PSG18

Wandelende takken heb je in soorten en maten. je hebt exemplaren die er uitzien als dorre bruine takjes. Maar er bestaan ook veel kleuriger exemplaren. Rode en gele taken, diep zwart met kleine rode vleugeltjes. Ook komen verschillende vormen voor: soorten waarvan het lichaam heel dun en verbreed is, de vorm van een groen blaadje: eerder wandelende blaadjes dan wandelende takken. En soorten die stevig en robuust zijn, al dan niet voorzien van uitsteeksels of scherpe punten. Soms lijken ze meer op een sprinkhaan dan op een wandelende tak. Veel van de exotisch soorten komen uit warmere of tropische streken. En er zijn speciale verenigingen van terrariumbezitters die wandelende takken houden.
Een leuke website is
www.wandelendetakken.be .


De wandelende tak op de foto's is de 'woudnimf' of Heteropteryx dilatata..... of PSG18. De groene is een vrouwtje, de bruine een onvolwassen dier. De foto's heb ik genomen in het insectarium van de hortus in Haren.

Wandelende takken behoren tot de
phasmida of phasmatodea. De codering PSG komt van de phasmid study group, een internationale groep liefhebbers van wandelende takken en wandelende bladeren. Ze houden een lijst bij van soorten die ze kweken, de PSG lijst.