Visziekten

Start
Aquarium
Kelder
Nieuwe vijver
Mijn koi
Kwekers
Bloedlijnen
Visziekten
Vijvers van vrienden
Links
Gastenboek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vindt u een overzicht van de meest voorkomende visziekten en behandelingsmethoden.


 

Gouden regels

Allereerst wil ik u een aantal gouden regels geven met betrekking tot het handelen bij zieke vissen:

- Nooit preventief behandelen!
- Behandel pas als u weet wat uw koi mankeert, vaak geeft een afstrijkje uitsluitsel.
- Houdt u ten allen tijde aan de gebruiksaanwijzing van de voorgeschreven medicatie.
- Schakel bij iedere vorm van medicatie uw UV-lamp uit.
- Belucht uw water bij iedere vorm van medicatie voldoende.
- Voeg geen zout toe aan uw water zonder dat u weet wat uw koi mankeren ( in sommige gevallen kan dat tot verslechtering van de situatie leiden )
- Laat u helpen door een specialist indien u zelf niet over de nodige kennis beschikt
 


Parasieten
 


Trichodina :

Trichodina is een van de meest voorkomende parasieten, deze eencellige schotel-vormige parasiet komt voor op de huid en kieuwen. Hij gebruikt de vis alleen maar als vervoermiddel, tijdens het vervoer hecht hij zich vast aan de vis en beschadigt zo de slijmhuid. Deze beschadigde slijmhuid kan weer aanleiding zijn tot snelle vermeerdering van deze parasiet. De parasiet kan tot in de vis en zelfs tot in de darmen doordringen, hij schaaft met zijn trilhaartjes het celmateriaal weg, het celmateriaal gebruikt hij weer als voedsel. Trichodina doet het goed in vervuild water, en is dan ook vaak met andere parasieten te vinden.

Indien Trichodina niet op tijd wordt behandeld kunnen er Secundaire infecties ontstaan.
Koi worden geirriteerd door de trilhaartjes van de Trichodina en gaan ongewoon gedrag vertonen zoals schuren en springen, tevens kunnen de koi er gestresst uitzien.

Om te constateren of uw koi last hebben van Trichodina dient een afstrijkje te worden gemaakt dat onder de microscoop bekeken kan worden. Bij een vergroting van 100 tot 400 zijn de Trichodina duidelijk zichtbaar.

Er zijn diverse behandelmethoden voor Trichodina waarvan ik aan deze de voorkeur geef:

Kaliumpermanganaat (KP) 2 gram per m3 water

KP oplossen in heet water in emmer of gieter.
KP langzaam over het wateroppervlak of bij een uitstroom in het water gieten, giet niet over vissen heen!
Een behandeling met KP kleurt uw water paars, na 6-8 uur kleurt uw water bruin en na enkele dagen is uw water kraakhelder.
KP oxideert het organisch vuil in uw vijver, als er zich in uw vijver veel organisch vuil bevind zal uw water sneller bruin kleuren.
Het verdient mijn persoonlijke voorkeur om het filter mee te laten draaien tijdens de behandeling.
Het water dient voor een goede behandeling 6-8 uur paars van kleur te blijven. Indien uw water eerder bruin kleurt kunt u 1 gram KP per m3 water nadoseren. 
Het voordeel van een KP behandeling is naar mijn mening dat de behandeling slechts 6-8 uur duurt, daarna is de KP uit uw systeem.


Belangrijk:

Voer een behandeling met KP alleen uit als u weet wat u doet, heeft u ook maar de geringste twijfel, vraag dan aan een specialist om u te helpen!
UV-lamp uit
Beluchting vol aan (KP onttrekt zuurstof uit het water)
Draag handschoenen als u met KP werkt, het is een zeer gevaarlijke irriterende stof
Blijf tijdens de behandeling aanwezig, uw koi kunnen gaan springen of in ademnood komen
Hou waterstofperoxide (3%) bij de hand om in geval van ademnood of andere problemen de KP behandeling te neutraliseren door 50 ml per m3 water waterstofperoxide toe te voegen. 
 


Chilodonella :

Chilodonella is een ovale eencellige parasiet maar is geen echte zwakte parasiet, hij komt en ontwikkelt zich ook op gezonde vissen. Vooral jonge vissen zijn gevoelig en lijden dan ook meer als oudere vissen. Een tijdige behandeling is dus zeker noodzakelijk. Aangetaste vissen vertonen onder meer ademhaling moeilijkheden door de aangetaste kieuwen, de vissen hangen meestal bij elkaar aan de oppervlakte naar lucht te happen. Soms liggen ze ook op de bodem, verder symptomen zijn schurende bewegingen een doffe huid en het knijpen van de vinnen. De parasiet komt in eerste instantie voor in de kieuwen en in een later stadium ook op de huid en dan vooral tussen de kop en de rugvin. De aangetaste vissen produceren dan ook meer slijm wat de kenmerkende huidtroebeling geeft. De melkblauwe huidtroebeling geeft ronde tot ovale plekken en in extreme gevallen wordt de huid dik en laat deze zelfs los. Indien dit gebeurd zijn de kieuwen van de vis behoorlijk aangetast. Daarom is een tijdige constatering en behandeling ook noodzakelijk. Bij niet tijdige behandeling zal de vis doodgaan.

