vissen2 (21K) Aquatropic vissen019 (24K)


Registreer nu op onze nieuwe site www.aquaria-info.nl en haal meer voordeel uit de kennis van anderen! Vul na de registratie je aquarium info in. Dan profiteer je van maximale feedback van andere aquarianen. Iedereen heeft in een oogopslag een beeld van de status van je aquarium en kan dan meteen reageren met een passend antwoord zonder dat er eerst om meer info word gevraagd. Ook handig als je vragen steld op andere forums plaats je link erbij en iedereen kan je info bekijken. Klik hier voor een voorbeeld

Algen

Een zeer lastig onderwerp. Een algen plaag is nooit een mooi gezicht in een aquarium, en heeft maar al te vaak geleid tot het vroegtijdig beeindigen van de hobby.

Wat kunnen we hier aan doen?

Ten eerste moeten je alles doen om een algenplaag te voorkomen. En als dan toch algen de kop op steken moet je de oorzaak hiervan achterhalen en wegnemen.

Zelf ben ik geen voorstander van algenverdelgingsmiddellen. Deze middellen hebben nl. ook nadelige gevolgen voor je planten en omdat de oorzaak niet wordt weggenomen zullen de algen weer terug komen zodra het middel is uitgewerkt.

Hoe voorkom je algengroei?

Helemaal voorkom je algen nooit en dat is ook niet erg, want een beetje algen groei op een stuk kienhout of achterwand ziet er best mooi en natuurlijk uit. We willen vooral overmatige algengroei en blauw algen zien te voorkomen. Dat ziet lelijk uit en ontsiert het aquarium.
Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je planten het goed doen. Zodra planten een groei stoornis hebben kunnen algen hiervan profiteren. Op de pagina over planten kun je lezen hoe je deze moet verzorgen.
Zorg dat je fosfaat tussen de 0.3 en 1 mg/l ligt en nitraat tussen 5 en 15 mg/l.
Een te hoge organische belasting kan ook de oorzaak zijn van algen. Dit kun je voorkomen door te zorgen dat je niet een te hoge vis bezetting hebt. En bewust omgaan met voer. Dat wil zeggen dat je niet teveel in een keer moet voeren, net genoeg dat alles opgegeten wordt. En als je enkele bodem vissen houdt, dan zorgen die dat er niet veel voedselresten overblijven.
Soms is het raadzaam om tijdens het voeren de filterpomp uit te zetten. Zo wordt het voer niet door de hele bak geblazen.
Kienhout en wortels gaan op den duur rotten en dan komt er ook organisch materiaal vrij.

Algen bestrijden
blauwalg

Blauwe alg

Hoe je algen moet bestrijden hangt af van je waterwaarden. vooral je fosfaat en nitraat. En natuurlijk van het soort algen waar je last van hebt.
Hieronder staan een aantal mogelijkheden een de bijpassende maatregelen. Maar let op! Als je maatregelen effect hebben moet je wel oppassen dat je niet doorslaat naar de anderekant van de redfield tabel, anders wordt de ene algenplaag vervangen door de andere.

Veel fosfaat en veel nitraat

Meer dan 2 fosfaat en meer dan 30 nitraat. Heb je nu blauw algen (zie foto) of groen algen dan de volgende maatregelen nemen.
-enkele dagen lang 50% water verversen totdat je waardes enigzins normaal worden
-Kijk na of je niet te veel vis in je bak hebt
-Let op het voeren. Niet te veel, geen droogvoer en geen orgaanvoedsel geven
-Verwijder dood plant materiaal -filtermateriaal niet meer schoonmaken alleen de filterwaten wekelijks vernieuwen
-Bij blauwalg, alg los vegen en afzuigen
-kijk of je planten goed groeien
-bodem vuil afzuigen -Bij groene algen drijvende planten gebruiken (deze verbruiken veel nitraat)

Veel fosfaat en weinig nitraat

meer dan 2 fosfaat minder dan 5 nitraat. Waarschijnlijk heb je dan blauw alg. Dit komt vaak voor bij weinig organische belasting zoals opstartende bakken
-vaker water verversen
-Wekelijks je filter materiaal uitspoelen (met water uit je bak)
-Geen fijnmazig filtermateriaal gebruiken
-Niet voeren met voedsel dat veel fosfaat bevat(zoals muggenlarven en orgaanvoedsel)
-Drijvende planten verwijderen (deze vebruiken veel nitraat)

Tip!

Voeren met krill! Krill bevat blijkbaar veel nitraat en geen of weinig fosfaat. Je kunt hier ook meer van voeren dan je normaal zou doen, omdat krill helemaal mineralliseerd.

Weinig fosfaat en weinig nitraat

Minder dan 0.2 fosfaat en minder dan 5 nitraat. Ook nu kun je last hebben van groene alg en of blauw alg. Heb je last van blauw alg dan is er meestal een te hoge orgaanische belasting
-vaker water verversen
-vaker filtermateriaal uitspoelen
-Drijvende planten verwijderen
-Geen fijnmazig filtermateriaal gebruiken
- Bij groene algen voeren met voedsel dat veel fosfaat bevat bij blauwe alg juist niet.
- bij blauw alg los vegen en afzuigen
-Kijk na of je niet te veel vis in je bak hebt
-minder voeren
-rottend hout en molm verwijderen. (bij blauw alg al je kienhout verwijderen)

Fosfaat goed en nitraat goed

En toch nog algen? Tja zoals ik al zei dit is een moeilijk onderwerp. Er zijn nog enkele factoren buiten nitraat en fosfaat die een rol kunnen spelen.
-Een te hoog ijzergehalte. Deze kan dan neerslaan op de bladeren en daarp kunnen dan groen algen ontstaan.
-Door een te kort aan co2 kan er biogene ontkalking ontstaan. De planten heben co2 toch nodig en halen dit dan uit de in het water opgeloste kalk.De overgebleven calcium slaat dan neer op de bladeren en daarop groeien dan weer algen(meestal penseel algen). Dit kan voorkomen bij dicht beplante bakken zonder co2 toevoeging
-Slechte planten groei (zie planten)
-Tenslote moet je rekening houden met de nauwkeurigheid van de testsetjes deze kan wel tot 50% afwijken en bij lage waarden door de moeilijke afleesbaarheid tot wel 100%. Het is dus ook heel belangrijk om goed te kijken en te beredeneren wat je ziet in de bak. De testjes zijn daarbij slechts een hulp middel.

Led verlichting
Led verlichting is helemaal in opkomst en ook uitermate geschikt voor het aquarium. Met led verlichting vermindert ook de kans op algen! Wil je meer weten over ledverlichting in het aquarium dan kun je in het artikel "de waarheid over ledverlichting in het aquarium" veel interessante informatie vinden met handige tips om kosten te besparen.

 

Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl

Aquarium led verlichting van Lumlight.
High end Aquarium verlichting.

Nieuwe site!


- De waarheid over aquarium ledverlichting
- Aquarium kopen
- Aquarium verlichting
- Aquarium info
- Co2
- Gh en Kh
- Bodem
- Ph
- Nitriet
- Nitraat
- Fosfaat
- Algen
- Aquariumplanten groeistoornissen
- Aquuariumplanten voeding
- De Discus

TIP

Als je vloeibare plantenvoeding gebruikt let dan op! IJzer in deze vloeistoffen kan ook al in de fles zijn neergeslagen. Als je de fles doet schudden voor gebruik breng je ijzer in je bak die onbruikbaar is voor je planten. Deze zal neerslaan op je planten en er ontstaan algen.