Aquarium verlichting
vissen2 (21K) Aquatropic vissen019 (24K)
Aquarium led verlichting van Lumlight.
High end Aquarium verlichting.


Registreer nu op onze nieuwe site www.aquaria-info.nl en haal meer voordeel uit de kennis van anderen! Vul na de registratie je aquarium info in. Dan profiteer je van maximale feedback van andere aquarianen. Iedereen heeft in een oogopslag een beeld van de status van je aquarium en kan dan meteen reageren met een passend antwoord zonder dat er eerst om meer info word gevraagd. Ook handig als je vragen steld op andere forums plaats je link erbij en iedereen kan je info bekijken. Klik hier voor een voorbeeld

VerlichtingIn een aquarium is de juiste belichting vooral voor de planten van belang. Zowel teveel als te weinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten. Daar komt ook nog eens bij dat sommige planten veel en anderen weinig licht nodig hebben. Invallend zonlicht is iets wat je beter kunt vermijden, anders zul je zeker last krijgen van algen.

Hoelang moet het licht branden?

De gebieden waar onze vissen en planten vandaan komen liggen rond de evenaar. Daarom moeten we de lampen ongeveer 12 uur per dag laten branden. Daarvoor kun je een tijd schakelklok gebruiken. Als je meerdere tl lampen hebt kun je er voor kiezen om deze appart te schakelen. Als je er dan 10 tot 20 minuten verschil op insteld kun je zon op en ondergang nabootsen.

Hoeveel licht is nodig?

Je kunt de lichtsterkt afstemmen op de soorten planten en vissen die je wilt houden, maar het is ook mogelijk om bij eens sterke verlichting soorten planten en vissen te houden die minder licht prefereren. Door drijf planten te gebruiken creŽer je schaduwrijke gebieden in je aquarium.

Lichtkleur

Dag licht ziet er wit uit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Wie wel eens en actyleenbrander heeft gebruikt weet dat je zonder toevoeging van zuurstof een oranje geelachtige vlam krijgt die absoluut niet heet genoeg is om metaal mee te branden, maar zodra je zuurstof begint toe te voegen word de vlam steeds witter en uiteindelijk blauw en dan is hij heet genoeg om ijzer te branden. Zo kunnen we dus temperatuur aan een kleur koppelen. Rood voor zwak licht en blauw voor sterk licht. En groen en geel liggen daar nog eens tussen in.
Terwijl men er vroeger vanuit ging dat waterplanten vooral van rood en blauw licht hielden blijkt uit recent onderzoek dat dat planten een zeer breed lichtspectrum weten te waarderen, maar een duidelijke stofwisselingstoename vertonen in het rode deel van het spectrum.
Maar algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik.

Conclusie

Bij het uitzoeken van lampen voor boven onze aquarium moeten we een lamp kiezen met weinig blauw en voldoende oranjerood licht Omdat veel speciale groeilampen (grolux,plantcolor enz.) gebaseerd zijn op op de oude gedacht zit er in deze lampen te veel blauw licht waardoor de kans op algen groter wordt. Dit wetende maakt het deze lampen meteen een stuk onaantrekkelijker voor ons aquarium. Algen willen we immers het liefst voorkomen.
Daarom een speciale groeilamp nooit alleen gebruiken. Daarentegen een perfecte groeilamp met genoeg oranjerood geeft een gelig licht waarin kleuren niet mooi uitkomen. En omdat het oog ook wat wil kun je een grolux (die door zijn groter aandeel in blauw kleuren mooier laat uitkomen) het beste combineren met een lamp die wat minder in het blauwe spectrum zit.
Een voorbeeld van een goede combinatie (die ook nog eens een stuk goedkoper zijn) is Philips TL-D 830 en 860 of Philips TL-D 830 en 865 de laatste oogt nog iets frisser. De 830 geeft meer rood licht een kun je het beste als achterste lamp gebruiken, omdat de meeste planten achteraan staan.

Planten kunnen aan een bepaalde lichtkleur wennen, waarbij de bladeren van planten pigmenten ontwikkelen die zich aan een bepaald kleurenspectrum hebben aangepast. Als de lichtkleur verandert is opnieuw aanpassen voor deze bladeren niet mogelijk en zullen ze afsterven, wat je vaak ziet bij aanschaf van nieuwe planten. De plant moet dan nieuwe bladeren aanmaken om zich weer optimaal van voedingsstoffen te kunnen voorzien.

Houd je daarom aan de eenmaal gekozen licht kleur. Wil je toch veranderen, vervang dan een lamp per keer en wacht tenminste 2 maanden voor je de volgende lamp vervangt.

Lees ook de nieuwe en aangepaste versie op onze nieuwe site over aquarium verlichting

Led verlichting
Led verlichting is helemaal in opkomst en ook uitermate geschikt voor het aquarium. Met led verlichting vermindert ook de kans op algen! Wil je meer weten over ledverlichting in het aquarium dan kun je in het artikel "de waarheid over ledverlichting in het aquarium" veel interessante informatie vinden met handige tips om kosten te besparen. De Ledverlichting van Lumlight is ook een echte aanrader. De Led lampen zijn echt van top kwaliteit en met de daglichtsimulator kun je een hele dag en nacht simuleren. Zelfs wolken kun je nabootsten. Voor de vissen is dit ook heel goed ze zullen zich een stuk prettiger voelen dan wanneer het licht steeds plotseling aan en uit knalt.


Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe en vernieuwde artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl
top

Nieuwe site!


- De waarheid over aquarium ledverlichting
- Aquarium kopen
- Aquarium verlichting
- Aquarium info
- Co2
- Gh en Kh
- Bodem
- Ph
- Nitriet
- Nitraat
- Fosfaat
- Algen
- Planten
- Aquariumplanten groeistoornissen
- Aquuariumplanten voeding
- De Discus