https://homedrive.ziggo.nl/vandernagel@home.nl/publiek/Brutus.jpg

  Kopen bij Opa Postzegel:

            http://opapostzegel.qoopshops.nl

            http://www.delcampe.net/winkels/filiopa

Varia    Geschiedenis  Thema's    Aanbod

 

Opa Postzegel  is werkelijk een opa en meestal doende met postzegels. Dat begon meer dan een halve eeuw geleden.
Aangestoken door postzegels verzamelende vriendjes en een neef die hem verraste met eerstedagenveloppen beplakt met aan de ene zijde de Nederlandse en aan de andere zijde de Zuid-Afrikaanse Van Riebeeck-zegels. Die zegels heeft hij netjes afgeweekt!!
Ze werden vervolgens in een oud kasboek geplakt dat hij van de kruidenier had gekregen. (In die tijd moesten de meeste mensen nog erg zuinig zijn.) Van plakkertjes had hij toen nog niet gehoord. Zijn vriendjes gebruikten vaak Velpon, maar dat was goddank te duur. Van zijn moeder mocht hij wel op maandag – wasdag - de stijfsel gebruiken. De daarmee vastgeplakte zegels konden later gelukkig meestal zonder nadelige gevolgen losgeweekt worden. Als je nu die Van Riebeeck-zegels omkeert, zie je op de achterkant echter nog de afdrukken van de blauwe lijntjes uit het kasboek.

 

https://homedrive.ziggo.nl/vandernagel@home.nl/publiek/SA_1952.jpg

Twee van de Van-Riebeeck-zegels van Zuid-Afrika

 

https://homedrive.ziggo.nl/vandernagel@home.nl/publiek/NL_1952.jpg

Twee van de Nederlandse Van-Riebeeck-zegels

 

De postzegels hebben hem sindsdien niet meer losgelaten. Perioden waarin hij zeer intensief met de hobby bezig was wisselden af met perioden waarin hij nauwelijks aan postzegelen toekwam. In de loop der tijden is hij wel oneindig veel meer eisen gaan stellen aan de kwaliteit van zijn zegels!

Toen hij Van Drees ging trekken is hij begonnen alles nog eens onder de loep te nemen met als resultaat dat hij bepaalde verzamelgebieden ging afstoten en andere nog wat uitbreiden. Overtollig materiaal vindt nu vaak zijn weg via het Internet. 
Op veilingen scharrelt hij soms wat op waarin iets zit voor zijn eigen verzameling en de rest tracht hij o.a. op Qoop te slijten. Zo blijft hij van de straat en uit de kroeg.

 

1. Verdiensten

 

En Opa, je verdient zeker aardig wat met dat handeltje op het Internet?

 

Nou, toen moest Opa wel lachen en eens even nadenken alvorens te antwoorden.

De vraagsteller had blijkbaar net het stukje gelezen over “De waarde van postzegels” en gezien dat er iemand een aardig prijsje wilde neertellen voor een in feite heel gewone gebruikte postzegel.

Ja, als het met alle zegels die Opa op het net aanbiedt zo zou gaan, zou je wellicht van verdienen en winst kunnen spreken. Doch dat was wel een zeer bijzonder geval.

Daarom geeft Opa nu een ander voorbeeld, met een rekensommetje.

Opa biedt, zoals u gemerkt zult hebben, zegels aan met prijzen van enkele centen tot vele Euro’s.

Die zegels komen uit een partijtje dat hij heeft gekocht, maar soms ook zijn het onafgeweekte gekregen zegels.

We nemen nu even zo’n zegel. De aanschafprijs was dus € 0,00

Die zegel moet Opa eerst afweken, netjes drogen en controleren of hij wel verkoopwaardig is. Opa schat, dat hij daarmee per zegel toch minstens 3 minuten bezig is. Vervolgens moet Opa het catalogusnummer opzoeken en dat kost soms heel wat tijd. We stellen gemakshalve de gemiddelde tijd maar even op 1 minuut.

https://homedrive.ziggo.nl/vandernagel@home.nl/publiek/SA_5ct_zegel.jpg

           Verkoopprijs:  5 cent                

 

Dan moet de zegel gescand worden. Wederom zeggen we per zegel weer 1 minuut. (Zeker weten dat het meer is.) Dan moet de zegel op het Net geplaatst. Gemiddelde tijd 2 minuten.  Opgeteld is Opa dus tenminste 7 minuten aan het werk geweest.

Het minimumjeugdloon voor een 18-jarige is ruim 5 ct per minuut. Nu is Opa helaas veel ouder, maar vooruit, om een zakcentje te verdienen wil hij het daar vandaag voor doen.

De gekregen zegel moet nu aan arbeidsloon dus tenminste € 0,35 opbrengen !!!

En waarvoor biedt Opa deze zegel nu aan? Juist, voor zegge en schrijve € 0,05 - vijf eurocent!

 

Verdiensten (2)

 

Goed, u hebt dus gezien dat het plaatsen van een zegeltje dat gescand is en op het Net staat, aan arbeidsloon ten minste 35 eurocent kost.
Na het scannen moet het eerst weer in een stockboek opgeborgen worden. Er moet ook nog even een kaartje met het codenummer (om het terug te vinden) worden geschreven en zo is Opa weer een minuutje zoet.

 

Nu gaan we er even van uit, dat dat zegeltje ook verkocht wordt voor 5 ct. (Van alle zegels die Opa aanbiedt, wordt zo'n 20 procent binnen een jaar verkocht. Ten minste 20 procent wordt nooit verkocht.)

Dan moet Opa dat zegeltje eerst weer uit een stockboek opvissen en in een zakje doen. Dat zakje moet weer tussen een paar kartonnetjes en in een enveloppe gedaan worden, die natuurlijk ook geadresseerd moet worden.   Daar is hij vermoedelijk ca. 3 minuten mee bezig.  Nu kost het zegeltje aan arbeidsloon dus al 55 cent.

Het pergamijnzakje kost 3,3 ct en de enveloppe 1,1 ct.  De enveloppe is van de Lidl en dus van inferieure kwaliteit, daarom moet Opa gewoonlijk ook nog even een extra stukje sellotape afknippen om hem goed te sluiten.

Enfin, u hebt inmiddels begrepen dat het zegeltje alvorens het de deur uit is minimaal 60 ct moet kosten. Tot slot moet er ook nog feedback gegeven worden en dat vindt Opa echt een vervelende tijdrovende klus.
Opa vergeet nu gewoon maar even de afschrijving van een computer, een scanner, stockboeken enz.

U ziet dus, dat Opa van zijn handeltje nu een flinke deur kan intrappen. Wellicht is hij binnenkort in staat om net als zijn oudste broer (80) een nieuwe Mercedes te kopen. Die broer liet hem namelijk onlangs weten, dat hij ook een Mercedes had aangeschaft: model Ziekenhuis.

 

Klik hier om de Mercedes van zijn broer te bewonderen.

 

Wilt u meer weten over Opa Postzegel, zijn aanbod en ideeën?
Ga dan naar zijn weblog! http://opapostzegel.punt.nl 

 

121015

19.35

 

Free counter and web stats