Behandeling:

FMC 50
Volgens gebruiksaanwijzing.

FMC is een zware medicatie welke de bacterieen in uw filter zal aantasten, houdt hier rekening mee door na de behandeling water te verversen (30%) en heel rustig aan te doen met voeren.
Tijdens de behandeling UV-lamp uitschakelen.
 


Costia:

Costia is van de drie meest voorkomende eencellige die voor huidtroebeling verantwoordelijk zijn de moeilijkst bestrijdbare. Costia is een flagelaat. Onder de microscoop is Costia bij een vergroting vanaf 400 keer aan zijn tuimelende zwembeweging en zijn boonvormig uiterlijk te herkennen. Vaak nestelen de Costia zich om en rond de kieuwen, hierdoor op een afstrijkje niet altijd direct Costia te zien. Probeer indien u een afstrijkje maakt deze zo dicht mogelijk bij de kieuwen te nemen. Alleen door middel van het nemen van een afstrijkje van de slijmhuid welke onder de microscoop wordt bekeken kunt u constateren of uw koi last hebben van Costia.
Omdat de parasiet de plaats aantast waar de schubben in de huid vastzitten, is het moeilijk voor de koi om er van af te komen. De eerste kenmerken van een aantasting zijn overmatige productie van huidslijm, het lijkt net of er over de huid een laagje dichte grijze mist hangt waardoor de kleuren vervagen. De vinnen worden vaak geknepen. Costia kan niet leven zonder gastheer en is dus een echte parasiet. Aantasting komt vaak voor door een te dicht bevolkte vijver en op reeds verzwakte vissen. Een gezonde vis wordt zelden besmet of heeft er geen last van, vaak heeft de vis al verzwakking opgelopen tijdens te ruwe behandeling van vangst en transport. De vissen zijn dus lusteloos ademen moeilijker schuren zich op de bodem of hangen aan de oppervlakte en de bewegingen zijn traag. Bij een massale infectie is de huid verwoest en heeft een bloeddoorlopen uiterlijk.

Behandeling:

Formaline of FMC volgens gebruiksaanwijzing

FMC en Formaline zijn zware medicatie welke de bacterieen in uw filter zal aantasten, houdt hier rekening mee door na de behandeling water te verversen (30%) en heel rustig aan te doen met voeren.
Tijdens de behandeling UV-lamp uitschakelen.
 


Witte stip :

Witte stip is de meest bekende en voorkomende infecties bij vissen door trilhaardiertjes (ciliaten) en is met het blote oog te herkennen aan de witte stippen op de vissen. Het ziektebeeld treedt meestal op na aankoop van nieuwe vissen, de witte stippen zijn een soort kleine blaasjes en bevinden zich onder de slijmlaag en zijn irriterend en veroorzaken schade die vaak weer een bacteriŽle infectie tot gevolg hebben. De parasiet boort zich als hij nog jong is door de slijmhuid heen, het volwassen stadium van witte stip zit dus niet op de vis maar onder de slijmhuid en is zo goed beschermd. De parasiet bestaat uit trilhaartjes en daarom zeer beweeglijk. Witte stip maakt gangen tussen de opper en de lederhuid. Als de stip volwassen is breekt hij door de opperhuid heen en valt op de bodem. De parasiet heeft zich omhuld met een geleiachtige massa waaruit tussen de 250 tot 2000 cellen worden gevormd, de vermeerdering gaat zeer snel. Binnen 12 tot 20 uur verlaten de cellen het zwermstadium en gaan op zoek naar een gastheer. Dit moet binnen de 33 tot 60 uur gebeuren, dit is het moment om de witte stip te behandelen. De behandeling duurt 5 dagen en na 14 dagen wordt deze herhaald. Onder de microscoop is al vanaf 40 x de parasiet goed te zien.

Behandeling:

FMC 50 of Malachietgroen
Volgens gebruiksaanwijzing.

FMC en Malachietgroen zijn zware medicatie welke de bacterieen in uw filter zal aantasten, houdt hier rekening mee door na de behandeling water te verversen (30%) en heel rustig aan te doen met voeren.
Tijdens de behandeling UV-lamp uitschakelen.
 


