Maandfoto

Maandfoto december 2015: Sneeuwbes

Het is winter.
Sneeuw!
Sneeuw?
Geen sneeuw.
Wel sneeuwbes.
maandfotodec2015.

Maandfoto november 2015: pluis

Laatste seizoen van deze pluis in onze tuin.

novemberfot

Waarom?
De clematis vitalba groeit bij de pergola, waar we ook een druif in hebben groeien. Nou is een druif al een woeste groeier, maar nog niets vergeleken met de wilde bosrank. In het zomerseizoen ben ik bijna wekelijks (!) bezig om de uitlopers, die zich steeds rond de druif nestelen, af te knippen. Als ik even niet oplet is ie me weer ontkomen en dan zie ik opeens de clematis-blaadjes toch rond de druiventrossen piepen.
Heb me voorgenomen om -als het fotogenieke pluis- de komende winter uitgewaaid is en de zaden opgesmikkeld zijn door de mussen de hele klimplant te verwijderen.

Aanvulling 31 december 2015:
rond half december de druif gesnoeid en het bovengrondse deel van de clematis. Op 30 december gezwoegd om de wortelkluit verwijderd te krijgen. Wijdbeens staand, omdat op allerlei plekken al de neusjes van de sneeuwklokken en ruggetjes van bosanemonen boven de grond komen. Pfff krijg je het warm van, wel gelukt
.

Maandfoto oktober 2015: vuurdoornbes

vuurdoornbes2015
HCP, hexagonaal close packed oftewel hexagonaal dichtst gepakt.
Dat is de manier waarop je bollen het dichts bij elkaar kunt stapelen, zodat ze het minste ruimte innemen. Bv. als je zo veel mogelijk sinaasappelen in een doos wilt doen. HCP is een term uit de kristallografie, een van de manieren waarop atomen in een kristal-rooster kunnen zitten. Uit de tijd dat ik bij de universiteit van Utrecht werkte tijdens mijn afstudeeronderzoek en promotie in de atoom- en molecuulfysica.

Hexagonaal dichtst gepakt.
Dat komt zomaar boven in mijn gedachten als ik deze vuurdoornbessen zie.

Maandfoto september 2015: prairie in Groningen

Aan de zuid oost kant van stad Groningen, waar vroeger de 4 gebouwen van de rijksgebouwendienst stonden staat nu een hoog kantoor van DUO en de belastingdienst. De parkeergarage is ondergronds gebouwd, en op het dak ervan is een van de grootste daktuinen van Nederland aangelegd. 25.000 m2. Veel prairiebeplanting en grassen, in een laag van lavastenen. In 2014 opgeleverd, de plantjes nog wat iel en op rijtjes. In de nazomer van 2015 zijn we er weer langs gewandeld, publiek toegankelijk en mooi uitstapje, als je ook naar het naburige Sterrebos gaat.
duo september 20152
bloemensduosep20151

Het was een zonnige dag begin september.
We aten een appel op een bankje in de tuin.
Omringd door prachtige kleuren van bloemen en grassen,
wuivend in de wind.

Maandfoto augustus 2015: ereprijs

Eind augustus.
Deels uitgebloeid en zaad zettend.
De laatste bloempjes steken hun rode tongetjes nog uit in een nazomerzonnetje.


beginseptember.

Maandfoto Juli 2015: slangenlook plus bij

Compositie van akeleizaaddoos, bloeiwijze van slangenlook en het mannetje van de pluimvoetbij. Met dank aan Anne Jan voor het vaststellen van de naam van het bijtje.

maandfotojuli2015

De bloeiwijze van het slangenlook wordt topzwaar. Het is een kluitje broedbolletjes, miniatuuruitjes, en daartussen enkele bloempjes op steeltjes. Deze bloempjes kunnen zaad zetten, dat -net als zaad van veel andere uiensoorten- maar kort kiemkrachtig is. Geen nood, verspreiding van deze plant gebeurt meestal door de broedbolletjes.

Maandfoto mei 2015: Steenbreek

We hebben ze in twee kleuren, een donkerroze en een bijna wit bloeiende. Mos-steenbreek of saxifraga arendsii. Een stenige goed gedraineerde plek in het beste. In een rotstuintje, aan de voet van een zonnig muurtje. Kan prachtige kussentjes vormen. En op zo'n plek kan de steenbreek zich ook nog leuk uitzaaien.

Na een paar jaar
vallen de kussens (bij ons) uit elkaar. Nou ja, worden meer uit elkaar getrokken: door de merels die in het voorjaar naar slakjes en beestjes zoeken tussen de dicht aaneengesloten rozetjes. Met als gevolg dat er soms een slagveld van uitgetrokken rozetjes op het pad ligt, en het mooie groene kussen een groot gat laat zien. Dit jaar was het in de donkerroze kussens ook zo ver. Toen heb ik van de nood een deugd gemaakt (de plant had het tuinpad van1,20 m breed inmiddels versmald tot minder dan 80 cm) en de hele plant opgenomen, een paar stukjes in de border heb teruggeplaatst en inmiddels een kistje vol nieuwe plantjes heb opgepot. Dat is het leuke werk Happy . En terwijl de plantjes aansterken, kan ik vast over een nieuwe plek nadenken...
steenbreekroze12meisteenbreekwit 12 mei

De plant is genoemd naar Georg Arends.

Maandfoto april 2014: primula

Overal begint het zachte geel van de primula's te verschijnen. Lente ten top. Een paar weken geleden waren de blaadjes, die eind vorig jaar waren gegroeid, nog wat verlept. Maar nu bruist het plantje van leven, vol sappige groene bladeren en sinds een paar dagen de bloemen.
primula6april20151
primula6april20152

Voor meer primula nieuws, zie bijvoorbeeld ook de blogjes van 31-3-2014 en 27-4-2013. Net als alle voorgaande jaren kan ik het niet laten om ook dit jaar weer een paar foto's te maken. Als je er met je neus bovenop gaat zitten (of gewoon op computerscherm uitvergroten) zie je ook de aaibare harige stengeltjes goed.

Maandfoto maart 2015: anemoontjes? Nee bergenia!

