Reisverslag 25 daagse Thailand Smaragd rondreis
van 4 t/m 28 oktober 2002

 

 Dag 1: Amsterdam - Bangkok

Vandaag is de grote dag aangebroken: op mijn 24e verjaardag gaan we vliegen naar Thailand! Om 13.25 uur zal het vliegtuig vertrekken en zullen we in 10 uur en 45 minuten aankomen in een hele andere wereld. Nadat we op Schiphol onze tickets hebben gewijzigd (we zaten niet eens naast elkaar!) kunnen we met een gerust hart de douane door en afscheid nemen van de familie. Onze vakantie kan nu echt beginnen. Eenmaal in het vliegtuig weet je niet wat je ziet: wat een ruimte! We blijken hele goede plaatsen toegewezen gekregen te hebben, bij de nooduitgang en voor ons zitten geen andere stoelen, dus ongelooflijk veel beenruimte! Als het vliegtuig net de lucht in is, krijgen we van de stewardessen een lekker verfrissingsdoekje en wat drinken met Thaise nootjes erbij. Niet lang hierna komt de warme maaltijd, waarbij je uit vis of rijst kunt kiezen. Er worden in totaal 3 films gedraaid, waaronder Men in Black II. Ook laat het televisiescherm af en toe zien welke route we volgen en wat onze snelheden zijn en hoe hoog we zitten, enz.  We proberen de slaap te vatten, maar dit lukt niet erg, misschien van alle opwinding?!

Dag 2: Bangkok

Na 10 uur en 45 minuten maken we een mooie landing en komen we aan in Bangkok, waar het al ochtend is. Onze horloges kunnen nu 5 uur vooruit gezet worden, van 1.45 naar 6.45 uur. Nadat we door de douane zijn gekomen ontmoeten we de rest van onze groep: Eric en René en Jack en Riet. 

Om 2.45 uur komen we aan in ons hotel. We hebben allemaal een kamer op de 12e verdieping, naast elkaar. Bij binnenkomst in onze hotelkamer zitten de gordijnen dicht en omdat we benieuwd zijn naar het uitzicht doen we ze even open. Ongelooflijk, wat een uitzicht! Je kijkt zo over de skyline van Bangkok uit. Nadat we de koffers hebben gedumpt op onze kamer besluiten we om naar de 23e etage te gaan en een kijkje te nemen bij het zwembad. Hier aangekomen hebben we een geweldig uitzicht over de drukke stad en het verkeer. Er worden meteen flink wat foto's gemaakt en gefilmd.

Om 12 uur gaan we met de hele groep pinnen en maken we met onze gids een wandeling door Chinatown. We kijken hier werkelijk onze ogen uit! Je kunt het zo gek niet bedenken wat er hier allemaal op straat wordt verkocht, tot 's avonds laat aan toe. Etenswaren, kleding, horloges, gewoon teveel om op te noemen. Na de wandeling maken we een boottocht over de Chao Praya rivier, die dwars door Bangkok heen stroomt en waar je goed kunt zien hoe de plaatselijke bevolking woont. Wat een armoede. We zien echt krotten langs het water staan. Echt onvoorstelbaar dat mensen zo kunnen leven. De gids koopt twee zakken brood en we varen verder om vissen te voeren. Dit zijn grote vissen en als er plotseling één boven water komt, schrik ik me rot! 

We varen door naar het Wat Arun (tempel van de dageraad). Werkelijk schitterend! Op de terugweg gaat Tom nog op foto en film met een slang om z'n nek. Brrr....                                                                                          Hierna gaan we weer terug op de boot, die ons naar ons lunchadres brengt. Een buffet met warm eten, waarbij je zoveel kunt pakken als je opkunt. De gids regelt voor onze groep 2 tuk tuks die ons netjes weer bij het hotel afzetten. Het is nu 16.00 uur en we besluiten op zoek te gaan naar telefoonkaarten, maar kunnen helaas niets vinden. We besluiten daarom om 's avonds op de hotelkamer maar even te bellen naar huis om te vertellen dat we veilig zijn aangekomen. Om 18.00 uur bespreken we met de hele groep in het restaurant van het hotel welke optionele excursies we willen doen. Hierna gaan we eten. Na het eten nog even snel internetten in het hotel en daarna vlug naar bed, want we zijn erg moe van alle nieuwe indrukken.

