Letters

Elizabeth's tuin

Mijn twee doopnaam is Elizabeth, met een z.
Je komt de naam heel vaak tegen met een
s. Daarom vind ik het leuk als ik een boek te leen krijg van ene Elizabeth von Arnim. Het heet "Elizabeth en haar Duitse tuin". Geschreven in 1898!
Elizabeth von Arnim (1866-1941) is geboren in Australi
e, als Mary Annette Beuchamp, dochter van een Engels koopman. Als kleuter verhuisde ze naar Engeland en groeide daar op. Ze studeerde aan het Royal College of Music en won een prijs met orgel spelen. Op vakantie in Italie ontmoette ze hertog von Arnim, en trouwde later met hem. Ze schreef uiteindelijk 21 boeken, waarvan het eerste boek "Elizabeth and het German Garden" was, een semi autobiografisch verhaal.
boek arnimelizabethvon arnim

Het boek is ruim een eeuw oud, maar leest heel modern. Totdat ik lees Elizabeth dol is op haar tuin, maar
er niets zelf mag doen. Ze mag alleen maar aanwijzingen geven aan de tuinman, en als die weer eens weggelopen is, gebeurt er niks tot er weer een nieuwe tuinman is. Bijna niet voor te stellen dat ze niet gewoon zelf met haar handen de grond in ging. Kijken, kijken, niet aankomen.

Fuchsia of andersom

Niet geheel toevallig krijg ik op mijn verjaardag meestal kaarten met bloemen of planten. Zoals deze mooie handgemaakte van Ma. Leuke van deze kaart is dat je hem op twee manieren kunt bekijken: met hangende bloemen, een soort fuchsias. Maar ook andersom, bloemetjes die fier met hun koppie omhoog staan naar de zon.

kaar14feb1kaar14feb2.

Old fashioned flowers

Loop ik langs de (tuin)boekenkast ....
....valt mijn oog op een
tamelijk onbekend boek.
Ouderwetse Bloemen en Planten.
boek7feb1
boekfoto7feb2boekfoto7feb3
De bovenste foto zou ook zo bij ons in de tuin genomen kunnen zijn. Met irissen, geitenbaard, koningsvaren en waterdrieblad. En die papavers op foto 3, misschien kan ik dit jaar zo'n foto maken in eigen tuin! Ik heb een paar zakjes papaverzaad liggen. De wat vage boom op de achtergrond zou dan onze grote wilg kunnen zijn.

Oorspronkelijke titel: Manual of old-fashioned flowers, uit 1984, van Lys de Bray. De Nederlandse uitgave is van 1986, vertaald en bewerkt door Annelies Maas en Coen Jansen. 230 (*) bladzijden met -op alfabetische volgorde- een beschrijving van 'ouderwetse planten'. Planten die al bekend waren in de oudheid, met verwijzingen naar gebruik in oude Griekse of Romeise geschriften, in de middeleeuwen, of in het
eeuwenoude 'Cruidenboecke' van Dodoens (1554). Het boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven, en zoals een goed Britse betaamt, verwijst ze in het boek niet naar Dodoens maar naar John Gerard. John Gerard leefde van 15-45-1612, was geboren in Cheshire. Hij werd in 1569 chirurgijn en gebruikte veel kruiden en planten. In 1599 verscheen zijn boek "The Herball , or Generall Historie of Plantes" , grotendeels 'geleend' van Dodoens.

(*) 230 bladzijden, maar door een misdruk ontbreekt het katern van blz 161-192 (stukje van beginletter p, beginletter r, en groot deel van beginletter s). Daar staat tegenover dat ik de bladzijden 194-224 twee keer kan lezen.

Herkansing reis

Zo eind december, net voor de kerstvakantie, verschijnen er weer allerlei reisgidsen. Zodat mensen bij de kerstboom, als de wind rond het huis loeit, al hun zomervakanties gaan uitzoeken. Zo ontving ik ook weer een gids van tuinreizen. Vorige jaar om deze tijd ook en heel enthousiast een tuinreis uitgezocht voor het najaar. Samen met Jitske zou ik gaan; de teleurstelling was groot toen een week of drie voor de geplande afreisdatum begin september het bericht kwam dat de reis wegens gebrek aan deelnemers niet door ging. Pfff, we hadden geen zin om toen met een andere reis mee te gaan, een paar weken later. Graag of niet.

forde abbey

Nieuw jaar, nieuwe kansen.
We gaan het weer proberen.

Reis van een
andere tuinorganisatie, andere tijd van het jaar, andere tuinen: we denken aan Dorset, Somerset & Wight, (bijna) laatste week van juni 2015. Je hoort nog van ons.

Robin imitates wren

The first Christmas card we receive each year is from John. By now, we recognise his handwriting even before opening the envelope. Like many of the previous years this card has beautiful pictures on it and like many of the previous years of a robin.
kerstkaartjohn1kerstkaartjohn2
johnkerstkaart3
Not just one robin, this year, but nine! Look at the funny posture of the middle little bird, enlarged in the second picture: tail in the air, as if he is imitating a wren (in Dutch: Little King of the Winter. winterkoninkje).

Catalogi

In de voorkamer hebben we twee kasten, voornamelijk gevuld met tuinboeken en tuintijdschriften. Bijvoorbeeld alle jaargangen van Groei&Bloei sinds ik lid ben geworden eind 2004. Ik weet nog dat de eerste lezing waar ik naar toe ging van Hans Kramer van kwekerij de Hessenhof in Ede was. Toen kocht ik de papieren catalogus van de kwekerij, waar ik overigens nog noiit geweest ben! Van 2006 en 2007 heb ik nog de zeer plezierig ogende vierkante catalogi van de Wiltfang. Bijna te mooi om weg te doen, maar vandaag besloten toch de oude catalogussen weg te doen. Via de websites kun je bekijken wat er zoal te koop is, maar beiden verkopen ook nog de papieren versie voor een klein bedrag. Voor als je lekker met boekje op schoot wilt bladeren.

catalogus1catalogus2catalogus3

catalogus4catalogus5

Die lila stoffen tuinhandschoenen op de onderste foto's heb ik jaren geleden voor mijn verjaardag gevraagd, en gekregen. Ze zien er nog pico bello uit, omdat ik ze eigenlijk te mooi vind om aan te doen: dan worden ze vies, of blijven ze aan stekels hangen…. Dat had ik natuurlijk eerder kunnen bedenken.

M. Barendrecht-Hoen

Leven in mijn Tuin, van M. Barendrecht-Hoen, is een boekje uit 1974. Ik nam het mee op een plantenboekenruil, en ben er nu in aan het lezen. Prettig geschreven, een verzameling columns die eerder waren verschenen in de Groene. Veel van de stukjes zouden ook vandaag geschreven kunnen worden, een enkele keer valt me op dat de naam inmiddels veranderd is. Tuinieren is tijdloos.

boekbranedrechtboek barendrecht2

Het boekje is 40 jaar geleden geschreven, ik al lezend vraag me af of M. Barendrecht-Hoen nog leeft. Na een genoeglijk half uurtje speurwerk op internet, via heel veel verwijzingen naar het boek op tweedehandsboeken-sites, kom ik er achter :
- dat de M van Maria is,
- dat ze o.a. schreef voor de Kampioen (artikel van 1947 gevonden),
- dat ze mede-oprichtster was van een tuinclub horende bij '
Onze Eigen Tuin', tijdschrift van Mien Ruys,
- dat ze in 1976 is overleden. Manlief overleefde haar 20 jaar.
- dat ik geen foto van Maria zelf heb kunnen vinden, maar wel van haar
grafsteen in Heemstede
- dat ze in het een dochter heeft die Eva Bienfait heet en huisarts in Haarlem is/was.
NB. Nog even gezocht of ik aan emailadres van Eva kon komen, om te vragen of ze een foto van haar moeder heeft, om bij dit blogje te plaatsen. Nog niet gelukt, maar wie weet krijg ik nog een tip....

Yeah! Zie link.

Oud: Vitus en Frederike 1902

Zomaar een kadootje.
Van Eddy.
Had ie op de kop getikt voor een mooi prijsje.

Een boek uit 1902, tweede druk, Plantenschat is de titel. Door F.J. van Uildriks en Dr. Vitus Bruinsma. Het gaat over wilde planten, een inleiding tot de kennis der Flora van Nederland.
Steeds een kleurentekening van een plant, met de ernaast liggende bladzijde de tekst.

boekoud1902boekoudpinksterboem
Uit de inleiding:

Ons doel is geweest in den tekst zooveel mogelijk den indruk weer te geven, dien de plant op een ontvankelijk, met liefde voor de natuur bezield gemoed maakt, eerst in het algemeen, in verband met de omgeving, waarin het bloemenkind is opgegroeid, en daarna, bij nauwkeurige beschouwing, meer in bijzonderheden.
....
Het boekje is
con amore geschreven, het is het werk van ons zomerleven. Moge het velen bij het gebruik een weinig van het genot schenken, dat de samenstelling in zoo ruime mate heeft geschonken aan
SCHRIJFSTER en SCHRIJVER.


Toen ik dit las ben ik even opzoek gegaan naar de schrijvers,
Frederike van Uildriks en Vitus Bruinsma. Bijgaand artikel geeft een hele levensgeschiedenis van Frederike. In 1891 gingen ze 'buiten de echt' samenwonen, een waar schandaal in die tijd.

Nieuw: Pamela en Cecilia 2014

Dit boekje lag bij de nieuwe aanwinsten in de bibliotheek: Wilde Bloemen, heet het. Vertaald uit het Engels. De vorm is vergelijkbaar met die van het boek uit het volgende blogje, zie Vitus en Frederike. Steeds een tekening van een plant , en daarnaast de tekst. De beschrijvingen zijn wat korter, minder detailrijk. In het boekje uit 1902 worden soms ook alternatieve namen, oude namen (tov 1902!) en meer achtergrond informatie gegeven. namen. In het moderne boek zijn de planten op kleur (en niet op bloeitijd) gesorteerd. In dit boekje, vierkant formaat van 15 x 15 cm, zitten ook veel fraaie foto's, over twee bladzijden uitgespreid.
boeknieuwboenieuwpinksterbloem.
Voor een plantenliefhebber als ik, is het leuk om eerst naar de plaatjes te kijken, te raden welke plant het is, en dan pas naar de tekst ernaast te kijken. Dat lukte me met een groot deel van de planten, bij een paar bleek de tekening niet zo goed (bv kruipend zenegroen), maar herkende ik de plant wel direct van de fotospread op de bladzijde erna. Met het oude boekje lukte dat niet omdat de naam van de plant direct onder het plaatje afgedrukt is.

Bol gewonnen

Vrijdagmiddag stond er doosje op me te wachten. Was met de post gekomen. Doosje van 15x15x15 cm. Geen afzender. Heel licht van gewicht. Gaatjes in de zijkanten gebruikt voor de doorluchting. Uhhhh....

Wat was dat ook weer? Vaag herinnerde ik me dat via de website van Groei&Bloei mee gedaan had met een acte 'Mail & Win'. Doosje geopend en toen wist ik het weer. Een bijzondere bol. In het oktobernummer van het tuintijdschrift Groei&Bloei had daar iets over gestaan. De witte keizerskroon, Frittillaria imperialis 'Early Romance'. Groei& Bloei gaf vijf bollen weg, en ik heb daar 1 van ontvangen. De bol staat inmiddels in de voortuin net voor de kamperfoelieboom. Ben benieuwd.

keizerskroon8nov1
keizerskroon8nov2plaatskeizerskroon8nov3
Als je de bol zo op de foto ziet lijkt het wel een knolselderij (alleen kleiner, 5 cm). En een stuk duurder. Op veel websites staan ze voor Euro 9,95 (terwijl er dan vaak bij staat : 'afgeprijsd van 19,95'. Prijsafspraken?)

Compostboek

In onze eigen boekhandel, nou ja voor een deeltje dan(*), worden regelmatig activiteiten of lezingen georganiseerd, waarbij de aanleiding vaak een net verschenen boek is. Afgelopen vrijdag 24 oktober was er een lezing van Roelke Posthumus, met haar nieuwste boek, over compost! Roelke is (o.a.) bioloog en werkte ooit voor het inmiddels opgeheven Natuurmuseum. Ze heeft verschillende boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen en vertelde dat ze al lang van plan was om een boek te schrijven over compost en humus. (**). Nu is dat boek er dan. Een hoop leven. Geen receptboek over hoe je compost maakt, maar een boek met achtergronden. Hoe werkt dat eigenlijk met die schimmels? Compost is organisch materiaal dat op weg is om humus te worden. En humus is een perfecte grondverbeteraar. Het boek is ziet er prettig uit, veel foto's en illustraties van Anjo Mutsaars. Die kon er bij de lezing helaas niet bij zijn, had net die dag haar been gebroken. Beterschap Anjo!
Een hoop leven is geen kinderboek, daarvoor is het onderwerp soms wat de zwaar, maar er staan wel leuke kinderactiviteiten in. Als je wilt weten wat de Sandwich Houtsnip met compost te maken heeft, koop het boek. Roelke wil hiermee ouders en grootouders overhalen om met hun (klein)kind aan de slag te gaan.

