Voorjaarsplantenruil 2012

In 2011 heb ik de voorjaarsplantenruil en de najaarsplantenruil van de Wilde Planten TuinKring Haren gemist. Andere bezigheden. Maar dit jaar is het weer gelukt. Gister was een prima dag en heb ik allerlei plantjes uitgeschept om mee te nemen. Toen was het redelijk weer. vandaag was het schrikken, vanmorgen stortregen, daarna iets droger. Tegen half elf op de fiets met fietskar en zakken vol met plantjes. Regenbroek en laarzen aan. Die bleken niet zo nodig voor de regen, het was eind van de ochtend vrijwel droog. Wel handig tegen de wind, de andere tuiniers stonden te bibberen. Mijn regenbroek hield de wind lekker tegen.De plantenruil is elk half jaar bij een ander lid van de Wilde Planten Tuinkring, deze keer bij de familie Thomas aan de Ruigelaan. Een smal onverhard wegje aan de rand van het dorp met een fietspad erlangs. Zomers fietsen we er vaak langs, een prachtig beschaduwd fietspaadje, heel veel bomen. Nu de kans om een kijkje te nemen in een van de tuinen. Volgens de bewoners hadden we eigenlijk twee weken eerde moeten zijn, toen was de tuin een lichtgele vlakte van primula's. De meeste zijn nu uitgebloeid, maar in een paar beschaduwde plekjes waren de laatste bloemen nog te zien. Het is allemaal begonnen met twee plantjes. En dan elk jaar zaad verzamelen en dat breedwerpig over de tuin uitstrooien. Inmiddels staat de primula ook buiten de tuin, langs het fietspad.

Heen:
diamantgras, geranium versicolor, persicaria campanulata, stipa gigantea, boszegge (met dank aan Ernst voor de naam), glanzende ooievaarsbek, moerasspirea, herfstframboos.

Terug: een dikke pol primula's (ruilen, ik ga nog een stukje van de stengelloze sleutelbloem terug brengen), echte valeriaan, kraailook, filipendula, goudveil, doronicum, wouw, echte koekoeksbloem, bosgierstgras (aureum?), poelruit, carex morrowii.

Meeste inmiddels ook al in de tuin gezet. Het is de hele dag wel zeer grijs gebleven.