik ze weghaal. 's Winters lijkt het heel wat: de paadjes zijn zo'n 60 cm breed. de vaste platen zijn afgestorven. Best een aardig tuinpad,wat breedte betreft, lijkt het dan. Met een beetje goed mikken kan ik er er dan met de kliko overheen rijden. Maar nu, eind augustus, is het wel wat uit de hand gelopen. Ook allerlei heestertjes zijn over de paden gegroeid. Op foto 1 en 3 voornamelijk een kleine Hebe, op foto 4 heide (bloeit zo leuk) en buxus (die heb ik wel een keer gesnoeid). Vooral met de Hebe zit ik wat in mijn maag. Die kruipt langzaam maar zeker van zijn plek, en ziet er het mooist uit als ie
niet gesnoeid wordt. En hebe houdt er helemaal niet van om belopen of met kliko-wieltjes overreden te worden. Misschien is helemaal uitgraven en een halve meter van het pad zetten een oplossing? Of stekken nemen en als die groot genoeg zijn in plaats van de grote oude planten zetten?

Raadplaatje 31 augustus 2014

Wat zie je op deze foto?
raadplaatje31aug
Mail je antwoord naar me, of wacht tot 'de oplossing' volgende week.

Zweden: elanden

We waren op vakantie in Zweden, fietsen in Värmland, en een aantal dagen verblijf in Stockholm. We hadden gehoopt elanden te zien. En dat is gelukt! Niet in de dunbevolkte, uitgestrekte bossen van Värmland (of ze stonden net verstopt achter een boom), wel in Stockholm. In Gamla Stan, de oude stad, kwamen we ze bij bosjes tegen. Op ansichtkaarten, tassen, en van pluche.
elanden1zweden
eladen2zwedenelanden3zweden

We hebben een levend exemplaar gezien in het openluchtmuseum in Stockholm. Daar hadden ze ook een paar Zweedse dieren binnen omheiningen. En in 1 hotel serveerden ze "moose"-burger.

Zweden: assorti

Vanuit onze hotelkamer in Stockholm keken we uit op de Katarina kerk en de groene begraafplaats daarvoor. Midden in de stad, met de sfeer van een park. Vrolijke bloemen, her en der grafstenen in het gras, op andere plekken alleen gras, waar mensen heerlijk in het zonnetje lagen te zonnebaden. Wandelaars over de verschillende paden, op de trappen van de kerk een bruiloftsgroep, bankjes goed bezet. Hier is het goed toeven. Dat vinden ook een paar konijntjes, die vrolijk rond huppelen.

zwedengrafzerkenkonijnzweden hangplanten
In Stockholm kwamen we veel eenjarigen tegen in potten, bakken, hangend of staand, of in hele volle perken in parkjes. Prima onderhouden, voldoende water en dead-headed. Voor de korte duur van het Zweedse zomerseizoen zijn ze ideaal.
zwedentuinhek
In het openlucht museum, en later ook op het platte land van Zweden zagen we veel van dit type hekken. Op een meter uit elkaar twee stammetjes, staand, 2 meter hoog. Daar tussenin tot een hoogte van 1 meter, schuine naar boven lopende stammetjes. Met stukjes berkenbast rond de staanders werden ze in de juiste positie gehouden. De staanders staken dus nog een meter boven de liggers uit.
Waarom? We bedachten dat het misschien was om -in de winter als er ruim een meter sneeuw ligt - het hek nog te vinden.

Zweden: botanische tuin Stockholm

Als we tijdens een vakantie of stedentrip een paar dagen in een stad zijn, dan bezoeken we ook graag wat groene onderdelen van de stad. Naast alle gebouwen, musea, leuke straatjes, is dat een mooie afwisseling. In Stockholm gingen we ook naar de botanische tuinen, die zich op het Universiteitsterrein bevinden. Een enorm groot parkachtig gebied, wandelpaden, veel grasvelden (daar houden Zweden van), en dus ook een Botanische Tuin. Systematisch opgezet, met bordjes bij alle plantjes. Goed dat er dan ook de Latijnse namen bij staan, want dat Zweeds is toch wel lastig.
Alhoewel: de titel van onderstaand bord is toch wel duidelijk: systematische afdelingen.

botanischetuinzweden1boranischetuin2zweden.

Zweden: vlinders

Een vlindertuin hebben ze ook in Stockholm.
Warme kas met tropische vlinders. De aantallen vielen me wat tegen, we zijn wel eens in een kas geweest waar er veel meer rondvlogen. Hier zaten de meeste op het gebladerte. Na een tijdje kijken zagen we er wel steeds meer. Dat rondkijken hielden we niet al te lang vol, pffff, weer even verkoeling buiten de kas zoeken.
Foto 3: Aan een paar lange stokken, op een plek in de kas waar de mensen niet bij konden, hingen 10tallen poppen. Dus voorraad nieuwe vlinders is al in de maak.
vlinder1zwedenvlinder3zweden
vlinderzweden4vlinder2zweden.

Zweden: Selma Lagerlof

Een van de bekendste Zweedse schrijfsters is Selma Lagerlöf. Eerste vrouw die Nobelprijs voor Literatuur won (in 1909) en lid werd van Zweedse Academie. Geboren en getogen in de provincie Värmland. In de buurt van Sunne is het een en al Selma.
Hotel Selma Lagerl
öf, Spa Selma, woonhuis Selma, graf Selma, muurschilderingen, buste's , foto's en ook op een bankbiljet. Beroemdste boek buiten Zweden is De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson. Door Selma geschreven om kinderen een beetje geografie/ aardrijkskunde bij te brengen. Ze was aanvankelijk lerares. In Zweden zelf is ook zeer bekend: de saga van Gösta Berling. Daar had ik niet eerder van gehoord, boek heb ik (in Engelese vertaling) in Zweden gekocht en nu bijna uitgelezen.
tuinselmazweden1selmabankbiljet

Op een fietstocht bezochten we kort het theehuis bij het voormalige huis van Selma, nu museum. Selma hield naast heel veel andere dingen ook van tuinieren. Bovenste foto toont klein stukje van haar tuin. Opvallende bloemen en kleuren, bijna on-Zweeds. De meeste Zweedse tuinen die we zagen bestonden uit reusachtige kort gemaaide groene grasveld en evt. her en der een struik.
NB. We hebben de tuin niet verder bekeken want het begon erg grijs te worden en we hadden nog ongeveer 10 km te fietsen. We hadden gehoopt droog over te komen. (Niet gelukt).

Maandfoto augustus 2014: Schapenkop

We hebben verschillende schapenkophortensia's in de tuin.
Die zijn nu volop in bloei.
Nu nog room wit, later verbloeiend naar een soort oud roze.

schapekop3aug
Eerst hadden we er een, onder de pergola, in de schaduw van de druif. Dat is de grootste struik met pluimen die 20-30 cm groot zijn. Met grote schijnbloempjes, en daar tussen in de echte bloempjes. De bijen weten die echte bloempjes feilloos te vinden.
Van het snoeisel in het voorjaar heb ik de afgelopen jaren regelmatig stekken gemaakt, en daar zijn nieuwe schapenkoppen uitgekomen. Maar geen van alle is zo groot geworden als de originele. Dat zou trouwens ook aan de plaats kunnen liggen. Een schapenkop in de voortuin heeft pluimen die krap 10 cm zijn. Daar is het ook erg droog en veel meer directe zon.

Een rolletje zaadjes

Moeder natuur heeft allemaal mooie verpakkingen voor de zaadjes van planten bedacht. Peultjes en doosjes in alle soorten en maten. Apart per stuk verpakt of een heleboel tegelijk, keurig in een rolletje. Zoals die van de stokroos: net een pak biscuitjes, maar dan de bocht om.
zaadstokroos3aug.

Vlinders

Nog een tweetal vlinders in de tuin. De gehakkelde aurelia hebben we dit jaar niet zo veel gezien, maar afgelopen weekend toch nog even gespot op de witbloeiende vlinderstruik.
vlinder3aug11vlinder3aug222

Geaderde witje zien we vaak, hoewel pas als ze stilzitten zie je goed het onderscheid ten opzichte van het kleine koolwitje. De onderkant van de vleugel is de clou: klein geaderd witje. En zo in de zon is ook de schaduw van de sprieten goed te zien.

Acidanthera murielae

Of Gladiolus Callianthus, of in het Nederlands Abessijnse gladiool.
abesijnse3aug
Ik schreef er al eerder over in 2009, zie blogje van 13 september 2009.
Toen in andermans tuin gezien, nu staat ie bij ons op het terras, in een grote pot.
Een zomerbolletje, met bijzonder geurige bloemen. Deze week zijn de eerste bloemen open gegaan. Diverse bloemen aan elke bloemenstengel die na elkaar open gaan. Da's mooi, dan duurt de bloei wat langer. Ik kan niet nalaten er elke keer even aan te snuffelen. Tegen de avond komt er ook nog de geur bij van de talrijke teunisbloemen.

Ben zelfs op google aan het kijken geweest of er niet een bedrijfje is dat parfummetjes op bestelling maakt (niet gevonden overigens). Dan zou ik een potje Acidanthera murielae geur (met een snufje teunisbloem) bestellen. Heerlijk.

Ah, lekker

Ah lekker, vakantie ....
..... in de achtertuin.
Stoeltje buiten en even uitrusten.
Zo in het namiddag-zonnetje.
fotoeddyinzonklein
Let op poes, die is in de schaduw van de stoel ook een tukje aan het doen.

Kaardebol en hommel

In de achtertuin hebben we diverse kaardebollen staan, van die ovale grote stekelbollen. Uiterst fotogeniek, helemaal als ze hommelbezoek krijgen.
Hier een aardhommel.

hommel27juli
Weet niet of het door de warmte komt, maar dit jaar zijn de kaardebollen heel groot geworden, en hebben ze de onhebbelijke eigenschap zich helemaal krom voor over te buigen, dwars over de tuinpaadjes heen. Niet echt handig met die stekels. Op diverse plekken heb ik ze gestut met oude hazelaartakken of bamboestengels. Ze moeten eigenlijk tot in de winter blijven staan om puttertjes te lokken (een van de favoriete vogeltjes van Hans Dorresteijn).

Begonia

Twee begonia's kado gekregen, die staan nu elk in een mandje dat ooit aan hortensia's toebehoorde. Niet eerder begonia' s gehad (nou ja, heel vroeger op de lagere school, bij de stekjes opkweek wedstrijd: ik nam altijd een begoniaatje, dat vaak na niet al te lange tijd aan over-wateren overleed). Even kijken of ik kan vinden welke soort.

begonia3aug
You must be kidding! Type begonia en afbeelding in op google en je krijgt vele duizenden plaatjes. Blijkt de begonia-familie zo ongeveer de grootste plantenfamilie te zijn die er bestaat! Ik kies er gewoon een die lijkt: begonia Bonfire.

En van Antje kreeg ik verzorgingstips:
Dag Tineke
De begonia bloeit erg lang door: bij zacht weer wel t/m oktober.
Dan zet ik hem een beetje beschut voor kou en regen / kan ook in een schuurtje.
Als het blad begint te verdorren knip ik het er af en dan gaat-ie met pot en al overwinteren in de kruipruimte onder het huis.
In maart haal ik hem weer te voorschijn en krijgt ie wat nieuwe potgrond, niet alle grond vernieuwen. 
Dan ergens in huis weer tot leven laten komen.
Pas naar buiten als er geen nachtvorst meer verwacht word. 
Duurt wel even voordat-ie goed op gang komt / niet te veel water geven.
De gloriosa bollen/ knobbels behandel ik precies zo. 
De eerste bloemen gaan binnenkort bloeien.

groetjes Antje
.

Oculus bovi

Foto's fotograaf Drents Weidevlees okt 05 014pezizetelekia 27 juli.

Vlindertelling 2014

Vlindertel weekend 2014, 1-3 augustus.
Onze score: 12 kleine vossen, 6 atalanta's, 3 kleine koolwitjes, 1 groot koolwitje, 1 geaderd witje, 3 muntvlindertjes, 1 gehakkelde aurelia, 2 dagpauwoog en 1 distelvlinder.
9 soorten, 30 vlinders.

vlinder3aug1vlinder3aug2
Eerder deze zomer gezien, dit weekend niet, in de tuin, oranje zandoogje, blauwtje, oranjetipje, citroenvlinder, landkaartje, bont zandoogje. Vrijwel geen gamma uiltjes, vorig jaar waren dat er zo veel!

Landelijke score
Vlinder Mee!


Totaal aantal vlinders:
61856
Aantal vlindersoorten:
53
Totaal aantal tuinen:
3865
Totaal aantal tellingen:
5317
Gemiddeld aantal vlinders per telling:
11,6
Gemiddeld aantal soorten per telling:
4,1.

Op een na vaakst bezochte tuin

Op bezoek geweest bij Wim en Annet. In de tuin waar ik, op eigen tuin en ouderlijke tuin na, het vaakst geweest ben. In allerlei seizoenen, bij allerlei temperaturen. Foto's van meer dan 10 jaar geleden kwam ik tegen in mijn digitale foto collectie.

Terwijl ik kwam, tegen 4 uur zondagmiddag was Wim net bezig wat bijzaaizaad in wat kale plekken in het grasveld te strooien. Het ronde grasveld (minus klein half maantje) is altijd perfect geschoren. kort geschoren, maar had met het warme weekend van half juli droogte schade opgelopen. Die plekken probeerde Wim te repareren. Wim en Annet gaven aan dat ze overwogen het grasveld te verwijderen (high maintenance), maar er nog niet helemaal uit waren wat te doen. We filosofeerden over de rustgevende kwaliteiten van zo'n effen groen vlak in de tuin, en hoe 'onrustig' het zou worden door daar allerlei verschillende planten in te zetten. Of hoe anders de sfeer als de cirkel werd voorzien van grind.
Nog geen keuze gemaakt, ideeen genoeg.

roodgras3aug2013

Altijd leuke gesprekken
Deze keer over de avonturen (vroeger) om met openbaar vervoer bij verre kwekers te komen voor die ene plant (prima loopafstand om van station Driebergen-Zeist naar Abbing te komen); dat met internet bestellen het reizen nu niet nodig was; over de goede service van kwekerij esveld: Esveld had een verkeerde hortensia afgeleverd, na reclameren kwam er zonder omhaal per direct de goede versie aan. "En wat doe ik met het verkeerde exemplaar? ", vroeg Annet. "Nou gewoon in de tuin zetten natuurlijk." Daar moest wel het plan van de tuin op aangepast worden, Wim en Annet bedenken van te voren heel precies wat ze waar willen hebben. Dus voor een ongeplande heester, moet wel even nagedacht worden over de plek. Is de hoek linksvoor in de voortuin geworden. Wim en Annet kunnen -bewonderenswaardig wat mij betreft- ook heel resoluut beslissen als een plant moet wijken. Dat lukt mij niet.

Over de tuinreisjes met Onze Eigen Tuin. In mei geweest en in de nazomer nog een keer het zelfde reisje naar Duitsland: zelfde tuinen in verschillende seizoenen.

Naar aanleiding van een vijververhaal van mij over bloedzuigers in de vijver, kregen we daar een heel gesprek over. Waren het wel bloedzuigers? Of waren het toch platwormen? Wim kwam met allerlei herinneringen aan zijn studententijd of net erna, waar hij allerlei waterbeestjes -als bloedzuigers- in kaart bracht, met de Latijnse namen e.d. Zo weet ik nu (en jullie lezers nu ook) dat
Meerdere soorten bloedzuigers kunnen prima zwemmen! O.a. Herpobdella en piscicola, die algemeen voorkomen in sloten. Herpobdella lijkt het meest op een ingekorte, zwarte regenworm. Bloedzuigers, in tegenstelling tot platwormen (planaria) bewegen zich voort als spanrupsen: ze trekken het achterlijf naar voren en dan weer de voorkant. Planaria schuiven vooruit zoals naaktslakken.
Nou de volgende keer dus goed kijken hoe zo'n beestje er nu echt uitziet en hoe het zich voortbeweegt.

Wim riep mijn (natuurkundig) inzicht in om de onverklaarbare leegloop van de kleine vijver te verklaren. Of een lek, of de vijver hevelt zich leeg via de varentjes aan de oever, was mijn observatie. Bleek het laatste te zijn, de vijverrand was op de meeste plaatsen vrijgemaakt van begroeiing, maar op een stukje zat nog een sponsachtige verbinding waarmee de varens buiten de vijver en het drijvende varentje binnen de vijver met elkaar verbonden waren. En dat bleek voor de daling van waterniveau van een cm of 5-10 per dag te zorgen.

Avondlicht

Het is bijna tien uur ' s avonds. Het begint donkerder te worden, en ik zit met laptop op schoot in de serre. Als ik de achtertuin in kijk zie ik de teunisbloemen oplichten. Citroengele bloemen op een meter hoogte ongeveer. Elke dag weer een paar nieuwe bloemen, die tegen de avond opengaan, heerlijk geuren, nachtvlinders lokken, en in de loop van de volgende ochtend weer verwelken (bij heel somber weer duurt dat wat langer).
avondlicht26juli1
avondlicht26jul2
De foto's heb ik 's avonds met de ipad genomen, de kleuren zijn een beetje vreemd, maar je ziet wel de lichtende bloemen van de teunis!