EenHoopLeven-4575bdv2EenHoopLeven-4572BdV1
Foto's van Bob de Vries, www.denieuwsgierigefietser.nl, voormalig straatgenoot en altijd met zijn camera op pad bij locale activiteiten.

(*) De boekhandel in ons dorp was vorig jaar bijna ter ziele en nu is er een coöperatie opgericht die de boekhandel heeft overgenomen. Nu zijn wij coöperanten van boekhandel Boomker, deeleigenaar. http://www.libris.nl/boomker
(**) Eddy vond het oer-komisch dat iemand die Post
humus heet een boek schrijft over humus. Toeval?.

Oase

Bij de najaarsplantenruil, zie Zonnige najaarsruil 2014: bij Eef en Jan | Elders | 't Groentje, hadden we voor het eerst ook een (tuin)boekenruil. Naast deels oudere, maar ook vrij nieuwe tuinboeken, lagen er ook een paar oude jaargangen van een tijdschrift, Oase. Dat kende ik nog niet. Het blad wordt uitgegeven door de Stichting Oase, 4 x per jaar. En het blijkt nog steeds te bestaan. Zie ook de website: Stichting Oase.
Ik las het nummer herfst 2001 van voor naar achter op een regenachtige zondagmiddag. Over educatieve tuinen, het mooie van bomen, over de ontdekking van kerktuinen. Zelfs de advertenties las ik, van wilde plantenkwekerijen tot onze 'eigen' hovenier. Alleen de 'agenda' activiteiten en evenementen in de periode oktober-december 2001 sloeg ik over.
fotooaseklein
Van de website:
Stichting Oase is een beweging voor vrienden van natuurrijke tuinen, parken en plantsoenen in Nederland en Vlaanderen, actief op de raakvlakken van natuur-tuin-cultuur-kunst, op velerlei schalen en locaties, haast altijd gedreven, soms groots, maar liefst wel kleinschalig en zeker binnen de menselijke maat.

NB. toen ik het nummer opensloeg viel er bijgesloten uitnodiging uit voor een excursie in Groningen, naar de tuin van Gasunie, mijn werkgever. In oktober 2001. Zie ook
Tuin van de zaak | Elders | 't Groentje. Dan had ik mezelf kunnen tegenkomen als ik toen al geweten had dat de beweging Oase bestond. Een soort tijdreis-paradox?

Het kind en ik

Bas kijkt naar de vijver, een kikker plonst van een waterlelieblad af en maakt een gat in het kroos. "Ken je het gedicht Het kind en ik van Martinus Nijhoff?", vraagt Bas, "daar denk ik aan als ik naar de vijver kijk."
Vanuit het achterste deel van lopen we via het bruggetje over de vijver weer naar het huis toe.
Met zijn vieren zitten we op het terras, na een rondje door de tuin. Ik lees het gedicht hardop voor vanaf het telefoonscherm van Bas. De tijd vertraagt. Een gedicht van 80 jaar geleden komt tot leven.

Het kind en ik
 • Ik zou een dag uit vissen,
 • ik voelde mij moedeloos.
 • Ik maakte tussen de lissen
 • met de hand een wak in het kroos.
 •  
 • Er steeg licht op van beneden
 • uit de zwarte spiegelgrond.
 • Ik zag een tuin onbetreden
 • en een kind dat daar stond.
 •  
 • Het stond aan zijn schrijftafel
 • te schrijven op een lei.
 • Het woord onder de griffel
 • herkende ik, was van mij.
 •  
 • Maar toen heeft het geschreven,
 • zonder haast en zonder schroom,
 • al wat ik van mijn leven
 • nog ooit te schrijven droom.
 •  
 • En telkens als ik even
 • knikte dat ik het wist,
 • liet hij het water beven
 • en het werd uitgewist.
Uit: Nieuwe Gedichten, 1934

Raad dit zaad (1)

Ben abonnee van een tuintijdschrift 'Onze Eigen Tuin', gestart door Mien Ruys, en inmiddels 60 jaar jong. Dat wordt onder andere gevierd met een zaaiwedstrijd. Geinig. Ga ik aan meedoen. Goed idee om het op regels te zaaien. Makkelijker te onderscheiden van al de zaailingen en waailingen die spontaan opkomen in onze tuin.
raadditzaad.

Book of Hours

In het Engels heet het Book of Hours.
In het Nederlands een getijdenboek.
Heeft overigens weinig te maken met eb en vloed.
Maar wel met gebeds-stonden, getijden.
In de middeleeuwen werden in de kloosters gebedenboeken of breviers gemaakt voor de monniken. Gebeden, verdeeld over 8 stonden, 8 tijdstippen op de dag. Bv. de vespers, avond gebeden. Er zijn nog prachtige exemplaren van deze boeken over, uit de 15e eeuw. Voor de leken, werd een vereenvoudigde versie van de brevier gemaakt, een getijdenboek. En rijke burgers gaven opdracht tot het maken van de prachtigste exemplaren, met fraaie schilderingen.
Duc de Berry - Folio 2v
Voor elke maand was er een prent, hieronder februari en maart, met allerlei gegevens, over de sterrenbeelden, over de seizoenen, maar ook tijdstippen van zaaien of oogsten. Het soort informatie dat je heel veel later terugvond in bijvoorbeeld de Enkhuizer almanak.

DB-f2v-mDB-f3v-m

En waarom dit stukje in een weblog over de tuin?
Omdat ik een boek aan het lezen ben, dat over een tuin gaat.
The Morville Hours, the story of a garden, van Katherine Swift.
Het is geschreven volgens de opbouw van een Book of Hours.
Toen moest ik natuurlijk even googlen wat dat was, zie begin van dit logje.

Boek: spelen met de natuur

Dit is een doorverwijsboek. Tussen kerst en nieuw jaar het boek Boek: Buiten is het Groen | Letters | 't Groentje gelezen van Henk Gerritsen. Daarin werd verwezen naar een eerder boek, inmiddels alleen tweede hands te krijgen, maar geen probleem via bol.com. Een paar dagen later had ik het in huis. Als dit een film was zou je het 'prequel' noemen, ik lees het later in de tijd, maar het beschrijft dezelfde tuin, een aantal jaren eerder.
Spelen met de Natuur; de natuur als inspiratiebron voor de tuin. Door Henk Gerritsen en met foto's van Anton Schlepers uit 1993.
Hardcover bijna 150 blz, glanzende druk en veel foto's. De meeste hoofdstukken hebben korte (en enigszins voor de handliggende) titel: kleur, sfeer, bladvorm, potten. Maar ook : "Tierelantijnen en frutsels" en - de leukste- "
Ach wat jammer! de tuin is uitgebloeid" . Henk beschrijft zijn grote ergernis als bezoekers in de Prionatuinen dit riepen in augustus en september bij het zien van allerlei - niet weggeknipte - afgestorven plantenresten. Terwijl in dit seizoen de tuin juist zo mooi is, met siergrassen en zaaddozen, en allerlei tinten bruin, geel , beige.
boekgerritsen111fotoboekgerritsen222.

Boek: Buiten is het Groen

Houd je van
 • natuurlijke tuinen
 • bloemenweiden
 • wilde planten
 • beestjes in de tuin
 • lezen
en geef je jezelf leestijd kado,
dan kan ik je een prachtig boek aanbevelen:
Buiten is het Groen, van Henk Gerritsen.

fotoger3klfotoger2klfotogerr12

Bijna 400 bladzijden (396), prettig in de hand liggend, veel fraaie foto's en zeer leesbaar. Regelmatig werd ik wat vreemd aangekeken thuis, toen ik grinnikend met het boek op schoot zat te lezen. Tekst op de achterkaft: "
Een eigenzinnig boek waarin bladluis en door slakken aangevreten bladeren tot schoonheid zijn verheven."
Dat, maar ook het persoonlijke verhaal van Henk. spreekt mij aan. Hoe hij zijn liefde voor natuurlijke landschappen en natuurlijke tuinen -die de ongedwongen sfeer van die landschappen opwekken- combineert met zijn liefde voor veel snoeien (dan maak je gewoon een 'gril-knipsel').
Henk Gerritsen was een van de ontwerpers en eigenaren van de Prionatuinen. Hij is eind 2008 overleden. Als ik het boek lees, zucht ik eens diep. Ik ben nog nooit in de Prionatuinen geweest, maar ik voel een diepe verwantschap met wat Henk beschrijft.
NB. De stichting Prionatuinen heet vanaf 1 januari 2014 de Henk Gerritsen Foundation en houdt zich voornamelijk bezig met heruitgeven van uitgaven van Henk en het uitdragen van zijn gedachtengoed. In 2014 verschijnt een herdruk van "Buiten is het Groen" in het Nederlands en Engels. En een eerste druk in het Duits. Zegt het voort.

Garden Tours

Op 20 december 's avonds laat kreeg ik dit mailtje, kort maar krachtig.

Hoi tineke,
De gids is er!
Groet jitske


De gids uit de mail is de brochure van Garden Tours.
Die was die dag ook bij mij in de brievenbus gekomen.
Ik ben nog nooit op tuinreis geweest.
Dit is een goed voornemen voor 2014.
Samen met Jitske.
We gaan wat moois uitzoeken!

brochure.

Margery Fish

Het begon een paar weken terug met Gardener's World, waar Carol Klein vertelde over Astrantia's. Zij was daar in geinteresseerd geraakt door de enthousiaste verhalen van tuinvrouw Margery Fish. Ik had al vaker van deze vrouw gehoord, in Groot Brittanie heel bekend vanwege haar enthousiasme voor cottage tuinen en planten. Ze is pas later in haar leven gestart met tuinieren, en heeft in 20 jaar 8 boeken geschreven, vanaf eind 50-er jaren.
Ik vroeg Eddy of hij via internet een paar (tweede hands) exemplaren kon zoeken. Even later kreeg ik een mail van de bestelde boeken. 7 van de 8. Voor de boeken in totaal 6 pond! Daar komen dan nog wel verzendkosten over heen (vanuit Engeland 16 pond).
margery fish
lijstmargeryKL

Een paar dagen later (vanwege de staking bij postbezorgers) een dikke enveloppe met de boeken. Leuk!

Tijdschrift: Bloem & Plant

Het was een aanbieding: een jaar lang een abonnement op het tuintijdschrift : Bloem & Plant. Het abonnement zou na een jaar automatisch moeten stoppen, ik ben benieuwd.
voorpaginaBPfeb2013

Afgelopen week kwam het februari nummer binnen.
De redactieleden komen uit Nederland en Belgie.
Het tijdschrift bevat deels zelfgeschreven artikelen, deels artikelen vertaald uit het Engels.

In dit nummer:
 • Een paar pagina's korte stukjes, deels productaanprijzingen.
 • De tuin in februari met vroege bloeiers, winterbloeiers, vroege bollen.
 • Een tuinverbouwing van tuiniers met lange adem (5 jaar plan).
 • Een artikel van Carol Klein, over haar tuin in Glebe Cottage.
 • Een paar columns.
 • Moestuin artikelen met diverse recepten.
 • 4 pg aanprijzen tuinreizen.
 • 5 blz. met sleutelbloemen in de hoofdrol en veel foto's.
 • Een artikel over 'wild life' in de tuin

Rapportcijfer: 7.
Leuk aan het blad is: leest makkelijk weg, veel kleurige foto's. De layout vind ik plezierig. De meeste artikelen passen goed bij de tijd van het jaar (nu februari). Uitzondering is een artikel van Modeste Herwig over 'hot borders', vooral foto's, weinig tekst. Wat doet dit in een winter nummer?

Minder aansprekend voor mij: de productaanprijzingen vermomd als artikel, 4 volle pagina's over tuinreizen waarop je kunt intekenen; een aantal pagina's die wat saai zijn opgemaakt met " 5 vragen over….. " en op de stippellijn: zaaien, moestuin, tuininrichting, snoeien, gazon. Dit zijn stukjes die 1:1 zijn overgenomen van een website waar veelvuldig naar wordt verwezen: www.tuinseizoen.com.

