2015

Ken je rozet: een ster kwis


Multiple choice: 2 of 3 namen per rozet.
Kies de goede.

Rozet nummer 1: a) paardenbloem, b) teunisbloem of c) wilgenroosje?
Rozet 2: a) bosaardbei, b) zilverschoon of c) ganzerik?
Rozet 3: a) ezelsoor, b) verbascum of c) vingerhoedskruid?
Rozet 4: zie rozet 2
Rozet 5: a) glanzende ooievaarsbek, b) robertskruid of c) veldkers?
Rozet 6: a) paardenbloem, b) kaardebol of c) teunisbloem
Rozet 7: a) oranje havikskruid, b) biggenkruid of c) madelief
Rozet 8: a) vingerhoedskruid, b) vergeetmijniet of c) judaspenning
Rozet 9: a) stokroos, b) jacobskruiskruid of c) look-zonder-look
rozettenveldjenummers
rozetnummer8rozetnummer9


NB. Dit was de een-sterrenkwis.
Eerder verschenen de
twee- en driesterren kwis.

Tuinblik links en rechts

Vanaf vaste plek in de achtertuin maak ik regelmatig serie 'dezelfde' foto's.
En ze zijn steeds anders.
Dit zijn er twee van vandaag. Naar links kijkend in de achtertuin en schuin naar rechts kijkend (met Eddy bijna op de brug).
Het stukje donkere grond, achter de uitgebloeide teunisbloemstengels op foto 2 is het plekje waar ik de primula's heb gedeeld en verder uit elkaar heb gezet.

naar links
naarrechts.

Planten delen in december

Normaliter niet het meest voor de hand liggende tijdstip om vaste planten te delen: eind december. Maar ach, het voelt goed, de grond is warm en nat, de plantjes staan er enthousiast bij. Tweede kerstdag, 's middags, een kluwen primulaatjes -een soort met kleine hel-paarse bloempjes- gedeeld. Steeds een polletje uitgestoken, en de afzonderlijke plantjes van de oude verhoutte wortelstokjes gescheurd. Na een paar jaar wordt de bloei minder, en dan is het handig de plantjes te verjongen. Het leuke is dat er vaak meer plantjes overblijven dan in het oorspronkelijke grond passen. Nu hebben we links en rechts van een klein tuinpaadje primulaatjes (eerst alleen maar links) en ook nog een paar extra opgepot en in parkeerbed gezet. Dat wordt in april weer genieten van de kleur!

wandaapril2009
primula26dec

De foto met bloemen is van april 2009. De onderste foto van 26 december 2015. Let op, het is een bijzondere foto, want je ziet niet vaak 'zwarte grond' bij ons in de tuin!

Nakomelingen

Vanuit de tuin van C. te O. zijn een paar exemplaren verhuisd naar de tuin van M. te B. Daar bloeien ze al jaren en zaaien zich ook goed uit. En nu heb ik een paar zaailingen uitgestoken en verhuisd naar onze tuin te H. Vanmiddag de plantjes in de tuin gezet, behoorlijk nat, maar deze bos(rand) planten houden van vocht. Dat is dus wel goed. Ze houden ook van kalk.... hmmm, als ik er aan denk strooi ik er morgen nog wat kalk omheen. Om ze een beter start te geven in onze behoorlijk zure veengrond. Het plantje op de foto is ongeveer 3-4 cm groot.
Het is
helleborus foetidus.

helleborus nitidus.

Met kerst in de tuin van mijn moeder

Bijzondere winter.
Uitermate zacht.
De natuur haalt van alles door elkaar.
Deze foto's van bloeiende bloemen in de tuin van mijn moeder maakte ik op eerste kerstdag 2015.

ma25dec campanula groot
ma25decbieslookma25decachillea
ma25deckerriama25deckerriadetsil
ma25decwittehortensiama25decfuchsia
ma25decrozegroot

Een lage campanula
Een bieslook bloem en een scherm van duizendblad, achillea.
Een kerria struik, vrijwel bladerloos, maar wel gele pompoenbloemetjes.
Een witbloeiende boerenhortensia (en nog wat knoppen!) en een fuchsia met op de achtergrond geranium endressii.
Een knalpaarsroze onbekende
.

Ken je rozet: twee sterren kwis

Ronde 1 was het moeilijkst.
Nu ronde 2.
Iets makkelijker.
rozettenveldjenummers
rozetnummer8rozetnummer9

9 rozetten, 9 namen.
Maak de juiste combinatie van een cijfer en een letter.
1 = ....
2 = .... etc.

Je kunt kiezen uit:

 1. bosaardbei
 2. oranje havikskruid
 3. teunisbloem
 4. paardenbloem
 5. stokroos
 6. vingerhoedskruid
 7. judaspenning
 8. robertskruid.

Tub trug

Handige emmers, die tub trugs. Kan bijna 40 liter in, en ze dragen makkelijk. Als je ze te zwaar belast kan het -na een tijdje- misgaan. Van een van de emmers was het handvat gescheurd, en gister gebeurde dat met een tweede. Zaterdagmiddag even langs de Action gelopen, waar ik ze ook al eerder had gekocht. En daar een drietal nieuw aangeschaft.
tubtrigs20dec
Je kunt ze ook gebruiken als een soort buiten-pantoffels.

Roos, druif en clematis

Begonnen vanmorgen met paar ver uitstekende takken van de ramblerrozen af te knippen. Het is midden in de winter, maar zo voelt het niet. De rest van de snoei bewaar ik voor ergens in het voorjaar. Vervolgens begonnen met de clematis vitalba stukje bij beetje te verwijderen. Alle takken in stukjes en tussen de kamperfoelie, waar de clematis innig mee verweven, uitgepeuterd. Meters lange slierten die de pergola op en de druif in waren gegroeid omlaag getrokken. En tot slot de druif zelf gesnoeid. Op een dag dat het niet vriest, uiterlijk december. Anders komt de sapstroom al weer op gang en dat kost de plant veel energie. Niet vriezen dat klopt, en de sapstroom is nog nauwelijks gestopt!

pergola20dec
opritgrind20dec.

Structuur in bruintinten

Bruinige tinten, en toch heel anders.
Door de verschillende structuren.

structuurwiklgkleinstructuur egel
structuurcinquekleinstructuurcinqueoverzicht
1. Detail van bast van wilg in achtertuin
2. Detail van egel 'vacht' in achtertuin
3. Detail van .....
4. ...... rotsen in Cinque Terre, Italie
.

Daarom is het ook zo mooi om in de tuin met verschillende bladvormen en structuren te werken. Allemaal groen, en toch een wereld van verschil.

Warme winter

Bijna de kortste dag, bewolkt, tamelijk donker en grijs. Maar o, zo zacht. 12-13 graden. Geweldig weer om in de tuin te zijn. Vandaag heb ik nog een keer blaadjes uit de vijver geschept. Het was zo lekker dat ik prima lang achter elkaar met handen in het water of in de grond kon zitten. Genieten!

vijver20dec1
Op de achteroever van de vijver komt de mahonia al bijna weer in bloei komt: die gele sterren boven midden in beeld. Daaronder heb ik de vijverrand weer een beetje vrij gemaakt van klimop, was inmiddels al weer de vijver ingegroeid. Op die rand komen langzaam aan steeds meer primula's.

Ken je rozet: driesterren kwis

Een grindpad is een prima plek om zaailingen in op te kweken. Niet van die bedachte, maar toevallig aangewaaide. Je kunt een plantje dan verplanten of oppotten als ie goed hanteerbaar is. Of laten staan natuurlijk, en helemaal uit laten groeien. Zomers erg leuk. Nadeel is dat tussen de bovengrondse stengels allerlei blaadjes blijven hangen, die verteren en composteren. Fijn voor de pantjes, maar de grindkiezels verdwijnen langzaam onder een laagje aarde. Waar weer meer plantjes in terecht komen. Vroeger hadden we een flink brede oprit van grind, bezoek kon de auto op de oprit zetten. Dat lukt nu niet meer, de plantjes hebben een flink stuk van het pad overgenomen, we hebben nu nog een pad-breed stuk, waar we met de fiets langs kunnen.

Wel haal ik in de zomer regelmatig zaailingen uit de grind-kweekborder. Tweejarigen vind ik leuk...een sport om ze aan de blaadjes van de rozet te herkennen in het eerste jaar. Echt niet moeilijk. Probeer maar eens.
rozettenveldjenummersrozetnummer8rozetnummer9
Drie sterren kwis (hoogste moeilijkheidsgraad):
Wat denk je dat nummer 1 t/m 9 zijn?

NB. Volgende week schrijf ik een stukje met de negen namen, en hoef je alleen de namen bij de juiste nummers te zoeken. Medium moeilijke kwis.
En een week later nog een stukje met multiple choice, een makkelijke kwis: bij elke rozet 3 planten die het het zouden kunnen zijn, maar welke is de goede
?


Angelica

In deze tijd staan er niet zoveel bloeiende bloemen in de tuin. Vaak de blikvangers in een groene tuin. Uitgebloeide bloemen kunnen er ook wat van, zoals de bloemschermen van de engelwortel. Die staan er ook nu nog fraai bij: schermen van sterretjes.
sngelica0
angelica1klangelica2kl

Er zijn mensen die ze iets eerder in het seizoen plukken en dan met goud of zilververf bespuiten. Mooi ornament voor de kerst. Bij een lokale bloemist zag ik de anderhalve meter hoge uitgebloeide schermen van bereklauw, ook helemaal in goud. Dat is echt voor een wauw-factor!
Zelf vind ik het mooier ze buiten te laten, en langzaam te zien verdwijnen in de winter. Sterretje na sterretje.

Warmtecamera

Via mijn werk heb ik een paar dagen een infrarood camera kunnen lenen. Met de afdeling doe ik mee aan een actie 'Check je Warmtelek'. Dat houdt in dat je met de camera foto's maakt van je huis, en dan kijkt waar evt. energie naar buiten lekt. Vervolgens kun je dat dan te isoleren en uiteindelijk energie besparen. Maar zo'n camera is ook een onweerstaanbaar stuk speelgoed. Om -al zijn de foto's klein- eens door infrarood ogen te kijken. Op elke foto staat de kleurenschaal rechts aangegeven.

FLIR0061FLIR0058
FLIR0069FLIR0139
FLIR0137FLIR0141
1. deur (van binnen) met warmtelek bij brievenbus en kier onderaan
2. in ketelhok: de verwarmingsleidingen naar boven
3. buitenmuur tussen woonkamer en werkkamer: we hebben geen spouw en de verwarmingsbuizen in de muur kun je me warmteogen buiten gewoon zien!
4. het warmtespoor van mijn voeten op het tapijt in de woonkamer
5. poes heeft koele staart en warme kop
6. maar oren en puntje neus (geen vacht) toch weer koeler

Geinig nietwaar? Het is er niet meer van gekomen om een foto te maken van de heg met daarin musjes. Als lichtgevende balletjes. Wel 's avonds even door de tuin gelopen met camera, om te kijken of ik warme bolletjes in de heg zag (vogels) maar OF ze zaten er niet, OF ze zijn zo goed ge
isoleerd dat ik ze niet zag met de resolutie van de camera. Ben benieuwd naar de foto's van collega's.

Elizabeth's tuin

Mijn twee doopnaam is Elizabeth, met een z.
Je komt de naam heel vaak tegen met een
s. Daarom vind ik het leuk als ik een boek te leen krijg van ene Elizabeth von Arnim. Het heet "Elizabeth en haar Duitse tuin". Geschreven in 1898!
Elizabeth von Arnim (1866-1941) is geboren in Australi
e, als Mary Annette Beuchamp, dochter van een Engels koopman. Als kleuter verhuisde ze naar Engeland en groeide daar op. Ze studeerde aan het Royal College of Music en won een prijs met orgel spelen. Op vakantie in Italie ontmoette ze hertog von Arnim, en trouwde later met hem. Ze schreef uiteindelijk 21 boeken, waarvan het eerste boek "Elizabeth and het German Garden" was, een semi autobiografisch verhaal.
boek arnimelizabethvon arnim

Het boek is ruim een eeuw oud, maar leest heel modern. Totdat ik lees Elizabeth dol is op haar tuin, maar
er niets zelf mag doen. Ze mag alleen maar aanwijzingen geven aan de tuinman, en als die weer eens weggelopen is, gebeurt er niks tot er weer een nieuwe tuinman is. Bijna niet voor te stellen dat ze niet gewoon zelf met haar handen de grond in ging. Kijken, kijken, niet aankomen.

Sluieraster

Meestal bloeit de sluieraster zo eind september , begin oktober. Eerder dit jaar kreeg ik een stek van Ina, die flink deel van de zomer in een pot op het terras stond. Eerst even wat aansterken in de pot, om te voorkomen dat de slakken de stek kaalvraten. Pas laat in de volle grond gezet, en toch nog in bloei gekomen, wel later dan gebruikelijk: november. Of is dat omdat het zo uitzonderlijk warm is.
sluierasterwit28nov
sluierasterwit28nov2
De foto's zijn van eind november. Nu, twee weken later is de bloei over.

Grasaar

Bloei van de grasaar.
Origami der natuur.
November nog mooi.

chasmanthiumnov2015.
Heeft nog niet gevroren....

De kop is eraf

Tussen de steentjes van het tuinterras is het fijn ontkiemen als je een verbascum-zaadje bent, en niet in de directe loop zit. Elk jaar groeien weer wel een paar verbascums rondom de picknick tafel. Die bloeien dan in de zomer en nazomer. Een van de exemplaren van 2015 stond op de plek waar half september bij groot snoeiwerk een enorme stapel takken lag. Toen die takken versnipperd waren, was de bloemtoorts afgebroken en stond er alleen nog een kale viltige stengel van ruim 0,5 meter hoog. En daar heeft zich nu een (kort) nieuw bloemtoortsje ontwikkeld, dat eind november, begin december bloeit! Alleen geen insecten meer om de bloem te bevruchten. Tenzij dat door de wind gebeurt, of door het kleine spinnetje, dat je op foto drie (onscherp) linksboven op de bloem kunt ontwaren.

verbascum128nov
verbascump228novverbascum3p28dec.
Deze verbascum is tweejarig, er staan al weer een paar rozetten tussen de stenen. Niet allemaal hebben ze een gelukkige plaats uitgekozen.... we zullen zien.

Mus

Terwijl ik dit blogje schrijf op 6 december, eind van de ochtend, is het buiten zeer onstuimig en tegelijkertijd vreemd warm, 11 graden en kan straks wel 13 worden (hoezo winter?). In de tuin zit een merelman te zingen, we horen hem af en toe boven het geloei van de wind uit. Vlak naast de zadensilo, met wintervoer voor de vogeltjes, staat een buddleija. Een prima plek, als je mus bent, om op je beurt te wachten om wat zaden te scoren.
mus28nov1mus28nov2
Heeft deze mus nou een klein sikje, of zie ik dat verkeerd?

De B van Bes: Kardinaalshoed

In de schier eindeloze reeks bessen bij ons in de tuin, hier een hele olijke. Roze met knaloranje, hoe verzin je het. En ze aan groeien aan een heestertje heeft witbont blad. Eonymus fortunei 'Emerald Gaiety'. Een langzamer groeier, mooi afstekend tegen de donkere taxus in de voortuin, bladhoudend (winterbont).
kardinaal0
kardinaal2

Bij ons 80-90 cm hoog en 1,20-1,30 in doorsnee, de besjes verschijnen in het najaar en barsten in de late herfst. open. Weinig onderhoud, af en toe een ver uitstekend sliertige tak eraf knippen. Nu ongeveer twee maal zo groot als ruim 20 jaar geleden toen we hier kwamen wonen.
And still going strong.

Antwoord raadplaatje 28 november : wit hoefblad

Vorige week een foto met een dikke knop en de vraag: welke plant is dit.
Een aantal lezers hebben gereageerd en de hoogste score was voor de helleborus.
Daar beginnen de bloemknoppen zich ook -vlak boven de grond- te ontwikkelen. Maar het is geen helleborus.

wit hoefblad
Het is de bloemknop van een wit hoefblad. Die ik eerst maar in een pot gezet heb, met labeltje, omdat ie voor het eerst bij ons in de tuin staat. En om in het voorjaar niet te missen hoe eerst de bloem komt, en daarna pas het blad. Ben ook benieuwd hoe 'slak-proof' het blad is. Als het zo harig en stevig is als dat van de darmere peltata, dan gaat het goed. Als het blad qua textuur meer lijkt op de ligularia, dan zou het wel eens 'gatenkaas' kunnen worden....

Malepartus

Doorbuigend tot aan de grond staat het prachtriet in de stormachtige wind. Stevig genoeg -in deze tijd van het jaar- om na elke meebuiging, weer overeind te komen. Pluimen fier in de wind, met een zonnestraal erop zilverachtig glinsterend. Een geweldige najaars- en winterplant. In voorjaar en begin zomer niet zo spannend, maar dan is er genoeg ander spul te zien.
miscanthusmaupertuus28nov1maupertuus28nov2.

Raadplaatje 28 november 2015

Van welke plant is dit de knop?
De dikke knop is ongeveer 2-2-5 cm in doorsnee.
Vandaag gefotografeerd.
Stuur je suggestie naar emailadres onder aan dit log.

raadplaatje28nov.

November geum

Na een paar koude en natte dagen is het vandaag, zaterdag 28 november, weer opvallend zacht. Met veel zon en weinig wind een heerlijke dag om weer even in de tuin bezig te zijn. Voor de lunch wandel ik rond met fototoestel en kijk rond. Vlak bij de vijver zie ik opeens een paar plantjes van het knikkend nagel kruid in bloei. Normale bloeitijd is van april tot juli. Vaak hangt er dan een dikke hommel aan zo'n bloempje. Nu niet. Die zijn slapen.

nagelkruid28nov1
nagel28nov2nagel28nov3
nagel28non4.
Na de lunch speel ik in de tuin van kwart voor 1 tot kwart over 4. Buurman Jan komt nog even langs, een foto laten zien van een holletje dat hij bij zijn vakantiehuisje bij het meer vond. In de grond, tussen stenen, en de opening mooi met een krans van strootjes bekleed. We houden het op een knaagdiertje. Woelmuis? De allium bollen gaan de grond in, 5 globemasters in de bloembak aan de voorkant van ons huis; 5 christophii in de verhoogde border bij het stapelmuurtje. Twee vuilniszakken tjokkievol met blad voor toekomstige bladaarde. Her en der wat houten paaltje en steunen opgeruimd. Herfstframbozen gekortwiekt. Genieten van de vogeltjes, langswandelende poezen, en het buiten zijn.

De B van Bes: ilex aquifolium

Oorverdovend rood, de bessen van de gewone hulst. In de voortuin hebben we een besdragend exemplaar die enorm veel bessen maakt in dichte trossen. Met de zon er op vandaag, tegen de blauwe lucht: echt een wauw-heester.

hulst28novo
hulst28nov3
hulst28nov1hulst28nov2.

Tree following 1: the willow

Ik ben een verzamelaar.
Van
zand.
Van boeken.
Van Plantenboeken.
Van plantjes.

Van bij elkaar horende blogjes. Series. De serie maandfoto's loopt al vanaf
september 2005 op mijn eigen blog, en vanaf februari 2015 link ik mijn maandfoto met de plant-van-de-maand van Natuurlijk-Rijk in Belgie.
En nu sluit ik me aan bij een Engelstalige site, van
bomen-volgers. Het idee erachter is om 12 maanden lang 1 boom te volgen. Daar hoef ik niet lang over na te denken. De WILG in de achtertuin.Vanaf 7 december kan ik mee doen.

tree following emblem


For English readers: this is a Dutch weblog; I will only translate the tree following entries in English. Enjoy the pictures of the other, Dutch, entries, as much as you like. You can always try to translate the weblog with google-translate. Sometimes that leads to rather hilarious translations, but you will be able to get the gist of the text...

I am a collector.
Of
sand.
Of books. Plants Books.
Of plantlets.

Of blog entries that belong together.
The series of monthly pictures on my garden blog has been running from
September 2005. Since February 2015 I also link to my monthly photo with the plant-of-the-month series on a Belgian blog. And now I intend to join an English site, of tree followers.The idea is to follow one tree for 12 months. It doesn't take me long to decide on my tree: the willow tree in our backyard. I can join December 7th.

De bladschilders

De titel van deze blog heb ik geleend van Paul en een blogje eerder deze week. Paul schrijft hoe hij getroffen is door de kleur van fraai herfstblad. Het is de derde week van november.
Toen ik in onze fotobibliotheek zocht naar wat foto's van herfstgekleurde bladeren, kwam ik er een paar tegen die al veel eerder kleur vertoonden. Met een beetje uitzoeken kun je naast ' lange bloei' in de tuin, ook prima zoeken naar planten voor lange ' bladkleur' .
herfstkleurokt1herfstkleur augustus1
herfstkleuraug2hersftkleurokt2
De eerste twee plaatjes zijn van begin augustus (zomerkleurend blad), de laatste twee van eind oktober.

20 liter potgrond

Van het een komt het ander. Hoe je van 1 blaadje afknippen komt tot een lege zak potgrond.
Ik begon vanmorgen met wat dorre blaadjes wegplukken bij enkele kamerplanten in de voorkamer. Dat werd allengs een groter berg blaadjes op de grond. emmer erbij om de blaadjes in een keer in te stoppen. Toen bleek de philodendron scandens, die op 1,80 hoog boven op de boekenkast staat langzaam de kamer over te nemen. Achter een plank van de boekenkast langs en dan weer een paar meter omlaag naar voren. Tegen de zijkant van de kast aangeklommen en zich aan een paar boeken vastgehaakt met luchtwortels. De didgeridoo die tegen de kast aan leunt was ook opgenomen in het groen en over de grond groeide een tak langs de plint tot aan het erkerraam. Daar in de hoek begon de plant weer omhoog te klimmen. Blijkbaar blij met zijn plek, een echte oerwoudplant. Toch maar een paar meter stengel afgeknipt voor de composthoop.
Een groene en wit-met-groen graslelie van een kindplantje ontdaan en deze opgepot, vers materiaal.
Een paar streptocarpussen verpot, nu ik toch bezig was.
diefenbachiasoort1vensterbank

Een van de bladplanten, een
aglaonema Silver Bay heb ik snel even gegoogled, zag er wat sneu uit. Die had ik in het voorjaar in de zon staan, terwijl ie daar nu net niet van houd. Inmiddels al een paar maanden op een donkere plek, maar nog steeds gelig blad. Toen bleek al snel wat er aan de hand was. De plant barste zo ongeveer uit zijn pot. De plastic pot moest ik stuk knippen om hem te kunnen verwijderen, zo strak zat ie. De aglaonema staat nu in een grotere pot met verse potgrond.
En tot slot een stek van een naar pepermunt geurende geranium opgepot en nieuwe stekken op water gezet van de citroengeranium.
Toen was ik 20 liter potgrond verder.

Pininana

In september binnen gezaaid, echium pininana (reuzenslangekruid). 1 zaad opgekomen en nu, half november, een plant van 25 cm hoog in de vensterbank. Groot blad en fijn behaarde stengels. Wel een beetje een iel pootje, aanvankelijk is de zaailing wat slungelig opgegroeid, en op zijn kant gaan liggen (foto 3). Hoog tijd om te verplanten, want het is een jonge reus. Tenminste als het een hete zomer gaat worden. In een pot van 25 cm doorsnee gezet, kan ie flink doorgroeien in de bijkeuken, voordat ie volgend voorjaar/zomer de tuin in gaat. Het scheve pootje heb ik onder de grond gestopt, en de lage bladeren verwijderd. Misschien gaat ie daar wel wat meer steunwortels maken (zoals tomaten doen als je ze bij het verpotten wat dieper zet).
In het voorjaar zal ik nog wat meer zaad zaaien, om de risico's wat te spreiden.
pininana1
pininanadetailpininanadetail2

Of het zo goed lukt als in Zuid Engeland....

Muurfijnstraal

In pot meegenomen van de najaarsplantenruil, een muurfijnstraal of erigeron karvinskianus .
Om bij ons stapelmuurtje te zetten.

erigeronjun2015landscape1
erigeronjun2015landscape2
erigeronjun20151jitserigeronjun20153
erigeronjun20154erigeronjun20156 detaillandscape3

Een kortlevende vaste plant, die we in juni tijdens de tuinreis naar Zuid Engeland veelvuldig gezien hebben. Vaak op een muur, maar nog veel vaker op zo'n rustieke natuurstenen trap. Dus misschien herdopen naar 'trap-fijnstraal' ?
Foto's zijn gemaakt in mapperton en mottisfont.

Maandfoto november 2015: pluis

Laatste seizoen van deze pluis in onze tuin.

novemberfot

Waarom?
De clematis vitalba groeit bij de pergola, waar we ook een druif in hebben groeien. Nou is een druif al een woeste groeier, maar nog niets vergeleken met de wilde bosrank. In het zomerseizoen ben ik bijna wekelijks (!) bezig om de uitlopers, die zich steeds rond de druif nestelen, af te knippen. Als ik even niet oplet is ie me weer ontkomen en dan zie ik opeens de clematis-blaadjes toch rond de druiventrossen piepen.
Heb me voorgenomen om -als het fotogenieke pluis- de komende winter uitgewaaid is en de zaden opgesmikkeld zijn door de mussen de hele klimplant te verwijderen.

Aanvulling 31 december 2015:
rond half december de druif gesnoeid en het bovengrondse deel van de clematis. Op 30 december gezwoegd om de wortelkluit verwijderd te krijgen. Wijdbeens staand, omdat op allerlei plekken al de neusjes van de sneeuwklokken en ruggetjes van bosanemonen boven de grond komen. Pfff krijg je het warm van, wel gelukt
.

Belofte

Belofte in een bol.
Wit of bruin of beetje onbestendig gekleurd.

bollen20nov

"In volle grond of in pot", vroeg ik de meneer van het tuincentrum.
"In volle grond", zei ie, "in de volle zon.
Hoe heter hoe beter."

Nou dat ga ik dan maar doen.
De ene bol gaat
deze worden.

Wit met Groen

rozenpa

Afscheid van mijn vader

Afscheid van mijn vader

Wat zou ik over hem willen zeggen, bij zijn uitvaart ---
ik hou van hem.
jullie houden van hem.
jullie zijn hier
vandaag zitten we met zijn allen bij elkaar
om samen naar hem te kijken
om samen aan hem te denken
om samen een soort van afscheid te nemen

een soort van afscheid
maar dat is niet alleen nu

hij blijft, hij blijft, bij ons
anders dan eerst, ietsje verder weg,
hij staat niet meer voor ons,

hij is in ons
hij is nu onderdeel van al onze herinneringen
voor elk van ons is dat anders

Herfst in Duitsland

Begin november was ik voor het werk in Duitsland, in Dötlingen in de buurt van Bremen. Bij aankomst zonnig, prachtige herfstkleuren en -vanaf het hotel- aan de overkant van de straat : wilde zwijnen!
En een hertje en een fazant en een konijn.
Dat zou te toevallig zijn, allemaal op een rijtje.
herfstinduitsland1
herfst in ditsland2

Deze dieren bleken van ijzer, mooi silhouet van de ene kant, van een andere kant zo plat als een dubbeltje.

De Wilg op 12 november

De meest volumineuze boom in onze de tuin is een wilg.
Mooi in alle seizoenen.

wilg12nov2015

Zo ziet ie er uit op 12 november 2015.
Blad niet meer grijsgroen, maar een beetje gelig.
Nog is het rustig en zeer zacht voor de tijd van het jaar.
Bijna 15 graden en zon.

Maar als de eerste vorst komt, of de eerste herfststorm.
Dan is het gedaan met de blaadjes voor dit jaar.
Tot blijdschap van de vele regenwormen die de blaadjes rap de grond in trekken.

De B van Bes: cotoneaster bullatus

In de serie van bessen, deze keer de bes van een grootbladige cotoneaster. BIj het zoeken naar de naam kom ik uit op cotoneaster bullatus. Echt rode bessen, mooi hoor. Alleen de vogels lusten ze niet. Zo eind oktober is het terras rood van de afgevallen bessen, die ik dan de border in hark.

cotoneasterbes2015

Het blijkt een exoot te zijn die -indien verwilderd- flink wat schade aan de inheemse flora kan aanrichten. In Belgi
ë staat ie op de lijst van invasieve exoten (besjes, vogels, makkelijk kiemen enzo.)

Wordt samen met andere cotoneasters (dwergmispels) veel aangeplant in tuinen en openbaar groen. Op
natuurbericht.nl stond in augustus een oproep om snel te reageren als dit type cotoneasters in natuurgebieden worden aangetroffen.

Twee persicaria's in bloei

Je hebt persicaria's die een aarvormige bloem maken, maar ook soorten die een een trosje bloempjes maken. Op dit moment eind oktober/begin november zijn er twee van deze soorten nog in bloei in de tuin. Vrij bossige planten, tot wel 1 meter x 1 meter x 1 meter, die tot aan de eerste echte vorst door bloeien. De ene heeft groen blad en babymuisjes-roze bloemen. De ander heeft dieppaars, donker blad met een mooie tekening en witte bloempjes.

persicaria25okt1persicaria25okt2.

