Terug naar de Hoofdpagina

 

Greenpeace Genen

 

Mensen worden van nature gemanipuleerd door hun genen; dat heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het zorgt voor een ongelijkheid in kansen en mogelijkheden, die niet goed strookt met onze idealen van gelijkheid en rechtvaardigheid.

De industrie meent er echter nog een schepje bovenop te mogen doen door ook met ons voedsel te gaan manipuleren.

Ik zie dat niet zo zitten, en steun dan ook de campagne van Greenpeace tegen gentech (en vele andere Greenpeace-campagnes - zie hun website)!

 

"Campina? Boeh!"

 

http://www.greenpeace.nl/campaigns/genetische-manipulatie/campina

Campina

Gentech veevoer: geen natuurlijke zaak

Campina maakt goeie sier met haar slogan 'Campina natuurlijk!'. Een fraaie tekst maar op een belangrijk punt laat Campina haar zorg voor de natuur liggen. De koeien die de melk voor het bedrijf produceren, eten genetisch gemanipuleerde soja. Deze gentech soja komt uit Argentinië en zorgt daar voor grootschalige ontbossing en meer gebruik van landbouwgif bij de teelt. Hoezo 'natuurlijk'?

Greenpeace heeft Campina dan ook verzocht te stoppen met gentech veevoer. Maar het bedrijf neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de schade die de soja voor haar koeien elders in de wereld veroorzaakt. Ook ontkent Campina dat genetische manipulatie een probleem is. Terwijl uit praktijkvoorbeelden inmiddels het tegendeel blijkt.

Gentech veevoer, dat kan natuurlijk niet. Help mee het milieu & de Argentijnse oerbossen te redden. Vraag Campina te stoppen met genetisch gemanipuleerd veevoer!

Stuur onderstaande brief naar de directeur van Campina, de heer Sanders. (De titel & eerste alinea zijn mijn persoonlijke noot.)

 

Melk zonder manipulatie

 

Geachte heer Sanders,

 

Ik ben een echte melkdrinker uit de tijd van Joris Driepinter, en koop altijd Campina melk, omdat deze nog steeds in statiegeldflessen verkrijgbaar is. (Met mijn andere favoriete drank Chocomel ben ik dan ook noodgedwongen gestopt.) Ik deel echter al jaren de bezwaren van Greenpeace tegen genetisch gemanipuleerd voedsel & veevoer.

 

Hierbij vraag ik Campina dan ook te stoppen met het gebruik van genetisch gemanipuleerd veevoer. Als consument maak ik me zorgen om de veiligheid van genetische manipulatie en zie ik grote nadelen aan de toepassing ervan. Ik zie het als de rol van Campina haar zorg voor de natuur serieus te nemen, daarin past geen rol voor genetische manipulatie.

 

Bij genetische manipulatie wordt er gerommeld aan de bouwstenen van het leven. Het is niet duidelijk wat en hoe groot de gevolgen hiervan zullen zijn. Eigenschappen van genetisch gemanipuleerde planten kunnen bijvoorbeeld andere planten besmetten. Wilde soorten en ‘normale’ en biologische landbouwgewassen zijn hierdoor in gevaar. Omdat de veiligheid van gentech producten niet is aangetoond, horen ze thuis in laboratoria, niet in de natuur of voedsel voor mens en dier.

 

Met genetisch gemanipuleerde gewassen slaat de landbouw de verkeerde richting in. Zuid-Amerikaanse gentech soja bijvoorbeeld, die gevoerd wordt aan Campinakoeien, zorgt voor onder meer grootschalige vernietiging van oerbossen en toegenomen gebruik van pesticiden. Deze soja is eenvoudig te vervangen door gentechvrije soja waarvoor geen bos gekapt is, of zelfs door heel andere gewassen dan soja.

 

Ik verwacht dat Campina serieus omgaat met de zorgen van consumenten, en hoor dan ook graag van u hoe u invulling zal geven aan een gezonde en duurzame landbouw zonder het gebruik van gentech.

 

Met vriendelijke groet,

 

W.M.H. Brassé, Sittard

 

 

En nog een petitie:

 

Genetically engineered animal feed is sneaking into the food chain.

Demand the right to say "no"!

Since April 2004 food produced via genetic engineering (GE) has to be labelled under EU law. But watch out !

Products derived from animals fed on GE feed – such as eggs, milk and meat - are excluded from the labeling regime.

As a consequence consumers do not know if their eggs, milk and meat come from animals fed GE.

People should have the right to say "no" to genetic engineering. That’s why Greenpeace is campaigning to close the loophole in the EU's GE labelling laws. Our aim is to collect massive support for a petition to the European Commission, which demands consumer labelling for products (milk,eggs, meat) derived from animals fed on GE feed.

Your help to achieve this is essential. Please sign the online petition below.

Or even better: click here to get a printable version of this petition, talk about it with your friends, family and colleagues and ask them to sign the petition as well.

----------------------------------------------------------------------------

We demand mandatory labelling of animal products based
on GMOs because of citizens' right to information, a
fundamental right in the European Union.

https://ctk.greenpeace.org/genetic-engineering/ctk-collectors/respond?item%5fid=1217430