Tuinvoornemens 2012

Voordat ik in 2005 met dit digitale tuindagboek/tuinweblog begon, schreef ik al jaren mijn tuinbelevenissen op. In een hele serie boekjes-met-harde-kaft. Die heb ik nog steeds, maar het tempo van vullen van de boekjes ligt een stuk lager. Midden in de zomer komt het er niet zo van. Ik schrijf er wel in op (met tekeningetjes soms) waar ik verschillende planten of stekjes of bollen in de tuin heb geplant. Om er een jaar of half jaar later nog eens naar te gaan kijken. Begin 2012 heb ik er ook een lijst van tuinvoornemens in gezet. En nu, eind 2012 eens kijken wat daarvan terecht gekomen is. Verrassend veel, vind ik.
moestuinxxxhoutwalxxxstreep
bijenkastxxxstoelpootxxx

 1. Eddy's moestuin met op verzoek van Eddy: zonnebloemen, suikermais en aardbeien. --> tussen (herfstframbozen en buxuskruidentuintje begin mei moestuintje aangelegd. Aardbeien waren al in bloei bij verplanten, tikkie laat, zal beter zijn in 2013, suikermais prima, zie Suikermais | Tuin | 't Groentje, en zonnebloemen: wel gezaaid, maar ze hebben de slakken niet overleefd.
 2. Bruggetje over de vijver laten vervangen, te glad geworden. --> Gedaan, zie Nieuwe brug | Vijver | 't Groentje.
 3. Els op verhoogde wal in achtertuin omzagen, neemt te veel licht weg van appelboom. --> onderdeel geworden van houtwalpalen, zie oranje streep op foto.
 4. Op plek van uitelkaarvallende composthoop, takkenril. --> twee takkenrillen aangelegd en inmiddels flink vol met takken, zie ook nr.3
 5. Alle tuinminuten dit jaar in agenda schrijven, met nadruk op veel-tijd-kostende klussen. Op basis daarvan kijken hoe tuin onderhoudsarme kan. --> eerste deel van jaar goed gelukt, daarna minder. Komt ooit nog apart tuinlogje van.
 6. Miscanthus sinensis inperken, vooral voortuin. --> enorme pol miscanthus sinensis malepartus, met behulp van buurman plus bijl gevierendeeld, Sophie nam overblijvende delen mee. Zie De bijl erin | Tuin | 't Groentje.
 7. Grindpad onderhoud. --> Deel van oprit afgegraven en van nieuw grind laten voorzien.
 8. Extra bijenhotels bouwen of misschien wel een bijenkast huren. Schijnt te kunnen. --> vanaf juni een bijenkast in de tuin, en vanaf augustus een tweede. Regelmatig bezoek van Doeke de imker.
 9. Nieuwe tuinstoelen voor op het terras, in plaats van de rieten stoeltjes die uit elkaar vallen. --> tuinstoelen gekocht (bij ikea), geen foto, behalve foto van de stoelpoot, met eromheen wandelende slakken. Die kleur dus. Twee van de rieten stoeltjes staan ook nog op het terras, als poezenkrabpaal, andere twee staan dwars als 'hekje' op de paadjes naar plek waar bijenkast staat. Zodat tuinwandelaars een beetje afstand houden van de bijen.
 10. Iets doen voor Vrienden van de Hortus of de Mikkelhorst? Meer vrije dagen opnemen. --> Wel meer vrije dagen opgenomen, bijna elke vrijdag, echter deels in verband met studie. Dus (nog) geen extra groenactiviteiten op me genomen.

Nu nadenken over 2013….

Honingbijen

Jaarvandebij.
Bijenboek.
Van Eddy gekregen.

Zo veel plaatjes, zoveel weetjes.
Heerlijk.

Tuinboeken Groningen

Toch maar weer mijn bibliotheekabonnement verlengd.
" Ga je dan wel veel boeken lenen?" vraagt Eddy.
Terechte vraag want zo vaak kom ik niet meer in de bieb.
Meestal alleen op zaterdagen, en dan vooral in de winter.

Vandaag stapeltje tuintijdschriften terug gebracht plus wat reisgidsen (potentiële bestemmingen). De bibliotheek in Haren heeft tegenwoordig allerlei 'thema'- eilanden, waar de bibliotheekmedewerkers verschillende boeken bij elkaar leggen over dat thema:
reizen of spannend of net nieuw. Een van de eilanden had het thema 'Groningana'. Dat trekt mijn aandacht.

Met historische boeken over Groningen en Haren (ik weet nu ook waar de naam Haderaplein in Haren vandaan komt!), maar ook over het landschap, architectuur, mensen...... of tuinen!


Deze 2 tuin/plantenboeken heb ik geleend. Met een kopje thee erbij, poes op schoot, genoeglijk doorgebladerd. Verschillende tuinen ken ik (
W&W blz 139) en daar heb ik al eens een tuinlogje aan gewijd. Maar veel meer tuinen of parken zijn voor mij onbekend (en zo dichtbij). Ik heb de boeken inmiddels aan mijn 'boekenverlanglijst' toegevoegd. Mooie bron van fiets- of wandel-ideeen.

Oude Jaargang

Weekje vrij tussen kerst en nieuwjaar. Uit de kast haal ik een oude stapel tuintijdschriften. Leuk om daar nog eens door heen te bladeren. Ik heb nu jaargang 2003 voor me van Groei en Bloei, dat is het jaar dat ik lid ben geworden. Sommige artikels zijn echt weer als nieuw. En tegelijkertijd valt me op dat ik andere verhalen nog goed ken. Die hebben destijds indruk gemaakt.

Een paar titels:
Binnen het buxusperk (juli 2003, 6 blz)
De mooiste laatbloeiers (8 blz. sept. 2003)
Vlammende finale: Waarom bladeren verkleuren (6 blz. okt 2003)
De tuinen van Crathes Castle. Iedereen vindt ze prachtig ( nov-dec, 6 blz)


Foto's: uit eigen tuin.
Zie ook:
Crathes Castle

Wel een beetje gek om in december over meituinen of hoogzomer te lezen.
Tip van Eddy: bewaar de nummer niet per jaargang maar per maand: dan kun je in december allemaal decembernummers doorbladeren.

Internationale zaadjes

Toch weer meegedaan met een zadenruil. Deze keer georganiseerd door Ann uit Belgie. Het was nu net een beetje anders dan eerdere ruils. Iedereen stuurde adres met korte beschrijving eigen tuin naar Ann. Ann husselde de adressen door elkaar en gaf elke deelnemer maximaal drie adressen. Bedoeling was dat je 5 zakjes zaden naar deze adressen stuurde (heb ik inmiddels gedaan naar adressen in Belgie, Engeland en Schotland). En zelf kreeg ik vandaag een envelop binnen, van Carmen uit Hertfordshire.
 • campanula medium 'canterbury bells', mixed
 • calendula 'lemon zest'
 • carrot nigel F1 hybrid daucus carota
 • nigella 'persian jewels'
 • heliotropum arborescens 'dwarf marine'
 • clarkia elegans 'pretty polly' mix
 • thymus fragrantissimus 'orange scented'
Ziet er kleurig uit. En geurig (de tijm). En worteltjes om op te eten. Die neem ik met kerst mee voor Frank voor zijn volkstuintje.

Al lang uitgebloeid

Mooie foto in de NRC van 31 maart 2011.
Van een plant.
Niet zomaar een plant, maar een uitgestorven plant.
De foto was niet van een oude pentekening of grottekening (al lijkt het daar op), maar van een fossiel. Een fossiel van een inmiddels uitgestorven plant. Zo mooi alsof het lijkt dat iemand de plant heeft geprepareerd voor een herbarium: blaadjes breed uitgespreid, (uitgebloeide) bloem er elegant tussen.

Het fossiel is gevonden in het noordoosten van China. Paleontologen die het fossiel vonden hebben er deze week een artikel overgeschreven in het wetenschappelijk tijdschrift
Nature. Ze noemen hem Leefructus merus. In het artikel staat beschreven dat naar alle waarschijnlijkheid een plant uit de ranonkel familie is, die ongeveer 124 miljoen jaar geleden (vroege Krijt) bloeide. Het blad lijkt op dat van de huidige boterbloem, levend lid van de ranonkelfamilie.

Tuinboeken

En als het dan donker is...
...dan lees je toch gewoon een boek.
Een tuinboek, wel te verstaan.


Op de foto een stukje van 1 plank in een kast vol tuinboeken.
O ja, en de kast er naast staat ook nog vol.

Top 100

Rond het eind van het jaar is het weer tijd voor allerlei Top xx-en.
Top 100, Top 2000 e.d.
Van muziek.
Van persmomenten van het jaar.
Maar nu ook van planten.

Via de website van Groei & Bloei kun je tot 15 december 2010 je favoriete 10 planten insturen. Daaruit wordt dan een Top 100 planten samengesteld.
Dit lijstje heb ik ingestuurd:
1 akelei - aquilegia vulgaris
2 sneeuwklokje - galanthus nivalis
3 vedergras - stipa tenuissima
4 vrouwenmantel - alchemilla mollis
5 vlasleeuwenbekje - linaria purpurea
6 tuingeranium - geranium sanguineum
7 steenanjer - dianthus deltoides
8 vingerhoedskruid - digitalis purpurea
9 longkruid - pulmonaria
10 schoepkruid - cephalarea gigantea.


Nummers 1 tot en met 5 op de foto.

Gedicht: Roodborstje

Little Robin Redbreast
BY ANONYMOUS


Little Robin Redbreast
    Sat upon a tree;
Up went Pussy-cat,
    Down went he.

Down came Pussy-cat,
    And away Robin ran;
Says little Robin Redbreast
    “Catch me if you can.”

Little Robin Redbreast
    Hopped upon a wall;
Pussy-cat jumped after him,
    And almost got a fall.

Little Robin chirped and sang,
    And what did Pussy say?
Pussy-cat said “Mew,”
    and Robin flew away
.

WIN WIN WIN

Een eekhoornkast hebben we nog niet in de tuin. Wel een flinke rij bomen achter in de tuin. Langs de greppel. En alle naburige tuinen hebben ook zo'n bomenrij. Dus perfecte hoog-aangelegde route voor eekhoorns. Af en toe zien (of horen) we er een langskomen. Zie Eekhoorn | Beestjes | 't Groentje.

Eekhoorns hebben vaak
verschillende nesten vlak bij elkaar, waarin ze slapen, leven of jongen krijgen. Het schijnt beter te zijn om meerdere eekhoornkasten (in het zicht van elkaar) op te hangen, in plaats van 1 eekhoornkast. Dan kunnen de eekhoorns bij gevaar van de ene naar de andere plek gaan.WIN WIN WIN voorstel
Voor de lezer van dit weblog die toch al van plan was (of na lezing van dit stukje overweegt) om een
jaarabonnement 2011 op het tijdschrift Groei & Bloei te nemen, het volgende WIN WIN WIN voorstel. Doe mee met de kerstactie van Groei&Bloei.

Stap 1: Je meldt je per mail bij mij aan (klik op
mail me onderaan dit weblog).
Stap 2: ik geef je -via de bon in G&B nov/dec 2010- op als nieuw lid en ontvang een eekhoornkast
--> WIN voor mij
Stap 3: jij ontvangt in kader van kerstactie Groei en Bloei een mooie korting van 13 euro op een jaarabonnement 2011
--> WIN voor jou

Uiteraard kun je je ook zelf opgeven, bv. via de website www.groei.nl; dan krijg je zelf een korting
OF een eekhoornkast; als we samen mee doen hebben we samen de korting EN de eekhoornkast.

Voorwaarden kerstactie 2010:
- je mag in 2009 geen lid zijn geweest van G&B
- het is een kerstactie, dus opgeven voor eind 2010
- nieuwe leden krijgen het nov/dec 2010 kado en zijn voor 2011 lid voor 44,95 (ipv 57,95).
- je wordt lid tot wederopzegging (uiterlijk 1 oktober van een jaar opzeggen)
- betalen via automatische incasso van bank/giro


En als er nou een meerdere geinteresseerden zijn.... dan hangen er binnenkort een paar eekhoornkasten in onze tuin naast elkaar. Met een beetje geluk komen er de komende periode verschillende blogjes over de familie eekhoorn die zich in onze tuin komt vestigen.
--> WIN voor groentjelezers.

