Elders

Leukste huis van de straat

Van Slochteren naar Kolham, naar de Tuinerie. De tuin van Alie Stoffers, tuinontwerpster. Tuinontwerpbureau - De Tuinerie.
Cottagetuin ten top, overstromend van de vele kleuren en weelderige bloemen. Geinspireerd door Geoff Hamilton, een van de vroegere presentatoren van het Britse TV Programma Gardener's World. Heel veel floxen bij elkaar, steeds in andere tinten. De tuin is diep en smal en Alie tuiniert op kleur: een oranje border, een border met alleen blauw en (zacht) geel, een witte border, een pasteltintenborder (roze, lila, blauw). Meer naar achter in de tuin staan ook steeds meer 'mooie ' groenten: de intens gele stelen van de snijbiet, een mooie rode kool, lollo rosso. Een potager.
tuinerie18aug2tuinerie18aug3
tuinerie18aug4tuinerie18aug5
Alie had ook wat planten te koop, o.a. muntsoorten. Alie vertrouwt me toe ' dat ze nogal een muntverzamelaar is'. Zoals de heerlijke sinaasappelmunt en eau-de-cologne munt, die haar aan haar omaatje doet denken. Laatste twee waren helaas niet te koop.
Een minpunt voor deze vrolijke tuin; de tuin ligt aan een doodlopend straatje, maar dat straatje loopt dood op de snelweg. Het continue geraas van de auto's (weliswaar uit zicht, maar niet uit gehoor) deed voor mij wel afbreuk aan het geheel.

Spreekwoord

Waren we in de buurt van Egmond, reden we langs de oude abdij, stond daar een uitnodigend bordje met 'vlindertuin'. Een project van broeder Frans. Onderhouden door een werkgroep van vrijwilligers. Zie Groenwerkgroep Abdij van Egmond . Er was ook een grappig boekje te koop: Broeder Frans of het klein vlinderboek. Er was net een beetje regen, dus sommige vlinders waren misschien aan het schuilen, niet al te veel gezien terwijl er nog wel veel in bloei stond. En her en der wat spreekwoorden. Happy

egmondaug4egmondaug1
egmondaug3egmondaug2
Langs een van de paden stond een hlee rij planten, ruim een meter hoog, zachtbehaarde bladeren, en koepeltjes van oud roze bloemen. Knoppen als bolletjes, bloemen als sterretjes, zie laatste twee foto's. Met een hele serie feestende hommels, van sterretje naar sterretje vliegend. En een icarusblauwtje. Ik had de plant nog niet eerder gezien, maar hij is leuk! Via de groenwerkgroep Egmond en via vraag aan andere tuiniers op weblog Groei en Bloei weet ik nu in ieder geval dat het een asclepias is (zijdeplant). De reacties varieren een beetje in welke varieteit het is. Asclepias incarnata, humistrata of syriaca. Ze wandelen door de tuin via wortelstok, net niet woekerend, volgens een reactie.