Najaarsplantenruil 2015

Dit jaar op 31 oktober, een tikje laat. Het is mistig, en de zon heeft moeite door de mist heen te komen. Er waait een frisse wind. De najaarsplantenruil is dit jaar weer een keer bij Willie.
Als ik er om 10 uur aankom, ben ik de eerste. Fietskar vol met plantjes (in potjes) gebracht en deze keer is het me gelukt om met
minder thuis te komen dan waarmee ik vertrok. Voorwaar een overwinning!

tuinhuiswillie31okt
besjeswillie31oktfietsenwillie31okt
IMG_5697tuinwillie31okt

Willie heeft het zoals altijd prima voor elkaar. Op het terras onder het afdak staan de tuinstoelen klaar, koffie, thee en warme melk in thermoskannen. We worden verwend met heerlijke zelfgebakken appeltaart.

Uiteindelijk een vrouw/man of 15, niet heel druk; een paar ' vaste klanten' ontbreken deze keer. Andere bezigheden. Tegen het eind van de ochtend breekt de zon door. Gezellig.

Plantenlijst
- voor de gekkigheid toch een paar knalrode dahlia knollen meegenomen (binnen overwinteren, in voorjaar in grote pot zetten)
- een paar plukken goudveil, langs de vijverrand gezet.
- een moederkruid zaailing, onder de appelboom gezet in bloemenwei
- een pot erigeron (binnen overwinteren?)
- een stuk wortelstok met een mooie ronde knop van wit hoefblad (eerst maar in pot)
- een anemone rivulare (ziet er zielig uit, maar even in potje laten staan)
.

Stilleven van slak met bloem

De mist zorgt voor een glimmend laagje, op bladeren en het slakkenhuisje.

slakenbloem25okt.

Kweepeer

De kweeperen waren van Jitske. Vorig weekend de helft verwerkt tot een smakelijke oranjerode kweeperengelei. De andere helft, samen met een potje van de gelei meegenomen naar Hilde en Holly. Straatgenoten waar we vorige week gingen eten. De laatste kweepeer staat op mijn werk, op het bureau, lekker om af en toe aan te ruiken (geurig!). Vergeten om een foto te maken van de peer in oorspronkelijke staat.

kweeperenwilli31oktkweeperenwilli31oktdetail

Bij deze goedgemaakt. De kweeperen bij Willie hangen nog aan de boom (31 oktober) en geven mij de gelegenheid om toch nog een plaatje te schieten.

Voor recepten met kweeperen (in Turkse en Marokkaanse winkels te koop), zie bijvoorbeeld
kweeperen.nl .

Tulipanes

Twee weken terug weer een diepte-investering gedaan. Bij de Action 10 pakken bollen gekocht, samen een bedrag van maar liefst 6,90 Euro!

bollenoktnov2015


3 x 10 narcisjes Minnow.
1 x 10 tulp Passionale (roze)
1 x 10 tulp Queen of Night (dondekr paars)
1 x 10 tulp Apeldoorn (knalrood)
2 x 10 tulp Purissima (wit met zweem groen)
1 x 7 tulp orange emperor
1 x 10 tulp yokohama (geel)

Vorig weekend 4 pakken geplant, en vandaag de overige zes. Met behulp van een bollenplanter.

De roze en diep paarse tulpen staan in de verse border langs de vijver in de achtertuin.
De gele, oranje, rode en witte tulpen heb ik op aanraden van Eddy tot een ratjetoe gemixt en deze staan in de voortuin (straatkant). Daar heb ik ook een paar kluitjes van de narcisjes Minnow neergezet.
De overige narcisjes staan aan de voet van de oude appelboom in het bloemenweitje achter.

Filmpje

Filmpje van de kleuren in de achtertuin.
Vanaf het tuinbankje rechts beginnen, richting de ene buren.
Op ooghoogte langzaam naar links bewegen, richting de andere buren.
En dan weer van links naar rechts, ietsje hoger, zodat je de bomenrij op de erfgrens van de tuin ook ziet.

bottels en blommen640
Als je goed kijkt zie je in het filmpje, halverwege beide buren, recht naar achter, de oranje bottels die je ook op deze foto van 2 weken geleden ziet. De gele helenium bloemen zijn inmiddels bijna uitgebloeid, die vallen niet meer zo op.

Nagekomen vakantiefoto's

Nog een paar foto's van onze wandelvakantie in Italie eind september, begin oktober.
Tjonge wat lijkt dat al weer lang geleden....

olijfboomflorence
groene olijven
voetenflorence
mondavio struikblauw detail
bougainvillea corinaldo
leeuwebekjesfortsan pier

Olijfgroen.
Groene olijven.
Hotel terras, uitkijkend over Florence.
Blauw struikje in tuin huisje Mondavio.
Enorme bougainvillea' s in Corinaldo.
Gele leeuwenbekjes bij een fort
.

Houtwal

Een tuin met rommelhoekjes, takkenstapels, hopen stenen, een wal.
Een tuin die NIET winterklaar wordt gemaakt door alle uitgebloeide en afstervende planten op te ruimen in november. Hier blijft het spul liggen tot in het voorjaar. Dit is een tuin voor beesten en beestjes.

houtwal23okt1

Weet je wie hier woont?
Onder de houtwal achter de appelboom?
Egel.
Helemaal aan de rechterkant van de wal, en dan de paal aan de achterkant.
Daar ongeveer.
Gister zat poes daar te staren.
Vandaag hoorde ik Egel kuchen.
De palen zijn bijna 2 meter hoog.

Maandfoto oktober 2015: vuurdoornbes

vuurdoornbes2015
HCP, hexagonaal close packed oftewel hexagonaal dichtst gepakt.
Dat is de manier waarop je bollen het dichts bij elkaar kunt stapelen, zodat ze het minste ruimte innemen. Bv. als je zo veel mogelijk sinaasappelen in een doos wilt doen. HCP is een term uit de kristallografie, een van de manieren waarop atomen in een kristal-rooster kunnen zitten. Uit de tijd dat ik bij de universiteit van Utrecht werkte tijdens mijn afstudeeronderzoek en promotie in de atoom- en molecuulfysica.

Hexagonaal dichtst gepakt.
Dat komt zomaar boven in mijn gedachten als ik deze vuurdoornbessen zie.

De B van Bes: hypericum anti-konijn

In deze serie bessen-blogs de eerst rode en dan zwarte bessen van de hertshooi, hypericum androsaemum. Een uiterst fotogeniek exemplaar, klein struikje dat in veel seizoenen mooi is.
hypericumbes2015
hypericumbeszwart 2015

En het schijnt anti-konijn te zijn. Een uitkomst voor mensen met tuinen waarin last van (wilde) konijnenvraat is. Het helpt, we hebben geen konijnen in de tuin! Ook geen olifanten overigens.
Voor meer anti-konijnen planten zie deze tekst van
Ivo Pauwels, voor radio 2 in Belgie.

Tuinlog-Jubileum, tweede lustrum

10 jaar geleden alweer verscheen het eerste stukje op dit tuinlog.
Met veel plezier gemaakt.

jubileum

Met plezier gelezen.
Zoals blijkt uit allerlei reacties die ik de afgelopen jaren heb ontvangen.
Wekelijks stuur ik een mail met de aankondiging van de 5 nieuwe stukjes-van-de-week naar een groep trouwe lezers (om precies te zijn 215 op dit moment). Alleen tijdens onze vakanties is het even stil. Een deel van de personen op de verzendlijst leest het blog al vanaf het begin!
Ruim tweeduizend stukjes zijn er inmiddels verschenen, met soms 1, vaak meer foto's per blogje: tegen de 5000 foto's schat ik, vrijwel allemaal van eigen hand. Handig die digitale camera's.

Om een indruk te krijgen van de diversiteit.

Wat schreef ik in
oktober 2005: het eerste tuinlogje
oktober 2006: kleuren
oktober 2007: bekertjes
oktober 2008: herfst fruit
oktober 2009: lekker zonnen
oktober 2010: paarse sterretjes
oktober 2011: zaadhoofd
oktober 2012: bijzonder licht
oktober 2013: krokus
oktober 2014: vlinder

NB. Stuur een mail naar het adres onder aan dit blog, als je de wekelijkse mail wilt ontvangen.

Oktobertuin

Half oktober in onze achtertuin is een tijd van kleuren. Diepe, warme kleuren van de herfst. Diep rood, warm geel, oranje en bruinen. Steeds donkerder paars. Er hoeft niets mee. Gewoon genieten.
herfst2015
herfst20152
herfst20153.

De B van Bes: sorbus 'Dodong'

Eind vorig jaar een boompje in de voortuin geplant, een Koreaanse lijsterbes. We hadden hem uitgezocht omdat deze varieteit een mooie herfstkleur en bessen zou hebben. We waren benieuwd hoe het er uit zou zien, en nu weten we het.
De boom heeft een open, luchtige groeiwijze met diepgeveerde bladeren. Flinke trossen witte bloesem en eind september tot begin oktober zware trossen oranje bessen, iets langwerpiger van vorm dan de gewone inheemse lijsterbessen. De bessen kleurden van groen naar donker oranje, het blad veranderde wat later van kleur. Ook naar oranjerood, prachtig in het lage zonlicht.

Als we ' s morgens de gordijnen van de slaapkamer opendoen springt de herfstkleur meteen in 't oog. Helemaal mooi als de zon er op schijnt, zoals op de foto's van 10 oktober vanuit het slaapkamerraam.
dodongbes
dodong20151dodong20152

De foto van de bessen is van 4 oktober. Als ik nu (18 oktober) vanuit de voorkamer naar buiten kijk, zie ik de sorbus dodong, inmiddels geheel bes-loos. De merels hebben vanmorgen de laatste bessen opgepeuzeld. Het blad, knaloranjerood, zit nog aan de boom, begint wel los te laten. Mooi boompje, hoor.

Schildpadbloem

Ik was er van overtuigd dat ik al wel eens een stukje over deze plant, de schildpadbloem of Chelone obliqua had geschreven. Maar nee, niet te vinden. Bij deze dan.

De schildpadbloem bloeit laat, tot september, oktober. Naast de hard roze versie, zie foto, heb je ook een witte variant. Van oorsprong een wilde plant in verschillende staten in de Verenigde Staten. Op sommige plaatsen inmiddels zeer zeldzaam. Bij ons gebruikt als makkelijke en zeer wind en regenbestendige plant in borders. Donkergroen glanzend gekarteld blad, stevige bloemstengels die niet omwaaien. De plant heeft bij voorkeur een zonnige of half beschaduwde plek, maar steeds met vochtige grond. Om de drie tot vijf jaar delen, lees ik net. Hmmm, wordt tijd. Ook de bloemen zijn glanzend, alsof ze opgepoetst zijn met een laagje was.
cheloneokt2015cheloneokt20152

De naam schildpadbloem zou afkomstig zijn van de vorm van de bloemen, een schildpadkop, zegt de ene site. Op een andere plek lees ik dat de vorm van de bovenlip van de bloem op het schild van een schildpad lijkt. En de naam Chelone, zou van het Griekse woord kelome = schildpad komen.

De bloem is bol genoeg en biedt genoeg ruimte aan een honingbij om zich binnenin de bloem om te draaien na het nectar verzamelen. Dat wist je vast nog niet. Zie de foto's op deze
drachtplanten site.

Maandfoto september 2015: prairie in Groningen

Aan de zuid oost kant van stad Groningen, waar vroeger de 4 gebouwen van de rijksgebouwendienst stonden staat nu een hoog kantoor van DUO en de belastingdienst. De parkeergarage is ondergronds gebouwd, en op het dak ervan is een van de grootste daktuinen van Nederland aangelegd. 25.000 m2. Veel prairiebeplanting en grassen, in een laag van lavastenen. In 2014 opgeleverd, de plantjes nog wat iel en op rijtjes. In de nazomer van 2015 zijn we er weer langs gewandeld, publiek toegankelijk en mooi uitstapje, als je ook naar het naburige Sterrebos gaat.
duo september 20152
bloemensduosep20151

Het was een zonnige dag begin september.
We aten een appel op een bankje in de tuin.
Omringd door prachtige kleuren van bloemen en grassen,
wuivend in de wind.

De B van Bes: ilex crenata

Eind september, begin oktober.
Tijd van overvloed.
Bessen in alle soorten en maten.
Rijp en rond.
Kleur en vorm.
ilex crenata bes

Niet zo lang.
Dan begint het grote eten.
Bes na bes, soort na soort.
De vogels vieren feest.

De B van Bes : witte kornoelje

De witte kornoelje, cornus alba, heeft knalrode takken. Waarom heet ie dan niet rode kornoelje, want die heb je ook. Ook met rode takken. En met zwarte bessen. De witte kornoelje heet wit vanwege de bessen, die zijn wit. Ook de bloempjes zijn wit, bloeien in kleine schermpjes in de vroege zomer. En niet lang daarna verschijnen de trosjes witte bessen. Midden in de zomer. De merels doen zich er -tussen het zingen door- tegoed aan. Op dat tijdstip in het jaar zijn er nog niet zo veel bessen. Dit jaar staat een van de kornoeljestruiken in de tuin begin oktober weer volop in bes. De merels geven, in deze tijd van bes-overvloed, de voorkeur aan andere bessen. Zoals de lijsterbes.
rode kornoelje bes
Op de foto zie je ook een 'Siamese bes': drie bessen zijn aan elkaar gegroeid tot 1 bes. Ik zal er eens op letten of ik dat vaker zie. Rechtsboven ook een Aziatisch lieveheersbeestje. Dit jaar heb ik daar weer een flinke hoeveelheid van gezien
.

De B van Bes: berberis

Onmiskenbaar in de vorm, de langwerpige besjes van de berberis of zuurbes. Af en toe pik ik zo'n klein besje mee. Eetbaar, rijk aan vitamine C, en zoals de naam aangeeft: zuur!
Er wordt vroeger jam van gemaakt, maar nu bijna niet meer. Lastig plukken met al die stekels. Want dat is een belangrijk kenmerk van berberissen. Doornige takken, met stekels die venijnig prikken. Insecten zijn dol op de kleine -vaak gelige- bloempjes in mei, en verschillende varieteiten van deze prikkende heesters laten ook nog een mooie bladverkleuring zien in het najaar.
berberis bes.

Hieracium aurantiacum

Oranje havikskruid bloeit in juni en juli.
En soms ook in oktober.
Zoals dit jaar.
Wat past die kleur mooi in de warme herfsttinten tuin!
Extra groot.
havikskruidoktober
havikskruidoktober22.


In de hoogte

Nog eentje uit Italie. We waren net Bologna uitgewandeld, langs de kerk Madonna de San Luca op de heuvel, het bos in. Daar kwamen we deze zonnebloemachtige gele bloemen tegen, enorm hoog, 3-4 meter. Ze torenden boven ons uit.
gelebloembologna
gelebloemenbolognaklein2gelebloembolognaklein1

Ik denk dat het de topinamboer is, helianthus tuberosus, oftewel aardpeer!
Ook een leuke naam (letterlijke vertaling): knolzonnebloem.

Italie 2015: Toscane

Tussen Toscane en Emilia Romagna liggen de Apennijnen. Op onze wandeling van Bologna naar Florence (in Toscane) gingen we over dit gebergte heen, door de meest afgelegen delen van beide regio's. Wandeldag drie ging van Madonna dei Fornelli op ruim 800 meter, via de hoogste toppen van de wandeling van 1200 meter weer omlaag naar Traversa op 800 meter. Het weer was matig, en dat lag zeker ook aan de hoogte. Vrijwel de hele wandeling (ruim 20 kilometer) ging door dichte bossen en in de mist. Feitelijk liepen we de hele dag in de wolken. Van de vergezichten beschreven in de omschrijving zagen we niets. Af en toe was het zo donker, dat het wel leek alsof de zon onderging. Het soort omgeving waarin je je goed kunt voorstellen dat er spoken door het bos waren. Bijna onwerkelijk. En geen vogeltje te horen. Alleen het druppen van de bomen en soms het loeien van de wind.
mistinbositalie
Eddy's voorspelling dat het aan de andere kant van de bergen- in Toscane- zonnig zou zijn, kwam deze keer niet uit. Ook daar bos, bos, bos, mist, grijs. Ik heb zelfs mijn fleece handschoenen en sjaal aan en omgedaan.
Het kan ook anders. Een paar dagen later zagen we de zonnige kant van Toscane. Vanuit hotel in Fiesole, stadje vlakbij Florence, maar iets de heuvel omhoog, zag het er zo uit. Steeds iets meer ingezoomd.
uitzichr fiesole 1uitzichr fiesole 2uitzichr fiesole 3.

Italie 2015: Emilia Romagna

We waren nog niet eerder in de Italiaanse regio Emilia Romagna. Aan de noordzijde begrensd door de rivier de Po en aan de zuidzijde door de Apennijnen. Ongeveer de helft van de Po-vlakte ligt in deze regio, die daarmee een van de vlakste regio's van Italie is. Veel landbouw. Bologna is de hoofdstad (en tevens de naam van 1 van de provincies in de regio). De stad zelf is nog behoorlijk vlak, aan de zuidzijde van de stad beginnen de heuvels, de uitlopers van de bergen. Zo kun je vanuit de stad, geheel overdekt, door een portico (arcade) van 3,5 kilometer lang, naar de kerk van de Madonna van San Luca klimmen. Echt klimmen, want de kerk ligt op een 300 meter hoge heuvel, Bologna maar op 50 meter. Deze portiek, met 666 (genummerde) bogen werd gebouwd tussen 1674 en 1693.
bologna tuin

We zaten in een leuk en rustig hotel (Porta San Mamolo) aan de zuidkant van de stad met een binnentuin (foto 1). Vanuit ons hotel begonnen we op onze eerste wandeldag -van Bologna naar Florence- meteen goed met deze klim. Pfff, viel niet mee, ondanks de schaduw van de bogen, daar kun je wel eens een rood hoofd van krijgen... (Er rijdt ook een treintje naar toe). We hadden verwacht dat er wel een restaurantje was waar we wat konden drinken, maar nee. Wel een winkeltje waar je kerkelijke souvenirs en religieuze beeltenissen kon kopen. En mooi uitzicht over de stad.

portico1portico3
portico2portico4.
Foto's: Vanaf piazza mazzini, de stad uit, wat haarspeldbochten in de portico en het einddoel.

Italie 2015: peperbloemen

Op vakantie in Italie en ook een paar dagen in Bologna.
Wat een leuke stad is dat.
Een universiteitsstad.

Veel palazzo's uit 14e eeuw, een paar vierkante torens (van vroeger veel meer), waarvan er een nog schever staat dan die van Pisa. In de binnenstad zijn er over een lengte van bijna 40 kilometer allemaal portico's, overdekte zuilengangen/ arcades langs de straten, handig tegen de zon en tegen de regen. Omdat Bologna geen echte grote publiekstrekker heeft, is er ook weinig massatoerisme.Zo houden! De universiteit is de oudste nog functionerende universiteit ter wereld, opgericht in 1088.
532px-Seal_of_the_University_of_Bologna.svg

Ook toen al kamernood onder studenten. Toen kregen de eerste huiseigenaren van het toenmalige stadsbestuur toestemming om aan het huis een stuk aan te bouwen op de eerste verdieping, en toen deze uitbouwen te groot werden werden ze op de begane grond (publieke ruimte) ondersteund door de huidige pilaren. En in al die zuilengangen is het natuurlijk prima kraampjes en stalletjes neerzetten. Of terrasjes.

fruit bolognapeperbloemen bologna

Middeleeuwen en renaissance door elkaar heen. Kleine straatjes, kleurige kraampjes.
NB. Bij de universiteit, afdeling plantkunde hoort ook een Botanische tuin. Uiteraard daar ook even kijken. Dat viel wel tegen, in vroeger eeuwen was het misschien heel wat, maar nu is het de kleinste botanische tuin die we ooit gezien hebben. Met een minirotstuin, een kleine vijver, een kasje-niet-toegankelijk voor publiek. Voor de botanische tuin hoef je niet naar Bologna!

Italie 2015: cyclaampjes

Wandelvakantie in Italie, eind september, begin oktober.
Gewandeld van Bologna naar Florence.
Van Emilia Romagna naar Toscane, over de Apennijnen.
Het goede seizoen om in het wild de bloeiende cyclamen te zien.
Terwijl ik ze vroeger 'wel aardig' vond, zie
hier, vind ik ze nu geweldig.
Als je ze toch zo als op de foto in de tuin zou kunnen hebben....

cyclaammooienkel san pierocyclamen san pierocuvlaamenkel san piero
Wat bentoniet door de grond, las ik ergens, om het kalkgehalte te verhogen. Zou kattenbakgrit ook helpen? Dat hebben we genoeg!

Italie 2015: tuin

In veel Italiaanse tuinen staat er van alles in potten.
Potten van terracotta natuurlijk.
Langs straatkanten.
Tegen de muur (voor wat schaduw).
Op dakterrassen en balkonnetjes.
Steevast staan er ook potten met kruiden bij.
Basilicum, roosmarijn, om zo vers in het eten te doen.

italiaanse tuinitaliaansetuin2 corinaldo.

Alles met appels

Zaterdag een 'emmertje' appels geplukt van de Elstar appelboom. Heerlijk sappig, friszuur, maar niet zo goed te bewaren. Zondag was appel-verwerk-dag. Voor een deel van de appels. Eerst van 1 kilo appelcompote gemaakt, zonder suiker. Een recept van ene Ludo, een Belg. En in de gesloten potjes, bokaaltjes volgens Ludo, een half uur op 85 graden in de oven gepasteuriseerd. De appels zijn wat zuur, dus tzt bij het opwarmen een beetje suiker naar smaak toevoegen. Toen aan de taarten. Vier stuks maar liefst heb ik er gemaakt. Twee soorten deeg, de piemontese, met vrijwel geen suiker, (zie 13-8-2009) en een appelplaatkoek met een stevig deeg, een soort boterkoek. 400 gram zelfrijzend bakmeel, 400 gram roomboter, 400 gram suiker, 250 gram havermout en twee eieren voor het deeg. Handig van beide soorten deeg is dat je het niet uit hoeft te rollen, maar gewoon in de vorm drukken. NB. Met deeg dat je moet uitrollen heb ik altijd een gevecht: de hoeveelheid deeg volgens het recept lijkt altijd te weinig voor de vorm.

apple113sepappel213sept4 appeltaarten13septappel313septappel413sept
Samen met Eddy een kilo of 3 aan appelen gevierendeeld en vervolgens in schijfjes. In de ronde vormen dakpansgewijs in rondjes gestapeld, de ene piemontetaart met gehakte hazelnoot en amandeltjes bestrooid. Beiden na het bakken met een beetje abrikozenjam-aangelengd-met-water bestreken.
De plaatkoek met rijtjes van de partjes belegd en daar weer gewelde abrikozenstukjes en krentjes of abrikozenstukjes en hazelnoten overheen. Handige met een hete lucht oven is dat ze allevier tegelijk in de oven konden. Nog wat partjes over (fruithapje voor morgen), en de schillen gevoerd aan de composthoop.

Het vervolg: de kleine piemontese hebben we deels nog warm opgegeten en morgen nog een stukje. Ongeveer 20 stukken plaatkoek gaan mee naar het werk, verrassing voor bij afdelingsoverleg. Zomaar. De rest in pakketjes van 2 en 4 in de diepvries, voor de komende 12 maanden...

Zelfoogsttuin

In navolging van een initiatief in Amsterdam is er in Haren ook een Geef-Cafe. Georganiseerd door Irma, die in de Biotoop woont. Vooraf aanmelden, en dan een gezamenlijke vegetarische maaltijd met producten uit het seizoen. Irma geeft de maaltijd weg. En de gasten bepalen zelf wat ze voor de maaltijd terug willen geven. Een bedrag in geld, of in natura, bijvoorbeeld helpen in de keuken. Gister zijn Eddy en ik er geweest, wel even zoeken naar de kas op het terrein. Prima vergetarische maaltijd. Courgettekoekje uit de oven, een pittige (thaise) wortel soep, risotte, grote salade en butternutpasta. Ruim voldoende, op het toetje hebben we niet meer gewacht.
geefcafe11sept1
geefcafe11sept2kleingeefcafe11sept3
Allemaal aan een grote tafel, en toen het donker werd gingen kleine lampjes en vooral kaarsen aan. Dit geef-cafe trekt allemaal 'goede-doelen-mensen'. Zo is er Hennie die een paar dagen geleden een dierenvoedselbank in Groningen startte. (via Google vond ik er nog een in Groningen, van februari, blijkbaar is de tijd er rijp voor) En Riemer is een actie gestart om goederen in te zamelen voor de vluchtelingen in Calais. Zie hier.

Maandfoto augustus 2015: ereprijs

Eind augustus.
Deels uitgebloeid en zaad zettend.
De laatste bloempjes steken hun rode tongetjes nog uit in een nazomerzonnetje.


beginseptember.

Kleur in de tuin

Voor het eerst sinds een lange tijd weer eens naar een lezing van Groei & Bloei gegaan. De beleving van Kleur in de Tuin. Dat was de titel van de lezing en tevens de naam van een boek, geschreven door Martje van den Bosch. Ze was filosoof, werkte op een school, en kreeg steeds meer plezier in haar tuin. Ging een dagje minder werken om meer tuin tijd te hebben, nog een dagje minder. En 8 jaar geleden besloot ze zich volledig aan de tuin te wijden. Samen met haar man heeft ze in Demen een grote tuin die een deel van het jaar te bezoeken is (nog een paar dagen dit jaar). In de buurt van Ravenstein is dat. Daarnaast geeft ze geregeld lezingen, zoals deze avond, en heeft een boek geschreven.

boek martje
Heel leuk aan de lezing, anders dan anders, is dat Martje vertelde over de beleving van kleuren, en hoe afhankelijk dat is van je persoonlijkheid, van je stemming, van je leeftijd, van je geslacht. Martje heeft 1100 rozen in de tuin en half juni is dat een bloemenpracht. De ene bezoeker (een niet-kenner) zegt "Mooi die rozen, maar wel wat veel van hetzelfde", terwijl de rozenvereniging op bezoek zegt "Wat geweldig, en wat een enorme verschillen".

Weetje: Het woord blauw in een plantennaam verkoopt goed: zo zijn er rozen die paars zijn, maar toch blauw in hun naam hebben: Veilchen Blau en Blue for You.

Als voorbeeld gebruikte Martje foto's van delen van de eigen tuin. Voor echte
plantoholics had er nog wel iets meer informatie over de planten zelf in het verhaal gevlochten mogen worden. Op de website lees ik dat Martje ook een andere lezing heeft, over combinaties in borders. Daar zit waarschijnlijk meer plantinfo in.


Twee mannen, een plant: Armand David

Twee mannen, een plant.
Buddleja davidii.
De een is
Adam Buddle, dominee; de ander Armand David, of Pater David, Lazarist. 27 september 1826 - 10 november 1900. Hij maakte drie reizen naar China en verzamelde daar allerlei specimens van planten en dieren. Hij was de eerste westerling die de reuzenpanda beschreef, er is een hert naar hem genoemd (pater Davids-hert), een boom (de vaantjesboom of davidia involucrata), een clematis (clematis armandii) en natuurlijk het tweede deel van de naam van de buddleja.

1_2Dphoto_armandUnknown

NB. Toen ik nog even een spelling check deed op het gebruik van het woord buddleja op deze weblog bleek de plantenaam in minstens 20 blogs voor te komen. In zeker de helft van de gevallen had ik het met 1 d en met ij geschreven: budleija. Inmiddels heb ik die allemaal gecorrigeerd naar buddleja...

Fuch, fuch, fuchsia

Plakliedje, uit 1967, uit het TV programma "Ja zuster, nee zuster". Gezongen door Hetty Blok en Leen Jongewaard. Wil je de melodie weer horen, klik hier, dan weet je zeker dat het liedje de hele dag (en in mijn geval ook de afgelopen nacht) door je hoofd speelt. Op Youtube staat ook nog een zwart wit filmpje uit de serie (slechte kwaliteit, maar toch geinig om te bekijken)

Wil u een stekkie, een stekkie, een stekkie
Wil u een stekkie van de fuchsia
Heb u een plekkie, een plekkie, een plekkie
Heb u een plekkie voor de fuchsia
Het is een makkelijke plant
Hij eet als ’t ware uit de hand
Een beetje mest, een beetje zon
Hij doet het best op het balkon
Ik geef een stekkie, een stekkie, een stekkie
En als ik ’s avonds op visite ga
Dan breng ik overal geluk
Ik geef een stekkie van de fuch
Ik geef een stekkie van de fuchsia
Van de fuch, fuch, fuchsiaHieronder een foto van de stekken die ik van Bärbel kreeg en die nu met een plastic zak over de pot staan te wortelschieten.
fuchfuck.