Was van plan om een maandfoto te maken van de witte bosanemoontjes. Vorige week nog enkele fijn groen blad en vandaag hele veldjes stralend wit. Maar, als de zon zo fel schijnt blijkt het heel lastig om een goede foto te maken van de witte bloempjes. Volle zon, bloem open, makkelijk overbelicht. Schaduw/zon laag, bloempjes weer dicht. Hieronder een impressie.
bosanemoonveld2bosanemoonveld1

En de
link naar vorig jaar voor een detailfoto. Voor maart 2015 kies ik een andere bloem voor de maandfoto. De glanzendroze bloemen van het schoenlapperskruid!
bergenia21mrt1.

Maandfoto februari 2015: akoniet

In een zacht winter kunnen de winterakonieten al begin januari in bloei staan. Eerst gele knikkers met een groene kraag, en daarna -als de zon volop schijnt- gele schoteltjes. Maar reken je niet rijk, het voorjaar kan nog ver weg zijn, en in februari of zelfs maart kan nog een flinke sneeuwlaag volgen.

Winterakonieten (eranthis hyemalis) komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuidoost-Europa. Het zijn in Nederland geen wilde planten, maar wel verwilderd. Op de grote landgoederen langs de Vecht, en bij buitenplaatsen, borgen en stinzen kunnen ze zich prima staande houden. Hele gele tapijten in februari en maart. Maar dat heb je niet zo maar voor elkaar.

akoniet14feb1
akoniet14feb3akonietzaaddoos

Je kunt in het najaar knolletjes van de winterakoniet kopen, droge knolletjes, maar dat is lang niet altijd een succes. In ieder geval de knolletjes eerst 24 uur in water weken, en dan op een humusrijke plek planten, waar de grond niet te veel bewerkt wordt zoals tussen bladverliezende heesters.
Jaren geleden heb ik dat een aantal keren geprobeerd knolletjes te zaaien. Niet gelukt.
Een betere manier is om van een bevriende tuinier, net na de bloei, een paar plantjes te 'lenen'. Je weet dan pas het jaar erna of het gelukt is. Bij ons in de tuin wel- met dank aan Ernst- en heel langzaam breiden ze zich uit (mede dank aan de mieren). Nog niet echt een heel tapijt, maar toch een paar aardige toefjes. En tussen de toefjes zie ik wat zaailingen, die over een (paar) jaar ook zullen bloeien.
In een boek las ik dat
hoe kouder het is, des te groter de bloemen zijn. En bij zachter winterweer dus kleinere bloemen. Hmm. Dat is mij nog nooit opgevallen, maar ik zal er op gaan letten.


Bijdrage serie plant van de maand van natuurlijk-rijk.

Maandfoto januari 2015: klimopbes

Om op te eten.
Als je een vogel bent.
Klimop-fruit.
Bijna rijp.
klimop1janbes2
Let op! Hoe lekker het er ook uit ziet op de foto: Klimop is giftig, zowel blad als bessen. Dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Geen reden tot paniek als je de klimop in de tuin hebt. De bessen zien er in het echt veel minder 'eetbaar' uit dan op deze foto met extra veel licht. En het is altijd goed om (kleine) kinderen te leren nooit in hun eentje bessen of planten te plukken.

Maandfoto november 2014: kleurig gras

Mooi in najaar.
Miscanthus sinensis, zaailing van Kleine Silberspinne.
herfstmiscanthus111

Niet alleen de pluimen zijn nu fraai. Het blad verkleurt ook mooi, van groen met fijn streepje, naar vlammende herfstkleuren (zeker in de laagstaande novemberzon) en later naar strogeel.

Maandfoto oktober 2014: Ina's asters

Eind september, begin oktober. Een mooie dag, volop zon en 20 graden. Asters zijn nu op hun mooist. Een goede gelegenheid om weer eens bij Ina langs te fietsen, die heeft verschillende asters in de tuin. Hoge en lage, met grote bloemen en met kleine bloempjes, diverse tinten lila en paars, en ook witte.

inaaster0groot
inaaster3inaaster2
Deze foto's zijn van een sluieraster, een wolk van witte - van madeliefjesgrootte- bloempjes.

Maandfoto september 2014: Oranje kruisspin

Dat ze groot kunnen worden, tegen de herfst aan was bekend. Vrouwtjes van de kruisspinnen zitten dan als balletjes in hun wielwebben. Maar dat ze zo oranje van kleur konden zijn, dat hadden we nog niet eerder gezien. Deze mevrouw kruisspin liep afgelopen zondag over ons terras.
Tegen het groen van de buxus waar ik haar opzette, steekt ze helemaal mooi af.
oranjekruisspin28sept

Niet helemaal jofel overigens: 7 poten telden we.

Maandfoto juni 2014: vliegje

Met enige vertraging, nog een foto uit juni.
Van een vliegje.
Ik noem hem Jim.

maandfotojuni14

Voor juli en augustus heb ik twee eerder gemaakte stukjes een nieuwe naam gegeven: het logje met de titel "Nobile" van 27 juli heet nu "Maandfoto juli 2014 : Nobile"; het logje met de titel "Schapenkop" van 8 augustus werd "Maandfoto augustus 2014: Schapenkop". Dan ben ik meteen weer bij met de serie maandfoto's. Laat september maar beginnen!

Maandfoto augustus 2014: Schapenkop

We hebben verschillende schapenkophortensia's in de tuin.
Die zijn nu volop in bloei.
Nu nog room wit, later verbloeiend naar een soort oud roze.

schapekop3aug
Eerst hadden we er een, onder de pergola, in de schaduw van de druif. Dat is de grootste struik met pluimen die 20-30 cm groot zijn. Met grote schijnbloempjes, en daar tussen in de echte bloempjes. De bijen weten die echte bloempjes feilloos te vinden.
Van het snoeisel in het voorjaar heb ik de afgelopen jaren regelmatig stekken gemaakt, en daar zijn nieuwe schapenkoppen uitgekomen. Maar geen van alle is zo groot geworden als de originele. Dat zou trouwens ook aan de plaats kunnen liggen. Een schapenkop in de voortuin heeft pluimen die krap 10 cm zijn. Daar is het ook erg droog en veel meer directe zon.

Maandfoto juli 2014: Nobile

'ne foto.
nobile
Zie ook Roomse kamille | Tuin | 't Groentje.

Maandfoto mei 2014: actiefoto

In vlucht gevangen.
Aardhommel en vingerhoed.

actiefotomei2014.

Maandfoto maart 2014: bosanemoon

Bij het uitzoeken van een maandfoto voor mei, kwam ik er achter dat maart 2014 nog fotoloos was in dit weblog. Dus, zij het met een beetje vertraging, bij deze alsnog een foto uit maart. Het bloemschoteltje van een witte bosanemoon. Als de schotel van een radiotelescoop draait het bloemhoofdje mee met de zon.
maandfotomaart2014.

