Marxveld

We waren even weg, paar dagen fietsen. Eerst een paar keer overnachten in een B&B, later met de familie in een drietal huisjes. In het plaatsje Vollenhove (wie kent het niet) overnachtten we in een oude Havezathe: Havezathe Plattenburg, een Bed & Breakfast met een (1) kamer. Lekker groot en met eigen opgang liggend aan de achtertuin. Niet dat het heel veel uitmaakt, Vollenhove is een klein stadje (vroeger havenstadje aan de Zuiderzee, nu nog net in Overijssel, aan de andere kant van de brug de noordoostpolder) dus erg veel verkeer is er niet in het centrum van het stadje.
In het straatje waar onze B&B was, de bisschopsstraat, lag ook een tuinencomplex: de historische tuinen van Marxveld. In het tuinencomplex is in 1988
een kunst- en cultuurtuin aangelegd waarin een beeld wordt gegeven van de historische ontwikkeling van de tuinen in Vollenhove. De historie van Vollenhove gaat terug tot de elfde eeuw toen het stadje een belangrijke sterkte was van de Bisschop van Utrecht. De volgende tuinstijlen zijn onderscheiden:  • de middeleeuwen tot 1500
  • de renaissance van 1500 tot 1600
  • de barok van 1600 tot 1760
  • de landschapsstijl van 1760 tot 1880.

Linksonder een stukje baroktuin, rechtsonder stukje uit middeleeuwse tuin. Die vond ik het mooist, stond van alles in bloei. Maar wat deze gele bloemen zijn..... ik weet het niet.

Aanvulling 11 juni: Ann laat weter dat het de asphodeline lutea of jonkerlelie is. Niet te verwarren met de 'kale jonker' , dat is een distel.