Vita en Harold

Later dit jaar, bij voldoende aanmeldingen ga ik op tuinreisje naar Zuid Engeland. Daar gaan we onder andere Sissinghurst bezoeken, en om een beetje in de stemming te komen lees ik een boek over de geschiedenis van deze tuin en de beroemde (vroegere) bewoners Vita Sackville -West en Harold Nicolson. Maar die hebben vroeger natuurlijk ook wel eens ergens anders gewoond, bv. hier in Ebury street.
plaquette vita ebury street

We waren er niet naar op zoek, en het plaatje is niet enorm groot, zo'n 15 cm. Toch viel mijn oog erop toen we een paar weken geleden in London door de wijk Kensington wandelende. Hi,hi.
Naschrift september 2014: reis is niet doorgegaan. Te weinig aanmeldingen.

Maandfoto juli 2014: Nobile

'ne foto.
nobile
Zie ook Roomse kamille | Tuin | 't Groentje.

Bloemenman

Afgelopen vrijdag haalde ik 's morgens even een half brood voor de lunch. We hebben in de straat zo'n leuk kruideniertje, die echt van alles heeft. Vaak ga ik daar lopend heen, voor een klein boodschapje.
De rust! De vakantie is hier volop losgebarsten, en dat betekent dat iedereen weg is. De wind stond zo dat de niet zo ver weg gelegen snelweg niet te horen was. En ook in het dorp zelf geen auto's. Weldadige rust.
begonia26jul1

Terugwandelend van de kruidenier loop ik langs de bloemenwinkel. Een piepklein winkeltje, barstensvol bloemen, planten en takken. Zie ook:
De winkel. Buiten voor de winkel staat altijd een grote tafel, vol met fleurige planten, en op een houten kist vlak bij de straat staat vaak een groot bloemstuk.
Elke keer anders.
Vandaag niet.
De tafel en de kist zijn leeg.
De etalage is leeg.

Geen planten in de etalage, wel een stapel oude koffers. Ook de bloemenman is op vakantie. Of
gaat op vakantie, terwijl ik voor de winkel langs loop zie ik de bloemenman, Geert-Jan, in de deuropening staan, en ik loop even terug voor een babbeltje. Vandaag nog even de winkel opruimen, dan lekker vrij, deels thuis en deels op stap. Wacht even, voor je weggaat, zegt Geert Jan, loop even mee naar de zijkant van de winkel. En voor ik het weet loop ik met een boodschappentas met een half brood en twee grote knaloranje begonia's naar huis. Die kreeg ik mee van Geert-Jan. Een staat nu op het terras (en 's avonds op het tafeltje, kweet niet of slakken begonia's lusten), de ander op de picknicktafel. Wordt vervolgd.

Groucho

Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.
Citaat: Groucho Marx.

Het is meloenentijd.
Watermeloenen,
netmeloenen,
honingmeloenen.

En als de meloen op is, heb je meloenschillen. Als je die in de tuin legt en de volgende dag terugkomt zijn de schillen keurig schoongeschraapt door de slakken. Bij ons tenminste. Vorige week had ik de schillen 'op hoogte' gelegd, buiten bereik van de slakken. Maar niet van de vliegjes. De fruitvliegjes. Ze hebben echt knal rode oogjes als je ze van dichtbij bekijkt!

fruitvlieg20jul1
fruitvlieg20jul3fruitvlieg20jul2

Nu kan ik eindelijk een keer het citaat van Groucho Marx gebruiken! Al jaren lang schiet deze uitspraak door mijn hoofd als ik ergens fruitvliegjes zie.
En nee, het fruit vliegt niet.

Gloriosa

Vorig jaar nam ik van de plantenruil in april twee gekke knollen mee, gloriosa heetten ze, rode bloemen, klimmend. De bloemen heb ik niet gezien. Toen de rankende plant in pot op het terras wat groter werden dacht ik handig te zijn en ze in de volle grond te zetten. Uhhh, niet handig, ze werden tot de draad toe opgeknaagd door de slakken, in no time. Dit jaar nieuwe poging, potten bleven op het terras staan. Potverdr.... de slakken kwamen ook hier hapjes halen. Ik had het vroeg genoeg in de gaten, twee bladeren hebben het niet overleefd, en een paar weken lang zette ik de pot 's avonds steeds bovenop de terrastafel. Daar kwamen ze niet. Blijkbaar is de plant nu niet zo lekker meer, want inmiddels blijven de potten gewoon in een hoekje van het (overdekte) terras staan, en de planten worden niet meer aangeknaagd. De bloemen zijn prachtig, gigantisch, bijzonder. Knalrood, met een golvend geel randje.
ggloriosa20jul1
gloriosa20jul2gloriosa20jul3.

Poseren

vliegje
Ach, zei de vlieg.
Is het al weer zo laat.
Moet maar weer eens op huis aan.

Slot: mummies

Weet je nog?
Eerder dit jaar schreef ik diverse logjes over de koolmees-familie die in onze spreeuwenkast-met-camera woonde. Begin maart kwamen de koolmezen het huis bezichtigen, begin april overnachtte het vrouwtje voor het eerst in de kast, begin mei het eerste ei, van in totaal 10. Vanaf dat moment noemden we het koolmeesvrouwtje Afke, 11 mei het drama: vader koolmees kwam niet meer thuis, Afke stond er alleen voor, en 18 mei vlogen vier (1) kuikens uit, 2 eitjes kwamen nooit uit en vier kuikens overleefden het niet.
Vandaag pas, met buurman Jan de kast van de muur gehaald om hem schoon te maken. De kabel naar de camera in de nestkast hebben we opgerold, en die hangt nu in een droog hoekje hoekje, onder de carport van Jan. Te wachten op nieuwe bewoners, volgend jaar.
Voorzichtig deden we de nestkast open. Eerste blik in de kast, leeg nestje. Ik haalde het droge nestmateriaal er allemaal uit. Bovenop een kommetje van het pluis dat we voor de vogels hadden opgehangen, daaronder bijna 15 centimeter veenmosjes, zorgvuldig uit ons grasveldje geplukt. Omdat de kast eigenlijk te groot was voor de mezen (is immers spreeuwenkast) hadden ze er veel werk van de woning te stofferen....
Ik plukte het mos uit elkaar, er moesten immers ook nog twee niet-uitgekomen eitjes zijn. Ja, die vond ik, twee eitjes. En ook nog de vier resterende vogeltjes. Helemaal ingedroogd,
vogelmummies, zat geen luchtje meer aan. De overleden vogeltjes werden door Afke niet uit het nest gegooid, zoals bij bijvoorbeeld ooievaars, maar onder het tapijt gestopt!

vogeltjesmummie20jul1
vullingmest20jul1nestkast 20jul

Voor wie het hele verhaal, inclusief de filmpjes, nog een keer wil volgen, hieronder de linkjes.

18 mei
Kwartet | Beestjes | 't Groentje
11 mei
Ze groeien als kool(mezen) | Beestjes | 't Groentje
11 mei
Een van de Acht | Beestjes | 't Groentje
11 mei
Vermist | Beestjes | 't Groentje
3 mei
Beschuit met muisjes | Beestjes | 't Groentje
28 april
Afke's avonturen | Beestjes | 't Groentje
21 april
Afke | Beestjes | 't Groentje
12 april Eieren | Beestjes | 't Groentje
5 april
Overnachting | Beestjes | 't Groentje
15 maart
Spreeuwenkast (4): bezoek | Beestjes | 't Groentje
2 maart
Spreeuwenkast (3) | Beestjes | 't Groentje
10 feb
Spreeuwenkast | Vogel | 't Groentje
Santolina

Inmiddels is het de hoogste tijd om de grijze santolina-struikjes weer te snoeien. Net als lavendel worden de takjes met bloemen op lange stengel na de bloei topzwaar en kiepen dan zijwaarts om. Bij de santolina knip ik meestal de bloemen al af voor de bloei, dan blijft het grijze blad mooier. Op een mooie plek, aan de zijkant van het huis in een gemetselde bloembak, laat ik ze wel bloeien. De foto's zijn van begin juni.

santolinajuni1santolinajuni2

NB. Het raam kan dan even niet meer open. Niet zozeer van de santolina, maar van de enorme bos witte spoorbloem die ernaast groeit.

Rozenrups

Op de rozenstruik, een handjevol kleine groene rupsjes, achterlijfjes parmantig omhoog. Dat is natuurlijk een antropomorfisme, staart in de lucht is paniek-signaal. Ik noem ze vooralsnog: rozenrups. Knaag, knaag, knaag, hele blad verdwijnt in de rupsjes, alleen de nerf blijft staan, geen gezicht. Het blijken de larven van de een of andere zaagwesp te zijn. Ik ging een paar dagen later terug om nog een foto te maken, geen rups te bekennen, ook geen 'pop' of zo.

rozenrups1rozenrups3kl
rozenrups2
rozenrups2klrozenrups4kl.

London

Vorige week een paar daagjes in London geweest. We gingen naar Monty Python live in de O2 arena en knoopten er nog een paar daagjes aan vast.
Een impressie in foto's.
londonjuli146londonjuli145londonjuli142londonjuli1412londonjuli1410londonjuli141londonjuli1411londonjul148londonjuli1413londonjuli149londonjuli144londonjuli143.

Smoothie zwarte bes

De meeste jaren pluk ik de zwarte bessen in de eerste week van juli. Nu is het de tweede week en de tuin loopt een beetje voor. Gisteravond hoorde ik geritsel in de struiken, zag de bessentakken schudden. Meneer merel vloog weg, zijn gele snavel paars van de zwarte bessen. Vandaag oogsten wat er nog over is, niet heel veel bessen meer. Wel lekker. En het kleurt mooi in de smoothie, met verder een banaan, een peer, een nectarine en een paar frambozen.
smoothiezwarte bes.

Het kind en ik

Bas kijkt naar de vijver, een kikker plonst van een waterlelieblad af en maakt een gat in het kroos. "Ken je het gedicht Het kind en ik van Martinus Nijhoff?", vraagt Bas, "daar denk ik aan als ik naar de vijver kijk."
Vanuit het achterste deel van lopen we via het bruggetje over de vijver weer naar het huis toe.
Met zijn vieren zitten we op het terras, na een rondje door de tuin. Ik lees het gedicht hardop voor vanaf het telefoonscherm van Bas. De tijd vertraagt. Een gedicht van 80 jaar geleden komt tot leven.

Het kind en ik
 • Ik zou een dag uit vissen,
 • ik voelde mij moedeloos.
 • Ik maakte tussen de lissen
 • met de hand een wak in het kroos.
 •  
 • Er steeg licht op van beneden
 • uit de zwarte spiegelgrond.
 • Ik zag een tuin onbetreden
 • en een kind dat daar stond.
 •  
 • Het stond aan zijn schrijftafel
 • te schrijven op een lei.
 • Het woord onder de griffel
 • herkende ik, was van mij.
 •  
 • Maar toen heeft het geschreven,
 • zonder haast en zonder schroom,
 • al wat ik van mijn leven
 • nog ooit te schrijven droom.
 •  
 • En telkens als ik even
 • knikte dat ik het wist,
 • liet hij het water beven
 • en het werd uitgewist.
Uit: Nieuwe Gedichten, 1934

Juichplant in oranje

Kijkend naar Argentinië-Nederland.
Het is woensdag 9 juli 2014, 89ste minuut, 10 voor 12 's avonds.
Mooie kans voor Robben, zo ongeveer de eerste in de wedstrijd.
Ahhhh. Net niet.
juichplantoranje

Zelfs niet met deze oranje juichplant....
Op naar de verlenging.
Wordt een latertje.
Uiteindelijk de halve finale verloren.

Zaterdag 12 juli toch nog gejuich, de strijd om derde plaats is door NL gewonnen. Niet in het oranje deze keer, maar in het blauw. Gastland Brazili
ë blijft steken op de vierde plaats.

Antwoord raadplaatje 28 juni: spoorbloem

Antwoord op het Raadplaatje 28 juni | Tuin | 't Groentje is : spoorbloem. Bij ons in de tuin zijn de meeste wit. Een enkel exemplaar is van dat typische roodachtig roze.

spoorbloem143spoorbloem142spoorbloem20141
In het grind van het tuinpad zaait de witte spoorbloem zich behoorlijk uit. In de gortdroge gemetselde bloembak floreren de spoorbloemen ook. Een beetje de omstandigheden 'thuis', zoals de steile rotswanden in Cinque Terre, Italië, waar we de rode variant in het wild zagen. Cinque Terre - Wilde Bloemen | Elders | 't Groentje.

Op weg naar het werk

Zo langs het kanaal
bloeien de bermen in geel
en wit en groen en
morgen is de berm
weer plat en groen gemaaid.


opwegnaarwerk30mei
opwegnaarwerk30meiklein1opwegnaarwerk30meiklein2
Daar fiets ik elke dag naar toe, het grote gebouw midden op de onderste foto.

Juich-plant

Hoe verzin je het, een juich-pak, een knaloranje pyjama.
Roy Donders deed het, in de tijd van WK voetbal is het een enorm succes. Zelf vind ik het reuze kitch. Kan me niet voorstellen dat iemand vrijwillig in het openbaar zo'n pak aan doet.
En toch werkt het. Juich-pak, kinder-juich-pakje, juich-pet. Binnen no-time waren de pakken niet meer verkrijgbaar. Overal gejuich.

Ineens ga ik dat ook zien.
In onze eigen tuin.
In knalpaars.
Armen juichend de lucht in.
Een juich-plant!

juich1
juich2juich3

Als je kijkt, dan zie je het (vrij naar Cruijff).
Zie ook:
Juichplant in oranje | Tuin | 't Groentje.

Mansbloed

Staat altijd wel ergens in de tuin, dit halfheestertje: hypericum androsaemum, hertshooi familie, mansbloed. De bladeren zijn helgroen, steekt fraai af tegen de gele bloemknoppen en bloemen, rode schutbladen en bessen. Struikje kun je in voorjaar prima kort boven de grond afknippen. Als je het struikje snoeit of de bladeren kneust geven ze een prettige licht aromatische geur af. Mansbloed houdt van een beetje schaduw, wat vochtige grond. Bosrand is ideaal (loofbos). Mansbloed is een wilde plant die inheems is in een groot deel van Europa.
tutsan1tutsan4
tutsan2tutsan3

Weetje.
De Engelse naam is
tutsan. Nooit van gehoord, wat een vreemde naam. Beetje verder zoeken leverde op dat het mogelijk een verbastering is toute saine, all-healthy. Het wordt voor allerlei kwalen gebruikt, als geneeskrachtig kruid. Niet de bessen, die zijn net zo giftig als ze mooi zijn.

Raadplaatje 28 juni 2014

Tijd voor een raadplaatje.
Staat bij ons in de tuin.
Veel van een kleur.
1 exemplaar van een andere kleur.
Enig idee?
raadplaatje28juni.

Op reis

Op reis, weg van deze wereld....
ereprijs22juni

Verdrietig dat je er niet meer bent.
Vol bewondering hoe jij je omgeving hebt getroost.
Woorden hebt gegeven aan je ervaringen.
Hoe je hebt laten zien dat
genieten, elke dag weer, een kunst is.
Een kunst die iedereen kan leren.

Blij dat ik je heb gekend.
Dag, Erik.

Reuzenblad

Jaar na jaar wordt de darmera groter: darmera peltata of schildblad. Peltata slaat op de bladvorm, afgerond, lobbig, stengel aan de onderkant. De plant komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en groeit daar langs beschaduwde bergbeken en -rivieren. Van zuid-west Oregon tot noord-west California. De plant kan 1 meter breed en 2 meter hoog worden, lees ik in wikipedia. Bij ons heeft ie die hoogte niet gehaald (komt 'slechts' tot 1 meter), maar de breedte wel. Langzaam groeit de plant uit met vanuit aan de oppervlakte liggende rhizomen. De grootste bladeren hebben een doorsnee van bijna 50 centimeter. Waar staat ie graag in de tuin? Langs de vijver of in een moerassig stuk. Op de foto zie je de brug over de vijver en net over de brug de darmera. Gisteren heb ik een paar van de bladeren die het dichtst bij het pad staan afgeknipt, de doorgang was bijna versperd.
darmerehalfjunikl

Bijnaam in het Engels is Indian Rhubarb. Blad lijkt inderdaad wel wat op dat van rabarbersoorten, hoewel het geen familie is. Prima soort voor als je in de tuin geen plek hebt voor een grote Gunnera. Bonus: blad vertoont later in het jaar fraaie herfstkleuren
Schildblad | Vijver | 't Groentje.

Plantjes voor Marion

Ze had een nieuw stukje in de tuin, konden nog wel wat plantjes in. Vrijdag middag kwam Marion langs. Om wat plantjes te halen. Na een uur zei ze ho, genoeg, auto is vol.
Grootse deel van de plantjes had ik al eerder opgepot. Makkelijk mee te nemen en te planten. Een paar hebben we ter plekke uitgeschept, die moesten thuis meteen de grond of pot in.

stipa knieen


Denk dat ik zo de meeste wel benoemd heb. En is het te zien bij ons in de tuin, dat er een auto vol plantjes weg is? Nee, voor geen meter.

Geel en wit zoeken eigen plek

Elk jaar bloeien wel ergens in onze tuin de tweejarige teunisbloemen. Deze soort plant je niet op een vaste plaats, de teunissen kiezen zelf hun plek. Eerste jaar groene rozet, tweede jaar schiet de stengel de lucht in. In de eerste week van juni ging hier de eerste bloem open dit jaar. Elke dag, tegen de avond, gaan er een/enkele nieuwe bloemen open en de geur vind ik hemels. Hommels en nachtvlinders zijn er ook dol op. NB. Wat het slakje er doet weet ik ook niet.

gelebloem22juniwittebloem22juni

De andere vaste klant is het witte kaasjeskruid. Wit met een hint van roze. Minder opvallend dan de teunissen. Lang bloeiend en glanzend groen blad. Kort levende vaste planten. Maar dat geeft niet. Altijd is er wel weer een nieuwe die ergens opduikt.