Maandfoto april 2014: Ik vergeet jou niet

Speciaal voor jou.
vergeetmijniet13april.

Maandfoto februari 2014: Bijtjes en Bloemetjes

De meteorologische lente begint 1 maart.
De gevoelslente was er dit jaar al eind februari.

Zie de bijen.
Zie de bloemen.
Zij zoemen.


bloembij3mrt1bloembij3mrt2

Zij Zoemen.

Maandfoto januari 2014: winterheide

't is Winter.
Volgens de kalender.
Maar niet volgens de thermometer.
Graad of acht.
Vlagerige wind.
Voelt niet als winter.

Maakt niet uit voor de winterheide.
Die bloeit onverstoorbaar door.
maandfotowinterhei.

Maandfoto december 2013: Hulstebes

December sfeer.
Voor de koperwieken langskwamen.
maandfotodechulst.

Maandfoto november 2013: bottel

rozenbottel
Rode roos, soort onbekend.
Erfenis van vorige bewoner.
Maakt enkele enorme bottels.
3-4 cm in doorsnee.

Maandfoto oktober 2013: zweefvlieg

Zweefvlieg.
In rust.
Op de klimop.
zweefvlieg26okt.

Maandfoto september 2013: Helenium Tura

Paar heleniums gekocht eerder dit jaar bij kwekerij Jacobs in Vriezenveen.
Drie maal helenium 'Moerheim Beauty'.
Die staan vanaf juli in bloei, maar beginnen nu uitgebloeid te raken.
Zie
Moerheim Beauty | Tuin | 't Groentje

De laatste weken is er een wolk van diepgeel bijgekomen van de tegelijkertijd gekochte Tura. Een fors exemplaar ruim 1,60 meter hoog. Tenminste als ie rechtop zou staan. De plant heeft een hoofdstengel van zeker anderhalve cm, heel stevig, maar een beetje scheef gegroeid, op weg naar het licht. Ik heb hem, toen ie nog klein was, een beetje onder een fluweelboom geplant, halfschaduw. Dat was niet handig, de Tura groeit nu scheef, naar het licht. En de vele regen duwt hem (haar?) nu nog schuiner. Vanmorgen er even een stok onder gezet.
helenium tura13sep.

Maandfoto augustus 2013: filmpje

De maandfoto is deze keer geen foto, maar een filmpje.
25 augustus.
Een kudde kleine vossen en allerlei bijen op de sedums.Klik op het plaatje hierboven.
De sedums beginnen pas
net te kleuren, maar zijn al in trek bij de beestjes.

Maandfoto juli 2013: zweefvlieg

Plant op het terras.
Bloeiaar.
Zweefvlieg landt.
zweefvloeg27jul
zweefvloeg27jul3.

Maandfoto juni 2013: witneus

Niet in de tuin, maar in huis.
Poes Baassie was vastbesloten om de laatste restjes yoghurt uit de halfliter beker te krijgen.
Op zijn neus.
fotobaassiewitneus.

Maandfoto mei 2013: rockfoil

Kleine witte bloempjes.
In mei.
rockfoilwit.

Maandfoto april 2013: Koningsvaren

Tederheid.
Love.
Tenderness.
Zartlichkeit.
Liefde.

tederheid10mei.

Maandfoto februari 2013: Sijsje

Voor het eerst gezien in onze tuin: het sijsje.
Hier te zien op de druif over de pergola.

sijsje10mrt2
Daarvoor, sinds twee weken, regelmatig te zien op de pindasilo.
Eddy zag het meteen: geen mees, geen groenling, wel geel.
Wat is het?
Sijsje dus.
In ieder geval twee exemplaren.
Deze keurig in het verenpak.
De ander, een mannetje, een beetje mottig.

Maandfoto januari 2013: Kleurig vogeltje

Pergola.
Druif.
Pindasilo.
Pimpelmees.
Wacht op z'n beurt.
pimpel25jan1.

Maandfoto december 2012: Divaricatus

Eind december, bijna eind van het jaar. Laag winterzonnetje schijnt mooi door de pluimen van siergrassen en ander pluis. Op de foto de wintergedaante van aster divaricatus, een relatief kleine witbloeiende aster. Staat stevig rechtop, breidt zich gestaag uit. Om de paar jaar haal ik er wat stukken af. Liefhebbers kunnen in april een stukje komen halen. Doet het goed in halfschaduw.
aster29dec3
aster29dec4klaster29dec1kl.

Maandfoto november 2012: varen

Nog steeds wat groen.
Op weg naar rood, oranje en daarna bruin.
varen24nov1
varen24nov3varen24nov2
Een kerstboom, met slingers.

Maandfoto oktober 2012: herfstaster

De maand november is bijna afgelopen, tijd voor een stukje onder de titel: de maandfoto…. Ik blader altijd even terug in de blogs, om te kijken welke foto's ik afgelopen maanden heb uitgezocht. Dan blijkt de tijd soms snel te verlopen. Ik ben toe aan de maandfoto november, terwijl ik nog geen foto heb uitgezocht voor oktober!
Bij deze, stukje uit een foto van 3 oktober. Een herfstaster. Hier nog volop in bloei. Inmiddels zijn de bloemen verdroogd tot grijze 'knoopjes', prima schuilplek voor kleine beestjes en hapjes voor vogels (zowel de zaadjes als de beestjes).

herfstaster3oktober1.

Maandfoto september 2012: Joechee!!

Zonnige dag.
Half september.
Vuurvlindertjes, twee.
Alsof ie wil zeggen: joechee!
vuurvlinder15sep1.

Maandfoto augustus 2012: Zonnekruid

Warme kleuren.
Zonnekruid.
Nazomer.
Bijen blij.


helenium 20aug

Helenium 'Rauchtopas'.
Wil ik er wel meer van, delen kan in vroege voorjaar.
Eens kijken of ik er aan denk….
Of misschien wat meer soorten aanschaffen?
Niet zo ver van ons vandaan is de 'nationale Helenium-collectie' bij
Kwekerij Jacobs.

Maandfoto juli 2012: Akkerhommel

Op de Cephalaria gigantea.
Minitieus elk deelbloempje aan het afspeuren.
Akkerhommel.
.

Maandfoto mei 2012: Slangekruid

Voor de mooi.
.