Dag 3: Bangkok (gouden boeddha, liggende boeddha, koninklijk paleis en dinercruise)

Om 7.00 uur gaat de wekker en om 8.00 uur zitten we aan een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. Je kunt haast niets bedenken wat niet aanwezig is. Om 9.00 uur vertrekken we voor onze excursies. Eerst naar de gouden boeddha. De schoenen moeten uit bij het bezoeken hiervan. Hierna gaan we door naar een liggende boeddha van 45 meter lang en 15 meter hoog. Gigantisch, wat mooi! We vervolgen onze route en rijden naar het koninklijk paleis, waar we met z'n allen op de groepsfoto gaan. Na de rondleiding hebben we een lunch op een boot met weer een warm buffet. Na de lunch gaan we door naar een kleermaker, waar Tom zijn maten op laat meten voor het maken van een maatpak. Morgenavond zal het klaar zijn. Jack, Riet, Tom en ik proberen een internetcafé op te zoeken buiten ons hotel, maar kunnen niets ontdekken. Dan zien we onze chauffeur Tony op de hoek bij ons hotel staan en vragen hem of hij iets weet. We volgen hem en lopen wel 15 minuten in de brandende zon voordat hij eindelijk toegeeft dat hij eigenlijk helemaal niet weet waar een internetcafé zit en ook niet weet wat dat is. Omdat we geen flauw idee hebben waar we nu zijn, besluiten we een tuk tuk te nemen en ons naar ons hotel te laten brengen. 's Avonds hebben we een geweldige dinercruise. Na de cruise laten Eric en René ons zien waar zij een internetcafé hebben ontdekt: gewoon om de hoek bij ons hotel!! We gaan met de hele groep even gezellig internetten en hierna gaat iedereen weer terug naar het hotel. Wij gaan nog even een cocktailtje drinken in de lounge die zo langzaam ronddraait, dat je het haast niet doorhebt. Toen ik het wel doorhad, dacht ik dat ik teveel gedronken had! Hierna kunnen we weer heerlijk slapen.

Dag 4: Bangkok (MBK Shopping centrum)

We kunnen vandaag heerlijk wat langer in bed blijven liggen, want we hebben pas om 13.00 uur een fietstocht door Bangkok. Om 11.00 uur verzamelen we in de hal van het hotel en krijgen we te horen dat het helaas niet doorgaat, omdat het vannacht heel erg geregend heeft en het nog steeds regent. Sommig straten staan zelfs helemaal onder water. Als alternatief besluiten we allemaal om te gaan shoppen in het MBK, duizend winkels onder één dak. Eerst hebben we gezamenlijk een lunch en hierna worden we door onze chauffeur netjes afgezet bij het shoppingcentrum. We spreken af dat we om 16.30 uur gezamenlijk teruggaan met de tuk tuk en zien elkaar weer bij de vooringang van het gebouw. Eenmaal in de tuk tuk scheuren we over de weg en zijn binnen 15 minuten alweer bij ons hotel. We hebben om 18.00 uur afgesproken met de gids en gaan eerst naar de kleermaker, waar Tom zijn pak kan passen. Er zijn nog wat kleine aanpassingen nodig, maar morgenmiddag wordt het pak keurig netjes afgeleverd in het hotel. Na het passen gaan we naar de Bayoke toren, het hoogste gebouw ter wereld met 184 verdiepingen, 309 meter hoog, een glazen lift, restaurant op de 78e verdieping en een ronddraaidend plateau op het dak! Dit vond ik heel erg eng, maar je hebt hier wel een fantastisch uitzicht!! Na het diner gaan we terug naar het hotel om weer te internetten en hierna gaan Tom en ik naar de 9e etage, waar we een massage hebben om daarna heerlijk te gaan slapen.