Turen over de velden

Als het regent of te koud is zit ie binnen.
Als de zon te fel schijnt zie ie onder een struik.
Als het waait is de luie stoel in de serre een prima plekje.
En tussen al dat slapen door is een wandelingetje door de tuin ook prima.
Daar kun je dan wel weer even van uitrusten.
sprotopgras22jun1
Aan de stand van de oortjes zie je dat Sprot net links buiten beeld iets interessants hoort ritselen.

Bol-hortensia

De hortensiatijd is weer aangebroken. Te beginnen met de vroegere soorten zoals de boerenhortensia of bolhortensia. Hydrangea macrophylla. Met van die enorme "voetballen" van bloeiwijzen. Als ik er langs loop kan ik niet nalaten zo'n bloem met twee handen vast te pakken, als een bal. We hebben ze in verschillende kleuren. Via deze link zie je er een heleboel: Boerenhortensia -Hydrangea macrophylla (bolvormige bloemen).
Welke soort wij precies hebben? Onbekend. De hortensia's stonden al in de tuin toen we hier kwamen wonen.
hort22jun1hort22jun4
hortensia22jun3hort22jun2

Alle vier de foto's heb ik vandaag genomen van een en dezelfde struik. Zuurgraad en hoeveelheid ijzer in de grond bepalen deels de kleur van deze hortensia. Heb er af en toe wat roestige spijkers onder gestrooid.

Fel realistisch

Krijg niet genoeg van de vingerhoedskruiden in bloei. Dit jaar in de tuin niet zoveel. Als ze straks uitgebloeid zijn ga ik zaad nog wat meer uitstrooien. Vandaag en gister op de Veluwe zoveel exemplaren gezien.... prachtig. Hier poseren ze bij een omgevallen boom.

veluwedigitalis 1.

Herten op de Veluwe

Natuurfotograaf, urenlang liggend op de buik.
Afwinds om het wild niet te verstoren.
Telelens en camera.
Geduld, geduld.
En dan zie je ze.
Edelherten.
Geduld wordt beloond!
veluwe15juni1
veluwe15juni2

Bovenstaande verhaal klinkt iets spannender dan het was. We waren in Wildpark het Aardhuis vlak bij Apeldoorn. En liepen een wandeling mee met Ko(bi) de Boswachter(es). We strooiden knabbels voor de wilde zwijnen (knor knor). En vanuit een observatiehut zagen we de edelherten. Foto's uit de hand met iphone gemaakt.

Ooievaar

Niet ver van huis, aan de Rijksstraatweg tussen Haren en Glimmen.
Stapte een ooievaar door een weilandje vol met boterbloemen.
Laatste stukje van een fietstochtje langs de Drentsche Aa.
Telefoon bij de hand, even van de fiets gestapt.
Knip, knip.
Een paar foto's.
ooievaar24mei1ooievaar24mei2ooiervaar24mei3.
De natuur, zo dichtbij huis.
Je hoeft alleen maar te kijken, om het te zien.

Veld vol digitalissen

Weekendje met de familie weggeweest, naar de Veluwe. Vlak bij Apeldoorn is wildpark en museum het Aardhuis. Zie Museum en Wildpark het Aardhuis.
Koninklijk bezit, midden in de kroondomeinen, opengesteld voor publiek. Daar zijn we vandaag geweest. Het huis staat op een heuvel, omringd door bossen. En eerste dat opviel was de enorme hoeveelheid vingerhoedskruiden die er bloeiden. Prachtig!

aardhuis1aarhuis2
aardhuisdigitalis3
Op de eerste foto zie je nog net een stukje van het huis en de vlag. Maar uiteraard komen de meeste mensen om hier wild te zien: wilde zwijnen, edelherten, damherten.

Maandfoto mei 2014: actiefoto

In vlucht gevangen.
Aardhommel en vingerhoed.

actiefotomei2014.

Aquarel pratense

Enthousiaste zaaier, en in juni op zijn mooist.
Zie ook logje van 29 juni 2013.
Met allerlei variaties in kleur en streepjes patroon, van het lichtste blauw, bijna wit gestreept tot effen zacht paarsblauw. De stengels hebben elk meerdere bloemen, die na elkaar bloeien. Daarmee is de bloeitijd wat langer. De plant wordt soms wat topzwaar, en de bloemstengels vallen om. Maar omdat de geranium dat heel 'bevallig' doet is dat geen probleem. Wel lastig dat ze soms dwars over de niet al te brede paadjes in onze tuin heen gaat liggen. Dus een week of twee maken onze poezen en ikzelf steeds een sprongetje/ stapje over de liggende pratense heen. Na de bloei knip ik de bloemstengels bij de grond af. Paadje ook weer begaanbaar.
groei2 geraniumpratensedeatil
groei2 geraniumpratensemidden
Dit exemplaar lijkt bijna geschilderd, een aquarel.

Thumbies

Wie kent de selfies niet, foto's met mobiele telefoon of ipad gemaakt, waar de fotograaf zelf op staat. Ik heb een nieuwe variant: de thumbies (duimpjes). Zondag liep ik met de ipad door de tuin en maakte daar foto's mee. Stralende zon, spiegelend glas, dus geen bal te zien van wat er nu precies op de foto zou komen. Gewoon richten op het te fotograferen object of tuindeel. En later binnen, met wat gedempter licht, kijken wat het geworden was.
En zo heb ik nu een hele serie met steeds een stukje duim in beeld Happy, de thumby is geboren.

Hieronder: Thumbies, nummer 1 t/m nummer 5.
thunby8jun1thumby8jun2
thumby8jun4groot
thumby8jun3thumby8jun5

NB. Ik ben overigens nog wel weer even naar buiten gegaan om de foto's opnieuw te nemen.

Helga-Rose

Op 8 juni was mijn moeder jarig. Toen we met elkaar belden, keek ze net naar buiten, en meldde dat ze de eerste roos zag bloeien in de voortuin. Van een rozenstruik die onder een enorme sering verstopt staat. Een oude roos, die er al neergezet is door de vorige bewoners. Dat moet in de zestiger jaren geweest zijn. Een enkele roos, de eerste roos dit jaar.

Voordat ik haar belde had ik al een foto per email gestuurd, niet van
één roos, maar van een waterval aan rozen, zie foto: Een rambler-roos in de achtergrond, die over een paar struiken heen groeit en over de vijver heen hangt, een aangewaaide roos, daaronder en twee klimrozen tegen een hek. Heel veel rozen dus, op 8 juni, in bloei in onze tuin.
Veel rozen, viele Rosen.
rozenvoorma8juni

Toen vertelde Ma me een mooi verhaal, dat ik nog niet kende. Over een bijzondere roos, de Helga-roos, in het Duits "die Helga-Rose" . Dit verhaal.

"
Mijn moeder", zei Ma, "vertelde eens aan mij, dat haar moeder, dus mijn grootmoeder en jouw overgrootmoeder, een klimroos in de tuin een Helga-Rose noemde. Een klimroos, heet in het Duits een Heckenrose heet. De Helga-Rose was een variatie op deze naam. Mijn grootmoeder noemde de roos een Helga-Rose, omdat ze die roos zag bloeien op 8 juni, de dag dat haar dochter, mijn moeder dus, haar eerste kind kreeg. Dat kind was ik, Helga.", sloot Ma haar verhaal af.

Dat was 80 jaar geleden. De Helga-Rose heeft 80 jaar geleden haar naam gekregen, van mijn overgrootmoeder. Net als mijn moeder, Helga, haar naam kreeg van haar moeder.

Dag Mam, bedankt voor dit mooie verhaal.


Bloem en bij, hommel en akelei

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Met de open bloemen van bijvoorbeeld tuingeraniums, hoef je weinig moeite te doen om als hommel of bij aan je nectar te komen. Maar je hebt ook bloemen die nectar diep in de bloem verstopt hebben, om je als insect naar binnen te lokken voor het bestuiven van de bloem.
Daar hebben de hommels wat op gevonden. Bij de akelei bijten de hommels gewoon een gaatje in de diepe sporen, en zuigen de nectar via het gaatje naar buiten!
Als je nog bloeiende akeleien op een schaduwplekje in de tuin hebt staan, kun je maar beter snel kijken. En je zult zien dat veel van de sporen een beetje aangeknabbeld zijn. Bij ons zag ik vandaag nog een verdwaalde late akelei; als ze al uitgebloeid zijn; wachten tot volgend jaar.
hommelakelei18mei1hommel2akelei18mei2
hommel3akeleiewqr

NB. Blijkbaar hebben niet alle insecten deze hommeltruc ontdekt, want de akelei wordt gewoon bestoven en zet zaad. Da's maar goed ook, zou jammer zijn als deze lentebloem zou uitsterven vanwege gebrek aan bestuiving.

Bloemenpost

Paar mailtjes van de afgelopen periode, met soms foto's erbij (*).

costancejitske2014
Zoals deze fraaie roze Constance Spry, die ik van Jitske kreeg. Dat is nog eens roze! Bloeit kort, maar overweldigend. Geur én kleur. Het was de eerste roos van de inmiddels beroemde rozenkweker David Austen, en wordt nog steeds veel verkocht.
En als je wilt weten wie
Constance Spry was, dit stukje op wikipedia geeft wat feitelijkheden en via deze link vind je meer informatie over de persoon achter de BB (Bekende Brit), en de schaduwkanten van haar leven.

cactusvijgrob2014
Of een berichtje van de Balearen van Rob, die me vaak in het vroege voorjaar een foto van bloeiende amandelbomen stuurt. Nu een andere: bloeiende opuntia''s: felgele en roze bloemen waar over een paar maanden de donkerrode/scharlaken kleuren van de cactusvijgen zullen verschijnen. In de woorden van Rob: " de ovale vruchten, zo dik als een golfbal die zich zo heerlijk laten uitlepelen. Wij verheugen ons er nu al op wanneer we die prachtige gele bloemen zien en kijken uit naar onze toekomstige oogst".

* hier kun je je dan een grote glimlach voorstellen, die zich bij het lezen van zo'n mailtje over mijn gezicht uitspreidt ! Altijd leuk om van die post te krijgen.

Saxifraga x geum

Groene rozetten, wintergroen.
In mei-juni komen ranke stengels uit het hart van de rozet.
Ze vertakken zich in het rood.
Een wolk van witte bloempjes erboven, met roze rood.
schildersverdrie731mei

Bloeit lang!
Zie ook
Raadplaatje (12): schildersverdriet | Tuin | 't Groentje .

Pimpelgrijs

Het is een gepiep en gekwetter van jewelste in de tuin. 'Onze' koolmezen zijn al weer twee weken geleden uitgevlogen; diverse families koolmezen en pimpelmezen frequenteren onze tuin. De jongen zijn minstens even groot als de ouders, nog wel wat minder kleurig. Zo zijn de jonge pimpelmezen lichtgeel met lichtgrijs, dat felblauwe petje komt later pas.
De jongen kunnen best zelf eten vinden, maar zitten regelmatig, al bedelend te wachten op een hapje van een volwassen vogel. Niet ongevaarlijk, om zo luid roepend, in de tuin te zitten. Lokt allerlei rovers, zoals de eksters zie bij de buren in de kastanjeboom nestelen. Of onze Baassie.... Terwijl wij lekker in het zonnetje in de serre lagen na een mooi fietstochtje door Drenthe, rinkel, rinkel, ritsel. "Ik denk dat ie iets heeft", zei Eddy droogjes. Poes Baassie had iets gevangen. Toen ik ging kijken was het koppie al verdwenen, maar de rest was nog goed te herkennen: een jonge pimpel. Een minuutje later, op een paar veren na, opgesmikkeld.
jongepimpel31mei
Niet deze overigens, de foto heb ik genomen
nadat Baassie zijn pimpel had opgepeuzeld.
Het jong bzat wel erg dicht bij, nog geen meter afstand.... Risky.

Haren en haakjes

Meestal neem ik foto's uit dezelfde hoek. Voorovergebogen over een bloem, neem ik de foto's meestal van boven naar beneden. Als het hoge planten zijn, dan is een foto van opzij ook makkelijk. En als je hele heesters of planten hebt zie je nog wel eens een stukje hemel op de foto. Maar dat kan ook met lage planten. Zie de foto's.
lucht8301lucht8302
lucht8303lucht8304

Als je foto's maakt uit een ander standpunt dan gebruikelijk, kan dat een vervreemdend effect hebben. En in het silhouet valt me pas op hoeveel planten haren of haakjes hebben. Fascinerend.

lucht8301detaillucht8302detail
lucht8303detaillucht8304detail.

Azuurjuffer

Vliegende lucifers.
Rood of blauw, azuurblauw. Azuurjuffer heet deze, denk ik.
Lijkt zo ongevaarlijk. Schijn bedriegt. Net als andere volwassen libellen en waterjuffers, is ook deze azuurjuffer een rover. Een vleeseter. Vangt allerlei insecten. Kijk maar eens goed, op foto 2 zie je een vleugeltje uit de bek steken. En op foto 3 zie je tussen de poten van de juffer nog net het geglinster van het andere vleugeltje van de ongelukkige vlieg, die de juffer heeft verorberd.
azuurjuffer18mei1
azuurjuffer 3333318mei13123azuur334juffer3213444.

Maandfoto maart 2014: bosanemoon

Bij het uitzoeken van een maandfoto voor mei, kwam ik er achter dat maart 2014 nog fotoloos was in dit weblog. Dus, zij het met een beetje vertraging, bij deze alsnog een foto uit maart. Het bloemschoteltje van een witte bosanemoon. Als de schotel van een radiotelescoop draait het bloemhoofdje mee met de zon.
maandfotomaart2014.

Foto index

Bijgaand een foto van 24 mei van een stukje van onze tuin.
Zoveel te zien, daar kan ik uren over vertellen.
tuin 24mei2014

In de beperking toont zich de meester.

Ik beperk me nu tot vier planten, waar ik de volgende logjes over schrijf.
Een witte, een gele, een oranje en een blauwe.
In onderstaande foto zie je waar ze ongeveer in de tuin staan.
TUIN24MEI2014tekst640.

Plant 4: gele lis

Toen in 1997 de vijver werd aangelegd, zette onze hovenier een gele lis in het rietmoeras van de vijver. Het eerste jaar bloeide de gele lis bescheiden, met een enkele bloem. En allengs werd de plant groter en verschenen steeds meer bloemen aan elke stengel. Het riet in het rietmoeras groeide harder, en na een tijdje verdween de gele lis uit het rietmoeras, en vond een ruimere plaats om te groeien. Zie Zie de zaden | Vijver | 't Groentje.
iris24mei1iris24mei2

Nu ben ik er achter dat ik de zaden, hoe mooi ze ook zijn, niet aan de plant moet laten zitten. Tenminste niet als ik wil voorkomen dat de hele oever omrand wordt met gele lissen....

Plant 3: geranium

De naam weet ik niet van deze geranium. Zou zoiets kunnen zijn als de 'wonderschone paars blauwe'. De kleur vind ik fenomenaal, zeker als de latere middagzon van achter door de bloemen schijnt. het soort zeldzame blauw dat je soms in glas-in-lood-ramen ziet. En de blommen zijn lekker, althans voor insecten. Op de zonnige zatermiddag van 24 mei zat in bijna elke bloem een beestje te smikkelen. Kijk, daar word ik nou blij van. Ik hoop dat jullie er iets van mee krijgen als je de foto's ziet.

geranium24mei3geranium24mei1geranium24mei2.

Plant 2: euphorbia

Ook al zo'n woeste groeier, de euphorbia griffithii 'fireglow'. Mooi, en op een plek neerzetten waar de de ruimte heeft. Superfotogeniek, in allerlei stadia van groei.
Eerste knaloranje, nu beginnen er wat groenige vruchtjes te ontstaan.
Op een stengeltje, ontspruitend aan een geel kelkje, die weer uit de oranje schijnbloembladen naar boven komt.
euphorbia24mei122euphorbia24mei222222
Zie ook: Fireglow | Tuin | 't Groentje.

Plant 1: persicaria

Persicaria polymorpha is met recht een reus onder de duizendknopen te noemen. Kan 2 tot 2,5 meter hoog worden, blijft mooi rechtop staan, en maakt witte bloempluimen. Groot voordeel is dat dit een persicaria is die niet woekert. Volgens de tekst op internet tenminste. Hij wordt wel heel groot, dus ik zet er geen kleine plantjes naast (of achter). Vorig jaar een stukje van Jitske gehad, dat was al midden in de zomer, plant is toen niet meer supergroot geworden. Maar dit jaar zeer voortvarend begonnen, inmiddels ruim een meter hoog, en ook breed. En al in bloei, terwijl ik dacht dat dat in juli/augustus zou zijn. Hoe dan ook, nu al mooi!
persicaria24mei1
De pluimbloemen zouden ook lekker ruiken, dat moet ik eens proberen. Valt nog niet mee want de plant zit vrij ver naar achter in de border, kom ik niet zomaar bij.