Maandfoto april 2012: Oranjetip

In april komen er weer steeds meer vlinders.
Tenminste als het weer goed genoeg is.
Droog, een zonnetje, weinig wind.
Da's ideaal vlinderweer.

En voor dit oranje vlindertje ga je kijken in de buurt zijn favoriete planten:

Pinksterbloem, look-zonder-look (foto). Daar kun je oranjetipjes vaak zien. Dit is het mannetje. De vrouwtjes hebben geen oranje vleugeleinden, zijn helemaal wit.

Maandfoto maart 2012: pulsatilla

Licht, zon, harige plantjes.
Haarscherp.
Fotogeniek.
Pulsatilla.
.

Maandfoto februari 2012: sneeuwklok

Wat bloeien ze mooi.
De sneeuwklokjes.
In de zon.
.

Maandfoto januari 2012: Redwing

Koperwiek heet in het Engels geen 'copperwing' maar redwing.
Met opvallende lichte streep boven zijn oog.

Foto: 4 februari, 4 uur 's middags, bij ons in de straat.
Deze kleine lijsterachtige broedt in Scandinavië; een deel trekt in grote groepen vanaf oktober over richting Italië. Een ander deel blijft als wintergast in Nederland. En eet bessen.

Maandfoto december 2011: Pimpel

Op de foto.
Dagelijkse bezoeker.
Van voedersilo en vetbol.


Kleur.

Maandfoto november 2011: Vuurzwammetje

Vlammend oranje.
Gewoon vuurzwammetje.

Foto: Eddy
Onder de Pieris-struik in onze voortuin blijkt een flink aantal van deze knaloranje zwammetjes te staan.

Maandfoto oktober 2011: Strippen

Een foto uit reepjes opgebouwd.
.
(rectificatie van twee weken geleden: ik had de stripjes foto geen unieke naam gegeven in dit weblog, en bij publicatie van het blogje bleken strippen foto's van 3 nov 2007 zichtbaar te worden voor de lezers... Dit zijn foto's van oktober 2011 zoals de bedoeling was.)

Maandfoto september 2011: wit met wit

September.
Een witte vlinder op een witte bloem.

Koolwitje en witte spoorbloem.
Kijk eens naar de gevlekte ogen van de vlinder en de lange tong die diep in de dunne keeltjes van de bloemen dipt.

Maandfoto augustus 2011: soldaat

Balanceren.
Wiegen in de wind.
Wipje maken.
.

Maandfoto juli 2011: groene wants


Groene Stinkwants.
3e stadium (of 2e stadium) nimf. Op vlas.

Maandfoto juni 2011: kattekruid

En zo is dit kruid aan zijn naam gekomen....


Een van de 'resident cats' van de Mikkelhorst.

Maandfoto mei 2011: tuingeranium

We hebben allerlei tuingeraniums in de tuin.
Wit, allerlei rozen, diverse blauwen, knalpaars.
Deze vind ik wel heel mooi.


Naam onbekend.

Maandfoto maart 2011: mosjes

Mooie mosjes, in bloei.
De sporenkapsels op ragfijne steeltjes.

Welk mos? Tja. Haarmos?
Onder de volgende link
Foto's/beelden van Mossen veel mooie plaatjes, maar helaas geen makkelijke determinatietabel om de juiste naam van ons mosje te vinden. Mosjes schijnen trouwens notoir lastig te determineren te zijn..

Maandfoto februari 2011: sneeuwklok

Paar centimeter boven de grond.
Bloemetje met gezichtje naar beneden.
Hoe krijg ik dat in beeld?Compactcamera op macro/zoom stand.
Camera net boven de grond houden, naar boven gericht.
Goed mikken.
En dan krijg je dit bijvoorbeeld.
De petticoat-rokken van de gevuldbloemige sneeuwklok 'Flore Plena'.
Er bloeien er twee in onze tuin.

Maandfoto januari 2011: Bekertjesmos

Kunst?
Artistiek?

Ik vind 'm gewoon mooi.
Bekertjesmos.

Maandfoto december 2010: Ecco

Ecco, jonge egel.
Is is niet schattig?


Ecco hebben we met kerst 4 dagen binnen gehad, een tweede egeltje hebben we 10 minuten binnen gehad (geen foto's, woog maar 250 gram). Toen snel beiden samen naar de egel-opvang gebracht!

Maandfoto november 2010: Kristallen

De mooiste ijskristallen krijg je als het koud is en er 's nachts mist is.
Dan groeien de ijskristallen op plantenstengels het mooist uit.
O ja, en ook
geen wind, want dat breken de kristallen af.


En dan de volgende dag, fris vriesweer met een beetje zon.
Zodat het lekker licht is en je buiten volop kunt genieten van de kristallen.

De combinatie van omstandigheden komt heel nauw. Ga dus vooral even kijken, en wacht niet tot morgen. Voor je het weet is weer een kans voorbij.

Maandfoto oktober 2010: bicolor

Elk jaar vind ik het weer mooi.
Deze combinatie naast elkaar.
Vooral in het najaar.
Links het zilvergrijs van de santolina.
Rechts het dieprood van de sedum 'herbstfreude'.

De foto is recht van boven genomen.

Maandfoto september 2010: vuurvlinder revisited

Vorig jaar ook al eens uitgekozen als maandfoto. In 2009 voor het eerst in de tuin gezien, en dit jaar heel lang niet. Maar de tweede helft van september was het prijs. Als het even zonnig was, fladderde dit kleine oranje vlindertje weer rond. Eerst gezien op sedum, toen op de verbena bonariensis. En tenslotte uitgebreid op de Helianthus.


Het zijn er in ieder geval twee. Al kreeg ik ze niet samen op 1 foto.

Maandfoto juli 2010: Snaveldrager

Van onder gefotografeerd.
Deze groene wants.


En pas dan zie je midden onder het lijfje, de onder zijn buik geklapte snavel. De zuigsnavel waarmee een wants plantensappen opzuigt. Vandaar dat wantsen ook
snaveldragers worden genoemd.

Maandfoto juni 2010: Wateraardbei

En verder zonder tekst.
.

Maandfoto mei 2010: zaaddoos akelei

Oeps, paar maanden geen 'maandfoto' geplaatst.
Bij deze een foto van de maand mei.
Met veel 'bokeh'.
Dat betekent: zo'n hele vage achtergrond.

De bloemblaadjes zijn net afgevallen.
Een paar meeldraadjes zitten nog aan de bloembodem vast.
De zaaddoos wordt steeds dikker.
Zie je de fijne haartjes op de zaaddoos?