Dag 5: Bangkok (Rosegarden en krokodillenshow)

Vanmorgen om 8.00 uur opgestaan en om 8.30 uur weer een heerlijk ontbijtbuffet.  Om 9.30 uur vertrekken we naar de krokodillenshow en de rosegarden, zo'n 36 km rijden. Onderweg zien we heel veel palmbomen, in allerlei soorten en maten. Bij de krokodillenfarm gaan we eerst wat drinken en krijgen we 1 uur de tijd om het park te bekijken, op eigen gelegenheid. Om 12.00 uur volgt een lunch en om 12.45 uur is er een krokodillenshow. Na de show meteen door naar de volgende, een olifantenshow, in hetzelfde park. We worden eerst wat vermaakt met googeltrucs en daarna is het showtime. Na de show rijden we door naar rosegarden, waar we o.a. thai boxen en een huwelijksceremonie bijwonen. Hierna wandelen we nog even door de "rosegarden", maar dit valt tegen omdat de rozen in deze periode van het jaar niet in bloei staan. 

We worden weer teruggebracht naar het hotel, waar het maatpak van Tom is aangekomen en natuurlijk ook even voor de hele groep wordt geshowd. Om 19.00 uur gaan we met z'n zessen gezellig eten in het restaurant van het hotel, de laatste keer diner in dit hotel, want morgenvroeg vertrekken we naar de Riverkwai. Na het diner gaan we met Jack en Riet ansichtkaarten kopen in Chinatown en maken we tevens foto's van het avondleven in de grote, drukke stad. Weer terug op de hotelkamer gaan we nog even lekker in bad en daarna gaan we vroeg slapen.

Dag 6: Riverkwai

Vandaag vroeg op, want we moeten zo'n 300 km rijden voordat we bij de Riverkwai aan zullen komen. Eerst stoppen we bij een kokosnotenfarm. Hier kun je zien wat men allemaal kan doen met kokosnoten. Hierna rijden we verder naar de drijvende markt, waar we met een sneltreinvaart per boot naartoe gebracht worden. Bij de drijvende markt hebben we een half uur om alles te bekijken. Tom en ik lopen helemaal om het gebouw heen waar we worden afgezet en komen dan bij een weg met een brug, waar je een veel mooier zicht hebt op de bootjes met de handelswaar. We maken mooie filmopnames en foto's. 

Na het half uur rijden we verder naar het ereveld van de mensen die omgekomen zijn bij het bouwen van de "dodenspoorlijn" en bezoeken we de brug over de rivier Kwai, waar we lunchen aan de rivier en daarna een mooie boottocht maken over de rivier. De boot zet ons af bij het museum, waar je kunt zien in welke erbarmelijke omstandigheden deze mensen gevangen werden gehouden. Erg indrukwekkend allemaal. Hier mag je geen foto of filmopnames van maken, wat ook wel begrijpelijk is. We vervolgen onze weg naar het station en maken een kleine, krote treinreis van ongeveer 30 minuten over een gedeelte van de "dodenspoorlijn". De natuur is werkelijk prachtig, vooral wanneer Tom een mooie, grote blauwe vogel ziet. Na de treinreis rijden we door naar ons hotel, wat "in the middle of nowhere" ligt en duidelijk een stuk minder luxe is. Geen tv, geen minibar en..geen warm water. 's Avonds eten we aan het water bij het hotel en speelt Tom nog even een stukje op het keyboard dat aanwezig is. Na gezellig met z'n allen nog een slaapmutsje genomen te hebben kan iedereen weer goed slapen.

Dag 7: Ayutthaya en Pitsanulok

Om 8.00 uur vertrekken we naar Ayutthaya, de oude hoofdstad van Siam (zo heette Thailand vroeger). Daar aangekomen bekijken we allemaal oude overgebleven ruïnes. Hierna rijden we door naar Pitsanulok en bekijken we een boeddha van 17 meter hoog! 's Avonds met een samlok (fietstaxi) naar de lokale markt, waar allemaal insecten te eten zijn en Tom wat houtwormen opeet (getsie!) Hierna doen Tom en Jack nog mee met de "vliegende groente show" en worden we met de fiets naar een restaurant aan het water gebracht, waar we ons diner hebben. Na het diner worden we weer netjes teruggebracht naar ons hotel met de fietstaxi en kunnen we weer heerlijk gaan slapen.