Kwartet

Het is Afke's kwartet geworden. Vorige week 7 jongen, halve week geleden 5 jongen, en vrijdag nog vier. Een er van leek het ook niet te gaan halen, zat vrijdag een paar uur vrijwel bewegingsloos in de kast, terwijl de andere drie rondsprongen. Zaten ook wat 'neten' op het koppie, waarschijnlijk van de vleesvliegen die in de overleden vogeltjes eitjes hebben gelegd. Die lijkjes hebben we nog niet goed gezien, want die liggen onderin het nestkuiltje en Afke koolmees heeft er pluis en mos overheen getrokken. Binnenkort voorzichtig de kast openen en schoonmaken.
Zaterdag 17 mei, weer mooi, zaten alle vier de jongen weer volop actief te wezen. Er is een hele dikke bij, hebben we Cartman genoemd. En het kleintje hebben we Scruffy genoemd. We hadden gedacht dat de jongen op zondagochtend zouden uitvliegen, dan hebben ze 20 dagen in het nest gezeten. Zo niet, Cartman. Het eigenwijze beest vloog zaterdag tegen de avond (18:12) uit. Heeft nog wel een uur in de meidoornhaag net onder de kast zitten tjiepen, en werd daar ook door Afke gevoerd.
koolmees 3 en 4
Zondag ochtend ging ik meteen kijken, op het nippertje! Nr. 2 was een halve minuut voor ik de bijkeuken in kwam uitgevlogen en nummer drie zag ik aanstalten maken op de (drie minuten lange)
webcamfilm, en vlug naar buiten om het vogeltje te zien uitvliegen. Om 7.26 en 7.27 uur. De klik in het geluid, ongeveer na twee minuten, is de deur naar de bijkeuken, als ik binnenkom. Scruffy, het vierde, wat rafelige kuiken, blijft nog even binnen en wordt nog 1-2 keer gevoerd. En om 8.37 vliegt ook Scruffy uit. Met nog nauwelijks een staartje, vliegt dat niet echt soepel. De rest van de dag horen we volop koolmeesgekwetter, maar ja, of dat die 'van ons' zijn, is niet te zeggen. Meerdere families in ieder geval.

Schijnpapaver van de gele soort


Ha, iemand gevonden die blij verrast naar de vrolijke gele en oranje schijnpapavers in onze tuin keek. Veel vaker zijn er wat misprijzende blikken, wie laat 'dat onkruid' nou in de tuin staan. Ik dus. "Hoe heet die leuke gele?", vraagt Marion, terwijl we een glaasje wijn op het terras dronken in de laatste zonnestralen. Dat was donderdag 15 mei, Berthil en Marion kwamen bij ons eten, en daarna gingen we met zijn vieren naar de schouwburg. Het bleef die dag bij een glaasje wijn op het terras, het was nog wel te koud om buiten te eten. Maar na twee weken vrij koud en ook tamelijk nat weer, wilden we in ieder geval eventjes buiten zitten.

vierkantmeconopsis

Op de foto een geel exemplaar van de Meconopsis Cambrica, oftewel schijnpapaver. Op andere plekken in de tuin staat ook de oranje. Beiden kleuren prachtig bij het dieppaars van sommige geraniums. De oranje schijnpapaver kleurt niet zo mooi bij roze bloeiers, zoals sommige akeleien. Maar vrolijk is het wel. Ik beloof Marion dat ik wat zaad voor haar ga verzamelen.
Zie ook
Pavot Jaune | Tuin | 't Groentje.

Hesperis

Geurige witte wolk.
Bijna een meter hoog.
Vooral tegen de avond.
Zoete geur.
Heerlijk.
damastbloem18mei

Als je bij ons in de tuin langs komt, doe net als ik.
Elke keer als je er langs komt, even je rug buigen en je neus in de damastbloem stoppen.
Diep inademen.
Heerlijk.

Rodgersia 1 jaar

Vorig jaar een rodgersia gekocht en in de schaduwborder bij de pruimenbomen gezet (het 'bos' , zoals de voormalige eigenaar van de tuin, ome Job, het stukje tuin noemde). Tussen lelietjes van dalen, sneeuwklokken, bosandoorn en primula's. Er vlak bij ook een nieuwe brunnera neergezet. Nu is het een jaar later; half april ging ik op zoek naar de beide planten. En waar een week eerder nog niets te zien was, zag ik opeens het markante blad van de rodgersia. De brunnera kon ik niet terug vinden. Een week later: de rodgersia maakt een bloeistengel!
redgersia27apr1
En weer een week later.... dag bloeistengel.
Doorgeknaagd!
De slakkenpoep nog op de stengel.
rodgersia29apr2
Nu is het weer twee weken later. Bloeien zal niet meer lukken dit jaar. Wel zie ik nog twee bladeren, waarvan de grootste zeker 50 cm in doorsnee is. De plant zal de slakkenvraat wel overleven.

Daslook

Deze foto van veldje daslook is van 27 april. Vol met witte sterbloempjes. Daslook is een stinzenplant, en in bossen waar veel daslook staat hang soms een uiachtige geur. Das-LOOK, look vanwege het familie zijn van de ui. Jonge blaadjes zijn prima in reepjes in de sla te doen. Of maak er een soepje van. En bij het bekijken van de foto's zag ik dat er ook andere liefhebbers zijn van daslook.
daslook27april1daslook27april2daslook27april3

Nu is het half mei, de daslook is uitgebloeid en over een tijdje zijn ook alle bovengrondse blaadjes weer verdwenen. De knolletjes gaan in rust, tot volgend voorjaar. De daslook groeit bij ons voornamelijk middenin een perk waar bladverliezende heesters staan. Inmiddels staat alles volop in blad en moet je echt weten waar de planten staan om er nog wat van te zien.

Ze groeien als kool(mezen)

Hard werken voor Afke.
Als alleenstaande moeder, zie stukje 'vermist'.
Niet alleen voeren van de jongen, maar ook het nest opruimen.
Af en toe
duikt ze helemaal onder.
afke8meiduik
Het tweede filmpje is van vandaag, 11 mei. Weer veel regen en kou. De jongen zitten droog.
Lastig tellen hoeveel jongen er zijn, maar gister zag een nakomertje er erg sneu uit. Kreeg vrijwel niets te eten omdat de andere grotere steeds hun vleugels uitspreiden, zodat kleintje er niet boven uit kwam. Ben bang dat ie het niet gered heeft. Zullen we volgende week pas zeker weten, als de jongen uitvliegen. Vanavond 11 mei kwam ik niet verder dan
zeven jongen.

Mien Ruys 2

Tussen de buien door een paar foto's van uit Dedemsvaart, Tuinen van Mien Ruys.

mienruis11mei2gr
Kunstbloemen op hoge stengels.
evakunstmien ruis11meievakunstmien ruis11meidetail
Eva plukt een appel.
mienruis11mei1
De dames van roestvrijstaal lijken in de stroken gras naar paaseieren te zoeken. In de stroken hebben staan allerlei voorjaarsbollen. Na het afsterven van het blad worden de stroken gewoon weer glad meegemaaid.

Een van de Acht

10 eieren in het nest, niet helemaal zeker hoeveel jongen. Maar goed op de filmpjes kijken liet zien dat er op 9 april maar liefst 8 jongen waren. Wel minstens een nakomertje, stuk kleiner. En na wat gewriemel zagen we dat we dat er in ieder geval 1 ei niet uitgekomen is. Inmiddels zijn de jongen niet kaal meer, en worden de vleugeltjes steeds groter. Ook al allemaal slagpennen op de vleugels.
achtjongen9mei.

Mien Ruys

Vandaag was ik met Jitske naar een lezing van Leo den Dulk, redactielid van tuintijdschrift Onze Eigen Tuin over Mien Ruys. Ter gelegenheid van allerlei jubilea rondom Mien Ruys, de tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart, het tijdschrift. Aanvankelijk waren we van plan met de trein naar Hoogeveen te gaan en daar fietsen te huren, maar de weersvoorspelling was niet erg aanlokkelijk. We kregen contact met twee tuinliefhebbers uit Beilen, Simone en haar man, en konden vanaf station Beilen mee rijden naar Dedemsvaart. Met paraplu, want op 11 mei was het zeer buiig.

schaapjesmienruismienruisfoto11meimienruisgrindtegelkunstmienruisvvv
In 2015 verschijnt er een boek van Leo , een biografie: Leven en werken van Mien Ruys. Leo gaf aan dat het boek nu net gereed is en richting productie is/gaat.
Foto's: schaapjes, een jonge Mien, dit zijn pas grindtegels!, en vrolijke vormen.

Vermist

De jonge koolmezen groeien en zowel Afke als Pieter komen regelmatig de jongen voeren. Meestal om de beurt, soms samen. Filmpje 1 is van 7 mei, tegen 7 uur 's avonds. Ook op 8 mei komt Pieter regelmatig langs. En dan moet er iets gebeurd zijn.....
Sperwer? Bevangen door de kou? Geen zin meer? Ander vrouwtje gevonden?
Hoe dan ook, sinds 8 mei , halverwege de middag hebben we Pieter koolmees niet meer gezien. We kunnen het vrij goed timen, want inmiddels worden er dagelijks ruim 600 filmpjes automatisch op de computer opgeslagen.
Filmpje 2 is het laatste filmpje 'starring' Pieter. 14:37 uur.
pieter8mei1437
Foto: Pieter rechtsonder, met de glanzend zwarte kop.

Vanaf nu moet Afke in haar eentje de kuikens voeren en verzorgen...

Ereprijs

Klein maar fijn: de ereprijsjes. Sommige mensen vinden ze een gruwel (als ereprijs eenmaal in je grasveld zit, krijg je het er niet meer uit). Zo niet ik. Ereprijs juist aangeplant in bloemenweitje achter in de tuin. Valt nauwelijks op als het wat donkerder is, maar als de zon schijnt... opeens een azuurblauw grasveld tegen de houtwal aan.

ereprijs4mei2ereprijs4mei1

Ereprijs hoort tot het geslacht Veronica, in Nederland zijn er 22 wilde soorten bekend. Daarnaast nog diverse cultuurvormen. Meestal is het niet zo moeilijk om een plant als een ereprijs te duiden, maar welke soort het dan is...
In ons grasveld hebben we in ieder geval twee soorten, de een met groter blad en bloemen en blauwer, foto links, ik denk de gewone ereprijs (gamander ereprijs). De ander wat kleiner en fijnen, bloemen iets meer naar paars/lila toe. Dit is waarschijnlijk de draadereprijs. Oorspronkelijk uit de kaukasus gehaald als tuinplant en inmiddels verspreid over heel West- en Midden-Europa.

Turfschip Papenburg

Papenburg, 20 kilometer onder Leer, in Niedersachsen Duitsland. Hard van vroeger turfwinningsgebied. Alles herinnert aan dit verleden. De vele kanalen, de vele ophaalbruggetjes, maar ook nu nog turfbedrijven. Potgrond en zo. Papenburg is de langste veenkolonie van (noord) Duitsland. Toen we op een fietstocht door het Emsland weer in de gemeente Papenburg kwamen, fietsend langs (uiteraard) een kanaal met lintbebouwing, was het nog 8 kilometer rijden naar het centrum.
papenburg333
papenburgturfschip
Op de foto boven
- een
schip van turf in een thematuin van de Gartenschau.
- een
turfschip, volgestapeld met turfjes in een kanaal/ trekvaart. Met twee man (nu in brons uitgevoerd) werd zo'n schip getrokken (voorste man) en gestuurd met lange stok (achterste man).

Betonie

Mooie naam voor een plant: betonie. Klinkt middeleeuws. De plant werd al in de Griekse en Romeinse oudheid gebruikt als geneeskrachtig kruid.
Betonie hadden we nog niet in de tuin, maar sinds vorige week heb ik een dikke pol uit de moestuin van Mies geschept en de plant in plukjes in onze tuin uitgeplant. Betonie is bij de meeste tuiniers waarschijnlijk beter bekend met de latijnse naam, stachys officinalis. Betonie hoort tot de familie van lipbloemigen met lilarode bloemen. Kenmerken van lipbloemigen: de 'lip'-bloemen, de vierkante stengel, de de kruisgewijs ingeplante bladeren. Donkergroen fijn gekarteld blad.
51129134312
Voor veel meer feitjes, zie: Betonie - Stachys officinalis - AnneTannes Tuin

Betonie is een inheemse plant , maar komt in het wild nauwelijks meer voor en staat in Nederlnad en Belgie op de rode lijst als zeer zeldzaam en sterk in aantal afgenomen.

Landesgartenschau Papenburg

We hadden een week vrij en zagen op de TV Noord een item over de Landesgartenschau in Papenburg. Een tuintentoonstelling, net over de grens. Dinsdag 29 april met de trein van Groningen naar Leer (een goed uur vanaf Groningen), en dan nog tien minuten verder met de trein naar Papenburg. Leuk stadje. We zaten in een hotelletje aan het Hauptkanal. Dat is de straat in Papenburg. Met een heleboel ophaalbruggetjes, een aantal oude schepen in het kanaal, winkels, terrassen. Hier werd vroeger veen vervoerd, Papenburg is een echt veenkoloniedorp.
pietgartenmeeuw
papenburgkl4papenburgkl1papenburgkl2papenburgkl3

De Landesgartenschau was (grotendeels) georganiseerd in het stadspark van Papenburg, op loopafstand. Van april tot oktober, ruim een half jaar lang. Met maskotte Piet de Gartenschau-m
öwe (meeuw), die kwam je overal in het stadje tegen. Met een vlinderkas, met thematuinen, met amusement. Leuk om een paar uur rond te lopen. zeker ook met kids of kleinkinderen. Als je er heen wilt voor de planten, wacht dan nog even tot de vaste planten beginnen te bloeien. Met dit warme voorjaar zijn de narcissen uitgebloeid, de tulpen nog net niet. En over een tijdje komen dus de vaste planten. Ook een hele serie leuke beelden, zie derde foto, wie zijn de echte mensen?

Beschuit met muisjes

Ja hoor, de koolmeeskuikens zijn uit. We gingen afgelopen week een paar dagen naar Duitsland, en dachten het uitkomen van de eieren van Afke te missen. IK had gedacht dat ze (vroegere) koninginnedag zouden uitkomen. We vertrokken de 29ste april. 's Morgens om 8 uur nog steeds 10 eieren, maar een paar minuten later.... het eerste kuiken. Uit het ei geholpen door door Ma Afke. Wat een klein frummeltje!
Afke helpt eerste kuiken uit ei, 8:20 uur.
Met een grote grijns vertrokken we. In de wetenschap dat de camera vast nog wel wat bewegende beelden voor ons zou vastleggen. Toen we paar dagen terug kwamen, gingen we meteen kijken. Hieronder nog twee filmpjes van dag 1; het laatste filmpje is van vandaag, oudste kuikens zijn nu vier dagen oud. Tjonge wat groeien ze hard.

3mei

Pieter en twee kuikens 1 dag. 11:43 uur.
Afke en 4 kuikens 1 dag 16: 44 uur.
Afke, Pieter en grut, 4 dagen, 15:28 uur..

NB. Gister hebben we gezin dat er onderin nog een ei lag, later op de dag kwam Afke met eierschaal in de snavel in beeld. Laatste kuiken geboren? Maar of zo'n kleintje tegen de groten van bijna vier dagen op kan? We hebben maximaal 8 snaveltjes gezien, en we hebben al heel veel filmpjes bekeken (vandaag zijn er ongeveer 300 bijgekomen Happy ).

Picturez

Zomaar vier plaatjes.
27 april 2014.
27april14a27april14d
27april14c27april14b
In onze tuin.

Vanaf de tuinbank 21 april 2014

Deze heb ik al vaker gemaakt. Een serie van vier foto's, vanaf de tuinbank. Eerste foto 45 graden naar rechts, tweede foto recht vooruit, derde foto 45 graden naar links en de vierde foto 90 graden naar links.
tuinbank214141tuinbank214142tuinbank214143tuinbank214144.

Afke's avonturen

Tja, wat doe je als koolmeesvrouw tijdens de broeddtijd.
Je doet eens een dutje.
Je draait een rondje.
Je keert je eitjes nog eens om.
Je
poetst je veren na een regenbuitje.
Je haalt nog een extra
pluisje.

afke28aprilpluis.
Volgende week hopelijk eerste beelden van kuikentjes....

Nieuwe aanwinsten

26 april voorjaarsplantenruil. Bij Michiel in Zuid Groningen. 4 jaar geleden waren was hij ook de gastheer. Zie Voorjaarsplantenruil 2010 | Elders | 't Groentje. Veel bekenden, en inmiddels ook veel bekende plantjes. Vaak makkelijk groeiende plantjes, die de een bij een vorige plantenruil naar huis heeft genomen en een paar jaar later weer inbrengt. Vandaag lagen er diverse porties van schildersverdriet, daslook, smeerwortel, bosandoorn, (alpen)vrouwenmantel. Gelukkig was er iemand die een flink stuk grond van de gemeente in bruikleen had gekregen en met het grootste deel van de overblijvende planten naar huis ging. Net als vier jaar geleden gaf Michiel een toelichting en rondleiding over het terrein.
Op de grote foto een stukje van de steeds mooier wordende bloemenwei. Een toekomstig ambitieus project van Michiel is het laten begroeien van de kale gevel van de flat (4 verdiepingen hoog), zie de tweede foto. Dat is nu nog niet meer dan een idee. Foto drie is 'de oogst' .
voorjaarsruil140
voorjaarsruil142voorjaarsruil141

Met de fietskar en grote emmer met plantjes heen. En idem dito weer terug.
Lijst hieronder is geheugensteuntje, met plaats waar ik plantjes heb neergezet.
betonie, stachys officinalis, deels in pot, deels in derde kweekbed
verbena bonariensis, diverse plekken
geranium nepalense: in potjes
tayberry, 3e kweekbed
viooltje, bij tetraeder buxus
paarse morgenster, in 2e kweekbed bij heemst, die ik 4 jaar geleden van Michiel meenam
primula's --> deels naar Jitske
boskortsteel, van eef, die hem bij Heilien Tonckens haalde. 2e kweekbed bij buxus
zonnekroon, silphium perfolatum, 2meter hoog, gele zonnebloemen, als jonge plant wat last van slakkenvraat; staat nog in emmer
wilgeroosje, gecultiveerd, zachtrose, wel net zo woekerend: bij smeerwortel, langs pad 87 rechts bij smeerwortel
kruisbladig walstro (ernst), piepklein gelig bloempje, van ernst, onder de meidoornhaag, in verlengde van paadje tussen derde en vierde kweekbed
akeleiruit, 3e kweekbed
gunnera magellanica, bodembedekker, langs dwarspadvlak bij terras, en in zijborder 85 drie stukjes
monarda rood, 2e kweekbed, achter calamagrostis
goudveil, nog in potje, komt bij de vijver
schermbloem onbekend, 50 cm hoog: 2e kweekbed naast roos, mooie combi volgens Mies
longkruid rozeL in eerste kweekbed, vlak bij ligusterhaag
longkruid blauw blijvend, in pot
akkergoudsbloem, in bloemenwei , en na een nacht verdwenen, slakken ...