April 2010: speenkruid

Groene heuvels van bladeren.
Gele sterretjes.
Of zonnetjes.


Speenkruid.

Maart 2010: Ribes

Een beetje gesmokkeld.
De foto is van 10 april.
Maar ik doe net alsof ie 10 dagen eerder is gemaakt.
En dan noem ik hem: maartfoto.


Van een afstandje lijken de bloemtrosjes alleen maar hardroze.
Maar als je goed kijkt zie je witte tinten, heel zachtroze, midden roze, donkerroze.

Februari 2010: sneeuwklokjes

Gewoon mooi.

.

Januari 2010: primula

De koudste januari van de eeuw.
Veel te veel sneeuw voor de elfstedentocht.
Zoals in de nog koudere januarimaand van 1997.

De dagen worden langer.
Door de sneeuw en het zonnetje is het prachtig
licht.

De blaadjes van een primula steken door de sneeuw heen.
En filteren het zonlicht in groen.

.

December 2009: winter

Het jaar 2009 begon met vorst en eindigde met sneeuw.
Vooral de week net voor kerst lag er een dik pak.
.

November 2009: Pastelvogeltje

Vanuit de erker in de eetkamer hebben we prachtig zicht op vogeltjes.
Buiten hangt een vetbol. En een voedersilo met zaad.
Binnen een poef.
Vloerverwarming zorgt voor warme voeten.
Met of zonder camera zal ik de komende maanden heel wat uren hier doorbrengen.

De vogels zitten op hun
dichtbijst op nog geen twee meter afstand.
(Ok wel met een raam ertussen).

Vandaag krijg ik vooral bezoek van een pimpelmeesje.
Een beeldschoon vogeltje, getekend in pasteltinten.
.

Oktober 2009: geranium

Hoofdbloei is midden in zomer.
In oktober dit jaar nog een toegift.

Subtiele kleuren.
Is het paars, is het blauw, is het roze?

.

September 2009: aster New England

Herfstasters
In soorten en maten.
Vroege en late.Welke soort dit is? Onbekend.
De plant stond al in onze tuin toen we hier kwamen wonen in 1992. Staat inmiddels niet meer op dezelfde plaats en is herhaaldelijk verplant en gedeeld. De soort is meer een nazomer aster, bloeit al vele weken. En trekt veel vlinders en andere vliegertjes.

Plaatjes en omschrijvingen bekijkend op internet neem ik aan dat het een
aster novae angliae is. Een aster uit New England. Je schijnt dat te kunnen zien aan de afstand tussen de bladeren aan de stengel. Heel dicht op elkaar geplante bladeren (zoals die van ons) wijst richting novae angliae.
Maar welke varieteit? Wie het weet die mag het zeggen.

Augustus 2009: paar

Lepeltje-lepeltje op zijn zweefvliegs.
Op de basilicumplanten in de serre.
In zachtgroen licht.

.

Juli 2009: Kleine Vuurvlinder

Nog niet eerder (bewust) in eigen tuin gezien.
Tot Eddy een paar weken geleden zei dat ie een heel klein oranje vlindertje had gezien...
Bij de oregano.
Goed opletten.

Nu zien we hem (of haar?) heel vaak.
En staat de kleine vuurvlinder inmiddels op heel veel foto's.
Met een prachtige weerschijn als de zon langs de vleugels strijkt.Deze foto is net voor een regenbui gemaakt.
Loodgrijze lucht op de achtergrond.

Juni 2009: Soldaat

10 tallen, vaak vlak bij elkaar. Vorige week renden ze als eenlingen rond op de gele bloempjes van de santolina struikjes. En nu zijn het tweetallen geworden, de een 'achterop' bij de ander. Soldaatjes, heten ze. Langwerpige rode weekschildkevers. Continu wiebelend met hun antennes.Ik zag er ook een heleboel op de oreganobloemen, maar daar vloeken ze een beetje bij: oranje en paarsbruin. Op de grote witte schermbloemen van de wilde peen, steken ze weer mooi oranje af.

Mei 2009: fuchsia-kleuren

Van heel dichtbij.
Een sterretje.
Met de kleuren van een fuchsia.Allium.

April 2009: Gaai

Een van de grotere tuinvogels, de Gaai.
Tot voor kort dacht ik dat de naam Vlaamse Gaai was.
Nou
was dat wel zo, maar tegenwoordig blijkt de correcte naam inderdaad alleen maar Gaai te zijn!

Ongeveer zo groot als een ekster, met meestal een nogal lawaaiierig, krassend geluid. De gaai kan ook hele zachte lieve geluidjes maken. Vooral als ze in familieverband bij elkaar zitten.

Ik herinner me als kind de blijdschap als ik zo/n miniveertje van een gaai vond, blauw met wit gestreept, zulke fijne streepjes. Echt een kleine schat, die ik jarenlang in een doosje bewaarde.

Als je de gaai bekijkt is maar een klein deel van het verenkleed bedekt met deze blauwwitte veertjes. Een groot deel is rozeachtig (buik) of grijsachtig (rug); de staart zwart met wit.In de bomenrij achter in onze tuin is een gaaienpaar aan het nestelen. Deze foto is van eind april. De eerste foto genomen door de takken van de appelboom in. Op de tweede foto pluk de gaai net een huisjesslak uit de pruimenboom.

Maart 2009: Roodborst

Knaapje of Knapinnetje?


Bij roodborsten zingen beide geslachten. En beide hebben een rode borst. Hoe zie ik het verschil?

Februari 2009: Helleborus

Van de verzameling vroege bloeiers in onze tuin vind ik de helleborussen wel iets heel bijzonders hebben. Van de vorige bewoner hebben we een pol diep donkerroodpaarse helleborussen geerfd, prachtig. Zie Maart 2006: Helleborus en Vochtige schaduw 1: Helleborus Orientalis .En na de bloei komen er fraaie zaaddozen, en ik hoop steeds dat de helleborus zich uitzaait. En ik kijk regelmatig rond in de buurt van onze oer-pol. En bijna elk jaar vind ik wel een paar zaailingen. Vaak midden op het tuinpad. Die worden zorguldig getransplanteerd naar een schaduwrijk en humusrijk stukje van de tuin, waar weinig concurrentie van woeste groeiers is.
En na 4 of 5 jaar de eerste bloei. Helleborussen komen niet kleurecht terug, dus het is altijd een verrassing hoe de bloemen er uit gaan zien. Deze is lichtroze met groen. Ik word er blij van.

