Tuinreis: Ventnor Botanic garden, Wight

De Ventnor Botanische Tuinen claimen dat ze 'Britain's Hottest garden' zijn. In de letterlijke zin van het woord. De Botanische tuinen liggen aan de zuidkant van het Isle Of Wight, aan de voet van ventnor Undercliff Ventnor Cliff. In dit microklimaat is de temperatuur gemiddeld vijf graden hoger dan het Britse vast land, een paar kilometer naar het noorden. Daarmee is het mogelijk om hier vele sub tropische planten en bomen te laten groeien. En een van de meest opvallende, niet te missen planten, is een tweejarige, de echium pininana (reuzenslangekruid).
De
Botanische tuinen zijn relatief nieuw, in de 19e en 20 eeuw stond hier een ziekenhuis, dat in 1969 is afgebroken. Sir Harold Hillier legde hier rond 1970 tuinen aan, met vele subtropische planten.

ventnor pininata
Foto: echium pininana; aan het bankje en de mensen die daar achter aan een tafeltje zitten zie je het enorme formaat: zo'n 3 meter hoog.
ventnorpinnitaa verticaalgeranium madarense ventnor verticaal

Foto: echium pininana en detailopname van de uitgebloeide geranium madarense.

De plant is afkomstig van de Canarische Eilanden (La Palma) en kort na zijn ontdekking al meegenomen naar Engeland en Ierland en daar gezaaid in Botanische tuinen. De echium is tweejarig (soms meerjarig) waarbij in de eerste jaren een stam groeit tot een meter hoog met lange, smalle bladeren en in het laatste jaar de grote spike. De echiums hebben zich overal in de botanische tuin in Ventnor uitgezaaid, maar onderweg op Wight zagen we ook exemplaren een her en der in het wild, en in particuliere tuinen.
En wie weet over een tijdje ook in Nederland, en wel in een grote pot in Haren! We hebben zaadjes gekocht in de botanische tuin, toch geinig om te proberen. Groei in volle grond is hier niet aan te bevelen: de plant houdt niet van natte kou en kan niet tegen (aanhoudende) vorst. De kleur van de bloemen is van blauw tot lichtpaars, af en toe wit. Net als gewoon slangekruid zijn de bloemen echte bijentrekkers.

Zie hier voor meer blogs over Tuinreis 2015.