Weer een brief

Weer een brief van het waterschap.
1 november 2010.
De sloot achter ons huis is niet schoon genoeg.
Of we maar even de bodem en het talud willen schonen.
En wel snel.
Binnen 10 werkdagen na brief, or else......!
Zie ook 2009 en 2007.
Fitness | Tuin | 't Groentje en Slootschouw | Tuin | 't Groentje.

Vandaag na het boodschappen doen richting sloot.
Rubberlaarzen aan.
Hark mee.
En voorzichtig afdalen in de sloot.

Een goed uur en een kleine blaar later was het klaar.
Althans het diepe deel.
's Middags nog een rond langs het talud om de klimop en een braam wat terug te knippen.


Aan de voet van een berk langs de sloot schepte ik met mijn hand wat blaadjes weg. En had een handvol larven te pakken. Al die glimmende 2-3 cm lange dingetjes op de bovenste foto zijn wiegelende larven.
Van iets. Op de kleine foto's zie je ze nog iets beter, een klein hoopje op mijn hand. Een roodborstje keek zeer geinteresseerd toe.

Tuinbeestjes

Het afgelopen jaar heb ik als gastschrijver een column in het tijdschrift Groei&Bloei geschreven. Een column met een -voor mij- favoriet onderwerp, tuinbeestjes. Geweldige combinatie: tuin en beestjes. Helemaal mooi als er ook sprake is van foto's maken en een stukje erover schrijven. En als toetje.... lezers die genieten van de stukjes.
Ik heb geschreven over:
Boomklever
Bruine Kikker
Leliehaantje
Egel
Pijamawants
Soldaatje
Kleine vuurvlinder
Gehakkelde Aurelia
Wants
Aziatisch lieveheersbeestje
Negen van de 10 zie je hieronder in beeld. Zie je zo snel welke ontbreekt?Bij de keuze voor dit 10-tal ben ik aan een heleboel andere beestjes voorbijgegaan. Zoals de drietandrups, het pimpelmeesje, de heidelibel, de houtwesp, het mereljong, hommel, salamander, bootsmannetje, schorpioenvlieg en elzenhaantje. Veel daarvan krijgen (of hebben al gekregen!) een plaatsje in de rubriek beestjes van dit weblog 't Groentje.

De meest perfecte Engelse gieter

HAWS.
 • De meest perfecte engelse gieter.
 • Alle vuurverzinkte gieters hebben nu een extra behandeling ondergaan met een titanium gekleurde lak voor een nog betere kwaliteit en mooier uitzicht.
 • Traditioneel model uit staal vervaardigd en na fabricatie warm verzinkt.
 • Onroestbaar, voor een levenslang probleemloos gebruik.
 • De ultra fine koperen broes beregent superzacht.
 • In oudgroen, wat de gieter een zeer bijzonder en plantvriendelijk uitzicht geeft.
 • Populair model zowel voor de beginneling als de echte liefhebber.

Bovenstaande teksten komen uit de advertentie van HAWS gieters, achterop de zaai gids en bloembollengids 2011 van het Vlaams Zaadhuis. De gids is van de week binnen gekomen en ligt met de rugzijde omhoog naast me op de bank. Van die ouderwetse gieters met een lange tuit: de long reach.

Zie de link van HAWS gieters, ik vond het leuk om de geschiedenis van deze gieters en van het bedrijf te lezen. Een firma begonnen in 1885 door John Haws.
The finest watering cans used throughout the world since 1886 – Haws Watering Cans, the finest water…

.

Natuur in Drenthe

Van een bevriende tuinliefhebber, kreeg ik de vraag of hij een van de foto's die ik eerder dit jaar in dit weblog plaatste mocht gebruiken. Hij was, vanuit zijn werk, bezig met een boek over biodiversiteit in Drenthe.
Tuurlijk, Ben. Ga je gang!

Van de week vond ik een exemplaar van het Boek 'Natuur in Drenthe. Zicht op biodiversiteit' in mijn brievenbus. Een fraai hardcover boek met heel veel kleurenfoto's. Uitgegeven door de provincie Drenthe. NB. Op bladzijde 159 staat mijn foto. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar soort landschap/ ecosysteem: bossen; houtwallen en singels; hoogvenen; heiden en stuifzanden; vennen en veentjes; beken en bronnen; meren en moerassen; graslanden; akkers; wegbermen en spoordijken; sloten, wijken en kanalen; poelen; zandwinplassen en vloeivelden; bebouwd gebied. En een paar keer een intermezzo, zoals: Bramen (Drenthe bramenland, met het mooie woord '
verbraming') en Mossen en Korstmossen op Hunebedden. Leuk om het boek door te bladeren en her en der stukjes te lezen. Naast de vele foto's ook een groot aantal kaartjes van de provincie Drenthe. Een heel opvallend kaartje vind je op bladzijde 139. Het geeft de verspreiding aan van 'Deens lepelblad'. Het is een zoutminnende soort, die normaliter voorkomt in de kweldergebieden aan de kust. Maar in drenthe zie je de plant in de bermen van wegen, vooral in de 'spatzone' van het pekelwater. De meeste planten hebben een hekel aan de effecten van strooizout in de winter, maar een enkele soort vaart er wel bij. Op het kaartje is fraai te zien dat de soort alleen voorkomt langs de doorgaande wegen in Drenthe in hele smalle stroken.


Achterin het boek een CD rom met het volledige rapport dat door de provincie is samengesteld, bijna 500 pagina's.

Boek: planthropology

Een boek? Ik heb al een boek.
Maar van boeken krijg
ik nooit genoeg. En nu heb ik van Eddy weer een prachtexemplaar gekregen! Het is het boek Planthropology van Ken Druse.


Wat betreft plantenboeken, plantenmensen, tuinprogramma's op TV en (engelstalige) tuinboeken ben ik vooral gericht op Engeland. Maar in de Verenigde Staten ligt nog een heel onontgonnen gebied. Ken Druse blijkt een bekende Amerikaanse tuinschrijver te zijn.
In dit boek beschrijft hij planten in zijn tuin, en vertelt ook de verhalen
achter die planten. Of achter de naamgevers van de planten. Of over de symmetrie van planten. Of hoe ze in het verleden gebruikt werden. Een prachtig boek om steeds weer even op te pakken en een nieuw stukje te lezen en te genieten van de vele tientallen foto's.

Boek: Tuinieren met Stinzenplanten

Uit de bieb gehaald.
Een boek.
Met letters en plaatjes.

Een tuinboek.
Vreugde van een vroege lente.
Tuinieren met Stinzenplanten.
Trudi Woerdman en foto's van Geert Overmars.


Mooie foto's.
Veel weetjes.
Verwijzing naar oude bronnen, boeken uit 19e en 20ste eeuw.
En veel voorbeelden van Stinzenplanten.
Massaal op diverse landgoederen, zoals de Warande.
Warande, klik op de link voor een mooie serie foto's.
Afsluitend met een lijst van stinzenplanten die ook bruikbaar zijn in tuinen.


Boek: Een tuin van mezelf

Brittany heeft net haar verjaardag gevierd.
Ze is 10 geworden.
Brittany is mijn nichtje.

Wij gaven haar een boek.
Een tuinboek.
Een boek speciaal voor kinderen.
Met voorbeelden en uitleg en veel tekeningen.En een serie zaadjes.
Zadenhandelaar Sluis zaden heeft een serie zaadverpakkingen speciaal voor kinderen in het assortiment. Met vrolijke verpakkingen en aansprekende namen.
Van haar ouders kreeg Brittany ook een klein kamerkasje. Met potjes en aarde. En nog op de middag van haar verjaardag werden heel zorgvuldig de eerste zaadjes in de grond gestopt.
Het is nog wel erg vroeg, maar binnen is het warm...

Mrs. Sinkins

Ik ben een boek aan het lezen dat in 1951 voor het eerst is verschenen. Bijna 60 jaar geleden. De oorspronkelijke titel is 'In the Garden', in het Nederlands vertaald als 'In de Tuin'. De auteur is Vita Sackville-West. Het boek bevat bijna 100 korte stukjes, ongeveer 1 pagina lang, verdeeld over de 4 seizoenen.

Een van de stukjes gaat over anjers, in het Engels: pinks. Pinks zijn overigens niet altijd roze, zoals de naam doet vermoeden, maar kunnen bv. ook rood of wit zijn. Het stukje van Vita beschreef de anjer
Mrs. Sinkins. Een dubbele witte, zeer geurige anjer, die vroeger in veel moestuinen en cottagetuinen als randplant werd gebruikt.

Volgens de overlevering is deze anjer voor het eerst commercieel geproduceerd door de Koninklijke Kwekerijen van Charles Turner in Slough in 1868 (of 1870). De plant zou zijn ontdekt door John Thomas Sinkins, een geinteresseerde amateur plantenkweker en tuinier. Hij was de directeur van het armenhuis in Slough, Zuid-Engeland. John Sinkins verkocht zijn ontdekking aan de kweker Turner en stelde daarbij de eis dat de plant naar zijn vrouw werd genoemd. En zo geschiedde.


Bovenstaand wapen is het oude wapen van Slough. De witte bloem in de snavel van de zwaan is anjer Mrs. Sinkins.

En Mrs. Sinkins heeft een dochter: een roze anjer die Miss Sinkins heet.

Via bijgaande link van een Engelse kweker
http://www.allwoods.net/acatalog/Old_World_Garden_Pinks.html kun je snel verschillende verschijningsvormen van anjers zien: variatie in kleuren en vorm en geur.

Tuinblaadjes

Ik ben lid van het tuintijdschrift Groei & Bloei, maar koop af en toe een los exemplaar van een ander tijdschrift. In de kerstvakantie was dat Bloemen & Planten. Mooi meegenomen was dat daar gratis twee andere tijdschriften bij zaten. Verzameltijdschriften over tuinontwerp en eerdere artikelen uit B&P. Nummers van rond de zomer 2009, maar zeer lezenswaardig. Heel wat uurtjes in gebladerd tussen kerst en nieuwjaar. Leuk om tussen de sneeuw en winterverhalen opeens hele zomerse artikelen te lezen. Over een pluktuin, of dahlia's of geurende planten op het terras. Zo kwam in een paar uur een heel tuinjaar voorbij.

Lekker warm op de bank.
Kopje koffie of thee erbij.
Ook dit is tuinieren.

.

Columnist

In 2010 schrijf ik, naast stukjes in dit weblog, ook een column in het tuintijdschrift Groei & Bloei. De titel is 'Tuinbeestjes' en de column maakt onderdeel uit van de grotere rubriek 'Tuinmomenten'. Elke aflevering gaat over een beest of beestje dat in onze tuin rondkruipt, vliegt, wandelt of zwemt. De eerste aflevering staat in het januarinummer van Groei & Bloei, dat vandaag 24 december 2009, in de brievenbus viel.

Spannend.... staat het erin?
Ja hoor, op bladzijde 34.
Het tuinbeestje-van-januari is zwart met wit met roze met grijs!

Ik wens alle lezers van dit weblog Goede Feestdagen toe en een Mooi 2010!!

Voor alle 'toevallige' lezers van mijn weblog 't Groentje het volgende:
Als je het leuk vindt om een wekelijkse mail te ontvangen met de meest recente stukjes op dit weblog, stuur dan een berichtje naar
het.groentje (at) gmail.com, dan zet ik je op de verzendlijst.

Zoekwekker

Ik was er al een tijd naar op zoek, het boek Ontwerpen met Planten van Piet Ouddolf en Noël Kingsbury. Elke keer als ik in Stad (*) was, dan liep ik even bij de Slegte langs.
Het boek is uit 2000, maar niet meer nieuw te koop in de boekhandel.
Ongeveer een half jaar geleden heeft Eddy een zoekwekker gezet. Zie
www.zoekwekker.nl . Een soort omgekeerde 'marktplaats' of 'ebay'. Je zet er een artikel op dat je zoekt. En je krijgt een seintje als iemand dat artikel wil verkopen.

Het was nog wel even opletten want er is nog een tweede boek met deze titel. Van Diarmud Gavin. Vast ook een mooi boek, maar dat moet nog uitkomen.

Al bladerend in het boek verdwijn ik al snel in Oudolf-sferen. Zie hieronder een foto.
Via de link naar zijn website kun je nog meer plaatjes kijken, prachtige foto's van verschillende fotografen.
Oudolf.com - Piet Oudolf - Photographers - Neil Holmes - Neil Holmes . Vooral de herfst- en winterbeelden van Oudolf vind ik mooi, de kleuren, de grassen, iets melancholisch.