Bosrank

Als je nu bij ons over de oprit naar de deur loopt, ruik je ineens een zoete (wat weeïge) geur. Het zijn de honderden roomwitte bloemen van de clematis vitalba, die beginnen open te gaan. De knoppen zien eruit als kleine balletjes op een steeltje, daarna komen de sterretjes van de bloemen. Over een paar weken verschijnen de zilveren pluizen, die de hele winter blijven zitten.

clematisbosrank5sept2clematisbosrank5sept

Andere namen voor de clematis zijn
heggenwurger, smookhout en vuurkruid. In Zuid Limburg kan de klimplant tot 30 meter hoog de bomen in gaan, met stengels van 6 centimeter in doorsnee.
Ben nu van plan om deze clematis na de pluizendracht dit jaar helemaal weg te halen. Hij groeit namelijk steeds de pergola met druif op en over, en letterlijk wekelijks knip ik de uitlopers af die het pad naar de schuur steeds weer overgroeien.

Mooie woorden van Monty

I think its this time of year, the end of August, the beginning of September, as the velvet season.
It's about a three week period in which all those lovely rich velvety colours, the deep reds and purples, and oranges and burned ochres and umbers shine and glow.
And that has something to do with the angle of the sun at this time of year and also to do with the plants that thrive best after a long summer and before the cold weather comes.
So you have this lovely period of a few weeks when the garden seems to have an extra luster.


monty1monty2
monty3monty4
monty5monty7

De tekst is van Monty Don, de beginzinnen van Gardeners World, aflevering 23, uitgezonden op 28 augustus 2015. De plaatjes zijn van Tineke, 5 september 2015, achtertuin.

Hypericum

Deze hypericum staat nu eens hier, dan weer daar in de tuin. Nooit lastig, met frisgroen blad. Het is een wilde plant die vrij algemeen is in Nederland en ook in de tuin niet misstaat. Rechtopstaand, soms tot een halve meter hoog. Na een toef gele bloemen (vanaf juni-augustus), een trosje 'nootjes' (begin september). Bij de open tuinen in juni van dit jaar stond een bezoekster naar het plantje te kijken en vroeg wat het was, ze vond hem zo leuk. Een wilde plant zei ik, die waait gewoon aan. Oh, zei de mevrouw. Misschien moet ik dan niet alle 'onkruidjes' meteen uittrekken....

Gevleugeld hertshooi of hypericum tetrapterum. Tetra = vier; pterus = vleugel. Dat slaat op de vier ribben in lengterichting langs de stengel, dat zie je op de derde foto. Ook heel makkelijk in het veld te merken. gewoon even de stengel tussen je vingers heen 'rollen', en je voelt meteen de vierkante stengel.

hertshooiaangewaaidhersthooiaangewaaiduitgebloeidhertshooistengel2.

Twee mannen, een plant: Adam Buddle

Twee mannen, een plant.
Buddleja davidii.
De ene is Adam Buddle, de ander Armand David.

Een plaatje en daaronder een limerick.
budleijastek

Who on earth is, or was, Adam Buddle?
Can't remember? Your brain spells
befuddle?
Think: a botanist's name
From whence
Buddleja came.
Thus two d's. That's the end to the muddle.

Adam Buddle (1662-1715) was een Engelse geestelijke, en een bekend botanist. Linnaeus heeft het plantengeslacht Buddleja naar hem genoemd.
Buddle heeft dat zelf niet meer meegemaakt dat de struik naar hem werd vernoemd, maar had het vast leuk gevonden. Ik heb zeker een uur gezocht naar een plaatje van een portret of gravure van Adam Buddle, maar niet gevonden. Zelfs contact gezocht met de Buddleja garden website, maar ook daar was geen plaatje van de heer Buddle bekend. Wel kon Andrew me vertellen welke soort buddleja op bovenstaande foto staat. Bijna dan; stukje uit zijn mail:
The Buddleja is B. X Weyeriana Golden Glow (if yellow) or Moonlight (if cream).  I can't quite tell which with the lighting in the photo. Good luck with your blog and best regards,
Andrew.

Voor de echte liefhebber nog wat achtergrondinformatie over Adam Buddle:

Family background and biography

Adam Buddle was baptised on April 17
th 1662 at Deeping St. James, near Peterborough, the second child of six, and eldest of four sons born to Richard Buddle (died 1704) and his wife Margaret. Mary (or Margaret, born in 1659) was the eldest, then after Adam came Richard (1663-1725), George (born in 1664), Elizabeth (born in 1667) and John (born in 1669).

Richard Buddle was a prosperous hemp-dresser (Buddle, 2008), so the family was closely associated with the textile industry. Indeed, they had a loom in their own house. In addition they owned four horses, four sheep, and three cows. Richard was also retained in the Lincoln Militia for £7 and 10 shillings a year, which was about three times the average contemporary rate for a soldier.

Adam Buddle the botanist followed in several of his ancestors’ footsteps when he went up to St. Catherine’s College, Cambridge in 1678, and graduated B.A. in 1681 and M.A. in 1685. He was a fellow of his college until 1691, but like many others was then ejected after refusing to pledge his oath to the new king, William III.

Adam married Elizabeth Eveare at Friston, south of Ipswich in 1695, and they went to live at Henley, Suffolk, where their eldest child Elizabeth (born 1696) was born. A son, Adam was born in 1699. Another son (also Adam) had been born in 1697, but survived only a few days. Adam’s brother Richard went to live in his late uncle’s house at Hadleigh and brought up his family there.

By 1702, Buddle had sworn allegiance to King William, and was ordained into the Church of England at Ely. In 1703 he became rector of North Fambridge, to the south of Maldon in Essex, and also accepted the post of reader at the chapel of Gray’s Inn, London. He died there and was buried at St. Andrew’s, Holborn on April 15
th, 1715. His widow Elizabeth survived him until at least 1724.

Fontein

Twee fonteinen.

Hooge Vuursche en Daelwijck.
Vreugde en afscheid.
Dat is het leven.

fontein hoge vuurschefontein daelwijck.

Bij op bloem

bijopbloem30aug
Horen bij elkaar.

Je ziet er niks van

"Je ziet er niks van.. ", roept Eddy wel eens uit.
Dan ben ik uren in de tuin bezig geweest, heb emmers vol voer voor de composthoop geproduceerd, en hij kan in de tuin niet zien of en waar er wat veranderd is. Zoals afgelopen zaterdag. Ik ben een uur of twee bezig geweest, hard gewerkt. Zie foto.
Zie je wat daar gedaan is?
tuinwerk29aug
Misschien had ik een before en after foto kunnen maken. Dit lijkt een wat begroeid paadje naar de voordeur, die is net rechts achter de vuurdoorn. En toch heb ik hier net flink wat werk verzet. Echt waar. Een paar uur voor het maken van de foto was de doorgang van het paadje ongeveer 20 cm breed, nu toch zeker een halve meter. De wolfsmelk rond de hoek van het huis is een nog al enthousiaste groeier. Je ziet nu nog maar 1 hoge bloemstengel van een teunisbloem, ongeveer 10 andere, o.a. geparkeerd midden op het pad, zijn inmiddels op de houtwal beland. En aan de verkleuring van het grind rechts zie je duidelijk dat ik hard gewerkt heb.
Toch?

Oogstruil

Het is weer pruimentijd, onder de drie wilde pruimen een blauw tapijt van de kleine pruimpjes. Tijd voor een mailtje naar een groot pruimenliefhebber en jammaker.
Emmer vol pruimen en nog een paar bakjes gaan mee in de fietstas.
Geruild voor een enorme courgette.

Bij ons in de keuken staan inmiddels diverse potten jam en chutney.
De courgette, die is in de soep verdwenen: een lekkere courgettesoep was.
De soep stond te pruttelen, onze grootste pan vol.
De buren kwamen net thuis van een weekendje familiebezoek.
Hebben jullie al gegeten en lusten jullie courgettesoep?
Antwoord was: nee en ja.

pruimen29aug2pruimen29aug3pruimenruil29aug1

20 minuten later zaten we gevieren aan de soep, op het terras, op een fraaie augustus zondag avond in de tuin.

Schedel

Sommige mensen verzamelen schedels en botten.
Van wilde dieren, met vervaarlijke tanden, of van dinosaurussen, reusachtig groot.
Op de foto zo'n schedel.

schedelegelaig1
schedelegelaug2egellijkje

Gevonden in eigen tuin. De schedel met bovenkaak. En de twee losse onderkaken. Deel van de kiesjes er nog in. Nog best lastig om deze puzzel van drie onderdelen in/aan elkaar te zetten in de oorspronkelijke stand. Twee handen zijn niet genoeg, is mij gebleken. Op de bovenste foto heb ik een plankje als hulpstuk gebruikt. Anatomisch toch nog niet helemaal correct denk ik, het bovenste scharnierpunt van de onderkaak, steekt door de oogkas omhoog. Hmm.

In dit geval kan ik wel precies aangeven welk diertje het is. Eind maart vond ik onder een plank die tegen de schuur stond het restant van een overleden egeltje. Ik zag alleen de stekeltjes, de buitenkant. Het beestje was wellicht te klein geweest om de winter te overleven op deze plek.
Eind augustus, zag ik achter de schuur, het stekelhuidje liggen, een halve meter van de plek waar ik eerder de foto had genomen (foto drie). Misschien was er een poes mee aan de haal gegaan. En toen ik op de plek van de eerdere vindplaats keek .... zag ik daar het schedeltje liggen. Keurig schoongemaakt door allerlei kleine opruimertjes-van-de-natuur.


Sammy Russell

Sammy Russell is de zoon van H.M. Russell.
H.M. Russell was -in de Verenigde staten- een beroemde kweker van daglelies, hemerocallissen.
Hij was de eigenaar van Russel Gardens in Texas, waar hij op een stuk grond van 40 acre (....)meer dan 3 miljoen daglelies teelde. Hij ontwikkelde nieuwe soorten waarvan hij er een, een vrij hoge, roodbruine, naar zijn zoon Sammy vernoemde, zo rond 1951. H.M. Russell overleed in 1960. Heb geprobeerd een foto van Pa of zoon Russel te vinden, is niet gelukt.
Wel de voorplaat van een catalogus uit 1963 (op ebay te koop voor 10 dollar).sammyrussel29aug3russelgardensgids29augsammyrussel29aug1


En daar heb ik nu een exemplaar van: een Hemerocallis Sammy Russell. Gekregen afgelopen week, na de hoofdbloei, met nog 1 steel met knop, die ik in de terrasvaas zette. Zie foto's!
Ben benieuwd of het me lukt om Sammy volgend jaar weer in bloei te krijgen. Met de planttips van een succesvolle daglelietuinier, met vele soorten in haar tuin : "
De hemerocallissen willen vocht, minimaal een halve dag zon en ook nog een beetje voeding. Bovendien willen ze beslist niet diep geplant worden. De pol kan zo de tuin in."
OK , daar gaat ie dan. Sammy staat nu naast het tuinpad naar de verre schuur, zichtbaar vanaf het terras.


Dag bijen

Met een beetje weemoed zie ik ze vertrekken.
De bijen.
onbekendonbekendonbekend
De afgelopen drie jaar hebben we bijenkasten van imker Doeke in de tuin gehad. Een soort bijen-lease-constructie. In het bijenseizoen, zo van april-augustus kwam Doeke regelmatig langs en hielp ik bij de 'verzorging' van de bijen. Inmiddels heel wat potjes van de ' eigen' honing verorberd, de voorjaarshoning in juni of de zomerhoning in augustus. Heel bijzonder om van zo dichtbij het bijenleven mee te maken. Heb in die afgelopen jaren veel geleerd van het leven in een bijenvolk, en van de reacties van de bijen op hun omgeving. Wat de favoriete bloemen zijn en hoe je een volk met zwerm-neigingen herkent. Een paar keer waren we net te laat en ging het volk zwermen, 20.000 bijen in het rond, imposant! Een van die keren konden we de zwerm weer vangen en had Doeke een extra volk. Ik heb goede en minder goede koninginnen gezien. Nou ja, niet altijd de koningin zelf gezien, want ik blijf het lastig vinden de koningin te ontdekken in de vele duizenden bijen in de kast. Zo'n verfstip op een koningin is dan wel reuze handig! Zonder de koningin zelf te zien, kun je toch vrij makkelijk zien of er een koningin in de kast zit: gewoon kijken naar verse eitjes.
onbekendonbekendonbekend
Waarom gaan de bijen dan toch verhuizen?
Omdat we toe zijn aan wat veranderingen achter in de tuin. Het is inmiddels een soort oerwoud, waar diverse bomen en struiken door elkaar groeien. De vijver is verdwenen onder de ramblerroos. In het bijenseizoen, eigenlijk als het boven de acht graden is, laten we de bijen zoveel mogelijk met rust. Da's goed voor de honingproductie en de rust van de bijen. En dan komt er van snoeien niet veel.
Een paar weken geleden heb ik met Doeke afgesproken om een nieuw adres voor de bijen te vinden. Dat is inmiddels gelukt en de bijen gaan verhuizen. Op een avond, als het bijna donker is en alle bijen binnen zijn.

Ik vind het leuk om me voor te stellen dat 'onze' bijen nog wel eens op bezoek komen. Bij de sedums of klimop. Ze vliegen in een straal van 3 km rond hun kast, en de nieuwe woonplek is in de buurt....
onbekendonbekendonbekend
Dag bijen!

Verstild beeld

Op een paar minuten fietsen afstand ligt de grote tuin van Mieke en Jan. Als ik er langs fiets kijk ik altijd even de tuin in, en soms loop ik de tuin naar achter in. Joehoe, roep ik, is daar iemand?. De tuin is niet in een keer te overzien, en ik kijk rond of ik Mieke ergens in de tuin zie. Samen wandelen we de hele tuin rond, en in deze tijd is de paars, roze, rode border vol met phloxen een echte blikvanger. En om dan weer tot rust te komen, een kopje thee, op het bankje, met uitzicht op de vijver. Deze week valt het me op, het licht wordt zachter.

vijvermieke dekker21augvijvermieke dekker21aug2.

Gek verkeersbord

Vorig jaar heb ik aan het eind van het tuinseizoen, allerlei plantjes die ik in de loop van de zomer had opgepot, ingegraven in de volle grond. Met pot en al. Destijds waren de verschillende plantjes duidelijk te onderscheiden, zie LINK. Mijn bedoeling was om in het voorjaar de geparkeerde plantjes op andere plekken in de tuin uit te planten. Maar ja. Nu is alles de lucht in geschoten en is het een wirwar van bloemen, knautia's, vlasleeuwenbekken, teunisbloemen, campanula's en betonie. De stipa gigantea in pot (zie link hierboven, grote foto, stipa rechtsonder) is prachtig uitgegroeid, met metershoge bloeiaren. Vandaag uit de grond gehaald, en - met de bloeiaren een beetje bij elkaar gebonden- de inmiddels flinke pol in pot achter in de fietskar gezet en naar nieuwe eigenaar gebracht, aan de andere kant van het Paterswoldse meer. Onderweg kom ik dan dit gekke verkeersbord tegen op het fietspad.

fietsbord21aug1fietsbord21aug2.

Robert Poore

Hij staat nog in een pot, de phlox die ik heb gekregen van Barbel. Het is een hoge phlox, tot 1,80 meter, en als ik het labeltje goed lees, dan is het phlox paniculata 'Robert Poore'. Omdat ik het leuk vind om te achterhalen wie er in onze tuin groeit ga ik aan het googlen.

Wie is of was Robert Poore?
Is de phlox naar hem vernoemd of heeft hij hem naar zichzelf vernoemd?

robert_poore_vw_web_t180poore
Dit is hem.
Robert Poore (1949) blijkt een landschapsarchitect te zijn, en oprichter van een bedrijf 'Native habitats', in Flora, Mississippi. Hij is al tientallen jaren werkzaam in de 'groene' industrie en richt zijn aandacht vooral op inheemse plant gemeenschappen. De laatste jaren is hij bezig met the Wetland Educational Theater, een natuurlijke tuin op de campus van Mississippi State University. Als je bewegende beelden wilt zien, op youtube heb ik een filmpje gevonden, met een telefoon opgenomen, van een lezing over dit project.

phlox robertpoore
De phlox heeft knalpaarsroze of rozepaarze bloemen, en bloeit in de VS van mei-juni, hier van juli-september. De phlox is geintroduceerd door Kim Hawkes, een dame die tot aan 2000 eigenaresse was van een kwekerij Niche Gardens in Chapel Hill, North Carolina. De kwekerij bestaat nog steeds, niet meer van Kim. Ze heeft de kwekerij verkocht en is nu fotografe. Als je een serie mooie bloemenfoto's wilt zien, klik op deze link. De phlox ' Robert Poore' zit ook tussen de macrofoto's van Kim. Het zijn er maar 2,5 duizend.

Hi Kim
A friend gave me a high garden phlox 'Robert Poore' for my garden in the North of the Netherlands. Since I like to know 'who' is growing in my garden I tried to find the grower who first grew/introduced this phlox, and found your name on the internet. Was this a chance seedling, or did you aim for such bright colors? I can't wait to see it flower, such a vibrant colour. Regards Tineke

HI Tineke!  Nice to hear from you.
Actually, I didn’t “find” or “create” this phlox….it was found in Mississippi, NC by a fellow plants person who asked me to introduce it for her.  It’s a mildew-resistant tall-ish form of Phlox paniculata that is native to the Mississippi area.  It has bubble gum pink flowers…rich, vibrant.  So cool that 'Robert Poore' made his way to the North of Netherlands!!!   Winking That's part of what I love about plants....world-wide connections. Enjoy!
Kim

Antwoord raaplaatje 8 augustus 2015: rosa rugosa

Het antwoord is.... rosa rugosa 'Alba'. In het Nederlands heet ie bottelroos of rimpelroos.
Bottelroos vanwege de dikke ronde oranje bottels in de nazomer, waar je rozenbotteljam van kunt maken. Wel door een zeef halen, vanwege de haartjes die rond de pitjes zitten. Op de foto zie je de bottel in wording al zitten, nog voordat de bloem echt open is.
Rimpelroos vanwege de gerimpelde blaadjes, de nerven liggen duidelijk dieper dan de rest van het blad. In de achtertuin hebben we de witte versie, in de voortuin een die hard roze bloeit.

rosarugosa8aug222rosarugosa8aug1

Vermeerdering via zaad, maar ook door uitlopers vanuit de wortels. Deze roos komt van oorsprong uit China, Japan en Korea, en groeit daar vooral in de duinen. Rosa Rugosa wordt al duizenden jaren als sierplant gebruikt (bloemen voor in potpourri), inmiddels overal in de wereld. In bermen wordt de rosa rugosa ook vaak aangeplant, ruikt lekker in de volle bloei in de zomer, en de planten zijn behoorlijk (strooi)zout tolerant.

Mahoniebes

Op 24 juli maakte ik de foto van deze mahoniebessen, de vruchten van de mahonia aquifolium, in onze voortuin. Sappige blauw bepoederde bessen. Ik schreef er al eerder over en schreef toen dat de bessen niet eetbaar zijn voor mensen.
Uhmmm. Daar kom ik van terug.
Als ik op internet kijk wordt op de
ene plaats geschreven dat je er prima jam van kunt maken, op de andere plek dat de plant giftig is (inclusief de pitten).mahoniebes24 juli1
mahoniebes24 juli2mahoniebes24 juli3

Ik kan het dit jaar in ieder geval niet meer proberen. Toen ik gister langs de struik liep waren er alleen kale stengeltjes te zien, op de plek waar de trossen bessen hingen. Schoon op.

Abelia

Bij Willie in de tuin zag ik begin augustus een leuk bloeiend struikje. Ik houd hem een beetje klein, zei Willie, en knipte er en passant een paar uitstekende nieuwe takje af. Het struikje is bij Willie een goede meter hoog en iets breder dan dat. Roze klokvormige bloemen en glanzend groen blad. Een Abelia, zei Willie.
Welke soort het is weet ik niet, er zijn 23 soorten
Abelia lees ik op internet. Met roze, witte of rode bloemen, van sommige soorten heerlijk geurend. Dat zou mooi passen in mijn plan om meer geurende planten in de tuin te zetten. Een Abelia kan wintergroen zijn of bladverliezend, met effen of bont blad. Ook de grootte kan nogal varieren. En het lastigste is: veel soorten zijn matig winterhard.
abeliia8augustus

Nog wel nadenken over een beschutte plek, daar heb ik nog even de tijd voor, eerst maar kijken of de stekken aanslaan. De afgeknipte takjes heb ik meegenomen als stekmateriaal en die staan nu in een potje op de vensterbank.

Kamperfoelieboom in bes

24 juli heb ik de kamperfoelie boom gesnoeid. Vrijwel alle bloemen waren uitgebloeid, en op een paar plekken zag ik wat groene vruchtbeginsels. En nu twee weken later.... een explosie van helderrode bessen, in kleine knoedeltjes bij elkaar. Weet niet of het aan de lange koele zomer ligt, aan de hele warme dagen die we gehad hebben, of aan de forse regen van begin augustus. Anyhow, dit jaar blijkt een uitstekend kamperfoelie-bessen-jaar te zijn.

kamperfoeli8aug3
kamperfoeli8aug2kamperfoeli8aug1

Net zoals 2015 een heel goed rozenjaar is. En de hortensia's doen het ook geweldig. Volgens een bloglezer uit Zuid Limburg (Rob) die recent op bezoek was in Groningen, doen de hortensia's het hier overweldigend, veel uitbundiger dan in Limburg. Waarvan akte.

Raadplaatje 8 augustus 2015

Paar keer per jaar, een raadplaatje.
Welke plant is dit?
Stuur een bericht naar emailadres onder aan deze pagina.

raadplaatje8auggr.

Blinde bij

Een blinde bij is geen bij-die-niet-kan-zien, hij is niet blind en is geen bij.
Het is een zweefvliegsoort, met een hele vreemde larve. Zie onder.

Als je niet goed kijkt zou je hem -in vlucht- voor een honingbij aan kunnen zien. Net als de honingbij hangen de achterste pootjes in de vlucht omlaag (landinggestel uit). Bij het vliegen zie je niet dat de blinde bij twee vleugels heeft ipv twee paar. Wat je
wel kunt zien is dat de blinde bij een heel ander vluchtpatroon heeft. Hij hangt regelmatig stil in de lucht, maakt dan een snel rondje en hangt even later weer op dezelfde plek. Territoriaal. Als we buiten op het terras zitten is het altijd een sport om de zweefvlieg op de het topje van onze uitgestoken wijsvinger te laten landen. Lukt bijna altijd, gewoon heel langzaam je hand met omhooggestoken wijsvinger naar de plek toe bewegen waar de zweefvlieg stationair in de lucht hangt. En heel vaak land ie daar dan ook. Hihi.
zweefvlieg8aug1
zweefvlieg8aug2zweefvlieg8aug2b
Op de detailfoto zie je dat de blinde bij naast de grote facetogen ook allerlei haartjes en andere onderdelen op zijn kop heeft. Zie je de drie knopjes boven op de kop tussen de ogen? Dat zijn enkelvoudige kleine ogen (ocelli), soort simpele uitgave van ogen, waar de zweefvlieg licht en donker mee kan zien, verder niet. Niet helemaal duidelijk is waarom verschillende insecten deze ocelli (ocellus is latijn voor
oogje) nog hebben.

Blindebijen-weetjes
Wetenschappelijke naam : Eristalis tenax
Synoniem: slijkvlieg
Lengte: 13 mm
Voedsel: stuifmeel, nectar; larven: rottend slib
De larve is madeachtig en leeft in het water, op de bodem van ondiepe en stilstaande, liefst vervuilde wateren en plassen. De larve haalt adem door een telescopisch uitschuifbare buis, tot 10 cm lang! Het lichaam van de larve is maar 12-15 mm. Met deze buis kan de larve ook leven in het bijna zuurstofloze water in het riool. Bijnaam is
rattenstaartlarve .

Vreemde pluim

We hebben diverse vlinderstruiken in de tuin staan, de meeste in een of andere tint paars. Vandaag zag ik in een van de buddleja's opeens een pluim die een andere kleur had, meer roze, zie midden op de bovenste foto. Da's gek.
De andere pluimen aan de tak waren gewoon paars. Heb ik nog niet eerder gezien. Op de onderste foto zie je de ' roze' pluim, en op de achtergrond (onscherp) een paarse.

.
budleja9aug1
budleja9aug2.

Bloemenvijver

Begin augustus.
Mooi weer.
Vijver in de tuin.
Kids.
Bloeiende bloemen.
En dan?
bloemenvijver rutger hiemstrabloemenvijverrutger0bloemenvijver rutger hiemstra2

Dan maak je met de kinderen een bloemenvijver!
Dat deden Rutger en Hidda met hun zonen.
Ze plukten een paar bloemen, liefst plat en rond, en lieten ze voorzichtig te water.
Stokroosbloemen, oostindische kers, klaproos, flox.
Een kleurig geheel.
Voor een paar dagen een
drijvend boeket.

Viertal foto's

Wat is de overeenkomst van de vier planten op de foto's?

barbelmooibladbarbelagapanthus
barbeljollybeebarbelhortensia

Vier foto' s uit dezelfde tuin!

Een brunnera macrophylla (Jack Frost), een agapanthus, een geranium (jolly bee) en een hortensia (magical coral)

George of Emiliy?

We hebben inmiddels een flinke pol oranje bloeiende croscosmia's. In 2009 begonnen als een paar sprietjes die ik van Willie kreeg. De plant heeft een halve meter hoge, gezond groene zwaardvormige bladeren. Een stuk lager dan de croscosmia lucifer. Tegen de tweede helft van juli, doorlopend tot in augustus verschijnen de oranje bloeiwijzen.
Welke soort het is, tja. Een beetje plaatjes kijkend op internet denk ik dat het George Davison zou kunnen zijn. Of toch Emily McKenzie?

crocosmiaaug20150
crocosmiaaug20152crocosmiaaug20151

De kelkbladeren voor de bloei zijn roze, de kroonbladen zijnaan de buitenkant oranje met een roze tintje, en als de bloem open gaat zie je aan de binnenkant juist oranje met geelachtige tinten.
Een langzaam verschieten van kleur.

NB. Zou ook crocosmia aurea kunnen zijn. Lastig hoor. Eerst was crocosmia ' ouderwets' en 'uit'. Toen werd de plant weer heel populair en zijn er heel veel hybriden ontstaan, naamgeving is daardoor heel lastig.


Zoeken op kleur

Vakantieperiode. Veel mensen gaan er op uit, naar strand of bos en hei. Op het stand kom je weinig bloemen tegen, alleen die op zwembroeken of hoedjes. Maar in het bos, in bloemrijke bermen of weilanden des te meer. En wil je weten wat dat nou voor een leuk paars klokje of roze bloem is, dan kan de volgende website je helpen: Wilde bloemen op kleur. Ook handig voor leerlingen die voor school een herbarium maken...
fotowildebloemenwebsite

TIP. Maak een paar foto's met je mobiele telefoon, niet alleen van de bloem, maar ook van het blad. Hoe vaak komt het niet voor (bij mij in ieder geval) dat je denkt dat je wel onthoudt hoe de bloem er precies uit ziet. Als je dan 's avonds op de computer kijkt (of in een Flora op papier) kom je er achter dat je toch weer wat details vergeten bent.

Tuin van Bärbel

Half juli waren er Open Tuinen van de lokale afdeling van Groei & Bloei. Onze tuin was open op de zondag. 's avonds kreeg ik een mailtje van Marijke dat ze onderweg naar onze tuin waren 'gestrand' in de tuin van Bärbel. Die was zo mooi, en stond zo vol, dat ze uiteindelijk niet meer bij ons aankwamen. Dat weekend is het er niet van gekomen, maar op 1 augustus wel. Op de fiets, kwartiertje fietsen en 11 uur 's ochtends kwamen we aan. Op een doodlopend weggetje, aan de westkant van het Paterswoldse meer. We wonen toch al ruim 25 jaar in Haren, en dit weggetje hebben we nog nooit gezien!
Wat een rust, wat een mooie tuin. Hutje-mutje, uitpuilend van de planten. B
ärbel zegt nog zo tegen zichzelf dat ze niet wil verzamelen... mislukt. Hemerocallissen (daglelies) zijn favoriet, heel veel soorten. Maar ook een heleboel phloxen en astilbes en heuchera's en fuchsia's...

barbel1aug1
barbel3aughakobarbel1aug3

Een mooie tuin, en om hem ook zo te houden, stopt B
ärbel er heel veel uurtjes in. Op wat kalere plekken staat dan een dahlia of andere kleurige plant in pot. En dat betekent veel water geven. Op de derde foto een deel van de verzameling gieters. Die worden gevuld met water uit het Paterswoldse meer dat aan de achtertuin grenst. Da's makkelijk.

