Grote schoonmaak

Maandag 20 oktober bleek een fraaie herfstdag met veel zon. Mooie gelegenheid voor een grote najaarsschoonmaak. Niet slechts 1 huis om schoon te maken, maar 5. Waarvan een een 3-kamerappartement is. En dan heb ik het niet over mensenhuizen, maar over de vogelhuisjes in onze tuin. Trap er bij: 2 huisjes uit een boom gehaald, en 3 van de muur van de verre schuur.

En dan heel voorzichtig openmaken. Er kan wel eens wat viezigheid inzitten, bijvoorbeeld als er een vogellijkje in is blijven zitten. In twee van de huisjes bleken larven van een of ander insect te zitten, in hele taaie kokons 'geweven' van afgeknaagd hout. Kleine gele en witte larfjes, ca 1 cm lang. Sommige huisjes hadden geen gaatjes in de bodem en de restanten van de nestjes waren samengekoekt tot een natte plakkerige brei.

Alle nestkastjes uitgemest en met een schroevendraaier en schrapertje alle smurrie verwijderd. Toen nog even schrobben met een sopje van heet water met soda. En een uurtje drogen in de wind. Dakjes er weer op en klaar.

Alle kastjes hangen nu weer op hun plek, klaar als winterverblijf en voor volgend voorjaar: kraamkaners.


En in een huisje, met een waterdicht dak, zat keurig droog en schoon: een compleet nest met 6 eitjes er nog in. Daar moet vlak na de leg iets zijn misgegaan. Dit nestkastje hangt aan de zuidkant van de schuur en in het voorjaar nog in de volle zon (nog niet veel blad aan de pruimenbomen die ervoor staan). Dit voorjaar hebben we er koolmeesjes in en uit ziengaan. Maar toen werd april 2008 erg warm.... gekookte eitjes?

Het nestje is gemaakt van mis, met vrolijk gekleurde vezeltje van fluorescerend geel en roze.