Miskoop

Eerder dit jaar schreef ik een stukje over cocospotgrond, uit een geperst blok.
Zie
Blok baksteen | Binnen | 't Groentje. Erg goedkoop, makkelijk op te slaan, licht in vervoer, makkelijk te gebruiken. Maar..... ook een miskoop.
Er blijkt nul komma nul voedingsstof in de grond te zitten, wat mij betreft is de omschrijving potgrond echt misleidend. (Of zou er iets
onwelgevoegelijks in de potgrond zitten? )
Alle plantjes en zaailingen die ik in de cocospotgrond zette zien er zeer sneu. Ze zijn
net niet overleden, maar staren me toch wat verdrietig aan met ziekelijk gelige blaadjes en vrijwel geen groei de afgelopen twee maanden.

Voorbeeld1: brugmansia stekken:
elk jaar overwinter ik een paar stekken die ik dan in het voorjaar in een grote pot zet. Vorig jaar had ik verzuimd de potgrond te verversen, dus minder groei dan het jaar daarvoor. Een brugmansia is door zijn reuzengroei erg hongerig. Dit jaar gebruikte ik twee 'bakstenen' cocosgrond. Met een bedroevend resultaat, zoals je op de foto ziet.
Links: juli 2012, rechts: juli 2007
(sindsdien elk jaar stekken genomen en overwinterd)Voorbeeld 2: peper zaailingen:
deze waren bij het oppotten in cocosgrond 8 cm hoog. Dat was twee maanden geleden. Nu zijn ze .... 7 cm groot, wat ingezakt, en hebben bijna alle blaadjes laten vallen. Geen pepers van eigen oogst dit jaar. Ongeveer een maand geleden heb ik van een van die zaailingen zoveel mogelijk de cocosgrond afgeschud en die vervangen door potgrond uit een zak. Maar ook die heeft weinig groei laten zien. De planten lijken hun slechte start niet meer te boven te komen. Kwekerskwaliteit.
Ammehoela

Van een lezer van dit weblog hoorde ik dat ze vorig jaar het zelfde constateerde. Willie gebruikt de cocosgrond alleen nog gebruikt als afdeklaagje...