Vlindertelling 2015

Na alle regen van de laatste week van juli, meer dan 150 mm bij ons, was het weekend prima. Droog en overwegend zonnig. Perfect om mee te doen met de nationale vlindertelling. Een kwartiertje 'door de tuin rennen' en tellen welke vlindersoorten er te zien zijn, en hoeveel het maximale aantal per soort is dat we tegelijk zagen.
koevinkje2aug2015
dagpauwoog2aug15kleine vuurvlinder2aug15
Foto's: koevinkje, onderkant van de dagpauwoog (bijna zwart) en de kleine vuurvlinder.

Na de vele regen vorige week waren er weinig vlinders. Ook zijn de buddleja's, net zo als veel andere planten dit jaar, wat later in bloei. De witte buddleja is zelfs nog niet begonnen.... Dus enigszins mager.
De oogst van dit jaar in de tuin.
Koevinkje: 2 (die zien we niet elk jaar)
Kleine Vuurvlinder: 1
Groot Koolwitje: 2
Klein koolwitje; 2
Dagpauwoog: 4
Distelvlinder: 1
Atalanta: 1
Citroenvlinder: 1
Boomblauwtje: 2
9 soorten, 16 vlinders.

Hertshooi in juli

Elk jaar in juli maak ik weer foto's van de spectaculaire bloemen van deze hypericum. Dit is hypericum calycinum, in niet te koude winters een wintergroen heestertje. In het voorjaar snoei ik de struikjes vaak diep terug, bijna tot aan de grond, het verse blad is frisgroen. Sterke bodembedekker, die enigszins kan woekeren.
Joekels van gele bloemen in juli (doorsnee 7 cm) met een koepel van oranje meeldraden. Zo mooi, en geweldig hoe enthousiast de hommels het stuifmeel verzamelen. Op een van de foto's zie je de hommel recht van achter. Het lijkt wel alsof ze met
oranje fietstasjes rondloopt.

Ik was er zeker van dat ik deze plant al een of meerdere keren in een blog heb laten zien, maar het lijkt er niet op! Ik heb de blogs van afgelopen jaren eens doorgebladerd en zie deze hypericum soort nergens afgebeeld. Niet te geloven, hoe je eigen geheugen je voor de gek kan houden.
Nu dan toch, met een paar foto's. En daarmee meteen genomineerd voor de juli-plant-van-de-maand van
natuurlijk-rijk.

hypericumhommel0hypericumhommel1.

Kasteeltuin

Na alle landhuizen in Engeland met grote tuinen, parken bijna, nu een stukje over een Nederlands kasteel. Kasteel de Haar bij Haarzuilens, pas begin 19e eeuw gebouwd door zeer rijke familie van Zuilen-Rotschild, als buitenhuis notabene. Ontwerp van architect Pierre Cuypers, op de plek (en ruïnes van een oud middeleeuws kasteel). De familie was er alleen in augustus/september, en nodigde daar dan allerlei gasten uit, voornamelijk adel en hotemetoten (filmsterren, kunstenaars) uit Engeland en Frankrijk. Het kasteel is gebouwd om de rijkdom ten toon te stellen, en daar hoorden natuurlijk bijpassende grootse tuinen bij.

kasteelhaar1gr
kasteelhaarkl6kasteelhaarkl7
kasteelhaarkl4kasteelhaarkl5
kasteelharkl1kasteelhaarkl2
kasteelhaarkl8kasteelhaarkl3

Rond 1900 is begonnen met de aanleg van de stijltuinen rond het kasteel, naar ontwerp van tuinarchitect Henri Copijn. Naast Franse stijltuinen met geometrische patronen, werd ook een Engels landschapspark aangelegd. Het dorp rondom het kasteel werd hiervoor opgekocht en 1,5 km verderop werd een nieuw dorp aangelegd (het huidige Haarzuilens). Een van de stijltuinen is het Grote Cour (Cour d'Honneur), het voorplein van het kasteel, een cirkel met vijf spaken, beplant met kleurige eenjarigen.
Half juli, toen ik een week cursus in het koetshuis van het kasteel had, en in de lunchpauze over het terrein wandelde, bleek het Grote Cour een 'bouw locatie', een kale vlakte. Vanaf begin juli tot september wordt dit tuindeel geheel gerenoveerd, naar het oorspronkelijke tuinplan uit 1909.

Wat doet ie?

Wat doet ie daar?

sprotpimpel1sprotpimpel2
sprotpimpel3
Ahh, een pimpelmeesje.
Een ex-pimpelmeesje.
En een minuut later: paar restveertjes.
DE pimpelmees was de serre in gevlogen om beestjes te vangen, en helaas voor de pimpel lag Sprot daar te slapen. Op zijn oude dag nam ie een grote sprong, vanuit slaapstand op het bankje, en plukte de pimpel uit de lucht. Dat doet ie anders nooit!

Tuindag 24 juli

Omdat er voor zaterdag storm en regen voorspeld was, nam ik de vrijdag ervoor vrij om eens lekker de tuin in te gaan. Hieronder het 'werkschema', niet zoals gepland, maar zoals uitgevoerd. Da's meestal toch net weer anders.
 • 8:15 Ontbijt met verse jus; vogeltjes kijken vanuit de zijerker. Er hangt nog steeds een pindasilo, ongeveer op 1 meter vanaf de zijerker. In de struiken er om heen wemelt het van de wachtende vogeltjes. Vooral koolmezen en pimpelmezen, maar ook een specht en een gaai.
 • 8:45 Naar buiten; beginnen met uitstekende takken van de kamperfoelieboom, foto 3 en 4, voor en na.
 • 9:30 Pieken van de vuurdoorn naast de voordeur verwijderen. Elk takje zorgvuldig in een emmer en daarna in de kliko. Zodat er niet een stekeltakje op het tuinpad blijft liggen. Veel bessen in wording!
 • 10:00 En passant stukje grond aan voet van vuurdoorn plantvrij gemaakt. Gezoem van hommelkoningin in tandem met dar-hommel? Ze vliegen samen weg.
 • 10:10 Poes Sprot vangt (helaas) pimpelmees die serre in gevlogen was en peuzelt hem op.
 • 10:20 Kopje Cappuccino van Eddy op het terras. We kijken uit over de tuin, boomklever op de tweede pindasilo. Buurman Jan maait het gras.
 • 10:30 Het is bewolkt, 19 graden, luchtvochtigheid 75%, Eddy hangt de was op.
 • 10:55 -11:10 Kwartier over gedaan om emmer met uitgetrokken plantjes naar de composthoop achter in de tuin te brengen, niet omdat de tuin zoo groot is (ongeveer 30 meter lopen naar achter), maar afgeleid door alle grasjes die tussen de stenen van het pad groeien. Daar een stel van uitgetrokken. Bruin zandoogje op de oregano.
 • 11:10-11:30 Persicaria en crocosmia die breeduit over het tuinpad hangen gesteund met houten paaltjes en bamboestokjes. Misschien eens plantensteunen kopen bij De Tuinfee?
 • 11:30 Terras vaas leeggemaakt en vers water erin. In de loop van de dag steek ik er steeds bloemen bij die ergens in de tuin in de weg staan.
 • 12:00 Als ik richting vijver loop zie ik de takken van de sering zwaar overhangen, daar met de takkenschaar een paar takken vanaf geknipt
 • 12:30 Lunch op terras, vaag zonnetje, wat broeierig; 22,1 graad, 63 % luchtvochtigheid.
 • 13:00-13:40 Overhangende takken van berberis (zonder handschoenen, riskant want erg stekelig) langs het pad naar de vijver afgeknipt. Staat eigenlijk te dicht bij pad, elk jaar wel paar keer nieuwe uitlopers snoeien. Ook de hulst en de bamboe diet ernaast staan gesnoeid. Enorme bult bamboestengels, op de houtwal. In de loop van het jaar haal ik er regelmatig weer stengels af, als plantensteuntjes.
 • 13:40-13:50 Even uitpuffen op het terras, glaasje water. geheel betrokken, 23,1 graad (gevoelstemperatuur 26 graden); luchtvochtigheid 60%. vanaf het terras zie ik verschillende vlinders, de kleine vuurvlinder (voor het eerst dit jaar), klein witje, groot koolwitje, citroenvlinder, gehakkelde aurelia. [Zaterdag zie ik ook nog de kolibrievlinder, een blauwtje en een distelvlinder].
 • 13:50-14:50 Vrachten met geraniums afgeknipt, langs grasveld en vijver.
 • 14:50-15:20 Alle stapels met takken opruimen, emmers legen op de composthoop, gereedschap opgeruimd. Pfff. Warm.
 • 15:30 was binnengehaald, paar regendruppels.
 • Einde tuindag, het gaat regenen. Laatste stuk van Tour de France berg-etappe gekeken, tot half zes. Daarna weer lekker op terras (handig als dag overdekt is!) gegeten en koffie gedronken. Espresso deze keek, in bijpassende mini-kopjes.

vogeltjes25jukli1specht25juli2
tuin24jul1tuin24jul2
tuin24jul3tuin24jul4tuin24julgroot
tuin24jul33tuin24jul6.

Rozenweelde

Mottisfont Abbey Gardens.
Doorlopen naar de ommuurde tuin.
Juni.
Dan zie je dit.....

Oh, de rozen.
Overweldigend.
In kleuren en geuren.
In maten en soorten.
In vorm en structuur.

mottisroos1mottisroos3
mottisroos5mottisroos10mottisroos13groot
mottisroos2mottisroos11
mottisroos4grrot
mottisroos13mottisroos7
mottisroos6mottisroos12
mottisroos9mottisroos8

Lovely.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Pindasilo

In de winter hadden we een grote zak (20 kilo) pinda's gekocht. Die voeren we nu nog steeds. Deze silo hangt vlak voor het raam van de erker. Poes zit vaak aan de binnenkant in de vensterbank 'TV' te kijken, al dat gevlieg en gefladder is interessant. Een andere silo hang in de achtertuin. Gaat wel hard nu alle vogels de pinda-snackbar kennen...

Zie
filmpje.
silo25jul.

Tuinreis: Longstock Water Gardens,

Een paar weken nagenieten. The Longstock Water Gardens waren de laatste tuinen die we bezochten op de tuinenreis in Zuid Engeland eind juni. Heel passend voor Engeland waren we begonnen met een forse regenbui in de eerste tuin, en in de allerlaatste tuin, een kwartier voor de geplande vertrektijd begon het te sputteren, kringen op het water van het grote meer.
Een zachte aansporing om weer terug te gaan naar de bus en deze tuinenreis af te sluiten.
Tussen de begin-droppels en eind-druppels..... mooi weer.
watergr1
waterpor5waterpor6waterkl1
waterkl2waterkl5
watergr3
waterpor1waterpor3
watergr2
waterpor4waterpor2
watergr5regen

De afstand tussen Longstock Park Nursery en Longstock Water Gardens is een kilometer of twee, 5 minuten met de bus, Jitske en ik besloten te wandelen, een klein half uurtje, door het pittoreske Engelse landschap. De watertuinen bestaan uit een hele serie meertjes met eilandjes en veel bruggetjes. De tuinen in deze vorm zijn relatief nieuw, rond de vijftiger jaren van de twintigste eeuw. Het oorspronkelijke meer is ontstaan toen gravel (grind) werd gedolven uit de bodem van de rivier de Test. De beplanting is imponerend, grote groepen langs de vele oevers van de eilandjes, astilbes, koningsvarens, primula's en nog eens primula's (we hebben een stekje!), hosta's, bamboes. Ook mooie grote bomen zoals de watercipres met zijn vreemde knobbels als luchtwortels.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Mottisfont Abbey Gardens, Hampshire

Mottisfont Abbey Gardens in Hampshire. Het landgoed is van de National Trust. Vroeger beperkt open, tegenwoordig steeds meer. In juni zelfs een aantal weken met avond-opening. Waarom?Vanwege de prachtige rozen tuin, ommuurd en wel. We hadden een paar uur de tijd, om de rozentuin te bekijken, mee te lopen met een rondleiding.

De dame die de groep rondleidde vertelde over de bron (font) die hier op het terrein omhoog komt, water altijd 10 graden, in de winter is het water warmer dan de omgeving en dampt het. Ze vertelde dat er zelfs een bus met reizigers uit Nederland was (
joehoe, daar horen wij bij), en verder over het huis en de families die er gewoond hadden, over de oude London Plane Tree van bijna 300 jaar, over de shepherds hut (soort pipowagen), over de Lime Tree Walk (twee rijen bomen, nagedachtenis aan de pilaren galerij van oude abdij) en waarom dat iets met Napoleon te maken had, en natuurlijk over de rozentuin. De rozentuin is in 1972-1973 aangelegd door Graham Stuart Jones van de Royal Horticultural Society. Hiermee wilde hij zijn verzameling oude rozen veiligstellen voor de toekomst. De rozentuin is nog steeds prachtig. Omdat veel van de oude rozenrassen maar kort -in juni- bloeien is het goed dat er tussen de rozen allerlei vaste planten zijn neergezet. Dan is er ook buiten de top-rozen-weken kleur en geur in de tuin. Mooi zijn de witte en gele toortsen van de vingerhoedskruiden, voor verticale accenten, het paarsblauw van allerlei campanula's, verschillende soorten tuingeranium, vooraan de borders kussen van anjertjes.

mottisfontgr2
mottisfontkl1mottisfontkl2
mottisfontpor1mottisfontpor3
mottisfontpor4mottisfontpor2mottisfontgr1
mottisfontkl6mottisfontkl5
mottisfontkl7mottisfontkl4
mottisfontgr3.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Longstock Park Nursery

Op de laatste dag van onze tuinenreis bezochten we in de middag twee vlak bij elkaar liggende tuinen. De Longstock Park Nursery (=kwekerij) en de Longstock Water Gardens. Het was eigenlijk de bedoeling om eerst naar de water tuinen te gaan en vervolgens naar de kwekerij. Dat zou dan onze laatste stop zijn, voor degenen die nog plantjes wilden meenemen naar Nederland. Uiteindelijk gingen we toch eerst naar de kwekerij, omdat we de water tuinen al voorbij waren en het op de smalle weggetjes onmogelijk was om de grote bus te keren. De afstand was maar een kilometer of twee. Bij de kwekerij was ook een Boerderij winkel (in handen van Waitrose) en een grote ommuurde tuin. In die tuin de nationale collectie van buddleja's (nog niet in bloei, dus niet zo opvallend) en van clematissen (dat las ik zojuist op de website...).

longstocknurserykl4maardangrrot
nurserykl666longstocknurserykl2
longstock nurserykl1longstocknurserykl3longstocknurserygr1

Veelkleurige tuin, en vlak voor het vertrek zagen we aan de buitenkant van een lange muur, rug-aan-rug met de
border op foto 1 en 2 van de ommuurde tuin ook nog een prachtige border (laatste foto).

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Roosje, mijn roosje

Ik geef je een roosje, mijn Roosje.
Ik geef je een roos elke dag.

roosje13juli

Dat kan makkelijk elke dag een
andere roos zijn, zo veel soorten zijn er.
Dit is Veilchen Blau bij ons in de tuin, eerste week juli.

Tuinreis: Mottistone Manor Garden, Wight

Na de botanische tuinen op Wight gingen we in de middag op bezoek bij een huis dat in 1963 is geschonken aan the National Trust, maar nog wel bewoond wordt door de familie van wie het was. Mottistone Manor. Het huis zelf is relatief nieuw, begin 20e eeuw, gebouwd op de plek van, deels renovatie van een veel ouder landhuis. Dat had door een aardverschuiving echter twee eeuwen half onder de grond gelegen en was niet bewoonbaar. De tuinen zijn nog nieuwer, in de 60-er en 70-er jaren van de twintigste eeuw, dus een jaar of 50 oud. Heggen en hagen, een echte 'dubbele border' uit het boekje, in cirkels gemaaide grasbanen, hoogteverschillen (vandaar die vroegere aardverschuiving), parkachtige delen, fraaie bomen. Tuinmannen waren aan het werk in de border, en waren bereid tot een praatje met tuinbezoekers.
Het landgoed wordt bewoond door de 'flowerpot-people': Indiana Hose (foto 7) en Granny Smith (foto 8) heb ik gevonden, Allium Titmarsch zou er ook moeten wonen, maar die heb ik niet gezien.....

mottistonegr3
mottistonekl8mottistonekl9
mottistonkl7mottistonkl6
mottistonepor1mottistonepor2
mottistonekl4mottistonekl5
mottistonegr2mottistonkl3
mottistonekl2mottistonekl1
mottistonegr1.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Repelsteeltje?

Bij de najaarsplantenruil van eind vorig jaar een paar rozetjes van het rapunzelklokje meegenomen van Eef. Staat nu al twee weken te bloeien. Hartstikke leuk, wil ik er wel meer van, dus even opgezocht hoe te vermeerderen: door delen en door zaaien in mei.
akkerklokje1111akkerklokje22222

Maar is het echt wel het rapunzelklokje, ook wel repelsteeltje genaamd? Campanula rapunculus.
Volgens de wilde planten website heeft deze maar 1 stengel, en niet een heel bundeltje. Behalve als de stengel afgegraasd is, dan komen er meerdere, lage stengels. Tja.

Maandfoto Juli 2015: slangenlook plus bij

Compositie van akeleizaaddoos, bloeiwijze van slangenlook en het mannetje van de pluimvoetbij. Met dank aan Anne Jan voor het vaststellen van de naam van het bijtje.

maandfotojuli2015

De bloeiwijze van het slangenlook wordt topzwaar. Het is een kluitje broedbolletjes, miniatuuruitjes, en daartussen enkele bloempjes op steeltjes. Deze bloempjes kunnen zaad zetten, dat -net als zaad van veel andere uiensoorten- maar kort kiemkrachtig is. Geen nood, verspreiding van deze plant gebeurt meestal door de broedbolletjes.

Pluktuin Thuis

Sommige mensen hebben een apart deel van de tuin ingericht als pluktuin. Om de hele zomer door bloemen te kunnen plukken om in huis neer te zetten. Deze vaas met bloemen staat bij ons (buiten) op het terras. Een deel van de 'buit', niet uit een pluktuin, maar gewoon de bloemen die over de overgroeide paadjes heenhingen en de doorgang blokkeerden. In plaats van de composthoop is dit een mooie plek. In de vaas.
pluktuinmeerwegpluktuinmeerwegdetail

De vrouwenmantel bloemen zijn enorm sterk (zeker twee weken) en vormen de basis. Er staat ook nog een vaas naast de deur van de schuur. Elke keer als ik weer een bloem ergens afknip, steek ik die erbij. Nog volop hommelbezoek bij de bloemen-op-vaas.

Kwartet van dichtbij

Zomaar een dag in juli.
In de tuin.
detail5juli2detail5juli3
detail5juli1detail5juli4.

Prinsheerlijk

Prinsheerlijk zit deze kikker in het kuiltje van een waterlelieblad. Tijdens het foto' s maken zie ik dat hij steeds met zijn achterpootje schud. Heeft ie jeuk? Pas bij het in het groot bekijken van de digitale foto's op mijn computerscherm zie ik de reden. Er zit een mug op zijn achterlijf. Mij is niet bekend of muggen ook kikker steken, maar deze mug gaat in ieder geval wel op de kikker zitten. En de kikker vindt dat niet fijn. Zie foto 1 en 3, de mug ziet in de donkere "V", waar het waterlelieblad gespleten is.

kikker5juligrrot
kikker5julikleinogenkikkermetmug.

Hallo, is daar iemand

Het kantoor waar ik werk staat aan de rand van het stadspark in Groningen. Hoog gebouw in een natuurlijke omgeving. Op verschillende plekken staan nestkasten voor valken. En zo kon kort geleden een collega op de veertiende verdieping deze foto's maken. Nieuwsgierig keken de jonge valken naar binnen. Zelf zit ik op de derde verdieping, daar heb ik ze nog nooit gezien.
valkje GU1
valkjes Gasunie 2
Op de achtergrond de drafbaan in het Stadspark.

Tuinreis: Athelhampton House Gardens

15e eeuwse Tudor Manor, Althelhampton House, landhuis in tudor stijl, in het gelijknamige dorp Athelhampton. Niet voor mensen met pleinvrees: de kolossale gazons (met voor het eerst sommige bordjes die de bezoekers verzoeken niet op het gras te lopen) strekken zich over grote oppervlakken uit. Athelhampton heeft ook besloten tuinen, met muurtjes, hagen, fonteintjes (foto 3 en 6). De beroemdste tuin is de Great Court, met enorme taxus piramiden. Aangelegd in 1891 door Alfred Cart de Lafontaine. Oorspronkelijk waren het kleine piramides, bedoeld als contrast met de rozenperken, en inmiddels uitgegroeid tot enorme blikvangers. Er zijn speciale vrijstaande ladderconstructies gemaakt om de taxusbomen te kunnen snoeien, zonder de bomen te beschadigen.

Athelhampton ligt vlak bij Dorchester, waar we rond lunchtijd waren geweest en hadden rondgewandeld. Mooi weer, en een verkoelend voetenbadje in het kraakheldere riviertje de Piddle was welkom (zie foto 12).

Weetje: Piddle of Puddle?
Het riviertje heet de Piddle, allerlei plaatsjes erom heen hebben het woord Puddle in de naam: Puddletown en Tolpuddle. Kan geen toeval zijn, dachten we. Is het ook niet, Puddletown was vroeger gewoon Piddle town. Lees
hier waarom de bewoners de naam veranderden...

De huidige eigenaar is Sir Robert Cooke MP. De zoon van Sir Robert is Patrick, die samen met zijn vrouw Andrea de beheerder is van het landgoed en tuinen "to protect it for generations to come".

athelgr4
athelkl1athelkl2
athelkl5athelkl3
athelgr2
athelkl6athelkl7
athelkl4athelkl8
athelkl9athelkl10
athelport1athelpor2athelgr3

NB. Tijdens het reisje stuurde ik een mail met foto van het beeld (hierboven, derde foto van onder) en de tekst '
deze dame kwamen we tegen in de rozentuin'. Antwoord op mail: "Dame?". Uhh, inderdaad een heer, maar als je alleen naar het hoofd kijkt, dan lijkt het toch ook een beetje een dame. Toch?

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: tussen de tuinen in

In juni op tuinenreis geweest in Engeland.
Tussen de tuinen door is ook van alles te zien.
Heuvelend landschap, dorpjes, zeezicht en cottages.
Goed zicht als je zo hoog in een bus zit.
Panorama-ramen.
Helemaal mooi als je voorin zit en over de chauffeur heen naar buiten kunt kijken.
Om de beurt voorin.

bij de boot naar wight
huisje engeland
engelslandschapkruis
whiteclifsofwight.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Forde Abbey, Somerset

Forde Abbey in Chard, Somerset is gesticht door Cistercienzer monniken ruim 800 jaar geleden. Het was een van de rijkste kloosters en de belangrijkste plek voor kennis in het zuidwesten van Engeland. Na de ontmanteling van het klooster in 1539, was het voormalige klooster 100 jaar min of meer onbewoond. In 1649 kwam Forde Abbey in handen van Edmund Prideaux, parlementslid, die het huidige huis bouwde. Van voormalig klooster naar majestueus landhuis. Het huis is nog steeds in prive handen, van de familie Roper, en wordt bewoond en beheerd door de oudste dochter Alice Roper, getrouwd Kennard.

Het grondgebied van Forde Abbey is 12 hectare groot (30 acres) met grote grasvelden met klaver, een grote vijver, moeras tuin, arboretum, rotstuin (die hebben we gemist!), park tuin, grote borders, ommuurde 'kitchen garden'. De moerastuin (bog garden) stond vol met primula's, van die etage primula's, die nog vol in bloei stonden, oranje, rood, paarsachtig. Koningsvarens en gunnera's groeiden boven de bezoekers uit. En ook altijd leuk om naar mensen te kijken, vooral met hoedjes (zie laatste foto).

forde abbeygr1
fordeabbeyklport1fordeabbeyklport2fordeabbeygr4
forde abbeykl 2fordeabbeykl3
forde abbeykl20fordeabbeykl 6
fordeabbeygr3
fordeabbeykl1fordeabbeykl21
fordeabbeykl7

Voor 1 pond extra mochten we ook het grote huis bezichtigen, vol met oude meubels, schilderijen, Nederlandse kroonluchter, kastjes van notenhout, etc. etc. Tussen alle portretten vonden we ook een intrigerend schilderij van
Monca Quirk, just out of the asylum. Kom er niet achter wie het is/was.
In elk van de kamers stond een (meestal oude) vrouw die informatie gaf over de kamer, we konden er niet omheen. Zo moesten we per se mee met een mevrouwtje om 'haar' kamer te zien. Daar hoorden we dat de eigenaren, de Ropers, de hele ochtend aanwezig waren geweest en over het terrein hadden gelopen. Met ontzag in haar stem vertelde ze dat je de eigenaren kon herkennen aan de loslopende honden, zij waren de enigen waar de honden niet van aangelijnd hoefden te zijn.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Mapperton, Dorset

In Dorset, vlakbij Beaminster en een stukje ten westen van Dorchester. Klein weggetje naar links, verderop nog kleiner weggetje (bus breed) naar links, de overhangende takken worden door de bus 'gesnoeid'. Het huis wordt bewoond door de 'graaf van boterham', aldus onze chauffeur, die wonderbaarlijk met de bus manouvreert tussen muurtjes, heggetjes en bomen. Dan komen we in een rustige vallei bij Mapperton, groot oud huis. De vrouw des huizes ontvangt ons, en geeft aan dat we eerst langs het ' saaie' stuk moeten doorlopen, langs het grasveld in een ommuurde tuin (foto 1), langs een (nu uitgebloeide) blauwe regen met een 'stam' van zeker 40 cm doorsnede, door het poortje aan het eind van het grasveld .....en dan de 'wow factor'.
Geniet van de foto's hieronder.

mappertongroot0
mappertonkl4mappertonkl3
mappertonkl6mappertonkl2
mappertongroot1
mappertongroot2mappertonkle13
mappertonkl5mappertonkl8
mappertonkl1mappertonkl7mappertongroot3
mappertonkl12mappertonklein9

We raakten aan de praat met een Engelsman, uit een naburige county, die het erg leuk vond dat wij helemaal uit Holland, correctie Nederland, kwamen. We kwamen hem nog een paar keer tegen, met steeds een kort babbeltje: dat de oranje clivia's in de oranjerie speciaal voor ons in bloei waren, dat we niet in vijver moesten zwemmen.

Mapperton: een statig oud huis opgetrokken uit geel natuursteen. Eerste deel in tudor stijl, 1540, later in 17e eeuw stukken aangebouwd in jacobean stijl. De plaats kent al een lange geschiedenis; het landgoed, toen nog Malperetone genoemd, staat al beschreven in het Domesday book van 1086. Naast een fraai huis, waar sinds 1956 de Montagus wonen, Earl and Countess of Sandwich, zijn er prachtige tuinen. De basis van de huidige tuinen is gelegd door de vorige bewoonster rond 1920, onder andere een mooie Italiaanse tuin, met grote vijvers.
Langs de vijver doorlopend de smalle vallei in gaat de formele tuin geleidelijk over in een 'wilde' tuin, met veel mooie bomen, en paadjes, en doorkijkjes naar de heuvelachtige, groene omgeving. De tuin straalt een enorme rust uit; met zijn vijftigen in een bus waren vrijwel de enige bezoekers, en door de grootte van de tuin, kwam je elkaar vrijwel niet tegen.
De rustige, bijna slaperige omgeving lijkt zich zelf moeiteloos in stand te houden. Een citaat van Kipling:
Such gardens are not made/ by singing "Oh, how beautiful" and sitting in the shade. Wat betreft onderhoud: 1 full time tuinman, 4 parttime tuinmensen en de earl en countess als hulpjes!
FILM: deze oude Engelse landhuizen worden vaak gebruikt voor het filmen van scene's van de kostuumdrama's waar Engelsen zo dol op zijn. voor de film Far from the Madding Crowd (2015) is op het voorplein 3 dagen gefilmd, en speciaal daarvoor is op het plein een vijver gegraven en ingericht, om die vervolgens daarna meteen weer weg te halen.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Northcourt House, Wight

Op een van de tuinbezoekdagen vanuit Bournemouth bezochten we het eiland Wight. Vroeg op, om op tijd bij de veerboot te zijn. Overtocht is kattesprongetje, minder dan een uur. Er is een soort rondweg op Wight, maar deze hoofdweg is ook niet al te breed, daarom wordt zwaar verkeer gevraagd om 'tegen de klok' in te rijden, om passeren van grote voertuigen zoveel mogelijk te voorkomen. Op de heenweg deden we dat ook (op de terugweg weggetjes binnendoor). Langs de west kust naar het zuiden en langs zuidkust -met fraaie witte kliffen- naar het oosten, naar Shorwell.
Hier lag onze eerste tuin,
Northcourt. Het huis was niet te bereiken met een grote bus, verzoek was om bij de kerk te parkeren. Daar zouden we opgehaald worden. En ja hoor, tegenover de kerk stond John te wachten, met Barney, de hond. "Barney is a gardener", says John, "he digs up plants". Via een poortje in de muur, zie laatste foto, wandelden we achter John en Barney aan. Door een stuk bos, langs een beek, over een bruggetje (er is hier een bron, de Shor well), langs meer open bos met veel varens en ander schaduw spul, richting het huis. John wijst ons de weg (foto 3) naar het zitje, daar krijgen we een tuinbeschrijving uitgereikt en een korte toelichting. Het zitje is niet groot genoeg voor 50 man (m/v) tegelijk, dus de tuinman in groen shirt is zeker tien minuten bezig extra stoelen aan te slepen. Grootste deel van het tuinonderhoud doen ze zelf, 14 uur in de week hulp (en iemand die het gras maait)

wihhtkl1northcourtkl1
northcourtgr0
northcourtkl3northcourtkl2northcourtgr1
northcourtkl7nourthcourtkl4
northcourtkl6mortcourtkl8.