Botticelli

Met pasen waren we bij mijn ouders. Mijn moeder vertelde dat er een paar dagen eerder een emmertje met een plantje voor de deur stond. Met een kaart er bij, maar zonder afzender. Zoals je ziet is de kaart gericht aan ene Tineke (mijn naam). Ma ging met het emmertje naar een buurvrouw een paar huizen verder op, zij heet (ook) Tineke. Maar die Tineke wist van niks, verwachtte geen plant van iemand. Toen Ma dit verhaal vertelde liet ze me de kaart zien, en het emmertje, en het plantje erin: wit longkruid. Ik wist meteen van wie het was, Margriet. En het emmertje herkende ik ook, daarin hadden de dochters van Margriet twee weken geleden een blob kikkerdril vanuit onze vijver mee naar huis genomen.
kaart640primavera-van-botticelli 640

En wat nu met Botticelli?
Op de voorkant van de kaart een afbeelding van het zeer bekende schilderij La Primavera (de Lente), van Botticelli. Het schilderij is rond 1478 geschilderd, waarschijnlijk als bruidsgeschenk voor een van leden van de familie de Medici. Tegenwoordig hangt het in het Uffizi in Florence. Allerlei interessante verhalen over wat het eigenlijk precies voorstelt, zie bv
La Primavera (schilderij) - Wikipedia .

Raadplaatje: Buitenaards wezen?

Vreemde vormen in de tuin.
Als een buitenaards wezen komen deze tentakels uit de grond omhoog.
Hoei!
weird21apr1weird21apr2
Maar wat is het?

Stukje verse border

Een leeg stukje in de tuin, 5 x 2 meter. Dat gebeurt me niet vaak. Gelukkig heb ik altijd wel 'een enkel potje' met plantenstekken klaarstaan. En a la Monty Don, neem ik rustig de tijd om te bekijken wat waar kan staan.
borderpotten1
Deze foto is net voor het planten genomen, ik heb ze nog een beetje heen en weer geschoven, en inmiddels in de tuin gezet. Op een (1) plek heb ik een tak in de grond gestoken, daar wil ik een extra buddleja neerzetten, nog aan te schaffen... Verse regenbuitjes en prima temperaturen zullen ervoor zorgen dat de planten snel aanslaan.

Raad dit zaad (1)

Ben abonnee van een tuintijdschrift 'Onze Eigen Tuin', gestart door Mien Ruys, en inmiddels 60 jaar jong. Dat wordt onder andere gevierd met een zaaiwedstrijd. Geinig. Ga ik aan meedoen. Goed idee om het op regels te zaaien. Makkelijker te onderscheiden van al de zaailingen en waailingen die spontaan opkomen in onze tuin.
raadditzaad.

Raad dit zaad (2)

Voordat ik de zaden voor de zaaiwedstrijd van Onze Eigen Tuin (zie vorige logje) zaai, kan ik me niet inhouden. Even foto's maken. Van al die verschillende zaden. Kijk nou, wat een vormen en kleuren! Misschien helpt me dat later nog bij het 'determineren' .
raadditzaad1raadditzaad3raadditzaad5raadditzaad6raadditzaad4.

Afke

Vorige week schreef ik over ons koolmezenpaartje. Elke ochtend vanaf 6 uur, meneer piept, mevrouw legt een ei, om kwart voor 7. Vorige week waren het er zeven. En nu zijn het er tien. Vanaf 17 april zit mevrouw, we noemen haar Afke, te broeden. Een dag of 12-13. Dus rond (voorheen) koninginnedag kunnen we de eerste kuikens verwachten.
worpje21april
Voor bewegende beelden, klik op de links: Afke en Afke en Pieter.

Maandfoto april 2014: Ik vergeet jou niet

Speciaal voor jou.
vergeetmijniet13april.

Kikkerdril recept

Gijsje en Annechien waren op bezoek. Zoals altijd renden ze meteen de tuin in. Met al die paadjes en hoekjes is dat altijd een avontuur. De vijver trekt veel belangstelling, zeker nu er nog grote hoeveelheden kikkerdril in ligt. Uitermate interessant voor beide dames. Hoe die eitjes allemaal aan elkaar plakken. En dat sommige eitjes al aan het uitkomen zijn.
gijs6april1gijs6april2gijs6april3
Gijsje ziet een experiment wel zitten. "Kunnen we de kikkereitjes bakken?", vraagt ze. Omdat de eitjes zo nat zijn, en dat zo'n gespetter in de pan geeft, doen we dat niet. Maar pocheren lukt misschien wel. Gijsje gaat in de vijver vissen naar 'uitgekomen' eitjes (of leeggegeten). Alleen nog een doorzichtig dril-balletje, anders is het zo zielig voor het kikkervisje-in-wording. We nemen een glazen schaal en vullen die met kokend water. Uiterst zorgvuldig worden de eitjes in het water gedaan. Hmm. Het eiwit stolt niet echt hard. Alhoewel..... Als we de schaal tegen de achtergrond van de zwarte keukenvloer houden (mind the voetjes) lijken de eitjes toch wat ondoorzichtiger geworden.

Eieren

Eerst een grote laag mos, daarna pluisjes. Steeds meer materiaal ging de nestkast in. Extra veel omdat het een huis 'op stand' is, een tikkie aan de grote kant voor een koolmees. Maar ja, wel mooi. Op de ochtend van 7 april, rond zeven uur 's morgens, het eerste ei!.
En sindsdien elke dag, vrijwel steeds klokslag 7 uur, een eitje er bij. Vandaag 13 april is de stand zeven eieren. Ik had het me nooit gerealiseerd, dat niet alle eieren in 1 dag gelegd worden. Wel logisch natuurlijk.
Direct nadat mevrouw koolmees weer een ei gelegd heeft begint ze de eitjes toe te dekken met pluis. Op filmpjes van half acht 's ochtends, zie je geen eieren meer.

eieen 7aprilkleineitwee 8 aprilklein
eidrie9aprilkleineivier10aprilklein
eivijf 11aprilkleineizes12aprilkleizeven13aprilgroot
Eieren leggen, elke dag een nieuwe, 7 t/m 13 april 2014.

Voor een filmpje, klik
hier.
Direct nadat mevrouw koolmees weer een ei gelegd heeft begint ze de eitjes toe te dekken met pluis. Op filmpjes van half acht 's ochtends, zie je geen eieren meer.

Heg zetten

Op de plek van een enorme laurierkers in de border tussen ons er de buren. Vanmorgen samen met de buurman alle stronkresten en delen Japanse duizendknoop verwijderd. Onze straat loopt af, we wonen op de 'helling', van de hondsrug. Dat viel op toen we het hoogteverschil tussen beide tuinen zagen. Met vijftien 40 liter zakken tuinaarde vulden we het grote gat van de stronk en egaliseerden we de tuinhelften een beetje. Toen op stap om de nieuwe heg te kopen: een stukje taxushaag verlengen, 7 nieuwe struiken. En een stukje beukenhaag verlengen: 30 beuken. Planten van 125-150 cm, met kale wortels, kan nog net half april.

taxusheg11apr1beukenheg11apr2
nieuweheg11april3.
Wat een luxe, opeens een extra stuk tuin. Een volgende keer meer over wat ik daar ga neerzetten.

Stronk trekken

Na de snoei van de prunus laurocerasus tot een kale stronk, restte 'alleen' nog de taak om de stronk te verwijderen. Buurman vroeg collega-met-trekker om de stronken er uit te trekken. No way. Ze gaven geen krimp. Dat was begin van de week. Toen ging buurman aan het scheppen, rondom de stronken. De ene 'kleine' stronk kreeg hij er uiteindelijk uit, na flink zwoegen. De andere was veel te zwaar, werd echter wel mooi rondom afgestoken: houweel kwam hier goed van pas. Vanmorgen om acht uur kwam op eens 'trekker'-collega weer langs, en deze keer met succes. In nog geen tien minuten was het gepiept. eerst met de laadbak de stronk kantelen. Bleek nog een wortel vast te zitten recht omlaag. Geen probleem. Met hijsband om de stronk; tillen maar door de laadbak-arm omhoog te doen; beide stronken op kun kant, met de laadbak opscheppen en klaar alweer.

happer11april1happer11apr 2
happer11april4hpper11april3
Het enige wat restte was een enorm gat.

Grassen

Prima tijd om siergrassen te delen. Vorige week deed ik dat met miscanthussen, waarvan het grootste deel (8 forse brokken) inmiddels op weg is naar een goede plek in de border van het hospice in Hardenberg. Vrijdag en zaterdag (4/5 april) heb ik een paar andere grassen aangepakt, gedeeld, delen in potten gezet en ook pollen weer teruggezet in de volle grond.
Calamagrostis, een fraai gras met een wit streepje in de lengte; een gras dat zacht voor de handen is. Dit is ook het favoriet knaaggras van de poezen, tenminste in het begin. Verder - voor Marietje- een pol diamantgras opgepot. Tot slot wat uitlopers van de grote pol descampsia (ook een wintergroen gras) losgetrokken en opgepot. Ben benieuwd of dat lukt, er zit maar weinig wortel aan.
poesgras222222222poesgras111111

Als 'potting compost' had ik deze keer: deel gezeefde eigen productie bladaarde, deel oude potgrond uit grote pot van vorig jaar, deels verse potgrond, laatste restje brekerzand. Mijn ervaring is dat siergrassen het prettig vinden om na het delen een paar maanden in een pot met goed doorlatend grondmengsel te groeien, dan laat in de zomer/ begin najaar in de tuin. Werkt overigens niet altijd: de hele zomer in pot betekent ook de hele zomer in de gaten houden en zonodig wateren. Dat is er sommige jaren bij ingeschoten, de potten had ik uit het zicht neergezet, met als resultaat: stro in een potje.

Overnachting

Na twee weken twijfelen hebben de koolmezen besloten om toch de spreeuwenkast te betrekken. Op 1 april begonnen ze te sjouwen met allerlei mosjes. En als snel was de hele bodem bedekt. Dag twee, nog meer mosjes, uit het grasveld getrokken. En dag drie en vier werd gebruikt om vrachten met pluisjes aan te dragen. Meestal als ik thuis kwam uit het werk waren de mezen ook klaar met werken, na half zeven leken er geen bezoekjes meer te zijn. Vandaag hebben we de computer aan laten staan, en tegen 8 uur ' s avonds kwam de koolmees (vrouwtje) de kast in en na wat gedraai en gefrut, ging ze slapen. Zo leuk, koppie onder de vleugel.
koolmeespaar3aprilkoolmeesovernachting 5april
Klik op de link om het filmpje te bekijken.
3 april:
man voert vrouw
5 april:
tukje doen
.

Herma en Janny

Herma is een vaste lezer van dit weblog. Samen met vriendin Janny en nog een derde 'tuindame' onderhouden ze de tuin van het hospice in Hardenberg. Hospice Vechtzathe - Hospicegroep Vechtzathe. Toen het hospice 'huis aan de vecht' in 2006 geopend werd, vonden de dames dat het maar een treurige, saaie tuin was. En ze kregen toestemming om -als vrijwilligers- de tuin zo mooi te maken als ze wilden. Geld was er nauwelijks voor, dus inventiviteit was geboden. Da's gelukt, zie onderste foto.
Vorig jaar schreef ik een stukje over pollen gras die ik gedeeld had en voor een flink deel meegegeven aan Sophie, voor bij huisje aan het meer. Toen gaf Herma aan ook wel interesse te hebben, voor de hospice tuin, en ze was regelmatig in mijn woonplaats op bezoek. Afgesproken dat ik een seintje zou geven als er weer gras in 'voorraad' was, april is een goede tijd om gras te delen. Dus twee weken geleden mailtje gestuurd naar Herma; afgelopen vrijdag kwamen Herma en Janny langs. Kopje koffie, wandelingetje door de tuin. Wel een beetje nattig, wat regen gesputter, prima voor de plantjes. Uiteindelijk namen de dames flink wat mee. Blijft erg leuk om anderen met plantjes blij te maken. Allemaal met dank aan de natuur. Als je op het goede moment deelt, gaat het vanzelf!
Eind van de ochtend vertrokken ze weer: achterbak vol met gras, en nog wat ander spul bij de achterbak. Succes , dames.
herma4apr11herma4apr1
hospiceborderkl
De onderste foto kreeg ik van Herma, van een eerder jaar, dat is de border die de drie tuindames van krijgertjes, stekken en delen van planten uit eigen tuin hebben gemaakt. Ziet er al fraai uit.

Forse snoei

Op de grens van onze tuin en die van de buren staat een enorme laurierkers. Favoriete plek van allerlei vogels, maar ook poezen liggen er graag onder, altijd droog. Nadeel is wel dat de struik zo hard groeit, een meter per jaar, in hoogte en breedte. En de leerachtige bladeren zijn bijna niet te composteren. Na een tijdje dubben hebben we besloten om de heester compleet te verwijderen en de beukenhaag (hoog) of de taxushaag (laag) een stukje te verlengen (zo'n 5 meter).

prunus4apr3prunus4apr2prunus4apr7
prunu4apr9prunus4apr6.
Vader en zoon Konijn kwamen wat snoeiwerk verrichten en hadden een flinke klus aan de laurierkers. Maar eind van de middag was alles weg, omgezaagd, versnipperd, op een kar om af te voeren. Op de laatste foto zie je nog een paar stronken uitsteken. Die zijn speciaal op lengte van een kleine meter afgezaagd om ze wat makkelijker te kunnen verwijderen. En dan zsm de grond klaar maken om nieuwe haag te planten, kan nog net.

Magnolia

Om de hoek waren ze een beetje onhandig aan het werken. Met een busje reden ze een paar takken van de magnolia af, de doenertjes. Jitske fietste erlangs en zag die afgebroken takken liggen, met prachtige dikke knoppen. Ze stopte er een paar in de fietstas, en leverde enkele takken bij mij af. Magnolia takken, met bijna open knoppen. Een week stonden ze in een vaas in de serre. Met een prachtig zacht roze.
magnolia1apr14magnoliaapr142
magnoliaapr143.
Magnolia's zijn hele oude planten, die al zijn ontstaan voordat er bijen bestonden. Ze worden door kevers bestoven, die waren er al wel.

Vandaag heb ik ze weer opgeruimd, een tapijt van bloembladeren lag rondom de vaas op de grond.

Hagel en onweer

Was het afgelopen zondag 30 maart prachtig weer, de zondag ervoor was er sprake van zeer lokale hagelbuien. Vergezeld van zware windstoten en onweer. Ik was net bezig in de tuin, omdat het begon te regenen ging ik verder in de ' verre schuur'. Toen vlakbij de bliksem insloeg (in zuid groningen viel pardoes een de voorgevel uit een huis), wist ik niet hoe snel ik uit de schuur weg moest rennen naar huis. De schuur staat namelijk onder een grote oude wilgenboom, en bij slecht weer (onweer of hevige wind) is dat niet een plek waar ik dan wil zijn. De wilg zou weleens de neiging kunnen hebben om een tak los te laten...
hagel2hagel1
Op de foto's de hagel op het dak van de serre overkapping, en op de grond. Ook hier een filmpje om iets mee te krijgen van het oorverdovende geluid.
Kopieer volgende link in je browser: https://www.dropbox.com/s/gguf9sz2esw7mqz/MVI_3650.AVI.

Bloem

Ze hebben toch wel wat, die primula's. Een bloem zoals een bloem bedoeld is. Van deze lichtgele met donkergele hart, soort weet ik niet, heb ik er al heel wat. Maar kan altijd meer. Dus ook hiermee pas ik regelmatig de deel- en vermeerdertruc toe: na de bloei opnemen en wat verder uit elkaar weer planten. Het lichtgele oppervlak is dan volgend voorjaar weer wat groter. Lukt overigens niet altijd, want tuinbezoekers in deze tijd van het jaar zijn ook erg gecharmeerd van de primula, en vragen regelmatig om wat exemplaren. En dat is natuurlijk ook weer leuk. Planten delen met andere liefhebbers. Dan gaat de vermeerdertruc dus over meerdere tuinen.
primulagezicht.

Koeiendans

Zondag zijn we naar de koeiendans geweest. We doen al jaren mee met 'adopteer een koe', een initiatief waarbij je een biologische boer ondersteunt. Sinds eind vorig jaar hebben we 108 Gerda 136, geboortedatum 12-6-2011, als adoptiekoe toegewezen gekregen. Op het bedrijf Obio van Durk Oosterhof.

Hier werden afgelopen zondag 30 maart de koeien -na een hele winter op stal- voor het eerst de wei in gelaten. En daar waren wij, en naar later bleek een kleine 300 geinteresseerden voor uitgenodigd. Vanaf 11 uur stond de koffie klaar, konden we de koeien op stal bekijken. En om 12 uur ging de staldeur voor de koeien open! Huppelend en stuiterend en rondrennend kwamen de koeien naar buiten. Onder gejuich en gelach van de toeschouwers.

koeiendans

Zie bijgaand
filmpje .