* We wonen vlak bij Groningen, en als Groningers naar de stad gaan, dan zeggen ze niet: 'Ik ga naar Groningen; of 'Ik ga naar de stad'. Nee, dan zeg je " Ik ga naar Stad", met een hoofdletter en zonder 'de'.

Boek: Droomtuinen

Titel: droomtuinen
Ondertitel: creatief omgaan met beplanting
Auteur: Nigel Colborn
Vertaald uit het Engels.


Hard cover boek, glanzend papier, 1998.
Fraaie foto's van Georgie Glynn Smith.

Hoofdstuk 1 geeft een aantal basisprincipes voor -het ontwerpen van- tuinen en beplantingen: bewust kiezen, arrangementen creeren, spelen met kleuren.
Hoofdstuk 2, beplantingsrecepten, vorm de hoofdmoot van het boek, bladzijde 50 tot 130. Steeds 4 bladzijden over een bepaald thema: verticale tuinen, vlammende borders, aan de waterkant. Per thema: achtergrond informatie, een borderrecept (plantenlijst en tekening van beplantinsplan, foto's).
Het laatste hoofdstuk 3 richt zich op probleemplekjes in de tuin, te droog, te nat, te donker, te....

.

Erg mooi boek om te bladeren, heen en terug, hier een stukje lezen, daar even wegdromen met ideeen voor eigen tuin. Sedum en oregano,
Het boek heeft 1 nadeel, althans mijn exemplaar. Ik heb het als 'afgeschreven' boek gekocht bij de bibliotheek. En tot mijn schrik zie ik dat een
boek-barbaar een plaatje uit het boek geknipt heeft op bladzijde 79/80. De rechterbovenhoek van blz 79 (= linker bovenhoek blz 80) is weg: hierdoor mist mijn exemplaar een foto en een deel van de tekst. Grrrr.

OPROEP: mocht je dit boek thuis hebben en ook een scanner: maak dan een hoge resolutiescan van bladzijde 79 en 80 voor me en stuur die toe per email. Dan kan ik er weer een print van maken en die in mijn boek plakken.

Knoflook

Via het tijdschrift Groei & Bloei kun je regelmatig zaden kopen. Er staat dan een artikeltje van 1 of 2 bladzijden, met een beschrijving van diverse varieteiten van een en dezelfde soort plant. Een aantal jaren gelden kocht ik 4 soorten basilicumzaad. Het meest succesvol was de basilicum 'Spice Globe' die ik sindsdien elk jaar weer in potten heb opgekweekt. Ook dit jaar weer. Regelmatig knip ik de bloemknopjes eruit omdat anders de blaadjes itter worden. Enkele planten zet ik buiten, die mogen wel in bloei komen, en bloeien eindeloos met witte lipbloempjes. En als de plant 's winters buiten afsterft haal ik de gedroogde (nog geurige) takjes binnen en win het zaad. Voor volgende jaren.

In het september 2009 nummer nu een keer geen zaden, maar bollen. Deze keer knoflook in de hoofdrol. 8 soorten knoflook beschreven. Er blijken stengellozen en stengelvormers te zijn. Twee bolletjes knoflook besteld: de Valverde en de Purple Glazer.Valverde is een snelgroeiend en lang houdbaar knoflookras met breed blad. De grote bollen bestaan uit veel teentjes. Ook heel geschikt om vers te gebruiken. Een soort zonder bloemstengel: Allium sativum var. sativum.

Purple Glazer is een soort met bloemstengel. Heeft een krachtige groei en vormt bollen met vier tot acht grote tenen. De oogst valt vrij vroeg (eind juni, begin juli). Volgens kenners is dit ras uit Georgie de lekkertste knoflook om te bakken. Allium sativum var. ophioscorodon.

Appie komt van de locale supermarkt. Volgens de verpakking is land van herkomst China. Als ik toch knoflook ga planten, probeer ik die ook. Vaak mislukt supermarktknoflook: soms omdat ze een veel warmer klimaat gewend zijn en hier niet overleven. Soms omdat ze behandeld zijn met een anti-uitloopmiddel.

Nu maar snel planten. Er moet twee maanden kou overheen. Ik heb al eerder een stukje vrijgemaakt in onze zeer volle tuin. Er moet nog wel een bordje bij, anders plant ik later weer wat anders in de schijbaar lege plek in de tuin.

Heukels

Vandaag was het 2e handsboeken verkoop in de bibliotheek van Haren. Afgeschreven boeken van de bibliotheek zelf en 2e hands boeken die waren opgehaald in het dorp. Opbrengst voor het goede doel,Kirambo, een dorp in Rwanda, waarmee de gemeente Haren een vriendschapsband heeft.

Gewapend met een grote paraplu, door de stortregen naar de bibliotheek. En uiteindelijk met een dikke stapel boeken, voornamelijk tuinboeken, thuisgekomen. 1 ervan was een schoolflora van Heukels. Ik ben deze naam al heel vaak tegengekomen in boeken en beschrijvingen. Leuk om het boek, van begin 20ste eeuw, nu ook zelf te hebben.

Maar wie was die Heukels eigenlijk?

HEUKELS, Hendrik (1854-1936)
Heukels, Hendrik, kenner der Nederlandse flora (Deventer 11-9-1854 - Haarlem 8-3-1936). Zoon van Lulof Heukels, schilder, en Hendrikjen Wissink. Gehuwd op 17-12-1879 met Johanna Hoetink. Na haar overlijden (22-11-1902) gehuwd op 18-12-1903 met Alida Johanna de Kruijff. Uit beide huwelijken werden geen kinderen geboren.
Na in 1871 het diploma HBS te Deventer te hebben behaald, bereidde Heukels zich voor op het leraarschap door het behalen van de Akten K I, II en IV, waardoor hij bevoegd was wiskunde, werktuigkunde, delfstof-, aard-, plant- en dierkunde te doceren. Hij werd achtereenvolgens leraar aan de HBS te Almelo (1877), aan de HBS en burgeravond-school te Nijmegen (1879) en aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzers aldaar (1880). In 1890 werd Heukels benoemd tot leraar in de natuurlijke historie en de natuurkunde aan de Gemeentelijke Kweekschool te Amsterdam en per 1 januari 1902 tot leraar natuurlijke historie aan de HBS aldaar, een functie die hij zou vervullen tot zijn pensionering in 1918. Heukels' gezin verhuisde daarna naar Bloemendaal en vestigde zich ten slotte in 1925 in Haarlem.
Meer informatie op de website van de ING, het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis: Heukels, Hendrik (1854-1936).

Boek: Frank Lloyd Wright

Donderdag 16 juli was het nog lang aangenaam warm. We hadden vrienden te eten en na het eten op het terras bleven we tot 11 uur 's avonds buiten. Toen werden de mugjes wat opdringerig.Van Holly en Hilde kregen we een mooi boek, over Frank Lloyd Wright, beroemd Amerikaans architect. Ik ken hem vooral van het Simon & Garfunkel-liedje dat nu al twee dagen in mijn hoofd zit. Maar FLW bleek ook iets met tuinen te hebben, zijn eigen tuinen. Bij verschillende huizen waar hij woonde maakte hij bijpassende tuinen.
Kijk op het weblog van Holly voor meer informatie:
http://www.moorsmagazine.com/architectuur/wrightgardens.html over dit boek. Mooi boek om te gaan lezen op een regenachtige dag!

Georg Arends

Georg Arends leefde van 1863 tot 1952. Hij was een beroemde Duitse kweker en heeft heel veel hybriden en cultivars gekweekt. Dus als je een keer een plant met achternaam 'arendsii' tegenkomt, dan is dat een soort/hybride die oorspronkelijk door Georg (of een van zijn opvolgers) gekweekt is.

Georg is geboren in Essen, zijn vader was ook kweker. Na een aantal jaren in Engeland (London) en Italie, begon Georg Arends in 1888 een kwekerij was in Ronsdorf-Wuppertal, niet ver van Keulen. De kwekerij groeide uit tot een bloeiend bedrijf (let op de woordspeling: bloeiend), maar raakte zwaar beschadigd bij bombardementen in WOII. Georg was inmiddels een oude man, diep bedroefd door de vernietiging van zijn levenswerk. De twee zonen van Georg Arends zetten het werk aan de kwekerij na de dood van hun vader voort. Zij werden opgevolgd door Georgs kleindochter en Ursula Maubach-Arends en achterkleindochter Anja Maubach. Zie http://www.arends-maubach.de/Astilbe x arendsii (vele cultivars)
Sedum 'Herbsfreude'
Saxifraga Arendsii
Bergenia 'Morgenrote' en vele andere bergenia's
Ligularia dentata 'Othello'
Phlox x arendsii (vele cultivars)
Hosta sieboldiana 'Elegans'

Verjaardagskaarten 2009

De verjaardagspost was dit jaar voor een groot deel weer plantaardig.
Fraaie kaarten met bloemen en planten er op.
Een enveloppe bevatte een wit beschreven kaartje en een zakje kruidenzaden.
Een van de zadensoorten heb ik twee weken geleden gezaaid en de zaailingen zijn een cm of 2 hoog (koriander). De andere zaden zaai ik iets later.

Boek: De ontdekking van de tuin

Het ligt prettig in de hand.
Een stevige harde kaft, prettig groen en paars gekleurd.
Lekker dik, maar niet zo groot dat je het boek niet meer op schoot kunt houden.

Titel: De ontdekking van de tuin
Ondertitel: Tuingeheimen van de beste tuinkenners uit Nederland & Belgie.
Geschreven door: Leontine Trijber.

In het boek komen 19 tuinexperts, kwekers of tuinspecialisten aan het woord. Stuk voor stuk enthousiaste verhalen en verrassende gezichtspunten. Met tips, weetjes, en leuke adressen.
En veel mooie foto's. Een aangenaam boek voor op de bank, nu het nog net te vroeg is voor de tuin.Paar van de geinterviewden met hun favoriete plant:

Romke van de Kaa : trilium grandiflorum
Brian Kabbes: amsonia
Dineke Logtenberg: dahlia
Hans Kramer: hepatica
Jacqueline van der Kloet: tulp
Ton ter Linden: phlox
Coen van Poucke: epimedium
Peter Bauwens: aubergine.

Boek gewonnen

Groei & Bloei is een tijdschrift voor bloemen en planten liefhebbers. Er is ook een website, en sinds begin dit jaar kun je daar ook een tuinlog (weblog over de tuin) bijhouden, en mee doen met digitale fotowedstrijden. Naast dit weblog 't Groentje dat ik al een paar jaar bijhoud, schrijf ik regelmatig een bijdrage voor de Groei & Bloei website. De nieuwste stukjes gaan altijd eerst in 't Groentje, maar als je beide weblogs leest zul je zien dat ik vaak wel de foto's hergebruik voor de G&B website, meestal met een nieuwe tekst, maar heel soms zul je een stukje tekst herkennen.

Ik stuur meestal ook een foto in voor de maandfotowedstrijd. En mede dankzij stemmen van lezers van dit weblog 't Groentje heb ik de wedstrijd in de maand augustus gewonnen! Een foto van een zweefvliegje hangend onder de hemelsblauwe bloem van komkommerkruid.
Zie http://www.groei.nl/ en klik dan in het vakje midden boven (hommel op zonnehoed) op 'foto van de maand'.

De prijs moet ik nog ontvangen maar het is een boek:Dank voor het stemmen en tzt volgt ongetwijfeld nog wel een stukje over het boek.

Ramsj

Regelmatig kijk ik bij de Slegte naar tuinboeken. Is geen beginnen aan, zo veel hebben ze er. Zowel bij de nieuwe als bij de tweedehandsen. In andere boekwinkels heb je soms ook een ramsj-deel, met een handjevol boeken. In Groningen is ook een ramsj-boekhandel op de Vismarkt. Hier zijn restjes boeken te koop en ook vaak wel een tafel of rek met tuinboeken. Je moet er niet te vaak langs, want dan zijn er nog geen nieuwe boeken, maar zo eens per jaar...

Vorige week langs geweest en een viertal boeken gekocht, samen voor nog geen vijftien euro!
Waarom deze boeken?
De eerste omdat ik nu 5 soorten pepers en twee soorten tomaten 'in de kweek' heb. Enkele van de pepersoorten komen ook in dit boekje voor. Goeitips, recepten en prachtige foto's.
De tweede is al in 1983 voor het eerst gedrukt, heeft geen foto's, maar wel een schat aan informatie, van de bekende Engelse tuinprogrammapresentator Alan Titchmarsh. Daar kom ik vast nog wel leuke weetjes in tegen.
De derde... ja ik ben dol op kleinfruit, dus daar past zo'n boekje bij. Veel informatie, en ook nog wat recepten (dat wordt kruisbessenchutney maken dit jaar).
De laatste: in eerste instantie de mooie foto op de voorplaat en het 'gewicht'. Boek op zwaar papier met een overdaad aan prachtige foto's. Prettige tekst van vlaming Ivo Pauwels. En nu ik er door heen blader: mooie foto's en humoristische teksten.