NorthCourt is prive eigendom van John en Christine Harrison, 32 jaar geleden hadden ze het eerste deel in handen, in de daarop volgende 20 jaar kochten ze de andere neven en nichten uit die ook een deel hadden geerfd. Sinds 6 jaar is het helemaal van de Harrisons. En een beetje van de gasten, want de Harrisons houden een B&B en er is ook een self catering gedeelte. Dit jaar bestaat het huis 400 jaar, en daarom zijn de tuinen wat vaker open. Andere jaren maar een dag of twee: for charities.
We voelen ons thuis in deze tuin, deze tuin heeft karakter,
is van iemand. Niet overal even netjes, her en der een onkruidje, of een stapel gesnoeide takken die nog opgeruimd moet worden. De tuin ligt in een smalle valei met twee totaal verschillende grondsoorten (zuur en alkalisch), waardoor er veel verschillende planten groeien. Het bossige deel bevat inheemse wilde planten en ook (bloeiende) brandnetels; dit ontlokt een van de bezoekers de uitspraak 'triest, triest, voor bloeiende netels betaal ik niet '. In de ommuurde tuin (200 jaar oud) veel groenten, maar ook veel eenjarigen, zoals de blauwe korenbloemen. Die zijn voor het bruidsboeket van de dochter van John, het huwelijk is vier dagen na ons bezoek, een hele organisatie. Hoop dat dat iets beter gaat dan het schenken van koffie en thee aan onze groep van 50. Gaat zeer langzaam, de vrouw des huizes schenkt elk kopje apart is, en overhandigt deze aan een bezoeker, en biedt een zelfgebakken koekje aan. De laatste 10 krijgen geen koffie, die is op, en de stroom voor het koffieapparaat blijkt uitgevallen. Beter nu dan bij de trouwerij.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Knoll garden, Dorset

Knoll Gardens, in Wimborne, Dorset. De jongste tuin die we bezochten tijdens onze tuinreis, 'maar' 40 jaar oud. In de begin jaren zeventig, begonnen John en Enid May, met het verzamelen van planten in een oude groente akker en een naastliggend stuk lang met struikgewas. Ernaast lag een kwekerij die the Knoll heette, maar de May's noemden hun steeds groeiende plantencollectie op dat moment de Wimborne Botanic Garden. In 1988 ging het bedrijf over naar nieuwe eigenaars Kevin & Sally Martin, de naam werd Knoll Gardens, naar de vroegere kwekerij ernaast. De Martins legden watertuinen en een formele tuin aan. Knoll Gardens kwam dat jaar voor het eerst op TV in BBC's Gardeners World. INn1994 ging de tuin opnieuw over in andere handen, Neil Lucas en John & Janet Flude. Deze drie mensen brachten allerlei bijzondere planten in, vanuit hun eigen collecties. Inmiddels is Neil Lucas de enige eigenaar, en al 20 jaar verknocht aan Knoll Gardens.
Op mijn verlanglijstje: hakoneclea macra, bewegende geelgroene heuvels van gras (zie eerste foto).

knolhklooo
knolporta2knolport1
knollklein2knolkl4
knollgr1
knolklein1knolkl8
knolkl5knolkl7knolgr2

Uit de 2015 folder:
- Recently featured in Gardeners' World
- Nationally recognised naturalistic garden & leading specialist nursery
- Showcase grasses planted amongst a mini arboretum
- The UK's leading ornamental grass specialist
- Associated wild-life friendly gardening charity
- 10 consecutive Chelsea Gold Medals for grasses

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Dorset, Somerset, Wight

Van 22 tot 27 juni ben ik voor het eerst op een echte tuinenreis geweest.
Met Jitske ga ik van in de buurt een tuint, soms twee bezoeken.
Deze keer een heleboel tuinen, in Zuid Engeland.
Met een
bus vol (50) tuinliefhebbers, Nederlanders, Limburgers en enkele Belgen.
Standplaats Bournemouth in Dorset, Zuid Engeland.
Vandaar uit tochtjes, ook naar naburige counties, Somerset, Isle of Wight, Hampshire (en 5 minuten reden we met de bus door Devon; daar liep de weg nu eenmaal). O ja, ook Kent, net na de overtocht door de kanaaltunnel (dat is krap, zo'n joekel van een bus de trein inrijden!) hebben we daar onze eerste tuin bezocht. Mooie break, daarna nog 2,5 uur doorrijden naar Bournemouth.

foldertjes 28 juni
Foto: de 'oogst' aan foldertjes

De tuinen op een rijtje:
Godinton House & gardens, Ashford, Kent
Mapperton, Beaminster, Dorset
Forde Abbey & Gardens, Somerset
NorthCourt Gardens, Isle of Wight
Ventnor Botanic Garden, Ventnor, Isle of Wight
Mottistone Gardens, Mottistone, Isle of Wight (National Trust)
Knoll Gardens, Wimborne, Dorset
Athelhampton House & Gardens, Dorchester, Dorset
Mottisfont Estate & gardens, Mottisfont, Hampshire (National Trust) en rozen
LongStock Park Nursery, Stockbridge, Hampshire
Longstock Water gardens, Stockbridge, Hampshire

En
tussen de tuinen door.... het mooie groene Engelse landschap.
Smalle wegjes, veel heggen, bos, af en toe de zee in zicht.
Cottages met rieten daken, vakwerkhuisjes, rustieke eeuwenoude kerkjes.

Weer was uitstekend, 20-25 graden. En om het toch een beetje Engels te laten lijken: toen we uitstapten op dag 1 om de eerste tuin te bekijken: stortbui (paar minuten), en bij de laatste tuin, kwartier voor geplande vertrektijd: druppelbuitje.

Tuinreis: Godinton house & garden

Veel van de BT's (Bekende Tuinen) die je in Engeland kunt bezoeken zijn gelegen bij oude -soms heel oude- landhuizen. Landgoederen waar nog steeds hele rijke families wonen zijn meestal niet publiek toegankelijk. Veel landgoederen zijn echter in de loop der tijd overgenomen door of geschonken aan de National Trust of aan speciaal opgerichte stichtingen als Godinton House Preservation Trust. Daarmee vormen de entreegelden van bezoekers een belangrijke bron van inkomsten. Godinton House & Garden ligt in Ashford in Kent op zo'n 20 autominuten van de uitgang van de kanaaltunnel.
godinton huis

Godinton House zoals dat er nu uitziet, is gebouwd in de 14e eeuw, waarbij er in de loop van de eeuwen steeds stukken aangebouwd en veranderd zijn. Het bakstenen huis is gebouwd in Jacobijnse stijl (Jacobean) en heeft opvallende ronde gevels. Deze worden 'Dutch gables' genoemd. Het landgoed bestond daarvoor al in de Middeleeuwen, als wildpark (voor de jacht); nog ouder zijn de overblijfselen van Romeinse nederzettingen ter plekke. De Familie Toke bewoonde het landgoed van 1440 tot 1895. Britten zijn dol op geschiedenis en ook op schrijvers als Jane Austen. Er is altijd iemand op zoek naar een link met zo'n persoon en als je maar lang genoeg zoekt.... Wat is het verband tussen Jane Austen en de Tokes van Godinton? Lees het hier. Daarna werd het landgoed eigendom van ene Mr. Ashley Dodd, die een tuinarchitect inhuurde, Reginald Blomfield. De laatste eigenaar was Major Alan Wyndham-Green. Hij richtte de Godington House Preservation Trust op, die na zijn dood in 1986 het huis, de tuinen en het park beheert.

Godinton Garden
De tuin zelf is 5 hectare groot, en is omringd door een eeuwenoud park met prachtige oude bomen, in golvend grasland. Rondom de tuin staat een haag van taxus aan de bovenkant in de vorm van de gevels van het huis gesnoeid. Het schijnt een van de langste taxushagen van Engeland te zijn. In de huidige tuin en park is nog vooral het ontwerp van Reginald Blomfield uit 1898 en 1902 te zien.

godinton italiaanse tuin
De Italiaanse tuin, de duif op de fontein hoort niet bij het kunstwerk, de blauwe regen over de pilaren aan het eind van de tuin was net uitgebloeid.

godinton delphinium klein1godinton delphinium klein2godinton delphimumgroot
Ons bezoek was op 22 juni en op 21 juni was de delphinium week gestart... We arriveerden om vier uur 's middags in de tuin en kregen een forse (korte) regenbui op ons hoofd. Direct na de regenbui waren de kleuren prachtig en intens. Zo blauw.

godinton jitske met lathyrusgodinton beeld met lathyrus
Ommuurde tuin, vier grote vakken, deels moestuin, deels bloemen. Langs een pad een hele rij lathyrussen, met hemelse geuren. Om ze goed te laten bloeien worden dagelijks bloemen afgeplukt, deels in bosjes verkocht, en deels gewoon op de composthoop. Jitske viste twee bloemen uit de kruiwagen van de tuinman, en doneerde ze aan de stenen dame, verderop in de tuin. De zon is weer gaan schijnen.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: de bus en de chauffeur

Met een reusachtige bus gingen we op tuinenreis. Chauffeur Ivo manoeuvreerde 'De Bus' met verbazingwekkend gemak langs 'humps', linksdraaiende rotondes en smalle weggetjes die soms nauwelijks breder waren dan de bus (en geen inrichtingsverkeer!). Ivo heeft al veel tuinen bezocht, maar bij de laatste tuin, in Stockbridge werd het even spannend. Deze tuin had Ivo nog niet eerder bezocht en een smalle weg, van waar een haakse bocht over een smalle brug ging, was ook voor hem een uitdaging. Centimeter voor centimeter, met chirurgische precisie, schoof de bus de bocht door en de brug over. De ruimte tussen bus en reling zal op zijn smalst een paar centimeter geweest zijn! Petje af. Na het brugje ging het smalle weggetje verder en hadden we nog een spannende ontmoeting met een tegenligger. Terugweg kozen we een andere weg, bruggetje vermijdend.

Op de minder spannende weggedeelten verluchtigde Ivo met soms bijna cabareteske teksten de reis. En vertelde over zijn grote passie: tuinontwerper worden. In de zomermaanden tuinenreizen chauffeuren (en soms samenstellen) en in de wintermaanden tuinontwerpen. Hij heeft net in Nederland een tuinontwerp-opleiding gevolgd en is toegelaten tot een praktijkcursus van een paar maanden bij T
he English Gardening School. Daar zijn ze enthousiast om een 'Dutch coach driver with a severe garden fever' te verwelkomen.

buskomt26juni
ivoolijke chaueffeurdetailbusgaatklein

Meestal zagen we de bus-van-buiten alleen stilstaand. Op de laatste dag besloten Jitske en ik van de kwekerij in Stockbridge, naar de watertuin in Stockbridge te wandelen, kilometer of twee. Hier passeert de bus ons, en konden we de rijdende bus op de foto zetten.
Zie de breedte (smalte) van de weggetjes!

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: Ventnor Botanic garden, Wight

De Ventnor Botanische Tuinen claimen dat ze 'Britain's Hottest garden' zijn. In de letterlijke zin van het woord. De Botanische tuinen liggen aan de zuidkant van het Isle Of Wight, aan de voet van ventnor Undercliff Ventnor Cliff. In dit microklimaat is de temperatuur gemiddeld vijf graden hoger dan het Britse vast land, een paar kilometer naar het noorden. Daarmee is het mogelijk om hier vele sub tropische planten en bomen te laten groeien. En een van de meest opvallende, niet te missen planten, is een tweejarige, de echium pininana (reuzenslangekruid).
De
Botanische tuinen zijn relatief nieuw, in de 19e en 20 eeuw stond hier een ziekenhuis, dat in 1969 is afgebroken. Sir Harold Hillier legde hier rond 1970 tuinen aan, met vele subtropische planten.

ventnor pininata
Foto: echium pininana; aan het bankje en de mensen die daar achter aan een tafeltje zitten zie je het enorme formaat: zo'n 3 meter hoog.
ventnorpinnitaa verticaalgeranium madarense ventnor verticaal

Foto: echium pininana en detailopname van de uitgebloeide geranium madarense.

De plant is afkomstig van de Canarische Eilanden (La Palma) en kort na zijn ontdekking al meegenomen naar Engeland en Ierland en daar gezaaid in Botanische tuinen. De echium is tweejarig (soms meerjarig) waarbij in de eerste jaren een stam groeit tot een meter hoog met lange, smalle bladeren en in het laatste jaar de grote spike. De echiums hebben zich overal in de botanische tuin in Ventnor uitgezaaid, maar onderweg op Wight zagen we ook exemplaren een her en der in het wild, en in particuliere tuinen.
En wie weet over een tijdje ook in Nederland, en wel in een grote pot in Haren! We hebben zaadjes gekocht in de botanische tuin, toch geinig om te proberen. Groei in volle grond is hier niet aan te bevelen: de plant houdt niet van natte kou en kan niet tegen (aanhoudende) vorst. De kleur van de bloemen is van blauw tot lichtpaars, af en toe wit. Net als gewoon slangekruid zijn de bloemen echte bijentrekkers.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Tuinreis: bloemenfoto's

Gewoon een paar bloemetjes.
Variatie op een thema.

bloemdorset1
bloemdorset2bloemdorset4
bloemdorset5bloemdorset3.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.

Danseresjes

Danseresjes in de halfschaduw.
Onder de appelboom danst een groepje danseresjes.
Witte rokjes wiegen in de wind.

dabseresjes20juni15dabseresjes20juni15detail.

Oranje balletjes

Eind vorig jaar kreeg ik van Ernst een stek van een buddleja globosa, in het Engels ook orange balls tree. In plaats van paarse of witte pluimen, maakt deze heester bloemen in de vorm van oranje gele balletjes. Heb het struikje in pot binnen laten overwinteren en pas in mei in de volle grond gezet. Afgelopen week kreeg ik onderstaande foto's van Ernst, zo staan ze er nu bij, bij hem in de tuin. Hoe het bij ons er uit zag, vroeg Ernst. Ik ging meteen kijken, hemelsbreed wonen we nog geen kilometer van elkaar, maar ik zag nog geen aanstalten om te bloeien. Wel zag ik dat de naburige buxus wat enthousiast groeit en bijna over de nog maar 50 cm hoge buddleja heen hangt. Zal de buxus terugsnoeien want de gewenst standplaats voor de buddleja is: beschutte plek in de zon, niet te droge grond.

budleijaglobosaernst15juni15budkeiaglobosaernst15juni1522

Over de winterhardheid is het internet niet eenduidig. Op de ene website staat: niet erg winterhard, kan niet tegen kouder dan min 5, best als kuipplant overwinteren. Op andere sites staat: goed winterhard. Dit zal ongetwijfeld met de vochtigheid van de grond in de winter te maken hebben. Van oorsprong komt de plant voor in Chili en Argentinië. Als je de bloei niet zo bijzonder vindt.... de geur moet geweldig zijn. Zou mooi zijn als 'onze' globosa dit jaar nog gaat bloeien. Bloeitijd juni-augustus.

Als de struik niet beschadigd wordt door invriezen zou hij na ongeveer 10 jaar een hoogte van 2,5 meter bereiken. Groeit niet zo snel en stevig als de B. davidii, en zaait zich ook niet zo uit.

Teen van groene kikker

Weer eens wat van de groene kikker sin de vijver gefotografeerd. Hele grote heb ik dit jaar niet gezien, wel regelmatig de reiger laag over zien vliegen... Wel een hele stel kleintjes, zoals deze op de foto, een centimeter of 3-4 groot. Toen ik de foto op de computer bekeek en de teen van de kikker goed in beeld zag, dacht ik dat ik eindelijk kon vaststellen welk van de drie soorten groene kikker we nu in de vijver hebben. Er was iets met de achterpoot, herinnerde ik me. Zie eerder log (geen poelkikker dus). Nader speurwerk levert op dat het niet de teen van de achterpoot is waar ik op moet letten maar de graafknobbel of hielknobbel. Tja.

groenekikker 20 juni
groenekikker 20 juni ooggroenekikker 20 juni teen
groene kikkers20juni.

Ghislaine

Vanaf half juni komt ze op bezoek.
Een waterval van eerst zachtperzikkleurig.
Daarna verbloeiend tot vrijwel wit.
Ghislaine de Feligonde is haar naam.
Een van vele bloemen.

ghislaine14juni15
ghislaine14juni15detail.

Botanische Tuinen Utrecht

Begin Juni was ik voor het eerst sinds jaren weer in de Botanische Tuinen van Utrecht. De tuinen zijn te vinden op het universiteitsterrein De Uithof op het oude fort Hoofddijk. Letterlijk er op, een deel althans: de rotstuin is gebouwd bovenop het fort. Toen ik in de jaren tachtig aan de universiteit van Utrecht studeerde ben ik er vaak geweest. Vanaf het Buys Ballot gebouw waar de natuurkunde faculteit zat naar de -toen nog vrij toegankelijke- tuinen was het een paar minuten lopen. Perfect voor een wandelingetje in de lunchpauze, heb heel wat boterhammetjes verorberd in de rotstuin en kassen.

bottuinen7jun0
bottuin7juni1bottuin14jun2

De universiteit heeft, mede met behulp van allerlei vrijwilligers, een mooie attractie gemaakt van de Botanische Tuinen. Elk jaar een thema. Veel aandacht voor educatie, niet alleen voor studenten (nog steeds), maar ook voor (jonge) kinderen.

Wat wil je nog meer

Sommige planten hebben alles mee.
Van nature.
Niks geen gedoe met kweken en veredelen.
Gewoon zoals ie het in het wild ook doet.
Niets meer aan doen.
Vingerhoedskruid.

digitalis14juni1

Elk jaar staan ze ergens anders, zoeken hun eigen plek uit.
Deze staan dit jaar vrij dicht bij het terras, dus we hebben er het volle zicht op.

Rozentijd

Met de twee warme minizomers van afgelopen vrijdag en de vrijdag ervoor zijn dit weekend allerlei rozen 'in bloei gesprongen'. Deze leuke roos is op dag 1 wit met een vleugje zacht geel, op dag 2 en verder wit. De geur is hemels en in de nazomer kunnen we genieten van een enorme hoeveelheid kleine oranje rozenbotteltjes. Naam onbekend, de roos is aan komen waaien. De hommels zijn er dol op.
roosje14juni20151
roosje14juni20152.

Open Tuin 2015

14 juni 2015, de dag van de open tuinen in Haren en Eelde. Sommige tuinen waren ook zaterdag de 13 open, wij doen meestal maar een dag mee, de zondag. Net voor het weekend druk bezig geweest om de tuinpaden, vooral achter in de tuin open en begaanbaar te maken, waren geheel overgroeid. Hoewel het vandaag een grijze dag was, bleek het een prima tuindag. ' s Morgens iets minder dan 10 bezoekers, maar in de middag liep het storm. ben de tel kwijtgeraakt, maar ik schat tussen de 40 en 50. Uit Wildervank en Haren, Groningen en Veendam, Nietap en Friesland, Sappemeer en Roden, Hoogezand en Usquert.

OTE20150
OTE20153OTE20151kabouterfluit14juni

En ik heb nog heel wat plantjes kunnen meegeven, deels in potten (diverse stipa's) en soms gewoon even tuinschepje erbij en ter plekke plantje uitgeschept (rode aardbei, hypericum, euphorbia, duizendblad, bosandoorn, oranje havikskruid, persicaria, trilgras) of takje afgeknipt om te stekken.
NB. De fluitende kabouter komt 1 x per jaar, met de open tuinen naar buiten. Zo'n kitsch kabouter met bewegingsmelder, die fluit als je er langs loopt. Handig om te melden als er weer een nieuwe bezoeker langsloopt.
Vergelijk aanbiedingen met de tekst: tuinkabouter . Jaren geleden voor een habbekrats gekocht bij de action. Goede investering..

Big and Blousy

Sommige pioenrozen hebben een vrij eenvoudige open bloem. Maar er zijn ook soorten met reusachtige, gevulde bloemen. Big and Blousy noemen de Engelsen dit soort bloemen. Hoe zou dat in het Nederlands zijn? Groot en Weelderig? Klinkt toch minder interessant dan de Engelse alliteratie B&B.

pioenma7juni2015

Bijgaand exemplaar staat begin juni in bloei in de tuin van mijn ouders.

Wit, wit en nog eens wit

Een kleine selectie witbloeiers, begin juni, in onze tuin.

hoornbloemwit1 junivuurdoornwit1juni
meidoornwit1junispoorbloem en digitaliswit1juni

Hoornbloem, vuurdoorn, meidoorn en combi witte-spoorbloem-wit vingerhoedskruid.
Van dichtbij zien de meidoorn en vuurdoorn bloemen er vrijwel identiek uit, beiden heesters uit de rozenfamilie, het stukje van het blad geeft uitsluitsel!

Maandfoto juni 2015: Witte iris

In onze tuin staan heel wat Siberische lissen, van die prachtig paarsblauwe bloemen met driezijdige symmetrie. Elke paar jaar deel ik weer wat van de dichte pollen en afgelopen jaar heb ik heel veel stekjes opgepot en deels in de composthoop geplant. Altijd handig om weg te geven. Aan de buurvrouw bijvoorbeeld. Die heeft inmiddels ook al een flinke pol in de border die grenst aan onze tuin. Vorige week begonnen ze te bloeien, en ineens werd mijn oog getrokken door iets vreemds. Naast alle blauwe bloemen staat er ineens een witte Siberische lis tussen! Toevallige mutatie of gewoon door de buurvrouw ervoor geplant? Erg mooi in ieder geval.

witte schoonheid4juni

De Siberische lissen bloeien maar kort, dus niet net een week op vakantie gaan, dan mis je de bloei. Even googlen leert mij dat er heel veel witte vormen zijn, onder andere 'snow queen' of 'white swirl'. Dus waarschijnlijk inderdaad er naast geplant....
En toch: Heel even voelde ik de verrassing en de spanning dat er spontaan een nieuwe vari
ëteit was ontstaan uit onze irissen (bij de buren). Ik kan me voorstellen dat kwekers en veredelaars van planten op zo'n (geluks)treffer hopen.
Zie ook
hier en hier.

Van Toeten noch Blazen

Van Toeten noch blazen weten, is een gezegde.
In de imkerij zou een gezegde kunnen zijn:
van tuten noch kwaken horen.

De bijenvolken in onze tuin hadden al een tijdje zwerm-neigingen, en samen met de imker probeerden we dat binnen de perken te houden. Door de koninginnendoppen weg te halen; dat zijn hele grote cellen in een bijenraat, waar een verse koningin wordt voorbereid.
De koninginnendoppen deden we samen met een paar honderd bijen in klein kastje als aanzet voor een nieuw volk. 21 mei werd er gezwermd, en vreemd genoeg leek de koningin gewoon in de kast te blijven zitten (of keerde weer terug). Kan eigenlijk niet, maar leek wel zo.

wageningenzoemt
Zie ook Wageningen zoemt.

Elke dag van de afgelopen week ging ik even bij de beide bijenkasten luisteren, oor er tegenaan.
Hoor ik getuut? Hoor ik gekwaak? Nee, alleen maar gezoem en gescharrel in de kasten. Lastig is dat ik alleen de omschrijving had gehoord en gelezen, van dat tuten en kwaken. En het nooit echt gehoord had. Vaak is dat al van een afstandje te horen, had de imker gezegd. Je kunt het niet missen.

Tja, ik heb van tuten noch blazen gehoord, gisteravond nog geluisterd. En vandaag ging het volk er van door.... Ze hadden hun koffers gepakt. Twee huizen verder op, hoog in de boom streken ze een paar uur neer. En vertrokken toen naar een nieuwe plek, wie weet waar. De imker kwam langs, maar ja, zo hoog in de boom is de zwerm niet meer te vangen. Jammer.

En dat tuten en kwaken. Nu weet ik hoe klinkt, luister maar naar het
filmpje.

OTE15-tas

Als dank vooraf voor het open stellen van onze tuin volgende week, kwam Sophie van het bestuur van de plaatselijk Groei & Bloei afdeling een tas met leuke spulletjes brengen. Met wat voorbeeld exemplaren van het tijdschrift Groei& Bloei, een mooie aanbieding voor bezoekers die zich als lid aanmelden (kan in alle open tuinen, weekend van 13-14 juni in Haren en Eelde, of landelijk 20-21 juni!), flyers met adressen voor alle deelnemende tuinen, en wat zakjes zaad om uit te delen aan bezoekers.

tasOTE2015
De week van 13-21 juni is ook nationale tuinweek. Met als thema 'water in de tuin'. Als dat maar niet te letterlijk is (water vanuit de lucht....)

Antwoord raadplaatje 30 mei: akelei

In antwoord op de vraag van wie deze roze rimpels waren...
raadplaatjeantwoord30mei

Een van de vele akeleien!

akeleidubbeleindmei
Ook de dubbele akeleien steken aan het eind van de bloei hun kopjes omhoog, en als ze de rokken laten vallen blijft er een harlekijnsmuts over. Aan de zaaddoos zie je dan niet meer of het een enkele of dubbele was.

Driekleuren

Ze lijkend spreken op elkaar.
Behalve de kleur.

gelelishalfmei2015baluweliseindmeiwitteliseindmei.

Varens in de tuin

Varens heb je in soorten en maten, en in verschillende kleuren. Wij hebben verschillende varens, wel allemaal in de een of andere tint groen. Hieronder twee soorten, boven de net uitlopende koningsvaren en onder het geveerde blad van de bolletjes varen.
varenindetuin20mei1varen in detuin 20mei2.

Raadplaatje 30 mei 2015: roze rimpels

Van welke plant is dit een stukje?
raadplaatjevraag30mei.

OTE15

De afkorting is OTE15. En voluit : open tuinen estafette Groningen 2015. Georganiseerd door de verschillende afdelingen van de Groei & Bloei in de provincie Groningen. De aftrap is dit jaar door de afdeling Groningen, in het weekend van 30 en 31 mei. Afdeling Haren/Eelde is aan de beurt over twee weken, 13 en 14 juni. Wij doen dit jaar ook weer mee, op de zondag 14 juni. (By the way, verjaardag van Mieke).

Omschrijving van onze tuin in het
tuinengidsje : 1200 m2 tuin met uitbundige bloei in juni. Met vijver, bessenstruiken en veel oude hoekjes. Een paradijs voor insecten, kikkers, vogels en andere beestjes.

De uitbundige bloei is echt iets van eind mei begin juni. Onderstaande foto is van 23 mei, toen was de tuin wel uitbundig, maar vooral uitbundig groen!
groenetuin23 mei640

Inmiddels zijn de akeleien volop in bloei en ook de eerste geraniums.
NB. Er is ook een landelijk Open Tuinen weekend op 20 en 21 juni 2015, als afsluiting van de
Nationale Tuinweek 2015.

Parelzaad

Jaren geleden een keer meegenomen uit het tuincentrum, laag halfheesterje, vaak ook als vaste plant verkocht, met knalblauwe bloemen van ongeveer 1 cm en smalle (wintergroene) blaadjes. Wintergroen, als het tenminste als het niet te hard vriest. De plant was overgroeid geraakt door omringend spul en had inmiddels lange stakerige, op de grond liggende takjes. Vorig jaar heb ik al die kale takjes weggeknipt. En dit voorjaar was de bloei uitbundig, beter dan in jaren! Op de foto zien de bloemen er wat paarsblauw uit, maar stel je daar een paar tinten blauwer bij voor. Echt een blikvanger, maar de naam wist ik niet (meer).
parelzaad14mei2015

Bij een kweker zag ik een aantal stekken, met een labeltje-met-foto. Nu weet ik het weer. Het is
parelzaad, of steenzaad, of lithidora diffusa. Houdt van zure grond (check, hebben we), goed doorlatende grond (check, op stapelmuurtje), absoluut geen natte kou in de winter (check, verhoogde border bij stapelmuurtje), en geen temperaturen onder de -10 en evt s winters afdekken. Ging afgelopen winter prima, de winters ervoor waren kouder, maar doordat er diverse struikjes overheen groeiden blijkbaar voldoende bescherming om te overleven.
Bloeit vanaf mei, en kan maandenlang doorbloeien. Tip voor een compact struikje (en rijkere bloei) is om na de bloei in te korten, omdat ik heb als bodembedekker gebruik doe ik dat niet. Naast de 'heavenly blue' is er ook een witbloeiende varieteit.