Sneeuwroem

Scilla, dacht ik, zo heet dit voorjaarsbloempje. Met zijn mooie blauw. Het is alleen geen scilla, maar een chionodoxa. Beiden zijn wel familie van elkaar, leden van de aspergefamilie. De naam komt uit het Grieks: chion betekent sneeuw en doxa betekent opvatting, mening, roem, eer, heerlijkheid, trots of glans. De Nederlandse naam: sneeuwroem. Tamelijk letterlijk vertaald. De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied (Kreta) en Turkije. In Nederland rond 1880 ingevoerd en nu verwilderd als stinzenplant. Dit is de grote sneeuwroem, porceleinblauw, las ik ergens, en met een wit hartje. De kleine sneeuwroem is wat keiner (jawel), en omdat ie geen wit hartje heeft lijkt die wat blauwer.
blauw1kleinblauw2klein
blauw2detailblauw1kleindetail.

Hard werken

Geweldig weer, vrije dag, vrijdag. 's Morgens nog wat fris, paar graden boven nul. Tot een uur of 10 binnen in zon gezeten, met tuinboek op schoot. Toen lekker naar buiten. Eerst -om warm te worden- een paar emmers bladcompost gezeefd. De bladcompost is van de herfstbladeren van winter 2012, dus nu bijna anderhalf jaar oud. Zeven doe ik met de truc van ome Job, onze vroeger buurman. Men neme een kruiwagen en zet die tegen een klein hellinkje, of een paar bakstenen onder de pootjes. Doel is dat de bovenkant van de bak horizontaal staat. Dan twee ronde stokken, bv gehalveerde oude bezemstelen. Een grote zeef, in elkaar getimmerd van plankjes en stevig gaas. En dan schuiven, heen en weer, heen en weer. Voordeel is dat ik niet de zware zeef heen en weer hoef te schudden, de zeef rolt gewoon over de ronde stokken. En het resultaat: prachtige, kruimelige bladcompost. Bij het oppotten van stekken en gedeelde planten gebruik ik een mengsel van potgrond en deze bladcompost.
graspollen28mrt1graspollen28mrt2
graspol28mrt3

En toen aan de slag met het delen van enkele pollen miscanthus sinensis Kleine Silberspinne. Dat heb ik in porties gedaan, steeds afgewisseld met lichtere werkzaamheden, Met als special tool: een broodmes, met van die mooie kartels. Ideaal om door de taaie worrtels in het midden van zo'n gras pol heen te 'zagen'. Ik heb 4 grote pollen verwijderd, en 1 van die pollen in 4 delen weer teruggezet. De 'zee' van blauwe bosanemoontjes (onderste foto) zal al snel weer het kale stuk vullen.

7 x 23 maart

In het kader van de 23 maart traditie.
Deze foto is van 22 maart.

22maart2014
Bloembakmuurtje op het zuiden, goed opgewarmd in de lage voorjaarszon. Prima plek voor de blauwe druifjes, en ook de lieveheersbeestjes zijn ontwaakt.
Maarts weer: afgelopen donderdag bijna 20 graden en zonnig; vrijdag 21 maart wat regen , 10 graden, ook wat zon, vandaag 23 maart, maarts weer: van zonnig, tot regen, knallend onweer en hagelkorrels van bijna een cm in doorsnee.
Zie voor andere 23 maarten:
6 x 23 maart | Tuin | 't Groentje.

Babyblauw

Van Erik kreeg ik een zinken teiltje met voorjaarsbollen.
Blauwe druifjes, kleine narcisjes, knalroze hyacinten.
Prachtig gebloeid en zeer geurend (de hyacinthen vooral).
Vergeleken met de blauwe druifjes in de tuin zijn deze heel licht blauw, babyblauw.
Niet duidelijk of dat komt door het binnenklimaat, of doordat het een andere soort is.
Volgend jaar maar eens kijken.

stins1stins2
Binnen zijn de bollen al weer uitgebloeid, ze staan inmiddels in de serre en en ze verhuizen binnenkort naar de tuin. Als ik er aan denk, schrijf ik op waar ik ze neer zet, om volgend jaar om deze tijd te kijken hoe het met het kleurverschil staat. Of als een van de groentjelezers mij een seintje geeft.

Simon King

Via webcams van beleefdelente en volgdevos, kwam ik bij de Britse webcams van Simon King. Hij is van de natuurfilmers/ natuurfotografen die regelmatig bijdragen levert aan BBC TV-natuurprogramma's als Springwatch en Autumnwatch. Bijgaande link Simon King Wildlife geeft een live webcam, waar dassen en vossen te zien (kunnen) zijn.
simon111simon222simon333simon444simon555simon666simon666detailsimon777simon888simon1010simon999

Ik heb een half uurtje gekeken, zaterdag 22 maart, 18.00-18.30. Er kwam van alles langs. Zie paar screendumps hierboven. Een grijze eekhoorn, 1 ekster, 2 roeken, 4 fazantenvrouwtjes, een fazantenhaan, een zwarte mees, een vink man. Tegen half acht 's avonds ging de camera op infraroodstand (zwart wit beeld). Daar heb ik nog niets zien bewegen, ook geen dassen of vossen.

Dril 2014

Daar zijn we weer.
Voor de statistiek van de eerste blobs kikkerdril. Twee weken geleden wandelden en hopsten de eerste bruine kikkers door de tuin. De mannetjes. Tussentijds moeten de vrouwtjes gearriveerd zijn. Want woensdag de 19 maart zag ik de eerste blob kikkerdril in de vijver. Gister was het een prachtige lentedag, uiterst zonnig en bijna 20 graden. Wegens werk en afscheid van twee collega's was ik pas bij donker thuis, geen blik op de vijver meer geworpen. Vandaag, 21 maart,eind van de middag even naar de vijver. De kikkers waren nog volop aan de leg. Een paar blobs met eitjes waren net gedeponeerd, dan zijn de afzonderlijke dril-bolletjes rond de eitjes nog klein, en nog niet volgezogen met vocht (anders zou het ook nooit in de buik van een kikkervrouwtje passen).
drillebille

19 maart is de vroegste datum die ik genoteerd heb voor de eerste kikkerdril in de vijver. Vorig jaar was het 6 april.

Zie ook
Dril 2013 | Vijver | 't Groentje en Dril-kalender | Vijver | 't Groentje.

Muizenbol

Vorige week een stukje over een mezenbol, zie Mezenbol | Elders | 't Groentje . Nu over een muizenbol. Van Ingrid kreeg ik de volgende foto's en mail.
Ahhhhh, wat lief.

Mocht je andere avonturen met een vetbol kennen, laat het me weten. Dat kan dan deel drie worden in de serie vetbol-logjes!

muisvetbol1muisvetbol2
muisvetbolgroot2
muisvetbolgroot

Hoi Tineke,

Alles goed bij jullie?
Aan je tuinlogjes te zien wel...

Hier alles prima,
Wat ik je wilde laten zien is dit: een muisje dat eet van een vetbol. Ik zag het een paar weken geleden toevallig door het raam. De vetbol hangt aan een "raamvoederaar". Vlak daaronder loopt een tak van de blauwe regen die rondom de pergola groeit. Op die tak zat een muisje dat steeds een stukje uit de vetbol peuterde en het vervolgens oppeuzelde. Daar heb ik een paar foto's van gemaakt. Toen ik naar buiten ging voor een foto van de pergola met vetbol en muis rende het beestje er snel vandoor. Grappig he!

Groet, ook aan Eddy,
Ingrid
.

Lezing Stinzenplanten

20 maart 2014. Lezing van de lokale afdeling van Groei & Bloei. Aardige opkomst, en het eerste, nog een beetje onwennige, optreden van de nieuwe voorzitter van de afdeling. Het onderwerp was stinzenplanten en de spreker was Annette Broekhuizen. Zij was vroeger verbonden aan Domies Toen, de voormalige tuin van een dominee in Pieterburen. Domies Toen is nu een botanische tuin én museum. Onder andere bekend van een uitgebreide collectie stinzenplanten. Annette heeft daar een paar jaar geleden een boekje over geschreven, en houdt regelmatig lezingen over dit onderwerp. De meeste foto's in de powerpoint-presentatie die zij liet zien zijn ook gemaakt in Domies Toen.

donkereooievaarsbek1donkereooievaarsbek2
Foto's: donkere ooievaarsbek in onze tuin, 10 mei 2010

Paar planten beschreven door Annette:
 • dichtersnarcis (n. poeticus), heel bleek met kort kelkje, een van de laatst bloeiende narcissen
 • wit hoefblad (petasites alba), net als andere hoefbladen, eerst een wat vreemde bloem op steel, later blad
 • oosterse sterhyacint (scilla syberica), 'kijkt omlaag'
 • vroege sterhyacint (scilla bifolia), 'kijkt omhoog'
 • bonte krokus (crocus vernus), die hebben wij heel veel in onze tuin (Abt Emo)
 • lieve vrouwen bedstro; is vaak afgebeeld op schilderijen; laat eens een paar bloemetjes in witte wijn (of water) een uur ltrekken. Lekker, joh!
 • donkere ooievaarsbek

En dan de definitie van stinzenplanten: iets met wilde planten die niet inheems zijn, en langer dan 100 jaar geleden ingevoerd en verwilderd zijn vanuit vaak grote tuinen bij stinsen (stenen huizen) en borgen. Niet helemaal consequent: sneeuwklokjes en lenteklokjes zijn stinzenplanten, zomerklokjes weer niet. Daslook is in Groningen een (regionale) stinzenplant, en in Limburg gewoon een wilde plant. Enigszins verwarrend. In het boekje
"Stinzenplanten in Groningen" van Klaas van Nierop wordt gesproken over stinzenplanten en begeleiders. Deze laatsten zijn niet eerst aangeplant bij de landgoederen, maar houden wel van hetzelfde milieu.

Goed milieu voor stinzenplanten: niet te schoon, niet te veel opruimen. Een beetje woelen mag, niet rigoreus omspitten. Stinzenplanten in gras: dan niet te vroeg maaien, pas in juni.

Spreeuwenkast (4): bezoek

De spreeuwenkast hangt nu een week of twee.
Met camera en al.
Geen spreeuw te zien hier.
Wel bij Ben en Roos, een dorp verderop.
We hebben de spreeuwen de richting aangewezen, maar niks.

De kast wordt wel bezocht.
We vinden het leuk om te denken dat het steeds dezelfde koolmees-man is.
Die de maten aan het nemen is voor zijn nieuwe huis.
Een beetje te groot voor hem.
Met een te grote deur.
Toch komt ie elke dag wel een paar keer kijken.

koolmeesfilmscreendump
Eddy heeft een en ander zo ge
ïnstalleerd, dat als er beweging is in de kast (eigenlijk als er beweging is op het bureaublad van de laptop), er een kort filmpje wordt gemaakt. Klik op Deze om het filmpje van 7 maart te zien.

Welke sneeuwklok?

Vorig weekend, toen het weer zo mooi was, stonden we even bij de buren in de tuin. Vorig jaar al een keer afgesproken om een deel van de eikenbladhortensia af te steken en bij ons in de tuin te zetten. Was in 2013 te laat, hele plant was al uitgelopen. Maar dit jaar, namelijk vorig weekend, wel gedaan.
De laatste sneeuwklokken stonden in bloei. Ik had net een stuk gelezen over sneeuwklokjesgekken, die tot 700 pond voor een enkel bolletje betalen, als die een beetje bijzonder is. En toen zag ik bij de buren die ene opvallende sneeuwklok! Met andere groene vlekken dan andere sneeuwklokjes. Iets bijzonders?

which snowdrop

Beetje zoeken op internet, en zo kwam ik bij website van
Judy's Snowdrops - Species. Heel veel soorten sneeuwklokjes te koop, en ook heel veel foto's. Zoveel dat ik er moe van werd om elk linkje van elke soort aan te klikken. Gewoon een mail gestuurd en per omgaande kreeg ik antwoord, niet van Judy, maar van Janet. Nu weet ik het, het is een galanthus gracilis.

If your snowdrop has leaves that have a slight twist then it is a gracilis; the inner mark looks typical for gracilis
Kind regards
Janet
----- Original Message -----To: enquiries@judyssnowdrops.co.uk
Sent: Sunday, March 09, 2014 6:07 PM
Subject: Which galanthus?

Hi Judy

I found a single snowdrop in my neighbours garden, with an a-typical spot pattern. 
I tried to name it by comparing it to the pictures on your website, but didn’t succeed.
The leaves have the colour of nivalis, a bit broader and slightly twisted.
Is this a kind you recognize?
.

Lezing Wilde Bijen

Afgelopen week ben ik naar een interessante lezing geweest in ons dorp. Over Wilde Bijen. Voor een kleine groep van 12 mensen gaf Wankja Ferguson een enthousiast verhaal, begeleid door veel foto's. Wankja noemt zichzelf eco-hovenier en legt zich toe op de aanleg en het onderhoud van natuurlijke tuinen. Met zoveel mogelijk planten en habitats voor vlinders, bijen, en andere insecten en dieren. Het bedrijf van Wankja heet Vlinder er Bij Natuurtuinen , zie ook Eco hovenier- en ontwerpbedrijf : Vlinder er Bij Natuurtuinen . Ook werkt zij regelmatig samen in een collectief van hoveniers/eenmens-bedrijfjes hier in de buurt van Groningen, allen met veel aandacht voor natuurlijk en gif-vrij tuinieren. Zie ook Ties de Tuinfluiter | Tuin | 't Groentje, Aan de tuintafel | Digi-letters | 't Groentje en Blij met mijn tuin | Tuin | 't Groentje .

bijtje2222bijtje111

Weetjes uit de lezing van Wankja
 • 358 soorten wilde bijen in Nederland, waaronder de honingbij
 • in stad Groningen relatief veel soorten 90-95 te vinden, door veelheid aan grondsoorten en biotopen
 • hommels zijn ook bijen, met een dik vachtje (kunnen eerder en later op de dag/ in het jaar vliegen)
 • honingbijen zijn de enige die van nectar honing maken, en dit als voorraad opslaan; andere bijen gebruiken de nectar om zelf meteen te eten
 • enige verschil tussen hommels en bijen: naast de twee grote ogen op de kop hebben ze nog een drietal kleine oogjes (waarmee ze licht/donker onderscheiden): bij een bij staan die in een driehoekje, bij een hommel in een rijtje). Wel heel goed kijken Happy !
 • bijen zijn de derde diersoort in de ranglijst van dieren die het meest bijdragen aan de wereld-economie: bestuiving van groot deel van al onze voedselgewassen.
 • magnolia's zijn zo oud, van voor de bijen, die worden bestoven door kevers
 • bij de metselbij is het vrouwtje de metselaar, mannetje zorgt voor bevruchting en lummelt verder maar rond
 • in de Verenigde Staten is de honingbij niet inheems, maar ingevoerd
 • de klokjesbij heeft geen harige poten om stuifmeel te verzamelen, maar een harige buik, een buikschuier. Die zie je soms rondwentelen in een bloem en wegvliegen met een hele gele onderbuik van het stuifmeel. (klik hier: Wulpse bij | Beestjes | 't Groentje)
 • wilde bijtjes hebben beperkte actieradius, 500 meter. Ze hebben dan ook groot probleem om voldoende voedsel te vinden en zich te handhaven als de verschillende geschikte biotopen verder dan 500 meter uit elkaar liggen
 • mooie namen: zilveren fluitje, roodstaartklaverzandbij, heidebronsgroefbij
 • hommels maken ook volken in het zomerseizoen, in de winter overwintert alleen de koningin (die grote dikke in het voorjaar), alle werksterhommels sterven in het najaar.
 • sachem bijtje, heel harig, lijkt op een hommeltje, maar vliegt heel druk heen en weer.


Tevreden brommend


Met Willem, de collega-imker van Doeke, in het mooie lenteweekend van 8-9 maart de bijenkast bekeken. 
Het bijenvolk 'bromde tevreden', aldus Willem. Er was genoeg voer (nog voorraad van eind vorig jaar) en ook al weer behoorlijk wat verse voorraad. Stuifmeel in diverse kleuren, en nectar. Niet helemaal duidelijk waar ze dat nu al vandaan hebben. Bij ons in de tuin bloeien vooral de krokussen en sneeuwklokken op dit moment. De wilg nog niet. Waarschijnlijk zijn de eerste wilgen op andere plaatsen al aan het bloeien, de bijen hebben een actieradius van drie kilometer, daar staan heel wat bomen en struiken.

Het volk bromde gezellig en tevreden, de koningin stapje rustig rond over de raten.
Ze was al weer flink aan de leg. De net gelegde eitjes vind ik zelf erg moeilijk om te zien (Willem wees ze aan), je moet met een bepaalde lichtinval in de zeshoekjes van de raten kijken. Na een paar dagen wordt het veel makkelijker zichtbaar, dan komt er een soort melkachtig vocht op de bodem van de raten. Na een dag of 12 zit er een keurig dekseltje op de raat, waarin de larve uitgroeit tot een nieuwe werksterbij. Mooi om te zien dat op een aantal raten al grote oppervlakken met ‘ gesloten broed ‘ zat. Het volk groeit voorspoedig.