Heerlijk lezen, als het een keer regent of zo.

PLANTEN - Dorling Kindersley

Een monumentaal plantenboek wil ik dit wel noemen. In Nederland uitgegeven door de ANWB. Een prachtig fotoboek uit de Dorling Kindersley reeks. Veel foto's, en een schat aan informatie. Het boek is van 2006. Het boek is een plantenencyclopedie. Niet uitputtend in het opsommen van alle mogelijke planten en bomen, maar selectief in het geven van voorbeelden in verschillende habitats. Heel veel planten zijn inmiddels in de vrije natuur bedreigd of zelfs al verdwenen. Door aanslagen van mensen op de omgeving (kappen bossen, ontwateren, bebouwen), maar ook door een niet aflatende verzamelwoede van tuinliefhebbers. In het boek wordt ruim aandacht gegeven aan de positieve bijdrage die tuineigenaren kunnen leveren aan de biodiversiteit. Door bepaalde soorten wel in de tuin aan te planten. Soorten die het in het vrije veld moeilijk hebben en het wel vol houden in de beschermde omgeving van tuinen. Maar ook door andere invasieve soorten juist niet aan te planten en zelfs zoveel mogelijk te vernietigen.

Een boek om op schoot te nemen.NB. De ANWB serie bestaat verder uit: DIEREN, AARDE, MENSEN, HEELAL.
Ook mooi.

Boek: een 2e jeugd voor uw tuin

Dit boek, van schrijver Stephen Anderton heb ik een aantal jaren geleden op de ramsj gekocht. Het is uit het Engels vertaald. Het gaat nu eens niet over hoe je een nieuwe, lege tuin ontwerpt en vult. Maar hoe je na een verhuizing naar een huis met een zeer 'rijpe', zo niet verwaarloosde, tuin omgaat. In het eerste deel van het boek allerlei voorbeelden van wat uit de kluiten gegroeide coniferen, overwoekerde tuinen, en warboelen. En tips: als je enigszins het geduld op kunt brengen: een jaar lang niets (of heel weinig) doen. Eerst eens kijken wat er allemaal is. Niet in de herfst een border omspitten en vol stoppen met nieuwe planten. Wie weet verstoor je daarmee een prachtige lentetuin vol met voorjaarsbollen en kleur.Het tweede deel van het boek geeft op alfabetische volgorde adviezen bij veel voorkomende bomen in struiken in verwaarloosde tuinen. Hier zul je geen tere, subtiele heesters tegenkomen, die zijn allang verdrongen. En in veel gevallen wordt het al een heel stuk beter als je dode takken wegsnoeid en weer licht binnenlaat. Op humoristische wijze (vertaling is overigens uitstekend) wordt aangegeven welke bomen nog te redden zijn, en welke je maar beter meteen weg kunt halen.

Dit boek pak ik minstens een keer in het jaar uit de kast en blader het door. Leuk om te lezen en soms verrassende weetjes. Voor ik het weet ben ik weer een paar uur en veel 'aha's' verder.

- een Pieris hoeft niet gesnoeid te worden, maar als je het toch doet (omdat ie te groot wordt): neem dan een hele tak 'als een roosje uit een bloemkool' weg.
- recept voor terugsnoeien van een zwaar uit de kluiten gewassen taxushaag (5 jarenplan)
- pas op met te dikke takken uit hulst wegsnoeien: de takken groeien dan onder vreemde hoeken weg (in het oorspronkelijke boek stond vast 'awkward')

NB. Ik zie het nog steeds regelmatig op de ramsj/bij de Slegte liggen. Echt een aanrader.

Tijdschrift: Onze Eigen Tuin

Een tijdschrift om je mee terug te trekken in een luie stoel, opgetrokken benen, pot thee bij de hand. Echt genieten.

Onze Eigen Tuin wordt al meer dan 50 jaar uitgegeven. Het werd in 1955 opgericht door Mien Ruys en wordt volgeschreven door een ervaren redactie en deskundige gastschrijvers. Columns van Romke van der Kaa en Jan Doevendans. Een leuke rubriek van Jo Cuijpers, met een cartoon van Jan Kruis, is 'Tuinles voor Sukkels.

Het tijdschrift verschijnt 4 x per jaar, elk seizoen zijn eigen nummer. Geen 'glossy' met uitgebreide fotoreportages, maar een meer ingetogen tijdschrift, met op de omslag altijd een mooie kleurentekening van Dorjan Duitshof. Misschien zelfs wat elitair. De nieuwste hypes moet je in meer populaire tuintijdschriften zoeken. Onze Eigen Tuin bevat wel advertenties, maar dan gewoon herkenbaar als advertentie, en niet verstopt in artikels.

Je kunt het tijdschrift niet (meer) in de winkel kopen, daar is onze eigen tuin kort geleden mee gestopt. Dus je moet er 'via-via' van horen. Of er toevallig op internet tegen aan lopen. En er wordt gebruik gemaakt van 'werveniers', mensen die mond-op-mond reclame maken voor het tijdschrift op lokale beurzen, tuindagen e.d.

Ik ben zelf een paar jaar geleden lid geworden. Anet Scholma, lid redactie Onze Eigen Tuin, gaf een enthousiaste lezing bij de lokale tuinclub. En aansluitend konden de aanwezigen een gunstig geprijsd kennismakingsabonnement nemen. Goede avond voor onze eigen tuin, zo'n 15 nieuwe leden (bijna de helft van de aanwezigen). Het was de eerste keer dat ik het tijdschrift zag, en sindsdien ben ik een trouwe lezer.

Voor meer informatie : OnzeEigenTuin
Hierboven: de omslagen in 2007.

Belgisch tuinantiek

Begin 2007 organiseerden we vanuit de tuinclub een verhalenwedstrijd.
Onder de titel: ‚Wel en wee in de tuin’.
We kregen helaas maar weinig inzendingen, en hebben de wedstrijd afgeblazen.
Maar deze inzending heb ik sinds die tijd op het bureaublad van mijn computer staan.
Daar wilde ik nog eens iets mee doen.
Nu dus.

Het is een verhaaltje van Toos, nav oproep verhalenwedstrijd wel en wee in de tuin.

Belgisch tuinantiek

Het was liefde op het eerste gezicht tussen het kastje en mij. Het stond zo maar op straat op een klein verlaten kerkpleintje in Belgie. Daar was ik nu al een hele tijd naar op zoek. Een leuk kastje voor in de tuin dat de seizoenen trotseert en tegen een vriendelijk prijsje. En daar stond mijn kastje. Zo maar bij grof vuil. Het paste, samen met een klein kistje, gemakkelijk in onze kofferbak. En zo verhuisden ze samen naar het hoge noorden, naar Haren. Daar kreeg het kastje een prominente plek op het terras en werd gedecoreerd met bloemen, pompoenen en in de winter met kersttakken en berenklauw takken. Altijd keek ik er met plezier naar en ik was er zelfs een beetje trots op!

Toen kwamen mijn broer met schoonzus en kinderen op bezoek. En hoewel wij goed met elkaar kunnen opschieten, verschilt onze smaak hier en daar. Wat staat daar nou? vroegen ze en wezen op mijn tuinkastje. Enthousiast vertelde ik de hele geschiedenis inclusief de afkomst. Nou, zei mijn familie, het is toch ook rommel! Oh nee, zei ik, het is echt Belgisch Tuinantiek. Sindsdien zijn dit gevleugelde woorden in onze familie: Belgisch Tuinantiek.

We verhuisden en het kastje kreeg weer een mooi plekje op ons nieuwe terras. Toen mijn broer met aanhang het nieuwe huis kwamen bezichtigen, keken ze een beetje meewarig en afkeurend naar mijn tuinkastje. De kinderen lachten weer hard om mijn Belgisch kastje. Na het gelach vroeg mijn broer of ik al eens een antiquair er naar had laten kijken. Zeker, zei ik. En, vroeg mijn broer, gaf hij er nog wat voor? Oh ja hoor, als ik hem 1,50 zou geven, wilde hij het wel meenemen. Hoe dit bericht werd ontvangen is duidelijk.

Op dit moment staat mijn kastje even in de garage. Door alle weer en wind is het toe aan een grondige schoonmaakbeurt en restauratie. Misschien krijgt het wel een kwastje verf. Telkens als ik de garage binnenstap lacht het kastje naar mij en lijkt in spanning af te wachten naar het resultaat van de face-lift. Het gevoel van verliefdheid is er nog steeds tussen het Belgisch tuinantieke kastje en mij.NB. Ik was laatst bij Toos op bezoek en vroeg of ik het bijzondere kastje kon zien en op de foto zetten. Helaas. Dat bleek niet meer te bestaan.
Dus maar een willekeurige kastjes-foto van internet geplukt.

Natuurbehoud

Krantenbak (krantenmand eigenlijk) puilt uit.
Vrije dag (vrijdag) bedoeld voor de tuin, maar wel erg nat.
Dan de krantenbak maar eens uitdunnen.
Bovenop ligt het tijdschrift van natuurmonumenten: natuurbehoud.
Oplage 892.000 !

Een erg leuk seizoensartikel over de lente.

Grasweetjes
wist je
- dat dat gras altijd wel een beetje groeit, maar pas goed groeit bij 12 graden of meer.
- dat dat de reden is dat april de grasmaand wordt genoemd
- dat gras in vochtige veenweiden gebieden later aan de groei raakt dan op snel opwarmende grond.
- dat in sommige veenweiden de grasmat drijft: een voertuig of zware boom kan er zomaar doorheen zakken.

Fraaie foto's.
Heel veel mensen zijn lid van natuurmonumenten.
Dus in heel veel krantenbakken ligt een exemplaar van het eerste nummer van 2007.
Kijk eens naar de prachtige foto op bladzijde 9.

Een Hollands slootje.
Het zal eind april, begin mei zijn.
Aan weerskanten een kanten sluier van bloeiend fluitenkruid.
En aan de linkerhand een rij oude knotwilgen, net uitgelopen.
Wat mooi.

Lekker Buiten Bezig (2)

De rubriek met praktische weetjes in het groentijdschrift Groei en Bloei heet "Lekker Buiten Bezig".

Gedurende 2007 wordt de rubriek gevuld door Nico Vermeulen, deels met stukjes die gemaakt zijn in Harense of Eelder tuinen. (Bij leden van de tuinclub = afdeling van de vereniging Groei&Bloei waar ik voorzitter van ben).

Zie ook: Lekker Buiten Bezig

Het januari 2007 nummer is net verschenen.
Spannend.
Staan er stukjes in van leden van de afdeling Haren/Eelde van Groei & Bloei?

Ja, ze staan er in (stuk over drainage en stuk over de vogelverschrikker).

Dus: voor degenen die afgelopen jaar Nico en Maya op bezoek gehad hebben:
goed kijken of je je eigen tuin herkent.

NB. De redactie van Groei&Bloei haalt meestal de namen weg, dus goed naar de plaatjes kijken.

Tijdschrift: Bloemen en Planten

Ik ben geabonneerd op het plantentijdschrift Groei & Bloei, maar dat betekent niet dat ik niet graag in andere tijdschriften neus. Uit de bibliotheek heb ik net weer een stapel van 'Bloemen en Planten' gehaald.

OK, het is een beetje raar om eind december het juli- of augustusnummer te lezen, veel van de artikelen in zo'n tijdschrift zijn namelijk met het seizoen verbonden. Maar een kniesoor die daarop let. Een ware tuinliefhebber vindt het ook leuk (of misschien juist leuk) om in de winter over zomerwerkzaamheden te lezen.
En dan nu alvast actieplannen te maken voor ergens halverwege volgend jaar.

