De Heliant

Op 26 mei was er een excursie van de Wilde Planten Tuinkring Haren (e.o.) naar Wilde Planten kwekerij 'De Heliant' in Wapserveen (Drenthe). Prachtige dag, kleine groep, met zijn zevenen in een auto. De kwekerij is door Nils (paars T shirt) en Kim van Ligten een aantal jaren geleden overgenomen van Heilien Tonckens.
We worden in de kwekerij ontvangen in het rustige Drentse landschap, aan een doodlopend weggetje. Landelijker kan bijna niet. Helemaal rustig is het vanmorgen overigens niet: naast de natuurlijke kwekerij, is buurman boer met een grote machine bezig gras te keren. Ook dat is platteland.


Nils leidt ons rond over het terrein. Zijn filosofie is: plantjes in de volle grond. Als je iets wilt kopen wordt het ter plekke uit de grond geschept en in een stukje natte krant mee gegeven. Het is duidelijk dat Nils echt passie voor planten heeft. Af en toe duikt ie opeens een strook gras in om op een ienie mini plantje te wijzen, zoals
heidekartelblad, een zeer zeldzaam rode lijst plantje. Zelfs als je weet waar het moet staan loop je er nog bijna langs. Ook legt Nils uit wat zijn manier is om de notoir lastig te vermeerderen bosbessenstruikjes met redelijke succeskans te kweken. Een overvloed aan kevers, zweefvliegen en bijtjes vliegt om ons heen. Zo veel rozenkevers heb ik nog nooit gezien. We eindigen de rondgang bij een grote tafel met stoelen rondom in de schaduw van een paar bomen. Koffie, thee en versgebakken appelcake van Kim vormen een mooie afsluiting van deze excursie. De Heliant, echt een kwekerij voor de liefhebber. We waren met ons groepje aan het goede adres!