Aquarium Beginnen-filteren
vissen2 (21K) Aquatropic vissen019 (24K)


Registreer nu op onze nieuwe site www.aquaria-info.nl en haal meer voordeel uit de kennis van anderen! Vul na de registratie je aquarium info in. Dan profiteer je van maximale feedback van andere aquarianen. Iedereen heeft in een oogopslag een beeld van de status van je aquarium en kan dan meteen reageren met een passend antwoord zonder dat er eerst om meer info word gevraagd. Ook handig als je vragen steld op andere forums plaats je link erbij en iedereen kan je info bekijken. Klik hier voor een voorbeeld

Filteren

Voordat je een aquarium gaat kopen moet je nadenken over welke filtering je nodig gaat hebben. In de ideale situatie heb je een filter die precies is afgestemd op je aquarium. Maar in de praktijk ligt dit meestal wel wat anders. Vaak wordt de invloed van het filter onderschat.

Het filter zorgt er namelijk niet alleen voor dat je aquarium vrij is van vertroebeld water (mechanische filtering), maar er spelen zich ook heel wat biologische processen af. En met een beetje kennis kun je die biologische processen beinvloeden.

Het filter is een thuis voor heel veel verschillende soorten bacteriŽn. Een paar daarvan zijn belangrijk voor ons.

Nitrificerende bakteriŽn

Hier zijn 2 soorten van, een daarvan zetten amonium om in nitriet, de ander zetten nitriet weer om in nitraat.

Denitrificerende bakteriŽn

Deze bakteriŽn zetten nitraat om in stikstof dat in gasvorm uit het aquarium zal verdwijnen.

Nitrificerende bakteriŽn verdubelen zich elke 12 uur

Denitrificerende bakteriŽn groeien veel langzamer en hebben daarvoor een zuurstof arme omgeving nodig.
Deze omgeving vinden ze in een dikke biofilm.

Wat is een biofilm zul je nu wel denken.

Als een bakteriŽnkolonie groot genoeg is zullen deze een gelachtig goedje aanmaken waarin ze de voor hun meest gunstige omstandigheden om te groeien kunnen creeeren.

De dikte van de biofilm hangt ook af van het soort filtermateriaal. Wil je een dikke biofilm dan moet je fijnmazig filtermateriaal gebruiken.

Nitrificerende bakteriŽn hebben een concurent de heterotrofe bakteriŽn. Als er veel organische stoffen zijn verdubbelen deze zich elke 20 minuten, waarbij ze ook meer fosfaat verbruiken. Ze kunnen naar verloop van tijd de nitrificerende bakteriŽn weg concureren. Er onstaat dan een dikke biofilm.

Conclusie?

Bij een te hoog fosfaat gehalte moeten we wat vaker de filter schoonmaken. Immers een groeiende bakteriŽnkolonie verbruikt meer fosfaat. Filtermateriaal schoonmaken moet je trouwens nooit met schoon kraanwater doen. Dit kun je beter doen in een emmer met water uit je aquarium, zo blijven er altijd nog genoeg bakteriŽn over om snel weer aan te groeien.

Bij een te laag nitraat gehalte moeten we hetzelfde doen, want dan heb je waarschijnlijk een te dikke biofilm vol met denitrificerende bakteriŽn.

Is je fofaat laag en je nitraat hoog dan moet je dus voorlopig je filter met rust laten zodat je biofilm kan groeien. Wel kun je een zakje met denitrificerende bakteriŽn toevoegen. Deze zijn in de handel verkrijgbaar. Ze zullen helpen je nitraat omlaag te krijgen. Ook moet je nu vaker water verversen. Je kunt ook gaan voeren met meer droogvoer en/of orgaan voedsel, dit zorgt dat je biofilm sneller aangroeit. Je zult dan wel vaker en meer water moeten verversen.

Er is nog een factor die de biofilm beinvloed

namelijk het voer.
Wil je een dikke biofilm kun je dit bevorderen door veel te voeren met voer wat organisch belastend is. Dit is voer met een hoog koolstof gehalte zoals
-vlokvoer
-droogvoer
-orgaanvoedsel (zoals runderhart)


Wil je een dunne biofilm moet je uiteraard voeren met voer wat niet organisch belastend is. Molm afhevelen is dan bijna niet nodig, omdat voer met een laag koolstof gehalte goed mineraliseerd.

Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl

Aquarium led verlichting van Lumlight.
High end Aquarium verlichting.


top

Nieuwe site!


- De waarheid over aquarium ledverlichting
- Aquarium kopen
- Aquarium verlichting
- Aquarium info
- Co2
- Gh en Kh
- Bodem
- Ph
- Nitriet
- Nitraat
- Fosfaat
- Algen
- Planten
- Aquariumplanten groeistoornissen
- Aquuariumplanten voeding
- De Discus