Mother-of-the-evening

Mother-of-the-evening is een van de vele Engelse namen van deze geurende plant. Andere Engelse namen voor de damastbloem of hesperis matronalis zijn: dame's rocket, damask violet, dames-wort, dame's gilliflower, night-scented gilliflower, queen's gilliflower, rogue's gilliflower, summer lilac, sweet rocket, and winter gilliflower.
Een dankbare, meestal tweejarige, tuinplant met heerlijke avondgeur.
hesperis30mei11
hesperis30mei22hesperis30mei33

De damastbloem is breed verspreid in Europa, in tuinen, maar ook in het wild. Je hebt de bijna witte variant, en ook soorten die paars bloeien (judaspenning-paars). In de 17e eeuw is de damastbloem als tuinplant in gevoerd in de Verenigde Staten, uit tuinen ontsnapt, en in een aantal staten inmiddels bestempeld als 'noxious weed'.

Voor liefhebbers (zoals ik) van een beetje achtergrond informatie, zie
hier en hier. Ik ben er nog niet achter of de naam damastbloem ook iets met de stof (zoals in een damasten tafellaken) te maken heeft.

Groene Gast

De Groene Gast is een kleine kwekerij en kijktuin in Lucaswolde (Groningen). Op een stuk voormalig weiland hebben Willem en Klaas hun 'paradijs' opgebouwd in 18 jaar. Om te beginnen flink wat bomen, als windsingel, om wat beschutting te geven tegen de altijd waaiende wind. De omliggende boeren vonden het onbegrijpelijk dat prima weidegrond uit productie genomen en werd bebouwd, met bomen, een grote vijver, een kijktuin.
groenegast23mei1groenegast23mei2
groenegast23mei3groenegast 4

Een rondleiding door Willem, koffie met appelgebak, een enthousiaste hond (op bijna elke foto!), en desgewenst plantjes te koop bij Klaas. Mooie tuin om iets later in het jaar nog eens te bezoeken, als de planten hun uiteindelijke hoogte hebben gekregen.

Sedumdak en insectenstad

Op excursie met de Wilde Planten Tuin Kring Haren, naar Boornbergum in Friesland en het Curringheveld in het Westerkwartier van Groningen. In Boornbergum bezochten we Henk Jansen van Elodea, ecologisch onderzoek en advies. Met een ladder konden we op zijn sedumdak klimmen (of gewoon vanaf de ladder bekijken). En met maximaal 5 personen (kop in!) in zijn kelder kijken naar de installatie aangesloten op zijn 4500 liter grote regenwatertank in zijn tuin. Regenwater dat gebruikt wordt voor doorspoelen wc's en voor de was! Afkoppelen regenwater van het riool klinkt als een goed idee, maar zo'n enorme tank in een bestaande tuin ingraven...

daksedum23meigroendak23april1

Na Boornbergum gingen we naar een klein natuurgebiedje het Curringheveld in Korhorn. Gebruikt voor Natuur en Milieu educatie voor de lokale basisschool. En volledig gerund door vrijwilligers. Een daarvan is Jeltje, die haar creativiteit gebruikte om samen met de basisschoolkinderen van Kornhorn een enorm insectencomplex te bouwen, net begin mei geopend.

bijenflatcomplex1
cummingerveld klein 2cummingerveld klein 1
bijenflatcomplex2.

Snackbar voor koolmees

Darren, mannetjesbijen, hebben weinig nut. Alleen maar een enkele keer, bij de bruidsvlucht van een nieuwe koningin. En de imker wil er ook niet al te veel hebben. Omdat ze groter worden dan werksterbijen en een langere ontwikkeltijd hebben, zijn ze gevoeliger voor de groei van de varroamijt. Een paar weken geleden haalden we een raat met darrenbroed uit de bijenkast en legden die op de voedertafel aan de pergola.
Hoe lang denk je dat het duurde voor er een koolmees aankwam.... na een paar minuten was het eerste exemplaar aanwezig. Die begon een darrenlarve uit een cel te peuteren, prima eiwitbron voor de jongen! De ene kant van de raat was diezelfde middag leeg. De volgende dag draaide ik de raat om en die was in twee uur leeg: inmiddels minstens 4 koolmezen, die in de rij klaar zaten in de druif.
koolmees darrenbroed
darrenbroed mei vol kleindarrenbroed mei leeg klein.


Azalea en boshyacint

In de lente na de narcissen komen de boshyacinthen, in grote aantallen. Rond dezelfde tijd bloeien de azalea's. Dat geeft een spetterende kleurcombinatie, zeker als er na een regenbui, en diepgrijze hemel opeens een zonnestraal doorbreekt. Ook mooi als de zon door de azaleabloemen heen schijnt.

azalea 17 mei 1
akeleien 22 mei 1.

Akeleien

De laatste week is de tuin niet alleen in groen uitgebarsten, maar ook in kleur. En heel veel tinten akelei. Daar krijg ik nooit genoeg van, uitzaaien welkom. Heel af en toe verplaats ik er een, als de akelei echt midden op een pad staat. Hieronder een subtiele combinatie van wit met tinten paarsroze aan de puntjes.

akeleien 22mei3.

De voortuin van de buren

De buurman had allerlei planten uit de tuin weggehaald en een groot deel was kaal voordat de buurvrouw bedacht had wat ze in de tuin wilde zetten. Eerste pinksterdag ging ik er langs om te vragen of ze interesse hadden in enkele van de plantjes die ik had opgepot. Nu is het nog niet zo warm, maar als het echt zomer wordt vinden plantjes in soms kleine potjes het niet zo fijn. Ja hoor, interesse. De buurvrouw en ik keken wat er zoal in potjes stond en daarna met kruiwagens vol van de ene tuin naar de andere.

voortuinburen 23 mei1voortuin buren 23mei 2

Op zijn "Monty Don' s" eerst alle potjes neerzetten en een beetje heen en weren. En dan alles ingraven. Een paar uur en tientallen potjes later stond alles in de tuin. Nog een flinke plons water en groeien maar. Het ziet er nu nog wat nieuw uit, dat zal over een paar maanden wel anders zijn. Ik kijk nu met nog meer bewondering naar de tuinontwerpers die op Chelsea flower show (Dan Pearson! ) in een paar weken een tuin opbouwen die eruit ziet alsof die al jaren bestaat!

Krul

Planten die op ooghoogte groeien zijn reuze makkelijk om van dichtbij te bekijken. Onze brem bloeit nu van hoog tot laag, en dus ook tot ooghoogte. Als de zon er op schijnt zoemt de struik, althans zo lijkt het. De hommels hebben een feestmaal.
Vroeger hadden we op een plek in de tuin een brem waar ook rood in de bloemen zat, die is al jaren verdwenen. Nu blijkt een van de zaailingen, op een heel andere plek in de tuin, ook deze kleuren te hebben!

brem14mei1
brem14mei3brem14mei2

De bloemen zien er 'en profiel' toch heel anders uit dan 'frontaal'.

Recept voor een bijenhotel

Ingredienten voor een bijenhotel
- wijnkistje
- bamboestengels, of andere holle plantenstengels, in stukjes aan de achterkant dicht
- blokken hout, gaatjes boren 7-8 mm.
- papieren rolletjes
- plankje of stukje zink als afdakje

bijenhotel14mei1
bijenhotel14mei2bijenhotel14mei3

Sinds een paar weken hangt dit bijenhotel bij ons aan de schuur, niet helemaal in volle zon, dat zou nog beter zijn. Op foto 2 en 3 zie je al wel vers metselwerk. Veel van de bijenhotels die je in de winkel koopt zien er leuk uit met bamboestokjes, praktijk is vaak dat de gaatjes te klein zijn voor de meeste solitaire bijtjes. Of je moet hele grote bamboe hebben, bij ons zijn de gaatjes maar 1-2 mm. Beter is om redelijk grote gaten (8 mm) in blokken hout te boren.
Al googlend kwam ik een site tegen waar iemand kokertjes maakte van stevig papier (A4 vel in vieren, stukken oprollen rond een potlood, met plakband kokertje dichtplakken en achterkant opvouwen en ook dicht met plakband, of met een nietje). Een mooi klusje om in de wintermaanden de kinderen te laten knutselen, neem papier dat een beetje stevig is en niet meteen vochtig wordt. Op foto drie zie je tussen de bamboestengels een wittige plek, dat zijn ca 30 papieren kokertjes, eens kijken of die ook bewoond gaan worden...
Zorg ervoor dat alle onderdelen van het bijenhotel klemvast in het kistje zitten, vogels hebben de neiging om er onderdelen uit te trekken om bij de lekker hapjes te komen (soort snackbar, uit de muur).

Appelbloesem 2015

Te mooi om niet elk jaar opnieuw te fotograferen....
appelbloesem201515mei
appelbloesemmei2015groot2.

Klimplanten

BIj het mei nummer van het tijdschrift Groei en Bloei zat een zakje met zaden van klimplanten.10 verschillende soorten volgens het zakje. In het tijdschrift stond ook een plaatje van de zaden, zie hieronder, en ik heb ze zo goed mogelijk op vorm gesorteerd. Een soort, nr 6, heb ik niet gevonden (dolichos labfab, een soort boon), en de zaden van drie soorten ipomoea (nr 1, 5 en 10) leken te veel op elkaar om te onderscheiden.
Derde week april, vlak voor onze vakantie heb ik ze gezaaid en verschillende soorten zijn nu klaar om te verspenen/ in eigen potjes te zetten. De ipomoea's zien er nu
wel verschillend uit, moet alleen nog vaststellen welke welke is als ze gaan bloeien. Ik noem ze voor het gemak even a,b en c. (Nog) niet opgekomen o.a. thunbergia, kanariekers en cardiospermum.

klimplanten groei en bloei

Heb wel een probleem: waar kunnen we ze tegenaan laten groeien. Een van de soorten, Cobea Scandens blijkt een reuzengroeier en kan wel 20 voet (6-7 meter) in een jaar groeien... Eerst maar eens kijken welke soorten de slakken overleven als ik ze over een week of twee buiten zet.

Maandfoto mei 2015: Steenbreek

We hebben ze in twee kleuren, een donkerroze en een bijna wit bloeiende. Mos-steenbreek of saxifraga arendsii. Een stenige goed gedraineerde plek in het beste. In een rotstuintje, aan de voet van een zonnig muurtje. Kan prachtige kussentjes vormen. En op zo'n plek kan de steenbreek zich ook nog leuk uitzaaien.

Na een paar jaar
vallen de kussens (bij ons) uit elkaar. Nou ja, worden meer uit elkaar getrokken: door de merels die in het voorjaar naar slakjes en beestjes zoeken tussen de dicht aaneengesloten rozetjes. Met als gevolg dat er soms een slagveld van uitgetrokken rozetjes op het pad ligt, en het mooie groene kussen een groot gat laat zien. Dit jaar was het in de donkerroze kussens ook zo ver. Toen heb ik van de nood een deugd gemaakt (de plant had het tuinpad van1,20 m breed inmiddels versmald tot minder dan 80 cm) en de hele plant opgenomen, een paar stukjes in de border heb teruggeplaatst en inmiddels een kistje vol nieuwe plantjes heb opgepot. Dat is het leuke werk Happy . En terwijl de plantjes aansterken, kan ik vast over een nieuwe plek nadenken...
steenbreekroze12meisteenbreekwit 12 mei

De plant is genoemd naar Georg Arends.

Sylvestris

Een paar weken geleden bij een plantenruil een stek meegenomen van de angelica sylvestris. Prachtige naam. De achternaam van deze angelica suggereert dat de plant op een schaduw plek moet staan. Sylvestris (of silvestris) in de naam van een plant betekent veelal belonging to a wood or forest. Schaduw dus. Omdat ik in gedachten had dat de plant een zonnige plek nodig heeft, los van de naam, had ik heb eerst opgepot. Om uit te zoeken wat beste plek is.
Dat opzoeken was niet nodig, want toen ik mijn voornemen in een eerder blogje opschreef, kreeg ik het antwoord op een presenteerblaadje van Roos, de 'leverancier' van de stek.

Angelica_sylvestris_—_Flora_Batava_—_Volume_v4 Tekening Jan Kops, 1822 in de Flora Batava.

Hoi Tineke,

Het zat me dwars, dat sylvestris dat, zoals jij ook zegt, suggereert dat 'PlantX sylvestris' iets te maken heeft met bos en schaduw. Daar ben ik ook al eens de mist mee ingegaan; toen ging het om Anemone sylvestris. Als jij de engelwortel in de schaduw zet komt 't niet goed. Mijn grote latijnse woordenboek vertelt echter dat sylvestris (of sil-)  weliswaar 'belonging to a wood or forest' betekent, maar in het geval van planten en dieren: "growing wild'.  Daar schiet je dus niet veel mee op. Trouwens, fluitekruid heet Anthriscus sylvestris, schoot me net te binnen.

Wat het kiezen van een standplaats betreft: een beetje schaduw is geen probleem, maar in de zon komen er vast meer beestjes op. Niet al te droog en niet te arm; in het wild staat ie langs slootkanten en zo. En houd er rekening mee dat 't nogal een joekel wordt! Als het verplanten niet lukt, vanwege de penwortel, haal maar een nieuwe.

Roos


Plant dit weekend in de achtertuin zetten, rozet van 30 cm in doorsnee, nog geen hoogte... Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van de schermen!

Dodekanesos: morgenster

Ik had me nooit gerealiseerd dat er op Kos zoveel resten uit Griekse en Romeinse tijd vanuit de klassiek oudheid waren. In Kos-stad kom je overal veldjes en plekken tegen met (recent) ontgraven resten en fundamenten, soms met mooie bogen en mozaiekvloeren, In deze tijd van het jaar, met de bloemen volop in bloei en ongeveer een meter hoog verdwijnen de muurtjes soms bijna uit het zicht. Deze foto's van de morgenster in bloei en uitgebloeid, heb ik genomen op het binnenterrein van het enorme fort in Kos-stad (in de veertiende eeuw voor een groot deel opgebouwd uit stenen die uit Griekse tempel en gebouwen werden weggehaald). Binnenkort, als het te warm wordt sterven de bloemen af en wordt er gemaaid. Dan zijn de ruines een stuk saaier...
morgensterpaars
fort kos pluis morgenster.

Dodekanesos: Kalymnos

Een mooie wandeling over het Griekse eiland Kalymnos. Eind april is de temperatuur nog prima om te wandelen. Op deze wandeling gingen we over een oud voetpad (in het Grieks monopati) over de berg heen, van Pothia de hoofdstad van Kalymnos, naar de Vathy vallei. Ruim een uur omhoog zigzaggen, zie onderste twee foto's, op de laatste de zigzag even aangezet met rood.
Prachtig ruig landschap boven op de berg, met allemaal lage, gele kussenvormige struikjes. Wel een kussen voor een fakir dan, want deze kussens bestaan voornamelijk uit stekels. De bijen vonden het geweldig. Toen we even stilstonden was er alleen het overweldigende gezoem van bijen en grote hommels. Druk bezig met de Griekse honingproductie.
kalumnos struikjes
kalumnos struikje stekels 22kalymnos stuiktje detail3
berg kalymnosberg kalymnoszigzagklein.

Dodekanesos: bloemenzee

Dodekanesos, een eilandengroep in Griekenland. Letterlijk vertaald: 12 eilanden, maar dat klopt niet helemaal. Het zijn er een stuk meer, en 19 zijn bewoond. We zijn op een viertal eilanden op vakantie geweest: Kos, Kalymnos, Leros en Patmos. Laatste week april en eerste week mei, een perfecte tijd om de eilanden te bezoeken als je ook nog wilt wandelen (of fietsen). Niet te heet, en een ware zee van bloemen.
Veel gele en wit met gele margrietachtigen en -vooral op Kos- in de akkertjes enorme hoeveelheden papavers van een prachtig diep rood.
wilde bloemen kos
detailbloembloemensee2kleinwilde bloemen kos 2

Aflevering 6: het einde

Eind april 2015 was het zeer koud voor de tijd van het jaar, met nacht van 27 op 28 en nacht van 28 op 29 flinke vorst. 28 april met 3,6 graden vorst (in Eelde) zelfs de koudste 28 april ooit. Ook de dagtemperaturen waren laag, regenachtig en weinig insecten. Tot ons verdriet zagen we vanaf ons vakantie adres dat het niet goed ging met de familie koolmees. De 27ste volop leven zie onderstaad stukje, de 28ste de eerste 'casualties', de 29ste nog maar 1 kleintje over en in het laatste filmpje op (voormalige) koninginnedag komen de ouders nog eenmaal kijken of de kuikens echt niets meer hoeven te eten....
Hieronder een paar filmpjes, met helaas een droevige afloop. We hadden tranen in onze ogen.
28 april 11 uur : nog 4
28 april 18 uur: nog 2
29 april: nog 1, grote hommel
30 april 9 uur: laatste blik
april2015 temperaturen.

Aflevering 5: volop leven

We gingen op vakantie, precies in de periode dat de koolmees-eieren uitkwamen en de kuikens begonnen te groeien. Daar had Eddy wat op bedacht: de filmpjes die automatisch werden gemaakt bij beweging in de nestkast-met-camera werden niet alleen op de PC opgeslagen, maar ook geupload naar een BOX op internet. En vanaf ons vakantieadres in Griekenland konden we af en toe meekijken met het koolmezen leven. Op 27 april zagen we dit mooiefamilietafereeltje.
27april6 jongen.


Haiku

Leunend op de hark
sta ik op het gazon en
hoor ik de roodborst.
roodborst 12april
robin12april

Leunend op de hark
mijmerend op het gazon
ben ik de roodborst.

Verticuteren

Vorige week met de motormaaier van buurman Jan de eerste keer gras gemaaid. Na de winter stond het gras op sommige plaatsen zo'n 20 cm hoog, en was erg hobbelig en ongelijk. Inmiddels is het gras al weer flink gegroeid en vandaag met de motormaaier van de andere buurman, Reint, gras gemaaid. En daarna verticuteren. Dat is zwaar werk. Wat overblijft is een slagveld. Emmers en emmers vol met mos en grasrestjes.

grasverticuteren22april

De volgende keer kunnen we het gras waarschijnlijk gewoon met onze eigen handmaaier maaien. Als we het een beetje bijhouden gaat dat prima.

Aflevering 4: kuikens!

Ik had gedacht dat de eerste eieren pas op 23 april zouden uitkomen, maar nee hoor: 21 april al. Om half vier 's nachts kwam het eerste vogeltje te voorschijn. Het eerste filmpje is als het koolmeesjong 3 uur oud is.

koolmezen22april640

Op het tweede filmpje kun je een
kuiken uit het ei zien komen, goed opletten. En aan het eind van 21 april dag een hele berg kleine vogeltjes. Niet helemaal duidelijk hoeveel eieren er nog zijn. Ik denk twee.


Vreemde paardebloem

Had het er mee te maken dat we net langs een vuilstort waren gelopen? Op een industrieterrein waar ook allerlei biovergisters, recycling bedrijven e.d. waren. Of was het gewoon toeval?
Bij een wandeling afgelopen zondag zag ik in de berm langs het fietspad een vreemde paardebloem, met een vreemde platte bloemstengel. Toen ik een meter of honderd later weer zo'n exemplaar zag heb ik hem op de foto gezet. Dat zal er raar uitzien als over een paar dagen de bloem gaat pluizen...

paardebloem18apr1
paardebloem18apr3paardebloem18apr2

Fasciatie of bandvorming heet dit verschijnsel. Komt bij allerlei planten af en toe voor.

Rode tulp

Dat is pas rood
Dit tulpje.
Nog even genieten.
tulprood12april
tulprood12april222tulprood12april333.

Voorjaarsplantenruil 2015

De voorjaarsplantenruil was deze keer bij Annelies.
Prachtig weer, en stralend blauwe lucht.
De magnolia's in de buurt zijn nu op hun mooist.
Foto drie lijkt 1 boom, maar het is die van Annelies (rechts) en een vergelijkbaar exemplaar aan de overkant van de straat (links).

magnolia18apr1
magnolia28apr3magnolia18apr2

Bijzonder deze keer was dat de Wildeplantentuinkring iets te vieren had. Ernst is erelid geworden, voor zijn niet aflatende inzet en kreeg na een toespraakje ook een mooie 'omgekeerde' verrekijker uitgereikt.

Oogst
 • Maarts viooltje (van Roos) --> eerst even in potjes om aan te sterken
 • Echt Duizend guldenkruid --> tweede kweekbed
 • Angelica Sylvestris, Engelenwortel. Ik dacht in volle zon, maar met sylvestris in de naam (bos) besloten om op te potten en eerst op te zoeken wat beste plek is. --> zijborder 85
 • Succisella inflexa, legt stengels op de grond en wortelt dan weer --> net voorbij de vijver rechts
 • boshyacinth (kleur onbekend) smal blad --> achtertuin 85, begin pad, rechts, onder berberis
 • campanula, laag, soort onbekend, paar pollen--> in kleine border bij buddleja naast halfrondpad
 • bosaardbei Frau Mieze Schindler --> onder schapekop hortensia achterin , 85, bij dwarspad.
 • paris quadrifolium van eef --> staat nog in potje
 • witte schermbloen van onbekende naam--> ca 90 cm hoog, is niet de schermbloem dodemansvinger --> tzt zaadvorm bekijken.

Tuinheeren

Afgelopen week weer eens naar een lezing van Groei en Bloei geweest. Door de Tuinheeren. Nou ja, door een van de twee Tuinheeren. Louis de Cae, 68, en sinds elf jaar hobby-ondernemer. De Tuinheeren verkopen tuingereedschap va hoge kwaliteit, en staan met een hele partij spullen op beurzen in Nederland, Belgie, maar ook Engeland. Louis geeft ook lezingen, en was deze keer (met zijn vrouw) in Haren. Het eerste uur een amusant verhaal over alle soorten gereedschappen, met ook een verzameling verbogen schepjes (zo een heb ik er thuis ook). Want als het niet van uitgesmeed staal is, dan stelt het weinig voor aldus Louis. Een koolstofstalen schepje of spade, mits goed onderhouden, gaat wel 100 jaar mee.

louis de Cae 17 april

Allerbelangrijkste van goed tuingereedschap is goed onderhouden. En daar hoort bij slijpen. Volgens fabrikant Felco van de bekende rode snoeischaren moet je
elke dag dat je de schaar gebruikt minstens een keer slijpen, duurt minder dan een minuut, met een handig diamantvijltje. Iedereen die gereedschap had mee genomen kreeg de kans om dat, onder toeziend oog van Louis, te slijpen. Daarna was er de mogelijkheid om wat van die mooie tuinspullen te kopen. Het diamantvijltje werd in grote aantallen gekocht, ik heb er nu ook een!700_diamond-new
Thuis meteen uitproberen op mijn Felco schaar, prima, en op oude Gardenaschaar. Dat ging minder goed want de schaar was erg vuil. Het vijktje werd dat ook. Toen ik de gebruiksaanwijzing van het vijltje
achteraf las stond daar: maak schaar goed schoon vóór slijpen en verwijder harsresten evt met terpentine. De harsresten zitten nu deels in het diamantvijltje.

Aflevering 3: Jelle

Een groot deel van de dag zit Afke nu een beetje te zitten. Veel te doen is er niet als je aan het broeden bent. Je draait eens rondjes op het nest. Je sorteert de eieren in verschillende patroontjes. Je gaat af en toe een hapje eten. Bij terugkomst tel je de eieren en draai je ze om (aan alle kanten goed bebroeden). Je doet eens een tukje. En af en toe komt Jelle langs, met een lekker hapje. Gezellig.

eieren3eiere4
eieren5eieren6
eiere1eiere2
eieren7eieren8.

Echt duizendguldenkruid

Nieuw plantje van plantenruil meegenomen. Echt Duizendguldenkruid. Had de vorige eigenaresse ooit gekocht in buitenpost en had zich uitgezaaid in (vochtig) grind. Wordt een centimeter of 40 hoog, roze bloemen. Ze zei dat het een vaste plant was, maar google zegt eenjarig of tweejarig. Afwachten maar.

18aprilduizendgulden

De plant staat inmiddels niet meer in het potje, maar in de achtertuin in de volle grond (tweede kweekbed net links van de knalpaarse geranium).

Dril

Vorig weekend lag de vijver vol met kikkerdril van de bruine kikker. De bruine kikkers hebben inmiddels na een heftige paartijd de vijver weer verlaten. De meeste althans, die brengen groot deel van het jaar op land door. Na een paar zonnige dagen is het kikkerdril opgelost en zijn alle kikkervisjes uitgekomen (voor zover niet opgegeten door kikkers, salamanders of andere rovers). Vandaag zaten ze nog op een grote hoop, nog omringd door de laatste restjes kikkerdril. Het water schuimt door hun beweging. Volgende week zijn ze weg, verdwenen tussen de waterplanten.
kikker12april3kikkerdril12aprilgroot
kikkerdril11april

Groene kikkers blijven het hele jaar in de vijver, gaan wel bij mooi weer op de rand zitten zonnen. Ze leggen pas in mei eieren, maar die heb ik nog nooit gevonden. Ga er in mei echt eens naar op zoek tussen de waterplanten (schijnen tweekleurig te zijn!)

Sprot is Nigel

Trouwe kijkers van Gardener's World op BBC 2 op vrijdagavond kennen hem ongetwijfeld. Nigel, de hond van presentator Monty Don, die steeds met Monty meeloopt door de tuin Long Meadows. Zo is het ook met onze poes Sprot. Als ie niet ergens ligt te slapen, loopt ie steeds mee naar de verschillende hoeken in de tuin. Op de foto van gister zit ie het tuinpaadje te bekijken, waar zich een heleboel kleine stipa tenuissima's hebben uitgezaaid in het grind. Lastig lopen -als poes- als de grasjes nat zijn. Op verzoek van Sprot heb ik de zaailingen uit het pad gehaald, en nu heb ik ca 20 stipa's opgepot. April is de perfecte tijd om grassen te delen en/of op te potten. Bestens laat je ze dan even aansterken in de pot om later in het jaar uit te planten.

sprot610april

Nog even een foto (daily mail 2013) van Monty en Nigel (die van appels houdt).

article-2377862-1AFC19A0000005DC-334_638x390.

Collage

Een klein stukje tuin, met verschillende bodembedekkers die door elkaar heen groeien. Nu nog laag, 2-3 cm. Later in het seizoen komen er verschillende bloemen uit omhoog steken.
collagevanplantjes10april
Wie herkent de planten op deze foto, en weet welke planten paars, blauw, roze (2x) en geel bloeien?

Vinca minor

Zaterdag 11 april 2015. Vanmorgen zonnig, nu aan het begin van de middag regen. Zal niet heel lang meer duren, en mooi moment om even een blogje te schrijven. Deze keer over de kleine maagdenpalm of vinca minor. Een glanzende, donkergroene bodembedekker, die op dit moment volop in bloei staat met de paarsblauwe (lavendelblauwe) bloemen. De Engelse naam is (lesser) periwinkle, en tot mijn verrassing kwam ik er achter dat periwinkle een kleur is! Namelijk de kleur van deze bloem.

vincaminor10april1
vinca minor10april2vinca minor10april3

Vinca Minor weetjes
- Frans: petite pervenche
- Duits: Kleines Immergr
ün
- Fins: Pikkutalvio
- Spaans: vincapervinca
- oorsprong: middellandse zee gebied, inmiddels op veel plaatsen in Europa te vinden. In Nederland in natuurgebieden beschermd.
- groeit met bovengrondse uitlopers die tot 50 cm lang kunnen worden
- bloeit vanaf de lente tot juni, en daarna ook af en toe een bloem
- volle zon of enige schaduw (bij ons bloeit ie meer in de zon) en enigszins vochtige grond
- kenplant voor eiken-haagbeukenbos (stellario-carpinetum)
- stinsenplant
- bevat giftige alkaloiden (vincamine)
- wordt in kruidengeneeskunde voor allerlei ziekten gebruikt (suikerziekte, aderverkalking, malaria, hoge bloeddruk, infecties). Werking is niet wetenschappelijk aangetoond.


Nb. Zie
LINK voor een stukje over de grote maagdenpalm.

Rip van Winkle

Rip van Winkle
Een kleine narcis, die wel de hardgele kleur heeft van een narcis, maar niet de karakteristieke trompet. Het is een soort ragebol van geel, een gevulde narcis. Vorig jaar heb ik de bolletjes aangeschaft, vooral om de grappige naam: Rip van Winkle. Dit jaar bloeien ze voor het eerst. Narcisgeel, met een vleugje groen. Wat bloemvorm betreft lijken ze helemaal niet op narcissen, eerder een soort kleine dahlia. De karakteristieke trompet van een narcis ontbreekt.
ripvanwinkle6april2
ripvanwinkle6april1kleinripvanwinkle6april3kl
Ik ben er nog niet uit of ik ze mooi vind. Wel vrolijk. De bloemen zijn een beetje topzwaar en gaan makkelijk liggen, zeker in een regenbuitje.

