Egel-leer

Op EHBO-les heb ik vroeger geleerd dat alleen een arts de bevoegdheid heeft, bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een mens dood te verklaren. Een leek, zoals een EHBO-er, mag maar in 1 geval iemand dood verklaren, zoals de instructeur plastisch uitlegde: 'als kop en romp minimaal 1 meter van elkaar gescheiden zijn'.

WAARSCHUWING: fijngevoelige types adviseer ik de rest van dit stukje over te slaan.

Toen ik de eerste dag na onze vakantie, half april, door de tuin wandelde zag ik opeens een egeltje liggen vlak bij de heg. Op zijn (haar?) zij. En toen ik dichterbij kwam… zag ik dat het beestje dood was: kop en romp waren gescheiden. De egel kon er nog niet lang liggen. Het snoetje, inclusief neusje, zag er heel gaaf uit. Ik maakte een foto en haalde een schep om een gat te graven voor de egel. Toen ik het lichaam opschepte viel de huid open, en de hele egel was leeg: echt alleen de huid. Alle 'zachte delen' waren verdwenen, de stekelhuid lag er nog compleet, als gel-leer. Het hele binnenwerk inclusief botjes was verdwenen. Toen het koppie nog. Heel even overwogen of ik dat boven de grond zou laten om door de mieren kaal te laten eten, zodat een schoon egelschedeltje over zou blijven. Interessant. Nee, toch maar niet. Ik liet het kopje zachtjes in de kuil glijden en dekte alles weer toe. Aarde erover. Klaar.

doodegeltje16april
Wel blijf ik met de vraag zitten hoe dit egeltje aan zijn eind is gekomen. Door een marter uit zijn winterslaapplek gehaald en onthoofd? Of toch een kat?