Karperluis :

De Karperluis ( Argulus ) is een van de meest voorkomende parasieten op vijvervissen. De Karperluis kan ongeveer 10 mm groot worden en heeft een ronde vorm met twee schotelvormige zuignappen. Tussen deze zuignappen zitten de naaldvormige delen van de mond, waarmee de Karperluis zich door de huid van vis dringt. De klieren van de Karperluis produceren een vergif wat door de holle naalden stroomt. Met zaagachtige bewegingen van de mond breekt de Karperluis het aangetaste weefsel open. De schade die ze bij de vis aanbrengen bestaat uit het onttrekken van bloed vloeistof en weefselsappen. Op de plaats waar een Karperluis heeft gezeten vormt zich een opvallende rode plek op de vis. De huid van de vis raakt erg geÔrriteerd door de aanwezigheid van de Kaperluizen. De vis zal gaan schuren en uit het water gaan springen. Op de verwondingen kan ook weer een infectie van bacterÔeen of schimmels komen. Als de vis niet snel behandeld wordt is hij meestal reddeloos verloren.

De levenscyclus van de Karperluis is als volgt:

De volwassen Karperluizen zitten met hun zuignappen op de vissen, de volwassen vrouwtjes verlaten de vis om hun eitjes te leggen in gelatineachtige capsules, waarna de jonge Karperluizen diverse groeistadia doorlopen waaruit ze steeds weer vervellen. Bij watertemperaturen van boven de 16 graden stoppen de vrouwtjes met het leggen van de eitjes.

Behandeling:

Lernex
Volgens gebruiksaanwijzing
 


Wormen
 


Gyrodactylus of huidworm :

Gyrodactylus of huidworm behoort tot de monogene trematoden, hun grootte varieert van 0,2mm tot 1,2mm. Ze hebben geen ogen, het hoofdeinde is gesplitst en op elk uiteinde bevinden zich kanaaltjes die een kleverige substantie uitscheiden. Het achterdeel heeft twee grote haken en de rand van het achterdeel heeft 16 kleine haken. Ze hechten zich vast met deze haken in het huidweefsel van de vis en veroorzaken zo grote en ernstige schade en irritatie. Het bindweefsel wordt vernield en de huid laat los. Er komt dan vaak ook nog een bacteriŽle infectie bij.

De huidwormen zijn levendbarend, na de zelfbevruchting ontwikkelen de wormen zich in de buikholte van het ouderdier. Vaak zijn er meerdere generatie in de buikholte te vinden, soms wel vier generaties dit is te zien onder de microscoop bij een vergroting van 200x tot 400x.


Vissen met een aantasting zijn te herkennen aan een vermagering. Door minder eetlust, schichtig en schurend zwemmen, donkerkleuring en aan een blauwgrijs slijmerig huidbeslag. Bij een afstrijkje is onder de microscoop bij een vergroting van tussen de 50x en de 100x al een duidelijk beeld te zien van de snel bewegende huidwormen.

Behandeling:

Flubenol 10 gram per m3 water
of
Lernex ( volgens gebruiksaanwijzing )
 

 

Dactylogyrus of kieuwworm :

Dactylogyrus of kieuwworm behoren tot de monogene trematoden. Ze variŽren in grootte van 0,5 mm tot 2 mm. Ze hebben 4 ogen waarmee ze donker en licht kunnen onderscheiden en ze planten zich voort via de eieren die ze leggen. De haakstructuur die ze hebben dient als vasthechtingsorgaan. Dit zijn meteen de grote verschillen tussen kieuw en huidwormen. Voor de rest lijken de kieuw- en de huidworm heel veel op elkaar. De 4 ogen vallen meteen op bij een onderzoek met een microscoop bij een vergroting van 50x tot 100x. Gelukkig hebben de larven ook al 4 ogen en kunnen we ze dus goed onderscheiden van de larven van de huidworm. De kieuwworm legt zijn eieren in de kieuwen van zijn gastheer, hoe meer zuurstof er in het water zit hoe meer eieren hij legt. Na het leggen van de eieren sterft de parasiet.

Besmette vissen zijn te herkennen aan schichtig zwemmen, slechte groei, ze zijn donkerder gekleurd en ze schuren met een van de kieuwzijden. In een later stadium krijgen ze ademnood. Behandelingen moeten meestal 2 maal herhaald worden omdat de eieren anders niet gedood worden.

Behandeling:

Flubenol 10 gram per m3 water
of
Lernex ( volgens gebruiksaanwijzing )
 

 
Disclaimer:
De beheerder van deze website kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de juistheid van de hierboven vermelde informatie over visziekten en behandeling.
De beheerder van deze website kan niet aansprakelijk worden gesteld voor problemen die zich voordoen bij het behandelen van koi volgens de hierboven vermelde informatie over visziekten en behandeling.
 

Omhoog

Start | Aquarium | Kelder | Nieuwe vijver | Mijn koi | Kwekers | Bloedlijnen | Visziekten | Vijvers van vrienden | Links | Gastenboek

Deze site is voor het laatst bijgewerkt maandag 17 september 2007