Van Toeten noch Blazen

Van Toeten noch blazen weten, is een gezegde.
In de imkerij zou een gezegde kunnen zijn:
van tuten noch kwaken horen.

De bijenvolken in onze tuin hadden al een tijdje zwerm-neigingen, en samen met de imker probeerden we dat binnen de perken te houden. Door de koninginnendoppen weg te halen; dat zijn hele grote cellen in een bijenraat, waar een verse koningin wordt voorbereid.
De koninginnendoppen deden we samen met een paar honderd bijen in klein kastje als aanzet voor een nieuw volk. 21 mei werd er gezwermd, en vreemd genoeg leek de koningin gewoon in de kast te blijven zitten (of keerde weer terug). Kan eigenlijk niet, maar leek wel zo.

wageningenzoemt
Zie ook Wageningen zoemt.

Elke dag van de afgelopen week ging ik even bij de beide bijenkasten luisteren, oor er tegenaan.
Hoor ik getuut? Hoor ik gekwaak? Nee, alleen maar gezoem en gescharrel in de kasten. Lastig is dat ik alleen de omschrijving had gehoord en gelezen, van dat tuten en kwaken. En het nooit echt gehoord had. Vaak is dat al van een afstandje te horen, had de imker gezegd. Je kunt het niet missen.

Tja, ik heb van tuten noch blazen gehoord, gisteravond nog geluisterd. En vandaag ging het volk er van door.... Ze hadden hun koffers gepakt. Twee huizen verder op, hoog in de boom streken ze een paar uur neer. En vertrokken toen naar een nieuwe plek, wie weet waar. De imker kwam langs, maar ja, zo hoog in de boom is de zwerm niet meer te vangen. Jammer.

En dat tuten en kwaken. Nu weet ik hoe klinkt, luister maar naar het
filmpje.