NB. De helleborus is zo fotogeniek (in een tijd van het jaar dat er nog niet zoveel bloeit) dat ik hem in de afgelopen jaren al regelmatig als 'maandfoto' in beeld heb gebracht.

Januari 2009: Hortensia

Ook lang na de bloei is de schapekop hortensia een aanwinst in de tuin. De schijnbloempjes blijven tot diep in de winter aan de struik zitten en vormen een prachtig kantwerk. Op een vriesdag verschijnen er ijskristallen in sommige gaatjes en met de zon erop levert dat een fraai plaatje.

.

December 2008: hulst

Hulst of Ilex aquifolium is een van de weinige inheemse wintergroene heesters. Hulst is bekend om zijn glanzende, leerachtige groene bladeren met puntige en stekelige randen. In de winter kan de hulst prachtige rode bessen dragen.

Rond kerst worden hulsttakken en bessen veel gebruikt voor kerststukjes. In dat geval moet je de takken vroeg genoeg plukken, anders hebben de merels de takken al ont-best.Wij hebben diverse donkergroene hulsten in de tuin, ook veel zaailingen (met dank aan de vogels). Maar de allergrootste is een bonte hulst. Achter in de tuin. In omhelzing met een sering. Een meter of 4-5 hoog. Aan een kant gesnoeid, er loopt namelijk een tuinpaadje vlak langs.

NB. Zoals iedereen die zonder handschoenen aan tuiniert en een hulst in de tuin heeft zal kunnen beamen: de bladeren blijven prikken ook al zijn ze een paar jaar geleden al afgevallen. AU!

November 2008: geweldig gras

November, tijd van bessen en grassen.
Pluimen vol met pluizen.
Prachtige schuilplaats voor lieveheersbeestjes en andere kruipertjes.
En later in de winter worden de pluimen steeds leger en ijler.
Totdat er alleen kale grashalmen staan.

Maar nu nog niet!Foto: Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'

Oktober 2008: Vuurdoorn

Najaar is de tijd van bessen en noten.
En van kleuren.

De bessen van de vuurdoorn zijn knaloranje.
En eind oktober hangen ze nog in grote trossen aan de struik.De komende weken worden ze stuk voor stuk wegggeknabbeld.
Door de merels.

September 2008: Rudbeckia

Net na afloop van de maand september – met terugwerkende kracht- een maandfoto van september.

Fraai in de nazomer.
Warm geel met een donker hartje.
Rudbeckia's.De foto is in andermanstuin gemaakt.
Ik heb gemerkt dat de slakken in het voorjaar ontdekt hebben dat verse rudbeckia blaadjes erg lekker zijn.
Compleet afgegraasd.
In eigen tuin dit jaar dus maar 1 zielig aangeknaagd bloempje, heel klein, want met weinig blad ook weinig energie voor een flinke bloem....
Volgend jaar opnieuw proberen.

Augustus 2008: atalanta

Onze grootste dagvlinder.
Zwart rood en wit.
En een tikje lichtblauw.
De Atalanta.In de uitvergroting blijkt dat de atalanta een grote wipneus heeft, een enorm lange tong, bruingevlekte ogen en zwart-wit gestreepte voelsprieten.


Juli 2008: judaspenning

Een regenachtige dag in juli. Tussen de buien door even naar buiten voor een tuinrondje. Fototoestel in de hand. De zaadschijfjes van de judaspenningen verliezen hun groene kleur en beginnen zilverachtig te worden. Maar als de penningen nat zijn, dan worden ze bijna doorzichtig. En als je goed kijkt zie je dat er water tussen de twee vliesjes in zit.Het krulletje onder aan de penning links is het bewijs dat slakken langs zijn geweest. Alle blaadjes zijn inmiddels opgepeuzeld, en soms worden ook de penningen opgegeten.

Juni 2008: geranium psilostemon

Je hebt bijna een zonnebril nodig voor de felgekleurde magentabloemen. Op het eerste gezicht een gewaagde kleur voor in de tuin, maar door het pikzwarte hart blijkt de opvallende kleur uitstekend op zijn plaats. Bij ons groeit ie door de onderste blauwig groene uitlopende takjes van een struikwilgje dat ik elk jaar op ongeveer een halve meter hoogte knot. Hierdoor worden de wat slappe bloemstengels van de geranium met de steeds verder groeiende wilgetakjes mee de hoogte ingetild.
Pas op de uitvergroting zie je hoe zwart het hart is...

Aanvankelijk dacht ik dat het de (steriele) hybride 'Ann Folkard' was. De bloemen lijken er op, maar het blad schijnt meer geelgroen te zijn. Ons exemplaar is echt groen. Een van de ouders van Ann Folkard is geranium psilostemon. De naam is psilostemon betekent letterlijk "onbehaarde stamper". Als ik goed op de foto kijk zie ik onderaan toch wat haartjes...

Mei 2008: rode vuurjuffers

De tandems van waterjuffers vliegen weer rond de vijver. Vrouwtje onder, mannetje boven.Pyrrhosoma nymphula
Zie ook: Vuurjuffer

April 2008: Judaspenning

De eerste judaspenningen bloeien weer, op een beetje beschutte plek vlak bij een zuidmuur.Judaspenning is een tweejarige. Je hebt ze in wit en in paars.
En dan ook echt paars, niet een beetje lila, zacht paars, maar knalpaars, keihard paars.
Wij hebben overigens nog steeds alleen de paarse versie.
De witte al een paar keer geprobeerd te zaaien of als kleine zaailing in de tuin te zetten.
Nog niet gelukt.

En later in het jaar komt het feest van de zilverachtige 'penningen'.
De zaden in ronde vliezige hulsjes.
Vooral mooi als de zon er doorheen schijnt.

Maart 2008: Narcis

Toonbeeld van het voorjaar.
Geel met een trompetje.
Van wittig, lichtgeel, donker geel, naar oranje.
Enkel of dubbel.
Elegant gepunt of juist vol en rond.Nog meer narcisjes: Narcis.

Februari 2008: krokus en hommel

Februari, tijd van de vroege voorjaarsbloeiers.
Een hele border vol, vol met witte en paarse krokussen.
Koud en nattig, gesloten kelkjes.
Maar in een lekker zonnetje en uit de wind gaan de bloemen wijd open.
En vindt de hommelkoningin een lekker maaltje.