Het afgelopen jaar stond een leuke serie in 'Bloemen en Planten' over bomen voor kleine tuinen.
Na lezing van de aflevering over het Krentenboompje ben ik (wederom) overtuigd dat ik deze echt bij ons in de tuin wil. Waar die dan precies moet komen is nog de vraag.
In het oktober nummer (2006) stond een verhaal over snoeren, het als 1-taksstruik snoeien van kleinfruit, voor grote oogst op weinig grondoppervlak. Leuk, ook proberen. (Alhoewel: ik heb nu al een overschot aan fruit...).
Erg leuk vind ik een rubriek met allerlei tuinklusjes/actietjes: in 'Groei & Bloei' heet de rubriek Lekker buiten bezig, in 'Bloemen en Planten' heet ie Puur Praktisch.
In het februarinummer 2006 staat bijvoorbeeld de tip om een Hortensia Annabelle juist helemaal niet te snoeien: de oude takken van het afgelopen jaar houden dan de nieuwe jonge slappe takken overeind. Terwijl ik ook regelmatig lees dat de Annabelle jaarlijks gesnoeid moet (kan) worden.
Ja er is meer dan een (1) tuinwaarheid.

Zie ook de website: Bloemen&Planten

Naast dit weblog 't Groentje houd ik ook een geschreven tuindagboek bij. Sinds een paar maanden schrijf ik in de kantlijn het woord 'actie' als er iets te doen valt later in het jaar. Bijvoorbeeld, een bepaalde plant oppotten voor vriendin x, of zaad verzamelen voor buurman y, of proberen een stek te nemen van een moeilijk te stekken plant of een simpele bouwtekening voor een leuk houten 'appelhuisje' of niet vergeten een foto te maken van de zaaddozen van plant z....

Eigenlijk moet ik nu nog een actielijst gaan bijhouden, want in het drukkere tuinseizoen (vanaf maart) vergeet ik om even terug te bladeren in het tuindagboek om te kijken welke acties ik mijzelf allemaal toebedacht had.

Tijdschrift: Gardeners World

Van een straatgenoot kreeg ik een paar oude jaargangen tuintijdschriften, waaronder ook het Engelstalige magazine: Gardeners World, naar het gelijknamige tv-programma van de BBC.

Ik lees nu het nummer van mei 1995. Een heel dik exemplaar van bijna 200 bladzijden. Veel advertenties, dat is wel geinig, van allerlei tuinartikelen die wij hier in Nederland niet hebben.

Net als in het gelijknamige TV programma wordt ook in het tijdschrift verwezen naar tuingrond/pot grond bijvoorbeeld "John Innes number 3".
In Engeland is dit blijkbaar een zeer bekend merk, maar wat precies de samenstelling is. De naam doet vermoeden dat er nog minstens een John Innes nr 1 en John Innes nr 2 zijn. Noch in tijdschrift, noch op TV heb ik die echter horen/zien noemen.In Engeland is tuinieren van oudsher een grote hobby en er zijn dan ook veel bekende 'tuinschrijvers' of 'tuinpresentatoren' die bijdragen leveren aan het tijdschrift.
Kijk maar eens naar de namen van auteurs die nu (anno 2006) een bijdrage leveren aan het tijdschrift.

Bijgaande link gaat naar de website van het tijdschrift: BBC Gardeners' World Magazine
Een flink aantal van de auteurs ken ik van de tuinprogramma's op BBC 2 op de vrijdagavond.

Ik kan meer Engelse tuinschrijvers/bekende tuin-personen opnoemen dan Nederlandse...

Mijn favoriet: Alan Titchmarsh

Boeken voor de tuinclub

Ik zit in het bestuur van de lokale tuinclub en dat betekent dat ik met mijn mede bestuursleden activiteiten organiseer voor de leden. In Haren en Eelde (en wat omliggende dorpen) hebben we ongeveer 300 leden, waarvan zo'n 40-60 regelmatig deelnemen aan de activiteiten. De rest houdt het vooral bij het lezen van het tijdschrift Groei en Bloei.

Voor het seizoen 2005-2006 staan er nog flink wat activiteiten op het programma.
Nieuw dit jaar is het Tuinfietsrondje: op een doordeweekse avond bezoeken we -per fiets- een of twee tuinen in de buurt.
Bij het rondbellen naar mensen die hun tuin voor een bezoekje ter beschikking wilden stellen, hoefde ik slechts twee telefoontjes te plegen. Prachtig. Programma voor de eerste avond op 25 april meteen rond!

Een van de tuinaanbieders gaf aan ook nog een aantal tassen vol met tuinboeken te hebben.
Of we die voor de tuinclub wilden hebben.
Uiteraard, zeer welkom.
Ik heb de boeken met de fietskar opgehaald en een genoeglijke middag beleefd aan het bekijken en doorbladeren.

Die boeken kunnen we dan meteen tijdens een ander evenement, de tuinmarkt, te koop aan bieden.

Op 13 mei, de dag voor moederdag, houden we onze jaarlijkse Tuinmarkt (voor de derde keer nu) op het oude schoolplein in centrum Haren. Leden van de afdeling kunnen daar eigen gestekte, gezaaide en gedeelde planten verkopen. Daarnaast is er een Groei en Bloei standje, waar we leden proberen te werven voor de afdeling en waar boeken en andere waar te koop wordt aangeboden, ten gunste van de afdelingskas.

De aangeboden tuinboeken zijn dus zeer welkom. BEDANKT!

Hortensiadieven

Al een paar jaar zijn er hortensiadieven actief in Groningen en Drenthe.

Bijgaand kranteberichtje stond 2 weken geleden in het Harener Weekblad.

Meestal vinden de illegale snoeiwerkzaamheden plaats in de winter.
Soms zitten er deskundige dieven bij, die alleen die takken meenemen met bloemknoppen voor de eerstvolgende zomer.
Ze zijn zo netjes (ahum) de andere takken te laten staan.
Of is dat om volgend jaar weer terug te kunnen komen.....
Afgelopen zomer waren er ook boefjes die het om de bloeiende bloemen te doen was. De helft van een mooi blauw bloeiende struik was gekortwiekt, zeker vergeten een bosje bloemen te kopen!

Door klikken op de link bij het krantenbericht kom je bij een videoclip van een nieuwsitem over hortensiadieven.Hortensiadieven weer actief

Wil de echte kattenstaart opstaan?

In de NRC van afgelopen zaterdag stond een stukje over een database op internet waarin ongeveer 200.000 plantennamen in Nederlandse dialecten zijn opgenomen. http://www.meertens.knaw.nl/pland
Erg leuk om eens een kijkje te nemen.
Van de meer bekende bloemen en is een kaartje opgenomen met het verspreidingsgebied van de verschillende dialectnamen.
(ga een stukje naar beneden in dit bericht om een voorbeeld van zo'n kaartje te zien).

Een naam voor verschillende soorten:
Zo is kattenstaart een volksnaam die aan bijna 30 plantensoorten is gegeven.

Verschillende namen voor een soort:
Maar ook kunnen veel verschillende namen aan een plant worden gegeven.

Een voorbeeld
Wat is de Nederlandse naam van de plant die de volgende (ruim 130!) volksnamen heeft?

amezoet
armoebloem
bakkruid
bleekbloem
boddelief
boddelier
boer
boterbloem
bottelief
brinkbloem
Curacao
dijkbloem
dikkop
dries-bloem
duit
fennebloem
gans-bloem
goddelief
gras
grasbloem
grashort
graskassouw
greensjebloem
grote-madelief
hemd-knoop
hond-bloem
Jansblad
Jansbloem
Jozef
kaarskruid
kaas-bloem
kaaswei
kalkstok
kaltei
karnemelkbloem
karrenbloem
kassei
kasseifer
kassouw
katsei
katseibloem
kazuifel
keerbloem
keesbloem
keeswei
kerk-bloem
kermisbloem
kersouw
knoop
koe-bloem
koeienwei
koeienweibloem
korenbloem
kozef
kraai-bloem
krans
krijbloem
lambloem
landbloem
lentebloem
lentegek
lief
lieve-vrouwebloem
maart-pol
madelief
madelier
madezoet
maliebloem
mandjebloem
margriet
Mariabloem
meelbloem
meelzaad
meelzoen
meelzoet
meerhoed
meersbloem
meerzoet
mei-klokje
meibloem
meidjuneke
meihaan
meihoed
meihoofd
meikoe
meiliefje
meimaandzoen
meisjots
meizoen
meizoet
meizon
meizuiver
meizuur
melkbloem
mezel
mezenhoed
mezenhoofd
moederlief
molenbloem
molenzoet
mosbloem
muziek
onzevrouwenbloem
paard-bloem
paas-bloem
paquerette
petunnie / metunnie
pis-bloem
reugel
schaap-bloem
schoon
sint-Jozef
smoutbloem
stiegebloem
straat-commère
straat-Marlies
straatbloem
straatmadeliefje
theebloem
veldbloem
vennenbloem
violet
vlinder-bloem
weide-bloem
wilde-margriet
wit-liefje
witte-bloem
witte-grasbloem
witte-kap
zoete-mei
zomerbloem
zonnenbloem
Zie ook volgende link:
http://www.meertens.knaw.nl/pland/woordenboekartikel.php?term=Madeliefje

Fotowedstrijd bollen in pot

In het maartnummer van Groei & Bloei stond een oproep voor een fotowedstrijd 'voorjaarsbollen in pot'.
Laat ik nou net een mooie bak druifjes op tafel hebben staan.
Vooruit, insturen maar die foto's. Wie weet.

----------------------------------------------------------

Aan de redactie van Groei & Bloei

Bijgaand twee foto's voor de fotowedstrijd 'voorjaarsbollen in pot'.

Voor mijn verjaardag (14 februari) kreeg ik een grote bak met wel 100 blauwe druifjes. Een cm of drie groen en al kleine trosjes te zien, de bloemknoppen.
In een koele kamer neergezet en flink water gegeven. Na ruim een week waren veel bloemen uitgekomen, maar nog minstens zo veel zaten er nog aan te komen. Er hing een heerlijke bloemengeur in de kamer. Ik ging er eens lekker bij zitten, pantoffels aan, voeten op tafel en genieten maar.

Verjaardagskaarten

Afgelopen week was ik jarig en ik kreeg allerlei kaarten. Afzenders, bedankt!
Inmiddels weet iedereen wel dat ik dol ben op planten en bloemen.
Hieronder een paar ingescande kaarten....Boek-met-zonder-letters; Oplage: 1

Een eigen boek, compleet met stoffen kaft en afgedrukt op glanzend papier.
Kan dat zo maar? JA.

Oplage: 1
Titel: In en om de tuin

Recept voor 1 boek:
Je zoekt 30-40 mooie digitale foto's uit. Er zijn speciale programma's waarmee je dan heel simpel een digitaal boek maakt.
Wij gebruiken het programma iPhoto en bestellen het boek bij Apple, maar je kunt vergelijkbare boeken ook digitaal bestellen bij de Hema.

Het programma heeft voorgeselecteerde voorbeelden, waarmee je foto's scheef of recht kunt plakken, met fotohoekjes of zonder, met verschillende kleuren achtergrond papier, 1, 2 of veel foto's op een pagina, enz.
Desgewenst zet je bij elke foto een tekstje, maar ik ga voor de versie zonder letters
(behalve een titel op de omslag en op het voorblad).
Op je beeldscherm zie je hoe het boek er uit komt te zien. Nog even een paar foto's omdraaien. Nee, toch maar weer terug, dat zag er leuker uit.
Je selecteert een omslagkleur, een harde of zachte kaft en digitaal bestellen maar.

Het is wel duurder dan gewoon foto's afdrukken en zelf inplakken, maar voor bijzondere gelegenheden is het heel speciaal en uniek.
Niemand anders heeft zo'n boek.

Foto: omslag van het boek,
bij nader inzien hebben we het boek met een donkerblauwe achtergrond besteld.
Over een paar dagen zal het in de brievenbus zitten.

Afgeschreven? Joepie!

Even een paar tuintijdschriften terug brengen naar de bieb.
Eer terloopse blik op de kast met afgeschreven boeken.
Wauw, blijkbaar is net de plank met tuinboeken opgeruimd.
Met een arm vol boeken loop ik de bibliotheek weer uit.
Deze week maar even geen boeken lenen, ik kan weer even vooruit.

O.a. een viertal boekjes uit de serie Delta's tuinboeken over praktische zaken.
Een boek over feng shui in de tuin (daarover later meer)
Het complete druivenboek (handig voor als je een wijngaard wilt beginnen)
Boek over siergrassen (had ik al een paar keer geleend)
Geurende tuin, vaste planten ...

11 boeken in totaal. Bofferd!


Twee boeken heb ik laten staan.
1 over cactussen en 1 over fuchsia's.