Wie was Rip van Winkle?
De hoofdpersoon uit een Amerikaans kort verhaal uit 1819. Rip van Winkle (van Nederlandse afkomst) wandelde het bos in en viel in slaap, 20 jaar lang. Toen hij terug kwam in het dorp herkende niemand hem aanvankelijk, en was de burgeroorlog voorbij
.

Aflevering 2; pluis

De eierleg is goed op gang, vanaf 2 april elke dag een eitje.
Vandaag op 9 april zitten we dus op 8! Steeds ronddraaiend in het nestmateriaal is er een mooi kuiltje voor de eieren ontstaan. Goede tijd, vindt onze koolmeesdame, om nog wat aan de stoffering van het nest te doen. Ergens heeft ze een goede bron van pluis vlak bij gevonden, in een half uur tijd is het hele nest van een laag fluf voorzien.
Echt vlak bij, want tussen twee van de vluchten (foto 2 en 3) zat maar iets meer dan 1 minuut! Foto 1 is van 6 uur 's avonds, foto 4 van half 7 's avonds. Voor een filmpje, klik hier.

geen pluis 17_59_52pluis 18_04_05
pluis18_06_03klaarmetpluis 1830.

Tulpjes

Klein en knalrood.
Botanische tulpjes.
Meer dan 1 bloem op een stengel.
Net in bloei gekomen.
In het bollenveldje.

tulpjes6april
tulpje6april2tulpje6april3.

Seizoen 2: Afke

Voor degenen die dit log al wat langer volgen, is dit seizoen twee van de koolmezenserie.
Een korte terugblik op vorig jaar: Hoe Afke Koolmees haar Pieter vindt, en het jonge stel een grote woning betrekt. Pril geluk, en blijdschap, 10 eieren. Maar ook drama, kindersterfte, en uiteindelijk het verdwijnen van Pieter. Vier jongen hebben het nest verlaten. Een lach en een traan. Voor wie de hele serie nogmaals wil bekijken, klik hier.

En dan nu de eerste aflevering van seizoen 2.
Twee weken terug hebben we de camera op de spreeuwenkast weer aangesloten. Daar bleek al heel veel nestmateriaal in te zitten, en het duurde niet lang voor dat we zagen wie daar bezig was. Afke! De spreeuwenkast is opnieuw bezet door een koolmezenpaar.
We hebben de nieuwe vlam van Afke nog niet gezien op film gezien, maar wel gehoord. We noemen hem Jelle (naar Pieter Jelle Troelstra). Elke ochtend vroeg moedigt Jelle Afke aan om weer een ei te leggen. Het eerste ei hebben we op twee april gezien, als alles gaat zoals verwacht, zou ze nu 5 eieren moeten hebben. Het is ons nog niet gelukt om dat te zien: voordat Afke het nest verlaat dekt ze keurig alle eieren toe met pluis. Kijk maar hoeveel je er ziet op bijgaand
filmpje.

Afke6april2015.

Maandfoto april 2014: primula

Overal begint het zachte geel van de primula's te verschijnen. Lente ten top. Een paar weken geleden waren de blaadjes, die eind vorig jaar waren gegroeid, nog wat verlept. Maar nu bruist het plantje van leven, vol sappige groene bladeren en sinds een paar dagen de bloemen.
primula6april20151
primula6april20152

Voor meer primula nieuws, zie bijvoorbeeld ook de blogjes van 31-3-2014 en 27-4-2013. Net als alle voorgaande jaren kan ik het niet laten om ook dit jaar weer een paar foto's te maken. Als je er met je neus bovenop gaat zitten (of gewoon op computerscherm uitvergroten) zie je ook de aaibare harige stengeltjes goed.

Bollen-lasagna - het vervolg

Vier verschillende bollen in een pot, oftewel bollen-lasagna.
Het idee is dat ze allemaal
na elkaar bloeien.
Maar niet heus.
Op dit moment staan alle soorten tegelijk in bloei!

bollenlasagna6april2015
Krokus, scilla, narcis en tulp.

Bloemenmarkt

Goede Vrijdag en aangenaam weer. Prima dag om een wandeling van Haren naar Groningen te maken. Om 9 uur vertrokken, langs de Hoornsedijk en het Noord Willemskanaal naar centrum Groningen. Hutje mutje, drukte van belang. Het is vandaag weer bloemenmarkt en daar komen ook grote aantallen Duitse dagjesmensen op af. Op de markt hoorden we bijna meer Duits dan Nederlands! Een impressie.

bloemenmarkt martinitoren
bloemenmarktkarpalmbloemenmarktmagnolia
bloemenmarktgrotemarkt
bloemenmarktpaasbloememmarktdepotliggend.

Pastel longkruid

De oude bladeren van vorig jaar zijn opgegeten. Kleine verse harige blaadjes. Groen met witte spikkels. Bloempjes van roze tot blauwig paars, zachte tinten.
longkruid27mrt12015
longkruidbreed111

Vorig jaar geprobeerd om nog twee andere longkruiden aan de praat te krijgen, een witbloeiende van Margriet, en een met effen (niet gespikkeld blad) van een plantenruil. Die heb ik elders in de tuin gezet, om ze goed in de gaten te kunnen houden. Helaas zijn ze grotendeels (door slakken) opgesmikkeld en geen bloei te zien.

Ribes in de zon

Zaterdagochtend scheen nog even de zon. Vanuit het keukenraam zag ik de ribes in volle bloei, zo kleurrijk, het leek wel feestverlichting, met van die knalkleurige lampjes. Van dichtbij ziet het er zo uit. De hommel er nog even bijdenken, was nog te koud toen ik de foto maakte.
ribesindezon.
Zo lente!

Een blik slakken

Aan de noordkant van de schuur, in de regenschaduw van de dakgoot, had ik een plank schuin tegen de schuur aan staan op een liggende betonnen paal die bijna tegen de schuur aan laag. Blijkt een perfecte slakkenoverwinterplaats te zijn! Muurvast zaten er daar honderden huisjesslakken, nog in winterrust, met verzegelde huisjes. In het brede stuk van de kier tussen paal en muur de grote slakken, in het smallere stuk de kleinere. Heb er een paar uitgepeuterd, ongeveer 100 in dit blik. In het lege huisje rechtsboven is een kleinere slak gaat wonen. Veel van de slakken zaten klemvast, die kreeg ik er niet uit (zou ik een beitel voor nodig hebben). Misschien vindt de zanglijster ze nu de plank weg is: een hele voorraadkast.
slakkenblik1.

Bijendrinkplaats

Vroeg in het voorjaar komen de bijen waterhalen. Aan de rand van de vijver slurpen ze uit het vochtige zand en mos.
bijendrinken27mrt22
bijendrinken27mrt1
bijverzoen27mrt3
Soms gaat het mis, foto 3: Bijen kunnen niet zwemmen.

De zeven witte ganzen

Fietsroute naar werk, langs vijver.
Vaak 7 witte ganzen, soms in berm langs fietspad, soms op water.
Sinds kort : 1 van de zeven broedt.
Derde gans van links.
Vlak naast voetpad/fietspad.
Alle zeven ganzen op de foto, tel maar.
Goed kijken, nummer 7 zit achter de boom, net rechts van de gans die vleugels uitstrekt!..
ganzenfietspad1
gansversproktgansei111

Op 18 maart nam ik iets meer tijd smorgens en ging ik wandelen.
Toen ik langs de broedgans wandelde, draaide ze net haar eieren om.
Een nest vol eieren, leek zeker wel een stuk of 10.

Deze week eens kijken of ze nog steeds zit te broeden...

Snel, voordat de bijen naar buiten komen

Zondagmorgen vroeg al in de tuin. Om half negen. Het was twee graden (en met wind chill -2). Maakt niet uit. Trui aan, fleece sjaal en jasje en lekker naar buiten, zonnetje scheen al. Reden om zo vroeg te zijn is dat ik de border vlak voor de ingang van de bijenkasten wilde opschonen. Dat gaat prima als het koud genoeg is, dan blijven de bijen binnen. Als ze eenmaal vliegen is het niet handig om vlak voor de ingang van de kasten rond te lopen. Aan de zij- en achterkant is het overigens geen probleem.
vijver22mrt15
Via het muurtje/vijverrand naar de bewuste border, beetje balanceren. De foto heb ik genomen nadat ik de grassen e.d. had afgeknipt. Toen ik met een krabbertje de laag los mos weg krabte, kwam deze kleine rode me steeds gezelschap houden. Op een halve meter afstand als ik niet keek, en iets verderop als ik wel keek. Allemaal lekkere hapjes te vinden tussen het opgewoelde mos. Wijsneus!
roodborst22mrt.

Lenteblauw

Klein maar fijn.
Sterhyacintje.
In de voortuin.
Krap 10 cm groot.
Ingetogen.
Van dichtbij.

lenteblauw21mrt.

Grunneger Weerstain

Dit weerstation hangt bij Jan de buurman. Ik had zoiets al wel eerder gezien met een plank en een touwtje. Dit is een uitgebreide versie, en aan de derde tekst van onder kun je zien dat het een actueel weerstation is. Moet je wel Gronings kunnen lezen...
weerstationjan22mrt1
weerstationjan22mrt2.

Maandfoto maart 2015: anemoontjes? Nee bergenia!

Was van plan om een maandfoto te maken van de witte bosanemoontjes. Vorige week nog enkele fijn groen blad en vandaag hele veldjes stralend wit. Maar, als de zon zo fel schijnt blijkt het heel lastig om een goede foto te maken van de witte bloempjes. Volle zon, bloem open, makkelijk overbelicht. Schaduw/zon laag, bloempjes weer dicht. Hieronder een impressie.
bosanemoonveld2bosanemoonveld1

En de
link naar vorig jaar voor een detailfoto. Voor maart 2015 kies ik een andere bloem voor de maandfoto. De glanzendroze bloemen van het schoenlapperskruid!
bergenia21mrt1.

Knollentuin omgekeerd

In november schreef ik een logje Knollentuin over bollen en knollen die ik naar binnen heb gehaald om te overwinteren. Nu is het weer andersom. De eerste lichting 7 maart opgepot en dit weekende de laatste. Ik had ze in zaagsel en in zand bewaard, in de kelder. Allebei gaat goed. De meeste knollen begonnen al neusjes te maken. Als laatste gisteren de gloriosaknollen opgepot. De planten staan nog wel in de serre, het is pas maart...
knollenplanten7mrt2015gloriosa21mrt0gloriosa21mrt4
gloriosa21mrt 2gloriasa21mrt1.

Houtpantserjuffer

Al jaren geleden, op 14 augustus 2010 om precies te zijn, maakte ik deze foto's van een libelle/juffer. Prachtig smaragdgroen. Heb toen niet kunnen achterhalen wat de naam was, en toen is de foto onderop de digitale stapel geraakt. Nu weet ik via een omweg wel de naam, nl. houtpantserjuffer. Mannetje of vrouwtje weet ik nog niet, maar daar krijg ik vast nog wel een tip over.
houtpantserjuffer14mart20102houtpantserjuffer14aug20101
Ik ben de achter de naam gekomen toen ik bij een workshop van Ina en Jan Marbus een takje te zien kreeg, zie foto's hieronder, met de vraag wat deze regelmatige streepjes in de schors van een tak had veroorzaakt. Het blijkt dat de houtpantserjuffer, een kleine libelle, die haar eitjes legt in de schors van een boom of struik die over het water heen hangt. Als de minilarfjes uit het ei (en uit de schors) kruipen, vallen ze in het onderliggende water, om na een (paar) jaar er weer uit te kruipen en libelle te worden. Weer wat geleerd!
takje14mrt2takje14mrt3
takje14mrt1

's Avonds thuis gegoogled om te zien hoe deze houtpantserjuffer er uit ziet, en parbleu, die kende ik van een eigen foto. Na 4,5 jaar weet ik de naam van deze libelle.....
Als ik bij een waterkant met overhangende takken kom ga ik opletten of ik de opvallende (als je het weet!) ei-legsporen kan vinden.

Flitspresentatie

Op 14 maart was ik in Driebergen bij de landelijke tuinambassadeurs dag, georganisseerd door de KNNV. 60 liefhebbers van natuurlijke en natuurrijke tuinen waren een dag samen voor het uitwisselen van informatie, lezingen, workshops en flitspresentaties. Ik was een van de zes deelnemers die een korte presentatie gaf, van 5 minuten. Mijn onderwerp was: Tuinbeestjes.
Een kleine 100 plaatjes (98) in 5 minuten.... hoe doe je dat? Heel snel praten, en en dia's doorklikken? Nee: Powerpoint presentatie op automatisch zetten, 3 seconden per foto, en als de laatste foto in beeld is is het verhaaltje klaar. En dus niet proberen om bij elk plaatje iets te vertellen, gewoon lekker laten kijken, en af en toe iets zeggen. Het is gelukt: 98 plaatjes in 5 minuten, alle foto's gemaakt in onze eigen tuin.
NB. Ik zou er overigens net zo makkelijk een uur over kunnen doen. Genoeg te vertellen.
flotspresentatie14mrt2

Wil je de presentatie bekijken (en het verhaal er zelf bij denken), klik dan op deze link
Tuinbeestjes. Om de presentatie automatisch te laten gaan: kies de presentatie-modus in powerpoint. De presentatie start dan na de eerste muisklik.

Snoeizwammen

Zo half maart is het nog een prima tijd om te snoeien in de tuin. Voordat het blad uitloopt heb je nog een beetje zicht op de takken van bomen en struiken. Takken die tegen elkaar schuren weghalen, en ook dode takken. Met -als je goed kijkt- allerlei kostmossen of zwammen op het dode hout. Bruine franjerokjes of kleine witte oortjes.
zwam27feb1
zwamwitteoortjes27feb1.

Snipperpad

Nu nog goed te zien, het snipperpad van verse snippers. In een jaar of twee-drie is het helemaal vergaan als je er niets aan doet. Wij gooien er elk jaar een verse laag op. Gister hoorde ik een tip van iemand die eens in de paar jaar een paar centimeter van zo'n pad afschepte: de vergane snippers hadden dan prachtige compostgrond opgeleverd.
snipperpad13mrt.

KNNV

Op de website staat KNNV, Vereniging voor Veldbiologie. In probeer de afkorting KNNV te matchen met de ondertitel. Dan zou ik verwachten VvV. De naam KNNV wordt me snel duidelijk, als ik even doorzoek op de website. KNNV staat voor Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, en is opgericht in 1901. Het is een vereniging met ongeveer 50 lokale afdelingen, die allerlei activiteiten organiseren. Daarnaast is er een landelijk bureau dat de afdelingen ondersteunt.

knnvblz14mrt1
knnv14mrt33333knnv14mrt2222

Ik ben zelf geen lid van de KNNV, maar ben wel (sinds vandaag) geabonneerd op de nieuwsbrief. Via de VARA Vroege Vogels nieuwsbrief was ik al eerder bij KNNV uitgekomen. Heb regelmatig meegedaan met publieksacties die (mede) door de KNNV landelijk worden georganiseerd. Zie bijvoorbeeld waterbeestjes en streeplijst. En gister was ik op de landelijke tuinambassadeursdag in Driebergen.
Ikebana van sneeuwklok

Afgelopen week bezig geweest met het delen van polletjes sneeuwklokken. Daar bij braken enkele bloempjes af. Die plonkte ik in een klein vaasje.
De volgende ochtend werd ik getroffen door de mooie schikking van de drie bloemen.

ikebanasneeuwklok
Zo mooi kan eenvoud zijn.

Veel krokus

Vorig weekend nog vrijwel geen bloem, nu volop paars en wit tinten. Er komt nog veel meer aan. In de zijborder aan de westkant van ons huis staat een oceaan aan krokussen. Als een serie eilandjes in die oceaan staan vier pollen prachtriet, prachtig in najaar en winter. Vandaag heb ik ze gekortwiekt om de krokussen en straks de andere bolletjes mooier te doen uitkomen. Balanceren op mij klompen om geen opkomende krokussen te pletten. Bijna gelukt.

krokus38mrt
krokus18mrtkrokus28mrt.

Pad langs heg

Tussen ons en de buren loopt een oude beukenhaag van voor naar achter. gerekend vanaf de stam was de haag ongeveer 1 meter onze tuin in en 0,5 meter naar de buren. Nu is ie weer symmetrisch, door forse snoei aan onze kant. Nu kunnen we er ook weer wat makkelijker langs naar achter. Lijkt wel een rustiek bospaadje, met die houtsnippers op de grond.

padlangsdeheg640.

Eigen houtje

Bij het snoeien vorig najaar bleven her en der stukjes hout of stam liggen. Dit stuk hout weet nog niet dat ie niet meer bij een boom hoort. Spontaan begint ie op allerlei plekken uit te lopen. Dat is pas echt 'op eigen houtje'.

eigenhoutje8mrt.

Geknipt

Prachtig lenteweer, bijna 16 graden op zondag 8 maart. Stralende zon, en flink minder wind dan de zaterdag. geweldig tuinweer dus. Vandaag voor het eerst koffie gedronken eind van de ochtend op het terras. Met fleece aan prima te doen.

Voorspeld was dat vandaag de eerste (overwinterende) vlinders te zien kunnen zijn. En ja hoor. Vier soorten maar liefst. Twee citroenvlinders, twee distelvlinders, 1 gehakkelde aurelia en 1 dagpauwoog. De aurelia zal mooi te wezen als versiering op wit T shirt dat aan de waslijn hing. Net niet gelukt dat op de foto te zetten, dus gewoon erbij denken.

grasgeknipt8mrt

Vandaag een flink aantal van de pollen met siergras geknipt, zie de kortgeknipte bos net rechts van het midden op de foto. Met de heggenschaar geknipt, stukje bij beetje. Armen vol grashalmen liggen nu boven op de composthoop-van-vorig jaar. Als afdeklaag en vooral om even uit de weg te zijn. Poes Baassie heeft ontdekt dat die grashalmen-berg een heerlijk plekje is om in de zon te dutten.
NB. links op de foto zie je de bijenkasten groen doorschemeren. Door de struiken zie je de oranje dekbedhoes aan de waslijn (altijd beetje spannend, de waslijn hangt boven de vijver).

Roodborst

Een liedje voor mij.
Roodborst zit in de net gesnoeide haag,
terwijl ik de laatste blaadjes wegveeg.
Eind van de middag, zon schijnt.

Roodborst fluit een liedje.
Op nog geen halve meter afstand.
Ik sta stil, luister, geniet.
roodborst27feb1roodborst27feb6roodborst27feb3roodborst27feb2.

Zwarte trilzwam

Bij het snoeien van de beukenhaag is nu ook het oude dode hout verwijderd. Op een tak zat een glanzende, sponzige zwarte laag, deels in kleine rondjes (knoopgrootte), deels aan elkaar gegroeid. Ik kon niet nalaten er even op te duwen, zacht verend, gummi-achtig. Lijkt wel drop, van die zachte zoete drop.
Het blijkt de
zwarte trilzwam (exidia plana) te zijn, een schimmel die zich voedt met dood hout: van dode takken die nog aan de boom of struik zitten of takken die op de grond liggen. Van heel dichtbij (uitvergroten op beeldscherm) zie ik dat er hele kleine wratjes/bultjes op zitten.

zwartetrilzwam27feb1
zwartetrilzwam27feb3kleinzwartetrilzwamdetail3.

Reinier en Wouter

Een en soms 2 x per jaar komen de Konijnen langs. Eerst vader Jaap met zoon Reinier. Later Jaap en andere zoon Wouter. En deze keer beide zonen Konijn (Pa had een dag vrij). Wouter is de hele dag bezig geweest met de beukenhaag, en heeft die ruim een halve meter smaller en lager gemaakt. Reinier ging de boom in, met ladder en touwen en klimijzers. De grote wilg aan de rand van onze tuin is echt hoog (foto links).
wilgsnoei27feb1wilgsnoei27feb3

Ik stond van een veilige afstand te kijken, en elke keer als Reinier een grote tak aan een touw voorzichtig naar beneden liet, ging ik het touw beneden losmaken. Met helm op, veiligheid voorop!Het snoeien is een werk dat erg veel concentratie eist, vanwege schuurtje eronder en de geparkeerde auto's op terrein van flat erachter. Volgende keer eens kijken of ik paar dagen van te voren de achterburen (maar welke?) kan vragen de auto's een stukje verderop te parkeren....

Berg snippers

Dit blijft er over na een dag snoeien. Een enorme berg snippers. Deels beukenhout van de haag, deels wilg. Vrijdag 'geproduceerd' door de bomensnoeiers. Zaterdag ben ik de hele dag bezig geweest de snippers kruiwagen voor kruiwagen uit te rijden.

snippers27feb

27 kruiwagens vol tot aan het randje! Ik heb me strikt gehouden aan mijn eigen opdracht om eerst de snippers uit te rijden, voordat ik evt. een andere tuinklus start. Is gelukt, met tussendoor een tuinbezoekje van Jitske. Nu ligt er een verse laag snippers op de verschillende aarden paadjes.

Amelisweerd revisited

In de buurt waar ik ben opgegroeid staat een oud bos.
Amelisweerd tussen Utrecht en Bunnik in.
Een oud landgoed met parkbos.
En in dit seizoen met zijn honderdduizenden (of misschien wel miljoenen?)...
...
sneeuwklokjes.

edwinsneeuwklok20151
edwinsneeuwklok20152
Edwin gaat er elk jaar wandelen en stuurde me deze foto's.
Een zeer goed sneeuwklokjesjaar, schrijft ie.

Kampvuurtje

Van de week las ik op een ander tuinlog een mooie omschrijving van de bloem van een toverhazelaar. Zo een met oranjerode bloem (Jelena). De blogger omschreef de bloem als een klein kampvuur.

hazel22feb15

Een gewone hazelaar heeft dat ook, als je heel goed kijkt. Een bloem als een
kampvuurtje van 2 mm.

Op het pad

Groen, bruin, strogeel.
Die kleuren komen het meest voor in de tuin op dit moment. Als er dan iets knaloranje ligt te wezen op het tuinpad, dan valt dat op. Deze rozebottel is een van de laatste van onze wilde roos. Geplukt door een vogel en onderweg verloren.

egelantierbottel op padegelantierbottel op paddetail.

Knip, ik heb je

Zo lastig op de foto te krijgen, de heggemus.
In de winter zie ik hem heel vaak, in bruin met grijs verenkleed. Meestal laag bij de grond, makkelijk te zien vanaf mijn favoriete plekje op de bank. Dan kijk ik zo de voortuin in, naar de kamperfoelieboom, waar 's winters vogelvoer hangt. En daar onder scharrelt vaak de heggemus (en roodboorst, merel of vink). Maar op de foto krijgen, ho maar. Elke keer als ik mijn camera heb gepakt is de heggemus weer weg, of is de achtergrond te donker, of is er te veel reflectie in het raam.
Vanmorgen was ie me weer te vlug af. Ik dacht,
volgende keer beter, en liep naar de zijkamer. Vanuit het zijraam heb ik ook goed zicht op een andere voerplek. En daar zat hij (of zij of een andere heggemus). Klaar op een stapeltje hout en KNIP. Op de foto!
heggemus22feb2.

Niet opruimen

Er zijn verschillende manieren om veel beestjes naar je tuin te lokken. Een wel heel makkelijke is: de tuin niet winterklaar te maken, maar dat pas in de lente te doen. Dan hebben de insecten lekker veel verstopplekjes in de winter. Voor het opruimen van de tuin in de lente is het grote voordeel voor jou: je hebt eer van je werk, want al na een paar uur oude plantenresten opruimen in het voorjaar zie je meteen een enorm verschil.

winterklaar22feb3schuilplekkever22feb
winyerklaar22feb1.

Snowdrop

Een dubbele sneeuwklok had ik jaren lang. In een toefje groen blad. Vorig jaar na de bloei het polletje gedeeld en elk bolletje apart, iets verder uit elkaar gezet. Nu bloeien er 5, waarvan er een op de foto staat. Met een klein groen krulletje op het blad.
snowdrop22feb1
Wel geinig, niet zo elegant als de enkele, vind ik.

Fuchsia of andersom

Niet geheel toevallig krijg ik op mijn verjaardag meestal kaarten met bloemen of planten. Zoals deze mooie handgemaakte van Ma. Leuke van deze kaart is dat je hem op twee manieren kunt bekijken: met hangende bloemen, een soort fuchsias. Maar ook andersom, bloemetjes die fier met hun koppie omhoog staan naar de zon.

kaar14feb1kaar14feb2.

Maandfoto februari 2015: akoniet

In een zacht winter kunnen de winterakonieten al begin januari in bloei staan. Eerst gele knikkers met een groene kraag, en daarna -als de zon volop schijnt- gele schoteltjes. Maar reken je niet rijk, het voorjaar kan nog ver weg zijn, en in februari of zelfs maart kan nog een flinke sneeuwlaag volgen.

Winterakonieten (eranthis hyemalis) komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuidoost-Europa. Het zijn in Nederland geen wilde planten, maar wel verwilderd. Op de grote landgoederen langs de Vecht, en bij buitenplaatsen, borgen en stinzen kunnen ze zich prima staande houden. Hele gele tapijten in februari en maart. Maar dat heb je niet zo maar voor elkaar.

akoniet14feb1
akoniet14feb3akonietzaaddoos

Je kunt in het najaar knolletjes van de winterakoniet kopen, droge knolletjes, maar dat is lang niet altijd een succes. In ieder geval de knolletjes eerst 24 uur in water weken, en dan op een humusrijke plek planten, waar de grond niet te veel bewerkt wordt zoals tussen bladverliezende heesters.
Jaren geleden heb ik dat een aantal keren geprobeerd knolletjes te zaaien. Niet gelukt.
Een betere manier is om van een bevriende tuinier, net na de bloei, een paar plantjes te 'lenen'. Je weet dan pas het jaar erna of het gelukt is. Bij ons in de tuin wel- met dank aan Ernst- en heel langzaam breiden ze zich uit (mede dank aan de mieren). Nog niet echt een heel tapijt, maar toch een paar aardige toefjes. En tussen de toefjes zie ik wat zaailingen, die over een (paar) jaar ook zullen bloeien.
In een boek las ik dat
hoe kouder het is, des te groter de bloemen zijn. En bij zachter winterweer dus kleinere bloemen. Hmm. Dat is mij nog nooit opgevallen, maar ik zal er op gaan letten.


Bijdrage serie plant van de maand van natuurlijk-rijk.

Grind-zaai-bed

Binnen ben ik vorig weekend begonnen met zaaien. Had nog een halve zak oude zaai- en stekgrond in de schuur staan. Zaterdag middag zakjes zaad op maand gesorteerd en zondag aan de slag in de bijkeuken. In plaats van steeds allemaal losse briefjes te gebruiken, probeer ik het dit jaar eens met een zaaikalender, een kalender waar ik opschrijf wat ik heb gezaaid en wanneer er evt wat mee moet. Van buiten naar binnen of andersom.

zaaikalender8feb1

Voordeel van zaaien in bakjes, met labels, is dat je goed in de gaten kunt houden wat er opkomt en hoe de minizaailingen er uit zijn. Nadeel is dat als je ze een keer te droog of te nat houdt , of te warme of te koud, het hele zaaisel mislukt. Elk voordeel heb zijn nadeel.
Ik heb nog flinke moeite gehad om het zaaimengsel
nat te krijgen. Door de open zak was de stekgrond zo droog geworden, dat het bijna waterafstotend was. De waterdruppels rolden er gewoon af en in sommige zaaibakjes was de aarde bovenin nog steeds kurkdroog nadat het zaaibakje ruim 24 uur in een bak water had gestaan. Tja, dus in die bakjes heb ik de aarde maar helemaal omgewoeld, natte onderkant en droge bovenkant. Nieuwe zaadjes erin. Er staat nu wel op het label: 7 zaden astrantia, maar eigenlijk zijn het er 7 bovenin, en 7 ergens onderin.
--> Tip voor mezelf voor een volgende keer: zorg dat de grond voldoende nat is voordat je begint met zaaien.

grindzaaibed1

--> Tip als je een grindpad hebt: kijk eens goed rond wat zich daar allemaal mooi in uitzaait. In het voorjaar in een potje zetten en vandaar uit verder opkweken, of meteen op een nieuwe plek in de tuin zetten.

De dwergjes van Tuil

Als je een paar honderd jaar oud kunt worden, dan is een handjevol jaren in een oogwenk voorbij. Als je kabouter bent. In de gewone mensenwereld is 5 jaar een lange periode. In 2009 is de laatste keer dat ik over Joost K. schreef. Heb hem al een hele tijd niet gesproken. Maar deze week gebeurde er iets waardoor ik ineens weer aan hem dacht. Donderdag avond lag er een pakketje thuis, een pakketje in boekformaat, en aan mij geadresseerd. Afzender onbekend, wel een (onbekende) postcode achterop.

