Tweede kast

Doeke de imker kwam de bijenkast in onze tuin weer een bekijken. De laatste twee keer was het niet gelukt de (gemerkte) koningin te vinden. En ook deze keer lukte het niet. Aangezien er wel verse eitjes waren moet er wel een koningin zijn, maar niet meer de oorspronkelijke. Da's niet gewenst, aldus Doeke, dan ken je het karakter van de koningin niet. Na het weer dicht doen van de bijenkast schoven we twee planken onder de kast door, kast een beetje opzij. Dan kan er een tweede kast naast.
Later die avond kwam Doeke weer langs met een kleine bijenkast (maar 1 verdieping), met een nieuw volkje. Dat had hij opgekweekt met wat stuifmeelraten uit deze kast en een nieuwe koningen die hij in Duitsland had gehaald. Daar worden ze speciaal opgekweekt en geselecteerd op hun zachtaardigheid. Die bijenkast staat nu naast de eerste. De bedoeling is om de bijen van de kleine kast beetje bij beetje over te doen in de grote kast, inclusief de nieuwe
lieve koningin. Wel eerst even aanzien of de twee volken niet bij elkaar honing gaan roven. Dat schiet natuurlijk niet op.

.
De twee rechterfoto's geven een indruk van het aantal bijen dat om je hoofd vliegt als je (met imkernet op!) bezig bent met de bijen.