vissen2 (21K) Aquatropic vissen019 (24K)


Registreer nu op onze nieuwe site www.aquaria-info.nl en haal meer voordeel uit de kennis van anderen! Vul na de registratie je aquarium info in. Dan profiteer je van maximale feedback van andere aquarianen. Iedereen heeft in een oogopslag een beeld van de status van je aquarium en kan dan meteen reageren met een passend antwoord zonder dat er eerst om meer info word gevraagd. Ook handig als je vragen steld op andere forums plaats je link erbij en iedereen kan je info bekijken. Klik hier voor een voorbeeld

Bodem

Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl

Wanneer je een aquarium wilt opstarten is een goede bodem heel belangrijk. Een goede bodem voorziet de planten van voedsel en moet geschikt zijn voor de vissen die je wilt houden. Je kunt natuurlijk kiezen voor een dure voedingsbodem van de aquariumzaak, maar dit kun je ook goed bereiken met gewoon zand (uit de zandbak bv).
Het belangrijkste is dat dit zand leem bevat. Zand dat aan elkaar plakt bevat leem zoals speelzand. De leem maakt het namelijk mogelijk om zand kastelen te bouwen.
Let er wel op dat je schone zand gebruikt. Niet dat er al talloze honden op gepist kunnen hebben ofzo. Verder is het belangrijk dat er zich geen kalk in het zand bevindt. Dit kun je controleren door een beetje zoutzuur op wat droog zand te druppelen. Als het begint te schuimen zit er kalk in.

Dieptewerking

Om een mooie diepte werking te creeren moet je de bodem van achteren naar voren schuin laten aflopen. Nadeel van zand is dat het niet blijft liggen als je de bodem schuin laat aflopen. Dit kun je oplossen door terrasen te bouwen.
Ik gebruik hiervoor stenen die je kunt kopen bij een tuincentra.

Let op dat er geen kalk in de stenen zit.

Omdat de afwerklijst aan de buitenkant van de meeste aqua niet hoog is ziet het niet mooi uit als zand langs je vooruit ligt. Dit kun je voorkomen door de rand van je eerst verhoging op circa 5cm van de voorruit te houden. In deze strook leg je dan een dun laagje gewassen zand tot net onder de rand.

In de achterste terrassen daar waar je de planten wilt zetten leg je eerste een laagje zand 3-4 cm dik. Hieroverheen een dun laagje turf, dit hoeft echt maar weinig te zijn. Dit is om de bodem een beetje aan te zuren . Niet teveel want dan gaat alles rotten. En dan de top laag.
Hiervoor kun je gewassen zand gebruiken, daarmee voorkom je troebelwater als het zand opgewoeld wordt door o.a. waterverversing.Je kunt hier ook grind voor gebruiken.

Om zand of grind te wassen kun je de volgende methode gebruiken. Vulde emmer tot een derde met zand en steek de tuin slang er in. Door de turbelentie wordt het water troebel. Laat de emmer overlopen totdat het water weer helder begint te worden. Leg hiermee de laatste laag.
Maak het hoogste punt ongeveer 6-7cm hoog. Als je gaat vullen met water leg dan een plastic zak op de bodem zo voorkom je dat het zand wordt opgewoeld.

Aquarium led verlichting van Lumlight.
High end Aquarium verlichting.

Bezoek ook de nieuwe site! Met nieuwe artikelen en een forum voor al je vragen. Ga naar www.aquaria-info.nl

Nieuwe site!


- De waarheid over aquarium ledverlichting
- Aquarium kopen
- Aquarium verlichting
- Aquarium info
- Co2
- Gh en Kh
- Bodem
- Ph
- Nitriet
- Nitraat
- Fosfaat
- Algen
- Aquariumplanten groeistoornissen
- Aquuariumplanten voeding
- De Discus