Bijen in de film

Doeke de imker is weer langs geweest, op 4 mei, samen met zijn schoonzoon. De twee bijenkasten kregen er elk een derde verdieping bij, een honingkast. Uiteraard keek ik weer mee, en pakte af en toe een raat aan. Koningin in kast 1 heeft groene stip, die is makkelijk te vinden. Koningin in kast 2 heeft geen stip, daar heb je wat meer ervaring voor nodig. De koningin is weliswaar veel groter dan alle andere bijen (ook groter dan de darren), maar ja, vind haar maar is tussen de vele duizenden bijen….
Elke keer leer ik weer iets nieuws. Deze keer is dat:
de koningin kan niet vliegen als ze eieren legt. Een imker speurt dus elke keer in de raten naar nieuwe eitjes (1-2 dagen oud). Als er geen verse eitjes zijn kan dat betekenen dat of de koningin dood is, of dat ze gestopt is met eieren leggen en zich klaar maakt om te gaan zwermen. Beiden niet goed voor de imker.

bijen5mei1bijen april111


We vervingen ongeveer een kwart van de raten: het is goed imkerschap om veel gebruikte raten (te herkennen omdat ze dan donkerbruin van kleur worden) te vervangen door verse, schone raten. Op de eerste foto zie je een raat nog vol met bijen. Ik blijf het leuk vinden dat je maar 1 flinke tik op de raat hoeft te geven en de bijen vallen er zo af (moet je uiteraard wel boven de kast doen, anders liggen ze allemaal op de grond).
NB. Voor het filmpje moet je even je hoofd scheef houden of de laptop kantelen. Ik krijg het filmpje niet geroteerd Happy .