Het boek heette 'De dwergjes van Tuil', van Paul Biegel. Ook binnenin geen afzender. Verbazing. Het boek gaat over heidedwergjes, de dwergjes van Tuil, en hun avonturen in de natuur. Hoe ze omgaan en samenleven met het bijenvolk in de holle boom, met de konijnen, en met de vlinders. Over de vlindereitjes aan de onderkant van de brandnetelblaadjes, en later rupsen en poppen.
Langzaam begon ik me iets te herinneren. Jaren geleden, in een zeldzame spraakzame bui, had Joost K. mij eens verteld over een verre familie van hem, over heide-dwergjes. Die leefden ver weg, in kabouterstappen gerekend dan, ze woonden op de hei. Deze kleine kereltjes waren nog een stuk kleiner dan Joost, een soort mini-kabouters, een centimeter of 4-5 hoog. Deze dwergjes leefden in volkjes van ongeveer 100 bij elkaar. Joost sprak er met enige vertedering over, maar wilde ze niet te vaak zien. Veel te druk, al dat gekrioel van 100 heidedwergjes om hem heen. Joost vertelde dat een van de volkjes best beroemd was geworden - het volk van Tuil - en dat er zelfs een boek over ze geschreven was.

dwergjes14feb

Nu ligt dat boek hier naast me! Zou Joost het hebben opgestuurd????
Had gekund, maar het is net iets anders gegaan. Via de postcode kwamen we achter het adres van een antiquariaat/ 2e hands boekwinkel in Deventer . De eigenaren van het antiquariaat vertelden wie het boek had laten opsturen. Het was Margriet. Reactie Margriet toen ik haar bedank-mailde:
Dit leek me nou net een boek voor jou! Het gaat over van alles waar je vaak over schrijft, en het beantwoordt ook de vraag hoe je met bijen kunt communiceren. Een veelgebruikte (voor)leeshit hier.
Bedankt, Margriet, hartstikke leuk. Zie ook hier.

NB. Zal toch Joost weer eens gaan opzoeken en vragen hoe het met hem gaat. En of hij het bestaan van dit boek misschien op een stille nacht bij Margriet in het oor gefluisterd heeft.

Natuurlijk-rijk

Heb d'r weer een gevonden.
Een leuke tuinwebsite.
Via-via (*) kwam ik bij
natuurlijk-rijk.
Een Vlaamse site van
een fiere Papa met zijn twee kinderen en zijn Madame. Een leuke site over een ecologische tuin, vol plantjes, beestjes en leven.

screendumpnatuurlijkrijk

Met een leuke actie voor tuinbloggers:
plant van de maand. Ik ga ook mee doen. Zie Maandfoto februari 2015 .

(*) via-via= via
eigenwijze tuin

Langs het water

Deze foto maakte ik vandaag, 8 februari. Echt waar!
verjaardagskaart2015john

Het is niet zo gek als het lijkt om in februari een foto te maken van bloeiend fluitenkruid en wilgen volop in blad. De foto heb ik vandaag niet buiten, tijdens een fiets- of wandeltocht gemaakt, maar gewoon vanaf de bank. Het is een foto van een foto, ik maakte een foto van een verjaardagskaart die ik kreeg van John. John stuurt altijd
mooie kaarten. De bovenstaande kaart-foto (van Lynn Tait) laat de oevers van de Theems zien bij Henley (Engeland). De originele foto is 'obviously' niet in februari genomen, maar ergens rond mei.

Symphytum

In de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen was de smeerwortel of symphytum een compleet medicijnkastje. De plant genas zo ongeveer alles!

smeerwortelll1
smeerwortelllll2222smeerwortelllll333

Foto's uit eigen tuin, uit eerdere jaren, bloei april.
De lichtblauwe (foto 3) hebben we niet meer.


Oude Griekse bronnen maakten al melding van een gunstige invloed op onder meer de heling van wonden, en de plant had al de goede reputatie dat ze beenbreuken en wondranden weer aaneen kon laten groeien. Ook de Romeinen kenden de plant als prima middel bij breuken en wonden. Zo schreef Plinius de Oudere, in zijn Naturalis Historica, over de smeerwortel: “de wortels bevatten zoveel kleefstoffen dat ze in stukken gehakt vlees aaneensmeden; en als smeerwortel wordt gekookt tot een massa of het blad wordt gekneusd en de massa als pleister op een wonde wordt gelegd, zal hij alle vleeswonden genezen”. In de vierde eeuw verscheen een kruidenboek (Pseudo - Apuleius) waarin de smeerwortel Confirma wordt genoemd, ook een verwijzing naar vastmaken, bevestigen, confirmeren. Apuleius noemt gedroogde plantendelen in wijn als middel bij hevige menstruatie.
Inwendig: tegen keelontsteking, tegen kinkhoest, tegen longklachten, tegen diarree en dysenterie. Uitwendig gebruikt in warme omslagen, ter verlichting van pijnlijke verstuikingen, zwellingen, en jicht. In de vorm van een papje ter bevordering van het rijpen van steenpuisten, abcessen en zweren en ter genezing van brand- en snijwonden. Smeerwortel werd het meest gebruikt om zwellingen rond botbreuken te verminderen , waardoor de twee stukken beter aan elkaar zouden groeien.
Nu wordt smeerwortel nog veel gebruikt in de homeopathie, maar het gebruik voor inwendige doeleinden is gestopt.

Old fashioned flowers

Loop ik langs de (tuin)boekenkast ....
....valt mijn oog op een
tamelijk onbekend boek.
Ouderwetse Bloemen en Planten.
boek7feb1
boekfoto7feb2boekfoto7feb3
De bovenste foto zou ook zo bij ons in de tuin genomen kunnen zijn. Met irissen, geitenbaard, koningsvaren en waterdrieblad. En die papavers op foto 3, misschien kan ik dit jaar zo'n foto maken in eigen tuin! Ik heb een paar zakjes papaverzaad liggen. De wat vage boom op de achtergrond zou dan onze grote wilg kunnen zijn.

Oorspronkelijke titel: Manual of old-fashioned flowers, uit 1984, van Lys de Bray. De Nederlandse uitgave is van 1986, vertaald en bewerkt door Annelies Maas en Coen Jansen. 230 (*) bladzijden met -op alfabetische volgorde- een beschrijving van 'ouderwetse planten'. Planten die al bekend waren in de oudheid, met verwijzingen naar gebruik in oude Griekse of Romeise geschriften, in de middeleeuwen, of in het
eeuwenoude 'Cruidenboecke' van Dodoens (1554). Het boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven, en zoals een goed Britse betaamt, verwijst ze in het boek niet naar Dodoens maar naar John Gerard. John Gerard leefde van 15-45-1612, was geboren in Cheshire. Hij werd in 1569 chirurgijn en gebruikte veel kruiden en planten. In 1599 verscheen zijn boek "The Herball , or Generall Historie of Plantes" , grotendeels 'geleend' van Dodoens.

(*) 230 bladzijden, maar door een misdruk ontbreekt het katern van blz 161-192 (stukje van beginletter p, beginletter r, en groot deel van beginletter s). Daar staat tegenover dat ik de bladzijden 194-224 twee keer kan lezen.

Piramide

Stukje winterachteruin. Met een tussenpoos van een week heb ik de foto genomen, op 24 en 31 januari 2015. Op de eerste foto sneeuw voornamelijk op de grond, de buxuspiramide steekt groen af. Op de tweede foto goede plaksneeuw, en voor korte tijd op elk blaadje en langs elke grasspriet een heel dun laagje sneeuw/ijs.

piramidebuxus24janpiramidebusxus31jan2

Inmiddels is alle sneeuw weg.

Geen Paniek!

In een gemiddelde tuin staat heel wat giftige planten. Van vingerhoedskruid weet bijna iedereen dat het een giftige plant is, volgens de giftigheidsindicatie zelfs 'dodelijk giftig'. Niets iets om je zorgen over te maken. Gewoon niet eten van planten waarvan je niet zeker weet dat ze niet giftig zijn.

Wat denk je van de narcis, iris, hyacint , brem, welriekende lathyrus, ridderspoor en kamperfoelie? Ze worden op de
lijst giftige planten allemaal betiteld als 'zeer giftig'. De lijst kent drie categorieen: giftig, zeer giftig en dodelijk giftig. Voorbeelden van veelvoorkomende giftige planten zijn: zuurbes, buxus, krentenboompje, akelei, maagdenpalm. En de zwaarste categorie dodelijk giftig bevat planten als liguster, vingerhoedskruid, gouden regen, lelietje van dalen.

akeleigiftig
bremzeergiftigvingehoeddodelijk giftig
Giftig: akelei
Zeer Giftig: brem
Dodelijk giftig: vingerhoedskruid
.

Stipa-droppel

Eddy kijkt vanuit zijn werkkamer thuis uit over een halfronde grindborder met oorspronkelijk 1 (*) stipa gigantea erin. In de nacht van 29 op 30 januari heeft zich een mooi laagje sneeuw/ijs/rijp gevormd op de tuin. Goede plaksneeuw en aan elk grasspietje, ook van de stipa, kleeft een beetje sneeuw. Vrijdagochtend schijnt de zon volop, en vriest het heel licht. Hierdoor smelten de toefjes sneeuw heel langzaam en ongeveer een uur lang is het een wonderwereld in de tuin: van poedersuikersneeuw naar glasheldere glinsterende druppels. De transformatie van eerst nog sneeuw, dan meer doorzichtig met nog kleine ijsstukjes (zie de druppel op foto rechtsonder), dan helemaal water en steeds groter worden en dan ploefff, de druppel valt.

stipadroppel30jan
stipadroppel30jankl1stipadroppel30jankl2

(*) inmiddels meer dan 10 stipa's, in het voorjaar 2015 zal ik wederom een flink aantal stipa's uit de grindborder verwijderen en oppotten. In 2014 heb ik gemerkt dat daar altijd liefhebbers voor zijn.

Maandfoto januari 2015: klimopbes

Om op te eten.
Als je een vogel bent.
Klimop-fruit.
Bijna rijp.
klimop1janbes2
Let op! Hoe lekker het er ook uit ziet op de foto: Klimop is giftig, zowel blad als bessen. Dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Geen reden tot paniek als je de klimop in de tuin hebt. De bessen zien er in het echt veel minder 'eetbaar' uit dan op deze foto met extra veel licht. En het is altijd goed om (kleine) kinderen te leren nooit in hun eentje bessen of planten te plukken.

Klimop-in-de-boom

Klimop kan goed klimmen en kruipen. Als ie kruipt, kruipt ie alsmaar door. Maar als ie klimt, houdt ie er een keer mee op. Dan stopt de groei in de lengte en wordt de klimop volwassen. En dan komen er bloemen en bessen. Tot groot plezier van allerlei insecten laat in het jaar. Als er bijna niets bloeit, bloeit de klimop. En in de winter rijpen de bessen langzaam van groen naar paars tot bijna zwart. Alle andere bes-dragende heesters zijn dan inmiddels leeggegeten door de vogels. Als de bessen helemaal zwart zijn komen onder andere de merels, feestje vieren met de sappige bessen. Bes-na-bes wordt verorberd. De foto's zijn van vandaag, 31 januari.
klimopboom31jan
klimopbes32jankl3klimopkle31jan4

NB. De bessen op de foto's, zie ook maandfoto januari 2015, zijn
niet van de klimop die in de bomen groeit. Had wel gekund, ook daar volop bessen, maar het is zo lastig foto's maken van dichtbij in zo'n hoge boom. De foto-bessen zijn van een klimop aan de westkant van ons huis. Vanmiddag gemaakt, bessen op ooghoogte, beschenen door een wintermiddagzonnetje.

Van sneeuwmannen....

Vorig weekend was er lekkere plaksneeuw.
En overal doken sneeuwpoppen op.
Soms aan beide kanten van de straat tegelijk (van Simone).
Met een emmer op hun hoofd of een bloempot.
Met hoeden en petten (
nee, geen damescorsetten) en wanten.

sneeuwsimonklolafmiekekl
sneeuwharen1klsneeuwharen2kle
sneeuwpaulakl
olafmieke2kleinhoofdsteiny Lord Snow en Lady Poppinskl
Neuzen van wortel, en armen van takken.
Ogen van doppen en soms een sjaal.
Abstracte vorm, of voor even een naam.
Op de laatste foto Lord Snow en Lady Poppins van Steiny.
Op de een-na-laatste foto Olaf van Kaylan.
En op de grote foto Paula (die in het midden).


Pop-up sneeuwpoppen.

.... en ijswokkels.

Dat je als beeldhouwer van ijs mooie sculpturen kunt maken had ik al eerder gezien.
Jaren geleden, bij een ijsbeelden tentoonstelling in de Hortus.
Maar ook de natuur zelf kan er wat van.
Mooie ijsbloemen op een ruit, kristalvormen op een stil wateroppervlak en deze bizarre
ijswokkels!
ijswokkelklein1ijswokkel2kl.
De foto's zijn gemaakt door een collega van mij bij Gasunie. Onder de titel 'ijswokkel' verscheen er vorige week een stukje op ons intranet. Met dank aan Henk en Werner.
De foto's zijn zo bijzonder dat ik ze jullie niet wilde onthouden. Ontstaan doordat het regenwater -dat eerder langs de schuine leuning van de stalen trap omlaag liep de staander in- langzaam bevroor. En omdat ijs uitzet en meer ruimte inneemt dan vloeibaar water, werd steeds een beetje meer ijs uit het gaatje geperst.
Waarom er van die krullen inkomen? Is eigenlijk een vraag voor Karel Knip.

Comfortabel vogels kijken

's Winters beleven we er veel plezier aan om naar de vogels in de tuin te kijken. Zoveel, dat we ze allerlei voer aanbieden. Om nog meer vogeltjes te lokken. Zaden, pinda's, vetblokken en appels. Strategisch opgesteld om (ook) makkelijk vanuit huis te bekijken. Vanaf de bank in de woonkamer, of vanaf de poef in de eetkamer (foto 1). Met een kopje thee in de hand, en soms een verrekijker erbij. Kom maar op, vogeltjes!
vogelkijkhut25jan1vogelkijkhut25jan2
Foto 2: Dit voedersysteem staat op ongeveer anderhalve meter afstand van de poef in foto 1. Als ik daar heel rustig zit en niet te wild beweeg komen er allerlei vogeltjes op zitten.

Ouddolf

Kunstenaar of tuinarchitect?
Filmster of ontwerper?

Vragen die je je kunt stellen als je aan Piet Ouddolf denkt.
ouddolf1ouddolf2
ouddolf4ouddolfzomer
ouddolf5

Een Amerikaanse filmmaker, Thomas Piper, die allerlei films over hedendaagse kunstenaars maakt is bezig met een documentaire over Piet Ouddolf. De mistige herfstfoto's vind ik misschien wel het mooist.... Eind 2015 moet de documentaire klaar zijn. Een kort filmpje (teaser) vind je
hier.

Fondant-ijs

Eerst ijs, hard en zwart. Dan sneeuw, dan zon en temperatuur rond vriespunt. Dan krijg je een laag fondantijs op een laagje hard zwart ijs. Niet geschikt om op te schaatsen. Door de wit grijze achtergrond komen de mahonia's, de twee bijna palmboom-achtige vormen mooi uit. In het hart de bloemtros, waar de knal citroen-gele bloemen bijna open zijn. De winterbloemen van deze heester geuren heerlijk als het niet te koud is. Wat dat betreft handig om niet te ver van een pad te zetten, zodat je er makkelijk aan kan snuffelen. Niet te dicht bij, want de uitsteeksels van de hulst-achtige bladeren prikken venijnig.
vijver25jan1
vijver25jan3vijver25jan2
vijver25jan4gr.

Sneeuwbloem

Knalrood in de sneeuw. In de zomer steekt deze tuinslang geleider mooi af tegen het groen van achterliggend buxushaagje. En nu in de winter tegen de sneeuw. Dit soort knalkleuren heb je in januari niet vaak in de tuin. In december nog wel, niet in bloemen, maar in allerlei bessen. Op dit moment, eind januari, zijn al die rode bessen verdwenen in vogelmaagjes.
ijsbloem25jan.

Sporen in de sneeuw

Een centimeter of 5 sneeuw in Groningen in de nacht van 23 op 24 januari. De dag erna is de sneeuw weg op de plekken waar Eddy sneeuw heeft geschoven. Verder nog wel redelijk wit en lekker licht. De poezen nemen bij hun (korte) tuinwandelingetjes bij voorkeur de sneeuwvrije paadjes, maar soms moet je wat.
sporen25jan2sporen24jan1
Zoals bij over het bruggetje over de vijver. Of vanaf het tuin pad, snel een stukje afsnijden via het sneeuwvrije overdekte terras.

Winterheide

Bloeit er dan helemaal niks in de tuin, half januari?
Jawel hoor, de winterheide staat te kleuren.
Lage struikjes, mooi om in flinke zoden te laten groeien als bodembedekker. Bloeit van januari tot maart. Erica Carnea.
winterhei15jan1
winterhei17jan2

Wij hebben op een paar plekken in de tuin een paarse staan, er zijn ook ook varieteiten die meer een meer roze kleur hebben, of zelfs zuiver wit zijn.

Het is groen en vormt een rozet

In deze tijd van de winter (half januari) zijn de vaste planten na de 2014 bloei grotendeels afgestorven. Omdat het nog niet echt koud is geweest is er nog wel wat groen te zien, naast bruinige en beige/ gele kleuren. Sommige planten zie je (bijna met de dag) al groeien. Hieronder twee rozetten van planten die komende maanden voor bloei zullen zorgen.
In dit stadium lijken de rozetten op elkaar, maar dat wordt straks wel anders! De ene: vaste plant, lente bloei, lichtgeel, 15 cm hoog. De ander: tweejarig, zomerbloei, paars, roze of wit, 150 cm hoog.
rozet217jan2rozet1jan2015
Herken je er de primula (links) en vingerhoedskruid in?

Vleugje zomer

Elders in tijd en in plaats.
Voor een
vleugje zomer.
In een mooie herinnering.
Of in gedachten vooruitkijkend,
naar hoe het worden kan.
hampsteadheathjuli2014
hhjuli20142hhjul20143
Dit is Hampstead Heath, buitenwijk Londen, enorm parklandschap, begin juli 2014.

Tuinvogeltelling 2015

Met de NK Sprint Schaatsen op TV als achtergrond, werp ik af en toe nog een blik de tuin in op de vogeltjes. Rechts, door de voorruit, zie ik de ' kamperfoelieboom met pindacake'. Op de grond eronder vaak merel, roodborst of vink, op de pindacake zelf regelmatig koolmees, pimpelmees, en soms groenling, staartmees of mus. Links door het zijraam: blik op de beukenhaag die ritselt van de tsjilpende mussen. In grote aantallen komen ze op de zaadsilo af die net voor de heg staat. Eddy heeft er 28 afzonderlijk geteld, maar er zaten er toen ook nog de nodige 'in' de heg. Onze beste schatting houden we op 40 mussen. Onder de silo scharrelen vinken, soms wandelen er Turkse tortels of een houtduif.

Voor de tuinvogeltelling is het uitgangspunt de vogels te tellen die in een (willekeurig)
halfuur in dit weekend van 17/18 januari in je tuin te zien zijn. Dus niet alle vogels die we het hele weekend hebben zien langskomen, ze moeten in een enkele halfuur gezien zijn. Ons beste halfuur, ook ingezonden naar de nationale tellingsite, is dit jaar:
eigentelling2015.

Zuidwesthoek

Zaterdag 17 januari 2015 was uitermate zonnig. Bij een klein rondje door de tuin maakte ik deze foto van een stukje voortuin bij de zuid-westhoek van ons huis. Wat is er aan zo'n plaatje te zien? Van alles!
17januar20151

Het is zonnig.
De zon staat laag, lange schaduwen (rechts stukje van mijn schaduw)
Het is winter (geen blad aan de hortensia, wel ingedroogde bloemresten)
Achter mij staat een grote boom (zie schaduw op huis, is de grote berk van de buren).
Er heeft afgelopen jaar een vingerhoedskruid gebloeid (lange staak die tussen middelste en rechter raampje omhoogsteekt).

Vooraankondiging vogeltelling 2015

Volgend weekend, 17 en 18 januari is het weer tijd,
voor de
nationale tuinvogeltelling!
Alle vogels tellen mee.
En alle mensen die vogels tellen ook.

vogel11jan1vogel311jan
vogel211jan
Om alvast te oefenen: houtduif (let op de witte plek in de nek), Turkse tortel (van Paul las ik eens de term nurkse tortel!) en pimpelmees (met het blauwe petje).

Bollen-lasagna

De term 'bollen-lasagna' hoorde ik gister in een tuin programma van de BBC. In dit geval ging het over het planten van drie soorten tulpen in een grote pot: de laatst bloeiende onderin, de midden bloeiende in het midden, en de vroegstbloeiende bovenin.
In oktober 2014 heb ik naast bollen in de tuin, ook de nodige in potten geplant: een lasagna van tulpen (onderin), narcissen (middenin) en krokussen (bovenin). Op de foto van vandaag zag ik verschillende neuzen boven de grond komen. Duidelijk verschillend van elkaar!
bollenneuzen

 • Tulp: middenin, brede neus, heldergroen.
 • Narcis: links en rechts, blauwgroen blad begint uit een wit omhulsel omhoog te schuiven.
 • Krokus: 4 donkergroene blaadjes, als ze iets groter worden met een witte lengte streep. Als je van boven op de krokus kijkt zie je vaak ook de groeiende bloemknop al zitten, nu nog groen.

Buxusrups

De Buxusrups ziet er niet zo goed uit. De rups is een klein hegje, geknipt in een serie van 6 bolletjes aan elkaar. In 2008 was de eerste bol aangetast door buxusrot en die heb ik toen helemaal weggehaald. Daarna ging het jarenlang goed met het kortere rupsje. Op de eerste foto zie je de rups begin 2014, zag er nog goed uit. Maar de tweede foto, van vandaag, begin 2015 is sneu.
buxus jan2014buxushaagsneeu11jan
In iedere geval de eerste twee bollen lijken aangetast. Als ik die weghaal wordt het een nog korter rupsje van 3 bollen.

Koolmeesbuiken

Tjongejonge, wat vliegen er veel vogeltjes rond de voedersilo's. Vooral het aantal pimpelmezen en koolmezen is enorm. Komt omdat er ook veel bezoekers zijn, wintergasten. Hoewel koolmezen in eerste instantie allemaal op elkaar lijken, kun je toch verschillen zien, vooral als je naar de glans en naar de zwarte stropdas kijkt.
Om jullie dat te laten zien, vatte ik vanmiddag het plan op om een hele serie
koolmezenbuiken te fotograferen, zodat jullie het uit eerste hand zien.
koolmees111jankoolmees211jan
koolmees311jankoolmees411jan
Nog niet helemaal geslaagd, de serie koolmeesbuiken.... Ik had een hele serie onscherpe of 'lege' foto's. Sommige mezen verstopten zich achter een tak (nr 3) of sprongen net uit beeld bij het afdrukken (4).

De Jonge Held

Niet bepaald tuinweer vandaag, temperatuur prima overigens, maar een wind. Pfoeiiii. Als het zo hard waait waag ik me maar niet in de tuin. Zeker niet in de buurt van de bomenrij met grote bomen achterin. Vannacht loeide de wind behoorlijk rond het huis. Vandaag ook nog.
Geen tuinweer dus, maar prima voor 'onze' windmolen. We hebben een aandeel in een windmolen, de Jonge Held, en dat gaat heel goed. Alle groene stroom die met deze 'winddelen' wordt opgewekt, wordt van de elektriciteitsrekening afgetrokken. Met een simpel appje kunnen we live bijhouden hoeveel energie de molen produceert. Hieronder een screendump van de app van 1 uur zaterdagmiddag. Windkracht 9 in Noord Groningen, waar de molen staat, en productie op volle capaciteit! In de app draaien de wieken steeds, en zijn er meer kleurencirkels naarmate het harder waait. Geinig.
jongeheld10januari201413uur

We zitten op 11 januari, al op 73% van de verwachtte maandproductie!

Waterverf

Heb me vanmiddag uitgeleefd op een waterverfschilderij.
Als voorbeeld diende een foto van een oranje echinacea, die ik eerder dit jaar maakte.

waterverfbloem3jankl

Heb er wel lang over gedaan, over dit schilderij.
Twee minuten, maar liefst.

Hoe dat kan? Ben ik zo'n snel-schilderaar?
Welnee, Eddy had een appje voor mij gedownload, dat 'waterloque' heet.
Daar laad je een willekeurige foto mee, en die kan je dan in een oogwenk bewerken, tot deze waterverf-look....

Hotel Gaasvlieg

Ooit een stukje over gelezen o.a. in een nieuwsbrief van Vroege Vogels: over gaasvliegen en een hotel-voor-gaasvliegen. Prima klusje voor een zonnige 2 januari middag. In de hazelaar hangt nu een gaasvliegenhotel! (*)

Wat heb je nodig:
- 3-5 stenen bloempotjes, die in elkaar passen (als Russische poppetjes)
- stuk stevig touw
Maak in het ene eind van het touw een knoop die groter is dan het gat van het kleinste potje, rijg touw door kleinste potje, leg een knoop aan de buitenkant van het kleinste potje, rijg de andere potjes ook aan het touw, steeds een maatje groter, met steeds een dikke knoop tussen de potjes in. Bovenop een knoop en dan een lus in het andere uiteinde. Hang het hotel op 2 meter hoogte in een boom.

gaasvlieghotel2jan1
gaasvlieghotel2jan2gaasvlieghotel2jan3

Gaasvliegen zijn actief op zwoele zomeravonden en voeden zich met nectar en stuifmeel. Verder 'doen' ze niet zoveel. Nee, dan de
larven van de gaasvlieg, die moet je ook hebben in de tuin. Het zijn enorme rovers die allerlei insecten eten, zolang de prooien maar een zacht lijf hebben. Ze kunnen dan met hun holle kaken de inhoud uit zo'n larf zuigen. Ze eten bladluizen, bladvlooien, schildluizen, mijten, eieren van vlinders en jonge rupsen. Als ze de keus hebben kiezen ze voor bladluizen. In twee-drie weken eten ze dan wel 500 beestjes.

(*) de timing is niet zo handig, ware beter geweest het hotel in september of oktober te maken en op te hangen. Is namelijk overwinteringsplek voor gaasvliegen....

Around the world in 80 gardens- herhaling

Nodig:
- een ipad of computer met wifi
- youtube
- lekker plekje op de bank
- evt kopje koffie erbij of poes op schoot
- per aflevering ongeveer een uur de tijd

Om te genieten van mooie en soms bijzondere tuinen, verspreid over de wereld.
Een serie tuinprogramma's in 2011, wekelijks uitgezonden op TV in Nederland. In Engeland was het in 2008, en -zoals de Britten als echte tuinliefhebber vaak doen- 10 dagen achterelkaar op prime time. Mooi om in een winterperiode nog eens te bekijken (
ok, was handiger als ik deze blog aan het begin van de kerstvakantie had geschreven, waarschijnlijk gaat iederen morgen al weer aan het werk/ de studie/ of anderszins.....)
Op youtube staan alle afleveringen, zie links, of type in je browser de titel van dit blogje.

c3a1dcd297a4fb044b2f8f8a95149ad8
Around the World in 80 Gardens 1 Mexico and Cuba - YouTube
Around the World in 80 Gardens 2 Australia and New Zealand - YouTube
Around the World in 80 Gardens 3 India - YouTube
Around the World in 80 Gardens 4 South America - YouTube
Around the World in 80 Gardens 5 The United States of America - YouTube
Around the World in 80 Gardens 6 China and Japan - YouTube
Around the World in 80 Gardens 7 The Mediterranean - YouTube
Around the World in 80 Gardens 8 South Africa - YouTube
Around the World in 80 Gardens 9 Northern Europe - YouTube
Around the World in 80 Gardens 10 South-East Asia - YouTube .

Terugblik 2014

2014 is afgesloten.
Een uitzonderlijk warm (tuin)jaar.

Toen ik 31 december bij de oliebollenkraam op het dorpsplein stond te wachten was het heerlijk warm en lenteachtig in de zon. Dat is wel eens anders geweest, met sneeuw, ijs, snijdende wind, kou. Vandaag is het 1 januari.
Het jaar is jarig geweest en heeft nu een nieuwe leeftijd: 2015. Het is overwegend grijs en met de wind voelt het rond 1 graad (is ruim 4 graden). Onze nieuwjaarswandeling hebben we vandaag kort gehouden. Straks gaat de laatste oliebol op.

Terug naar de tuin, het tuinjaar 2014.
Een samenvatting van de maandfoto's, door elkaar.

maandfotos 2014

Als je de foto's in het groot wilt zien, of wilt checken of je goed geraden hebt welke foto bij welke maand hoort, klik dan in de rechter groene balk de rubriek 'maandfoto' aan.