Tijdschrift: Home & Garden

Wintertijd, tijd om in plantenboeken en plantentijdschriften te snuffelen.
Elke keer als ik in de bibliotheek ben duik ik even in de tijdschriftenbak, bij de B van 'Bloemen en Planten'.
Helaas, iemand was mij voor, dus door naar de H van 'Home and Garden'.
Hoewel de titel anders doet vermoeden is het gewoon een Nederlandstalig tijdschrift, een maandblad.

Veel aandacht voor vorm, mooie foto's en ruim opgezet. Vooral aandacht voor terras, serre, tuinmeubelen e.d. In vrijwel elk nummer een Toscaanse tuin of Provencaals huis. Veel Mediterane invloeden. En foto's met rustieke plaids over rieten stoelen of stoere potten. Eten in de tuin, geblokte tafelkleden en altijd mooi weer.
Het is niet direct mijn tuinstijl, maar met de serre/veranda in aanbouw kijk ik nu toch met hernieuwde interesse.
Altijd leuk om ideeën op te doen.

Leuk idee is om verschillende tuinontwerpers/ontwerpbureaus hun visie te laten geven op een onderwerp, bijvoorbeeld 'het terras 2005 volgens....'. Na een paar nummers (ik had er vier uit de bieb gehaald) merkte ik overigens wel dat het steeds dezelfde ontwerpers zijn, die vaak ook nog elders een column hebben of artikel schrijven.

Het hele advertentiegedoe / advertenties-vermomd-als-artikel hoeft voor mij niet zo ("Uniek voordeel met Home & Garden voordeelkaart, 660 euro korting, je betaalt maar 2495 euro ipv 3155 euro!!).
Toch waren er in elk nummer wel een paar leuke artikelen en weetjes.

En dan: GRRRRRRRRRRRRR.

Vanwaar deze uit uitroep?
Omdat een of andere onverlaat het zo nodig vond om plaatjes uit het tijdschrift te scheuren: bij een artikeltje over de rode tuin zijn de foto's verdwenen, en bij een ander artikel zijn ook de illustraties verwijderd.
Wie doet dat nou??!!!! Bekrompen, noem ik dat.
Ik kan me daar mateloos aan ergeren.
Koop alsjeblieft je eigen exemplaar als je de plaatjes mooi vindt, maar blijf van de bibliotheekexemplaren af!

Lekker Buiten Bezig

Dit is een rubriek in het tijdschrift Groei en Bloei, vol met allerlei tuinweetjes en tuintips, korte stukjes tekst afgewisseld met foto's. In 2005 werd een deel opgetekend in de Tuinen van Ruinen en een deel in een aantal tuinen van de afdeling Roden van Groei en Bloei. De auteur van jaargang 2005 is Nico Vermeulen, groenjournalist, groenauteur en schrijver van allerlei planten-encyclopedieen. Net voor Kerst nam Nico contact met ons op, met de afdeling Haren (en omstreken) van Groei en Bloei. Hij vroeg of we het leuk vonden om als afdeling Haren een bijdrage te leveren aan de rubriek.

NATUURLIJK VINDEN WE DAT LEUK!!

Het is de bedoeling dat Nico in de loop van 2006 (te beginnen in januari) regelmatig bezoeken brengt aan tuinen van in Haren/Eelde om inspiratie op te doen voor zijn rubriek Lekker Buiten Bezig. Nico is op zoek naar tuinen waar wat gebeurt, waar tuiniers hun eigen praktische tips geven, en laten zien hoe ze verschillende werkzaamheden in de tuin uitvoeren (Nico schrijft niet alleen de teksten, maar verzorgt ook de foto's).

De stukjes worden een jaar vooruit gemaakt en verschijnen in het tijdschrift Groei en Bloei vanaf januari 2007.

Er hebben zich al een paar belangstellenden aangemeld.
Ben je lid van de afdeling Groei en Bloei Haren en heb je interesse, stuur me dan even een email (of zet iets in het gastenboek),
dan geef ik je naam/adres/tel.nummer door aan Nico.

En als er dan niet zo veel te doen valt, dan kun je in ieder geval kijken. Er is altijd wat te zien.

Het spoor van een poes in de sneeuw of het licht en schaduwspel van de laagstaande winterzon in de sneeuw.

Digitale letters

Vanaf oktober 2005 bezig met dit weblog. Heel erg leuk om te doen (vooral in weekend) en blij met de reacties die ik krijg. Afgelopen week bleek per ongeluk het 'gastenboek' (rechts op de webpagina) inactief te zijn, maar dat is inmiddels verholpen. Ook per email krijg ik reacties en nog bijna wekelijks kan ik iemand toevoegen aan de wekelijkse verzendlijst.

Na het stukje van afgelopen week over de voor het eerst bloeiende hazelaar kreeg ik een zakje hazelnoten aangeboden. Deze kwamen uit de winkel, maar waren bedoeld als voorproefje voor de 'eigen' noten volgend jaar. Bedankt Mieke!.
Bijgaand een foto van
de katjes. Met op de achtergrond ons huis.Bij het stukje over de teken kreeg ik de volgende aanvulling van Erik:
Over de teken wilde ik nog aanvullen dat ze vanaf 4 graden C zich gaan verstoppen, desnoods gewoon door zich in de grond in te graven. Onder de 4 graden zijn ze niet actief en tref je ze dus niet (los) aan.

En Jitske schreef me een nieuwjaarswens over de foto van het Roodborstje (foto van de maand december);
Als ik de tekst onder elkaar zet in plaats van achter elkaar door is het een gedicht.

wat een prachtig roodborstje.
het is zo'n knus vogeltje in de tuin.
gezelschapszoet.
hoewel ze eigenlijk altijd alleen zijn.
de tuin is nu helemaal wit.
ga ik van genieten,
want ik ben ook vrij.
alvast een gelukkig en heerlijk groei en bloei 2006!

Bedankt allemaal voor jullie reacties.

Tuindagboek

Al een paar jaar houd ik een tuindagboek bij. Ik probeer elke keer dat ik iets in de tuin gedaan heb op te schrijven wat dat is geweest, maar vooral dingen die me opvallen. Bijvoorbeeld eerste bloem van waterlelie of snoeidatum van struik of boom. Of uitvliegen van nest vogeltjes of de eerste grote libelle bij de vijver, of de eerste bloem van de helleborus, of de eerste keer grasmaaien. Bij verplanten van planten in de herfst is het ook handig om op te schrijven waar ze weer te grond in gaan. Dat kale stukje grond in het voorjaar is namelijk vast niet leeg, dat kan haast niet, er zal wel een vaste plant of een bolletje onder de grond zitten.
Ook noteer ik alle aankopen (naam plant, waar gekocht en prijs) en de datum. En weersomstandigheden, of de datum dat ik de vijver bijvul (dit jaar niet nodig geweest, in 2004 twee maal). Doordat ik al jaren het dagboek bij houdt is ook de variatie in tuinseizoen te zien.
Zoals de boven genoemde waterlelie: steeds meer bloemen en steeds vroeger.

In de wintermaanden zijn de bijdragen in het tuindagboek vooral gevuld met leuke plantenweetjes uit een of ander plantentijdschrift of boek uit de bibliotheek of tuinprogramma op TV (Je weet wel: vrijdagavond is vaste tuinprogramma-avond op BBC2).

Of met ideeen die ik opschrijf voor het volgende tuinseizoen in de herfst of winter.
Bij een rondwandeling door de tuin (in onze tuin kun je inderdaad ROND wandelen [Of eigenlijk VIERKANT; de paden staan haaks op elkaar]) kom ik regelmatig een plek tegen waarvan ik denk: daar moet ik in het voorjaar een een nieuwe struik of plant inzetten, daar is het een beetje kaal. Dit soort wandelingetjes vinden vooral in de winter plaats of juist zo midden in juli. Dan is de vroege zomer-kleur-golf een beetje over en is er vooral heel veel groen.

Stukje bij beetje verandert de tuin zo. Zo heb ik de afgelopen jaren vooral wat planten en struikjes geplaatst (verplaats) die ook in de winter interessant zijn en wat hoogte geven. Een grote border in de achtertuin gaf aanvankelijk een wat naargeestig beeld in de winter; veel geraniums e.d die in de winter tot een bruine massa stro in elkaar zakte. Langs een paadje van staptegels ben ik bezig een bedje van stekelnootjes te maken. Elk jaar zet ik er wat meer stekken bij die ik elders uit de tuin haal. het begint al een aardig tapijtje te worden; in een zeer natte winter heb ik wel medelijden met de stekelnootjes; na een forse regenbui staan de lage plantjes letterlijk onder water, en dan kan een paar dagen achter elkaar zo blijven. Maar blijkbaar kunnen ze goed hun adem inhouden, want volgend voorjaar gaan ze weer lekker aan de groei.
Voor wat hoogte zorgt een flinke pol Veronicastrum, waarvan de aren een groot deel van de winter mooi overeind staan. Vlak bij de vijver moerasspirea. De bedoeling was dat ook deze bloemstengels mooi overeind zouden blijven, maar ze blijken niet zo stevig en vallen vaak in de herfst al om. In de zaadhoofden verschuilen zich allerlei beestjes. Moerasspirea blijkt zich in onze tuin goed uit te zaaien o.a. tussen de tegels. Dit jaar heb ik zeker 10 kleine plantjes tussen de voegen van het tuinpad gepeuterd en ze een plaatsje in een kweekbed gegeven. Volgend jaar weggeven of een nieuw plekje zoeken.
Ook in het kweekbed voelt de spirea zich thuis, de onderstaande foto is van begin november dit jaar. De kleine plantjes besloten dat ze toch nog even wilden bloeien dit jaar.


Boek: Fruit uit alle windstreken

Kleurrijke gids met aanwijzingen voor het gebruik van ruim 400 soorten en rassen.
Auteurs: Dick Pijpers, Jac. Constant en Kees Jansen. Uitgave van Het Spectrum, 1985.
Het boek gaat over het fruit zelf, veel foto's van de vruchten. Gesorteerd per plantenfamilie en geslacht. Per soort een informatief stukje met o.a. Nederlandse, engelse, franse en duitse nam; omschrijving vrucht; plaats van oorsprong; landen die deze vrucht produceren; aanvoertijden van de vruchten en soms nog wat aanvullende opmerkingen. Goed te gebruiken als naslagwerk. Leuk is dat enaast de buitenkant van de vrucht vaak ook een foto van een doorgesneden vrucht wordt gegeven. Dan zie je of er heel veel kleine pitjes inzitten (zoals bij de vijg) , of groter pitjes in doorschijnende omhulsels (zoals de passievrucht) of een grote pit (avocado, perzik).
Wat ontbreekt aan zo'n boek is de geur en smaak van de vrucht. Die zou je er eigenlijk bijgeleverd moeten krijgen.


Dit schijnt een Kiwano te zijn. Ziet er van binnen passievruchtachtig uit, van buiten beetje cactusvijgig (stekeltjes).

Tijdschrift: Groei & Bloei

Sinds 2.5 jaar ben ik abonnee van het tijdschrift Groei en Bloei.
Voor die tijd haalde ik het maandblad regelmatig uit de bibliotheek. Vooral in de wintermaanden. koud, nat en donker, ben ik een fanatiek lezer van tuinblaadjes en boeken. Groei en Bloei verschijnt 11 maal per jaar. Vooral de korte rubriekjes met tips, verhaaltjes, feiten en weetjes, artikelen over bepaalde planten/plantgroepen vind ik leuk. Minder interessant wat mij betreft is een reportage over de winnende tuinen in de Chelsea Flower Show. Dat heb ik dan al lang 'live' op de Engelse TV gezien.

Leuke bijkomstigheid van het tijdschrift Groei en Bloei (oplage 60.000!) is dat je daarmee lid bent van een van de vele plaatselijke afdelingen van de vereniging Groei en Bloei. Er zijn meer en minder actieve afdelingen, de meeste organiseren een aantal malen per jaar lezingen/presentaties, geven een nieuwsblaadje uit, hebben soms een tuinclub, organiseren een of meerder excursies. Er zijn ook afdelingen die cursussen en meerdaagse tuinenreizen organiseren. In de afdeling Haren en omstreken (haren/eelde/paterswolde) hebben we ruim 300 leden, waarvan ca. 50 leden die regelmatig op de ledenavonden komen.

Inmiddels heb ik een flinke stapel Groei en Bloei's. Omdat de seizoenen steeds terugkomen kun ik de nummers steeds weer herlezen. De meeste artikelen zijn wat dat betreft tijdloos.

Dus als iemand nog oude jaargangen/nummers (voor juni 2003) over heeft... Ik houd me aanbevolen.