Kerstgroen

Komende week is het weer kerststukjesmaakavond van de locale afdeling van Groei en Bloei. Of we nog wat kerstgroen hadden. Ja hoor, mailde ik. Ik zet wel wat klaar.
Toen had ik geen rekening mee gehouden dat het opeens hard kon gaan vriezen, zoals van vrijdag op zaterdag. Zaterdag was alles stijf bevroren. Maar met de dooiaanval zondag, vergezeld van enorm veel regen, kwam het toch nog goed. Begin van de middag was het even droog en ik rende met snoeischaar naar buiten. Twee vuilniszakken vol met wintergroen staan klaar bij de schuur. Sinds jaar en dag zorgt Henk (Zie een van de vroege stukjes in dit weblog:
Kerststukjes maken | Binnen | 't Groentje uit december 2005!) voor het nodige groen. Hij komt een dezer dagen de vuilniszakken halen.

kerst9dec1kerst9dec4
kerst9dec3kerst9dec2

Wat heb ik geknipt:
Groene hulst en bonte hulst. Geen bessen, die hebben de merels al opgesnoept. En ook de kale stengels zijn best geinig. Klimop, glanzend donkergroen blad. Ook verschillende bessenschermen van de volwassen vorm van klimop. Lichtgroene prunus laurocerasus. Taxus, de donkergroene vorm, maar ook wat van de gelige vorm. Deze laatste zit vol met de kapseltjes waarin het stuifmeel zit, een soort minikerstballetjes onder de takken. Begin volgend jaar als het stuifmeel vrijkomt lijkt de taxus soms wel te roken als je er tegen aan stoot: een wolk van super fijn stof.
Waar rook is .... | Tuin | 't Groentje
Verder een hele berg takjes van een blauwgroenige (vooral onderkant) conifeer. En een flinke bundel wintertakjes brem, hoekig, groen, buigzaam. Ik was nog van plan taken van rode kornoelje af te knippen, die zien er ook mooi uit in kerststukjes. Maar toen begon het weer zo hard te regenen, dus snel naar binnen gegaan.