Januari 2008: Kerstroos

De Helleborus Orientalis wordt ook wel kerstroos genoemd, maar bloeit eigenlijk pas een maand later.
We hebben diep donkerrode exemplaren in de tuin. Maart 2006: Helleborus

Na de bloei vormen de bloemen fraaie puntige zaaddozen (een soort narrenkapmodel).
Zaad uitgezaaid en zaailingen opgekweekt.
Nu, na een jaar of vijf, bloeien de zaailingen voor het eerst.

Het is altijd even afwachten welke kleur de bloemen gaan worden.

Oudroze met groenig-geel.

December 2007: boomklever

Meestal zit ie achter in de tuin in de oude wilg.
Maar de boomklever blijkt ook te houden van zaden uit de voedersilo.
Afstand tot de erker: 2,5 meter.
Zo is de boomklever goed te bekijken.

November 2007: herfstvijver

Eind november.
Een rustige dag.
Verstilde vijver.
Herfst.

Oktober 2007: dagpauwoog

Begin oktober, zon, graad of 15, windstil.

Twee dagen,
twee tuinen,
twee planten,
twee dagpauwogen.

Ik kan niet kiezen.

Foto 1: 7 oktober, eigen tuin, op de asters die een waar vlinderfestival teweegbrengen.
Foto2: 5 oktober, tuin van Wim en Annet, op de plumbago.September 2007: armelui's orchidee

Bijzonder fraai, gespikkeld.

Tricyrtis formosana.
Nederlandse naam: paddelelie of armelui's orchidee.
Van de leliefamilie.
Voor in halfschaduw, permanent vochtige grond.
In koude winters afdekken.

Augustus 2007: Zweefvlieg op clematis

Eind augustus.
Al een paar weken bloeit de Clematis Vitalba.
Bij ons in de tuin tegen een schapenhek aan en zich uitbreidend naar de pergola en de nabijstaande laurierkers.
Vrij zware bloemengeur.
De zweefvliegen zien er wel wat in.Deze clematis houdt van kalkrijke grond (maar zure grond zoals bij ons in Groningen lukt dus ook) en komt in het wild voor in Limburg
Overdekt daar in deze tijd van het jaar hele stukken bos en greppels en hellingen.
Als een witgebloemde deken.

Juli 2007: kaardebol

Tweejarig en nogal stekelig.
Soms minder dan een meter hoog, andere keren ruim twee meter.
De kaardebol.
De lilapaarse bloempjes bloeien in een cirkel.
Hommels zijn er gek op.
En oh zo mooi is de uitgebloeide plant in de winter....
Een feestmaal voor distelvinkjes.

Juni 2007: digitalis

Digitalis of vingerhoedskruid.
Mooi van zichzelf, maar wonderschoon indien van achter beschenen door de laagstaande zon.
Als een soort glas-in-lood-ramen.

Mei 2007: wilde peen

Nog even en de bloemetjes gaan open.
Nu al een plaatje.
Het bloemscherm van de wilde peen.

April 2007: Dicentra Formosa

Gebroken hartje (of tranend hartje).
Een prachtige bescheiden plant voor in de halfschaduw.
Fijn, varenachtig blauwgroen blad, elegant ingesneden.
Van mei tot september steken daar de gedektroze bloempjes boven uit.
Rustig staat de dicentra mooi te wezen in de border.De plant komt oorspronkelijk uit de verenigde staten.
De stengels zijn erg breekbaar, maar de plant herstelt zich snel.

Een plaatje, tenzij....
....een bloem met vloekende bloemkleur zich tussen de bescheiden dicentra mengt.

Ik haal zelden een zaailing weg voordat ie uitgebloeid is, maar dit was me toch net te gek.
Weg met die oranje meconopsis!

Maart 2007: dril

25 maart 2007 was het grote bruine kikker-feest.
Topdag in de vijver.
Grote pakketten dril werden afgezet.

Vraag: hoeveel kikkers zie je op de foto?Vijf stuks!
De kikker op het kikkerdril is niet 1 kikker, maar 2.
Bovenop het donkergrijze mannetje, daaronder roodbruin vrouwtje (beste te zien bij rechter achterpoot, rechter voorpoot).
Links boven in de hoek komt net nummer 3 aanzwemmen.
In de rechteronderhoek van de foto hangt nummer 4.
En van nummer 5 zie je alleen een poot, van het duo recht naar beneden naar de onderrand van de foto.

Februari 2007: Krokus

Voorjaar: de tijd waarin de tuin steeds meer gekleurd wordt door de voorjaarsbolletjes.

Januari 2007: vlammende tulp

Direct van de bloemenveiling in Eelde.
Kadootje van Geertje.
Compacte bolronde tulpjes.
Soms met twee bloemen aan een stengel.
Staan mooi te wezen in de vaas.

Soft focus.

December 2006: cotoneaster

Mooi kan zo eenvoudig zijn.
Een paar kruisende takjes.
De eerste nachtvorst smelt van de blaadjes.
Waar twee blaadjes elkaar raken wordt een druppel geboren.November 2006: lieveheersbeestjeIn de dikke volle pluimen van het prachtriet Miscanthus sinensis 'Malepartus' hebben verschillende lieveheersbeestjes een overwinteringsplaats gevonden.

Oktober 2006: vliegenzwam

Elk jaar is het weer spannend: wanneer komen de vliegenzwammen? Op een vaste plek onder een grote berkenboom kunnen we een mooi schouwspel verwachten. In het voorjaar bloeien in dit stuk veel bolletjes, maar in herfst en winter is het kaal, eerst mos, dan heel veel berkenblaadjes en dan de paddestoelen.

Je moet er wel snel bij zijn: binnen een paar dagen verandert de zwam van rood bolletje, naar vol formaat paddestoel om dan weer snel te verdwijnen.

September 2006: walstroleeuwenbek

Walstroleeuwenbek ofwel linaria purpurea.

Kortlevende vaste plant
Kleuren: naast lila of paars (past bij Latijnse naam) ook soms in zalmkleur.
Zaait uit en is elk jaar wel ergens in de tuin te vinden.
Delicaat blauwgroen blad.
Bloeit lang in late lente en zomer.
Terugknippen na eerst bloei bevordert herbloei of bloei aan zijscheuten.
Deze foto is van 23 september.

Augustus 2006: gladiool

Maandag 28 augustus, stortbui afgewisseld met regen.
In de zijborder blijkt een vorig jaar gekregen gladiool (vorig jaar niet meer dan prei-achtig blad) zich ineens met hele fraaie bloemen te tooien.
De stamper en meeldraden zitten mooi droog in de holte van de bloem.

