Gladneus

Begin april, begin van de avond, kwam buurman Jan langs. Hij had iets bij zich. Een klein vleermuis in zijn hand. Jan was bezig geweest met het verwerken van grote hompen hout tot openhaard-hout model. Misschien had het beestje tussen de opgestapelde hompen zijn winterslaap plekje gezocht. De vleermuis was nog niet erg wakker. Op zijn rug gezien was het alleen een bruin bolletje haar. Hij bewoog een beetje toen we hem op zijn rug legden om foto te maken, of misschien omdat ie binnen wat opwarmde?
Het werd al donker maar ik wilde van dichtbij niet flitsen, recht in zijn
snufferdje. Vandaar een tikkie onscherpe foto. Maar toch. Aan zijn achterpootjes zie je duidelijk de teentjes, aan de voorpoten/vleugels zit 1 grote vinger (duim).
vleermuis2apr1
Welke soort vleermuis??? Er blijken in Nederland een stuk of 20 soorten voor te komen. Tja. In ieder geval een 'gladneus' en geen 'hoefijzerneus'. Maar verder kom ik niet.

Jan nam hem weer mee en legde hem veilig op een plekje in de schuur. De dag erna was ie (de vleermuis, natuurlijk) verdwenen. Vast weggekropen in een of ander spleetje.
Zomers vliegen er altijd vleermuizen door de tuinen Ze overwinteren hier ook vast in de buurt. Ik heb al eens met zaklantaarn in allerlei hoekjes van het dak van onze schuur gezocht. Of daar vleermuizen hingen. Niets gevonden overigens, terwijl het zo'n mooie plek lijkt. Nu dan toch een van dichtbij gezien!