Overstekende krokus

Eerst hadden we vooral krokussen rechts van het tuinpad.
Tot ze langzaam begonnen over te steken.
Naar de linkerkant van het pad.
Je ziet midden op de foto een krokus die zijn bolletje heeft opgepakt en op weg is van rechts naar links. Halverwege de oversteek. Op de detailfoto zie je dat er nog een paar krokussen onderweg zijn.
overstekende krokus8maartoverstekende krokus8maart2

Of toch niet?
Het zaad van krokussen heeft een zoet-smakend aanhangsel, een mierenbroodje. Deze nijvere beestjes verslepen het zaad naar andere plekken in de tuin in hun ijver om het mierenbroodje naar het nest te brengen. En zo komt een krokus nog eens ergens. Ook de grote oversteek over een tuinpad wordt mogelijk.

Mezenbol

Tuinvraag: hoe maai ik een mezenbol?
Van Paula kreeg ik een mail met bovenstaande tekst.
Ik dacht nog even, ze heeft een type fout gemaakt;
ze bedoelt natuurlijk: hoe maa
k ik een mezenbol.

Tot ik de foto in de bijlage opende....

mezenbolpaula
Nee, toch: hoe maa
i ik een mezenbol!

Door het warme lente weer hebben de korrels in de mezenbol besloten te ontkiemen.
Bij ons gebeurt dat wel met de graankorrels op de grond, maar in de bol zelf had ik nog niet eerder gezien Happy .

Violette bes

Paar lange slierten afgeknipt van de lonicera nitida. Kun je ook als haagje of in vorm snoeien. Bij ons staat ie op een verstopt plekje waar we zelden langslopen. Net voor ik het snoeisel op de houtwal gooi, zie ik iets paars glinsteren. Glanzend, doorschijnend, bijna glas-in-lood paars. Aan de onderkant van een paar takjes zit een verdwaalde paarse bes. Was me nooit eerder opgevallen. Grappig besje op een soort plateautje.
lonicera8mrt12lonicera8mrt1
lonicera8mrt3lonicera8mrt4.
Van een paar van de takjes, maak ik stekken, die ik direct in de grond zet, perkje onder kleine appelboom achter in de tuin. Wie weet slaat er wat aan en heb ik later een hele serie lonicera's.
De lonicera nitida heet in het Nederlands
struikkamperfoelie, of Chinese kamperfoelie.

Nitida weetjes
- groenblijvend, glanzend blad
- bloeit in mei/juni met roomwitte bloemen (moet ik in mei naar op zoek, heb ik nog nooit gezien)
- drachtplant voor solitaitre bijen, hommels en honingbijen (handig, staat naast de bijenkast)
- nectar en stuifmeel, code 5 (volhens wildebijen website)
- zon of halfschaduw
- liefst neutrale of kalkhoudende grond (bij ons doet ie het in zure grond)
- bloeit op tweejarig hout
- direct na bloei snoeien is best voor bijen (geen bessen, wel veel bloemen jaar erna)
.

Warmste 8 maart ooit

Zaterdag 8 maart.
Een prachtige tuindag.

's Morgens vroeg nog behoorlijk fris, vorst aan de grond geweest. Wel al kort na negen uur de tuin in, met fleece sjaal en jas. Op zoek naar een zonnig plekje om in de tuin te werken. Daar was het al lekker. Begonnen met de border voor de bijenkast op te schonen. Op de bovenste foto, staat net rechts uit beeld de bijenkast, op de onderste foto staat de kast net links uit beeld. Als later op de dag, het warmer wordt en de bijen gaan vliegen, dan is dat niet zo handig. Dan sta je in de vluchtroute van de bijen. Grassen afknippen, opschietende scheuten van de fluweelboom kort boven de grond afknippen, stengelresten van vaste planten afbreken en in stukjes over de border verspreiden. Achter in de wilg een uitgebreid zingende merelman. In de kornoelje vlak naast de border waar ik bezig was, een twinkelende roodborst.
Een heerlijke tuindag.

huis8maartvan achterwas8maart2014

Om half 5 's middags was het op zijn warmst, hier 14 graden. We hebben de eerste keer dit jaar de was buiten gehangen. Prima gedroogd. Eddy meldde dat het de warmste 8 maart ooit gemeten was. Misschien niet hier, maar warm zat. In de serre is het bijna 20 graden geworden, eind van de middag daar nog even gezeten (zon was al wel weg).

Maandfoto februari 2014: Bijtjes en Bloemetjes

De meteorologische lente begint 1 maart.
De gevoelslente was er dit jaar al eind februari.

Zie de bijen.
Zie de bloemen.
Zij zoemen.


bloembij3mrt1bloembij3mrt2

Zij Zoemen.

Ontvouwende ribes

Voor het mooie plaatje.
ribes3maart1.
Het is 1 maart, meteorologische lente is gestart.
De ribes heeft het ook gemerkt en is druk bezig uit te pakken: de helgroene blaadjes worden uitgevouwen. De bloemtros begint uit te zakken en de eerste van de individuele bloempjes is open gegaan. Nog een-twee dagen zonnig en zacht weer en het bloemtrosje is helemaal open, nectarbron voor bijen en hommelkoninginnen. Bijzondere geur, als je langs de struik loopt.

Spreeuwenkast (3)

Vorig weekend opgehangen tegen de garage van buurman Jan: de spreeuwenkast. De lange kabel gaat van de nestkast, via de dakrand van de garage, hoog door de coniferen richting dak van onze serre (2 meter hoog), en dan via kier in raampje naar binnen naar de bijkeuken. Eddy heeft een en ander in de loop van de week aangesloten op de laptop. Nu maar wachten of er een spreeuw komt. Vandaag heeft Eddy een beetje met de software gespeeld zodat er nu automatisch een kort filmpje van tien seconden wordt opgenomen als er iets in de kast beweegt. Nog geen twee uur daarna raak! Geen spreeuw, maar wel een koolmees die een paar keer in het huisje kwam rondkijken.
spreeuwenkast2mrt.
Vandaag ook nog snel de andere, soms tamelijk rustieke (=vervallen), vogelhuisjes schoongemaakt.

Krokus

Mannetje aan mannetje staan de krokussen in de tuin. Met de voorjaarsachtige zon vandaag gingen de kelkjes volop open. En ze werden uitgebreid bevlogen door de bijen.

krokus3maart5kl
krokus2maart55klkrokus2maart5555kl.

Börg bloumkes

De term stinzenplanten ontstond in 1932 in Friesland. J. Botke noemde het toen stinsplanten. Hij bedoelde daar planten op vergeten hoekjes mee, op singels, op plaatsen waar vroeger 'stinsen' (stenen huizen) gestaan hebben of nog steeds bestaan. In Friesland en andere provincies heten ze stinzenplanten, in Groningen hebben ze ook de passende naam 'börgbloumkes', en in Duitsland: Burgflora. Essentiële eigenschap van al deze planten is dat ze ooit bewust door mensen zijn aangeplant. Oorspronkelijk hoorden ze niet tot de plaatselijke, regionale of inheemse flora, maar door dat ze na aanplant verwilderden en inburgerden, hebben ze nu vaak een natuurlijk karakter gekregen.

Bovenstaande en nog veel meer weetjes over stinzenplanten in (stad) Groningen is te vinden in het boek "Stinzenplanten in Groningen" van Klaas van Nierop, stadsecoloog. In de stad Groningen zijn ze in overvloed aanwezig, in parken, plantsoenen en groenstroken langs de weg. Prachtig is het grote grasveld achter de Martinitoren, een gele vlakte van de winterakonieten. Klaas van Nierop inventariseerde alle vindplaatsen in Groningen en beschrijft een groot aantal, ook minder opvallende stinzenplanten. Bladerend door dit boekje (het is de tijd van het jaar) kwam ik de verwijzing naar een park tegen waar we nog nooit geweest zijn: Groenestein. Daar zijn we vanmiddag even naar toe gefietst. Veel oude bomen, veel vogel/vleermuizen nestkastjes en veel lage planten, die gebruik maken van het licht door het nog onbebladerde bomendak. Hele velden daslook (nog niet in bloei, maar wel frisgroen), sneeuwklokken en krokussen.
groenenstein2maart1
sterrenbos2maart2
Na Groenestein nog twee andere parkjes/ landgoederen bezocht, allemaal in klein stukje in het zuiden van de stad Groningen: het sterrenbos en de coendersborg. Bovenste foto is in Groenestein, onderste in het sterrenbos.

Mul

Heel regelmatig vliegen de bijen nu rond.
Niet in enorme aantallen, maar met een beetje aardige temperatuur en een zonnetje, steeds meer. Deze week zag ik ze voor het eerst met oranje klompjes stuifmeel: dat zijn de krokussen. Bij ons staan die deels op een beschaduwde plek, nog niet allemaal open, maar steeds meer. Gister ook de eerste hommelkoningin gezien.

Onder de bijenkast, die open is van onder zit een piepschuimen bodem-schuif.
Regelmatig bekijk ik die om te kijken of en zo ja hoeveel mijten (die akelige varroamijten, die een aanslag doen op de conditie van een bijenvolk) er zijn gevallen.

mul1met1mul1mrt2

Deze keer was de witte schuif behoorlijk gekleurd. Allemaal bruinige, gelige, wittige en soms oranje kruimeltjes: mul. Deze mul is normaal, een mengsel van afval van de gekristalliseerde suiker die de bijen eind vorig seizoen kregen en opruimwerkzaamheden. Mul bestaan uit was, bijendelen (kopjes/pootjes), oud stuifmeel enz. En helaas ook mijten. Veel mul, betekent veel activiteit. Aan de plaats van de mul kan ik nu ook zien op welke plekken in de kast de bijen zitten, zonder de kast open te maken.

Donkerpaars

Een erfenis van de vorige bewoner, een klein hoekje met een groep heel donkerpaarse helleborussen. Omdat er niet zo veel bloeit vroeg in het jaar, komen ze steeds weer opnieuw op de foto. Vooruit, dit jaar ook nog een paar.
heleborus23feb1helleborus23feb222
helleborrus23feb 333helleborrus23feb4444
Denk er alleen een veel donkerder
kleur bij, heel donker paars. Op de een of andere manier zijn de bloemen op de foto veel lichter van kleur dan in het echt. Misschien omdat de zon er op schijnt.

Trachystemon

Achter in de tuin hebben is een perceeltje met enkele fruitbomen, en in het voorjaar veel vroege bloeiers. Sneeuwklokjes, krokussen, bosanemonen, akonietjes, primula's. De eerste zijn al begonnen. Veel laag spul in deze tijd van het jaar. Later in het seizoen komt er meer hoogte, enkele enorme varens, bosandoorn, koeienoog, kogeldistel. Halve tot hele meter hoog. Maar nu nog niet. Nu laag spul. En daar tussen zag ik opeens iets nieuws, iets onbekends. Een gebogen stengel kwam uit de grond, harig, een beetje uitrollend zoals een bloemstengel van een smeerwortel. Een stukje verderop nog zo'n stengel, met een stukje harig blad dat uit de grond kwam. Vaag kon ik me herinneren dat ik hier enkele grote wortelklonten heb geplant, gekregen van dorpsgenoot Roos bij de najaarsplanten ruil.

Kijk, dan is het handig om zo'n weblog over de tuin bij te houden. Even terugzoeken en nu weet ik weer wat het is (
Oogst najaar 2013 | Tuin | 't Groentje). De plant heet trachystemon orientalis, een Nederlandse naam heb ik niet gevonden. De plant heeft enorme wortelstokken en later ook hele grote bladeren, en bloeit in maart (nu dus ook februari). Een ruwbladige, familie van borage en smeerwortel.
trachistemon23feb1trachistemon23feb222

De Engelse naam is 'Abraham, Isaac and Jacob'. Hoe verzinnen ze het? Op een Britse site over wilde bloemen staat dat de naam (die ook wel eens gebruikt wordt voor longkruid of smeerwortel) te maken heeft met het feit dat de bloemen van kleur verschieten als ze ouder worden...

Snow Bells

Deze horen bij het seizoen.
Niet in winterse omstandigheden dit jaar, maar in een zeer zachte omgeving.
sneeuwklokken23feb.

Moestuin in de winter

Vorig weekend, even wandelrondje vanuit huis. Wind, half zonnetje, minibuitje. Lekker even buiten. Niks koud. Een van mijn wandelrondjes gaat langs een moestuincomplex. Altijd leuk om even te kijken. Een enkele fiets stond er, nog niet veel volk. De meeste tuinen kaal, groen van mos, en onkruidjes, restantjes groenten en planten van vorig jaar. Takken en buizen, kris kras door elkaar. Lijkt soms wel een kunstwerk (foto 1). Een paar tuinen zijn al weer helemaal klaar, keurig opgeschoond, bedjes opgehoogd, paadjes glad. En her en der nog wat wintergroente, prei of boerenkool.

moes111moes555moes222
moes666moes333moes444

Ik maakte een praatje met de eenling-tuinier. Hij woonde vlakbij, en was nu wel zo'n beetje uitgewandeld. Was blij dat ie weer wat in het volkstuintje kon doen. Snoeien van frambozen, bij elkaar rapen van rijshout. Wat ie zoal verbouwde, vroeg ik. Diverse soorten sla, wat tuinbonen, die vindt zijn vrouw zo lekker (hij zelf niet). Handjevol bieten, zag er leuk uit, maar hij at het zelf niet. Kolen verbouwde hij niet. Dit jaar ging hij klimbonen proberen. Verder dacht ie nog na, want vanaf dit jaar had ie ook het stuk ernaast overgenomen (de vorige moestuinier deed er niks mee).

Spreeuwenkast (2)

Tja, waar zullen we de spreeuwenkast hangen.
In een boom in de bomenrij achter in de tuin. In de nok van de verre schuur, op de plek waar nu een klein nestkastje hangt? Ooit broedde daar een bonte vliegenvanger in de mussenflat. Of tegen de zijmuur van de garage van buurman Jan? Net over de erfgrens, maar wel een mooie plek op het oost-noord-oost (noord oost is de beste richting voor een nestkast). Voordeel van die laatste plek is dat het wat dichter bij huis is, handig om bij de stroom te komen. In de verre schuur hebben we geen stroom en de 30 meter lange kabel is daarvoor waarschijnlijk net te kort. Of we tappen de stroom af in de schuur van buurman Jan, die heeft wel stroom achter in de tuin.
Wordt vervolgd.
schuurspreeuw1garagespreeuw1.

Akoniet deel 6: pol

Voorjaar komt er aan.
Met zo'n vrolijke gele bloeier.
Dit polletje met volle bloemen.
Een paar andere nog in wording.
akoniet15feb.

Stevige bijenkasttafel

De bijenkast van imker Doeke stond op een klein ijzeren tafeltje bij ons in de tuin. Op zich een stevig tafeltje, een beetje klein misschien. Maar wel met dunne pootjes. En in het natte najaar en winter zakten die pootjes steeds een beetje verder in de zeer zachte grond weg. De bijenkast kwam schever en schever te staan. Dat voelde niet prettig, stel dat de bijenkast om zou vallen ….

Eddy heeft een nieuw tafeltje gemaakt van de superstevige soort. Van steigerbuis en oude vloerdelen. Op maat gemaakt, goede hoogte en twee keer zo breed, als de bijenkast. Bij het verzorgen van de bijen kunnen de kastdelen dan gewoon op het tafeltje erbij gezet worden. Vooral handig als ze later in het jaar vol met honing zitten en loeizwaar zijn.

bijenkast15feb1
bijen15feb2bijen15feb3

Toen de imker twee weken geleden langs kwam om de bijenkast met ons op het nieuwe tafeltje te tillen was ie zeer tevreden Happy

Hepatica

Eind vorig jaar heb ik het leverbloempje in een pot gezet. Met wat extra kalk. belangrijkste reden was dat het plantje onder de pergola stond. Die was eind oktober omgewaaid, en ik vond het risico te groot dat de hovenier bij het opbouwen van de nieuwe pergola het - toch wel tere plantje - zou plattrappen. Vandaar in veiligheid gebracht in een pot. De eerste bloem is nu open, en ik zie nog flink wat knoppen net boven de grond uitkomen.

leverbloem15febleverbloem15feb3leverbloem15feb2

Zie ook
Honger | Tuin | 't Groentje.

Olympisch


kleuren8feb.
Welk verband zie je tussen deze foto's, vroeg ik in een eerder stukje.
Een
bloem, een bloem met bij, een bes, een buxus , een blad.
Hmmmm, alles begint met de letter
b?
Had gekund.Maar ik bedoelde de kleurtjes, op deze volgorde Happy

Olympic_rings_with_white_rims.svg

Als de olympische ringen.

Spreeuwenkast

Hij is aangekomen, de spreeuwenkast.
Zie
Vogel van het jaar | Digi-letters | 't Groentje.
In een grote kartonnen doos.
Een nestkast met een cameraatje.
Aan te sluiten op een TV.

Dat gaan we eerst binnen uitproberen.
Foto 1: de nestkast op zijn rug, aangesloten op een TV. Foto 2: de camera aan de binnenkant van het deksel (wel even de kabeltjes goed aansluiten, ja.) Foto 3: testvogeltje onder in de kast. Foto 4: beeld op de TV.

kast15feb1nest15feb3
nestkast15feb4kast15feb2.
We gaan het voor het ophangen ook nog even proberen met een laptop. Dan kunnen we ook evt. filmpjes vastleggen. Naast het beeld (kan ook in donker, zie de 6 ledjes op de camera), is er ook geluid. Ik ben benieuwd.


Raadsel: Welk verband...

…. kun je vinden tussen deze foto's?
kleuren8feb..
Onder aan deze pagina, onder vijfde logje, kun je email-link vinden om je reactie te sturen.

