Weerstation Kampen .

Weerstation Kampen .

Weerstation Kampen .

Weerstation Kampen .

Weerstation Kampen .

Welkom op de site van Weerstation Kampen.

Leuke meters die zo bij mij thuis staan
 
Galilie Thermometer:
  • Deze thermometer is vernoemd naar zijn ontdekker Galileo Galilei. De werking is gebaseerd op de verschillende soortelijke gewichten van de vloeistof in de bolletjes, waardoor deze bij een bepaalde temperatuur gaan drijven of naar beneden zakken. Aan de bolletjes is een labeltje bevestigt waarin de temperatuur staat gegraveerd. Om de juiste temperatuur te weten kijkt u naar het cijfer wat bij het bolletje hoort dat onderaan de groep hangt welke zich boven in de thermometer bevindt.
Donderglas:
  • Donderglazen zijn de oudst bekende barometers; ze zijn al in 1619 beschreven. Ze werden onder andere vervaardigd door de glasindustrie rond Luik. Een donderglas bestaat uit een peervorming reservoir met aan de voorzijde een tuit. Je vult het glas met water, waaraan je wat inkt kunt toevoegen om er een kleurtje aan te geven. Wanneer de luchtdruk stijgt, zal deze het water in de tuit omlaag drukken en de lucht in het reservoir iets samenpersen. Als de luchtdruk daalt, dan wordt het water in de tuit omhoog geduwd. Bij een extreme luchtdrukdaling, bijvoorbeeld bij naderend onweer, kan het water in de tuit zelfs zover stijgen dat het eruit druppelt. Je hebt dan "gedonder in de glazen"! Het overlopende water komt terecht in het metalen bakje aan de voorzijde.
Weerhuisje:
  • Weerhuisjes worden al eeuwenlang gemaakt. Een weerhuisje reageert op de vochtigheid van de omgeving. De poppetjes staan op een draaiplateautje dat aan een stukje geprepareerd schapedarmsnaar hangt. Bij droogte draait dat een beetje in elkaar, en bij vocht ontspant het zich. Bij een plotselinge verandering van de luchtvochtigheid en de temperatuur verteld het iets over het te verwachten weer. Mijn weerhuisje heeft ook een kleine thermometer aan boord. Als het vochtig wordt, komt het mannetje naar buiten; wordt het droog dan komt het vrouwtje tevoorschijn.