Frans Jansen en Diny van de Vorst (1933)

NIET VERWANTE FAMILIES VAN DE VORST


** L I N K S **

HOMEPAGE

INLEIDING

VORIGE PAGINA

Er bestaan meer geslachten Van de(r) Vorst die niet aan elkaar verwant zijn.
- In Nederland zijn er verschillende geslachten met de familienaam "Van de Vorst". Ik noem ze hierna 'stammen'.
De van oorsprong Helmondse stam telt ruim 1000 personen. De Terheijdense stam ongeveer 500. De stam uit Karken/Posterholt telt ca. 400 personen. Verder zijn er nog de kleinere stammenCulemborgse, de Astense, Maaseik- en Delft-stam. Deze stammen hebben 100 tot circa 300 personen. Onderlinge verwantschap is nog niet aangetoond.
Collega onderzoeker Willem van der Vorst heeft de gegevens van alle bekende stammen uitgezocht. Ook bestaat nog een stam in Amerika. De stamvader Johannes van der Vorst zou 17 juni 1847 in Nederland zijn geboren. Bewijs hiervoor is (nog) niet gevonden.

- In België bestaat een van oorsprong adellijke familie die afstamt van JAN VANDER VORST, ridder, Heer van Rothem, overleden in 1290 en gehuwd met Johanna van Enckevoirt. Een verre nakomeling van hem is eveneens genaamd Jan vander VORST, geboren omstreeks 1460 te Antwerpen. In 1500 koopt deze de in België gelegen heerlijkheid Loonbeek met bijbehorend kasteel. Het familiewapen dat door hem wordt gevoerd is als volgt beschreven:
familiewapen van Jan vander Vorst, Heer van Loonbeke, etc. Familiewapen Van der Vorst
Wapen: Van zilver met vijf kruisgewijs geplaatste ringen van sabel,in het bovenste veld twee toegewende kraaien van sabel op een takje van naturel (bruin).
Wapenvoerder: Jan vander Vorst, Heer van Loonbeke, Kanselier van Brabant, overl. 1508. (Bron: Chr. Butkens, Trophées du duché de Brabant)

Een eerste gedrukte, Duitstalige versie van dit geslacht is in 1871 verschenen. Het toen nog in leven zijnde deel van de familie woonde in het keizerrijk Oostenrijk.
In 1970 is een boekwerk uitgegeven door de auteur Hubert-Antoine VANDERVORST-DE MULDER. De Nederlandse versie - oplage 100 stuks - was snel uitverkocht tijdens een reünie.
In dat boek is ook de stamboom afgedrukt van Jozef de Veuster, beter bekend als "Pater Damiaan". Vanwege zijn heiligverklaring heb ik met de gegevens uit het boek een kwartierstaat van die pater hem opgesteld. Met deze link: Kwartierstaat Pater Damiaan haal je hem binnen. Je moet wel Acrobat Reader op je computer hebben.
Voor verdere inlichtingen over het boek en deze familiestam kun je contact maken via het gastenboek.

- COPYRIGHT 2003-2025 © WALTHER JANSEN