Vogelverhalen

Uch mussen in de heg, luid gekrakeel, en getjilp.
Opeens stilvallend als poes of sperwer zich vertoont.
Een voedersilo per dag peuzelen ze met zijn allen op.
Niet alleen mussen, ook vinken en groenlingen.
En af en toe een koolmees bij de 'mussensilo'.
Op de grond de vinken, het paartje tortels, 1 houtduif.

Aan de andere kant van het huis, nog een voedersilo.
Op anderhalve meter van de erker.
Hier komen de mussen vrijwel niet.
Daarmee een gevarieerder 'vogel aanbod'.
Poes Sprot kan binnen in de vensterbank, langdurig naar buiten staren.
Reuze interessant al die vogels.
Roodborst, koolmees, pimpelmees.
Vink, groenling, en goudvink (man en vrouw!)

Verder achter in de tuin een pindasilo.
Koolmees en pimpelmees frequenteren deze voederplaats.
En de grote bonte specht.
Bijna dagelijks.

Geluiden, gezang.
Neemt steeds meer toe.
Koolmezen, roodborstliedjes.
De 'tweep' van de vink, hele liedje met vinkenslag volgt later.
Begin januari eerste merel, afgelopen vrijdag eerste zanglijster.
Beiden gehoord vanaf de fiets, op weg naar het werk.

Een vogelgeluid kan ik niet plaatsen.
Kort liedje, een paar tonen.
Maar dan twee klanken tegelijk.
Welk vogeltje kan dat?
Het is me nog niet gelukt de vogel te zien….


Maandfoto januari 2014: winterheide

't is Winter.
Volgens de kalender.
Maar niet volgens de thermometer.
Graad of acht.
Vlagerige wind.
Voelt niet als winter.

Maakt niet uit voor de winterheide.
Die bloeit onverstoorbaar door.
maandfotowinterhei.

Maandfoto december 2013: Hulstebes

December sfeer.
Voor de koperwieken langskwamen.
maandfotodechulst.

Op het eerste gezicht

Op het eerste gezicht…
….. dat is de titel van een hele serie Belgische tuinblogjes.
Het idee is natuurlijk niet nieuw: neem een foto van een deel van je tuin, steeds vanaf de zelfde plek, en doe dat op verschillende tijdstippen. Zelf maak ik regelmatig foto's vanaf de tuinbank: Zie
Tuin vanaf bank 20 januari 2007 | Tuin | 't Groentje en Vanaf de tuinbank 23 januari 2010 | Tuin | 't Groentje .

Annetanne startte twee jaar geleden een rubriekje op haar weblog, met bovengenoemde titel, en een aantal medebloggers deed mee. Leuk vind ik dat de deelnemers zich aan kunnen melden via Anne's log, zie
Op het eerste gezicht - September 2013 - AnneTannes Tuin . Bedoeling is dat je elke eerste dag van de maand een foto neemt.


eerstegezicht

Hieronder een paar links naar andere deelnemers, stuk voor stuk leuke logs.
Dus als je een uurtje over hebt …
Op het eerste gezicht… januari 2014 | Het huis van Tante Alice
op het eerste gezicht – december 2013 (aflevering 5) | Kristof tuiniert
Spinrag: Op het eerste gezicht: december 2013..

Book of Hours

In het Engels heet het Book of Hours.
In het Nederlands een getijdenboek.
Heeft overigens weinig te maken met eb en vloed.
Maar wel met gebeds-stonden, getijden.
In de middeleeuwen werden in de kloosters gebedenboeken of breviers gemaakt voor de monniken. Gebeden, verdeeld over 8 stonden, 8 tijdstippen op de dag. Bv. de vespers, avond gebeden. Er zijn nog prachtige exemplaren van deze boeken over, uit de 15e eeuw. Voor de leken, werd een vereenvoudigde versie van de brevier gemaakt, een getijdenboek. En rijke burgers gaven opdracht tot het maken van de prachtigste exemplaren, met fraaie schilderingen.
Duc de Berry - Folio 2v
Voor elke maand was er een prent, hieronder februari en maart, met allerlei gegevens, over de sterrenbeelden, over de seizoenen, maar ook tijdstippen van zaaien of oogsten. Het soort informatie dat je heel veel later terugvond in bijvoorbeeld de Enkhuizer almanak.

DB-f2v-mDB-f3v-m

En waarom dit stukje in een weblog over de tuin?
Omdat ik een boek aan het lezen ben, dat over een tuin gaat.
The Morville Hours, the story of a garden, van Katherine Swift.
Het is geschreven volgens de opbouw van een Book of Hours.
Toen moest ik natuurlijk even googlen wat dat was, zie begin van dit logje.

Klaar voor de buiging

Bij ons staan de sneeuwklokjes nog net niet in bloei.
Maar de eerste staan al wel klaar.
Bloemknop nu nog strak in de lucht.
Nog heel even en ze buigen zich omlaag.
sneeuwklok2feb
Bimbam.

Birdee

In aantallen haalt ie het niet bij de musjes, maar toch een veel-geziene gast in onze tuin.
Een pimpelmeesje.
In de wirwar van de kamperfoelieboom.
Net buiten beeld hangt een pindacake.
pimpel2feb12pimpel2feb122sh2.

Sneeuwschuiven

Hebben we toch nog even winter gehad.
Althans in Groningen.
Een winter van een week.
Vorige week zondag lag er een aardig pak sneeuw, temperatuur overdag -5.
De poezen liepen op hoge poten door de sneeuw.
Vonden er niets aan, snel weer naar binnen.

Maar wat is er leuker dan zo'n eerste keer sneeuwschuiven?
Eerst een paar passen in de verse sneeuw op weg naar de schuur, naar de sneeuwschuiver.
En dan het paadje schoonvegen, weg zijn de voetstappen weer.
Daarna met bezem de laatste restjes weg, terwijl Eddy aan de stoep begon.
Buurman was net klaar, overbuurman nog bezig (
Hoi Buurman, lekker schuiven, hè).
De andere buren waren een weekendje weg, dus konden we nog een extra stukje schuiven.

Restjes sneeuw lagen er vandaag nog her en der. En in Noordlaren konden de kids schaatsen. Voor een marathon is het ijs niet dik genoeg, nu vrijdag avond, een beetje dooi, die zet het weekend door.

sneeuwschuiver4sneeuwschuif2vierk.

Vogel van het jaar

Vogel van het jaar 2014 is de spreeuw.
Tenminste in Nederland (in Belgi
ë is het de kerkuil geworden).

Er worden dit jaar allerlei activiteiten rond spreeuwen, spreeuwen tellen, spreeuwen waarnemen georganiseerd.
Zie :
2014: Jaar van de Spreeuw | Sovon.nl

Spreeuw_header

Begin dit jaar was er een oproep op de site van de vogelbescherming voor mensen die eventueel mee wilden doen met een nestkasten-actie. Wij hebben ons ook aangemeld, er zijn 100 kasten te verdelen.Bij de verspreiding van de nestkasten wordt gekeken naar een goede verdeling van de kasten over stad, dorp en buitengebied in heel Nederland.
Afgelopen week kregen we een mail dat ook wij zo'n kast (te leen) krijgen.
Een spreeuwennestkast - met- camera !
Half februari zal de kast afgeleverd worden. Moeten nog wel een mooie boom kiezen om hem op te hangen en een kabel naar een analoge (!) tv aanbrengen om de beelden in de kast te kunnen zien.
Wordt vervolgd.
Laatste benen van het siergras

Op allerlei plaatsen in de tuin hebben we pollen miscanthus, prachtriet, staan. Verschillende soorten op verschillende plaatsen. Het is een stevig gras met de nazomer en herfst als toptijd. Ook in de winter is het gras nog prachtig; het blijft lang stevig overeind staan, wuift mee met de wind, en heeft nog steeds stevige pluimen. Langzaam vallen de strogele smalle bladeren af, zodat alleen nog de kale stengels overeind staan. De wind dunt langzaam de pluimen uit. Om de pollen heen ligt dan een strogeel tapijt van afgevallen blad.
De foto is van vandaag 19 januari 2014. Op andere plekken in de tuin knip ik de pollen siergras pas in het voorjaar kort, om eventuele vorstschade (?) te beperken. Alleen de pollen in de zijborder op de foto gaan binnenkort onder het mes (snoeischaar). Waarom? Omdat in deze border honderden krokussen staan, en andere voorjaarsbolletjes. Om die beter uit te laten komen als ze over een aantal weken in bloei komen knip ik de grassen hier af. Maar vooruit, nog even genieten.

grassen19jan.

Mossteen

In Japanse tuinen kan een bijzondere, bijna serene sfeer worden gecreërd.
Door keien of kiezels, mossen en schaduw.
Grijs en groen.
Eenvoud en vorm.

mossteen19jan
mossteen19jandetail

In onze achtertuin hebben we in grindrivier met bemoste keien. Alleen het gras aan de linkerkant van de grote foto doet een beetje afbreuk aan een 'Japanse sfeer'.

Met pot

Reacties op de vraag in een eerder logje Met of zonder pot | Tuin | 't Groentje waren unaniem.
De
foto met pot werd meer gewaardeerd.
met pot nogmaals
Antje vindt dat de foto-met-pot meer diepte heeft. Ze zou graag zien dat de pot een natuurlijke beplanting heeft, iets wat ook in de tuin groeit: bijvoorbeeld oxalis of vergeetmijnietjes, desnoods hedera. Zelf speelt ze ook graag met dit soort elementen in haar tuin.
Edwin vindt de foto met pot spannender. Als je die met pot gezien hebt, lijkt er in de andere iets te ontbreken.
Bonno is professioneel fotograaf en heeft de foto's uitgebreid bekeken. Zijn reactie is dat de foto met de pot mooier en beter is en wel hierom:

De pot geeft rust in de chaos, dit door de strakke ronding en vorm van de pot. Door de rode kleur wordt wat meer levendigheid gecreërd (kleurcontrast). De combinate grootte, vorm, eenvoud en kleur van de pot maakt de foto interessant.  Zonder de pot oogt de foto mat. De pot zorgt ook voor beter zichtbare diepte ( betere lineaire perspectief van het paadje). De belichting is beter. Er is meer, subtiel licht-donker contrast. En de foto oogt scherper.

Q.E.D.

Stokroos in bloei

Met de verrekijker aan de ogen speurde ik naar vogels, tuinvogeltelling. Met een verrekijker heb je een klein beeldveld, en ook een beperkte scherptediepte. Door aan het scherpstelwieltje te draaien is soms het beeld dichtbij scherp, en dan weer het beeld verder weg. Toen ik vanuit de erker aan het scherpstellen was op het vetblok in de kamperfoelie, werd ik afgeleid door een onscherp 'rood iets' in mijn beeldveld, op een plek waar ik geen rood verwachtte. Verrekijker weg, bril op. En tot mijn stomme verbazing zag ik dat de stokroos vlakbij de erker, die vorige zomer heeft gebloeid, maar allang was uitgebloeid, opeens weer een bloem gemaakt heeft. Boven een lange bruine stengel met bruine zaaddozen, opeens een toefje groen blad en en een bloem. Een hele dikke knop staat op het punt om ook nog open te gaan. Ook dat is mogelijk in deze gekke warme winter.
stokroos19jan1
stokroos19jan2stokroos19jan3

Of de laatste knop nog open gaat is de vraag, komende week kijkt er toch wat sneeuw te komen, en mogelijk lichte vorst.

Tuinvogeltelling 2014

Mijn persoonlijke tuinvogeltelling van 2014.

Header_replymail_TVT2014
Gaai 1
Groenling 3
Grote bonte specht 1
Houtduif 3
Huismus 30
Koolmees 2
Merel 3
Pimpelmees 3
Roodborst 1
Staartmees 1
Turkse tortel 2
Vink 3

mssen18jan1

Niet tijdens de half-uur-telling gezien, maar wel vaak bij ons in de tuin: winterkoning, heggenmus, ekster, kauw. De echte wintervogels hebben we dit jaar nog helemaal niet gezien : keep, koperwiek, kramsvogel.

Een uitgebreid verslag met de landelijke telresultaten staat vanaf maart op www.tuinvogeltelling.nl.
De voorlopige landelijke uitslag: huismus 1, merel 2, koolmees 3.
Resultaten vorig jaar
Tuinvogeltelling 2013 | Beestjes | 't Groentje .

Met of zonder pot

Welke foto vind je mooier?
Die met pot, of die zonder pot.
tuinmetpottuinzpnderpot
En waarom?

Moestuinjaar?

Wat leuk zo'n moestuin.
Deze is van Mieke D.
Foto maakte ik afgelopen zomer.
Dit is het vak waar dit jaar de koolachtigen (brassica) staan.
Als ik de foto zie, dan denk ik weer.
Wat leuk zo'n moestuin.
Zou ik het toch weer eens proberen?

moestuinmiekegr
moestuinmiekekl2moestuinmiekekl3moestuinmiekekl1.

Warme winter tuin

Vorig jaar om deze tijd, sneeuw en flinke vorst. Da's nu wel anders. Vandaag prachtig zonnig, stukje wandelen en fietsen. Bijna warm genoeg om de jas uit te doen (nou ja, net niet). In de tuin geen ijs, geen sneeuw, geen wit.
Wel groen van buxus, strogeel van grassen die langzaam in elkaar zakken. Grijs van santolina en lavendel. Bruin van afgevallen blad.
tuindec2013
tuindec201333tuindec201322tuindec201311.

Merelzang 2014

Op 6 januari 2014 om kwart voor acht 's morgens hoorde ik de eerste merel zingen. In het zuiden van stad Groningen (Vestdijklaan). Min of meer zelfde plek waar ik het jaren geleden voor het eerst hoorde.
Als ik terugkijk in logjes (
Merelzang 2009 | Beestjes | 't Groentje ; Vogelzang | Digi-letters | 't Groentje ) kom ik jaren tegen waar ik de merelzang voor het eerst hoorde op 22 januari, 15 februari en 17 februari. 6 januari is vroeg!
merelbeszang.

Boek: spelen met de natuur

Dit is een doorverwijsboek. Tussen kerst en nieuw jaar het boek Boek: Buiten is het Groen | Letters | 't Groentje gelezen van Henk Gerritsen. Daarin werd verwezen naar een eerder boek, inmiddels alleen tweede hands te krijgen, maar geen probleem via bol.com. Een paar dagen later had ik het in huis. Als dit een film was zou je het 'prequel' noemen, ik lees het later in de tijd, maar het beschrijft dezelfde tuin, een aantal jaren eerder.
Spelen met de Natuur; de natuur als inspiratiebron voor de tuin. Door Henk Gerritsen en met foto's van Anton Schlepers uit 1993.
Hardcover bijna 150 blz, glanzende druk en veel foto's. De meeste hoofdstukken hebben korte (en enigszins voor de handliggende) titel: kleur, sfeer, bladvorm, potten. Maar ook : "Tierelantijnen en frutsels" en - de leukste- "
Ach wat jammer! de tuin is uitgebloeid" . Henk beschrijft zijn grote ergernis als bezoekers in de Prionatuinen dit riepen in augustus en september bij het zien van allerlei - niet weggeknipte - afgestorven plantenresten. Terwijl in dit seizoen de tuin juist zo mooi is, met siergrassen en zaaddozen, en allerlei tinten bruin, geel , beige.
boekgerritsen111fotoboekgerritsen222.

Boek: Buiten is het Groen

Houd je van
 • natuurlijke tuinen
 • bloemenweiden
 • wilde planten
 • beestjes in de tuin
 • lezen
en geef je jezelf leestijd kado,
dan kan ik je een prachtig boek aanbevelen:
Buiten is het Groen, van Henk Gerritsen.

fotoger3klfotoger2klfotogerr12

Bijna 400 bladzijden (396), prettig in de hand liggend, veel fraaie foto's en zeer leesbaar. Regelmatig werd ik wat vreemd aangekeken thuis, toen ik grinnikend met het boek op schoot zat te lezen. Tekst op de achterkaft: "
Een eigenzinnig boek waarin bladluis en door slakken aangevreten bladeren tot schoonheid zijn verheven."
Dat, maar ook het persoonlijke verhaal van Henk. spreekt mij aan. Hoe hij zijn liefde voor natuurlijke landschappen en natuurlijke tuinen -die de ongedwongen sfeer van die landschappen opwekken- combineert met zijn liefde voor veel snoeien (dan maak je gewoon een 'gril-knipsel').
Henk Gerritsen was een van de ontwerpers en eigenaren van de Prionatuinen. Hij is eind 2008 overleden. Als ik het boek lees, zucht ik eens diep. Ik ben nog nooit in de Prionatuinen geweest, maar ik voel een diepe verwantschap met wat Henk beschrijft.
NB. De stichting Prionatuinen heet vanaf 1 januari 2014 de Henk Gerritsen Foundation en houdt zich voornamelijk bezig met heruitgeven van uitgaven van Henk en het uitdragen van zijn gedachtengoed. In 2014 verschijnt een herdruk van "Buiten is het Groen" in het Nederlands en Engels. En een eerste druk in het Duits. Zegt het voort.

Sperwer (1)

Sperwer-vrouw verschalkt een duif.
En laat zich uitgebreid fotograferen door Frank.
sperwer2jan1.

Sperwer (2)

Meestal eten ze musjes, of andere kleine zangvogeltjes.
Maar deze sperwer-vrouw ving een duif.
Geplukt in de achtertuin van mijn broer.
Een bedje van veren.
Midden in een woonwijk.
Gedemonteerd bovenop de pergola.
Drie uur was ze bezig om de duif op te peuzelen.

Sterke snavel.
Felle ogen.
Vlijmscherpe nagels.
En toch een hele lieve vogel…..

sperwer2jan8
sperwer2jan4sperwer2jan6
sperwer2jan0sperwer2jan5
…. heel veel hartjes op de borst.