Maandfoto februari 2015: akoniet

In een zacht winter kunnen de winterakonieten al begin januari in bloei staan. Eerst gele knikkers met een groene kraag, en daarna -als de zon volop schijnt- gele schoteltjes. Maar reken je niet rijk, het voorjaar kan nog ver weg zijn, en in februari of zelfs maart kan nog een flinke sneeuwlaag volgen.

Winterakonieten (eranthis hyemalis) komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuidoost-Europa. Het zijn in Nederland geen wilde planten, maar wel verwilderd. Op de grote landgoederen langs de Vecht, en bij buitenplaatsen, borgen en stinzen kunnen ze zich prima staande houden. Hele gele tapijten in februari en maart. Maar dat heb je niet zo maar voor elkaar.

akoniet14feb1
akoniet14feb3akonietzaaddoos

Je kunt in het najaar knolletjes van de winterakoniet kopen, droge knolletjes, maar dat is lang niet altijd een succes. In ieder geval de knolletjes eerst 24 uur in water weken, en dan op een humusrijke plek planten, waar de grond niet te veel bewerkt wordt zoals tussen bladverliezende heesters.
Jaren geleden heb ik dat een aantal keren geprobeerd knolletjes te zaaien. Niet gelukt.
Een betere manier is om van een bevriende tuinier, net na de bloei, een paar plantjes te 'lenen'. Je weet dan pas het jaar erna of het gelukt is. Bij ons in de tuin wel- met dank aan Ernst- en heel langzaam breiden ze zich uit (mede dank aan de mieren). Nog niet echt een heel tapijt, maar toch een paar aardige toefjes. En tussen de toefjes zie ik wat zaailingen, die over een (paar) jaar ook zullen bloeien.
In een boek las ik dat
hoe kouder het is, des te groter de bloemen zijn. En bij zachter winterweer dus kleinere bloemen. Hmm. Dat is mij nog nooit opgevallen, maar ik zal er op gaan letten.


Bijdrage serie plant van de maand van natuurlijk-rijk.