Juli 2006: Klein Koolwitje

Een hele gewone tuingeranium.
Een hele gewone vlinder.

Samen poseren geranium endressii en het kleine koolwitje voor een prachtige foto.

Juni 2006: Hommel

Half juni, heel vroeg buiten na een warme nacht. Half 7 's morgens, prachtig licht, stilte.
Fototoestel mee de tuin in en kijken, kijken, kijken.
De eerste Hypericum-bloemen zijn open, de vroege ochtendzon er op, en de hommels rennen als kleine gekjes rondjes over de bloemen.
Alsof ze dronken zijn van de nectargeur.

Kijk eens naar de grote stuifmeelklompjes aan de pootjes.

Mei 2006: Paardenbloem

Vroeg in de ochtend, 13 mei, de dauw op alle planten.
Een paardenbloempluis ziet er ook dan heel fraai uit.

April 2006:pruimenbloesem

Bijna elke ochtend, voor ik op de fiets naar mijn werk stap, doe ik eerst een klein rondje tuin. In deze tijd van het jaar is er elke dag iets nieuws te zien. De vroege lentezon schijnt ver achter in de tuin bij de oude appelboom en de pruimenboom. Donderdagochtend zag ik al de eerste aanstalten tot pruimenbloesem en vandaag, vrijdag 28 april, stond ik al om acht uur 's morgens met fotocamera in de tuin.
Hieronder het resultaat, de eerste pruimenbloesems, tegen een knalblauwe hemel.
De rest van de dag was het overwegend grijs met de nodige buien, dus net op tijd de foto genomen...

Maart 2006: Helleborus

Het blijft een zeer fotogenieke plant, de Helleborus Orientalis. Bloem hangt met kopje omlaag en vormt mooi een paraplu voor de bomvolle meeldraden.
We hebben op een schaduwrijk hoekje onder een wilde pruimenboom inmiddels een heel perkje staan.

Toen we (de tweede helft van) ons huis kochten kregen we in maart 2001 de sleutel.
Ik had kort daarvoor al genietend door de tuin gelopen die van ons zou worden en de Helleborussen zien staan. Die hadden we nog niet in onze eigen tuin.
Groot was mijn teleurstelling toen de vorige eigenaars de meeste helleborussen (in bloei) er uit schepten...
Gelukkig bleef er een staan en die zaait zich mooi, zij het langzaam uit. Na 5 jaar ongeveer evenveel als in 2001.

Februari 2006: Toverhazelaar

Hamamelis of Toverhazelaar is bekend om zijn zeer vroege bloei van -meestal gele- spinachtige bloemetjes en heerlijke geur.

Onderstaand exemplaar, Hamamelis x intermedia 'Jelena', heb ik uitgezocht op de kleur, rood-oranje. Leek me specialer dan geel.
Helaas niet aangedacht dat er ook toverhazelaars zouden kunnen zijn die niet geuren...

Dus wel, bijzondere kleur maar geen wintergeur.

Januari 2006: Phlomis

Zacht behaarde bladeren, hoofdjes met zachtgele bloemen en in de winter een fraai silhouet.
Phlomis russeliana.
Ik ken geen Nederlandse naam van deze plant. --> Met dank aan Henk (10 december 2006): Brandkruid
In het Engels wordt ie Jerusalem Sage of Sticky Jerusalem Sage genoemd.

December 2005: Roodborstje

Deze foto is alweer van 2 jaar geleden. Een mooie winterdag en achter in de tuin bezig met het omzetten van de composthoop. De kruiwagen staat klaar om de compost rondom de stam van de appelbomen uit te rijden. Ik krijg bezoek van dit kleine kereltje. Olijk kijkt ie me aan, tenminste dat denk ik. Het ventje heeft gezien dat in die verse compost allemaal wurmpjes rondkruipen die door het omzetten aan de oppervlakte komen. Da's boffen. Hij lekkere beestjes en ik een paar ademloze minuten en mooie foto's. Goeie deal.

Ik vind de foto zo mooi, vandaar extra groot!
November 2005: lampenpoetsersgras

Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides "Hameln')

De pluimen staan vanaf de nazomer tot ver in de herfst boven op het gras. De pluim werd vroeger gebruikt als rager voor de glazen kap van olielampen.
Prachtig als in de vroege ochtendzon de dauwdruppeltjes tussen de haren van de pluim schitteren....

Foto 1: zich net ontvouwende pluim
Foto 2: hele pol, zo'n 60 cm in doorsnee.

September 2005: Verbena met en zonder flits

Sinds een paar jaar hebben we een digitale camera, ideaal om veel tuinfoto's te maken en om ze snel te bekijken.
Als het wat donker is wordt er automatisch geflitst en dat geeft soms hele mooie effecten. Vaak schakel ik de flits uit.

Bijgaande foto's zijn gemaakt om een uur of acht van een mooie septembermorgen.

Veel spinnewebben en overal kleine dauwpareltjes. In de hoofdrol de tweejarige Verbena Hastata.

De linkerfoto met flits, de bloemkleur is wat bleek, maar de spinrag valt juist goed op. Op de rechterfoto wordt de echte bloemkleur beter benaderd, een heel zacht roze. De spinnenwebjes zijn iets minder zichtbaar.

Welke is het mooist?

De linker, met flits is wat krachtiger, sprekender; de rechter wat vriendelijker.


Oktober 2005: pompoenen

Pompoenentijd.
Verkoop langs de kant van de weg, gevonden tijdens fietstochtje in de buurt van Winde.
Eentje meegenomen achter op de fiets.
Indiaas recept gemaakt: curry van pompoen.
Ik heb aantal zaden gedroogd en ga proberen om volgend jaar daarvan eigen pompoenen te kweken.
Vrijdagavond is voor mij vaste tuin-tv avond. Op BBC 2 zijn dan vaak tuinprogramma's te zien, onder nadere Gardeners World (Monty Don, de huidge presentator is OK, maar haalt het toch niet bij zijn voorganger Alan Titmarsch). Monty Don is dol op groenten en in de aflevering van afgelopen vrijdag (14 oktober) werd de uitslag bekend gemaakt van de 'Pumpkin Trial'. Heleboel tuiniers en groentetuinliefhebbers in Engeland hadden meegedaan met deze test. De grootste woog bijna 50 kilo!!