Dag 8: Sukothai en Chiang Rai

Het wordt vandaag een lange rit, want het is 360 km rijden naar Chiang Rai. Eerst bezoeken we in Pitsanulok de Wat Mahatat, wat erg mooi is. Vervolgens rijden we verder naar Sukothai, waar we per fiets het historisch park bezoeken. Allerlei oude ruïnes zijn hier te zien. Het is een leuke fietstocht. Om 12.00 uur lunchen we bij de rivier Yom. Er zijn mannen aan het vissen met hele grote netten; een leuk gezicht. Bij het restaurant zien we nog een reuzenschildpad, een sprinkhaan die spontaan naar beneden komt vallen tijdens de lunch en twee gibbonaapjes in een kooi. We rijden verder door de bergen, een schilderachtige route. Om 17.45 uur hebben we nog even een stop in Payao, omdat het nog 95 km rijden is naar Chiang Rai. Hier gaan we even de benen strekken en zien we hoe de zon achter de bergen verdwijnt. Onze gids heeft cola en rum gekocht en kondigt aan dat het nu happy hour is in de bus, om de moed erin te houden. Iedereen drinkt er gezellig een paar en de gids zelf wordt er heel melig van. Hij blijft het woord "Fox vakanties" maar herhalen. In Chiang Rai hebben we weer een superdeluxe hotel, het Wang Come hotel en eindelijk mogen we in een twee-persoonsbed slapen! Tijdens het diner houdt onze gids Sam nog even een korte toespraak en na het diner besluiten we om gezellig naar de avondmarkt van Chiang Rai te gaan en kopen we verschillende dvd's en een horloge. Daarna gaan we weer terug naar het hotel en is het bedtijd.

Dag 9: Chiang Mai, de bergstammen en de gouden driehoek

Om 6.00 uur worden we gewekt door de wake-up call en om 8.30 uur kunnen we vertrekken naar Chiang Mai. We bezoeken eerst een bergstam, de Aka. Deze mensen leven zeer primitief en wassen zich slechts 1 keer per jaar. Ook zien we een project van Fox vakanties waar mensen met pensioen terecht kunnen. De volgende bergstam, de Pao, is geheel zelfvoorzienend.

Na het bezoek van deze twee bergstammen rijden we door naar de gouden driehoek, waar we een boottocht over de rivier de Mekong maken en ook nog heel even in Laos aan wal gaan. Terug in Thailand gaan we lunchen en hierna moeten we nog 260 km rijden naar Chiang Mai. De route is werkelijk prachtig en onderweg stoppen we ook even om koffie en gebak(!) te nuttigen. We filmen en fotograferen er weer op los. Om ongeveer 18.00 uur komen we aan in het Tarin hotel, waar we meteen gebruik maken van de laundry-service. We eten in het hotel en nemen voor de afwisseling eens een keer spaghetti in plaats van Thais eten. Na het eten gaan Riet en ik op zoek naar een kleermaker, voor het maken van een avondjurk. Na het opnemen van onze maten gaan we gezellig winkelen en kopen we wederom wat dvd's. Om 20.45 uur rijden we gezamenlijk met Jack en Riet weer terug naar het hotel en gaan meteen slapen.

Dag 10: Doi Suthep tempel, handwerkfabrieken en kanthoke diner

Na het ontbijt vertrekken we naar de Doi Suthep tempel, op een hoge berg in de stad. Hier zien we een begrafenisceremonie. Hierna gaan we verschillende ambachten bekijken: het maken en beschilderen van parasols en waaiers, juwelensmederij, lakkerij, houtsnijwerkfabriek, zijdefabriek, bronsfabriek en zilverfabriek. (De jadefabriek hebben we uiteindelijk maar overgeslagen..) Hierna gaan we door naar de kleermaker, waar Riet en ik onze jurken moeten passen en er nog wat aanpassingen gedaan kunnen worden. We eten in een kantonees restaurant en de schoenen moeten hier uit. We zitten op matjes op de grond en het is erg gezellig. Tijdens het eten zijn er diverse shows en is er muziek. Na het eten is er nog vuurwerk. Terug bij het hotel proberen we een internationale telefooncel te vinden, maar dit lukt helaas niet en dus lopen we terug naar het hotel en gaan we slapen.