Kaneelwants

Deze had ik nog niet eerder op de foto gezet. Bij het snoeien van de 'kamperfoelie-boom' kwam ik hem tegen. De kamperfoelieboom is eigenlijk gewoon een es. Ofwel een gewone es, Fraxinus Excelsior. De kamperfoelie die aan de voet groeit is in de es geklommen en vormt nu op een meter of anderhalf/twee een enorme bult kamperfoelie, met bloemen op neushoogte (heerlijk even snuiven).
De kamperfoelie wurgt de es een beetje, maar regelmatig ontsnappen er takken, en die steken dan opeens weer ruim een meter boven de kamperfoeliebol uit. Een es kan een meter of 20 worden, beter om hem niet te snoeien zegt men, want dan maakt ie erg veel waterlot (recht omhoogstaande takken). De plek waar deze es staat is niet geschikt om een 20 m hoge boom te laten groeien, zo'n anderhalve meter vanaf het raam in de voorkamer, dus met behulp van de kamperfoelie en de snoeischaar houd ik hem klein.
Vandaag heb ik die takken weer gesnoeid en daar liep dus deze oranjerode wants.
Kaneelwants, blijkt ie te heten. Of op zijn wetenschaps: corizus hyoscyami. Naamgegeven door Linnaeus. Op de onderste foto zie je nog een zwarte knop van de es. De kaneelwants lijkt op de vuurwants (die heb ik nog niet op de foto!!), maar is toch een hele andere soort. De kaneelwants heeft een oranje koppie, de vuurwants een zwarte kop. De kaneelwants is een zogenaamde glasvleugelwants. (Ropalidae). Leden van deze familie hebben een klein doorzichtig (glasachtig) venstertje in de harde gedeelten van de voorvleugels. Althans de meeste glasvleugelwantsen. Want de kaneelwants is net weer een uitzondering. De venstertjes zijn zwart en ondoorzichtig... (geblindeerd).