Tuinvogeltelling 2013

Benieuwd of er dit jaar meer mensen hebben meegedaan met de jaarlijkse tuinvogeltelling. Afgelopen week op de radio steeds oproepen gehoord om mee te doen. Voor ons is dat niet nodig. We doen al jaren mee en het staat al een tijd in de agenda. Weekend van 19 en 20 januari 2013 was het weer teltijd.
Geen sneeuw hier in het noorden, wel koud en harde wind.
Zaterdag eind van de ochtend geteld. 10.30-11.00. Het was grijs, bewolkt, graad of 3-4 onder nul, veel wind. Geteld vanaf mijn vaste plek binnen, erker aan de zijkant van het huis, vlakbij een vogelbosje. Er staat een voedersilo, er hangt een huisje met vetblok, en een heleboel takjes om -als vogel- op te zitten.
Mijn uitslag dit jaar niet spectaculair. Afgelopen jaren was steeds de koolmees bij ons de winnaar, ik heb er al veel gezien, maar minder tijdens de telling…. Eerder en later op de dag ook grotere aantallen mussen en groenlingen geteld, maar ja, dat telt niet.
ROODBORST20JAN
19 januari 2013: 5 merels, 3 groenling, 3 vink, 2 mus, 2 koolmees, 2 pimpel, 1 heggemus, 1 roodborst, 1 gaai, 1 ekster, 1 tortel.
20 januari 2013: 4 mus, 3 merel, 2 pimpel, 2 vink, 1 groenling, 1 koolmees, 1 heggemus, 1 houtduif, 1 goudhaantje (!)

Dit jaar dacht ik iets nieuws te doen: buiten tellen. Dan zou ik misschien ook de wat schuwere vogels zoals winterkoning kunnen zien. Goed voorbereid: dikke jas, pyjamabroek onder mijn lange broek, muts, sjaal, handschoenen, krukje om op te zitten. Half uur buiten gezeten, handen diep in de zakken. Plekje beetje in windschaduw uitgezocht.
Geen groot succes. Het was zo koud dat de vogeltjes zich stil hielden en als donsballetjes in de bomen zaten. Wel half uur gekeken, niets opgeschreven, daarvoor moesten de handen uit de zakken. Als voorzorgmaatregel had ik Eddy gevraagd om -als ik na half uur niet terug was- mij te komen halen, dan was ik vastgevroren. Dat was niet nodig, na half uur, druppel aan mijn neus, rende ik zelf naar binnen. Brrr...

Zondagochtend 20 januari was het zonnig, min 7, maar met de windchill min 15! Bedoeling was om nu het lichter is vandaag een 'illustratie' te maken voor dit tuinlogje. Weinig vogels in beeld, met de poezen die rond me heen dartelden. Roodborst heb ik toen maar vanuit de woonkamer gefotografeerd, door het raam heen.