Buxusrot

Het gaat niet zo goed met de buxussen in onze tuin. Een hegdeel van buxussen, van eigen kweek, is vorige winter vrij abrupt aangetast. Tegen het najaar werden bepaalde delen was gelig groen, later bruin, en nog later kaal. Deze zomer heb ik een aantal van de aangetaste planten weggehaald (bij de grond afgezaagd) en het afgevallen blad zoveel mogelijk verwijderd. Maar kijk nu eens: middenin de struik zie je alweer een bruin stuk, en die lichtgroene plukken bovenin vertrouw ik ook niet.

buxus15dec1buxus15dec2
Omdat ik weet dat buxusrot eigenlijk een schimmel is, ben ik altijd voorzichtig met het snoeien van buxus als het vochtig is. Vindt de schimmel fijn. Wel lastig met een natte zomer. En ik snoei ook niet als er felle zon verwacht wordt, dan zouden de blaadjes kunnen verbranden/ verschroeien. Als ik dan een keer snoei, haal ik tegenwoordig al het snoeisel weg. Buxussnoeisel is een van de weinige plantendelen die ik niet op een composthoop of takkenwal gooi, het gaat linea recta de groene kliko in. Welke voorzorgen nog meer? Zorgen dat buxus een beetje vrij staat, zodat de wind erom heen kan waaien en de blaadjes snel droog zijn. Beetje kalk geven (wij hebben zeer zure grond). Snoeischaar na elke struik ontsmetten (zeep gebruik ik), om te voorkomen dat de schimmel eventueel van de ene naar de andere struik meelift.
Tja, en als zelfs de buxuswolkenstruik, die ik dit jaar helemaal niet eens gesnoeid heb, en die ver van het aangetaste exemplaar staat, last begint te krijgen….. zou de buxus dan niet eens radicaal verbannen moeten worden uit onze tuin?