co2 in je aquarium
vissen2 (21K) Aquatropic vissen019 (24K)


Registreer nu op onze nieuwe site www.aquaria-info.nl en haal meer voordeel uit de kennis van anderen! Vul na de registratie je aquarium info in. Dan profiteer je van maximale feedback van andere aquarianen. Iedereen heeft in een oogopslag een beeld van de status van je aquarium en kan dan meteen reageren met een passend antwoord zonder dat er eerst om meer info word gevraagd. Ook handig als je vragen steld op andere forums plaats je link erbij en iedereen kan je info bekijken. Klik hier voor een voorbeeld

Het toepassen van co2 in het aquarium

CO2 staat voor koolstofdioxide ook bekend als koolzuur en is een makkelijk in water oplosbaar gas. Je ziet het als bubbeltjes in je bier. In het aquarium wordt het vooral gebruikt als bemesting voor de planten. Door toevoeging van co2 zullen je planten sneller gaan groeien. Als gevolg hiervan hebben de planten dus ook meer voeding nodig. Omdat planten in de nacht geen CO2 verbruiken maar zelfs produceren hoef je 's nachts geen CO2 toe te voegen.
Maar het heeft nog meer voordelen.Door toevoeging van CO2 kun je de PH verlagen en instellen. Maar niet onbeperkt. Dosis van meer dan 25 mg/l worden als schadelijk gezien voor de vissen.

CO2 toevoegen kan op verschillende manieren.
Bio-Co2

Met behulp van wat bakkersgist en suiker kun je zelf Co2 produceren. Geschikt voor de kleinere aquarium. Nadeel is dat de Co2 aanvoer niet constant is en het vergt nogal wat tijd en aandacht. Het grote voordeel is dat het redelijk goedkoop is. Als je hier interesse voor hebt moet je hier eens kijken voor de heel uitgebreide uitleg.

Carb-plus

Dit systeem werkt met een element dat je in je aquarium hangt. Dit element bestaat uit een rvs houder met een koolstofplaat erin waar twee elektroden op zitten. Met het bijbehorend kastje kun je de stroomsterkte instellen. Je krijgt dus een elektrolyse reactie. Door een reactie aan te gaan met het Kh in je water ontstaat Co2. Nadeel(je raad het al) de KH loopt langzaam terug. En in zacht water is de productie niet optimaal wat bij grotere aquarium al meteen een probleem opleverd. De koolstofplaat zal regelmatig vervangen moeten worden. En de rvs houder zal op zijn tijd ook vervangen moeten. Met behulp van een schakelklok kun je het apperaat 's nachts uitschakelen, zo kun je de koolstofplaat besparen. Dit systeem is geschikt voor kleinere aquarium. Maar uiteindelijk niet ideaal

Co2 Tabletten

Dit is een heel mooi systeem........voor de verkoper. Je moet heel wat tabletten verbruiken om redelijk CO2 stijging te verkrijgen en vast te houden. En dan heb ik het nog niet over de iets grotere aquarium. Als je je hobby serieus neemt moet je dit niet serieus overwegen. Alleen s morgens toevoegen. 's nachts gebruiken planten geen co2 sterker nog dan producere

Gasflessen

Dit systeem heeft een nadeel. De hoge aanschafkosten.
Voor de rest is dit het ideale systeem voor de aquarium.
Als basis heb je nodig een gasfles een manometer een bellenteller en een magnetventiel. Gasflessen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten maten. Dit zijn drukhouders, wat betekent dat ze om de tien jaar gekeurd moeten worden. Dus let op de datum als je een tweedehands fleskoopt. Als de datum is verlopen zullen ze je fles niet meer vullen en moet je hem eerst laten keuren. Je kunt ook flessen krijgen bij een drankhandel in je buurt. Je betaald dan een borg tussen de 100 en 150 en een klein bedrag voor de vulling (rond de 25 voor 10 kg)
De manometer heb je nodig om te kunnen fijn regelen. Aan de bellenteller kun je zien hoeveel je per minuut toevoegt. De magneetventiel kun je op een schakelklok aansluiten om de toevoer 'snachts te stoppen, immers je planten verbruiken dan geen CO2.

Je kunt dit systeem nog uitbreiden met een ph-controller. Hiermee kun je dan de gewenste ph instellen en dan zal de toevoer stoppen als deze ph-waarde is bereikt. En zodra je planten zoveel CO2 hebben verbruikt dat de ph stijgt wordt de toevoer weer geopend. Deze zorgt er dus voor dat je ph stabiel blijft. Aan dit systeem hangt natuurlijk wel een prijskaartje.

De keuze of je al dan niet CO2 gaat toevoegen en hoe hangt af van verschillende factoren. Als je een planten aquarium wilt houden dan ontkom je bijna niet aan CO2 toevoegen. Verder moet je kijken hoeveel je wilt uitgeven en hoeveel tijd wil je er in steken?
Bio-CO2 is de goedkoopste manier, maar je moet er wel wat tijd en energie in steken. Vervolgens moet je kijken naar de grote van je bak. Bij aquarium groter dan 200l kun je toch beter met een fles werken.

Nieuw product

Er is nu (toch al enige tijd) een nieuw product op de markt genaamd EasyCarbo. Dit is een koolstofvoeding in vloeibare vorm. Ik gebruik het nu zelf ook sinds kort, en ik moet zeggen dat het zeker niet tegenvalt. De verkoper vertelde me dat het ook de groei van baard alg tegengaat. En inderdaad na 1 week is deze alg stuken minder geworden. Je kunt dit product ook gebruiken naast de gewone co2, dan hoef je maar de helft te doseren.

Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl

Aquarium led verlichting van Lumlight.
High end Aquarium verlichting.top

Nieuwe site!


- De waarheid over aquarium ledverlichting
- Aquarium kopen
- Aquarium verlichting
- Aquarium info
- Co2
- Gh en Kh
- Bodem
- Ph
- Nitriet
- Nitraat
- Fosfaat
- Algen
- Aquariumplanten groeistoornissen
- Aquuariumplanten voeding
- De Discus